Regisztráció  Belépés
2017. augusztus 17. csütörtök | 33. hét | 229. nap | 23:19 | Jácint
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Kohl halála - Kiss J. László: Kohl felismerte, hogy a német és az európai egyesülés ugyanannak a folyamatnak a
Helmut Kohl felismerte, hogy a német és az európai egyesülés elválaszthatatlanul ugyanannak a folyamatnak a két oldala - emelte ki a Corvinus Egyetem tanára.

A háború utáni első német kancellár, Konrad Adenauer az újjáépítés és a nyugati integráció, míg Willy Brandt a keleti szerződések kancellárja volt, de egyikük sem remélhette, hogy a német egység megvalósítója lehet. Valójában Kohl először megfogalmazott elképzelése, a két német állam viszonyára vonatkozó 10 pontos konföderációs terve még a lassú összenövésben látta az egyesülést. Az események felgyorsulásán maga is meglepődött, ám felismerte, hogy a 16 éves kancellárságának hetedik évében eljött a német egység megvalósításának ideje.

Kohl a külföld számára olyan megbízható német politikusként jelent meg, aki megtanulta a történelmi leckét, és meggyőződéssel vallotta, hogy az integrációt visszafordítatlanná kell tenni, és ezért Németországnak áldozatokra is készen kell állnia.

Kohl kész volt arra, hogy a megerősített francia-német együttműködés alapján a közös valuta létrehozása együtt járjon a politikai unió, azaz a megnagyobbodott "európai Németország" még "mélyebbre" való beágyazódásának politikájával, ám arra is késznek bizonyult, hogy a német stabilitáspolitika európaizálásával az egyesülés francia támogatása érdekében az általa képviselt "egy állam, egy valuta" elképzeléssel szemben a Franciaország által favorizált "egy piac, egy valuta" elképzelés megvalósításának adjon elsőbbséget.

Ezt az érdemét az sem homályosítja el, hogy az "egység kancellárjának" gazdasági mérlege sok tekintetben már nem tekinthető annyira pozitívnak, mint a politikai. Kohl azt ígérte, hogy a német egység adóemelések nélkül valósul meg, ám az új német tartományok szanálása nyomán az állami kiadások jelentős emelkedésével az államadósság nagymértékben növekedett.

A Kohl-kormány továbbá számos vitatott döntést hozott az NDK egykori nagyüzemeinek a piacgazdaságba történő átvezetési folyamatában. Mivel az egykori NDK piacai összeomlottak, és a drága márka, valamint a nyugat-európai recesszió az új keletnémet piacokon megnehezítette az expanziót, keleti üzemek sora jutott csődbe. Kohl "virágzó tájakat" ígért az egykori NDK lakosságának, ám a valóságban a keleti iparnak csak a romjai maradtak meg. Az 1990-es évekre Németország nem volt irigyelésre méltó helyzetben: az állami költségvetés állapota rosszabbodott, a versenyképesség csökkent.

A szakértő emlékeztetett arra, hogy az 1989-es magyarországi határnyitással a német egyesülésben játszott magyar szerep Kohl kancellársága alatt a kétoldalú kapcsolatok kiemelkedő időszaka volt. A határnyitás és a rendszerváltozás, valamint a német egyesülés folyamata több ágon összefüggött egymással.

Helmut Kohl Magyarország euroatlanti integrációjának egyik legfőbb támogatója volt. Soha nem feledkezett meg arról, hogy kifejezze köszönetét a határnyitásért, s ez a magyar politikai spektrum minden meghatározó szereplője irányában megnyilvánult. Horn Gyula ehhez éppen úgy hozzátartozott, mint a világnézetileg hozzá közel álló Antall József, az első demokratikusan megválasztott magyar miniszterelnök. Az a tény is önmagáért beszél, hogy Orbán Viktor miniszterelnök volt az utolsó külföldi politikus, aki Kohl meghívására ellátogatott az egykori kancellárt oggersheimi otthonába - vélekedett.

Helmut Kohl Angela Merkelhez fűződő viszonyát Kiss J. László leginkább a "kényes" jelzővel jellemezte. Merkel sokáig az akkori kancellár fő pártfogoltjának, "Kohl kislányának" számított, 1990-ben a volt NDK-ból érkezett képviselőnőt váratlanul a nő- és ifjúságpolitikai, majd négy évvel később a környezetvédelmi miniszterré nevezte ki.

Azonban 1999 decemberében a CDU-nak jutatott illegális pénzadományok körül kirobbant válság fordulathoz vezetett a két politikus viszonyában, különösen azt követően, hogy Kohl elismerte, hogy pártja számára illegális pénzeket fogadott el, ám megtagadta, hogy nyilvánosságra hozza a pénzadományok forrásait. Ezt követően Merkel, a CDU főtitkári minőségében az Frankfurter Allgemeine Zeitung hasábjain megtámadta a korábbi kancellárt, a párt tiszteletbeli elnökét, és azt fejtegette, hogy CDU-nak meg kell tanulnia Kohl nélkül járni, még akkor is, ha egy ilyen folyamat aligha történhet sebek nélkül.

Mindez rendkívül keserű volt Kohl számára, aki sokáig nem tudott megbocsátani, és a CDU nyomására a párt tiszteletbeli elnöki posztjáról is lemondott. Az "apagyilkosságot" követően Merkel diadalérzete valójában a jogos védelem kifejeződése is volt, mivel a kirobbant válság a pártot létében fenyegette, ugyanakkor mindez vetélytársainak kiszorításával Merkel politikai felemelkedésének is kedvezett.

Kohl megbékülése a pártjával 2002-ben kezdődött, 2005-ben, de még inkább 2015-ben látványos csúcspontját is elérte. Nyolcvanötödik születésnapján Angela Merkel a Bild hasábjain már minden fenntartás nélkül dicsérte a kancellári és a CDU elnöki székében hosszú időt eltöltő Kohl érdemeit, többek között azért, mert Washingtontól Párizson, Londonon és Brüsszelen át egészen Moszkváig hosszú éveken át mindenkivel képes volt bizalmi viszonyt kialakítani, és sikerült az egyesített Németországot az Európai Unió tiszteletben tartott országává tenni - értékelte Kiss J. László.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2017. június 18. vasárnap, 17:03
Címkék: Kiss, Helmut Kohl, Corvinus Egyetem, Konrad Adenauer, Willy Brandt, Valójában Kohl,
Kommentek
A MÁV 11 nagykapacitású motorvonatot vesz a Stadlertől
A közleményben felidézték, hogy a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) és a MÁV-Start Zrt. még augusztus 8-án kötött 60,5 milliárd forint értékű támogatási szerződést a 11 darab új, emeletes motorvonat beszerzésére és a projekthez kapcsolódó feladatok ellátására. A fejlesztést az Integrált Közlekedésfejlesztési Operatív Programban (IKOP) az Európai Unió finanszírozza. A kétszintes járművek fajlagos beszerzési ára 16,7 millió euró.

A vasúttársaság a nagykapacitású, úgynevezett KISS (Komfortabler Innovativer Spurtstarker S-Bahn-Zug) vonatokat a Budapest-Vác-Szob és Budapest-Cegléd-Szolnok elővárosi vasútvonalakon állítja forgalomba, 2019 és 2020 között.

A tervek szerint az utasok az idei tanévben találkozhatnak már az új motovonatokkal a Budapest-Szolnok-Debrecen-Nyíregyháza-Záhony vonalon, a nyári menetrendi szezonban pedig a Balaton déli partján, illetve a Velencei-tónál.

A továbbiakban érkező kétszintes motorvonatok vélhetően a Budapest-Újszász-Szolnok és a Budapest-Hatvan-Gyöngyös
velemenyezd, 2017. augusztus 17. csütörtök, 17:42
Szervezők: biztonságos lesz az első budapesti Duna-átúszás
"Ismét kikértük a hatóságok véleményét, amelyek hozzájárulása szükséges ahhoz, hogy több száz ember számára hatalmas élményt jelentsen a Duna átúszása Budapesten" - idézte a szervezők csütörtöki tájékoztatása Kiss Gergely háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázót, a BUG nagykövetét, aki tervei szerint szintén átússza a Dunát.

Fülöp Tibor, a Dunai Vízirendészeti Rendőrkapitányság alezredese kifejtette, "a Balaton-átúszáshoz hasonlóan úgynevezett úszófolyosót fogunk kialakítani, 25 méterenként kapaszkodóhajók, 40 méterenként nagyobb hajók lesznek, ráadásul az általunk javasolt szakaszon nyugodtabb a Duna."

A biztosítást a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat végzi, Balázs László elnök ezzel kapcsolatban elmondta: "Közel tíz mentőhajó lesz, amelyek mindegyike legalább tíz-tíz embert tud a fedélzetére venni baj esetén. A rajtnál és a célnál olyan vízimentő kollégák fognak dolgozni, akik szükség esetén azonnal a vízbe tudnak ugrani. Közel negyven fővel leszünk jelen, így minden indulónak garantálni
velemenyezd, 2017. augusztus 17. csütörtök, 15:22
BÉT - Szakértők: iránykeresésre és az OTP felül teljesítésére lehet számítani
Rövid Szabolcs, a Concorde Értékpapír Zrt. elemzője az MTI-nek elmondta, hogy a magyar részvénypiacon enyhe emelkedés várható csütörtökön, a nyitásban iránykeresésre lehet számítani. Az OTP felminősítése miatt a banki papír felül teljesítésére lehet számítani.

A magyar részvénypiac az elmúlt időszakban jól tartotta magát, a nemzetközi eséseknél is viszonylag erős tudott maradni - tette hozzá a Concorde elemzője.Kiss Mónika, az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője is arra hívja fel a figyelmet, hogy az UBS 11 100 forintra emelte az OTP célárfolyamát a korábbi 9 500 forintról, ajánlása vétel a korábbi semleges helyett. Szerinte ez elég impulzust jelenthet, hogy az OTP kurzusát ismét a 10 000 forintos pszichológiai szint közelébe emelje.

A nemzetközi hangulat határozza majd meg a BUX kereskedését, alacsony forgalom mellett korrigálhat a teljes index, az enyhe eladási nyomás alól az OTP lehet a kivétel - írja elemzésében Kiss Mónika.

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a
velemenyezd, 2017. augusztus 17. csütörtök, 08:31
Megalakult a Határon Túli Magyar Zenészek Szimfonikus Zenekara
A belépődíjmentes hangversenyen Kodály Zoltán Marosszéki táncok és Páva-variációk című zenekari darabjai, valamint Psalmus Hungaricus című, tenorszólóra, vegyeskarra és zenekarra írt műve szólal meg Medveczky Ádám Kossuth-díjas karmester, az MMA rendes tagja vezényletével, Kiss B. Atilla operaénekes, az MMA rendes tagja és a Magyar Rádió Énekkara közreműködésével.

A határon túli zenészek zenekara augusztus 25-én a Pécsi Bazilikában lép fel, ahol Joseph Haydn Teremtés című oratóriumát a Vashegyi György vezette Purcell Kórussal közösen szólaltatják meg.

A két hangversenyből álló projektre összeállt zenekar tagjai többségében az Erdélyben működő zenekarokból érkeznek, úgymint a Kolozsvári Filharmónia Zenekarából, a Kolozsvári Magyar Opera Zenekarából, a Kolozsvári Román Opera Zenekarából, a Marosvásárhelyi Filharmónia Zenekarából, a Nagyváradi Filharmónia Zenekarából, a Szatmári Filharmónia Zenekarából, a Csíki Kamarazenekarból, valamint az újvidéki Kotor Art Fesztiválzenekarból. A meghívott
velemenyezd, 2017. augusztus 16. szerda, 17:02
A miskolciak világ-játékai - vastrágya aranycsapata
ez járt volna nekem, ennivaló mások szerint.

Köztük volt az utánpótlása a labdarugóknak, vagyis tudta, hogy apa a Spartacus edzője volt, akik szorgalom és tehetség szerint voltak egykor kiválasztva, ismernie kellett apát. Az összes sportoló azóta a világ gazdagai közé emelkedett, saját sportdivat cégekkel rendelkezik, földönkívüliek és börtön Hunnia igavonásra szánt népe jelenti a focistákat jelenleg is. Egy leplezett Nani néven, segített nekem, hogy összefüggök a focisták játékával, a karcsai Kiss Ferenccel, amelyiknek a falujában volt a kezdeti két tévés focicsapat kezdet kommunista idejében a vörös hajú orosz kommunistáknak, ami Kiss Ferenc kinézete, amelyik a két tévés focit rajtunk hajtotta végre.

A dominot ismerik, Szűcs Judit néven, minden Szűcs néven kávés elmeosztály és Vietnám háborújaként lett besorolva, de a film végén, a jöjj el napfény dal alatt bemutatta a tömeg Amerikában a Pszichografológiai jelecskés, fekete három ágú jellel.

A Go általam ismeretlen japán
kohlinka, 2017. augusztus 16. szerda, 15:49
BÉT - Iránykeresésre számítanak a szakértők a tőzsdén
Kiss Mónika, az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője szerint alacsony nyári forgalom mellett oldalazó kereskedés várható, de a reggeli GDP adat befolyásolhatja a kereskedés irányát. Vegyes képet mutatnak a vezető részvények: az OTP nem tudta áttörni a 10 ezer forintos lélektani határt a kedvező gyorsjelentés utáni napokban, a Mol árfolyama csökkenhet a technikai indikátorok jelzései alapján. A Richter enyhén korrigálhat az előző heti eséseket követően, a Magyar Telekom "sávozó mozgást mutat" a 460-475 forintos tartományban.

Rövid Szabolcs, a Concorde Értékpapír Zrt. elemzője szerint szintén iránykeresésre lehet számítani a magyar piacon és Európában is. Délután befolyásolhatják a kereskedést az EU-tagországok GDP-adatai, és az amerikai ingatlanpiaci indexek - tette hozzá.

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 27,08 pontos, 0,07 százalékos csökkenéssel, 36 775,94 ponton zárt kedden. A részvénypiac forgalma 6,1 milliárd forint volt. A Mol 365 forinttal, 1,57 százalékkal 22 945
velemenyezd, 2017. augusztus 16. szerda, 08:31
A sürgetés semmiben sem vezet jóra.
"A sürgetés semmiben sem vezet jóra. Ki kell várni a dolgok természetes alakulását. Ehhez pedig türelemre van szükség. Minden valamiért történik. Mindennek megvan az értelme, még annak is, aminek látszatra nincs."

B. Kiss Andrea
klementinagidro, 2017. augusztus 16. szerda, 08:29
NAV: eltérő adójogszabályok vonatkoznak a hosszú és a rövid távú lakáskiadásra
Képek, videók
Kissné Erzsike
irmus
2017. augusztus 07. hétfő, 08:45
SZKT-Kati és Kiss Adrienn
agica2004
2017. június 28. szerda, 20:38
Kiss Dénes Tulipiros.jpg
maria_kadar_148
2017. május 16. kedd, 20:08
Kissné Magdi
irmus
2017. május 10. szerda, 18:23
Best_Kiss_rachel_mcada ms_
charlotteani
2017. május 09. kedd, 19:56
kiss ildi.jpg
zsokica45
2017. május 09. kedd, 11:44
Zsuzsanna Kissné Winkler.
jucinenadov
2017. április 03. hétfő, 22:11
Kiss Dénes :Tulipiros
maria_kadar_148
2017. március 13. hétfő, 22:09
Kata Horváthné Kiss Bold
jucinenadov
2017. január 11. szerda, 21:41
folyamatos fejlĹ‘dĂ
lenke1964
2015. szeptember 24. csütörtök, 07:24
Isten folyamatos keresése
sacimama
2014. január 18. szombat, 01:38
folyamat......jpg
agica2004
2013. május 01. szerda, 19:18
Az elhízás folyamata.jpg
pacsakute
2013. február 24. vasárnap, 13:42
A vizsgálat folyamata
furaila
2013. január 14. hétfő, 23:00
Átalakulás folyamatban..j
basikele
2012. szeptember 11. kedd, 03:14
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.