Regisztráció  Belépés
2018. május 24. csütörtök | 21. hét | 144. nap | 19:57 | Eszter, Eliza
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Munkástanácsok: a kormány már 2010-ben szakított az alacsony bérekre épülő gazdasági modellel
A rendezvényen mutatták be Galgóczi Béla, az Európai Szakszervezeti Kutatóintézet (ETUI) kutatója "Miért esedékes egy béremelés Közép-Kelet Európában?" című tanulmányát is, amely végigköveti a bérek alakulását a régióban a rendszerváltás időszakától 2015-ig.

Galgóczi Béla vizsgálatai alapján kiemelte, hogy az alacsony béreken alapuló versenyképességi modell - amely szerinte nem egy eleve meghatározott stratégia volt - a 2008-as válság után terjedt el a közép-kelet európai országokban, mostanra azonban a fejlődés korlátjává vált.

A fórumbeszélgetés résztvevői közül Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke és Pogátsa Zoltán, a Nyugat-Magyarországi Egyetem közgazdásza is arra hívta fel a figyelmet, hogy Magyarországon szakítani kell az alacsony bérekre épülő gazdasági modellel. Kordás László úgy vélekedett, hogy növelni kell a munkavállalók bérét, egyidejűleg csökkenteni kell a dolgozókat és a munkáltatókat terhelő adókat és járulékokat.

Palkovics Imre álláspontja szerint az IMF-fel való szakításnak köszönhetően indult el egy "ha nem is kellő mértékű, de trendjében érzékelhető bérfelzárkóztatás". Példaként említette a 2016 novemberében a szociális partnerek és a kormány által aláírt 6 éves bérmegállapodást, amelyben a kormány 2022-ig 40 százalékos reálkereset-emelkedést tűzött ki célul. Ennek a folyamatnak az első lépése az idei és a jövő évi minimálbér és a szakmunkás garantált bérminimum emelése. Ez bizonyítja, hogy a magyar kormány nem ragadt le az alacsony béreknél - húzta alá a szakszervezeti vezető.

A MOSZ elnöke megjegyezte, hogy Galgóczi Béla álláspontjával ellentétben szerinte az alacsony bérekre épülő gazdasági modell egy eleve meghatározott stratégia volt, ugyanis az Európai Unió centrum országai és a nemzetközi befektetői körök így tudták kiszipolyozni a közép-kelet-európai országok erőforrásait. A tanulmány is leírja, hogy a térség országainak munkaerejét leértékelték, ezáltal olcsóbban exportáltak, vagyis a külföldi megrendelők kevesebbet fizettek egy-egy termékért, mint korábban - érvelt Palkovics Imre.

Galgóczi Béla tanulmányának magyar nyelvű megjelenését a Friedrich Ebert Stiftung budapesti irodája támogatta. A hétfői rendezvényt is a Friedrich Ebert Alapítvány szervezte.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2017. június 19. hétfő, 19:33
Címkék: Galgóczi Béla, Európai Szakszervezeti Kutatóintézet, Közép-Kelet Európában, Kordás László, Magyar Szakszervezeti Szövetség, Pogátsa Zoltán,
Kommentek
Adalék Földes Gábor tragédiájához
magyar hatóságok által elkövetett ,,jogon kívüli" gyilkosságok. A hatóságok által elkövetett bűncselekmények miatt a legritkább esetben indult eljárás, de akkor is jelképes felfüggesztett büntetést szabtak csak ki. Az esetek ma már nem deríthetők fel, a felelősök megnevezése lehetetlen.

A kádári megtorlás halálos áldozataihoz kell számítani az 1956. december 6. és 1957. november 11. közötti sortüzek több száz halálos áldozatát. Ezekkel a sortüzekkel a továbbra is ellenálló munkástanácsokat akarták megtörni.

Nem derítették fel azt sem, hogy hányan haltak meg azok közül, akik a határokon át próbáltak kijutni az országból. A határsávban a magyar és szovjet egységeknek tűzparancsuk volt. Ha ezeket az eseteket hozzászámítjuk a magyar bíróságok ítéletei alapján ismert kivégzésekhez, a megtorlás halálos áldozatainak száma elérheti a több ezret.

A kádári bosszú azonban a valószínűsíthető több ezer halotton kívül tízezreket sújtott: 1963-ig 23 671 embert ítéltek
azenujsagom, 2017. december 09. szombat, 04:54
Fónagy János: teljesíthető a 40 százalékos reálbéremelkedés 2022-ig
Fónagy János és Palkovics Imre azt követően nyilatkozott, hogy a Miniszterelnöki Kabinetiroda, a Nemzetgazdasági Minisztérium és a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, valamit a Munkástanácsok képviselőinek részvételével többoldalú konzultációt tartottak szerdán.

A Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke ismertette: a konzultáción a bérek növekedése mellett az országon belüli mobilitást támogató munkásszállás-építési programokról, a külföldön munkát vállalók támogatásáról és hazatérésük segítéséről, valamint más, például a szakszervezeti reprezentativitást érintő, illetve a munkabéke fenntartását segítő lépésekről egyeztettek.

Fónagy János többek közt arról beszélt: érdemes intézményesíteni a munkavállalói oldalt a közszolgáltató vállalatok esetében. Szólt arról a hároméves bérmegállapodásról is, amelynek eredményeképp az érintett vállalatok munkavállalói 30 százalékos béremelésre számíthatnak.
velemenyezd, 2017. október 26. csütörtök, 09:01
A Munkástanácsok a kormány stratégiai partnere lesz
Elmondta: a Miniszterelnöki Kabinetiroda, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) és a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM), valamit a Munkástanácsok képviselőinek részvételével tartott több oldalú konzultáción a bérekre, a nyugdíjas korúakra, az életkörülményekre, a külföldi munkavállalásra, valamint a szakszervezeti reprezentativitásra vonatkozó számos kérdéskört vitattak meg.

Palkovics Imre, a Munkástanácsok elnöke elmondta, hogy megítélése szerint teljesíthető a 2022-ig kitűzött 40 százalékos reálbérnövekedés. Már eddig is érzékelhetők eredmények, a 11 százalékos bruttó keresetnövekedés az első évben várhatóan megvalósul, a következő években pedig 6-8 százalékos lehet a keresetemelkedés, ami végül kiadja a tervezett mértéket. Az ehhez szükséges teendőkről a konzultáció folyik a szociális partnerek között - jelezte Palkovics Imre.

Fontos témakörként említette a nyugdíjas korúak helyzetével összefüggő kérdések tisztázását. Ide sorolta az öregségi nyugdíjkorhatár előtt nyugdíjba mentek
velemenyezd, 2017. október 25. szerda, 17:03
Az 1956-os forradalom története
26.
5. Október 27.


III. A szabadság napjai

1. Október 28.
2. Október 29.
3. Október 30.
4. Október 31.
5. November 1.
6. November 2-3.


IV. Megszállás és ellenállás

1. Szovjet megszállás
2. Munkástanácsok az ellenállás élén
3. A kádári hatalomátvétel
4. Az ellenállás utolsó fellángolása


V. Megtorlás és restauráció

1. Megtorlás és restauráció
2. Leszámolás a forradalommal
menusgabor, 2017. október 22. vasárnap, 18:30
Munkástanácsok: a béremelkedések ellenére a magyarországi fizetések még elmaradnak a versenytársakétól
Palkovics Imre megjegyezte, hogy a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórum (VKF) múlt heti ülésén a felek azon a véleményen voltak, hogy jó megállapodás volt a hatéves bérmegállapodás. A szakszervezeti vezető szerint azonban ahhoz, hogy Magyarország a hasonló gazdasági konjunkturális helyzetben lévő versenytársaitól ne maradjon le a bérversenyben a tavaly kötött bérmegállapodás értelmében jövőre életbe lépő 8 százalékos minimálbér emelés helyett 13 százalékos fizetés emelésre van szükség. Ezzel a lépéssel Magyarország már megközelítené Lengyelországot, ahol a visegrádi országok (V4) közül a legmagasabb a minimálbér, így a V4-ek között a verseny kiegyenlítődne - mondta.

Hozzátette: ha az Országgyűlés elfogadja a Varga Mihály, nemzetgazdasági miniszter által benyújtott törvényjavaslatot, akkor jövőre 2,5 százalékkal csökkennek a munkaadók járulékterhei, így mintegy 40 milliárd forint marad a munkáltatóknál, amit a vállalkozások béremelésre vagy innovációra fordíthatnak vagy profit
velemenyezd, 2017. október 16. hétfő, 11:02
Sikeresnek ítélték a hatéves bérmegállapodást a szociális partnerek
a szociális hozzájárulási adót további fél százalékponttal csökkentő javaslat, amely újabb 40 milliárd forintot hagyhat a vállalkozásoknál. A magasabb bérek emellett újabb ösztönzést adnak az aktivitás további növekedésének, a keresetek emelkedése elősegíti az országon belüli mobilitás növekedését is, a bérfelzárkózás pedig tovább segítheti a magyar munkaerő itthon tartását - tette hozzá az államtitkár.

Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) elnöke és Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének (MOSZ) elnöke is jónak nevezte az MTI-nek a hatéves bérmegállapodással megkezdett irányt, amelyet szavaik szerint folytatni kell.

A MASZSZ elnöke arról is beszámolt, hogy a szakszervezetek a munkáltatókat terhelő járulékok csökkentését is üdvözölték. Ugyanakkor megjegyezte, hogy a 2017 elején életbe lépett szociális hozzájárulási adó mérsékléséből adódó többletforrást a munkaadók nem minden esetben fordították bérfejlesztésre. Ezért a szakszervezetek azt javasolták a
velemenyezd, 2017. október 12. csütörtök, 20:04
A Munkástanácsok a hatéves bérmegállapodásban rögzítettnél magasabb béremelést javasol jövőre
A szakszervezet számításai szerint az általuk javasolt fizetésemelés eredményeként 2018. januárjától a minimálbér 144 ezer forintra, a szakmunkás garantált bérminimum pedig 188 500 forintra emelkedne.

A közlemény szerint ezzel a bérszinttel Magyarország már megközelítené Lengyelországot, ahol a visegrádi országok (V4) közül a legmagasabb minimálbér.

Arra is rámutattak, hogy a V4 országok is kihasználják a kedvező konjunkturális helyzetet és jellemzően masszív bérfejlesztésekbe kezdtek. A szakszervezet szerint ebben a "versenyben" Magyarországnak is tartania kell a lépést, főként mivel a költségvetés remek állapotban van, a kormánynak van mozgástere.

A gazdasági környezet kiváló lehetőség ad arra is, hogy Magyarország erőteljesebben tudjon közeledni az uniós átlagbérszinthez, ráadásul hosszabb távon fontos hatás, hogy a növekvő bérek érdemben csökkenthetik a külföldi munkavállalás vonzerejét, egyre többen térhetnek vissza Magyarországra a külföldön dolgozók közül - tették hozzá.

A
velemenyezd, 2017. október 12. csütörtök, 15:43
A kereskedelemben működő ágazati párbeszéd bizottság összehívását kezdeményezte a Munkástanácsok
A Munkástanácsok elnöke szerint az érintett munkáltatói érdekképviseletek a kezdeményezésben partnerek, így vélhetően szeptember elején, közepén megkezdheti a munkát a bizottság.

Bubenkó Csaba, a KDFSZ elnöke beszámolt a Tescóval folytatott bértárgyalásokról. Elmondta, hogy a KDFSZ 25 százalékos béremelést követel, ami 14 milliárd forint ráfordítást jelentene a cég számára. A szakszervezet célja, hogy a cégnél a legalacsonyabb béren foglalkoztatott munkavállaló fizetése is közelítse meg a bruttó 200 ezer forintot.

Azt is elvárják, hogy a munkavállalói létszámot 15 százalékkal emelje a cég. A szakszervezet követeli azt is, hogy a külső munkaerő - az alvállalkozók által foglalkoztatottak - létszáma a teljes munkavállalói körhöz viszonyítva ne haladhassa meg a 15 százalékot.

A szakszervezet szükségesnek tartja továbbá, hogy a vállalat a költségvetéséből a munkaeszközökre fordítható összeget a jelenlegi 13 százalékról emelje 30 százalékra - tette hozzá a KDFSZ elnöke.

Szólt arról, hogy
velemenyezd, 2017. augusztus 22. kedd, 15:54
Képek, videók
Galgóczi Dóra - Lepergett
sanci81
2018. február 03. szombat, 17:26
szakszervezeti bulin
orban47
2013. január 29. kedd, 17:40
Átlagbérek Európában szep
megyerimihaly
2015. november 01. vasárnap, 21:08
valahol Európában.jpg
agica2004
2013. november 02. szombat, 15:23
Minimálbérek Európában
megyerimihaly
2012. október 16. kedd, 22:50
nyugdíjak európában
agica2004
2011. február 18. péntek, 17:52
Szegénység Európában 7262
megyerimihaly
2011. január 10. hétfő, 00:43
Nyugdíjak Európában.jpg
bulac57
2010. május 29. szombat, 01:45
DUKER európában
duker
2010. május 16. vasárnap, 23:48
Valahol Európában.hu.jpg
rambobby
2007. október 08. hétfő, 11:52
Korda György és Balázs Kl
sanci81
2017. december 25. hétfő, 16:16
216.KORDA.EgykisRoment ika
ha0npm
2017. október 30. hétfő, 13:37
Korda,Klári láttad.jpg
kicsoda57
2014. november 01. szombat, 18:16
Korda.jpg
kicsoda57
2014. október 30. csütörtök, 12:51
akkor- és most-Korda.jpg
agica2004
2014. szeptember 26. péntek, 12:48
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.