Regisztráció  Belépés
2017. október 18. szerda | 42. hét | 291. nap | 00:30 | Lukács
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Talán még nemkéső...
Utazás egyperces

Gasztro tippek belföldi utazóknak

A belföldi utazások egyre népszerűbbek a magyarok körében. A klasszikus úti célnak számító Balaton és a gyógyfürdők mellett egyre többen fordulnak a kulináris élvezetek felé. Cikkünkben a legérdekesebb és legújabb gasztronómiai csemegéket gyűjtöttük egy csokorba, néhány megfontolandó egészségügyi tanáccsal.


Borban az igazság

Hol van már az az idő, amikor a magyar bor egyet jelentett a Tokajival. Az elmúlt húsz évben hihetetlen fejlődésen mentek keresztül borvidékeink és olyan, világszínvonalú borászatok működnek országszerte, amelyek felveszik a versenyt bármely olasz vagy spanyol pincészettel. A hazai turizmus kedvelt célpontjaivá váltak a borvidékek. A balatoni régióban nemcsak hihetetlenül finom, gyümölcsös fehér borokat kóstolhatunk, de nyáron megmártózhatunk a magyar tenger hűs vizében is. A déli és északi part legfinomabb nedűit vonultatják fel a borfesztiválok, amelyek közül két kiemelkedő eseményt érdemes megemlíteni: a Balatonboglári Borfesztivál augusztus végén zajlik hasonlóan az északi-parti Füredi Bornapokhoz. Ha valaki szívesebben kirándul fürdés helyett, az válassza a soproni borrégiót. Itt megkóstolhatja az Alpokalja friss, könnyű vörösborait és mellette túrázhat a gyönyörű lankás dombokon és hegyvidéken. Az ország egyik legnépszerűbb borrégiójává nőtte ki magát a Villány-Szekszárd vidék, ahol testes vörösborok, gyümölcsös cuveék és finom házi ételek várják a gasztronómia szerelmeseit. Budapest közelében az etyeki és a neszmélyi borvidékeket érdemes kiemelni, ahol fehér és vörösborok egyaránt kóstolhatóak. Ha pedig a Tisza felé indulunk, akkor nem szabad kihagyni az egri és tokaji régiókat sem, hiszen itt világviszonylatban is páratlan borok várják az utazókat.

Egy falat malac

A borászatok gyakran házilag készült csemegékkel, zsíros kenyérrel, töpörtyűvel, hurkával és kolbásszal várják a vendégeket. A klasszikus magyar ízek egyébként is reneszánszukat élik. Országszerte számtalan disznótoros fesztivált, kolbász- és hurkatöltő versenyt szerveznek, de ne feledkezzünk meg a pörköltfőző megmérettetésekről sem. Ezeken a programokon bárki megismerheti a hagyományos magyar ételeket. Budapesten immár több éve rendezik meg óriási sikerrel a Magyar Ízek Vásárát, ahol a hazai termelők is bemutathatják kézműves termékeiket. Ezen kívül nem szabad elfeledkeznünk a vidéki csárdákról sem, akik széles kínálatát adják a vidéki ízeknek: egy helyi csárdában elkészített bajai halászlé, hortobágyi marhapörkölt szinte utánozhatatlan élményt nyújt.

Változatos halízek

Míg korábban a magyar gasztronómiában kizárólag a hekk jelentette a halélményt, mára ez teljesen megváltozott. Budapesten megnyitotta kapuit a halpiac, ahol a legkülönlegesebb tengeri halaktól kezdve a folyami pisztrángon át a klasszikus pontyig mindent megvásárolhatunk. Ha Szilvásváradon járunk, kóstoljuk meg a füstölt pisztrángot, az Alföldön a bajai vagy szegedi halászlét. Vizeink mellett feledhetetlen élményt nyújthat a friss harcsapaprikás túrós csuszával, a Balaton mellett pedig ne hagyjuk ki a sült pontyot.

Egészségügyi tippek gasztrotúrázóknak

2012 óta Magyarországon is megsokszorozódtt a hepatitis A fertőzéses esetek száma. A hepatitis A vírus könnyen terjed széklettel szennyezett étellel, itallal, nem ivóvíz minőségű vízzel, nem kellően átsütött tengeri állatokkal. Bár a magyar vendéglátás a szigorú egészségügyi ellenőrzésnek és előírásoknak köszönhetően higiéniai szempontból igen magas színvonalú, mégis előfordulhatnak fertőzések.
Az A típusú fertőző májgyulladás ellen leghatékonyabban védőltással védekezhetünk. A teljes oltási sor felvételével több évtizedre szóló védettség szerezhető.
A nagy melegben kerüljük a tojásos, tejes ételeket, és csak a megbízható forrásból származó csemegéket kóstoljuk meg utazásaink során.

Forrás:utazaselott.hu
gabfe, 2017. szeptember 12. kedd, 15:37
Címkék: Balatonboglári Borfesztivál, Füredi Bornapokhoz, Magyar Ízek Vásárát, belföldi utazások, magyarok körében, gyógyfürdők mellett,
Kommentek
Először rendezik meg a Somogyi Borfesztivált
nagyon jó arány.

Úgy vélte, az illatos, zamatos somogyi borok bárhol a világon megállják a helyüket, jó az árérték arányuk, de kevésbé ismertek még a hazai, sőt, a somogyi fogyasztók, vendéglátósok körében is.

A fesztivál megrendezése része annak a stratégiának, amely célul tűzte ki a somogyi borok népszerűsítését, a helyben termő szőlő minél nagyobb mennyiségben történő helyi feldolgozását és értékesítését - közölte.

Gombos Sándor a témában tartott korábbi konferencián elmondta: a Balatonboglári borvidéken termett szőlő 70-75 százalékát nem helyben dolgozzák fel, hanem értékesítik, így a hozzáadott érték máshol jelenik meg.

Bujdosó Ferenc borász, a Balatonboglári borvidék elnöke pedig utalt rá, hogy a balatonboglári a mintegy 2800 gazda által megművelt 3300-3400 hektárnyi ültetvényével az ország ötödik legnagyobb borvidéke, a feldolgozáshoz szükséges kapacitás azonban alacsony a leszüretelt szőlő mennyiségéhez képest.

Elmondta: a borvidéken évjárattól függően 250-300 ezer mázsa
velemenyezd, 2017. május 10. szerda, 15:34
Borban az igazság
mentek keresztül borvidékeink és olyan, világszínvonalú borászatok működnek országszerte, amelyek felveszik a versenyt bármely olasz vagy spanyol pincészettel. A hazai turizmus kedvelt célpontjaivá váltak a borvidékek. A balatoni régióban nemcsak hihetetlenül finom, gyümölcsös fehér borokat kóstolhatunk, de nyáron megmártózhatunk a magyar tenger hűs vizében is. A déli és északi part legfinomabb nedűit vonultatják fel a borfesztiválok, amelyek közül két kiemelkedő eseményt érdemes megemlíteni: a Balatonboglári Borfesztivál augusztus végén zajlik hasonlóan az északi-parti Füredi Bornapokhoz. Ha valaki szívesebben kirándul fürdés helyett, az válassza a soproni borrégiót. Itt megkóstolhatja az Alpokalja friss, könnyű vörösborait és mellette túrázhat a gyönyörű lankás dombokon és hegyvidéken. Az ország egyik legnépszerűbb borrégiójává nőtte ki magát a Villány-Szekszárd vidék, ahol testes vörösborok, gyümölcsös cuveék és finom házi ételek várják a gasztronómia szerelmeseit. Budapest közelében az etyeki és a
gabfe, 2015. szeptember 11. péntek, 18:03
NAV: több mint 400 ellenőrzés, 14 millió forint bírság a nyári ellenőrzések mérlege Somogyban
Balaton Sound - Telt házra számítanak a csütörtökön indult fesztiválon
négy nap alatt összesen 110 ezer fős befogadóképességű rendezvényen. A legnépszerűbb programok miatt teltházra az első és az utolsó napon számítanak.

Horváth Gergely, a Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgatója, a Balaton Sound fővédnöke követendő példának nevezte a zamárdi fesztivált. Mint kifejtette, a rendezvény ugyan egy rétegnek szól, mégis 20-30 százalékban külföldieket vonzó, teltházas turisztikai attrakcióvá nőtte ki magát az elmúlt években, megtöltve az üdülőrégió szállásait Aligától Balatonboglárig. Minél több, más rétegeket megszólító, hasonló fesztiválra lenne szükség - tette hozzá.

A sajtóbejáráson szó esett arról, hogy a szervezők folytatják azt, a VOLT Fesztiválon már sikerrel alkalmazott kezdeményezést, miszerint kizárólag egy 18-as karikával ellátott karszalag birtokában vásárolhatnak alkohol tartalmú italt vagy dohányárut a fesztiválozók. A karszalagot csak az kaphatja meg, aki előzőleg igazolta, hogy betöltötte a 18. életévét.

A kezdeményezést felkarolta az Új Széchenyi Terv
velemenyezd, 2011. július 07. csütörtök, 22:17
Júliusi gasztroprogramok
nagyközönséget.

www.pmk.oroshaza.hu

2011. július 09. Endrődi-Jókai irodalmi bableves muri, Alsóörs
A programot a szervezők Endrődi Sándor és Jókai Mór legendás barátságának tiszteletére rendezik meg évről-évre. A program része a Jókai-hajó illetve a Balatonfüredi Reformkori Hagyományőrző Társaság fogadása, Jókai és Endrődi szobrának megkoszorúzása, irodalmi előadás vendéglátás Jókai bablevessel és pogácsával.

www.balatonriviera.hu

2011. július 13-16. Jazz és a Bor fesztiválja, Balatonboglár
A balatonboglári "Jazz és a Bor Fesztiválja" egyedi színfolt a Balaton déli partján. A szervezők nem kevesebbre vállalkoztak, mint hogy nyáron, fesztivál keretek közepette csempészik a jazz igényes műfaját a nyaraló vendégek életébe. A kulturális programok és a minőségi, kulturált borfogyasztás összekapcsolásával tartalmas szórakozást ígérő programegyveleg születik.

www.helyiertek.hu

2011. július 16. Csintalan palacsinta fesztivál,
horvathnemagdi, 2011. július 01. péntek, 19:36
Bujdosó picészet
80 hektár szőlőbirtokon gazdálkodó tradicionális, nagy hagyományokkal rendelkező borász család.
Fehér- és vörösboraink alapanyagait a megfelelően kezelt, válogatott, kiváló minőségű szőlőt, a dél-balatoni Balatonboglári Borvidék szívében, már apáink által is kiválónak tartott szőlőtermő helyeken termeljük: a szőlőskislaki Bánom-hegyen, János-hegyen, Kakashegyen, a balatonlellei Kishegyen és a holládi Bari-hegyen.
200 éves pincénkben a finom nedűk mellett - melyek a korszerű technológiával működő borászati üzemünkben készülnek - megtalálható 150 éves borászati eszközgyüjteményünk is. Hangulatos borkostolóink alkalmával megismert borainkhoz változatos ételeinket és kemencében sült specialitásainkat egyaránt ajánljuk. Egyéni kívánságukra lehetőséget és segítséget nyújtunk családi, vagy egyéb csoportos rendezvények szervezéséhez. A Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészet bekapcsolódva a turizmusba a Dél-Balatoni Borút állomása, ahol családunk apraja-nagyja várja és visszavárja Önt.
észetünk
nnpapszi, 2009. augusztus 10. hétfő, 13:38
Balatoni programok
Csopak

Csopakon augusztus 15-től 24-ig kerül megrendezésre a borfesztivál, rengeteg bor és ételpavilon várja a látogatókat, ezen felül sokféle program közül is válogathatunk,

Balatonboglár

Augusztus 19. és 23. között Balatonbogláron is kinyílnak a pavilonok, hogy az érdeklődök megkóstolhassák a helyi és ismertebb borászok termését.

A balatonboglári borvidék a Balaton déli partján Balatonkilititől Kéthelyig terül el. A borvidék területe kb. 3100 hektár. Legfontosabb borfajták: Irsai Olivér, Zenit, Ottonel muskotály, Rizlingszilváni, Szürkebarát, Tramini, Királyleányka, Rizlingszilváni,Zöldveltelini, Chardonnay, Sauvignon Blanc,Rjanai rizling, Olaszrizling - ezeket a kiváló fehérborokat mind-mind poharunkba tölthetjük és megkóstolhatjuk a fesztiválon. Vörös borkokból sincs hiány, ezek közül a Portugieser, Zweigelt, Pinot Noir, Merlot,
agimami7, 2009. augusztus 08. szombat, 16:50
Képek, videók
balatonboglár kinizsi udv
lacipecsenye
2013. november 11. hétfő, 11:42
Balatonboglár
erzsikepuskas
2013. szeptember 11. szerda, 11:11
Balatonboglár.jpg
erzsikepuskas
2013. szeptember 08. vasárnap, 16:32
balatonboglár.jpg
dnemethk
2013. május 07. kedd, 01:37
Balatonboglár.jpg
viktor_helli
2012. július 31. kedd, 20:51
Balatonboglár gömbkilátó
dnemethk
2011. november 04. péntek, 17:07
balatonboglár mez. iskola
lacipecsenye
2011. január 14. péntek, 17:35
balatonboglár
lacipecsenye
2011. január 04. kedd, 10:36
Balatonbogláron a szökökú
anandocska
2010. október 11. hétfő, 16:31
Balatonbogláron
anandocska
2010. október 11. hétfő, 16:26
Balatonboglár 5
christin78
2010. július 06. kedd, 09:55
bornapokra.jpg
dnemethk
2012. augusztus 30. csütörtök, 22:11
magyarok vására201603203.
zsokica45
2016. május 12. csütörtök, 11:58
magyarok vására20160320x.
zsokica45
2016. május 12. csütörtök, 11:58
magyarok vására20160320t.
zsokica45
2016. május 12. csütörtök, 11:57
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.