Regisztráció  Belépés
2017. június 23. péntek | 25. hét | 174. nap | 00:12 | Zoltán
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Londoni elemzők: erősen kezdték az évet Közép- és Kelet-Európa gazdaságai
Az egyik legnagyobb londoni gazdasági-pénzügyi elemzőház, a Capital Economics pénteken ismertetett térségi helyzetértékelésében közölte: az országcsoport gazdasági jelzőszámaiból általa GDP-súlyozással kiszámolt átlagos regionális gazdasági hangulati index kilenc éve nem mért csúcson jár.

A ház londoni elemzői szerint ez arra vall, hogy a közép- és kelet-európai gazdaságok éves összevetésben mért átlagos növekedési üteme az idei első negyedévben meghaladhatta a 4 százalékot a tavalyi utolsó negyedévben mért 3 százalékos térségi átlag után.

A Capital Economics saját regionális gyáripari beszerzésimenedzser-indexe (BMI), amelyet a cég a már hozzáférhető magyar, cseh és lengyel aktivitási adatokból számolt ki, hatévi csúcsot ért el. A ház szerint hosszabb távú visszatekintés alapján ez arra utal, hogy e három gazdaságban az ipari termelés éves összevetésű átlagos növekedési üteme 8 százalék körüli lehetett az idei első negyedévben.

A cég nemzetgazdasági szintekre lebontott GDP-követő számítási modellje azt mutatja, hogy az első negyedévben a lengyel gazdaság teljesíthetett a legjobban a térségen belül. Itt a Capital Economics közgazdászai 4,5 százalékos éves összevetésű gazdasági növekedést sem tartanak kizártnak az idei első három hónapban.

A ház Magyarországon és Csehországban 2,5-3 százalék között éves növekedési ütemet valószínűsít ugyanerre az időszakra.

Mindezt egybevetve a Capital Economics a közép- és kelet-európai EU-térségben az idei egész évre átlagosan 3,5 százalék körüli gazdasági növekedéssel számol, hangsúlyozva, hogy ez meghaladja a szélesebb körű előrejelzési konszenzust.

A ház ennek alapján - jóllehet az idén még nem valószínűsíti a monetáris politika szigorítását - jövőre már jegybanki kamatemeléseket vár a térségben.

A Capital Ecomomics elemzői szerint a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alapkamata 2018 végére 1,75 százalék környékére emelkedik a jelenlegi 0,90 százalékról.

A londoni elemzői közösségben azonban nem egyöntetű előrejelzés a jövő évi MNB-kamatemelés.

A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni elemzőinek várakozása az, hogy a magyarországi infláció az idei második negyedévben tovább lassul, elsősorban az olajárak esése, az üzemanyagok jövedéki adójának áprilistól érvényes csökkentése és az energiahordozók árában érvényesülő bázishatások átfordulása miatt.

A JP Morgan elemzői a második negyedévben 2,5-3 százalékos, 2018-ban 3 százalékhoz közeli tizenkét havi inflációs ütemekkel számolnak.

A ház szerint a magyar jegybank addig mindenképpen megtartja enyhe monetáris alapállását, amíg meg nem győződik arról, hogy a magyar gazdaság növekedési üteme az idén átlépi a 3 százalékot, és eközben az infláció nem haladja meg a jegybanki célsáv 4 százalékon megállapított felső határát.

A JP Morgan elemzői szerint a nem szokványos enyhítési intézkedések visszafordítására 2018 második negyedévétől már lehet számítani, de a ház 2019 előtt nem vár kamatemelést az MNB részéről.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2017. április 21. péntek, 17:22
Címkék: Capital Economics, Capital Ecomomics, Magyar Nemzeti Bank, évet Közép-, egyik legnagyobb, országcsoport gazdasági,
Kommentek
EU-csúcs - Az EU meghosszabbította az Oroszország ellen hozott gazdasági szankcióit
Az uniós vezetők kétnapos brüsszeli csúcstalálkozójának nyitónapján, csütörtökön hozott döntést az elnöklő Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke jelentette be Twitter-üzenetében.

A határozat a jelenleg érvényes intézkedés lejárta után, július végén lép hatályba, és januárig hosszabbítja meg a szankciókat.

Az Európai Unió azt követően döntött a gazdasági szankciók bevezetéséről, hogy 2014 júniusában - nyugati meggyőződés szerint - a Moszkva támogatásával tevékenykedő oroszbarát lázadók lelőtték a maláj légitársaság MH17-es járatszámú utasszállító repülőgépét Kelet-Ukrajnában.

A minszki megállapodás feltétlen tűzszünetet követel a szemben álló felek részéről és a nehézfegyverek kivonását a kelet-ukrajnai területekről.

Az uniós korlátozó intézkedések a pénzügyekre, az energia- és a védelmi iparra irányulnak, akadályozzák az orosz bankok hozzáférését az uniós piacokhoz, korlátozzák bizonyos termékek kereskedelmét és tiltják az EU-ban székhellyel rendelkező vállalatok számára, hogy
velemenyezd, 2017. június 22. csütörtök, 21:34
EU-csúcs - Tusk: történelmi lépés az unió védelmi dimenziójának megerősítése
Tuskot megkérdezték a délelőtti kijelentéséről, miszerint elméletileg elképzelhető, hogy még visszafordítható a brit kiválási folyamat, mire azt válaszolta, hogy bár "történnek csodák", realistának kell lenni.

"Talán ez a legjobb része a politikának, hogy minden lehetséges" - mutatott rá a volt lengyel kormányfő, hozzátéve, hogy kelet-európaiként az életében több olyan dolog is valóra vált politikailag, amiről azelőtt csak álmodott.

Hangsúlyozta mindazonáltal, hogy az Európai Tanács nem a Nagy-Britannia európai uniós kilépéséről (Brexit) folytatandó tárgyalások fóruma.

Tusk emellett beszélt arról is, hogy a terrorizmus még mindig komoly veszélyt jelent Európában, ezért fokozni kell a terroristák elleni közös erőfeszítéseket az állampolgárok megóvása érdekében.

Kiemelte, az unió nem veheti át a tagállami hatóságok feladatait a terrorizmus elleni harcban, de segíthet javítani a helyzetet, például az internetes terrorista propaganda terjedésének fékezésével. Ezzel kapcsolatban elmondta,
velemenyezd, 2017. június 22. csütörtök, 19:03
Elkötelezett a magyar piac iránt a Dreher új japán tulajdonosa
Hozzátette, a jövőt Magyarországon is leginkább az új trendek határozzák meg, mint a kézműves sörök iránti kereslet növekedése, a fogyasztók törekvése a tudatos életmódra és a női vásárlók növekedése.

Paolo Lanzarotti elmondta, az Asahi a nagy hagyománnyal rendelkező, erős márkák, a disztribúciós hálózat mérete miatt választotta a kelet-közép-európai portfolió felvásárlását.

Az Asahi Breweries Europe Ltd (ABEL) öt régióbeli országban (Magyarország, Csehország, Lengyelország, Szlovákia és Románia) van jelen, 11 sörgyárral, 7800 embert foglalkoztat és a világ több mint 50 országába exportál sört - ismertette.

Akiyoshi Koji, az Asahi Group Holdings elnöke elmondta: az Asahi Csoportot 1889-ben alapították, a sörgyártáson és értékesítésen túl más alkoholos italokat, üdtőket és élelmiszert is árul. Zászlóshajónak számító márkája az Asahi Super Dry sör, amely 49 százalékos piaci részesedéssel bír Japánban, 19 éve piacvezető.

Kitért arra, hogy a megvásárolt vállalatok, márkák hagyományait
velemenyezd, 2017. június 22. csütörtök, 18:43
Varga: fel kell venni a kesztyűt a piacvédelmi intézkedésekkel szemben
"Fel kell venni a kesztyűt" az egyes uniós tagországokban - például Ausztriában, Németországban, Franciaországban, Belgiumban - született piacvédelmi intézkedésekkel szemben - fogalmazott. Szavai szerint már szinte futószalagon születnek olyan jogszabályok, amelyek piacvédelmi okból a közép-európai országokból érkező vállalkozások kiszorítására törekednek. Példaként említette a fuvarozókkal szemben bevezetett intézkedéseket, köztük a minimálórabért és azt, hogy a fuvarozóknak a pihenőidejüket szálláshelyen kell eltölteniük, ami jelentősen növeli a költségeiket."A béke és a barátság fontos, szövetségben vagyunk továbbra is, és eszünk ágában sincs elhagyni az Európai Uniót, úgy érezzük, hogy hosszú távon ez jó Európának és jó Magyarországnak is" - mondta. Hozzátette ugyanakkor azt is, a válság utáni évek gazdasági feszültségei kiélezik a különbséget és kiélezik azokat a lépéseket, amelyeket a nyugat-európai országok - részben az erőfölénnyel is visszaélve - vagy az Európai Unión keresztül
velemenyezd, 2017. június 22. csütörtök, 17:53
Vedomosztyi - Moszkva kínai befektetőket keres az Északi Áramlat-2 gázvezetékhez
2019-ben üzembe helyezendő gázvezeték megépítése Oroszországból Németországba a Balti-tengeren át a becslések szerint 9,5 milliárd euróba kerülne.

A Gazprom, a Nord Stream 2 AG egyetlen részvényese, még a befektető partnerek megjelenése előtt garanciát vállalt az egész összegre. Az eredeti tervek szerint az Engie, az OMV, a Royal Dutch Shell, az Uniper és Wintershall kapott volna részesedést a projektből, tavasszal azonban a finanszírozás új modelljéről született megállapodás, amelynek értelmében az európai cégek 4,75 milliárd euró hosszú távú hitelt ígértek, azonos részesedésben. Június 15-én Alekszandr Medvegyev, a Gazprom vezérigazgató-helyettese közölte, hogy a partnerek már több mint 1 milliárd eurót átutaltak.

Ekkor vált ismertté, hogy az Egyesült Államok új szankciókat készül bevezetni Oroszország ellen. A törvénytervezet egyebek között megtiltaná az orosz exportvezetékekbe történő több mint 1 millió dollár értékű egyszeri és az 5 millió dollárnál magasabb összegű éves beruházást. Az
velemenyezd, 2017. június 22. csütörtök, 17:23
Illegális bevándorlás - Lázár: Magyarország visszautasítja migránsfalvak létrehozását Kelet-Európában
Lázár János az Európai Parlament zöldfrakciója vezetőjének telepesekre vonatkozó javaslatáról azt mondta, komplett falvakat javasol áttelepíteni Szíriából, illetve a térség országaiból Közép-Európába, így Magyarországra is.

Hangsúlyozta, minden országnak joga van ahhoz, hogy meghatározza, mi történik a területén, állampolgárai kivel élnek együtt.

Szerinte ezek a viták összekapcsolódnak a biztonság kérdésével, az Európai Tanács ülésének egyik legfontosabb kérdése a biztonság. Hozzátette: ma már olyan Európában kell élnünk, ahol hétköznapivá váltak a kisebb, nagyobb terrorcselekmények, terroresemények.

Lázár János közölte, az elmúlt egy évben nem történt olyan terrorcselekmény Európában, amelynek ne lett volna köze valamilyen formában a bevándorláshoz. Ezeket a terrorcselekményeket első vagy második generációs bevándorlók követték el - tette hozzá.A miniszter elmondta, Orbán Viktor miniszterelnök ezért az Európai Tanács mostani ülésén amellett lesz, hogy Európában fokozott
velemenyezd, 2017. június 22. csütörtök, 16:22
EU-csúcs - Orbán Viktor: nincs egyetértés a migránsok elosztását illetően
miniszterelnök.

Hozzátette, a kérdésben várhatóan sikerül egyetértésre jutni, mivel az uniós tagországok nagy része azonos véleményen van azzal az elképzeléssel kapcsolatban, amely szerint Líbia északi és déli határain menekülttáborokat kell létrehozni. Ezekben a táborokban kell különválasztani a menekülteket a gazdasági bevándorlóktól, ott kell elvégezni a jogi eljárásokat, a terrorellenes szűrést, amelyet követően csak azok léphetnének be az unió területére, akikről tudható a személyazonosságuk, akik nem jelentenek veszélyt Európa biztonságára - húzta alá.

Emmanuel Macron francia elnök több európai napilapban megjelent csütörtöki interjújával kapcsolatban Orbán Viktor kijelentette: Macron "belépője nem túl biztató, mert azt gondolta, hogy a barátság legjobb formája, hogy rögtön belerúg a közép-európai országokba. Ez itt nem szokás, de majd ő is kiismeri magát" - tette hozzá a miniszterelnök.

Macron nyolc európai lapban - Le Figaro, El País, Süddeutsche Zeitung, Corriere della Sera, Le Soir,
velemenyezd, 2017. június 22. csütörtök, 15:22
Tusk: hamarosan befejeződhet a EU-ukrán társulási megállapodással kapcsolatos munka
Tusk ukránul elmondott nyilatkozatában méltatta Ukrajnát az elmúlt években tanúsított "türelem és következetesség" miatt, és ugyanilyen türelmet és következetességet kért a korrupció és a visszaélések elleni harcban.

A tanács elnöke gratulált Ukrajnának, hogy a drámai háborús körülmények ellenére sikerült megfelelnie az uniós beutazást biztosító vízummentesség követelményeinek, továbbá elismerését fejezte ki Kijev bátorságáért és elszántságáért, amellyel a kelet-európai ország a függetlenségét védi.

"Önöknek minden apró sikerért kemény munkával, és sajnos a vérükkel kellett megfizetniük. Mindent megérdemelnek, amit elértek" - fogalmazott Tusk.

Petro Porosenko a találkozót követő sajtótájékoztatón elmondta: a vízummentesség történelmi fordulópont Ukrajna számára, ugyanis ez a végső búcsút jelenti az egykori Szovjetuniótól, az orosz birodalomtól.

Az ukrán elnök szerint azokat a reformokat, amelyeket más kelet-európai országok csaknem húsz évvel ezelőtt már meghoztak, Ukrajnának nehéz
velemenyezd, 2017. június 22. csütörtök, 14:42
Képek, videók
Ó Európa hány redö 01.jpg
chillik
2017. április 05. szerda, 09:48
Ó Európa hány redö 02.jpg
chillik
2017. április 05. szerda, 09:47
Európa éjjel.jpg
pacsakute
2017. február 20. hétfő, 21:53
O.V.Európai nemzet.jpg
agica2004
2017. február 03. péntek, 18:25
Európa
sanci81
2017. január 29. vasárnap, 17:33
Európa vallási térképe
furaila
2016. november 08. kedd, 14:08
uzenet_europanak.jpg
menusgabor
2016. október 01. szombat, 17:47
Európa legészakibb pontjá
sanci81
2016. augusztus 08. hétfő, 17:48
Map Donbass_economic.jpg
megyerimihaly
2014. július 01. kedd, 16:50
Death-of-Capitalism-51 568
megyerimihaly
2013. július 06. szombat, 21:10
Capital Fountain House.jp
szicu
2012. november 12. hétfő, 20:39
Capital_Building_Inter ior
haaapci
2012. szeptember 05. szerda, 04:06
Capital Brasil of Brasil.
wob
2011. december 27. kedd, 10:08
Nuuk, the capital of Gree
margitanya
2010. június 19. szombat, 16:41
5.CAPITAL.jpg
betmen
2008. május 04. vasárnap, 11:07
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.