Regisztráció  Belépés
2017. augusztus 19. szombat | 33. hét | 231. nap | 15:09 | Huba
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Az IMF a túlzott deficit veszélyére figyelmeztette Romániát
Az IMF csütörtökön tette közzé Romániára vonatkozó jelentését, amelyet a nemzetközi pénzintézet a vele együttműködő országok mindegyikéről szokott készíteni. A jelentést május elején véglegesítette a washingtoni pénzintézet romániai delegációja, és most hagyta jóvá az IMF igazgatótanácsa. E szerint 2018-ban a román államháztartási hiány GDP-arányosan elérheti a 3,9 százalékot.

A túlzott deficitre nézve a legnagyobb kockázatot, az IMF szerint, a román szenátus által a héten megszavazott, de még képviselőházi jóváhagyásra váró, úgynevezett egységes bértörvény jelenti, amely a közszférában dolgozóknak átlagban 56 százalékkal emeli a bérét a következő öt évben.

A román kormány 2018. január 1-jétől egy százalékponttal, 18 százalékra akarja mérsékelni az általános forgalmi adót, és csökkenteni akarja a társadalombiztosítási járulékokat.

Az IMF változatlanul 4,2 százalékos román gazdasági növekedést valószínűsített az idénre, miközben a román kormány 5,2 százalékos GDP-bővüléssel számol.

A román statisztikai intézet május közepén közölte, hogy az első negyedévben a román GDP 5,7 százalékkal bővült a tavalyi azonos időszakhoz mérten.

Az IMF igazgatótanácsa üdvözölte a román kormánynak a válság után tett intézkedéseit a makrogazdasági egyensúly megteremtése érdekében, ugyanakkor azt tanácsolta Bukarestnek, ne a belföldi fogyasztást serkentse, hanem a közberuházásokat ösztönözze az életszínvonal fenntartható növelése érdekében. Az IMF szerint az adópolitika enyhítése, a szerkezeti reformok lelassulása veszélybe sodorják az elmúlt évek eredményeit.

A román pénzügyminisztérium szintén csütörtökön kiadott közleményében kiemelte, az IMF szerint Romániát szilárd gazdasági növekedés, a munkahelyek számának bővülése és alacsony államadósság jellemzi. Bukarest közölte, hogy a 2017-ben a GDP 4,84 százalékát, 39,4 milliárd lejt (2 ezer 667 milliárd forint) irányoztak elő beruházásokra, ami 10 milliárd lejjel több, mint tavaly.

Bukarest szerint az egységes bértörvény nem jelent veszélyt az államháztartásra, mert a bérek fokozatosan fognak emelkedni, ami lehetővé teszi, hogy az idén Románia tartani tudja a vállalt 3 százalékos államháztartási hiányt - olvasható a közleményben.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2017. május 25. csütörtök, 16:23
Címkék: túlzott deficit, nemzetközi pénzintézet, vele együttműködő, jelentést május, washingtoni pénzintézet, román államháztartási,
Kommentek
Terrorizmus - Kutatóközpont: az Iszlám Állam ellen harcoló önkéntesek is veszélyt jelenthetnek
2014 óta több százan csatlakoztak nyugati országokból, köztük az Egyesült Királyságból az Iszlám Állam ellen harcoló kurd milíciához, a Népvédelmi Egységekhez (YPG). A Henry Jackson Society felhívta a figyelmet arra, hogy az YPG köthető a betiltott és Nagy-Britannia által terrorszervezetként nyilvántartott Kurdisztáni Munkáspárthoz (PPK) és azok, akik csatlakoztak hozzájuk, terrorizmusnak minősülő tevékenységekbe keveredhetnek hazatérésük után, akár csoportosan, akár magányos elkövetőként. Kiképzésük során tűzfegyverek és robbanóanyagok használatával is megismerkednek - olvasható a BBC által idézett jelentésben.

A konzervatív kutatóközpont szerint a brit kormánynak sürgősen intézkedéseket kell hoznia, hogy megakadályozza az önkénteseket az YPG-hez való csatlakozásban.

A belügyminisztérium közölte, a szíriai vagy az iraki konfliktusban részt vevő britek számíthatnak hatósági ellenőrzésre, hogy kiderüljön, jelentenek-e veszélyt a nemzet biztonságára.

A BBC szerint eddig 29 nyugati önkéntes
velemenyezd, 2017. augusztus 17. csütörtök, 15:42
Veszélyesebb lehet az iszlám dzsihadisták körében elterjedt drog, mint gondolták
illegális szer leginkább az Arab-félszigeten népszerű. Az élénkítőszerként használt drog, amely elnyomja a félelmeket, a kutatások szerint kémiai összetétele miatt sokkal gyorsabban képes kifejteni pszichoaktív hatását, mint önmagában az amfetamin.

A drogot vizsgáló kutatók, az amerikai Scripps Kutatóintézet munkatársai szerdán elmondták: az ígéretes egérkísérletek arra utalnak, hogy emberek számára is ki lehet majd fejleszteni a szer hatását enyhítő vakcinát. A kutatók tanulmányukban arra figyelmeztettek, hogy a drog világszerte elterjedhet. A szakértők becslései szerint Szaúd-Arábiában a 12 és 22 éves közötti korú drogosok 40 százaléka fenetillinfüggő.

A könnyen előállítható drog elkészítése és forgalmazása jó bevételi forrás a szíriai és iraki militáns csoportoknak. Kim Janda, a Scripps kutatócsoportjának vezetője felidézte, hogy különösen azért kezdte érdekelni a captagon, mert azt állították róla, hogy az Iszlám Állam harcosai teljesítményük fokozására használják, afféle "farmakológiai morál
velemenyezd, 2017. augusztus 17. csütörtök, 10:21
Madeirai baleset - KKM: kórházban elhunyt a magyar sérült
A lisszaboni magyar nagykövetség felvette a kapcsolatot az elhunyt családjával, és minden konzuli segítséget megad a tragédiában érintett hozzátartozóknak. A Madeira szigetén tartózkodó tiszteletbeli magyar konzul a helyszínről segíti az ügyintézést, illetve folyamatos kapcsolatot tart fent a kórházzal és az illetékes hatósági szervekkel - tudatták.

A nagykövetség nem tud további magyar érintettségről - olvasható a közleményben.

A hívők a sziget Funchal nevű fővárosától mintegy 5 kilométerre lévő botanikus kertben egy forrásnál gyűltek össze, ahol egy Mária-kegyhely van. Egy kétszáz éves tölgy dőlt rájuk. Az emberek a Nossa Senhora do Monte (Montei Miasszonyunk) nevű ünnepet tartották volna meg, amikor a baleset megtörtént.

Este a Jornal da Madeira című helyi lap internetes oldalán azt írta: a 12 halálos áldozat között négy külföldi van: egy francia, egy magyar és egy német. A negyedik külföldi áldozat állampolgársága még nem ismert. Madeira regionális kormánya háromnapos gyászt hirdetett
velemenyezd, 2017. augusztus 15. kedd, 20:53
A turisták inváziójától tartanak a horvátországi Vis szigetén, ahol a Mamma Mia 2. részét forgatják
turisták és az ingatlanárak is duplájára nőnek.

Az Adriai-tenger dalmáciai részén a szárazföldtől 44 kilométerre elterülő Vis szigetének kétezer lakosa van, nyáron pedig 12-15 ezer turista nyaral ott.

A Stiniva-öböl, Európa egyik legszebb strandja már nem látszik a hajóktól, amelyek kikötnek előtte, és ugyanez a helyezet a Vis szigettől öt kilométerre fekvő Bisevo-szigeten lévő Kék Barlanggal (Modra spilja) is, ahol már korlátozni kellene a látogatók számát - panaszkodtak a helyiek. Figyelmeztettek arra is, hogy az ivóvízellátás is korlátozott, főleg, ha nagy a szárazság, mint idén.

Bogoljub Mitrakovic, Komiza város turisztikai szövetségének igazgatója szerint minden reklám jól jön Visnek, és majd kiderül, hogy annak negatív vagy pozitív hatása lesz. Mint mondta: jelenleg 4000 férőhellyel rendelkezik a sziget és három szállodával, de mindhárom csődeljárás alatt áll. Úgy vélte, a hírnév befektetőket vonzhat a szállodaiparba és növekedhet a szálláshelyek minősége és kapacitása.

Vis
velemenyezd, 2017. augusztus 15. kedd, 17:52
Brexit - A brit kormány átmeneti időre szóló vámuniót javasol az EU-nak
A kedden ismertté vált javaslatban az áll, hogy a brit kormány a "lehető legszabadabb és -zökkenőmentesebb" kereskedelemre törekszik az Egyesült Királyság és az Európai Unió között. Az átmeneti időre szóló megállapodás pedig nemcsak a szigetország gazdaságának érdekeit szolgálná, hanem az Európai Unióét is - közölte a brit kormány Brexit-tárgyalásokért felelős tagja a BBC brit közmédia hírtelevíziójában.

David Davis emlékeztetett arra, hogy Nagy-Britannia évi 230 milliárd font értékben ad el árukat és szolgáltatásokat európai uniós partnereinek, az uniós cégek viszont ezt is meghaladó, 290 milliárd font mértékben adnak el brit partnereiknek, így számukra is fontos, hogy megállapodásra jussanak.

A Brexit-miniszter szerint az átmeneti időszak 1-2 évig tarthat. Szakértők becslése szerint sem maradhat 2-3 évnél tovább, nem valószínű ugyanis, hogy az Európai Unió beleegyezik ennél hosszabb időtartamba.

David Davis a BBC-ben leszögezte, hogy európai uniós tagságának megszűnésével együtt az
velemenyezd, 2017. augusztus 15. kedd, 10:52
A Domus Auream, Nero császár palotája
A Domus Aurea (jelentése aranyház) Nero római császár egykori palotája Rómában a Palatinus és az Esquilinus halom között.

A Domus Aurea és Nero császár óriási kolosszusának elhelyezkedése az ókori Rómában

Egy terem a palotában

A palota építését Nero római császár rendelte el az i. sz. 64-es tűzvész után, amelyet egyes korabeli források szerint maga okozott. Az épület Severus és Celer római építészek tervei szerint épült fel. Bejárata a Forum Romanumra nyílt, előtte a több mint 35 méter magas szobra állt, az úgynevezett "Colossus Neronis". A hatalmas szobor anyaga Plinius szerint ezüsttel és arannyal kevert bronz volt, amit eredetileg a Domus Aurea átriumának közepére állították fel. A császár palotája köré óriási parkokat építtetett, tavakat és ligeteket
schuro, 2017. augusztus 13. vasárnap, 21:08
Trump: az Egyesült Államok egyelőre nem beszél megelőző csapásmérésről Észak-Koreára
Az elnök a bedminsteri (New Jersey) golfklubjában - ahol nyári szabadságát tölti - Mike Pence alelnökkel együtt jelent meg az újságírók előtt és rövid nyilatkozatot tett.

Donald Trump figyelmeztette Észak-Koreát, hogy ha bármit is lép, vagy támadást tervez az Egyesült Államok és szövetségesei ellen, akkor "legyen nagyon ideges", mert "olyan bajba kerülhet, mint korábban kevés más nemzet". Hangsúlyozta, hogy keddi kijelentése, miszerint "tüzet és haragot" zúdít Észak-Koreára, "talán nem volt eléggé kemény". Majd hozzátette: Phenjan "hosszú évek óta ezt csinálja országunkkal, és már ideje volt, hogy valaki felemelje szavát ennek az országnak a népéért és más országok népeiért is".

Az elnök ugyanakkor leszögezte, hogy Washington továbbra is számol a feszültség tárgyalásos enyhítésével és a konfliktus ily módon történő rendezésével.

Amikor az egyik újságíró azt firtatta, hogy vajon várható-e megelőző csapásmérés Észak-Koreára, Trump határozottan kijelentette: "erről nem beszélünk, soha,
velemenyezd, 2017. augusztus 10. csütörtök, 22:33
Az ENSZ-főtikárt aggasztja az Észak-Korea körüli retorika, az amerikai védelmi miniszter figyelmeztette Phenjan
António Guterres ENSZ-főtitkár a szóvivője útján tudatta: "rendkívül aggódik" a kialakult helyzet miatt, és zavarba ejtőnek tartja az észak-koreai fejlemények miatt erősödő "konfrontációs retorikát". Stéphane Dujarric szóvivő azonban nem jelezte, hogy a világszervezet vezetője cselekvésre vagy akár nyilatkozatra készülne az Észak-Korea körül növekvő feszültség ügyében.

Vaszilij Nyebenzja, Oroszország ENSZ-nagykövete - leszögezve, hogy Moszkva végrehajtja majd az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) által szombaton elfogadott új szankciókat Észak-Korea ellen - felhívta a figyelmet arra, hogy a THAAD amerikai rakétavédelmi rendszer dél-koreai telepítése nem oldja meg a ballisztikus rakéták elleni védelem problémáját. A nagykövet egyúttal reményét fejezte ki, hogy az Egyesült Államok "megőrzi nyugalmát a válság idején", s tartózkodik minden olyan lépéstől, amely "veszélyes reakciókat provokálhat" Észak-Korea részéről. Nyebenzja politikai párbeszédet sürgetett a feszültség enyhítésére. "A katonai megoldás
velemenyezd, 2017. augusztus 09. szerda, 20:02
Képek, videók
baby-figyelmeztetés.jp g
agica2004
2014. június 22. vasárnap, 19:35
Udvarias figyelmeztetés.j
snbela44
2013. február 25. hétfő, 13:31
figyelmeztetés.jpg
dnemethk
2013. január 31. csütörtök, 11:26
1.Az ész figyelmeztet....
anci-ani
2012. december 04. kedd, 11:49
figyelmeztetek mindenkit.
sarkadykati
2012. november 27. kedd, 03:25
figyelmeztető táblák
lacipecsenye
2012. október 21. vasárnap, 20:00
Lakossági Figyelmeztetés!
lyceum
2012. október 01. hétfő, 10:42
főoszt.vez.figyelmezte tés
lacipecsenye
2012. szeptember 23. vasárnap, 21:29
Figyelmeztetés.jpg
basikele
2012. szeptember 03. hétfő, 00:17
Az ész figyelmeztet.....
zsoka1953
2012. február 25. szombat, 14:36
Borosjenő Romania
monikazoli
2017. július 22. szombat, 21:45
Arad Romania
monikazoli
2017. július 22. szombat, 21:44
radóc románia
monikazoli
2017. március 18. szombat, 22:23
moldvahosszúmező románia
monikazoli
2017. március 18. szombat, 22:22
falticsen románia
monikazoli
2017. március 18. szombat, 22:21
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.