Regisztráció  Belépés
2017. április 30. vasárnap | 17. hét | 120. nap | 18:40 | Katalin, Kitti
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Londoni elemzők: erősen kezdték az évet Közép- és Kelet-Európa gazdaságai
Az egyik legnagyobb londoni gazdasági-pénzügyi elemzőház, a Capital Economics pénteken ismertetett térségi helyzetértékelésében közölte: az országcsoport gazdasági jelzőszámaiból általa GDP-súlyozással kiszámolt átlagos regionális gazdasági hangulati index kilenc éve nem mért csúcson jár.

A ház londoni elemzői szerint ez arra vall, hogy a közép- és kelet-európai gazdaságok éves összevetésben mért átlagos növekedési üteme az idei első negyedévben meghaladhatta a 4 százalékot a tavalyi utolsó negyedévben mért 3 százalékos térségi átlag után.

A Capital Economics saját regionális gyáripari beszerzésimenedzser-indexe (BMI), amelyet a cég a már hozzáférhető magyar, cseh és lengyel aktivitási adatokból számolt ki, hatévi csúcsot ért el. A ház szerint hosszabb távú visszatekintés alapján ez arra utal, hogy e három gazdaságban az ipari termelés éves összevetésű átlagos növekedési üteme 8 százalék körüli lehetett az idei első negyedévben.

A cég nemzetgazdasági szintekre lebontott GDP-követő számítási modellje azt mutatja, hogy az első negyedévben a lengyel gazdaság teljesíthetett a legjobban a térségen belül. Itt a Capital Economics közgazdászai 4,5 százalékos éves összevetésű gazdasági növekedést sem tartanak kizártnak az idei első három hónapban.

A ház Magyarországon és Csehországban 2,5-3 százalék között éves növekedési ütemet valószínűsít ugyanerre az időszakra.

Mindezt egybevetve a Capital Economics a közép- és kelet-európai EU-térségben az idei egész évre átlagosan 3,5 százalék körüli gazdasági növekedéssel számol, hangsúlyozva, hogy ez meghaladja a szélesebb körű előrejelzési konszenzust.

A ház ennek alapján - jóllehet az idén még nem valószínűsíti a monetáris politika szigorítását - jövőre már jegybanki kamatemeléseket vár a térségben.

A Capital Ecomomics elemzői szerint a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alapkamata 2018 végére 1,75 százalék környékére emelkedik a jelenlegi 0,90 százalékról.

A londoni elemzői közösségben azonban nem egyöntetű előrejelzés a jövő évi MNB-kamatemelés.

A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni elemzőinek várakozása az, hogy a magyarországi infláció az idei második negyedévben tovább lassul, elsősorban az olajárak esése, az üzemanyagok jövedéki adójának áprilistól érvényes csökkentése és az energiahordozók árában érvényesülő bázishatások átfordulása miatt.

A JP Morgan elemzői a második negyedévben 2,5-3 százalékos, 2018-ban 3 százalékhoz közeli tizenkét havi inflációs ütemekkel számolnak.

A ház szerint a magyar jegybank addig mindenképpen megtartja enyhe monetáris alapállását, amíg meg nem győződik arról, hogy a magyar gazdaság növekedési üteme az idén átlépi a 3 százalékot, és eközben az infláció nem haladja meg a jegybanki célsáv 4 százalékon megállapított felső határát.

A JP Morgan elemzői szerint a nem szokványos enyhítési intézkedések visszafordítására 2018 második negyedévétől már lehet számítani, de a ház 2019 előtt nem vár kamatemelést az MNB részéről.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2017. április 21. péntek, 17:22
Címkék: Capital Economics, Capital Ecomomics, Magyar Nemzeti Bank, évet Közép-, egyik legnagyobb, országcsoport gazdasági,
Kommentek
Külföldi sajtó Magyarországról - Német és brüsszeli sajtókommentárok
A Handelsblatt az online kiadásában Brüsszelnek fel kell mutatnia a határokat Magyarországnak címmel közölte Hans-Peter Siebenhaar írását, aki kiemelte, hogy "Európa csupán egy kötelezettségszegési eljárással nem fogja megállítani Magyarországot az +illiberális demokrácia+ felé vezető úton", és "Brüsszelnek sokkal energikusabban kell védelmeznie az európai értékközösséget".

Kifejtette, hogy Orbán Viktor "olyan miniszterelnök, aki állandóan választási kampányban van", folyton "újabb ellenfeleket vagy bűnbakokat keres magának, hogy mozgósítsa választóit". A "menekültek után George Sorost, a Magyarországról származó, zsidó vallású multimilliárdost és filantrópot tette meg új ellenfélnek", de az a veszély fenyegeti, hogy a "befolyásos New York-i befektető" esetében nem jár sikerrel.

Hozzátette: Orbán politikája a "három lépést előre, kettőt hátra", és "minden jel arra utal, hogy az új felsőoktatási törvény ügyében teljes mértékben visszakozik". Az kétségtelen, hogy a jogszabály a jelenlegi
velemenyezd, 2017. április 28. péntek, 14:23
Freedom House - Tizenhárom éves mélyponton van a sajtószabadság a világban
A nonprofit szervezet 199 országra kiterjedő jelentésének általános megállapításai között szerepel az, hogy a világ lakosságának mindössze 13 százaléka élvezi a teljes sajtószabadságot biztosító körülményeket: "robusztus" a politikai események lefedettsége, szavatolt az újságírók biztonsága, minimális az állam beavatkozása média dolgaiba, és a sajtó nincs kitéve megterhelő jogi vagy gazdasági nyomásgyakorlásnak.

A világ lakosságának negyvenöt százaléka olyan országokban él, ahol a sajtó nem szabad. A jelentés tíz országot említ külön, ahol megállapítása szerint a legrosszabb helyzet: Azerbajdzsán, az Oroszország által annektált Krím, Kuba, Egyenlítői-Guinea, Eritrea, Irán, Észak-Korea, Szíria, Türkmenisztán és Üzbegisztán.

Összefoglalójában a Freedom House külön megemlíti Lengyelországot, Magyarországot és az Egyesült Államokat.

Magyarország sajtószabadság-indexe négy ponttal esett, 44 pontra (a nulla a legerősebb, a száz a leggyengébb pontszám), és a "részlegesen szabad" országok közé
velemenyezd, 2017. április 28. péntek, 14:14
Modern városok - Orbán: Győr sokat tett hozzá az ország gazdasági erejéhez
A megállapodást ismertetve elmondta: be kell fejezni a győri körgyűrűt, s felújítják a 8311-es számú utat. Utóbbi fejlesztés jelenleg a tervezési szakaszban van, az építés jövőre kezdődik. A munkálatokra hárommilliárd forintot szán a kormány.

A belső elkerülő úton új hídra van szükség a Mosoni-Duna felett, erre hétmilliárd forint áll majd rendelkezésre, a kivitelezésnek 2019-ben kell elkezdődnie.

Ütemezetten újulhat meg a Győri Nemzeti Színház és környéke húszmilliárd forintból, emellett hangversenytermet és konferenciaközpontot is építhetnek a városban.

Kerékpárutat alakítanak ki a megyeszékhely és Pannonhalma között négymilliárd forintból a 82-es út mentén, továbbá felújítják és összekötik a helyi és helyközi busz- és a vasútállomást, amelynek részeként közúti alagút is épül. A miniszterelnök megjegyezte, hogy erről a fejlesztési pontról a város vezetésének a jövőben azt is el kell döntenie, hogy az Észak-magyarországi Közlekedési Központtal kívánja-e a helyi közösségi közlekedést
velemenyezd, 2017. április 28. péntek, 14:13
Varga Mihály: versenyképességi következménye lenne az uniós kiküldetési irányelv módosításának
Felidézte, az uniós kiküldetési irányelv szabályozza az adott tagországban letelepedett cég határon túli, más tagállamban történő szolgáltatás-nyújtásának munkajogi feltételeit.

A miniszter szerint az irányelve módosítása nyílt kihívást jelentene az újonnan csatlakozott tagországokkal szemben, ahol az alacsonyabb bérszintek bizonyos területeken versenyképességi előnyt jelentenek. Kifejtette: a közép-kelet-európai tagállamok versenyelőnye elsősorban az építőiparban és a feldolgozóiparban mutatkozik meg.

Elmondta, a régi tagállamok évek óta felvetik a szociális dömping vádját, azt mondják, a közép-kelet-európai országok csak az alacsonyabb bérekre építve tudnak versenyképesek lenni a nyugati országokban, ezért a tervezett módosítással azt szeretnék elérni, hogy a fogadó tagállam munkajogi szabályai mellett az ottani minimálbért, illetve a bérezési rendszert is alkalmazzák azok, akik ott végeznek tevékenységet.

Varga Mihály elmondta, arra az álláspontra jutottak, hogy elfogadhatatlan ez a
velemenyezd, 2017. április 27. csütörtök, 17:09
Grezsa István: további ötszáz ukrán gyermek nyaralhat Magyarországon a kormánybiztosság támogatásával
állami támogatásból idén ismét Magyarországon nyaralhat kísérőkkel együtt 700 olyan ukrán gyermek, akinek édesapja meghalt vagy megsebesült a Donyec-medencei fegyveres konfliktusban.

Grezsa István annak a népzenei fesztiválnak az alkalmából látogatott Ukrajnába, amelyen fellép több kárpátaljai együttes. Előző nap az ország északi részén fekvő Csernyihivben tárgyalt Natalija Romanovával, a megyei adminisztráció helyettes vezetőjével, csütörtökön Kijevben Vaszil Bognarral, az ukrán külügyminisztérium európai területi főosztályának vezetőjével, valamint a kulturális minisztériumban folytatott megbeszéléseket.

Beszámolt arról, hogy a magyar külügyminisztérium egy ingatlant készül megvásárolni a kijevi magyar közösség számára Magyar Ház létesítésére. Hozzáfűzte, hogy ezzel a kijevi magyarok több mint tízéves álma valósulhat meg. Ezenfelül a kormánybiztosság támogatást készül nyújtani a kijevi Petőfi-szobor alapzatának felújításához is. Megjegyezte, hogy a későbbiekben a nyugat-ukrajnai Lembergben
velemenyezd, 2017. április 27. csütörtök, 16:41
Szász-Anhalt miniszterelnöke: az Európai Unió elképzelhetetlen Magyarország nélkül
Reiner Haseloff - miután csütörtökön Budapesten találkozott Orbán Viktor miniszterelnökkel - az MTI-nek nyilatkozva arról beszélt, hogy Európa számtalan háborút és nézeteltérést élt már meg a nemzetek között, beleértve ebbe a 20. századi diktatúrákat Kelet-Európában.

Ezért különösen örülhetünk most annak, hogy az európai közösség Nyugat- és Kelet-Európára is kiterjed - fogalmazott. Ez az 1989-90-es "békés forradalom" eredménye, amit meg kell őrizni. A vasfüggöny nincs többé és ennek így is kell maradnia - jelentette ki a tartományi miniszterelnök.

Reiner Haseloff szerint a schengeni rendszer és a külső határok védelme "nélkülözhetetlen", ezért fontos, hogy az EU találjon gyakorlati megoldást az ügyben, annak érdekében, hogy a dublini és a schengeni szerződés továbbra is az Európai Unió jogi alapját képezhesse.

A miniszterelnök ezzel kapcsolatban kiemelte, "tiszteletreméltó", hogy Magyarország ezeket a szerződéseket magára vonatkozónak tartja és megpróbálja a lehetőségekhez képest
velemenyezd, 2017. április 27. csütörtök, 15:13
Orbán Viktor miniszterelnök a bécsi kopt püspökkel tárgyalt
Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője az MTI-nek elmondta: a csütörtök délutáni megbeszélésen, melyen részt vett Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere is, áttekintették azokat a veszélyforrásokat, melyeket a migráció Magyarországra és Európára jelent.

Hozzátette: Balog Zoltán és Anba Gabriel csütörtök reggel egy budapesti kórházban felkereste azt a két kopt keresztényt, akik egy közel-keleti terrortámadásban sebesültek meg, és Magyarországot választották gyógyulásuk helyszínéül.

(FOTÓ)
velemenyezd, 2017. április 27. csütörtök, 14:53
Reformáció 500 - Bogárdi Szabó István: a reformáció eredményei nélkül a kereszténység nem jutott volna oda, aho
eredménye volt, a szó ugyanis külső, formális, alaki megjelenésre vonatkozik.

Melanchthon, az ágostai hitvallás apológiájában leszögezte, hogy nem akarnak semmi újat, nem találtak ki semmi újat, amit mondanak, az van a bibliában, azt mondták az egyházatyák, ők a hét nagy óegyházi ökumenikus zsinat végzéseit aláírják, elfogadják, csak meg akarják tisztítani az egyházat a sokféle rárakódott, a keresztény élet tisztaságát megterhelő dologtól - közölte.

Bogárdi Szabó István szavai szerint a 16. századi Európa "talán utoljára egészen elképesztő, erjedő, kavargó, zűrzavaros vallásosságot mutatott". Az emberek vallásosak voltak mindenféle értelemben, "vallásosságot nem kellett alapítani", a reformáció és később a katolikus reformáció is inkább a sorokat akarta rendezni, mederbe akart terelni.

A zsinati elnök hangsúlyozta: igen kevés olyan 16. századi reformátori nyilatkozatot lehet találni, amely világmisszió tervét fogalmazott volna meg, vagyis azt, hogy el kell menni a világ másik felére, vagy meg
velemenyezd, 2017. április 27. csütörtök, 14:53
Képek, videók
Ó Európa hány redö 01.jpg
chillik
2017. április 05. szerda, 09:48
Ó Európa hány redö 02.jpg
chillik
2017. április 05. szerda, 09:47
Európa éjjel.jpg
pacsakute
2017. február 20. hétfő, 21:53
O.V.Európai nemzet.jpg
agica2004
2017. február 03. péntek, 18:25
Európa
sanci81
2017. január 29. vasárnap, 17:33
Európa vallási térképe
furaila
2016. november 08. kedd, 14:08
uzenet_europanak.jpg
menusgabor
2016. október 01. szombat, 17:47
Európa legészakibb pontjá
sanci81
2016. augusztus 08. hétfő, 17:48
Map Donbass_economic.jpg
megyerimihaly
2014. július 01. kedd, 16:50
Death-of-Capitalism-51 568
megyerimihaly
2013. július 06. szombat, 21:10
Capital Fountain House.jp
szicu
2012. november 12. hétfő, 20:39
Capital_Building_Inter ior
haaapci
2012. szeptember 05. szerda, 04:06
Capital Brasil of Brasil.
wob
2011. december 27. kedd, 10:08
Nuuk, the capital of Gree
margitanya
2010. június 19. szombat, 16:41
5.CAPITAL.jpg
betmen
2008. május 04. vasárnap, 11:07
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.