Regisztráció  Belépés
2018. június 25. hétfő | 26. hét | 176. nap | 13:58 | Vilmos
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Káin program: Krokodil - Tökéletes Gyilkológép


A krokodilok (Crocodylia) a hüllők (Reptilia vagy Sauropsida) osztályába tartozó egyik rend. Ma élő legközelebbi rokonaik a madarak (Aves), melyekkel monofiletikus csoportot alkotnak. A krokodilok a hüllők osztályának Archosauromorpha alosztályágába tartoznak, legközelebbi rokonaik az Aetosauria, Phytosauria, Rauissuchia rendek. E négy csoportot Crurotarsi kládba vonják. Az ezzel testvércsoport Ornithodira kládba tartoznak a repülő őshüllők (Pterosauria) és a dinoszauruszok (Dinosauria), ahová a madarak is beoszthatók.

A krokodilok jellemzése

Általános testfelépítés és kültakaró

A krokodilok alkata gyíkszerű, hát-hasi irányban kissé lapítottak, fejük erősen megnyúlt, arckoponyájuk erőteljes, rövid nyakon foglal helyet. Farkuk hossza megegyezik a test hosszával, de oldalirányban lapított; evezőszervként működik a vízben. A krokodilok kültakarója rendkívül erős, páncélszerű - innen ered régebbi nevük: páncélos hüllők. A szarupikkelyek egységes szarulemezekké és szarupajzsokká forrtak össze, melyeket alulról még csontos pajzsok is erősítenek. A hátoldal pikkelyei sokkal erősebbek, sötétebb, zöldes, barnás színűek, szabályos elrendeződésűek, a farokrész peremén felfelé álló szaruperem is található. A hasoldal pikkelyei vékonyabbak, gyengébbek, és szennyes sárga színűek. A fajmeghatározásnál különösen nagy jelentősége van a tarkón található szarupajzsok alakjának és elhelyezkedésének.

Csontvázrendszer

A krokodilok csontvázrendszere számos különlegességet mutat. Koponyájuk megnyúlt, lapos, a fej csúcsán található a szemüreg. A koponya diapszida-típusú, vagyis két két-két harántékablak található rajta, hasonlóan a Lepidosauromorpha hüllőkhöz. Mint az a több Archosauria hüllőre is jellemző, az egyik halántékablak nem nyílik ki, ellenben van egy szemüreg alatti harmadik kisebb koponyanyílás. Ezért is nevezik a koponyájukat triapszida-típusúnak. A koponyacsontok erősen összenőttek, a szájpadlás erőteljesen elcsontosodott, a koponyacsontok és a fejbőr is elválaszthatatlanul egymáshoz nőttek.

A fogak nem ránőtt fogak, mint a többi hüllőnél tapasztalhatjuk, hanem valódi gyökeres fogak, beleékelődnek az arckoponyába. A foggyökér mindig csak egyszerű. Rágásra nem alkalmasak, csak az áldozat megragadására és darabokra tépésére. Minden fog egyforma alakú, kúpos, csak kissé görbül hátra. Különbség a fogak méretében van. Ha egy fog letörik az alatta lévő pótlófog kinyomja az eredeti gyökerét, és előbújik az új fog. A krokodilok polyphyodontok, azaz olyan állatok amelyek a fogaikat folyamatosan pótolják. Képesek akár 50-szer is kicserélni minden fogukat az életük során.[1] A felső állcsont szájpadlása erősen elcsontosodik, ezzel védve az agyat a nagyobb falatok egészben való lenyelésekor.

A gerincoszlop erőteljes, rajta ún. csigolyabordák találhatók, mely ősi bélyeg a hüllők között. A hátgerincben 9 nyak-, 12-13 hát-, 2-4 lágyék, 2-3 kereszt- és 34-42 farkcsigolya van. A csigolyák hátsó fele domború, elülső része pedig homorú, hogy a hátulsóval összepasszoljon. A 12-13 kétfejű, Y-alakú horogszerű nyújtványokkal ellátott bordán kívül vannak még különleges, vékony, a gerincoszloppal össze nem növő csontos hasi bordák is, melyek a hasizmok rétegei között 7-8 harántsorban helyezkednek el. Ezek elől az utolsó borda porcos részére és a mellcsont porcos nyújtványára támaszkodnak, hátul pedig a fancsontra illeszkednek, és így az ún. hasmellcsontot alkotják. Még a nyakcsigolyáknak is vannak rövid, kétfejű, szabad végükön bárd alakú bordáik. A kulcscsont hiányzik. Az előbb említett 12-13 mellkasi bordán különleges ún. horognyúlvány (Y-alakú bordakapcsolat) található, mely a bordát a mögötte lévőre támasztja, ettől a mellkas alkotása kiváltképp erős lesz (ez a madarakra is jellemző, és konvergens módon jelentkezik a Lepidosauria alosztályágban is a felemásgyíkok között). A bordák szegycsonthoz kapcsolódnak. Végtagjaik gyengébb alkotású tolólábak, mely csak kissé emelik meg a testet, és nem támasztják alá. A láb ujjai között úszóhártyák feszülnek.

Emésztőrendszer

Igen különleges felépítésű az emésztőrendszer is. A rövid és lapos nyelv az alsó állkapocs aljához nő le teljes hosszában, ízlelőbimbókban gazdagnak mondható. Nyálmirigyeik nincsenek, a táplálékot mindig nedves állapotban nyelik le. A gyomor - hasonlóan a madarakhoz - kettős tagolódású, egyrészt áll egy mirigyes gyomorból, másrészt egy erősen fejlett simaizomzatú zúzógyomorból. Az állat még köveket is nyel, melyek segítik a zúzógyomorban a keményebb táplálék megőrlését. A két gyomor csak egy kis nyíláson át van összeköttetésben egymással. A rövid bélcsatorna a vékonyfalú, bolyhos gyomorvégi bélből s a zegzugosan haladó vékonybélből áll. A végbél rövid és széles, vakbél nélkül. A hasnyálmirigy eléggé, a kettőslebenyű máj erősen fejlett, az epehólyag körte alakú, a lép kicsiny. Az emésztőrendszer kloákában végződik, mely egy hosszanti hasíték a farok tövében.

Vérkeringés

Az anyagszállító-rendszer messzemenően fejlettebb, mint a többi Reptiliáé. Szívük kis méretű, mely erős szívburokban foglal helyet. A szívben a kamrai válaszfal teljes. A bal kamrából ered a jobb, a jobb oldaliból pedig a bal osztóértörzs a tüdőosztóértörzzsel együtt. Eredete helyén mindkét értörzs nyílt összeköttetésben van egymással, amely azonban csak akkor szabad, ha a szívkamrák félhold alakú billentyűit a visszaözönlő vér bezárja. A kettős aortaív - tipikus szívformában - itt is megtalálható, és a vér a két aortaív között lévő kis nyíláson át tud keveredni, amely éppen elég, hogy ne alakulhasson ki állandó testhőmérséklet, tehát a hidegvérűség - amely a többi hüllőre is jellemző - megmarad.

Légzés

A légzőrendszer alkotása is mutat különlegességeket. Zárható orrnyílásuk - szemhez hasonlóan - a fej magasabb részén található, így úgy képesek víz alatt maradni, hogy közben a víz felszíne fölött mindent látnak, és lélegezni képesek. A garatot egy puha, kötőszövetes lebennyel képesek elzárni, így a víz ott nem képes befolyni. A gégefő egy hasítékon át a nyelv töve mögött nyílik, kissé kiszélesedik, azután a légcsőben folytatódik, mely a nyakon végighúzódik, belép a mellüregbe s két hosszú, görbült csővé oszlik, melyek aztán közvetlenül a két tüdő közepén levő nagy légtartóba, centrális üregekbe torkollnak. A belélegzett levegő ezekből áramlik át a számos redős kamrába. Tüdejük nagy mennyiségű levegőt képes befogadni, a víz alatt akár 1 óráig is bírják újabb levegővétel nélkül. A redős-kamrás tüdőhöz érdekes módon még légzsákok is kapcsolódnak, mely jellemző a madarakra, és a repülő őshüllőknél és a dinoszauruszoknál is fellelhető volt.

Kiválasztás

Kiválasztásuk természetesen utóvesével történik, amint az a többi hüllőrendre, a madarakra és az emlősökre is jellemző. A lebenyes, sötétpiros vesék a lágyékcsigolyákhoz függeszkednek; húgyhólyag nincsen, a húgyvezeték szorosan az ondóvezeték mellett nyílik a kloákába.

Idegrendszer

Az idegrendszer is igen fejlettnek mondható, az agy térfogata a testhez viszonyítva nagy. A krokodilok viselkedése sokkal összetettebb, mint a többi hüllőé; képesek megjegyezni nevelőjüket - akit így nem is bántanak, sőt engedik, hogy simogassa őket -, névre is hallgatnak. A nílusi krokodil például emlékezetből tudja, hogy mikor érkeznek a szavannán várakozó állatok a folyóhoz, hogy átkeljenek. Agyuk fejlett, felépítése a madarakéra emlékeztet, gyors reagálásra képes, plasztikus. Szemük felépítése egyezik a madarakéval, három szemhéjuk alakult: egy felső, egy alsó és egy átlátszó pislogóhártya. Látásuk viszonylag fejlett, a színeket csak kezdetlegesen képesek egymástól elkülöníteni. A szemek kicsiny szemüregben mélyen fekszenek a koponya belsejében. A koponya két oldalán találhatók a fülbemetszések, melyek bőrlebennyel elzárhatók. A fül külső és belső fülre tagolódik, a belső fülben már csiga található, mely a többi hüllőnél nincs meg. Szaglásuk nem túl kifinomult, a többi hüllőnél fejlett Jacobson-féle szerv itt csökevényes. Ízérzékelésük ellenben nagyon fejlett és kifinomult.

Szaporodásbiológia

A herék a hasüregben a vesék mellett fekszenek. A kloáka hátsó részében fekvő hímvessző egyszerű, kúp alakú s mély csatorna fut rajta végig. A kloáka mindkét oldalán két nagy mirigy van, melyeknek váladéka erősen pézsmaillatú s valószínűleg a nemi tevékenységgel vannak kapcsolatban. Két másik hasonló minőségű mirigy található az állkapcsoknak a fej középvonalához közeleső oldalán. A nemi ingerültség alkalmával ezek a mirigyek csapszerűen kitüremkednek, ami már a fiatal állatokon is megfigyelhető. A krokodilok megtermékenyítése - természetesen - belső, a párzás a sekély vízben történik. A nőstény meszes héjú, vastag fehérjerétegű tojásokat rak a part homokjába, a fészekben ágdarabokat, leveleket is hord, hogy a bomlás közben keletkező hő segítsen a kikelésben. A fészket általában magasra építi homokból. Az anyaállat agresszíven védelmezi a fészket, bármire, amely a közelébe merészkedik rátámad (emberek is gyakran így esnek áldozatul krokodilnak). A fiókák nemét érdekes módon a fészekben uralkodó hő dönti el: 33 °C alatt nőstények, míg 33,9 °C felett hímek kelnek ki a tojásból. A kikelést az anyaállat is segíti, majd szájba véve a krokodilfiókákat a vízhez viszi őket, ahol még pár napig vigyáz rájuk. Megállapíthatjuk tehát, hogy a krokodilok utódgondozása messzemenően a legfejlettebb a hüllők között.

Így ír az Urania Állatvilág (Gondolat, Bp., 1969) a krokodilok fészkelési és utódgondozási szokásairól:

,,A krokodilusok szaporodása is igen érdekes. Valamennyi hüllő közül - amennyire ez ismeretes - kitűnnek tevékeny ivadékgondozásukkal. A nőstény 20-tól 100-ig terjedő tyúk- és lúdtojás közti nagyságú, keményhéjú és likacsos tojásait vagy a parti homokba ásott gödörbe helyezi, s a kiköltést a Nap melegére bízza, vagy iszapból és füvekből fészket készít, a tojásait rothadó növényanyaggal takarja le, úgyhogy valóságos költőkemence jön létre. Az anyaállat az ivadékok kikelése közben, amely 70-90 napig tart, a fészken vagy annak közelében tartózkodik. Őrzi tojásait. Ceylon szigetén Deraniyagala még azt is megfigyelte, hogy a mocsári krokodilus (Crocodylus palustris) egy tócsa vizéből farokcsapásokkal hébe-hóba vizet fröcsköl fészkére, nyilván a fészekanyag korhadásának elősegítésére. Az ivadékok röviddel a kibúvás előtt a tojásban elkezdenek vartyogni. A nőstény ekkor odasiet, az ágakat vagy a homokot és földet félrekotorja, s az ivadékokat odavezeti vízhez."

Életmód

A krokodilok egy faj kivételével édesvízi ragadozók. A legnagyobb faj a nílusi krokodil - mely egyben a rend típusfaja is - akár a 6-8 métert is elérheti, de leírtak már kivételes, 10 méteres példányokat is. A krokodilok falánk ragadozók, mindenféle állati eredetű táplálékot felfalnak, sőt a dögöt sem vetik meg. Napközben a parton napoznak, hogy vérük felmelegedjék, inkább éjjel vadásznak, de ha van lehetőségük, nappal is zsákmányolnak - például az itatóra jövő állatokat vagy a partra jövő embereket. Európa és az Antarktisz kivételével minden kontinensen élnek képviselőik, ma mintegy 30 fajukat ismerjük. Mára csak elvétve tisztogatja ki a krokodilok száját és fogát egy kismadár, a krokodilmadár.

A krokodilok és a madarak közös sajátosságai

A krokodilok és a madarak nagyon közeli rokonai egymásnak, mely már a korai anatómiai vizsgálatok során kiderült. A madarak, a dinoszauruszok, a repülő őshüllők és krokodilok egy rokonsági kört alkotnak, közösen Archosaurusoknak (Archosauromorpha, ,,uralkodó gyíkok" [ógörög]) nevezzük őket. A krokodilok közelebbi rokonai a madaraknak, mint a többi ma élő hüllőknek, melyet számos anatómiai sajátosság is alátámaszt:

a bordáikon Y-alakú horognyúlványokat találunk, melyek a bordát a mögötte lévőre támasztják, ezáltal a mellkas sokkal masszívabb, ellenállóbb lesz;
koponyájukon két halántékgödör található (az ún. diapszida-koponyatípus);
gyomruk két részre tagolódik, ún. kettős gyomor: egyik része szűkebb, hasonlít a madarak mirigyes gyomrára, a másik fala kimondottan izmos, olyan mint a madarak zúzógyomra; ebbe az állat még köveket is nyel, hogy segítse a táplálék megőrlését;
vérkeringésük hasonlóan fejlett, mert a szívben a kamrai válaszfal teljesen zárt (az artériás rendszer speciális felépítése miatt a vér kissé keveredik, ezért nem alakulhat ki állandó testhőmérséklet);
tüdejükhöz légzsákok kapcsolódnak, melyek az ő esetükben a minél több oxigén megtartását szolgálják a víz alatt;
szemükön hármas szemhéjat találunk, akárcsak a madarakén: egy alsó és egy felső szemhéj, valamint egy vékonyabb pislogóhártya;
agyuk felépítése teljesen a madáragy felépítését tükrözi (a kisagy méretében van némi különbség, mert ez a madaraknál a repülő életmód következtében fejlettebb, nagyobb);
tojásszerkezetükben közös: egyrészt mészhéjú tojásokat raknak, másrészt vastag fehérjerétege van (a többi hüllő tojása lágy szaruhéjú és nincs fehérjéje - vagy csak csekély);
felettébb fejlett ivadékgondozás: az anyaállat őrzi a fészekbe rakott tojásokat, és a kikelő utódokat pár napig gondozza is (a madarak utódgondozása természetesen ennél jóval fejlettebb, de a krokodilok e kezdetleges ivadékgondozása óriási előrelépés a többi hüllőhöz képest).
eposz, 2018. április 18. szerda, 19:01
Címkék: Tökéletes Gyilkológép, Urania Állatvilág, hüllők osztályának, ezzel testvércsoport, repülő őshüllők, krokodilok jellemzése,
Kommentek
Müller Péter Sziámi döglégy kivégzett engem maga helyett
A II-es elmeosztály elmebetegként létrehozott elekttromos óriás szörnye volt ránk uszítva nem tudva, hogy kik vagyunk, együtt jártak felszámolni a világrészeket az emberekkel.

A Tatárdombon történő addig rajtam Vénuszként Müller tudtával két utcai berendezés patológiái összes betegségei miatt a Vénusz áldozóknak folyton körbe járva két utcán 81 éve már, rajtam végrehajtotta a föld összes gyilkosságát, csonkítását, amit megírtam, míg a vörös oroszlán szomorú szemű Johannás kezdetéhez ismét Miskolcnak nem értem, ekkor elveszítettem az eszméletemet, ne lássam mi történik, vonult a média csillagok háborúja Malek szörnyével, genyójával a viágűrnek háromjeles homlokával Illésnek. Müller Péter Sziámi 81 éve az általam megírt és a meg nem írt összes mészárlását a világnak, amit a két utcába rendezett maga helyett Vénuszon hajtotta végre tudtával, hogy ki vagyok, írásaim elégetésével felment a médiájába a börtönével, közölte, hogy őt ne szeressen senki, mint kivégzőgépet, aztán visszajött, kivégzett
kohlinka, 2017. január 29. vasárnap, 22:44
Mi történne ha kitörne a harmadik világháború?
Munkaszüneti nap lenne, és végre pihenhetnénk egy kicsit :)
Szerintem pár percen belül kivégeznék az emberek egymást! A haditechnika is sokat fejlődött a 2. világháború óta. Azt hiszem a legújabb fejlesztés most a pilóta nélküli vadászgépek. A tökéletes gyilkológépek, hisz nekik nincsenek érzéseik, teszik amire programozták őket. Isten legyen irgalmas ha mégis bekövetkezne...
sawer12, 2012. február 19. vasárnap, 13:57
24 óra hírei / origo /
végezze ki Döbrögit, Titót és Francót Ludas Matyi szilveszterkor?

Csütörtök 13:32Nem mindenben tartják adott szavukat a bankok

Csütörtök 13:28A sózott utak károsítják a fák és az autósok épségét

Csütörtök 13:27Kibérelte a Real Madridot a leggazdagabb albán

Csütörtök 13:26Homályos rendszám alapján nem büntethet az autópálya-kezelő

Csütörtök 13:25Vadász kíséretet kapott egy utasszállító az USA-ban

Csütörtök 13:22Megvan a kis orosz gyilkológép

Csütörtök 13:16Közeleg a Saab vége

Csütörtök 13:09Kóbor kutya bénította meg két órára a prágai metrót

Csütörtök 12:58Novemberben érkezik a jövő videojátéka

Csütörtök 12:56Formabontó a Nissan kis crossovere

Csütörtök 12:48James Franco lesz Danny Boyle öncsonkító hegymászója

Csütörtök 12:41Határozott idejű munkaviszony buktatói

Csütörtök 12:39Dührohamot kapott a gyorsétteremben

Csütörtök 12:36Két csatorna
korall44, 2010. január 08. péntek, 10:07
Istenek laboratóriuma
génbanktól, feladva ezzel az emberi faj sokszínűségét? Lehet, hogy egy napon választ kapunk majd azokra az esetekre is, melyek előtt a mai napig értetlenül áll a világ? Azt hiszem mindenekelőtt ketté kellene választanunk a dolgot a napjainkban kezdődő orvosbiológiai, polgári kísérletek tekintetében és a háttérben már régóta zajló, intenzív katonai genetikai kísérletekre. A katonai célok sejthetően akörül forognak, hogy olyan katonákat kellene állítani akik kevésbé sebezhetők, ugyanakkor kegyetlen gyilkológépek. A Big-Foout, más néven jeti egy hasonlóan furcsa tervezés eredménye lehet, mely a kanadai ősrengetegben él és csak időnként bukkan fel a rejtélyes nagy testű emberszerű egyed. Gondolhatok itt a Puerto Ricó-i chupacabrára is, mely egy szárnyas, zöld színű gyikfejű, két lábon járó hatalmas karmokkal rendelkező vérszomjas titokzatos szörny. Ez a szörny rendszeresen dézsmálja a lakosok baromfifarmját és nagy veszteséget okoz a helyieknek azáltal, hogy a hosszú hegyes csőszerű fogaival megmarja a kisebb
navaratna, 2009. augusztus 23. vasárnap, 14:32
Istenek laboratóriuma
génbanktól, feladva ezzel az emberi faj sokszínűségét? Lehet, hogy egy napon választ kapunk majd azokra az esetekre is, melyek előtt a mai napig értetlenül áll a világ? Azt hiszem mindenekelőtt ketté kellene választanunk a dolgot a napjainkban kezdődő orvosbiológiai, polgári kísérletek tekintetében és a háttérben már régóta zajló, intenzív katonai genetikai kísérletekre. A katonai célok sejthetően akörül forognak, hogy olyan katonákat kellene állítani akik kevésbé sebezhetők, ugyanakkor kegyetlen gyilkológépek. A Big-Foout, más néven jeti egy hasonlóan furcsa tervezés eredménye lehet, mely a kanadai ősrengetegben él és csak időnként bukkan fel a rejtélyes nagy testű emberszerű egyed. Gondolhatok itt a Puerto Ricó-i chupacabrára is, mely egy szárnyas, zöld színű gyikfejű, két lábon járó hatalmas karmokkal rendelkező vérszomjas titokzatos szörny. Ez a szörny rendszeresen dézsmálja a lakosok baromfifarmját és nagy veszteséget okoz a helyieknek azáltal, hogy a hosszú hegyes csőszerű fogaival megmarja a
schuro, 2009. július 29. szerda, 17:35
Képek, videók
Gyilkológép Ancsi
stampy
2006. július 10. hétfő, 18:25
Gabi osztályának
soroya
2008. április 23. szerda, 17:54
vicces ezzel egyetértek-.
zsokica45
2017. március 06. hétfő, 19:02
Szép napot ezzel a csokor
suzymama43
2015. szeptember 07. hétfő, 16:59
ezzel a hajóval jöttünk
orban47
2015. május 31. vasárnap, 09:34
nincs ezzel
bdvmutti
2014. december 11. csütörtök, 23:51
ezzel_a_szep_idezettel _ki
lilagondolatok
2014. október 05. vasárnap, 10:53
Szép napot, ezzel a pazar
margoboszi
2013. augusztus 22. csütörtök, 13:11
kisvasut ezzel utaztunk
zsuzsipolgar
2013. június 11. kedd, 20:29
Ezzel van munka.jpg
farkas1945
2013. április 27. szombat, 11:37
ki ezzel . . újpest.jpg
snbela44
2013. január 13. vasárnap, 21:09
újpest ki ezzel.jpg
snbela44
2013. január 13. vasárnap, 21:01
Ezzel utazunk...?
ronix
2012. augusztus 02. csütörtök, 17:51
Beérném ezzel a vacsival.
sarkadykati
2012. június 18. hétfő, 03:18
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.