Regisztráció  Belépés
2017. augusztus 21. hétfő | 34. hét | 233. nap | 23:31 | Sámuel, Hajna
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Munkástanácsok: a kormány már 2010-ben szakított az alacsony bérekre épülő gazdasági modellel
A rendezvényen mutatták be Galgóczi Béla, az Európai Szakszervezeti Kutatóintézet (ETUI) kutatója "Miért esedékes egy béremelés Közép-Kelet Európában?" című tanulmányát is, amely végigköveti a bérek alakulását a régióban a rendszerváltás időszakától 2015-ig.

Galgóczi Béla vizsgálatai alapján kiemelte, hogy az alacsony béreken alapuló versenyképességi modell - amely szerinte nem egy eleve meghatározott stratégia volt - a 2008-as válság után terjedt el a közép-kelet európai országokban, mostanra azonban a fejlődés korlátjává vált.

A fórumbeszélgetés résztvevői közül Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke és Pogátsa Zoltán, a Nyugat-Magyarországi Egyetem közgazdásza is arra hívta fel a figyelmet, hogy Magyarországon szakítani kell az alacsony bérekre épülő gazdasági modellel. Kordás László úgy vélekedett, hogy növelni kell a munkavállalók bérét, egyidejűleg csökkenteni kell a dolgozókat és a munkáltatókat terhelő adókat és járulékokat.

Palkovics Imre álláspontja szerint az IMF-fel való szakításnak köszönhetően indult el egy "ha nem is kellő mértékű, de trendjében érzékelhető bérfelzárkóztatás". Példaként említette a 2016 novemberében a szociális partnerek és a kormány által aláírt 6 éves bérmegállapodást, amelyben a kormány 2022-ig 40 százalékos reálkereset-emelkedést tűzött ki célul. Ennek a folyamatnak az első lépése az idei és a jövő évi minimálbér és a szakmunkás garantált bérminimum emelése. Ez bizonyítja, hogy a magyar kormány nem ragadt le az alacsony béreknél - húzta alá a szakszervezeti vezető.

A MOSZ elnöke megjegyezte, hogy Galgóczi Béla álláspontjával ellentétben szerinte az alacsony bérekre épülő gazdasági modell egy eleve meghatározott stratégia volt, ugyanis az Európai Unió centrum országai és a nemzetközi befektetői körök így tudták kiszipolyozni a közép-kelet-európai országok erőforrásait. A tanulmány is leírja, hogy a térség országainak munkaerejét leértékelték, ezáltal olcsóbban exportáltak, vagyis a külföldi megrendelők kevesebbet fizettek egy-egy termékért, mint korábban - érvelt Palkovics Imre.

Galgóczi Béla tanulmányának magyar nyelvű megjelenését a Friedrich Ebert Stiftung budapesti irodája támogatta. A hétfői rendezvényt is a Friedrich Ebert Alapítvány szervezte.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2017. június 19. hétfő, 19:33
Címkék: Galgóczi Béla, Európai Szakszervezeti Kutatóintézet, Közép-Kelet Európában, Kordás László, Magyar Szakszervezeti Szövetség, Pogátsa Zoltán,
Kommentek
Tanácsadást indít a munkahelyi balesetben érintett munkavállalóknak a Munkástanácsok
egy részét a munkáltatók nem jelentik be a szankciók elkerülésére miatt.

Ivanov Gábor ügyvéd a sajtótájékoztatón elmondta, sok baleset láthatatlan marad, mert az esetekről nem vesznek fel jegyzőkönyvet.

Az új szolgáltatásról közölte, a szakszervezethez forduló munkavállalók esetét elemzik, rövid időn belül válaszolnak a jogi lehetőségekről, igény esetén pedig a szakszervezet segítségével képviselik a munkavállaló érdekeit.

A munkaidőkeret szabályozásáról Palkovics Imre elmondta, a Munkástanácsok azt kéri a kormánytól, hogy ne támogassa az egyéni képviselői indítványként benyújtott előterjesztést, amely egy évről három évre növelné a munkaidőkeretet. Ha mégis támogatná a kormány az előterjesztést, akkor azt javasolják, hogy csak ágazati kollektív szerződés alapján lehessen dönteni az intézkedés bevezetéséről, illetve a munkavállalók is kérhessenek változtatást beosztásukban.

A MOSZ elnöke szerint már az egy éves munkaidőkeret is extrém helyzeteket teremtett a munkavállalók hátrányára,
velemenyezd, 2017. április 24. hétfő, 13:01
Magyar Idők - Új szakszervezeti javaslatok a munka törvénykönyvéhez
A lap hétfői számában azt írta korábban a munkavállalói és a munkaadói oldal is élesen bírálta a törvénytervezetet, mivel annak benyújtását nem előzte meg szélesebb körű érdekképviseleti egyeztetés. Cseresnyés Péter, a Nemzetgazdasági Minisztérium munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára ugyanakkor fogadta a Liga Szakszervezetek és a Munkástanácsok elnökét egyeztetéseket ígérve, a szakszervezetek pedig már el is készítették javaslataikat.

A két szakszervezet közös, a lapnak eljuttatott javaslatából kikerülne például a jelenlegi egyéves munkaidőkeret három évre hosszabbítása. Kihúznák a jelenlegi javaslatból azt is, hogy a munkavállaló hozzájárulásával is módosítható a munkaidő-beosztás, mivel ez a szakszervezetek szerint súlyos visszaéléseket eredményezhet. Amennyiben ez a pont mégis megmaradna, akkor az érdekképviseletek szerint kizárólag írásos hozzájárulásról lehet szó - írták.

A szakszervezetek szintén kifogásolják a kötelező pihenőnapra vonatkozó rendelkezést. Az Országgyűlés
velemenyezd, 2017. április 24. hétfő, 07:04
56-os emlékév - Bemutatták az 1956-os Intézet munkásságról szóló kötetét
helyi közösséget - ismertette Gyáni Gábor.

Bódy Zsombornak az Ikarus buszgyárról szóló tanulmánya pedig azt mutatja be, hogy az ottani munkástanács a gyár irányítóinak és szakmunkásainak szövetségéből jött létre, és amikor a megtorlás során elküldték őket, ezt a gyár munkakultúrája is súlyosan megsínylette, az Ikarus hosszú időre megfeneklett - tette hozzá az akadémikus.

Somlai Katalin tanulmánya azt mutatja be, hogy mikor az 1968-as gazdasági reform előkészítése során felvetődött a munkástanácsok visszaállításának gondolata, azt együtt akadályozták meg az amúgy felvilágosultnak tekinthető, ebben a kérdésben a gazdasági hatékonyságra hivatkozó reform-közgazdászok és a munkásság 1956-os önigazgatási törekvéseitől még mindig rettegő keményvonalas pártvezetők.

Gyáni Gábor ismertetése szerint Szegő Iván Miklósnak a munkástanácsok és 1989 összefüggéseiről szóló írása azt mutatja be, hogy a munkástanácsok a rendszerváltás idején a szakszervezetekkel szemben nem tudták kivívni önállóságukat, és a
velemenyezd, 2017. április 05. szerda, 19:43
A szakszervezetek jó kezdő lépésnek tartják a kormány által bejelentett bérfejlesztést
Halasi Zoltán, a VDSzSz Szolidaritás elnöke elmondta, a kormány csütörtökön jóváhagyta a köztulajdonban lévő, a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumhoz (NFM) tartozó vállalatoknál a munkáltatók és a szakszervezetek között született megállapodást, így azt meg lehet kötni az egyes vállalatoknál.

Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke ismertette: a hároméves megállapodás idén átlagosan 13-14, a következő évben 11-12, a harmadik évben pedig 5 százalékos béremelkedést tesz lehetővé, az egyes években ágazatonként különböző lehet az eloszlás. Hangsúlyozta, ez óriási lépés az állami tulajdonban lévő szolgáltató vállalatok esetében. A Munka törvénykönyve szerint a többségi állami tulajdonú szektorban nincs szabad béralku, elsősorban a tulajdonos határozza meg a bérmegállapodások tartalmát, ezért örvendetes, hogy már a tárgyalások megkezdésénél megszületett a döntés a 30 százalékos keresetnövekedésről.

Halasi Zoltán elmondta, a MÁV csoport 36 800 munkavállalójából 12 ezret érint a
velemenyezd, 2017. február 17. péntek, 16:42
NGM-államtitkár: jobban megéri dolgozni januártól
körüli reálbéremelkedést jelenthet - hangsúlyozta Cseresnyés Péter.

Az államtitkár újságírói kérdésre jelezte, hogy tervezetten és szúrópróbaszerűen ellenőrzik a vállalatokat, hogy a megállapodás alapján érvényesítették-e a béremelést. Elmondta azt is, hogy az első negyedév a tapasztalatszerzés időszaka, azok felülvizsgálata, valamint a beérkezett jelzések, problémák elemzése után lehet majd a következő lépéseken -így például ha szükséges, bértámogatáson - gondolkodni.

Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke azt emelte ki, hogy 2019-re megszűnhet a dolgozói szegénység Magyarországon, vagyis a szakmunkás bérminimum, illetve az átlag minimálbér nettó értéke elérheti a létminimum összegét.

A minimálbér feletti kategóriákban kialakult bértorlódás véleménye szerint egyszerre kihívás és lehetőség a tárgyalásra, miként lehetne a munkavállalók zömét adó, átlagbér felett keresők jövedelmét is megemelni.

Arra, hogy miből telik a béremelésekre a cégeknek az elnök
velemenyezd, 2017. február 06. hétfő, 12:22
Népszava - Törvénnyel változtatna a szakszervezeti tisztségviselők helyzetén a MASZSZ elnöke
A cikk szerint Kordás László hamarosan kezdeményezi egy érdekképviseleti törvény megalkotását, és ebben kapna helyet e kitétel.

Az érdekképviseleti vezető a lapnak arról beszélt: munkahelyi, ágazati és konföderációs szinten is rendezni kell a munkáltatók és a dolgozók közti viszonyokat, a párbeszéd intézményrendszerét kell országos szinten is szabályozni.

Palkovics Imre, a Munkástanácsok elnöke a lapnak azt hangsúlyozta: most is szabályozzák az érdekképviseletek működését, csak be kell tartani a szabályokat. Hozzátette, az utóbbi évtizedekben időnként felmerült a szakszervezeti tövény ötlete, de senki nem mondta meg, mivel lenne ez több a hatályos jogszabályoknál.
velemenyezd, 2017. január 25. szerda, 07:04
NFM: egyedi ajánlatot dolgoznak ki a legnagyobb állami vállalatok bérfejlesztésére
minimálbér 15, valamint a garantált bérminimum 25 százalékos megemelése 21-22 milliárd forintba kerül, az összeget szükség esetén az állam fedezi.

A legalacsonyabb bérek megemelése mellett a keresetek összecsúszása miatt szükséges a magasabb bérkategóriákban is fizetést emelni. Erre összességében 60 milliárd forint rendelkezésre álló összeggel kalkulál a kormány, így várhatóan azok sem maradnak ki a bérfelzárkóztatásból, akik már évek óta nem részesültek jelentősebb emelésben - írta a lap.

A Munkástanácsok Országos Szövetsége pedig közleményben sürgette a kormányzati tulajdonosi döntést a közüzemeknél dolgozók bérfejlesztésének ügyében.

Tájékoztatásuk szerint a versenyszféra szakszervezeti konföderációi és a közszolgáltatások területén működő reprezentatív ágazati szakszervezetek kedden egyeztettek a közüzemek bérhelyzetéről. Az érintett szakszervezetek állásfoglalásukban felszólították az illetékes kormányzati döntéshozókat, hogy még ebben a hónapban hozzák meg azokat az érdemi döntéseket,
velemenyezd, 2017. január 19. csütörtök, 13:02
Képek, videók
SzKT- Galgóczy Dóra.jpg
agica2004
2016. április 24. vasárnap, 16:55
Galgóczy Dóra.jpg
agica2004
2014. augusztus 30. szombat, 15:13
Galgóczy Gáspár.jpg
farkas1945
2011. március 07. hétfő, 10:40
szakszervezeti bulin
orban47
2013. január 29. kedd, 17:40
Átlagbérek Európában szep
megyerimihaly
2015. november 01. vasárnap, 21:08
valahol Európában.jpg
agica2004
2013. november 02. szombat, 15:23
Minimálbérek Európában
megyerimihaly
2012. október 16. kedd, 22:50
nyugdíjak európában
agica2004
2011. február 18. péntek, 17:52
Szegénység Európában 7262
megyerimihaly
2011. január 10. hétfő, 00:43
Nyugdíjak Európában.jpg
bulac57
2010. május 29. szombat, 01:45
DUKER európában
duker
2010. május 16. vasárnap, 23:48
Valahol Európában.hu.jpg
rambobby
2007. október 08. hétfő, 11:52
Korda,Klári láttad.jpg
kicsoda57
2014. november 01. szombat, 18:16
Korda.jpg
kicsoda57
2014. október 30. csütörtök, 12:51
akkor- és most-Korda.jpg
agica2004
2014. szeptember 26. péntek, 12:48
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.