Regisztráció  Belépés
2017. szeptember 26. kedd | 39. hét | 269. nap | 09:31 | Jusztina
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Londoni elemzők: erősen kezdték az évet Közép- és Kelet-Európa gazdaságai
Az egyik legnagyobb londoni gazdasági-pénzügyi elemzőház, a Capital Economics pénteken ismertetett térségi helyzetértékelésében közölte: az országcsoport gazdasági jelzőszámaiból általa GDP-súlyozással kiszámolt átlagos regionális gazdasági hangulati index kilenc éve nem mért csúcson jár.

A ház londoni elemzői szerint ez arra vall, hogy a közép- és kelet-európai gazdaságok éves összevetésben mért átlagos növekedési üteme az idei első negyedévben meghaladhatta a 4 százalékot a tavalyi utolsó negyedévben mért 3 százalékos térségi átlag után.

A Capital Economics saját regionális gyáripari beszerzésimenedzser-indexe (BMI), amelyet a cég a már hozzáférhető magyar, cseh és lengyel aktivitási adatokból számolt ki, hatévi csúcsot ért el. A ház szerint hosszabb távú visszatekintés alapján ez arra utal, hogy e három gazdaságban az ipari termelés éves összevetésű átlagos növekedési üteme 8 százalék körüli lehetett az idei első negyedévben.

A cég nemzetgazdasági szintekre lebontott GDP-követő számítási modellje azt mutatja, hogy az első negyedévben a lengyel gazdaság teljesíthetett a legjobban a térségen belül. Itt a Capital Economics közgazdászai 4,5 százalékos éves összevetésű gazdasági növekedést sem tartanak kizártnak az idei első három hónapban.

A ház Magyarországon és Csehországban 2,5-3 százalék között éves növekedési ütemet valószínűsít ugyanerre az időszakra.

Mindezt egybevetve a Capital Economics a közép- és kelet-európai EU-térségben az idei egész évre átlagosan 3,5 százalék körüli gazdasági növekedéssel számol, hangsúlyozva, hogy ez meghaladja a szélesebb körű előrejelzési konszenzust.

A ház ennek alapján - jóllehet az idén még nem valószínűsíti a monetáris politika szigorítását - jövőre már jegybanki kamatemeléseket vár a térségben.

A Capital Ecomomics elemzői szerint a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alapkamata 2018 végére 1,75 százalék környékére emelkedik a jelenlegi 0,90 százalékról.

A londoni elemzői közösségben azonban nem egyöntetű előrejelzés a jövő évi MNB-kamatemelés.

A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni elemzőinek várakozása az, hogy a magyarországi infláció az idei második negyedévben tovább lassul, elsősorban az olajárak esése, az üzemanyagok jövedéki adójának áprilistól érvényes csökkentése és az energiahordozók árában érvényesülő bázishatások átfordulása miatt.

A JP Morgan elemzői a második negyedévben 2,5-3 százalékos, 2018-ban 3 százalékhoz közeli tizenkét havi inflációs ütemekkel számolnak.

A ház szerint a magyar jegybank addig mindenképpen megtartja enyhe monetáris alapállását, amíg meg nem győződik arról, hogy a magyar gazdaság növekedési üteme az idén átlépi a 3 százalékot, és eközben az infláció nem haladja meg a jegybanki célsáv 4 százalékon megállapított felső határát.

A JP Morgan elemzői szerint a nem szokványos enyhítési intézkedések visszafordítására 2018 második negyedévétől már lehet számítani, de a ház 2019 előtt nem vár kamatemelést az MNB részéről.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2017. április 21. péntek, 17:22
Címkék: Capital Economics, Capital Ecomomics, Magyar Nemzeti Bank, évet Közép-, egyik legnagyobb, országcsoport gazdasági,
Kommentek
Hány európainak kell meghalnia békeidőben, hogy meg értsük a valót?
rómaiak és a perzsák.

Levantei/nyugati sémi civilizáció: városias északnyugat-sémi földközi-tengeri kultúra, amelynek részei Ugarit, Szíria, Fönícia, Kánaán, Izrael, Sába, Dél-Arábia (Jemen). Feltalálták az ábécét, az írást.

Hettita civilizáció: az anatóliai civilizációk egyik eleme (társadalmi fejlettségi szintje). A hettiták városiasodott népcsoport volt Anatóliában a Kr. e. harmadik évezredtől körülbelül Kr. e. 600-ig. Kultúrájuk átvett elemeket a mezopotámiai (ékírás), az indoeurópai és az ősi hatti kultúrából.

Perzsa civilizáció: Kr. e. 1000 körül, az iráni síkságon fejlődött ki. Magában foglalja Média, Baktria és Szogdia államokat. A kultúra mezopotámiai és indoeurópai elemeket vett át. Irán uralta Nyugat- és Közép-Ázsia nagy részét kb. Kr. e. 600-tól az iszlám hódításig (Kr. u. 636).

Egyiptomi civilizáció: a Nílus völgyében Kr. e. 3300 táján fejlődött ki. Egyiptom mellett Núbia területét is magába foglalta. A Kr. e. 4 században leigázták a
decotext, 2017. szeptember 25. hétfő, 18:47
A nemzeti parlamentek súlyának erősítését szeretnék elérni a V4-ek az EU-n belül
Ezt tartalmazza az a zárónyilatkozat, amelyet a V4-országok európai ügyekkel foglalkozó parlamenti bizottságainak tanácskozása fogadott el hétfőn a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Sárospatakon.

Hörcsik Richárd (Fidesz), az Országgyűlés európai ügyek bizottságának elnöke a tanácskozást követő sajtótájékoztatón elmondta: Magyarország július elsején vette át és egy évig tölti be a V4-ek elnöki tisztét, ennek az időszaknak az első parlamenti szintű tanácskozása volt a sárospataki.

Hangsúlyozta: a visegrádi országok már többször kinyilvánították, hogy az EU-n belül fontosnak tartják a nemzeti parlamentek szerepének megerősítését. Erre a lisszaboni szerződés két pontja is lehetőséget ad számukra, azokra fognak hivatkozni, amikor a brüsszeli "lopakodó jogalkotással" szemben föl szeretnének lépni - fogalmazott.

Közölte, a másik fontos napirendi pontjuk a Brexit volt, ugyanis Nagy-Britannia kilépése az EU-ból "mindenkinek fájni fog". Az ebből eredő károk csökkentése minden uniós ország érdeke -
velemenyezd, 2017. szeptember 25. hétfő, 16:13
Orbán Vietnamban: nem a Nyugat fújja a passzátszelet a következő időszakban
A hivatalos látogatáson Vietnamban tartózkodó kormányfő hétfőn a Hanoiban rendezett vietnami-magyar üzleti fórumon azt mondta, a következő évtizedekben erősödni fog az a tendencia, hogy a világgazdaság fókusza Nyugatról keleti irányba tolódik, és ehhez az új világhelyzethez a Nyugatnak is igazodnia kell, ami azonban nem könnyű folyamat.

Közép-Európa ugyanakkor jól halad előre az alkalmazkodásban: a közép-európai országok szélesebb kapcsolatokat építettek ki a világ keleti felével, mint jó néhány nagy, meghatározó európai ország - fejtette ki.

Orbán Viktor ezért azt javasolta a vietnami gazdasági szereplőknek, hogy ha európai hídfőállást szeretnének kiépíteni egy dinamikusan fejlődő gazdasági térségben, akkor érdemes a közép-európai államok közül választaniuk, például a "feltörekvő és erősödő" Magyarországot.

A miniszterelnök felhívta ugyanakkor a figyelmet arra, hogy a magyar-vietnami kereskedelmi-beruházási kapcsolatok volumene szerény.

Ám most mégis jelentős létszámú magyar
velemenyezd, 2017. szeptember 25. hétfő, 13:02
Első ízben Pécsre is ellátogat a 5. BODY.RADICAL Nemzetközi Előadóművészeti Biennále
régió legjelentősebb, az ázsiai kortárs non-verbális előadóművészeteket bemutató fesztiváljává nőtte ki magát - olvasható a biennále kiemelt szakmai partnere, a Nemzeti Táncszínház MTI-hez eljuttatott közleményében.

A biennálét szervező Érintéspont Művészeti Alapítványnak és igazgatójának, Bata Ritának kiemelt célja, hogy Magyarországon és lehetőség szerint a régióban is bemutassa a távol-keleti előadóművészetek legújabb irányzatait, elősegítve a kulturális és művészeti kapcsolatok kiépítését Kelet-Európa és a Távol-Kelet között.

A kezdetben a butoh - japán avantgárd - előadásokra fókuszáló fesztiválprogramban évről-évre fokozatosan megjelentek a műfaj szoros határai közé nem sorolható, de a butoh filozófiáját tükröző előadások, kortárs tánc produkciók és performansz akciók is, ezért a biennalé neve előbb Itt van Japán, majd BODY.RADICAL lett.

Az ötödik születésnapját ünneplő biennále idén először Pécsre is ellátogat, ahol a Zsolnay Kulturális Negyed ad teret a programnak. A budapesti
velemenyezd, 2017. szeptember 25. hétfő, 12:21
Időjárás-jelentés
Időjárási helyzet Európában:

----------------------------

A Kelet-európai-síkság időjárást anticiklon határozza meg, amelynek hatására arrafelé, illetve a skandináv térség nagy részén többnyire derült vagy kissé felhős az ég. Csak a magasnyomás peremén vannak felhősebb tájak, csapadék is inkább itt fordul elő. A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 10 és 20 fok között változik, északon van a hidegebb, az ukrán-orosz határvidéken a melegebb. Az anticiklon keleti felére azonban hideg légtömeg szivárgott be, ott néhol csak 5, 10 fokig melegszik fel a levegő. Ugyancsak sokat süt a nap a Földközi-tenger nyugati medencéjében. Csapadék ott sincs, a csúcshőmérséklet pedig 30 fok körül alakul. Ezzel szemben kontinensünk más részein változékony, felhős, gyakran csapadékos az idő. Izland felett markáns ciklon örvénylik, amelynek hosszan elnyúló frontrendszere a Brit-szigeteken át húzódik. Emellett még Közép-Európa felett található egy sekélyebb alacsonynyomású képződmény, amely már napok óta ebben a
velemenyezd, 2017. szeptember 24. vasárnap, 18:00
Ózdi feketemágusok 666 hamis próféta trianonja
2008-as blog bejegyzésem itt:

Fatimei jóslat (Trianon)
2008-11-26 21:48:59, szerda2001-ben jártam Dunántúlon, s utaztam a vonaton egy fiatal erdőtulajdonos erdésszel, aki éppen az akkor rendezett soproni Fatimei ünnepségre volt hivatalos. Ez a vers 1992-ben jelent meg, 2001-es év ismétlést jelentett.

Cseh Károly: Fatimei jóslat

- közép-kelet-európai hexameterek -


Varjúraj repdes az alkonyi ég szederindaszín árján,
mintha fatimei jóslat sötét szárnya suhogna.
Tornyokat dönget a szél, tépázva küzd a harangszó.
Küzd Európa kemény csücskébe szorult, hadirokkant
lelkű hazákért. Tudhatod, errelelé ma korábban
kormos a nappali ég üvege, s hamar űzi december
sáros falvak lámpavilága felé a csahos >kutyafalkát
ördögi csordát hajszol az antikrisztusi ostor.
Sárgult kártyalapokká hullik a biblia széjjel.
Cink jele rajta a könnycsepp. Üdvözül, él a sipista.
Terhed a jó - s mialatt
kohlinka, 2017. szeptember 23. szombat, 22:54
Hazánkból elűzött punk zenész gondolatai
KÖZREADOM EGY, A HAZÁNKBÓL ELŰZÖTT PUNK ZENÉSZ GONDOLATAIT:
*
Az általa alapított együttesről írta: ""... se patetikus, se művészi nem volt. Zene volt, indulat, mély magyar érzés. Semmi több. De nekünk, és a fiatalok egy részének ez teljesen elég is volt." .,.
,,Az a mozgalom, ami '56-ban a Sztálin szobornál kezdődött, velünk ért véget. És ebben a heroikus küzdelemben végül is győztünk. Mi, magyarok vertük szét a kommunizmust egész Közép-Kelet-Európában.
A pesti srácok, akik '56-ban elkezdték, megbuktak. Szörnyen leszámoltak velük az akkori világ. Úgy tűnt, hogy véglegesen. Aztán egyszer csak jött az Illés. Szörényi Levente és Bródy János. Hatalmas dolgot műveltek. Az ország, de az egész kommunista tábor megmozdult. Otthon úgy próbálták kifogni a szelet a vitorlából, hogy beindították az új mechanizmust." ...
,,A kedélyek elcsitultak, mindenki várt valamire. Amit aztán nem kapott meg. A mechanizmust leállították... Viszont valamit tenni kellett,
furaila, 2017. szeptember 23. szombat, 10:53
Európa elvesztése
Bayer Zsolt: EURÓPA ELVESZTÉSE

Tudtuk, hogy el fogjuk veszteni. Hiszen az EU nem engedhette meg magának, hogy jogszerűen, tisztességesen, törvényesen járjon el, mert ha jogszerűen, tisztességesen és törvényesen járt volna el, akkor fel kellett volna adnia minden eddigi álláspontját a migráció ügyében.

Az EU migrációs politikája tragédia. És szinte lehetetlen eldönteni, hogy az EU (és a tagállamok) vezetőinek a többsége pusztán idióta, vagy cégéres gazember. Az EU migrációs politikája az önfeladás politikája. Az EU migrációs politikája öngyilkosság. Az EU (és a tagállamok) vezetőinek a többsége éppen most, a szemünk láttára tesz tönkre egy földrészt, egy kultúrát, egy civilizációt, most tesznek tönkre nemzetállamokat és nemzeteket, egy vallást, mindent, ami
menusgabor, 2017. szeptember 22. péntek, 20:00
Képek, videók
Ó Európa hány redö 01.jpg
chillik
2017. április 05. szerda, 09:48
Ó Európa hány redö 02.jpg
chillik
2017. április 05. szerda, 09:47
Európa éjjel.jpg
pacsakute
2017. február 20. hétfő, 21:53
O.V.Európai nemzet.jpg
agica2004
2017. február 03. péntek, 18:25
Európa
sanci81
2017. január 29. vasárnap, 17:33
Európa vallási térképe
furaila
2016. november 08. kedd, 14:08
uzenet_europanak.jpg
menusgabor
2016. október 01. szombat, 17:47
Európa legészakibb pontjá
sanci81
2016. augusztus 08. hétfő, 17:48
Map Donbass_economic.jpg
megyerimihaly
2014. július 01. kedd, 16:50
Death-of-Capitalism-51 568
megyerimihaly
2013. július 06. szombat, 21:10
Capital Fountain House.jp
szicu
2012. november 12. hétfő, 20:39
Capital_Building_Inter ior
haaapci
2012. szeptember 05. szerda, 04:06
Capital Brasil of Brasil.
wob
2011. december 27. kedd, 10:08
Nuuk, the capital of Gree
margitanya
2010. június 19. szombat, 16:41
5.CAPITAL.jpg
betmen
2008. május 04. vasárnap, 11:07
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.