Regisztráció  Belépés
2017. június 25. vasárnap | 25. hét | 176. nap | 22:47 | Vilmos
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Több mint kétszáz településen folytatódik az országos szúnyoggyérítési program
Mukics Dániel helyettes szóvivő tájékoztatása szerint az időjárás miatt elmaradt permetezéseket a Balatonnál, valamint Borsod-Abaúj-Zemplén megyében is bepótolják.

A Dunakanyarban ismételt kezeléseket végeznek, míg Budapesten, Baja és Mohács térségében a korábbi légi permetezések után földi technológiával is irtják majd a szúnyogokat, de a Velencei-tónál is dolgoznak a vérszívók gyérítésén.

A központi program keretén belül eddig 182 ezer hektárt kezeltek a szakemberek.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2017. június 19. hétfő, 19:13
Címkék: Mukics Dániel, országos szúnyoggyérítési, időjárás miatt, korábbi légi, vérszívók gyérítésén, központi program,
Kommentek
Lezárult az országos szúnyoggyérítési program
A közlemény szerint 908 településen zajlottak munkálatok: 430 ezer hektáron légi kémiai, 320 ezer hektáron pedig földi kémiai módszerrel. A nagyobb, összefüggő lárvatenyészőhelyeket több mint 15 ezer hektáron kezelték biológiai módszerrel, ezzel is csökkentve a szúnyogok utánpótlását.

A program tizedik, utolsó hetében 189 településen, 73 ezer hektáron gyérítették a vérszívókat. Az elmúlt héten a Szigetközben, a Tisza-tónál, a Dráva mentén, Baranya, Csongrád, Győr-Moson-Sopron, Jász-Nagykun-Szolnok és Komárom-Esztergom megye térségében, valamint Budapesten voltak jelentős kiterjedésű légi, illetve földi kémiai kezelések.

A legtöbb beavatkozásra a tíz hét alatt Győr-Moson-Sopron megyében, a Szigetköz térségében volt szükség az extrém szúnyoginvázió miatt. A területek többségén két-három kezelés történt, a turisztikai szempontból kiemelt térségekben, például a nagyobb tavaknál átlagosan négyszer kellett beavatkozniuk a szúnyogirtóknak.

A csapadékos tavaszi és nyári időjárás miatt az elmúlt
velemenyezd, 2016. augusztus 22. hétfő, 14:11
Szúnyogirtással is készülnek az ünnepre a Balatonon
A balatoni szúnyogirtást koordináló BSZ elnöke kifejtette, a tavasz, majd a nyár is sok esőt hozott, ami kedvez a csípősszúnyogok szaporodásának. Emiatt a BSZ, valamint az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) koordinálásával az előző éveknél jelentősen több gyérítés történt a Balaton térségében.

Nyáron a katasztrófavédelem több mind másfélszer annyi biológiai, illetve kémiai beavatkozást rendelt el mint tavaly. Ennek is köszönhető, hogy kezelhetővé vált a helyzet, és nem tudott jelentősen elszaporodni a csípősszúnyog-állomány a Balatonnál - mondta Balassa Balázs.

Hozzátette, az előzetes megállapodásnak megfelelően a nyár várhatóan utolsó védekezését már nem a katasztrófavédelem, hanem a BSZ végezteti. Mivel az elmúlt napok esőzései miatt további csípőszúnyog-ártalom kialakulása lenne várható, az augusztus 20-i ünnepségekre készülve augusztus 17-én újabb légi kémiai szúnyoggyérítés kezdődik az üdülőrégióban, amit az ünnepek idejére felfüggesztenek.

A Somogy Megyei
velemenyezd, 2016. augusztus 16. kedd, 12:41
LMP: a kormány szövetséget kötött a nagytőkével a bérek letöréséért
önkormányzatokat, hogy az alapvető működésükhöz szükséges források előteremtése érdekében befogadnak olyan beruházásokat is, amelyek nem racionálisak, vagy nem a helyben élő emberek érdekeit szolgálják" - fogalmazott.

Példaként említette a balatonfenyvesi kikötőberuházást, megjegyezve: annak a Balaton-törvény értelmében megépülnie sem lett volna szabad. Az LMP a mólószárnyak lebontását szeretné elérni; az ügyben két feljelentést is tettek - közölte.

Szél Bernadett elmondta, tanulmányozta a szúnyoggyérítési terveket is, mert évek óta szeretnék elérni, hogy a kémiai irtást minél inkább kiszorítsa a biológiai. Ez azért is fontos, mert egyes tanulmányok szerint problémákat okozhat gyermekeknél az a szer, amivel a kémiai szúnyogirtást végzik, másfelől a biológiai gyérítés több élőmunkát igényel, így munkahelyteremtő lehet - tette hozzá.

Arra a hírre, hogy a kormány egy határozatával visszavonta a korábbi, balatoni fejlesztésekről szóló döntését, úgy reagált: hatalmas hiba lenne, ha a
velemenyezd, 2016. július 07. csütörtök, 18:32
Az idén is 1,5 milliárdot szánnak szúnyogirtásra
A határozat szerint a Belügyminisztérium (BM) Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság feladata az országos szúnyoggyérítési program központi megvalósítása, amelynek finanszírozására 1483,8 millió forintot biztosítanak a költségvetésből, valamint további hatvanmillió forintot csoportosítanak át a turisztikailag frekventált területeken történő szúnyogirtásra.

Ezen felül az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) által működtetett - a kiemelt járványügyi jelentőséggel bíró szúnyogok jelenlétét nyomon követő - rendszer további finanszírozására 16,2 millió forint forrást adnak.
velemenyezd, 2016. április 13. szerda, 13:32
A szúnyogirtási piac felosztásáért bírságolt a GVH
versenyhivatal.

A közlemény szerint a Corax-Bioner és a Farmmix Kft. megállapodott a szúnyogirtó anyagok hígításával előállított szúnyogirtó szerek piacán abban: a Corax-Bioner azzal a feltétellel adja tovább a Bayertől vásárolt szúnyogirtó anyagot a Farmmixnek, hogy utóbbi nem ad ajánlatot a Corax-Bioner törzsvevő-üzletfeleinek, azaz a szúnyoggyérítő vállalkozások meghatározott körének 2010-ben.

A Corax-Bioner és a Gergely Air Kft. a Szemp Air Kft. közreműködésével felosztotta egymás között a szúnyoggyérítési piacot, a felosztás 2011-ben a velencei-tavi, a tisza-tavi és a szigetközi régióban kiírt - részben közbeszerzési - eljárásokra terjedt ki.

A gazdasági versenyt korlátozó megállapodás tilalmának megsértése miatt a GVH a Bayer Hungáriát 18 millió, a Bayer CropScience Limitedet 22 millió, a Bayer Sp. z.o.o.-t szintén 22 millió, a Corax-Bionert több mint 11 millió, a Farmmix Kft.-t 495 ezer, a Gergely Air Kft.-t 3,9 millió és a Szemp Air Kft.-t 500 ezer forint bírság megfizetésére
velemenyezd, 2015. október 29. csütörtök, 15:11
Katasztrófavédelem: lezárult az országos szúnyoggyérítési program
Az idei volt a harmadik országos szúnyoggyérítés, amelyet a katasztrófavédelem koordinált. A szakértői vizsgálatok és a lakossági visszajelzések azt mutatják, hogy a program sikerrel zárult - tájékoztatott az OKF.

A 745 ezer hektárból 420 ezer hektáron légi kémiai, több mint 310 ezer hektáron földi kémiai, további 15 ezer hektáron légi és földi biológiai módszerrel folyt a szúnyoggyérítés; a program csaknem kilencszáz települést érintett.

A végrehajtásban huszonnyolc légi járművel és negyvenkét, földi gyérítésre alkalmas eszközzel vettek részt a kivitelezők.

Augusztusban nehezítette a munkát a rendkívüli forróság, és a viharos időjárás miatt is sokszor kellett módosítani az ütemtervet. A turisztikailag frekventált területeken szombaton és vasárnap egyáltalán nem zajlott gyérítés, valamint fokozott figyelmet fordítottak a méhészek igényeire.

Az önkormányzatok saját költségen is végezhettek szúnyogirtást, amelyhez a kiemelt turisztikai helyszínek a Magyar Turizmus Zrt. támogatását is
velemenyezd, 2015. szeptember 30. szerda, 12:33
Az LMP kevesebb méreg és több biológiai eszköz használatát szeretné a szúnyoggyérítéshez
hangsúlyt helyeznének a lakosság tájékoztatására - mondta.

Szél Bernadett közölte, mivel az állami szúnyogirtást egy júniusban megjelent kormányhatározat szerint az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság irányítja, ezért az LMP írásbeli kérdést intéz a parlamentben Pintér Sándor belügyminiszterhez. Ebben arra várnak választ, hogy a közreműködőket közbeszerzési eljárással választják-e ki, és eddig milyen tapasztalataik vannak. Azt is szeretnék tudni, mért került át központosított szervhez a szúnyoggyérítési program, valamint ez a program hol és milyen tartalommal érhető el.

Az LMP társelnöke kijelentette, gazdasági érdekből is a kímélő technológiákat kell előtérbe helyezni. Példaként kiemelte, hogy Magyarország méznagyhatalom, és hogy azok is maradhassunk, gondoskodni kell a környezetbarát megoldásokról - mondta.

A sajtótájékoztatón Szél Bernadett bemutatott egy kémiai szúnyogirtás utáni ablakpárkányon készült képet, melyen egy darab "csípős szúnyog" sem látható, viszont szakértő
velemenyezd, 2015. július 20. hétfő, 13:12
Képek, videók
Indián település.jpg
pacsakute
2015. június 09. kedd, 06:19
Telepules telen
borigit
2015. február 03. kedd, 13:46
település
relisisi
2014. augusztus 10. vasárnap, 11:30
Indián település.gif
pacsakute
2013. március 19. kedd, 17:48
település Lofoten
megyerimihaly
2013. január 20. vasárnap, 16:24
Étrat egy kis település,a
farkas1945
2012. november 18. vasárnap, 12:24
Kinai település a hegy ol
mailona
2012. június 15. péntek, 22:53
Lemba bronzkori település
pacsakute
2012. január 24. kedd, 08:55
20071004-1642 A település
sztana45
2010. augusztus 18. szerda, 07:59
8 Lieder település képéve
bobci
2009. november 01. vasárnap, 19:49
telepules-termeszet-en eke
alexa1012
2007. augusztus 25. szombat, 11:58
telepules-termeszet-ta rka
alexa1012
2007. augusztus 25. szombat, 11:56
és a mese folytatódik
alpiger
2009. február 05. csütörtök, 15:16
Az óra folytatódik
bocskai63-71
2008. április 07. hétfő, 12:55
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.