Belépés
2018. október 18. csütörtök | 42. hét | 291. nap | 01:18 | Lukács
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
EU-prognózis - Elemzők: reális képet fest a magyar gazdaságról az előrejelzés
A brüsszeli testület Magyarországon idén és jövőre is 2,1 százalékos GDP-növekedést jósol, és kiemeli, hogy a gazdasági recesszióból 2013-ban kiemelkedő Magyarországon a gyorsuló növekedést elsősorban a belföldi kereslet élénkülése ösztönzi. A bizottság becslései szerint tavaly a GDP 2,5 százaléka körül alakult a magyar államháztartási deficit, amely az idén és jövőre ennél valamivel magasabb lesz, de nem haladja meg a 3 százalékot.

Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője szerint reális képet fest Magyarországról az Európai Bizottság előrejelzése, amely megfelel a kormányzati várakozásoknak és a piaci konszenzusnak is. Kiemelte, hogy az idei évre szóló korábbi, őszi előrejelzésénél optimistább lett a mostani.

A GDP-növekedését 2014-2015-ben csak a belső fogyasztás - háztartások fogyasztása, beruházások, kormányzati fogyasztás - adja majd a brüsszeli testület szerint, míg a korábbi években a nettó export jelentette a húzóerőt - emelte ki.

A nettó reálbérek növekednek majd, illetve az állam a beruházásokkal segíti a növekedést, ami az elmúlt egy-két negyedév tendenciáit is alátámasztja az elemző szerint. A folyó fizetési mérleg egyenlegére vonatkozó korábbi előrejelzésén kissé rontott a bizottság, és az államadósságban "nincs csökkenő pálya" - tette hozzá.

Németh Dávid rámutatott: az infláció mértékére vonatkozó 1-2 százalékos várakozás sokkal közelebb van a valósághoz, mint a kormány által tervezett két százalék körüli adat. Szólt arról is, hogy a költségvetési hiány a bizottság szerint 2013-ban a GDP 2,7 százaléka körül lehetett, de azt jelzik előre, hogy ez részben a választások miatti fiskális lazítás következtében várhatóan 3 százalékra emelkedik az idén.

Balatoni András, az ING vezető elemzője szintén reálisnak nevezte a bizottság által 2015-re várt 2,1 százalékos gazdasági növekedést, ugyanakkor úgy vélte, 2016-ra már ennél mérsékeltebb bővülés várható, érdemi lefelé mutató növekedési kockázatok vannak. Az elemző egyetértett azzal a bizottsági előrejelzéssel, amely szerint az átlagos éves infláció az idén 1,2 jövőre azonban már 2,8 százalék lehet. Balatoni András szerint 2015 végén 3 százalék közelébe emelkedhet a fogyasztói árindex. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a magyar eszközök reálkamata nagyon "vékony", kérdésesnek nevezte, hogy meddig tartható ez fenn.

A 2015-ös növekedési kilátásokról elmondta: a választások előtti optimizmus, illetve a sok költségvetési beruházás felhajtja a belső keresletet 2014-ben, de jövőre már a bizottság által előrejelzettnél mérsékeltebb növekedésre lehet számítani; a kibocsátási rés bezárul 2015-ben, és lassulhat a GDP-növekedés.

Balatoni András elmondta: az is reális, hogy a magyar növekedést a jövőben nem a nettó export, hanem a belső kereslet élénkülése húzza majd. Hozzáfűzte: a folyó fizetési mérleg és a külkereskedelmi mérleg aktívuma 2014-ben és 2015-ben a bizottsági előrejelzésnek megfelelően mérséklődhet, ami azt jelzi, hogy a gazdaság ciklikus pozíciója változik, egyensúly közeli állapotba kerül a gazdaság, folyamatosan korrigálódnak a korábbi nagy pluszok.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2014. február 25. kedd, 16:13
Címkék: Németh Dávid, Európai Bizottság, Balatoni András, magyar gazdaságról, brüsszeli testület, gazdasági recesszióból,
Kommentek
Brexit/EU-csúcs - Londoni elemzők: súlyos növekedési áldozattal járna a megállapodás nélküli kilépés
Az egyik legtekintélyesebb londoni pénzügyi-gazdasági elemzőház, az Oxford Economics a csütörtöki salzburgi informális EU-csúcsértekezletre időzített átfogó tanulmányában közölte: modellszámításai azt mutatják, hogy megállapodás nélküli Brexit esetén a brit hazai össztermék (GDP) értéke 2020 végére 2,1 százalékkal, 2023-ra 2,7 százalékkal maradna el attól a szinttől, amelyet a cég alapeseti előrejelzése szerint a brit gazdaság e két évben elérhetne.

Az Oxford Economics alapeseti prognózisa átfogó megállapodás elérésével és a brit EU-tagság megszűnése után tervezett átmeneti időszak érvényesítésével számol.

A ház londoni elemzőinek előrejelzése szerint ha Nagy-Britannia EU-tagsága megállapodás nélkül ér véget a kilépés jövő márciusban esedékes időpontjában, a font kereskedelmi súlyozású bázison számolva már 2019 második negyedévére 10 százalékkal gyengülne.

Jóllehet ennek versenyképesség-javító hatása valamelyest enyhítené a brit exportot a belépő vám- és egyéb kereskedelmi akadályok
velemenyezd, 2018. szeptember 20. csütörtök, 18:43
Nem módosította alapkamatát a Bank of England
szakértője közölte ugyanakkor azt is, hogy ha lesz megállapodás az EU-val, és ha a brit gazdaság jól teljesít a következő időszakban, a cég várakozása szerint a Bank of England 2019-ben és 2020-ban is két-két további kamatemelést hajt végre, és 2020 végére 1,75 százalékig emelkedik az alapkamat.

A Capital Economics vezető elemzője elismerte, hogy ez az előrejelzés meghaladja a piaci várakozást, amely a következő három évre összesen két kamatemelést valószínűsít. Ruth Gregory szerint azonban a cég prognózisába is "belefér még" a monetáris tanács útmutatása, amely "fokozatos és korlátozott" jövőbeni kamatemeléseket helyez kilátásba.

Más nagy londoni házak ugyanakkor a Brexit-folyamatból, különösen a megállapodás nélküli kilépés lehetőségéből eredő komoly növekedési kockázatokra hívták fel a figyelmet legutóbbi elemzéseikben.

A The UK in a Changing Europe (Az Egyesült Királyság a változó Európában) nevű, elsősorban az Európai Unió és Nagy-Britannia gazdasági-kereskedelmi kapcsolatrendszerének
velemenyezd, 2018. szeptember 13. csütörtök, 14:42
Svéd választások - Londoni elemzők: komoly növekedési áldozattal járna a "Swexit"
év elteltével - reálértéken 4 százalékkal lenne alacsonyabb annál a szintnél, amelyet a további svéd EU-tagsággal számoló alapeseti előrejelzés arra az évre valószínűsít.

Ez háztartásonként - 2017-es árakkal számolva - 30 300 svéd korona (930 ezer forint) halmozott GDP-veszteséget jelentene a vizsgált időszak végére.

A ház tanulmánya szerint a Swexit-forgatókönyv megvalósulása esetén a svéd gazdaság átlagos éves növekedési üteme a 2022-2031-es időszakban 1 százalék lenne a cég alapeseti prognózisában erre az időszakra becsült 1,4 százalékos éves átlag helyett.

Az Oxford Economics londoni elemzői szerint mindez foglalkoztatottsági áldozattal is járna. A folytatódó svéd EU-tagsággal számoló előrejelzés évente 0,16 százalékkal emelkedő foglalkoztatottságot valószínűsít a vizsgált időszakra, a Swexit-forgatókönyvben ugyanakkor e növekedési ütem gyakorlatilag zéróra csökkenne.

Ennek alapján a ház számításai szerint 2031-ben az alapeseti prognózisnál 73 ezerrel - 1,4 százalékkal - kevesebb
velemenyezd, 2018. szeptember 07. péntek, 17:13
GKI: a vártnál gyorsabb a növekedés, de lassul az üteme
szerepét betöltő Fed kamatemelései miatt.

Kiemelik: idén Magyarországon a leggyorsabban az építőipar, a mezőgazdaság, az infokommunikációs ágazat és a kereskedelem bővül, de ezen belül az építőipar szárnyalása a magas bázis miatt kisebb lesz a tavalyinál. Tavalyhoz képest várhatóan az ipar is lassul, még javuló második félév esetén is; főleg a járműiparban zajló átalakulás és piaci bizonytalanság miatt. Pozitívum viszont, hogy az Audi itteni termelése talán már túl van a mélyponton - mutattak rá a prognózis készítői.

A piaci szolgáltatások - főleg a kereskedelem és a turizmus - gyorsan bővülnek. A beruházások bővülése a második negyedévben felgyorsult, s ennek alapján a GKI 12 százalékra emelte az állóeszköz-felhalmozás várható növekedési ütemét. A második félévben azonban, a magas tavalyi beruházási szint miatt, már csak minimális bővülés várható.

A bruttó keresetek dinamikája csak nagyon lassan csökken, az infláció gyorsul, így idén a tavalyi kétszámjegyűnél valamivel kisebb ütemű, de
velemenyezd, 2018. szeptember 03. hétfő, 07:03
Londoni elemzők: a hazai fogyasztás tartja lendületben a közép-európai EU-gazdaságok növekedését
lassulni kezd.

Más nagy londoni házak is valamelyest lassuló, ugyanakkor változatlanul robusztus növekedésre számítanak.

A Morgan Stanley globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének elemzőstábja az európai feltörekvő piacok kilátásairól összeállított legfrissebb előrejelzésében közölte: a magyar gazdaság erőteljes tavalyi évzáró teljesítménye és "vegyesebb" idei évkezdete összességében magasabb növekedési előrejelzést indokol a ház által 2017 végén kidolgozott előző prognózisnál.

A Morgan Stanley londoni elemzői ennek alapján az eddigi 3,5 százalékról 3,9 százalékra javították a magyar hazai össztermék idei egész éves növekedésére adott előrejelzésüket, 2019-re pedig a 3,2 százalékos növekedést valószínűsítő korábbi becslésük helyett 3,3 százalékos növekedést várnak a magyar gazdaságban.

A ház véleménye szerint a magyar gazdaság növekedésének fő hajtóereje változatlanul a hazai kereslet lesz, tekintettel a fogyasztást támogató munkapiaci helyzetre, az alacsony
velemenyezd, 2018. június 06. szerda, 09:12
Újabb európai ország ürül ki
itt a legrosszabb a helyzet
Az országból sokan elvándorolnak, a népesség pedig rohamosan öregszik.
Az ENSZ előrejelzése alapján Bulgária szenvedheti el a legnagyobb népességcsökkenést a XI. században az egész világon. A szervezet prognózisa szerint a népesség a jelenlegi 7 millióról az évszázad végére 4 millió alá eshet, ami drámai visszaesés, tekintve, hogy az 1980-as évek közepén még közel 9 millióan éltek az országban
A legnagyobb problémát jelenleg nem az elvándorlás, hanem a természetes népességfogyás jelenti: van olyan területe Bulgáriának, ahol tavaly 1,6 százalékos természetes fogyást regisztráltak. Csak összehasonlításképp: Magyarországon a legrosszabb helyzetben lévő megyében fele ekkora sem volt a természetes fogyás 2017-benHa ez nem lenne elég, a rohamosan öregedő népesség garantálja, hogy az ország egy demográfiai időzített bombán üljön. Ha a
bordat, 2018. május 27. vasárnap, 19:33
Londoni elemzők: a vártnál gyorsabb lesz a magyar növekedés, de nem várható MNB-kamatemelés
A Morgan Stanley globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének elemzőstábja az európai feltörekvő piacok kilátásairól összeállított, hétfőn ismertetett féléves előrejelzésében közölte: a magyar gazdaság erőteljes tavalyi évzáró teljesítménye és "vegyesebb" idei évkezdete összességében magasabb növekedési előrejelzést indokol a ház által 2017 végén kidolgozott előző prognózisnál.

A Morgan Stanley londoni elemzői ennek alapján az eddigi 3,5 százalékról 3,9 százalékra javították a magyar hazai össztermék (GDP) idei egész éves növekedésére adott előrejelzésüket, 2019-re pedig a 3,2 százalékos növekedést valószínű korábbi becslés helyett 3,3 százalékos növekedést várnak a magyar gazdaságban.

A ház véleménye szerint a magyar gazdaság növekedésének fő hajtóereje változatlanul a hazai kereslet lesz, tekintettel a fogyasztást támogató munkapiaci helyzetre, az alacsony kamatokra, az expanzív költségvetési politikára és az EU-folyósításokra.

A Morgan Stanley londoni elemzői
velemenyezd, 2018. május 14. hétfő, 19:24
EU-prognózis - Európai Bizottság: a román államháztartási hiány túllépi a 3 százalékot
A bruttó hazai termékhez (GDP) mért államháztartási hiány az idén elérheti a 3,4 százalékot, 2019-ben pedig tovább fog mélyülni, így a deficit eléri a 3,8 százalékot.

A bizottság nem változtatott a februári téli jelentésben közzétett becslésén, miszerint a román GDP az idén 4,5 százalékkal fog bővülni, 2019-ben 3,9 százalékos gazdasági növekedésre számítanak. Az előrejelzés 4,2 százalékos inflációval és 4,5 százalékos munkanélküliségi rátával számol 2018-ra.

A folyó fizetési mérleg hiánya elérheti a GDP 3,6 százalékát, 2019-ben pedig 3,9 százalékra emelkedhet.

Tavaly egész évben 2,88 százalék volt az államháztartás hiány, a román kormány illetékesei többször megerősítették: az idén sem fogják túllépni a 3 százalékos határt. Az idei első negyedévben a deficit a GDP 0,48 százalékát tette ki.
velemenyezd, 2018. május 03. csütörtök, 14:52
Képek, videók
Prognózishoz
cipello
2012. október 07. vasárnap, 11:06
prognózis
lacipecsenye
2011. december 12. hétfő, 18:44
A Prognózis
jotti60
2010. március 27. szombat, 21:36
TESCO-gazdaságos
moonshadows
2017. szeptember 07. csütörtök, 19:06
A nagy gazdasági válság
makrancosholgy
2016. február 07. vasárnap, 19:17
gazdasági érettségi tétel
dnemethk
2014. augusztus 23. szombat, 22:28
gazdasági tankönyvek.jpg
dnemethk
2014. augusztus 23. szombat, 22:27
gazdasági tankönyvek (1).
dnemethk
2014. augusztus 23. szombat, 22:26
gazdasági tankönyvek (2).
dnemethk
2014. augusztus 23. szombat, 22:26
gazdasági tankönyvek (3).
dnemethk
2014. augusztus 23. szombat, 22:25
gazdasági tankönyvek (4).
dnemethk
2014. augusztus 23. szombat, 22:25
gazdasági tankönyvek (5).
dnemethk
2014. augusztus 23. szombat, 22:25
gazdasági tankönyvek (6).
dnemethk
2014. augusztus 23. szombat, 22:25
Gazdaság - vásárlóerő Eur
megyerimihaly
2013. október 28. hétfő, 20:35
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.