Regisztráció  Belépés
2017. október 21. szombat | 42. hét | 294. nap | 23:07 | Orsolya
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Három év fogházra ítéltek egy halálos balesetet okozó lengyel kamionsofőrt
Tatár Tímea tájékoztatása szerint a bíróság a férfit öt évre a járművezetéstől is eltiltotta. Cz. R.-nek a 4 és félmilliós bűnügyi költségből 1,9 millió forintot is ki kell fizetnie, a fennmaradó rész - a 2,4 milliós tolmácsdíjjal - az államot terheli.

A vádirat szerint a férfi 2016. február 27-én a lengyelországi Torunból indult útnak 13 tonna áruval Romániába. Az általa vezetett pótkocsis szerelvényt kollégája egy hasonlóval követte. A második kamion azonban Debrecenben lemaradt, így a vádlott a városból kiérve megállt egy autóbuszöbölben.

Várakozás közben a járművet körbejárva a sofőr észrevette, hogy mozog a pótkocsi jobb hátsó tengelyén lévő dupla kerék külső kereke. Mivelbesötétedett, Cz. R. úgy döntött, meghúzza a kerékrögzítő csavarokat, majd egy megvilágított helyen alaposabban megvizsgálja a kereket. Ezután egy derecskei benzinkútnál állt meg és éppen hozzálátott a pótkocsi jobb hátsó pótkerekének leszereléséhez, amikor megérkezett a kollégája. A szerelést jórészt a vádlott végezte, társa csak kisebb részfeladatokat hajtott végre.

A szerelés után folytatták útjukat a 47-esen. Tizenkét kilométerrel később a pótkocsi jobb hátsó dupla kereke levált a tengelyről. A külső kerék jobbra, a szántóföldre gurult, a belső kerék viszont belevágódott egy szemből érkező autóba. A sofőr fékezés közben átment a másik sávba és nekiütközött a második lengyel járműnek. Az autó vezetője és két utasa a helyszínen életét vesztette. Az autó negyedik utasa súlyos, életveszélyes sérüléseket szenvedett, amelyek maradandó fogyatékosságot okoztak.

Az ítélet indoklásában elhangzott: a vádlott hibás csavarokkal rögzítette a kerekeket, ráadásul a rozsdás csavarokat egy házilag készített kulccsal húzta meg. A bíró szerint a felhasznált csavarok még megfelelő eszközök esetén sem lettek volna alkalmasak a kerék biztonságos rögzítésére. Cz. R. a KRESZ szabályait megszegve nem fokozott óvatossággal haladt tovább: 80-90 km/h sebességgel közlekedett és útközben egy autót is megelőzött.

A vádlott tagadta a bűncselekmény elkövetését és nem ismerte el büntetőjogi felelősségét. A bíróság álláspontja szerint azonban többek között a tanúvallomások, a kamerafelvételek, valamint az igazságügyi mérnök és műszaki szakértők szakvéleményei is Cz. R. bűnösségét igazolták. A feltárt műszaki hibák alapján megállapították azt is, hogy a pótkocsi a kerékcserét megelőzően sem volt alkalmas a biztonságos közlekedésre, a sofőr nem is indulhatott volna útnak egy ilyen járművel. Az elindulást meg kellett volna tagadnia, de hogy ezt utasításra tette-e mégis, azt nem sikerült kétséget kizáróan bizonyítani. A sietség oka esetlegesen a kamionstop is lehetett, újabb egy óra késedelem ugyanis két napos kényszerű vesztegléssel járt volna - olvasható a bírósági közleményben.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2017. május 23. kedd, 18:44
Címkék: Tatár Tímea, halálos balesetet, fennmaradó rész, államot terheli, vádirat szerint, férfi 2016,
Kommentek
Őrizetbe vették az M5-ös autópályán halálos balesetet okozó kamionsofőrt
Hétfő reggel két személyautó és egy kamion ütközött össze az M5-ös autópálya 23-as kilométerénél, a fővárosból kifelé vezető oldalon. A rendőrség délután közölte, hogy egy rendőrnő a halálos baleset áldozata, illetve a két sérült egyike is rendőr.

A rendőrség esti közleménye szerint közúti baleset okozása vétség elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indult eljárás a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti osztályán egy 47 éves román állampolgár ellen.

A balesettel összefüggésben a Pest megyei rendőrök a kamion vezetőjét gyanúsítottként hallgatták ki, majd őrizetbe vették.
velemenyezd, 2017. február 13. hétfő, 22:09
Veronai baleset - A reggeli órákban derül ki, hogy mikor indulhat haza a diákok első csoportja
volt, a baleset hirtelen történt, a tűz a busz elejében ütött ki.

Sárközy Júlia megerősítette, hogy az autóbusz roncsát szombaton elszállították, azt a hatóságok még többször átvizsgálják. Hozzátette, szombaton azért maradt el a rendőrségi sajtótájékoztató, mert az ügyészség úgy ítélte meg, hogy nincs elég információ a baleset okairól.

Továbbra sem tudni, hogy mi okozta a balesetet, a hatóságok lefoglalták az autósztráda videokameráját, és szemtanúkat hallgatnak meg. Köztük egy szlovák kamionsofőrt, aki szerint a buszból füst szivárgott.

Veronát és egész Olaszországot megrázta a baleset, nagyon sokan ajánlották fel segítségüket. A tavalyi, spanyolországi buszbalesetben meghalt olasz diákok szülei részvétüket fejezték ki a magyar áldozatok hozzátartozóinak - tette hozzá a tudósító.

Major Eszter az M1 helyszínen lévő tudósítója beszámolt arról, hogy délutántól késő estig, éjfélig hallgatták ki a veronai szállodában lévő gyerekeket. A meghallgatásokat követően adhatják ki az olasz
velemenyezd, 2017. január 22. vasárnap, 07:20
Berlini merénylet - Ezrek búcsúztatják a meggyilkolt lengyel kamionsofőrt
A 37 éves lengyel sofőrt a december 19-én este elkövetett merénylet után a fejét ért lőtt sebbel és vágott sebekkel meg a vezetőfülkében, holttestét kedden szállították Lengyelországba. Szülőfalujában, az északnyugat-lengyelországi Banie községben rendezett temetés költségeit a lengyel állam fedezi. Beata Szydlo kormányfő külön járulékot folyósíttat a sokak által hősnek nevezett sofőr családjának.

A temetésen az államfő mellett több lengyel politikai vezető, valamint a varsói német nagykövetség képviselője is részt vesz. A gyászolók között van Dave Duncan brit kamionsofőr is, aki több tíz millió forintnak megfelelő összeget összegyűjtő szolidaritási akciót kezdeményezett Urban családjának támogatására.

A déli gyászmise után a kormányfői hivatal vezetője felolvasta a miniszterlnök rövid levelét, melyben Beata Szydlo rámutatott: a lengyelek már korábban is váltak "az iszlám fundamentalisták által elkövetett terrortámadások áldozataivá", a berlini merénylet azonban "rendkívüli volt, ami az
velemenyezd, 2016. december 30. péntek, 14:22
Berlini merénylet - Német lap: a kamion lengyel vezetője valószínűleg megpróbálta megakadályozni a támadást
úgy tervezte, hogy hétfő este Berlinben lesz, Olaszországból szállított 25 tonnás rakományát - acélszerkezet elemeket - már napközben ki akarta rakodni a berlini célállomáson, hogy estére hazaérjen családjához Lengyelországba, de későn érkezett és csak keddre kapott időpontot. Utoljára hétfőn 15 órakor adott életjelet magáról, a feleségével beszélt telefonon. Felesége éppen elfoglalt volt, ezért abban állapodtak meg, hogy majd 16 órakor folytatják a beszélgetést, de akkor már nem lehetett elérni a kamionsofőrt.

A jármű a GPS-adatok alapján 19.34-kor indult meg parkolóhelyéről, a Moabit nevű városrész egy félreeső rakpartjáról, és egyenesen a karácsonyi vásárhoz hajtott, az 5,5 kilométeres utat 28 perc alatt tette meg.

A kamion 20.02-kor hajtott a tömegbe. A támadásban a sofőrrel együtt 12 ember halt meg, 45-en megsebesültek, 14-en továbbra is súlyos állapotban vannak.

A Bild ugyancsak biztonsági forrásokra hivatkozva azt írta, nem lehet kizárni azt a verziót, hogy végig Lukasz U. vezette a
velemenyezd, 2016. december 21. szerda, 10:53
Illegális bevándorlás - Hazaérkezett Debrecenbe a megvert kamionsofőr
A kamionsofőr a közmédiának elmondta: csak azért tud valamennyire beszélni, mert Budapesten két fájdalomcsillapítót és egy nyugtatót is bevett. "A félelem rajtam van, ha besötétedik" - fogalmazott, hozzátéve, hogy nem mer sötétedés után vezetni és kocsiban aludni.

Elmondta, a történtek ma is felzaklatják, nem tudja, hogyan lesz tovább, de már felvette a kapcsolatot az orvosával, akit hamarosan fel fog keresni. Hozzátette, gondoskodnia kell kivert fogai pótlásáról, de valószínűleg más segítségre is szüksége lesz, mert nem tud szabadulni a történtekről, rendre előtörnek a rossz emlékei.

A debreceni kamionsofőrt a múlt hét végén verték meg egy franciaországi parkolóban bevándorlók, akik a kamionjába feljutva akartak átjutni Nagy-Britanniába. Emlékei szerint mintegy negyedóráig ütlegelték különféle vasakkal, szerszámokkal, előbb a kamionja mellett, majd a kocsi fülkéjében is.

Korábbi nyilatkozata szerint hiába dudált, a mellette álló két-három kamion sofőrje vagy nem ébredt fel, vagy nem
velemenyezd, 2016. szeptember 27. kedd, 15:32
Illegális bevándorlás - Fidesz-KDNP: ahol a migránsok megjelentek, ott nincs biztonság
A kormánypártok álláspontját Hollik István KDNP-s országgyűlési képviselő közölte pénteki budapesti sajtótájékoztatóján arra reagálva, hogy migránsok súlyosan bántalmaztak egy magyar kamionsofőrt Franciaországban, Calais-nál csütörtök hajnalban.

A kereszténydemokrata politikus borzalmasnak nevezte a történteket, hozzátéve: "az még borzalmasabb, hogy ez most már bárhol bármikor bárkivel megtörténhet a migránsokkal teli Európában".

A kontinensen egymást érik az erőszakos támadások - mondta -, és sajnos "a félholtra vert" magyar kamionsofőr nem az első áldozat, hiszen például néhány hete három afrikai bevándorló megerőszakolt egy magyar nőt Németországban.

Német lapokra hivatkozva megjegyezte: csak az elmúlt hétvégén legalább hat olyan szexuális támadás történt Németországban, amelyet migránsok követtek el.

"Megpróbálhatja például a BBC újságírója számon kérni Szijjártó Pétert, miért állítja a kormányzati tájékoztató anyag, hogy vannak no-go zónák Londonban, a probléma az, hogy az
velemenyezd, 2016. szeptember 23. péntek, 15:42
Szakértő: kamionsofőröket nem feltétlenül csak migránsok támadják meg
A Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense hozzátette: a kamionos pihenők egy része Magyarországon sem biztonságos, több helyen tolvajokra figyelmeztető táblák is ki vannak téve.

A szakértő az úgynevezett no go zónákról szólva azt mondta: hivatalosan nem léteznek ilyenek , hiszen "egyik európai ország sem fogja elismerni, hogy vannak olyan területek, ahol nem tudja fenntartani a közrendet".

Ugyanakkor bizonyos országok bizonyos nagyvárosainak egyes negyedeibe fehér bőrű ember nem szívesen megy be, főleg sötétedés után, és különösen, ha nő - tette hozzá.

Azzal kapcsolatban, hogy mit tegyen, aki szeretné elkerülni ezeket a zónákat, az egyetemi docens azt mondta: általában Európában nagyon jó a közbiztonság ott, ahol jelentős az idegenforgalom.

Csütörtök hajnalban támadtak meg egy magyar kamionsofőrt migránsok Franciaországban, a Calais felé tartó autópálya egyik parkolójában. A főként arc- és fejsérüléseket szenvedett férfit már kiengedték a kórházból, de az M1 információja szerint
velemenyezd, 2016. szeptember 23. péntek, 09:51
Képek, videók
Tatár antilop.jpg
pacsakute
2016. május 26. csütörtök, 20:21
Egy tatár költönek.jpg
chillik
2016. február 05. péntek, 06:13
Tatár bifsztek
soosistvan
2016. január 05. kedd, 20:33
Szíjjártó-Tatár konzulátu
agica2004
2015. július 07. kedd, 17:04
tatár iszalag
erzsikepuskas
2013. október 14. hétfő, 05:35
Marika üdvözlete Tatáról
csalogany13
2013. június 19. szerda, 23:02
Pihenő Tatára menet.jpg
gabfe
2012. július 24. kedd, 23:00
Tatár Csilla
andomanyi
2012. június 15. péntek, 18:31
tatár pirítóson
soosistvan
2011. november 20. vasárnap, 22:19
tatár bifsztek
soosistvan
2011. november 20. vasárnap, 22:18
Tatár Csilla,müsorvezetö.
farkas1945
2010. november 05. péntek, 17:32
tatár.jpg
szidnifox
2009. december 01. kedd, 22:45
Germanwings-balesetet
sanci81
2015. szeptember 19. szombat, 12:51
A balesetet okozó fémdara
repulestorci
2007. szeptember 26. szerda, 13:46
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.