Regisztráció  Belépés
2018. június 25. hétfő | 26. hét | 176. nap | 04:34 | Vilmos
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Szkripal-ügy - Moszkva: nem maradnak válasz nélkül London szankciófenyegetései
Az orosz diplomáciai tárca a nap folyamán bekérette a brit nagykövetet, Laurie Bristow-t, akinek Vlagyimir Tyitov külügyminiszter-helyettes tiltakozó jegyzéket nyújtott át, és akivel közölte, hogy Moszkva mindaddig nem válaszol a brit ultimátumra, amíg nem kap mintát abból a vegyszerből, amellyel Szkripalt és a lányát Angliában a brit vizsgálat szerint megmérgezték, és amíg Nagy-Britannia nem kezd a vegyi fegyverek betiltásáról szóló egyezménnyel összhangban cselekedni. Mint mondta, a nemzetközi szerződés közösen lefolytatott vizsgálatot feltételez, amelyre Moszkva készen áll.

Tyitov közölte Bristow-val, hogy a brit hatóságok fellépése "nyíltan provokatív jellegű", és hogy Oroszországnak nem volt része a március 4-én Salisburyben történt incidensben.

Boris Johnson brit külügyminiszter kedd estig kért választ Moszkvától arra a brit állításra, amely szerint "nagyon valószínű", hogy Oroszország áll Szkripal és lánya angliai megmérgezése mögött. Theresa May miniszterelnök kijelentette: London szerdán tekinti át részleteiben az orosz kormány válaszát, de ha az nem lesz hiteles, akkor a brit kormány azt a következtetést fogja levonni, hogy az orosz állam törvénysértő módon erőt alkalmazott az Egyesült Királyság ellen.

Bristow, aki a moszkvai külügyminisztériumnál a RIA Novosztyi hírügynökség szerint nem kívánt az orosz sajtónak nyilatkozni, a Reuters hírügynökségnek a Tyitovval folytatott megbeszélését megelőzően megerősítette, hogy London a nap végéig továbbra is magyarázatot vár Moszkvától arra, hogy hogyan jutott el az ideggáz a mérgezés helyszínére, az angliai Salisburybe. A diplomata kijelentette, hogy May miniszterelnök szerdán tesz majd bejelentést arról, hogy kit tart felelősnek az incidensért.

Vjacseszlav Vologyin, az orosz parlament alsóházának elnöke úgy vélekedett, hogy a Szkripal-ügy "a legcinikusabb formában történő" beavatkozási kísérlet a vasárnap rendezendő orosz elnökválasztásba, mert Oroszország nemzetközi lejáratását célozza. Valentyina Matvijenko, a felsőház elnöke szerint a Moszkva irányában nyíltan megfogalmazott "igazolatlan" vádakkal London nyomást kíván gyakorolni a nyomozásra és egyúttal az orosz választásra is.

Nyikolaj Kovaljov parlamenti képviselő, a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) volt igazgatója a RIA Novosztyinak elmondta, hogy a volt Szovjetunióban kifejlesztett, a szerves foszfor alapú idegmérgek kategóriájához tartozó Novicsok hatóanyagcsoport összetevőit a Szovjetunió bármelyik volt köztársaságának területén tárolhatták. Mint mondta, nem kizárható az ukrán nyom sem. Úgy vélekedett, hogy Szkripal megmérgezéséből Oroszországnak csak kára, Nagy-Britanniának, az Egyesült Államoknak, valamint - közvetve - az Oroszország agresszorként való nemzetközi megbélyegzését szorgalmazó Ukrajnának viszont haszna származott.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2018. március 13. kedd, 18:49
Címkék: Laurie Bristow-t, Vlagyimir Tyitov, Boris Johnson, Theresa May, Egyesült Királyság, Vjacseszlav Vologyin,
Kommentek
London a nemzetközi Vegyifegyver-tilalmi Egyezmény aláíró országainak soron kívüli konferenciáját kezdeményezte
bejelentett globális vegyi fegyverkészletek kilencvenhat százalékát már megsemmisítették.

Boris Johnson brit külügyminiszter azonban az egyezményben részes országok konferenciájának kezdeményezéséről szóló bejelentéshez fűzött közleményében hangsúlyozta, hogy az elmúlt években a szíriai rezsim, valamint az Iszlám Állam nevű terrorszervezet is elkövetett vegyi támadásokat, és még az angliai Salisbury városában is ilyen támadás történt.

Johnson ez utóbbi kijelentésével arra utalt, hogy Szergej Szkripal egykori orosz-brit kettős hírszerzőügynök és lánya, Julija Szkripal március elején a délnyugat-angliai városban idegméreg-hatóanyagtól súlyos mérgezést szenvedett.

Moszkva folyamatosan és határozottan tagadja, hogy bármi köze lenne a Szkripal-ügyhöz, London azonban gyilkossági kísérletként kezeli a fegyverben is használható minőségű hatóanyaggal elkövetett mérgezést, amelyért az orosz kormányt tartja felelősnek.

Johnson keddi nyilatkozatában közölte: Nagy-Britanniával együtt eddig 11 ország
velemenyezd, 2018. május 29. kedd, 18:52
Lavrov: Moszkvát és Minszket aggasztja a NATO aktivitása
Lavrov a fehérorosz fővárosban Aljakszandr Lukasenka elnökkel és Uladzimir Makej külügyminiszterrel tárgyalt.

"A katonai infrastruktúra egyoldalú fejlesztése, a katonai erőnek és eszközöknek a határaink közelében való egyoldalú telepítése destruktív lépések, amelyek aláássák a bizalmat és a kölcsönös egyetértést Európában, és az európai biztonsági térség széttöredezéséhez vezetnek" - mondta az orosz külügyminiszter.

Lavrov hangsúlyozta, hogy Moszkva és Minszk egyenrangú és kölcsönösen előnyös viszonyra törekszik mind az Európai Unióval, mind a NATO-val.

Ukrajnáról szólva Lavrov kizárta annak lehetőségét, hogy a válság rendezésére létrehozott "normandiai négyek" - Oroszország, Ukrajna, Németország és Franciaország - között külügyminiszteri szintű találkozó jöjjön létre, amíg a négy ország elnökeinek korábbi utasításait nem hajtják végre, és az úgynevezett Steinmeier-képlet "nem kerül papírra".

A Frank-Walter Steinmeier német elnökről, volt külügyminiszterről elnevezett forgatókönyv
velemenyezd, 2018. május 29. kedd, 17:01
Izraeli állampolgár lett Roman Abramovics, a Chelsea orosz tulajdonosa
bármikor beutazhat Nagy-Britanniába, jóllehet állandó brit tartózkodási engedélyt ez sem jelent számára.

A brit kormány nem adott felvilágosítást a BBC-nek arról, hogy Abramovics április elején lejárt nagy-britanniai tartózkodási engedélyét miért nem hosszabbították meg.

A BBC megjegyzi: Abramovicsról "úgy tudni", hogy "szoros kapcsolatokat ápol" Vlagyimir Putyin orosz elnökkel.

Nagy-Britannia és Oroszország addig sem túl jó kétoldalú kapcsolatai mélypontra süllyedtek azóta, hogy Szergej Szkripal egykori orosz-brit kettős hírszerzőügynök és lánya, Julija Szkripal március elején a délnyugat-angliai Salisbury városában idegméreg-hatóanyagtól súlyos mérgezést szenvedett.

Moszkva folyamatosan és határozottan tagadja, hogy bármi köze lenne a Szkripal-ügyhöz, London azonban gyilkossági kísérletként kezeli a fegyverben is használható minőségű hatóanyaggal elkövetett mérgezést, amelyért az orosz kormányt tartja felelősnek.

A brit kormány a mérgezéses incidens után kiutasított 23 - a brit
velemenyezd, 2018. május 29. kedd, 00:57
Kreml: London ezentúl minden külföldi beruházást "piszkos pénzeknek" minősíthet
"Nagy-Britannia ilyen lépései után bármely ország befektetői olyan helyzetben találhatják magukat, amelyben beruházásaikat +piszkos pénznek+ minősítik" - nyilatkozott Peszkov a Moszkvai arany: orosz korrupció Nagy-Britanniában című jelentésről.

A szóvivő szerint a jelentésben is megtestesülő "ruszofóbia-mániát" "a brit fél által megrendezett provokáció", a Szkripal-ügy váltotta ki.Peszkov arra reagált, hogy a brit parlament alsóházának külügyi bizottsága a nap folyamán korábban elemzést tett közzé, amely szerint Nagy-Britannia nemzetbiztonsági érdekeit sérti és nemzetközi befolyását gyengíti, hogy a brit kormány eltűri hatalmas értékű, korrupciós ügyletekből eredő orosz tőke folyamatos "átmosását" a londoni pénzügyi szektoron és az ingatlanpiacon keresztül.

Az alsóházi testület felszólította a brit kormányt, hogy foganatosítson büntetőintézkedéseket még több olyan egyén ellen, akiknek tevékenysége "a Kremlhez köthető", és akik felelősek az emberi jogok súlyos megsértéséért, és más nyugati
velemenyezd, 2018. május 21. hétfő, 15:32
BBC: "késik" a Chelsea orosz tulajdonosának új brit vízuma
ügyeket", Abramovics londoni irodája pedig azt közölte, hogy "személyes jellegű kérdésekről" nem ad felvilágosítást a médiának.

A BBC forrásai szerint Abramovics brit üzleti vízuma hetekkel ezelőtt lejárt, az orosz pénzember Boeing 767-es magánrepülőgépe már április 1-jén elhagyta Nagy-Britanniát, és jóllehet azóta megfordult New Yorkban, Monacóban és Svájcban, Londonba nem tért vissza.

Nagy-Britannia és Oroszország addig sem túl jó kétoldalú kapcsolatai mélypontra süllyedtek azóta, hogy Szergej Szkripal egykori orosz-brit kettős hírszerzőügynök és lánya, Julija Szkripal március elején a délnyugat-angliai Salisbury városában idegméreg-hatóanyagtól súlyos mérgezést szenvedett.

Jóllehet Moszkva folyamatosan és határozottan tagadja, hogy bármi köze lenne az ügyhöz, London azonban gyilkossági kísérletként kezeli a fegyverben is használható minőségű hatóanyaggal elkövetett mérgezést, amelyért az orosz kormányt tartja felelősnek.

A brit kormány a mérgezéses incidens után kiutasított 23 - a brit
velemenyezd, 2018. május 20. vasárnap, 21:21
Szkripal-ügy - A cseh szenátus bizottsága szerint Zeman a Novicsok-ügyben nem mondott igazat
felelt meg a valóságnak, mert azok az információk (titkosszolgálatoké) kissé mást állítottak" - mondta Frantisek Bublan, a bizottság elnöke újságíróknak. A civil és a katonai titkosszolgálatok jelentései megegyeztek, "és nem volt köztük különbség, ahogy azt az államfő állította" - mondta Bublan.

Nagy-Britannia Oroszországot tette felelőssé a volt kettős ügynök megmérgezéséért, amit Moszkva visszautasított.

Oroszország március közepén Csehországot is azon országok közé sorolta, ahonnan a Szergej Szkripal és lánya elleni merénylethez használt idegméreg származhatott. Milos Zeman államfő ezt követően utasította a cseh katonai és a civil hírszerzést, derítsék fel, előállítottak-e Csehországban korábban Novicsok típusú idegmérget. Az elnök nyilatkozata szerint mindkét szolgálat megállapította, hogy Csehországban laboratóriumban előállítottak A-230 típusú idegmérget, de csak mikroszkopikus mennyiségben. Míg azonban a polgári hírszerzés arra a következtetésre jutott, hogy nem Novicsokról van szó, addig a
velemenyezd, 2018. május 16. szerda, 17:42
Szkripal-ügy - Menesztették a Novicsokról nyilatkozó cseh Katonai Kutatóintézet igazgatóját
indokolta meg. Andrej Babis kijelentette, hogy ő nem kérte Safár menesztését.

A Katonai Kutatóintézetet ideiglenesen Josef Hrncirík igazgatóhelyettes vezeti, s az új igazgató kiválasztására pályázatot írnak ki. Bohuslav Safár az ügyet nem kívánta kommentálni. Újságíróknak csak annyit mondott, hogy a miniszternek joga van felmenteni őt a tisztségéből.

Miután az orosz külügyminisztérium márciusban közölte, hogy az a Novicsok, amellyel március elején Nagy-Britanniában merényletet követtek el Szergej Szkripal kettős orosz-brit ügynök és lánya ellen, akár Csehországból is származhatott, Bohuslav Safár a CTK hírügynökségnek nyilatkozva elmondta: Csehországban ilyen típusú idegmérget kizárólag csak laboratóriumi tesztelésre állítottak elő, egyebek közt az általa vezetett brünni kutatóintézetben is.

Milos Zeman cseh államfő nagy visszhangot kiváltó későbbi nyilatkozatában éppen Safárra hivatkozva állította, hogy Novicsokot Csehországban is előállítottak. Más cseh politikusok ezt a kijelentést
velemenyezd, 2018. május 14. hétfő, 21:44
Terrorizmus - MI5-főnök: az Iszlám Állam Európában készülhet merényletekre
Andrew Parker, aki egy berlini biztonságpolitikai konferencián szólalt fel, az MI5 által Londonban ismertetett beszédében elmondta: a londoni Westminster hídon tavaly márciusban elkövetett gázolásos és késeléses merénylet óta - amelyben öten haltak meg, köztük egy rendőr - a brit elhárító szolgálatok tizenkét nagy-britanniai merényletterv végrehajtását akadályozták meg.

Parker szerint jóllehet az Iszlám Államot sikerült szinte teljesen kiszorítani szíriai és iraki fészkeiből, a szervezet igyekszik átcsoportosítani tevékenységét, és a vele szembeni fellépéshez még évekig tartó folyamatos nemzetközi biztonsági együttműködésre lesz szükség.

Nagy-Britanniában a westminsteri támadással együtt tavaly öt terrorcselekményt hajtottak végre, ezeknek 36 halálos áldozatuk volt. A legsúlyosabb merénylet tavaly májusban, egy manchesteri popkoncert helyszínén történt, ahol egy öngyilkos iszlamista merénylő pokolgépet robbantott, 22 embert, köztük hét gyereket megölve.

Hétfői beszédében az MI5
velemenyezd, 2018. május 14. hétfő, 15:14
Képek, videók
eü ügy
dogunalom
2018. június 06. szerda, 19:49
Úgy legyen.
alvaro-hopihe
2018. május 25. péntek, 09:52
az ember úgy változtatja.
sz719eszter
2018. május 24. csütörtök, 15:04
a múltat csak úgy.jpg
sz719eszter
2018. május 15. kedd, 08:55
Élj úgy
sanci81
2018. május 11. péntek, 18:18
…mindenki úgy tiszt
katalin_53
2018. május 10. csütörtök, 23:00
Úgy figyelek Istenre,.jpg
katalin_53
2018. május 09. szerda, 05:32
Az angyalok - úgy érzem -
sanci81
2018. május 08. kedd, 17:49
dr sisa katalin ügyvéd.jp
zsokica45
2018. május 05. szombat, 18:30
„Úgy ragyogjon a ti
katalin_53
2018. május 04. péntek, 07:24
Jaj, az estét úgy szerete
chillik
2018. május 04. péntek, 02:21
Most pedig, épp úgy, ahog
katalin_53
2018. május 02. szerda, 09:38
Szeged-Bristol szálloda -
agica2004
2016. március 03. csütörtök, 21:20
Bristol Blenheim 3S (2002
farkas1945
2012. április 17. kedd, 13:20
Bristol Blenheim 3G (2001
farkas1945
2012. április 17. kedd, 13:20
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.