Regisztráció  Belépés
2018. május 26. szombat | 21. hét | 146. nap | 02:34 | Fülöp, Evelin
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Kohl halála - Kiss J. László: Kohl felismerte, hogy a német és az európai egyesülés ugyanannak a folyamatnak a
Helmut Kohl felismerte, hogy a német és az európai egyesülés elválaszthatatlanul ugyanannak a folyamatnak a két oldala - emelte ki a Corvinus Egyetem tanára.

A háború utáni első német kancellár, Konrad Adenauer az újjáépítés és a nyugati integráció, míg Willy Brandt a keleti szerződések kancellárja volt, de egyikük sem remélhette, hogy a német egység megvalósítója lehet. Valójában Kohl először megfogalmazott elképzelése, a két német állam viszonyára vonatkozó 10 pontos konföderációs terve még a lassú összenövésben látta az egyesülést. Az események felgyorsulásán maga is meglepődött, ám felismerte, hogy a 16 éves kancellárságának hetedik évében eljött a német egység megvalósításának ideje.

Kohl a külföld számára olyan megbízható német politikusként jelent meg, aki megtanulta a történelmi leckét, és meggyőződéssel vallotta, hogy az integrációt visszafordítatlanná kell tenni, és ezért Németországnak áldozatokra is készen kell állnia.

Kohl kész volt arra, hogy a megerősített francia-német együttműködés alapján a közös valuta létrehozása együtt járjon a politikai unió, azaz a megnagyobbodott "európai Németország" még "mélyebbre" való beágyazódásának politikájával, ám arra is késznek bizonyult, hogy a német stabilitáspolitika európaizálásával az egyesülés francia támogatása érdekében az általa képviselt "egy állam, egy valuta" elképzeléssel szemben a Franciaország által favorizált "egy piac, egy valuta" elképzelés megvalósításának adjon elsőbbséget.

Ezt az érdemét az sem homályosítja el, hogy az "egység kancellárjának" gazdasági mérlege sok tekintetben már nem tekinthető annyira pozitívnak, mint a politikai. Kohl azt ígérte, hogy a német egység adóemelések nélkül valósul meg, ám az új német tartományok szanálása nyomán az állami kiadások jelentős emelkedésével az államadósság nagymértékben növekedett.

A Kohl-kormány továbbá számos vitatott döntést hozott az NDK egykori nagyüzemeinek a piacgazdaságba történő átvezetési folyamatában. Mivel az egykori NDK piacai összeomlottak, és a drága márka, valamint a nyugat-európai recesszió az új keletnémet piacokon megnehezítette az expanziót, keleti üzemek sora jutott csődbe. Kohl "virágzó tájakat" ígért az egykori NDK lakosságának, ám a valóságban a keleti iparnak csak a romjai maradtak meg. Az 1990-es évekre Németország nem volt irigyelésre méltó helyzetben: az állami költségvetés állapota rosszabbodott, a versenyképesség csökkent.

A szakértő emlékeztetett arra, hogy az 1989-es magyarországi határnyitással a német egyesülésben játszott magyar szerep Kohl kancellársága alatt a kétoldalú kapcsolatok kiemelkedő időszaka volt. A határnyitás és a rendszerváltozás, valamint a német egyesülés folyamata több ágon összefüggött egymással.

Helmut Kohl Magyarország euroatlanti integrációjának egyik legfőbb támogatója volt. Soha nem feledkezett meg arról, hogy kifejezze köszönetét a határnyitásért, s ez a magyar politikai spektrum minden meghatározó szereplője irányában megnyilvánult. Horn Gyula ehhez éppen úgy hozzátartozott, mint a világnézetileg hozzá közel álló Antall József, az első demokratikusan megválasztott magyar miniszterelnök. Az a tény is önmagáért beszél, hogy Orbán Viktor miniszterelnök volt az utolsó külföldi politikus, aki Kohl meghívására ellátogatott az egykori kancellárt oggersheimi otthonába - vélekedett.

Helmut Kohl Angela Merkelhez fűződő viszonyát Kiss J. László leginkább a "kényes" jelzővel jellemezte. Merkel sokáig az akkori kancellár fő pártfogoltjának, "Kohl kislányának" számított, 1990-ben a volt NDK-ból érkezett képviselőnőt váratlanul a nő- és ifjúságpolitikai, majd négy évvel később a környezetvédelmi miniszterré nevezte ki.

Azonban 1999 decemberében a CDU-nak jutatott illegális pénzadományok körül kirobbant válság fordulathoz vezetett a két politikus viszonyában, különösen azt követően, hogy Kohl elismerte, hogy pártja számára illegális pénzeket fogadott el, ám megtagadta, hogy nyilvánosságra hozza a pénzadományok forrásait. Ezt követően Merkel, a CDU főtitkári minőségében az Frankfurter Allgemeine Zeitung hasábjain megtámadta a korábbi kancellárt, a párt tiszteletbeli elnökét, és azt fejtegette, hogy CDU-nak meg kell tanulnia Kohl nélkül járni, még akkor is, ha egy ilyen folyamat aligha történhet sebek nélkül.

Mindez rendkívül keserű volt Kohl számára, aki sokáig nem tudott megbocsátani, és a CDU nyomására a párt tiszteletbeli elnöki posztjáról is lemondott. Az "apagyilkosságot" követően Merkel diadalérzete valójában a jogos védelem kifejeződése is volt, mivel a kirobbant válság a pártot létében fenyegette, ugyanakkor mindez vetélytársainak kiszorításával Merkel politikai felemelkedésének is kedvezett.

Kohl megbékülése a pártjával 2002-ben kezdődött, 2005-ben, de még inkább 2015-ben látványos csúcspontját is elérte. Nyolcvanötödik születésnapján Angela Merkel a Bild hasábjain már minden fenntartás nélkül dicsérte a kancellári és a CDU elnöki székében hosszú időt eltöltő Kohl érdemeit, többek között azért, mert Washingtontól Párizson, Londonon és Brüsszelen át egészen Moszkváig hosszú éveken át mindenkivel képes volt bizalmi viszonyt kialakítani, és sikerült az egyesített Németországot az Európai Unió tiszteletben tartott országává tenni - értékelte Kiss J. László.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2017. június 18. vasárnap, 17:03
Címkék: Kiss, Helmut Kohl, Corvinus Egyetem, Konrad Adenauer, Willy Brandt, Valójában Kohl,
Kommentek
Kiss Dénes : Játék
Kiss Dénes : Játék


Örök ábrát csak homokba
rajzolhatsz s ne félj,
hogy múló, mi idő foglya:
homok, ábra, szél.

A vallomást csak semmibe
jó kiáltani.
Ami nem köt, az a tied.
Csak tudj játszani.
lilagondolatok, 2018. május 25. péntek, 09:08
Keresztény vers- Ne add fel!
Ne add fel!

Ha ellenség törne rád vagy akármi gond, bánat,
teret ne engedj ezeknek, nyisd ki Bibliádat!
De ha éppen nincsen nálad, akkor sincs gond semmi,
szájad kéznél, Atyád felé kezd el nyitogatni.

Imádkozz és dicsérd, vígan énekelj Uradnak!
Meglátod, hogy békéd megjő, s nem bajok uralnak.
Mert a Szentet, Jézus lényét nem állja a gonosz,
Elfut tőled, ha ellenállsz, jó csomót nem bogoz.

Ha az Urat hűn követed, a gonosz mindig les rád,
próbál hálót szövögetni, s felállítgat csapdát.
Rendjén van ez, így ahogy van, ne essél kétségbe,
Jézus lábát, kezét öleld, tedd fejed keblére.

Nyugtat, békét csak tőle kapsz, Ő vesz védelembe,
fuss hozzá, ha űz a gonosz, vigasztalódj benne.
Láttad-e már a tyúkanyót ahogy kiscsibéket védett?
Csak Jézus Krisztus szárnya alatt találsz menedéket.

De ha te összevissza elfutkosol néha,
a ragadozók előtt így vagy szabad préda.
Bölcsen válaszd meg a menekülő
katalin_53, 2018. május 23. szerda, 09:40
Vágyódás...
Kiss Lajos:

Vágyódás...

Szeretném, hogyha könnyel, vágyódással
Visszasírhatnám a ködbeveszett multat:
Hogyha most is várnám biztatón, remegve
Hajszál írásodat, kicsi leveledet
A sárgára fakultat.

Szeretném, hogyha csendes nyári esten
Nem ragyogna más, csak fekete szemed ;
Hogyha hallgatnánk együtt az est zenéjét . . .
Hogyha itten járna sápadt, bús arcomon
Simogató kezed . . .

Szeretném, hogyha elhagyott lelkemben
Hófehér arcod most is bennragyogna:
Hogyha nem lenne ez a véres, borús világ
Hogyha ez a hervadt, színehagyott virág
Kebleden virulna...
aranyoslila, 2018. május 22. kedd, 20:35
Egy forrás az Alföld közepén...Pálosszentkút
kőkereszt is, amely a mai főoltár mögött található. Az alapok kiásásakor mintegy két kocsira való emberi csontot találtak, melyek feltehetően a régi templom körüli temetőből származtak. Ezeket a templom előtti kőkereszt tövében hantolták el. A templom építéséhez szükséges téglákat Darányi Sándor és Csányi István adták.
1884-ben új építményekkel szépült Szentkút. Csányi Lajos és felesége, Tóth Franciska a templom és a Szentkút közé keresztúti állomásokat építettek, amelyekre a stációképeket és a vasajtókat Kiss Károly és neje, Fazekas Szűcs Anna adományozta. Mivel ezeket az idő már nagyon megviselte, sokakat foglalkoztatott a gondolat, hogy szebb, ízlésesebb módon építsék újjá, ami meg is valósul 1957-ben, ahogy az mai is látható az árkádsorok alatt. Majd 1979-ben árkádok végén Szentkereszt-kápolna készül, Rácz Gábor művész alkotása.
Végre a ferencszállási puszta felosztásának évében, 1885-ben, Szabó Ferenc félegyházi apátplébános meg engedte, hogy a hívek zászlókkal, búcsús kereszttel vonulhatnak
yaskane, 2018. május 21. hétfő, 22:54
Kimondhatatlant kimondani!
Berda József :
............ Kimondhatatlant kimondani!
Dr. Kiss Sándornak.


Ó, kimondhatatlan csodák,
csodáknál is több,
köznapi és ünnepi titkok
mit ki nem mondhatunk,
mert kevés a szó
és végtelen az érzés: -
rohanjatok,
dühöngjetek hát megbolondítani
kitágult képzeletemet!

Vadíts, nyugtalaníts csak engem
te kimérhetetlen Kimondhatatlan
szóban-zenében-színben-kőben
és minden értelmes érthetetlenben,
mert semmit sem értek én,
mert mindent értek én
mi benned él,
mi benned halhat meg
ó, sötétek legsötétebbike, -
világosságok legvilágosabbja, -
eszemet és testemet lendítő
egyetlen muzsikám:
kimondani Kimondhatatlan!

Légy áldott hát
pircsi09, 2018. május 21. hétfő, 06:52
Kajak-kenu vk - Újabb kilenc magyar érem, közte egy arany
megnyeri a futamot. A kettős szombaton második lett 500 méteren, így már a második dobogós helyét ünnepelhette. Lelovics Dávid és Némedi Konrád ötödikként futott be a hét hajót számláló mezőnyben.

"Jó pályát jöttünk, elégedettek vagyunk, főleg, hogy hazai közönség előtt sikerült ilyen fölényes sikert aratnunk. Bíztató az eredmény az Eb-re és a vb-re nézve, ott is szeretnénk aranyérmet szerezni" - nyilatkozott Fekete.

Női K-2 200 méteren Hagymási Réka és Szabó Ágnes világbajnok kettőse, illetve Kiss Blanka és Lucz Anna képviselte a házigazdákat, s meglepetésre sokáig utóbbi egység állt jobb helyen a döntőben. Kissék jól rajtoltak, egészen a végéig tartották a lépést az élen haladó, kétszeres olimpiai bajnok Lisa Carrington vezette új-zélandi párossal, csak az utolsó métereken előzte meg őket Hagymási és Szabó. Utóbbi egység lett tehát a második, Kiss és Lucz Anna pedig a várakozást felülmúlva harmadik.

"Számítottunk az éremre, miután tavaly megnyertük a vb-t. Tudtuk, hogy nagyon erős a mezőny,
velemenyezd, 2018. május 20. vasárnap, 14:01
Szinkronúszó vk - Orosz győzelem vasárnap délelőtt
A 17 éves Szubbotina teljesen elvarázsolta a Duna Aréna közönségét, ugyanis végtagjait bármilyen irányban és szögben képes hajlítani. Előadása során a sarka nagyjából nagyjából húsz másodpercenként tűnt fel a feje felett, olykor mindkettő.

"Nagyon örülök, hogy életem első felnőtt versenyén sikerült két aranyérmet nyernem, az eredménnyel is elégedett vagyok, de júliusban, a junior világbajnokságon még erősebb és még jobb leszek" - mondta Szubbotina, aki július 18. és 22. között újra szerepel majd a Duna Arénában.

Mögötte az ukránok csillaga, Jelizaveta Jakno lett a második, míg az olasz Linda Cerruti a harmadik, bár a másik ukrán, Anasztaszja Szavcsuk több pontot kapott, de az egy nemzet, egy rangsorolt induló szabály miatt előbbinek jutott a bronzérem.

A magyarok közül a várakozásoknak megfelelően Kiss Szofi kapta a legmagasabb pontszámot, ami közelít a 80-as határhoz, ezzel hetedik lett, míg Szabó Veronika 11., Rényi Liuca 13. helyen zárt.

Eredmények:

egyéni szabadprogram:1.
velemenyezd, 2018. május 20. vasárnap, 13:41
Kajak-kenu vk - Mind a négy magyar kajaknégyes döntős
A tavaly ugyanebben az összeállításban Európa-bajnok Lucz Dóra, Medveczky Erika, Takács Tamara és Vad Ninetta alkotta kajakos kvartett a pénteki előfutamban mindössze négy század másodperccel maradt le az egyenes ági döntőbe jutást jelentő első helyről, most azonban javított, megnyerte versenyét. Mögötte Racskó Fruzsina, Katrinecz Rita, Szabó Ágnes és Gamsjager Lisa-Maria érkezett be másodikként, így ők is ott lesznek a legjobb kilenc között.

A férfiak hasonló küzdelmében - amely immár ugyancsak olimpiai szám - a Mozgi Milán, Tótka Sándor, Molnár Péter, Somorácz Tamás összeállítású négyes, szintén minimális különbséggel lett pénteken második, ezúttal azonban szinte végig vezetve megszerezte az első helyet. A másik magyar kvartett - Balaska Márk, Birkás Balázs, Dudás Miklós és Kuli István - harmadik lett a középfutamában, így szintén vízre szállhat a fináléban.

A többi vasárnapi magyar középfutamos közül K-1 200 méteren Lucz Dóra futamgyőzelemmel biztosította a helyét a fináléban, míg testvére,
velemenyezd, 2018. május 20. vasárnap, 10:51
Képek, videók
blowing-kiss-male-emot ico
taszat
2018. május 21. hétfő, 19:31
kiss imrew.jpg
zsokica45
2018. május 07. hétfő, 09:16
kiss imres.jpg
zsokica45
2018. május 07. hétfő, 09:16
kiss imre.jpg
zsokica45
2018. május 07. hétfő, 09:15
Kissné Erzsike
irmus
2018. május 06. vasárnap, 17:12
Hooligans-Kiss Endi.jpg
agica2004
2018. március 01. csütörtök, 22:40
kiss ildi.jpg
zsokica45
2018. január 06. szombat, 20:12
juhászné kiss erzsi.jpg
zsokica45
2018. január 06. szombat, 20:09
Kiss Márti
irmus
2018. január 02. kedd, 16:37
folyamatos fejlĹ‘dĂ
lenke1964
2015. szeptember 24. csütörtök, 07:24
Isten folyamatos keresése
sacimama
2014. január 18. szombat, 01:38
folyamat......jpg
agica2004
2013. május 01. szerda, 19:18
Az elhízás folyamata.jpg
pacsakute
2013. február 24. vasárnap, 13:42
A vizsgálat folyamata
furaila
2013. január 14. hétfő, 23:00
Átalakulás folyamatban..j
basikele
2012. szeptember 11. kedd, 03:14
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.