Regisztráció  Belépés
2018. augusztus 16. csütörtök | 33. hét | 228. nap | 14:19 | Ábrahám
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
EU-prognózis - Elemzők: reális képet fest a magyar gazdaságról az előrejelzés
A brüsszeli testület Magyarországon idén és jövőre is 2,1 százalékos GDP-növekedést jósol, és kiemeli, hogy a gazdasági recesszióból 2013-ban kiemelkedő Magyarországon a gyorsuló növekedést elsősorban a belföldi kereslet élénkülése ösztönzi. A bizottság becslései szerint tavaly a GDP 2,5 százaléka körül alakult a magyar államháztartási deficit, amely az idén és jövőre ennél valamivel magasabb lesz, de nem haladja meg a 3 százalékot.

Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője szerint reális képet fest Magyarországról az Európai Bizottság előrejelzése, amely megfelel a kormányzati várakozásoknak és a piaci konszenzusnak is. Kiemelte, hogy az idei évre szóló korábbi, őszi előrejelzésénél optimistább lett a mostani.

A GDP-növekedését 2014-2015-ben csak a belső fogyasztás - háztartások fogyasztása, beruházások, kormányzati fogyasztás - adja majd a brüsszeli testület szerint, míg a korábbi években a nettó export jelentette a húzóerőt - emelte ki.

A nettó reálbérek növekednek majd, illetve az állam a beruházásokkal segíti a növekedést, ami az elmúlt egy-két negyedév tendenciáit is alátámasztja az elemző szerint. A folyó fizetési mérleg egyenlegére vonatkozó korábbi előrejelzésén kissé rontott a bizottság, és az államadósságban "nincs csökkenő pálya" - tette hozzá.

Németh Dávid rámutatott: az infláció mértékére vonatkozó 1-2 százalékos várakozás sokkal közelebb van a valósághoz, mint a kormány által tervezett két százalék körüli adat. Szólt arról is, hogy a költségvetési hiány a bizottság szerint 2013-ban a GDP 2,7 százaléka körül lehetett, de azt jelzik előre, hogy ez részben a választások miatti fiskális lazítás következtében várhatóan 3 százalékra emelkedik az idén.

Balatoni András, az ING vezető elemzője szintén reálisnak nevezte a bizottság által 2015-re várt 2,1 százalékos gazdasági növekedést, ugyanakkor úgy vélte, 2016-ra már ennél mérsékeltebb bővülés várható, érdemi lefelé mutató növekedési kockázatok vannak. Az elemző egyetértett azzal a bizottsági előrejelzéssel, amely szerint az átlagos éves infláció az idén 1,2 jövőre azonban már 2,8 százalék lehet. Balatoni András szerint 2015 végén 3 százalék közelébe emelkedhet a fogyasztói árindex. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a magyar eszközök reálkamata nagyon "vékony", kérdésesnek nevezte, hogy meddig tartható ez fenn.

A 2015-ös növekedési kilátásokról elmondta: a választások előtti optimizmus, illetve a sok költségvetési beruházás felhajtja a belső keresletet 2014-ben, de jövőre már a bizottság által előrejelzettnél mérsékeltebb növekedésre lehet számítani; a kibocsátási rés bezárul 2015-ben, és lassulhat a GDP-növekedés.

Balatoni András elmondta: az is reális, hogy a magyar növekedést a jövőben nem a nettó export, hanem a belső kereslet élénkülése húzza majd. Hozzáfűzte: a folyó fizetési mérleg és a külkereskedelmi mérleg aktívuma 2014-ben és 2015-ben a bizottsági előrejelzésnek megfelelően mérséklődhet, ami azt jelzi, hogy a gazdaság ciklikus pozíciója változik, egyensúly közeli állapotba kerül a gazdaság, folyamatosan korrigálódnak a korábbi nagy pluszok.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2014. február 25. kedd, 16:13
Címkék: Németh Dávid, Európai Bizottság, Balatoni András, magyar gazdaságról, brüsszeli testület, gazdasági recesszióból,
Kommentek
Újabb európai ország ürül ki
itt a legrosszabb a helyzet
Az országból sokan elvándorolnak, a népesség pedig rohamosan öregszik.
Az ENSZ előrejelzése alapján Bulgária szenvedheti el a legnagyobb népességcsökkenést a XI. században az egész világon. A szervezet prognózisa szerint a népesség a jelenlegi 7 millióról az évszázad végére 4 millió alá eshet, ami drámai visszaesés, tekintve, hogy az 1980-as évek közepén még közel 9 millióan éltek az országban
A legnagyobb problémát jelenleg nem az elvándorlás, hanem a természetes népességfogyás jelenti: van olyan területe Bulgáriának, ahol tavaly 1,6 százalékos természetes fogyást regisztráltak. Csak összehasonlításképp: Magyarországon a legrosszabb helyzetben lévő megyében fele ekkora sem volt a természetes fogyás 2017-benHa ez nem lenne elég, a rohamosan öregedő népesség garantálja, hogy az ország egy demográfiai időzített bombán üljön. Ha a
bordat, 2018. május 27. vasárnap, 19:33
Londoni elemzők: a vártnál gyorsabb lesz a magyar növekedés, de nem várható MNB-kamatemelés
A Morgan Stanley globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének elemzőstábja az európai feltörekvő piacok kilátásairól összeállított, hétfőn ismertetett féléves előrejelzésében közölte: a magyar gazdaság erőteljes tavalyi évzáró teljesítménye és "vegyesebb" idei évkezdete összességében magasabb növekedési előrejelzést indokol a ház által 2017 végén kidolgozott előző prognózisnál.

A Morgan Stanley londoni elemzői ennek alapján az eddigi 3,5 százalékról 3,9 százalékra javították a magyar hazai össztermék (GDP) idei egész éves növekedésére adott előrejelzésüket, 2019-re pedig a 3,2 százalékos növekedést valószínű korábbi becslés helyett 3,3 százalékos növekedést várnak a magyar gazdaságban.

A ház véleménye szerint a magyar gazdaság növekedésének fő hajtóereje változatlanul a hazai kereslet lesz, tekintettel a fogyasztást támogató munkapiaci helyzetre, az alacsony kamatokra, az expanzív költségvetési politikára és az EU-folyósításokra.

A Morgan Stanley londoni elemzői
velemenyezd, 2018. május 14. hétfő, 19:24
EU-prognózis - Európai Bizottság: a román államháztartási hiány túllépi a 3 százalékot
A bruttó hazai termékhez (GDP) mért államháztartási hiány az idén elérheti a 3,4 százalékot, 2019-ben pedig tovább fog mélyülni, így a deficit eléri a 3,8 százalékot.

A bizottság nem változtatott a februári téli jelentésben közzétett becslésén, miszerint a román GDP az idén 4,5 százalékkal fog bővülni, 2019-ben 3,9 százalékos gazdasági növekedésre számítanak. Az előrejelzés 4,2 százalékos inflációval és 4,5 százalékos munkanélküliségi rátával számol 2018-ra.

A folyó fizetési mérleg hiánya elérheti a GDP 3,6 százalékát, 2019-ben pedig 3,9 százalékra emelkedhet.

Tavaly egész évben 2,88 százalék volt az államháztartás hiány, a román kormány illetékesei többször megerősítették: az idén sem fogják túllépni a 3 százalékos határt. Az idei első negyedévben a deficit a GDP 0,48 százalékát tette ki.
velemenyezd, 2018. május 03. csütörtök, 14:52
EU-prognózis - Európai Bizottság: a magyar gazdaság növekedése 2018-ban is erős marad
Mint írták, a feszes munkaerőpiaci helyzet fokozatosan növelni fogja a foglalkoztatási költségeket, miközben az erős kereslet hozzájárulhat a folyó fizetési mérleg többletének szűküléséhez. A növekedést a fiskális expanzió is támogatja, amely szerint a hiány a GDP 2,4 százalékát teszi ki 2018-ban.

A hazai össztermék (GDP) növekedése 2017-ben 4 százalékra emelkedett az erős hazai keresletnek köszönhetően. A bruttó állóeszköz-felhalmozás 16,8 százalékkal nőtt az állami beruházások és a lakáspiac fellendülésének köszönhetően.

A magánfogyasztást jelentős bérnövekedés és emelkedő foglalkoztatás támogatja. A foglalkoztatási mutató 2018-ban 4,9 százalékkal, 2019-ben pedig 3,3 százalékkal emelkedhet. A keresletet egyre inkább kielégítette a behozatal, a csökkenő kereskedelmi mérleg pedig hozzájárult a folyó fizetési mérleg többletének 3,1 százalékos visszaeséséhez. Ugyanakkor az építőipari szektor kapacitásának korlátai negatív hatást gyakorolhatnak a lakossági beruházások további
velemenyezd, 2018. május 03. csütörtök, 13:21
EU-prognózis - Uniós biztos: a fellendülés az új kockázatok ellenére is folytatódik
Moscovici elmondta, a magánfogyasztás intenzív maradt, míg az export és a beruházások növekedtek. A munkanélküliség idén tovább csökken, már most elérte a válság előtti szintet.

A gazdaság azonban egyre inkább ki van téve a külső kockázati tényezőknek, amelyek megerősödtek és negatívabbá váltak. A teljes euróövezeti hiány jelenleg a GDP kevesebb mint 1 százaléka, és az előrejelzések szerint idén minden euróövezeti tagállamban 3 százalék alá csökken majd - közölte.

Kiemelte, hogy az erőteljes növekedés elősegíti a költségvetési hiány és az adósságszint csökkentését, valamint a munkaerőpiaci feltételek javulását. A növekedést a fokozott fogyasztói és vállalkozói bizalom, az erős globális növekedés, az alacsony finanszírozási költségek, a magánszektor jobb mérlegei, valamint a jobb munkaerőpiaci feltételek segítették.

A növekedés üteme a fogyasztás folyamatossága, az erős export és beruházás mellett várhatóan erőteljes marad. Idén mind az EU-ban, mind az euróövezetben 2,3 százalékos
velemenyezd, 2018. május 03. csütörtök, 12:21
GKI: 3,8 százalékkal nőhet idén a GDP
magyar gazdaság a vártnál kissé gyorsabban, 4 százalékkal bővült, ez lényegesen gyorsabb az EU átlagánál, de a régióban közepes ütem. Idei 3,8 százalékos növekedési előrejelzésén nem változtatott a gazdaságkutató, úgy véli azonban, az ennél magasabb ütemnek valamivel nagyobb az esélye, mint az alacsonyabbnak. A gyorsabb növekedés forrása egyrészt a mezőgazdaság vártnál kedvezőbb teljesítményéből, másrészt a belföldi felhasználás dinamikusabb emelkedéséből fakadhat.

Az infláció esetében a GKI idei prognózisa 3 százalékról 2,7 százalékra csökkent. Itt az elemzők szerint a kisebb és nagyobb ütemnek hasonló a valószínűsége. A kisebb ütem főleg a világpiaci energiaárak szerényebb emelkedésének, a magasabb a hazai béremelkedés költség- és keresleti oldalról megjelenő erősebb inflációs hatásának lenne a következménye.

Az ágazatok közül az építőipar szárnyalása a magas bázis miatt lassul, de továbbra is ez az ágazat növekszik a leggyorsabban, a GKI várakozásai szerint 10 százalékkal, a tavalyi mintegy 30
velemenyezd, 2018. március 21. szerda, 07:04
GKI: idén is 4 százalék körül bővülhet a magyar gazdaság
A beruházások tavalyi 17 százalékos növekedése idén közel felére lassul, a fogyasztás 4 százalék feletti emelkedése lényegében fennmarad. Bár tavaly az államháztartási folyamatok jelentősen eltértek az előirányzottól, nem került sor a 2018. évi költségvetés felülvizsgálatára. Így a terv szerint idén az EU harmadik legmagasabb, 2,4 százalékos GDP-arányos deficitje lehet Magyarországon, ami nem tartalmaz kellő tartalékot a nehezebb időkre a GKI elemzése szerint.

Az elemzés szerint a magyar gazdaságba áramló EU-transzferek és a lakosság vásárlóerejének bővülése idén markánsan lassul, de gyors marad. Az előbbi következtében a beruházások dinamikája nagyjából megfeleződik. Ez elsősorban az állami beruházásokat érinti, amelyek tavaly közel 60 százalékkal bővültek, de az üzleti szféra fejlesztéseinek növekedési üteme sem éri el a 2017. évi 14 százalékot. A bruttó keresetek dinamikája is jelentősen, a tavalyi 13 százalékról 7 százalék körülire fékeződik, ami 4-5 százalékos, gyors, de a tavalyi felére
velemenyezd, 2018. március 05. hétfő, 07:26
Brexit - Major: Nagy-Britannia magának okoz kárt, ha lemond az EU-piacról
mint 16 millió ember aggályainak figyelmen kívül hagyására - fogalmazott a veterán konzervatív politikus.

Major hangsúlyozta: minden komoly nemzetközi szervezet, köztük a Nemzetközi Valutaalap (IMF), a fejlett ipari térség országai alkotta Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD), valamint Nobel-díjas közgazdászok egybehangzó jóslata az, hogy Nagy-Britannia szegényebbé válik az Európai Unión kívül. Ezek az előrejelzések tévesnek is bizonyulhatnak, ám "szélsőséges felelőtlenség" e prognózisok elvetése megfelelő tanulmányozásuk nélkül - tette hozzá.

A volt brit miniszterelnök, aki 1990 és 1997 között állt az akkori konzervatív párti brit kormány élén, szerdai beszédében egyenes utalást tett arra, hogy szükségesnek tartana egy újabb népszavazást az EU-tagságról. Kijelentette: sok választó már tudja, hogy a kilépés mellett kampányolók félrevezették az EU-tagság megszűnésének anyagi előnyeiről szóló ígéretekkel - például azzal az elhíresült és azóta többször súlyosan bírált érvvel, hogy
velemenyezd, 2018. február 28. szerda, 18:32
Képek, videók
Prognózishoz
cipello
2012. október 07. vasárnap, 11:06
prognózis
lacipecsenye
2011. december 12. hétfő, 18:44
A Prognózis
jotti60
2010. március 27. szombat, 21:36
TESCO-gazdaságos
moonshadows
2017. szeptember 07. csütörtök, 19:06
A nagy gazdasági válság
makrancosholgy
2016. február 07. vasárnap, 19:17
gazdasági érettségi tétel
dnemethk
2014. augusztus 23. szombat, 22:28
gazdasági tankönyvek.jpg
dnemethk
2014. augusztus 23. szombat, 22:27
gazdasági tankönyvek (1).
dnemethk
2014. augusztus 23. szombat, 22:26
gazdasági tankönyvek (2).
dnemethk
2014. augusztus 23. szombat, 22:26
gazdasági tankönyvek (3).
dnemethk
2014. augusztus 23. szombat, 22:25
gazdasági tankönyvek (4).
dnemethk
2014. augusztus 23. szombat, 22:25
gazdasági tankönyvek (5).
dnemethk
2014. augusztus 23. szombat, 22:25
gazdasági tankönyvek (6).
dnemethk
2014. augusztus 23. szombat, 22:25
Gazdaság - vásárlóerő Eur
megyerimihaly
2013. október 28. hétfő, 20:35
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.