Regisztráció  Belépés
2018. január 17. szerda | 3. hét | 17. nap | 20:48 | Antal, Antónia
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Kohl halála - Kiss J. László: Kohl felismerte, hogy a német és az európai egyesülés ugyanannak a folyamatnak a
Helmut Kohl felismerte, hogy a német és az európai egyesülés elválaszthatatlanul ugyanannak a folyamatnak a két oldala - emelte ki a Corvinus Egyetem tanára.

A háború utáni első német kancellár, Konrad Adenauer az újjáépítés és a nyugati integráció, míg Willy Brandt a keleti szerződések kancellárja volt, de egyikük sem remélhette, hogy a német egység megvalósítója lehet. Valójában Kohl először megfogalmazott elképzelése, a két német állam viszonyára vonatkozó 10 pontos konföderációs terve még a lassú összenövésben látta az egyesülést. Az események felgyorsulásán maga is meglepődött, ám felismerte, hogy a 16 éves kancellárságának hetedik évében eljött a német egység megvalósításának ideje.

Kohl a külföld számára olyan megbízható német politikusként jelent meg, aki megtanulta a történelmi leckét, és meggyőződéssel vallotta, hogy az integrációt visszafordítatlanná kell tenni, és ezért Németországnak áldozatokra is készen kell állnia.

Kohl kész volt arra, hogy a megerősített francia-német együttműködés alapján a közös valuta létrehozása együtt járjon a politikai unió, azaz a megnagyobbodott "európai Németország" még "mélyebbre" való beágyazódásának politikájával, ám arra is késznek bizonyult, hogy a német stabilitáspolitika európaizálásával az egyesülés francia támogatása érdekében az általa képviselt "egy állam, egy valuta" elképzeléssel szemben a Franciaország által favorizált "egy piac, egy valuta" elképzelés megvalósításának adjon elsőbbséget.

Ezt az érdemét az sem homályosítja el, hogy az "egység kancellárjának" gazdasági mérlege sok tekintetben már nem tekinthető annyira pozitívnak, mint a politikai. Kohl azt ígérte, hogy a német egység adóemelések nélkül valósul meg, ám az új német tartományok szanálása nyomán az állami kiadások jelentős emelkedésével az államadósság nagymértékben növekedett.

A Kohl-kormány továbbá számos vitatott döntést hozott az NDK egykori nagyüzemeinek a piacgazdaságba történő átvezetési folyamatában. Mivel az egykori NDK piacai összeomlottak, és a drága márka, valamint a nyugat-európai recesszió az új keletnémet piacokon megnehezítette az expanziót, keleti üzemek sora jutott csődbe. Kohl "virágzó tájakat" ígért az egykori NDK lakosságának, ám a valóságban a keleti iparnak csak a romjai maradtak meg. Az 1990-es évekre Németország nem volt irigyelésre méltó helyzetben: az állami költségvetés állapota rosszabbodott, a versenyképesség csökkent.

A szakértő emlékeztetett arra, hogy az 1989-es magyarországi határnyitással a német egyesülésben játszott magyar szerep Kohl kancellársága alatt a kétoldalú kapcsolatok kiemelkedő időszaka volt. A határnyitás és a rendszerváltozás, valamint a német egyesülés folyamata több ágon összefüggött egymással.

Helmut Kohl Magyarország euroatlanti integrációjának egyik legfőbb támogatója volt. Soha nem feledkezett meg arról, hogy kifejezze köszönetét a határnyitásért, s ez a magyar politikai spektrum minden meghatározó szereplője irányában megnyilvánult. Horn Gyula ehhez éppen úgy hozzátartozott, mint a világnézetileg hozzá közel álló Antall József, az első demokratikusan megválasztott magyar miniszterelnök. Az a tény is önmagáért beszél, hogy Orbán Viktor miniszterelnök volt az utolsó külföldi politikus, aki Kohl meghívására ellátogatott az egykori kancellárt oggersheimi otthonába - vélekedett.

Helmut Kohl Angela Merkelhez fűződő viszonyát Kiss J. László leginkább a "kényes" jelzővel jellemezte. Merkel sokáig az akkori kancellár fő pártfogoltjának, "Kohl kislányának" számított, 1990-ben a volt NDK-ból érkezett képviselőnőt váratlanul a nő- és ifjúságpolitikai, majd négy évvel később a környezetvédelmi miniszterré nevezte ki.

Azonban 1999 decemberében a CDU-nak jutatott illegális pénzadományok körül kirobbant válság fordulathoz vezetett a két politikus viszonyában, különösen azt követően, hogy Kohl elismerte, hogy pártja számára illegális pénzeket fogadott el, ám megtagadta, hogy nyilvánosságra hozza a pénzadományok forrásait. Ezt követően Merkel, a CDU főtitkári minőségében az Frankfurter Allgemeine Zeitung hasábjain megtámadta a korábbi kancellárt, a párt tiszteletbeli elnökét, és azt fejtegette, hogy CDU-nak meg kell tanulnia Kohl nélkül járni, még akkor is, ha egy ilyen folyamat aligha történhet sebek nélkül.

Mindez rendkívül keserű volt Kohl számára, aki sokáig nem tudott megbocsátani, és a CDU nyomására a párt tiszteletbeli elnöki posztjáról is lemondott. Az "apagyilkosságot" követően Merkel diadalérzete valójában a jogos védelem kifejeződése is volt, mivel a kirobbant válság a pártot létében fenyegette, ugyanakkor mindez vetélytársainak kiszorításával Merkel politikai felemelkedésének is kedvezett.

Kohl megbékülése a pártjával 2002-ben kezdődött, 2005-ben, de még inkább 2015-ben látványos csúcspontját is elérte. Nyolcvanötödik születésnapján Angela Merkel a Bild hasábjain már minden fenntartás nélkül dicsérte a kancellári és a CDU elnöki székében hosszú időt eltöltő Kohl érdemeit, többek között azért, mert Washingtontól Párizson, Londonon és Brüsszelen át egészen Moszkváig hosszú éveken át mindenkivel képes volt bizalmi viszonyt kialakítani, és sikerült az egyesített Németországot az Európai Unió tiszteletben tartott országává tenni - értékelte Kiss J. László.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2017. június 18. vasárnap, 17:03
Címkék: Kiss, Helmut Kohl, Corvinus Egyetem, Konrad Adenauer, Willy Brandt, Valójában Kohl,
Kommentek
Nemzetközi egyetemi művészeti fesztivált rendez az SZFE
Kiss Csaba rendező, a FACT fesztivál művészeti vezetője, az SZFE osztályvezető tanára a rendezvény szerdai budapesti sajtótájékoztatóján kiemelte: az idei fesztiválnak jelentős filmes programja lesz. Az európai egyetemi színművészeti fesztiválok között a budapesti FACT különlegessége a két nagy művészeti ág, a film és a színház együttes bemutatkozása, továbbá a társművészetek megjelenése, a díszlet- és jelmeztervező hallgatók munkáinak bemutatása. Az idei kiállításon a Magyar Képzőművészeti Egyetem és a Kaposvári Egyetem Művészeti Karának látványtervezői mutatkoznak be alkotásaikkal, makettek, jelmeztervek, bábtervek lesznek láthatók.

A fesztiválra - amelynek neve a Festival, Arts, Cinema és Theatre szavak kezdőbetűiből áll össze - meghívást kaptak a müncheni, a prágai, a brnói, a bukaresti, a reykjavíki, a versciói és a kaposvári színművészeti egyetem produkciói. A rendezvénynek otthont adó SZFE négy előadást mutat be. Az idei fesztiválon a tavalyihoz képest kétszer annyi, összesen 16 produkció
velemenyezd, 2018. január 17. szerda, 14:44
Hazai énekesek előadásában mutatják be a Porgy és Bess-t az Erkelben
Ira Gershwin, az opera szövegírója, a zeneszerző öccse végrendeletében a produkcióra vonatkozóan az "all-black cast" kitétellel rendelkezett, vagyis csak született fekete énekesek adhatják elő a darabot. A jelenlegi szerződésben ez a kitétel nem szerepel, így az idei évadban négy alkalommal adják elő Gershwin művét, s a következő évadban is játszani szeretnék - mondta el Ókovács Szilveszter, az intézmény főigazgatója a szerdai sajtótájékoztatón Budapesten.

Hozzátette: a kérésnek megfelelően jelzik a plakátokon, szóróanyagokon, hogy a jogtulajdonosok nem értenek egyet a feketék nélküli Porgy és Bess előadásával. A főigazgató kiemelte, hogy az opera az egyetemes művészetnek, a humanitásnak olyan értéke, amelyet nem szabad korlátozni, kisajátítani és nem szabadna bőrszín alapján megítélni, hogy ki énekelheti. Ez az opera egy közösség darabja, s a gyermekvállalás, a gyilkosság, a hűtlenség, az öröm és szerelem is bőrszínfüggetlen, az opera pedig absztrakciós műfaj - mutatott rá.

Emlékeztetett
velemenyezd, 2018. január 17. szerda, 13:53
2018. évi történelmi évfordulók 01. 15.
1963)
1907 - Kolozsvári Grandpierre Emil magyar író, műfordító, kritikus (+ 1992)
1908 - Teller Ede magyar születésű amerikai atomfizikus (+ 2003)
1913 - Lloyd Bridges amerikai színész (+ 1998)
1918 - Gamal Abden-Nasszer arab politikus, Egyiptom 2. elnöke (+ 1970)
1927 - Takács Nándor magyar kármelita szerzetes, székesfehérvári katolikus püspök (+ 2016)
1929 - Martin Luther King Jr. amerikai polgárjogi vezető, Nobel-békedíjas (+ 1968)
1929 - Kiss Dezső fizikus, az MTA tagja, (+ 2001)
1934 - Mário de Araújo Cabral portugál autóversenyző
1940 - Géher István magyar költő, műfordító, egyetemi tanár († 2012)
1943 - Jordán Tamás Kossuth és Jászai Mari-díjas magyar színész, rendező, színigazgató, egyetemi docens, érdemes művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja
1949 - Balla Zsófia erdélyi magyar költő
1951 - Takács Kati Jászai Mari-díjas magyar színésznő érdemes
ametiszt54, 2018. január 16. kedd, 18:39
2018. évi történelmi évfordulók 01. 15.
Emil magyar író, műfordító, kritikus († 1992)
1908 - Teller Ede magyar születésű amerikai atomfizikus († 2003)
1913 - Lloyd Bridges amerikai színész († 1998)
1918 - Gamal Abden-Nasszer arab politikus, Egyiptom 2. elnöke († 1970)
1927 - Takács Nándor magyar kármelita szerzetes, székesfehérvári katolikus püspök († 2016)
1929 - Martin Luther King Jr. amerikai polgárjogi vezető, Nobel-békedíjas († 1968)
1929 - Kiss Dezső fizikus, az MTA tagja, († 2001)
1934 - Mário de Araújo Cabral portugál autóversenyző
1940 - Géher István magyar költő, műfordító, egyetemi tanár († 2012)
1943 - Jordán Tamás Kossuth és Jászai Mari-díjas magyar színész, rendező, színigazgató, egyetemi docens, érdemes művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja
1949 - Balla Zsófia erdélyi magyar költő
1951 - Takács Kati Jászai Mari-díjas magyar színésznő érdemes
skorpiolilike, 2018. január 16. kedd, 18:32
Kelebi Kiss István
Kelebi Kiss István

Január arca

Nincs szán, síléc, korcsolya. Semmi,
csak a lábak és a vágy: kimenni
a fűtött szobából. Birokra kelni
faggyal, megkocogtatni tócsák
ablakát majd várni, hátha bentről
ledörzsöli és kinéz rajta Január,
s ha szerencséd van, a háttérben
láthatod apját, a Telet is. Talán.

Azonban egy talán miatt kár
volna nekivágni. Maradsz.
Bekapcsolod a tévét.
Melletted sör és zsíros kenyér.
Nemsokára kezdődik a verekedős film.
Kényelmes módja ez a
haragosokkal való leszámolásnak.
Hátrébb dőlsz és belátod,
mekkora marhaságot akartál.
Kimenni és járni egyet.
Látni Január arcát meg az apját is.
Talán...
horvathzsoka, 2018. január 16. kedd, 12:31
Kolbászos kocka
csapott evőkanál só
1 teáskanál cukor
5-7 dl langyos víz
2 evőkanál olaj
1 kisebb szál kolbász
10 dkg maradék csípős paprikás szalámi
2 dl tejföl
15 dkg sajt
A lisztet tálba tesszük elkeverjük a sóval és cukorral.Az élesztőt felodjuk 1 dl vízben és hozzáadjuk. Majd elkezdjük gyúrni a tésztát és folyamatosan adagoljuk a vizet, egészen addig míg egy közepes tésztát kapjunk. Az olajat a végefelé beledagasztjuk. Meleg helyen duplájára hagyjuk kelni. Míg kel addig egy kissebb szál kolbászt megpucolunk és hosszában 4-be vágjuk. Majd felszeleteljük vékonyra. 10 dkg maradék csípős paprikás szalámit is felkockázunk.
Ha megkelt a tészta félcenti vastagra kinyújtjuk majd megkenjük tejfölel,megszórjuk a klbásszal és szalámival. Ráreszeljük a sajt felét. Szokásos módon hajtogatjuk, majd ujjnyi vastagra kinyújtjuk, tetejét megkenjük tejfölel és megszórjuk reszelt sajttal. Éles késsel felkockázzuk és olajjal kikent tepsibe tesszük. 180 fokra előmelegített sütőben szép pirosra
reifregina, 2018. január 15. hétfő, 10:48
BÉT - Stagnálásra, illetve emelkedésre számítanak az elemzők a tőzsdén
Móró Tamás, a Concorde Értékpapír Zrt. vezető elemzője elmondta: az Amerikai Egyesült Államokban ünnep miatt nincs kereskedés, így Európában alacsony lesz a forgalom a hét első napján.

A szakértő kiemelte, hogy fontosabb vállalati hírek nem várhatók. A bankszektor erős a világban, így az OTP jól teljesíthet, azt viszont kérdésesnek látja, hogy a Mol tud-e emelkedni. Az elemző összességében stagnálásra számít a magyar tőzsdén, érdemi mozgások nélkül.

Kiss Mónika, az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője kommentárjában közölte: továbbra is a 40 000 pontos technikai ellenállással küzd a BUX index, a hétfői nyitásban ismét enyhe pozitív tartományban kezdhetnek a magyar részvények. Szintén hozzátette, hogy a forgalom várhatóan alacsonyabb lesz a szokásosnál, mert az amerikai piac zárva tart.

A héten kezdődik a Magyar Nemzeti Bank (MNB) jelzáloglevél-vásárlási programja, amelyben 3 éves vagy annál hosszabb futamidejű jelzálogleveleket vásárol az MNB, ezzel is plusz likviditást biztosít a
velemenyezd, 2018. január 15. hétfő, 08:51
BÉT - Kismértékben emelkedett a BUX-index
A részvénypiac forgalma 9,4 milliárd forint volt, a vezető részvények vegyesen teljesítettek az előző napi záráshoz képest.

Kiss Nicholas, az Erste Befektetési Zrt. részvényelemzője az M1 aktuális csatornán elmondta, a BUX index teljesítményében pozitív irányú kisebb elmozdulás történt. A főbb részvények közül az OTP és a Magyar Telekom negatív teljesítmény mutatott, míg a Mol és a Richter erősödni tudott.

A Mol 20 forinttal, 0,66 százalékkal 3044 forintra erősödött, 1,2 milliárd forintos forgalomban.

Az OTP-részvények ára 10 forinttal, 0,09 százalékkal 10 930 forintra csökkent, forgalmuk 3,1 milliárd forintot tett ki.

A Magyar Telekom árfolyama 3,50 forinttal, 0,74 százalékkal 471 forintra esett, forgalma 787,0 millió forint volt.

A Richter-papírok árfolyama 45 forinttal, 0,67 százalékkal 6775 forintra nőtt, a részvények forgalma 1,5 milliárd forintot ért el.

A BUMIX 4336,35 ponton zárt pénteken, ez 5,85 pontos, 0,14 százalékos emelkedés a csütörtöki záráshoz viszonyítva.
velemenyezd, 2018. január 12. péntek, 17:51
Képek, videók
kiss ildi.jpg
zsokica45
2018. január 06. szombat, 20:12
juhászné kiss erzsi.jpg
zsokica45
2018. január 06. szombat, 20:09
Kiss Márti
irmus
2018. január 02. kedd, 16:37
Kissné Erzsike
irmus
2018. január 01. hétfő, 11:17
Kiss Imre bolt
bodajne
2017. december 12. kedd, 18:10
Kissred.gif
sz719eszter
2017. december 03. vasárnap, 16:15
kiss józsef.png
chillik
2017. november 08. szerda, 13:38
folyamatos fejlĹ‘dĂ
lenke1964
2015. szeptember 24. csütörtök, 07:24
Isten folyamatos keresése
sacimama
2014. január 18. szombat, 01:38
folyamat......jpg
agica2004
2013. május 01. szerda, 19:18
Az elhízás folyamata.jpg
pacsakute
2013. február 24. vasárnap, 13:42
A vizsgálat folyamata
furaila
2013. január 14. hétfő, 23:00
Átalakulás folyamatban..j
basikele
2012. szeptember 11. kedd, 03:14
A leszállási folyamat főb
vargaspace
2012. szeptember 08. szombat, 21:03
folyamatos háttér
annacska74
2012. április 17. kedd, 16:35
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.