Regisztráció  Belépés
2017. június 24. szombat | 25. hét | 175. nap | 10:51 | Iván
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Kohl halála - Kiss J. László: Kohl felismerte, hogy a német és az európai egyesülés ugyanannak a folyamatnak a
Helmut Kohl felismerte, hogy a német és az európai egyesülés elválaszthatatlanul ugyanannak a folyamatnak a két oldala - emelte ki a Corvinus Egyetem tanára.

A háború utáni első német kancellár, Konrad Adenauer az újjáépítés és a nyugati integráció, míg Willy Brandt a keleti szerződések kancellárja volt, de egyikük sem remélhette, hogy a német egység megvalósítója lehet. Valójában Kohl először megfogalmazott elképzelése, a két német állam viszonyára vonatkozó 10 pontos konföderációs terve még a lassú összenövésben látta az egyesülést. Az események felgyorsulásán maga is meglepődött, ám felismerte, hogy a 16 éves kancellárságának hetedik évében eljött a német egység megvalósításának ideje.

Kohl a külföld számára olyan megbízható német politikusként jelent meg, aki megtanulta a történelmi leckét, és meggyőződéssel vallotta, hogy az integrációt visszafordítatlanná kell tenni, és ezért Németországnak áldozatokra is készen kell állnia.

Kohl kész volt arra, hogy a megerősített francia-német együttműködés alapján a közös valuta létrehozása együtt járjon a politikai unió, azaz a megnagyobbodott "európai Németország" még "mélyebbre" való beágyazódásának politikájával, ám arra is késznek bizonyult, hogy a német stabilitáspolitika európaizálásával az egyesülés francia támogatása érdekében az általa képviselt "egy állam, egy valuta" elképzeléssel szemben a Franciaország által favorizált "egy piac, egy valuta" elképzelés megvalósításának adjon elsőbbséget.

Ezt az érdemét az sem homályosítja el, hogy az "egység kancellárjának" gazdasági mérlege sok tekintetben már nem tekinthető annyira pozitívnak, mint a politikai. Kohl azt ígérte, hogy a német egység adóemelések nélkül valósul meg, ám az új német tartományok szanálása nyomán az állami kiadások jelentős emelkedésével az államadósság nagymértékben növekedett.

A Kohl-kormány továbbá számos vitatott döntést hozott az NDK egykori nagyüzemeinek a piacgazdaságba történő átvezetési folyamatában. Mivel az egykori NDK piacai összeomlottak, és a drága márka, valamint a nyugat-európai recesszió az új keletnémet piacokon megnehezítette az expanziót, keleti üzemek sora jutott csődbe. Kohl "virágzó tájakat" ígért az egykori NDK lakosságának, ám a valóságban a keleti iparnak csak a romjai maradtak meg. Az 1990-es évekre Németország nem volt irigyelésre méltó helyzetben: az állami költségvetés állapota rosszabbodott, a versenyképesség csökkent.

A szakértő emlékeztetett arra, hogy az 1989-es magyarországi határnyitással a német egyesülésben játszott magyar szerep Kohl kancellársága alatt a kétoldalú kapcsolatok kiemelkedő időszaka volt. A határnyitás és a rendszerváltozás, valamint a német egyesülés folyamata több ágon összefüggött egymással.

Helmut Kohl Magyarország euroatlanti integrációjának egyik legfőbb támogatója volt. Soha nem feledkezett meg arról, hogy kifejezze köszönetét a határnyitásért, s ez a magyar politikai spektrum minden meghatározó szereplője irányában megnyilvánult. Horn Gyula ehhez éppen úgy hozzátartozott, mint a világnézetileg hozzá közel álló Antall József, az első demokratikusan megválasztott magyar miniszterelnök. Az a tény is önmagáért beszél, hogy Orbán Viktor miniszterelnök volt az utolsó külföldi politikus, aki Kohl meghívására ellátogatott az egykori kancellárt oggersheimi otthonába - vélekedett.

Helmut Kohl Angela Merkelhez fűződő viszonyát Kiss J. László leginkább a "kényes" jelzővel jellemezte. Merkel sokáig az akkori kancellár fő pártfogoltjának, "Kohl kislányának" számított, 1990-ben a volt NDK-ból érkezett képviselőnőt váratlanul a nő- és ifjúságpolitikai, majd négy évvel később a környezetvédelmi miniszterré nevezte ki.

Azonban 1999 decemberében a CDU-nak jutatott illegális pénzadományok körül kirobbant válság fordulathoz vezetett a két politikus viszonyában, különösen azt követően, hogy Kohl elismerte, hogy pártja számára illegális pénzeket fogadott el, ám megtagadta, hogy nyilvánosságra hozza a pénzadományok forrásait. Ezt követően Merkel, a CDU főtitkári minőségében az Frankfurter Allgemeine Zeitung hasábjain megtámadta a korábbi kancellárt, a párt tiszteletbeli elnökét, és azt fejtegette, hogy CDU-nak meg kell tanulnia Kohl nélkül járni, még akkor is, ha egy ilyen folyamat aligha történhet sebek nélkül.

Mindez rendkívül keserű volt Kohl számára, aki sokáig nem tudott megbocsátani, és a CDU nyomására a párt tiszteletbeli elnöki posztjáról is lemondott. Az "apagyilkosságot" követően Merkel diadalérzete valójában a jogos védelem kifejeződése is volt, mivel a kirobbant válság a pártot létében fenyegette, ugyanakkor mindez vetélytársainak kiszorításával Merkel politikai felemelkedésének is kedvezett.

Kohl megbékülése a pártjával 2002-ben kezdődött, 2005-ben, de még inkább 2015-ben látványos csúcspontját is elérte. Nyolcvanötödik születésnapján Angela Merkel a Bild hasábjain már minden fenntartás nélkül dicsérte a kancellári és a CDU elnöki székében hosszú időt eltöltő Kohl érdemeit, többek között azért, mert Washingtontól Párizson, Londonon és Brüsszelen át egészen Moszkváig hosszú éveken át mindenkivel képes volt bizalmi viszonyt kialakítani, és sikerült az egyesített Németországot az Európai Unió tiszteletben tartott országává tenni - értékelte Kiss J. László.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2017. június 18. vasárnap, 17:03
Címkék: Kiss, Helmut Kohl, Corvinus Egyetem, Konrad Adenauer, Willy Brandt, Valójában Kohl,
Kommentek
Elfogtak a rendőrök egy férfit a székesfehérvári halálos baleset közelében
Kiss Z. Edward elmondta: a férfit a 62-es főút jánosmajori elágazásánál péntek délelőtt történt, két halálos áldozattal járó baleset helyszínétől 150 méterre fogták el a rendőrök. A 23 éves férfi a gyanú szerint azt a gépkocsit vezette, amelyben a két nő életét vesztette.

A 62-es főút 37-es kilométerénél kamion és személygépkocsi ütközött, a személygépkocsiban utazó két nő életét vesztette.
velemenyezd, 2017. június 23. péntek, 13:54
Múzeumok éjszakája - Tévébebújás és szitaműhely a Ludwig Múzeumban
állandó kiállításhoz kapcsolódnak.

A teraszon felépített tévéinstallációval Halász Károly legendás fotóakciói elevenednek meg. Az első száz látogató, aki a Ludwig Múzeumban vásárolja meg karszalagját, ajándék polaroid fényképet kap, amely a tévébe bújást örökíti meg - közölte az MTI-vel a Lumú.

A Pécsi Műhely-kiállítás kapcsán szervez beszélgetést a múzeum a művészcsoport tágabb kulturális környezetéről a pécsi Jelenkor folyóirat tagjainak közreműködésével, majd Pécshez kötődő írásaikból olvas fel Kiss Tibor Noé, Parti Nagy Lajos és Tóth Krisztina. Fábry Sándor író, humorista szubjektív tárlatvezetést tart a kiállításban.

A Müpa kerékpártárolójától Tour de l'Art címmel indul a város kortárs alkotásait felfedező biciklis túra.

A második emeleti gyerekfoglalkoztatóban az érdeklődők Pinczehelyi Sándor képzőművész által összeállított motívumokat szabadon felhasználva szitázhatnak egy képet egy táskára, melyet aztán magunkkal is vihetnek: a délutáni gyermek szitaműhelyt este felnőtteknek szóló
velemenyezd, 2017. június 22. csütörtök, 18:43
Uniós forrásból alakítják ki a szőlő- és borágazat elektronikus rendszerét
Kiss Eliza beszámolt róla, hogy a projekt a Közigazgatás- és közszolgáltatás-fejlesztés operatív program (KÖFOP) és a Versenyképes Közép-Magyarország operatív program (VEKOP) támogatásával valósul meg, mintegy 1,2 milliárd forint uniós keretösszegből.

A projekt megvalósítását végző konzorcium vezetője a Földművelésügyi Minisztérium (FM), a konzorcium tagja a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ), de a megvalósításban számos együttműködő szervezet is részt vesz (például borvidékek, Budapest Kormányhivatala, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), valamint a Belügyminisztérium).

Az új, integrált, az FM kezelésében álló központi közhiteles ágazati nyilvántartás létrehozásával megteremtődik annak lehetősége, hogy a borágazati szereplők papír alapú ügyintézése visszaszoruljon, helyette újraszervezett - egykapus -, elektronikus ügyintézés működjön.

A rendszer révén a fogyasztók tájékozódási lehetőségei szintén szélesednek, nő a termék iránti bizalom, továbbá a
velemenyezd, 2017. június 22. csütörtök, 15:12
Martosi Szabadegyetem: a migránsválság, az európai kultúra hanyatlása és a kisebbségi érdekérvényesítés a fő té
nemzetpolitikai államtitkárral és Menyhárt Józseffel, az MKP elnökével ülnek egy asztalhoz.

A szabadegyetem csütörtöki napján A lázadás éve vagy lassú visszarendeződés címmel a trumpizmus és az Egyesült Királyság Európai Unióból történő távozása szerepel napirenden. A Brexit témájáról Megadja Gábor beszélget Őry Péterrel, az MKP Országos Tanácsának (OT) elnökével, majd Nógrádi György a népvándorlásról és a terrorizmusról tartandó előadása kerül sorra. Pénteken a felvidéki gazdaságfejlesztési csomag részleteiről Kiss-Parciu Péter gazdaságfejlesztésért felelős helyettes államtitkár, illetve Farkas Iván, az MKP gazdasági és régiófejlesztési alelnöke és Iván Tamás, a program felvidéki koordinátora beszél majd, szombaton délután pedig ismét megtartják a külhoni magyar pártelnökök ugyancsak hagyományossá vált nemzetpolitikai fórumát is.

Mivel a szabadegyetem az elmúlt években kinőtte eddigi otthonát, a martosi Feszty parkot, az idén új helyszínre költözik, de Martoson marad.

"Az új helyszín egy
velemenyezd, 2017. június 22. csütörtök, 12:01
BÉT - Eltérő elemzői várakozások a tőzsdén
Rövid Szabolcs, a Concorde Értékpapír elemzője elmondta: a kereskedést a kőolaj ára, az OTP mozgása és a nemzetközi piaci hangulat befolyásolja majd, ezért a reggeli órákban iránykeresésre számít a magyar tőzsdén.

Kiss Mónika, a Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője kommentárjában kifejtette: minimális emelkedéssel nyithat a magyar index, amelyet az európai, enyhén pozitív hangulat is támogathat. Az OTP a februárban elért 9410 forintos szint áttörésével próbálkozhat - tette hozzá.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) csütörtökön teszi közzé a részletes júniusi inflációs jelentést, az elemző szerint azonban piac befolyásoló hatása nem lesz, mert a jegybank a keddi kamatdöntő ülése után már ismertette a fő számokat. Az MNB az inflációs előrejelzését idén 2,6 százalékról, 2,4 százalékra csökkentette, jövőre 2,8 százalékos árnövekedési ütemet vár. A jegybak GDP-re vonatkozó növekedési prognózisa az idei évre továbbra is 3,6 százalék, jövőre pedig 3,7 százalék.

A Budapesti Értéktőzsde
velemenyezd, 2017. június 22. csütörtök, 09:01
Bekay Nagy Maya festőművész képeiből nyílt kiállítás a Forrás Galériában
"Bekay Nagy Maya Budapesten született, de évtizedek óta Olaszországban él, így a nyugat-európai diszpóra jeles képviselőjeként beleillik a Kárpát-haza Galéria szellemiségébe" - hangsúlyozta Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke.

A festőművész tudatosan vállalja, hogy magyarsága mellett művészete azokból a keresztény gyökerekből táplálkozik, amelyből a valódi európai értékrend is - emelte ki Kiss-Rigó László csanádi megyéspüspök.

Prokopp Mária művészettörténész úgy vélte, Bekay Nagy Maya képei valódi "látomások", amelyek az igazi szellemi értékekre irányítják a nézők figyelmét. Mint mondta, a festőművész sajátos "előadásmódja" valódi tartalmat közvetít, képeiből harmónia, tisztaság és nyugalom árad.

Az Olaszországban élő magyar festőművész, a Velencei Képzőművészeti Akadémia professzora. Budapesti művészcsaládban született, édesapja Nagy Zoltán művészettörténész, édesanyja Kovács Mária szobrászművész volt, a Római Magyar Iskola festőcsoport egyik utolsó
velemenyezd, 2017. június 21. szerda, 19:48
Veszélyes invazív gyomnövényt irtottak a Kiskunsági Nemzeti Park munkatársai
Kiss Mónika tájékoztatása szerint a Szosznovszkij-medvetalp (Heracleum sosnowskyi) több példányát Kiskőrös és Kecel között, nehezen megközelíthető helyen, egy csatorna partján fedezték fel. A szakemberek a növény beazonosítását követően a szükséges óvintézkedések megtétele mellett, teljes testet védő vegyvédelmi ruhában végezték el erdészeti szárzúzó gép segítségével a veszélyes gyomok eltávolítását.

A munkát irányító Vajda Zoltán, a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság osztályvezetője szerint a területet mostantól kiemelten figyelik, mivel a Szosznovszkij-medvetalp rendkívül szívós, így kiirtása minden valószínűség szerint további beavatkozásokat: újabb szárzúzást és vegyszeres kezelést igényel majd.

A Szosznovszkij-medvetalpra a zellerfélék családjába tartozó, ernyős virágzatú, évelő, több méteresre növő özönnövény. Hatalmas mennyiségben tartalmaz furokumarint, amely a bőrre kerülve erősen fényérzékennyé teszi azt. Ha az érintett bőrfelületet UV-sugárzás éri, kipirosodik, viszketni kezd, és
velemenyezd, 2017. június 21. szerda, 12:22
Július 29-én rendezik meg a 192. balatonfüredi Anna-bált
meghatározó eseményeit is.

Az Anna-bál hagyománya a nemzeti összetartozást is jelenti - fogalmazott az idei Anna-bál kulturális partnervárosa, Győr alpolgármestere. Somogyi Tivadar arról is beszélt: Győr és Balatonfüred egyaránt hagyománytisztelő, múltjára és jelenére büszke város.

A balatonfüredi Anna-bált idén ötödik alkalommal kíséri prímásverseny. Kelemen László, a Hagyományok Háza főigazgatója elmondta: a kétnapos versenyt látványos gálakoncert zárja a bál előtti szerdán a Gyógy téren Tarnai Kiss László nótaénekessel.

Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója elmondta: az Anna-bál hetében csütörtökön az Opera énekkara ad műsort, pénteken Wágner- és Mozart-műveket hallhat a közönség, vasárnap pedig A bolygó hollandi című előadást láthatják felvételről az érdeklődők a Gyógy téren.

Idén első alkalommal a Balatonhoz kapcsolódó irodalmi beszélgetések is tarkítják az Anna-bálhoz kapcsolódó programokat - tette hozzá Juhász Anna irodalmár.

A sajtótájékoztatón Simon
velemenyezd, 2017. június 20. kedd, 13:03
Képek, videók
Kiss Dénes Tulipiros.jpg
maria_kadar_148
2017. május 16. kedd, 20:08
Kissné Magdi
irmus
2017. május 10. szerda, 18:23
Best_Kiss_rachel_mcada ms_
charlotteani
2017. május 09. kedd, 19:56
kiss ildi.jpg
zsokica45
2017. május 09. kedd, 11:44
Kissné Erzsike
irmus
2017. május 06. szombat, 13:27
Zsuzsanna Kissné Winkler.
jucinenadov
2017. április 03. hétfő, 22:11
Kiss Dénes :Tulipiros
maria_kadar_148
2017. március 13. hétfő, 22:09
Kata Horváthné Kiss Bold
jucinenadov
2017. január 11. szerda, 21:41
Kiss János Varga Melinda
jucinenadov
2017. január 11. szerda, 21:39
Zsuzsanna Kissné Winkler
jucinenadov
2017. január 11. szerda, 19:38
folyamatos fejlĹ‘dĂ
lenke1964
2015. szeptember 24. csütörtök, 07:24
Isten folyamatos keresése
sacimama
2014. január 18. szombat, 01:38
folyamat......jpg
agica2004
2013. május 01. szerda, 19:18
Az elhízás folyamata.jpg
pacsakute
2013. február 24. vasárnap, 13:42
A vizsgálat folyamata
furaila
2013. január 14. hétfő, 23:00
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.