Regisztráció  Belépés
2017. június 24. szombat | 25. hét | 175. nap | 19:21 | Iván
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Az IMF a túlzott deficit veszélyére figyelmeztette Romániát
Az IMF csütörtökön tette közzé Romániára vonatkozó jelentését, amelyet a nemzetközi pénzintézet a vele együttműködő országok mindegyikéről szokott készíteni. A jelentést május elején véglegesítette a washingtoni pénzintézet romániai delegációja, és most hagyta jóvá az IMF igazgatótanácsa. E szerint 2018-ban a román államháztartási hiány GDP-arányosan elérheti a 3,9 százalékot.

A túlzott deficitre nézve a legnagyobb kockázatot, az IMF szerint, a román szenátus által a héten megszavazott, de még képviselőházi jóváhagyásra váró, úgynevezett egységes bértörvény jelenti, amely a közszférában dolgozóknak átlagban 56 százalékkal emeli a bérét a következő öt évben.

A román kormány 2018. január 1-jétől egy százalékponttal, 18 százalékra akarja mérsékelni az általános forgalmi adót, és csökkenteni akarja a társadalombiztosítási járulékokat.

Az IMF változatlanul 4,2 százalékos román gazdasági növekedést valószínűsített az idénre, miközben a román kormány 5,2 százalékos GDP-bővüléssel számol.

A román statisztikai intézet május közepén közölte, hogy az első negyedévben a román GDP 5,7 százalékkal bővült a tavalyi azonos időszakhoz mérten.

Az IMF igazgatótanácsa üdvözölte a román kormánynak a válság után tett intézkedéseit a makrogazdasági egyensúly megteremtése érdekében, ugyanakkor azt tanácsolta Bukarestnek, ne a belföldi fogyasztást serkentse, hanem a közberuházásokat ösztönözze az életszínvonal fenntartható növelése érdekében. Az IMF szerint az adópolitika enyhítése, a szerkezeti reformok lelassulása veszélybe sodorják az elmúlt évek eredményeit.

A román pénzügyminisztérium szintén csütörtökön kiadott közleményében kiemelte, az IMF szerint Romániát szilárd gazdasági növekedés, a munkahelyek számának bővülése és alacsony államadósság jellemzi. Bukarest közölte, hogy a 2017-ben a GDP 4,84 százalékát, 39,4 milliárd lejt (2 ezer 667 milliárd forint) irányoztak elő beruházásokra, ami 10 milliárd lejjel több, mint tavaly.

Bukarest szerint az egységes bértörvény nem jelent veszélyt az államháztartásra, mert a bérek fokozatosan fognak emelkedni, ami lehetővé teszi, hogy az idén Románia tartani tudja a vállalt 3 százalékos államháztartási hiányt - olvasható a közleményben.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2017. május 25. csütörtök, 16:23
Címkék: túlzott deficit, nemzetközi pénzintézet, vele együttműködő, jelentést május, washingtoni pénzintézet, román államháztartási,
Kommentek
Külföldi sajtó Magyarországról - Német lap: Kohl özvegye szerette volna, ha Orbán beszél a temetésen
Az utolsó felvonás című írásban kiemelték: "hajszálon múlott", hogy Helmut Kohl özvegye, Maike Kohl-Richter "kiszorítsa" a jelenlegi német kancellárt, Angela Merkelt a Kohl búcsúztatására, július 1-jére az Európai Parlament strasbourgiszékházába szervezett gyászünnepségről.

Kifejtették: Maike Kohl-Richternek kezdetben "teljesen önálló elképzelései" voltak a búcsúztatásról.

Angela Merkel azt meg tudta érteni, hogy ne német állami, hanem úgynevezett európai gyászszertartást tartsanak, de a szónokok listája, amelyen egyetlen német sem szerepelt, viszont rajta volt "a magyar autokrata Orbán Viktor",még a "válságokban edzett" kancellárnak is "egészen sajátos" élmény volt.

Hozzátették: az, hogy Angela Merkel mégis mondhat beszédet az ünnepségen, nyilvánvalóan "közbenjárók" erőfeszítéseinek tulajdonítható, akik figyelmeztették Maike Kohl-Richtert, hogy "botrány" lehet abból, ha a jelenlegi kancellár csupán "hívatlan vendég" lenne az ünnepségen.
velemenyezd, 2017. június 22. csütörtök, 10:51
Kohl halála - Az uniós intézmények vezetői, Merkel, Macron és Bill Clinton mond beszédet Kohl búcsúztatásán
Helmut Kohlt úgynevezett európai gyászszertartás keretében búcsúztatják Strasbourgban, az EP üléstermében. A rendezvény a jelenlegi tervek szerint délelőtt 11 órakor kezdődik és nagyjából 13 óráig tart. A néhai kancellár koporsóját egy európai uniós zászló takarja majd - ismertette a kormányszóvivői tájékoztatón Johannes Dimroth, a belügyminisztérium szóvivője.

Az európai gyászszertartás után a koporsót a szövetségi rendőrség egy helikopterével Ludwigshafenbe - Helmut Kohl szülővárosába, lakóhelyére - szállítják, az uniós zászlót pedig német lobogóra cserélik. A helikopter azon a Ludwigshafen közelében fekvő leszállópályán landol, amelyet Helmut Kohl kancellárként használt.

A koporsót Ludwigshafenből Speyerbe szállítják, a katolikus székesegyházba, ahol késő délután halotti misét mutatnak be a néhai kormányfő tiszteletére. Ezután a dóm előtti téren katonai búcsúceremóniát tart a Bundeswehr - a német hadsereg - díszegysége, végül, ugyancsak Speyerben végső nyugalomra helyezik Helmut Kohlt -
velemenyezd, 2017. június 21. szerda, 15:38
A brit EU-tagságról szóló törvény visszavonása és a bevándorlás szabályozása az új brit kormány törvényalkotási
előrehozott választásokon ugyanis a Konzervatív Párt elveszítette addigi abszolút többségét az alsóházban.

Ebben a helyzetben a konzervatívok a tervek szerint a legnagyobb észak-írországi lojalista erő, a Demokratikus Unionista Párt (DUP) frakciójával együttműködve kormányoznak tovább, mivel a két pártnak együttesen megvan az abszolút többsége.

A DUP-val kezdett együttműködési tárgyalások azonban még mindig nem zárultak le, és az észak-írországi párt épp a királynői beszéd előestéjén figyelmeztette a konzervatívokat arra, hogy ne vegyék magától értetődőnek a DUP feltétlen támogatását.

Az elhúzódó tárgyalások miatt halasztották szerdára az eredetileg tervezett hétfői időpontról a királynő parlamenti beszédét is. A ceremónia - tekintettel az idő rövidségére - ezúttal nélkülözte az ilyenkor szokásos színpompás külsőségeket, az uralkodó a díszszázad kísérte díszes hintó helyett autóval érkezett a parlamenthez, és beszédét az ünnepi uralkodói viselet helyett hétköznapi öltözetben olvasta fel. A
velemenyezd, 2017. június 21. szerda, 15:01
Leváltotta a román parlament Sorin Grindeanu kormányfőt
amely saját céljaira akarja kisajátítani a hatalmat, a választók akaratát semmibe véve, saját nevében akar kormányozni.

Grindeanut közvetlenül az ülés előtt is lemondásra szólították fel a koalíciós pártok vezetői - Liviu Dragnea, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke és Calin Popescu Tariceanu, a liberális ALDE vezetője. Grindeanu ezúttal sem tett eleget a felszólításnak.

A kormányfő bocsánatot kért az országtól, hogy pártja ebbe a számára is érthetetlen válságba sodorta Romániát. Arra figyelmeztette a PSD-t, hogy megbuktatása nyomán a PSD elveszítheti a kormányzást, mivel a párt politikai ellenfelét, a jobboldali Klaus Iohannis államfőt hozzák helyzetbe, akit nem kötelez az alkotmány arra, hogy ismét egy szociáldemokrata politikusnak adjon kormányalakítási megbízást.

Liviu Dragnea szociáldemokrata pártelnök a parlament szószékén arról beszélt: a kormány leváltása a PSD-ALDE kormányzás folytatását jelenti, úgy ahogy az felhatalmazást kapott a tavaly decemberi választásokon. A kabinet
velemenyezd, 2017. június 21. szerda, 13:42
Román kormányválság - Iohannis: az alkudozást ne terjesszék ki az etnikai autonómiára
államfő a kíséretében lévő román sajtóküldöttségnek nyilatkozott országa belpolitikai helyzetéről. Rámutatott: a PSD-nek kell megoldania az általa előidézett problémát, amibe ő nem akar beleszólni.

Azt is természetesnek ítélte, hogy a - politikai támogatás nélkül maradt, de lemondani nem hajlandó Sorin Grindeanu miniszterelnök eltávolítására beterjesztett - bizalmatlansági indítvány előtt politikai tárgyalásokat folytassanak a szükséges szavazatszám biztosítása érdekében. Ugyanakkor arra figyelmeztette a PSD-t, hogy vannak kérdések, amelyek nem kerülhet be az alkudozási csomagba.

"Nem kell ebből az alkalomból alkudozni valamiféle etnikai elvű autonómiáról. Ez olyan kérdés, amely Romániában nem kívánatos" - szögezte le az államfő, a PSD és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) közötti tárgyalásokra utalva.

Az RMDSZ megpróbálta a magyar közösség érdekeinek érvényesítésére kihasználni a kormányválságot és elérte, hogy - a kormánybuktatást támogató szavazatai reményében - több korábban
velemenyezd, 2017. június 20. kedd, 21:35
Ünnepi szentmise Bódi Mária Magdolna boldoggá avatásáért
nők sorsáról aggasztó híreket hallott, ezért tisztaságuk megvédésére buzdította nőtársait, és elhatározta, hogy élete feláldozása árán is megtartja Jézusnak tett szüzességi fogadalmát. 1945. március 23-án érkeztek a szovjet csapatok Litérre. Az asszonyok az óvóhely lejáratában tartózkodtak, amikor két fegyveres szovjet katona ment oda. Egyikük a bunkerban megtámadta a társait védelmező Magdit. Ellenállt és a katonától megszabadulva menekülni igyekezett, miközben a bunker lejáratánál a többieket figyelmeztette - ,,Annuska, meneküljön, mert magán lesz a sor. Én már meghalok... Édesanyám, menjenek innen, én most már meghalok." - Közben a túlsó kijáratnál megjelent a katona, akinek a szeme alatt vér szivárgott, a lány védekezésének nyoma. Magdit az udvaron meglátva azonnal lőtt. Beszámolók szerint hat lövés fúródott a lány hátába, aki az első lövésnél megállt, a második lövésnél két karját az ég felé tárta, majd összezárta e szavakkal: ,,Uram, Királyom! Végy magadhoz!" Majd a
maroka, 2017. június 20. kedd, 10:38
Balaton-átúszás - Tízezernél is többen indulhatnak július 1-jén
eseményt - amelynek idén a Lidl Magyarország a főtámogatója, fővédnöke pedig Szabó Tünde sportállamtitkár - közismert, s egyformán többszörös Balaton-átúszó sportemberek is népszerűsítik: így a szerdai sajtótájékoztatón is jelen levő Risztov Éva, a 10 kilométeres nyíltvízi úszás londoni olimpiai bajnoka, Erdei Zsolt korábbi profi bokszvilágbajnok és Mányoki Attila, a nemzetközi hírű ultramaratonista úszó.

Mindhárman arra buzdítottak, hogy aki teheti, próbálja ki magát a nyílt vízen, de - figyelmeztettek - csak az vállalkozzon a magyar tenger átúszására, aki arra megfelelően felkészült.

Révész Máriusz, a kerékpározásért és az aktív kikapcsolódásért felelős kormánybiztos hangsúlyozta, hogy a kormányzat növelni akarja a szabad idejükben aktívan sportoló gyerekek és felnőttek számát. A Balaton-átúszással kapcsolatosan lehetséges célnak nevezte, hogy néhány éven belül a jelenlegi nagyjából 10 ezres létszám elérje a 15 ezret.

Az idei kihívást vállalók július első napján Révfülöpnél szállnak vízbe, s
velemenyezd, 2017. június 14. szerda, 13:54
Londoni tűzvész - Scotland Yard: legalább hatan meghaltak a tűzben
létesítettek az épület körzetéből kitelepített lakók számára. A környékbeli lakók tömegesen ajánlják fel segítségüket a közösségi portálokon, nagyon sokan tettek közzé olyan üzeneteket, hogy készek befogadni otthonukba azokat, akiknek lakása megsemmisült a tűzben.

A toronyházban a Kensington and Chelsea kerület tanácsának ingatlankezelő vállalata 2015-2016-ban jelentős felújítási munkákat végzett.

A médiaportálokon azonban megjelent a helyi lakóközösség egy tavalyi felhívása, amely arra figyelmeztette a tulajdonosi jogokkal is bíró tanácsi ingatlankezelő céget, hogy a toronyházban annak belső szerkezete, valamint a tárolókban felgyülemlő hulladék miatt folyamatos a tűzveszély. A lakószövetség tavalyi levele szerint 2013-ban egy hirtelen feszültségmegugrás már majdnem tüzet okozott.

A kerületi tanács szerdán közölte, hogy vizsgálatot indított a tűzvész okainak kiderítésére.

Szerda délutáni hírek szerint a tűzvész a brit kormányalakítás folyamatát is befolyásolhatja.

A múlt csütörtöki
velemenyezd, 2017. június 14. szerda, 13:53
Képek, videók
baby-figyelmeztetés.jp g
agica2004
2014. június 22. vasárnap, 19:35
Udvarias figyelmeztetés.j
snbela44
2013. február 25. hétfő, 13:31
figyelmeztetés.jpg
dnemethk
2013. január 31. csütörtök, 11:26
1.Az ész figyelmeztet....
anci-ani
2012. december 04. kedd, 11:49
figyelmeztetek mindenkit.
sarkadykati
2012. november 27. kedd, 03:25
figyelmeztető táblák
lacipecsenye
2012. október 21. vasárnap, 20:00
Lakossági Figyelmeztetés!
lyceum
2012. október 01. hétfő, 10:42
főoszt.vez.figyelmezte tés
lacipecsenye
2012. szeptember 23. vasárnap, 21:29
Figyelmeztetés.jpg
basikele
2012. szeptember 03. hétfő, 00:17
Az ész figyelmeztet.....
zsoka1953
2012. február 25. szombat, 14:36
radóc románia
monikazoli
2017. március 18. szombat, 22:23
moldvahosszúmező románia
monikazoli
2017. március 18. szombat, 22:22
falticsen románia
monikazoli
2017. március 18. szombat, 22:21
Broesteni Románia
monikazoli
2017. március 18. szombat, 22:21
dornavátra románia
monikazoli
2017. március 15. szerda, 22:31
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.