Regisztráció  Belépés
2018. március 20. kedd | 12. hét | 79. nap | 08:50 | Klaudia
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Negyedik alkalommal gyűjtöttek adatokat magyar kutatók a chilei Ojos del Saladón
A Nagy Balázs geográfus által vezetett expedíció 2012 óta gyűjt adatokat az örökfagy változásáról és a vízjelenlét átalakulásáról a Száraz-Andokban fekvő, szélsőséges időjárásnak kitett tűzhányón. A kutatócsapat a globális felmelegedés következményeit vizsgálja ezen az ember által szinte teljesen érintetlen tájon.

Az expedíció 4200 métertől 6893 méterig hat magassági szinten elemzi az örökfagy jelenlétét, területi elterjedését és változásait. Emellett vizsgálják az extrém magasságban kialakult (időszakos) hegyi tavak jelenlétének okait, valamint a vulkáni kísérőjelenségek (gőzfeltörések, hévizek) környezetfejlődést befolyásoló szerepét is.

"Ebben az évben majdnem minden hegyi mérőhelyen műszereket kellett cserélnünk, mert vészesen közeledett az akkumulátorok élettartamának vége. Letöltöttük a tárolt adatokat, új mérőhelyeket is létesítettünk" - mondta el az MTI-nek Nagy Balázs.

Hozzáfűzte: emellett üledék- és vízmintákat vettek, mivel kíváncsiak a sivatagban jelenlévő víz pontos eredetére, de arra is, mikor voltak utoljára gleccserek a hegyóriásokon. Mikrobiológiai mintákat is gyűjtöttek a vizes élőhelyeken 3800 és 6000 méteres tengerszint feletti magasság között.

Az ötfős expedíció február 14. és 28. között tartózkodott a vulkánon, majd 10 napot töltött eredményeinek bemutatásával, valamint egyetemi kutatókkal és politikai döntéshozókkal való tárgyalásokkal Chilében.

A tűzhányón szélsőségesen hideg és szeles időjárás uralkodik, azonban Nagy Balázs szerint idén egy január végi hóvihar után maradt fagyott hóréteg is akadályozta a kutatást. A jelentős hóhullással járó viharok egyáltalán nem szokásosak ezen a vidéken, ahol csapadékhullás is csak néhányszor fordul elő egy évben, többnyire csupán kevés hó formájában.

Idén szokásosan szeles és hideg volt, éjszaka olykor mínusz 15 Celsius fok volt a sátrakban, de a helyenként mély hó, és már a nyár második felében az 5800 métertől visszafagyó felszínerősen nehezítette a munkát - hangsúlyozta a tudós, aki szerint a hideg miatt a hó alig olvadt, csak lassan szublimált. Ennek az volt az egyetlen kedvező hatása az expedícióra nézve, hogy nem voltak vízgondjaik a magashegyi sivatagban, a hóból tudtak vizet olvasztani maguknak.

Nagy Balázs kiemelte: a 2012 és 2016 között gyűjtött adatokból kirajzolódik, hogy a permafroszt (örökfagy) egyre erősebben olvad nyaranta az Ojos del Saladón. A kutatók modellezték a felszín alatti fokozódó olvadási jelenségeket és a visszafagyást is, kimutatva, hogy miként befolyásolja a nedvességtartalom a hőmérsékletjárást.

"Most harmadával növelni tudtuk az adatsorainkat, és ez persze még messze nem nevezhető hosszú távnak, de megerősítést találtunk az örökfagy degradációjára, amit a felmelegedés okoz" - hangsúlyozta.

A geográfus szerint az olvadékvíz-többlet képződése nevezhető hosszabb távon is a legégetőbb kérdésnek ezen a gleccserek nélküli magashegységi sivatagi területen, ugyanis a felmelegedéssel együtt járó felszín alatti jégolvadás növeli a szivárgó vizek mennyiségét, miközben az alsóbb hegyi szintek jégben őrzött víztartaléka fokozatosan kiürül.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2018. március 13. kedd, 12:51
Címkék: Nagy Balázs, MTI-nek Nagy Balázs, chilei Ojos, örökfagy változásáról, vízjelenlét átalakulásáról, globális felmelegedés,
Kommentek
Törőcsik Franciskával közös CD-t készített a Halper Experiment
Beautiful Day és a Time to.

A CD anyagát a Halper Experiment (a zenekarvezető és Kosztyu Zsolt mellett Kollman Gábor szaxofonozik, Hajas László pedig dobol) játszotta fel, de a dalok nagy részében vonósok is hallhatók: a fiatal Kindlinger Jessica hegedűs és Jánosházi Péter csellós mellett egy-egy számban Tóth Barbara és Nagy Tihamér (hegedű), valamint Lakatos Sára (cselló) is hallható. Szintén közreműködött a felvételeken Ragály György (billentyűs hangszerek), Fekete István (trombita), Szokolay Dongó Balázs (furulya) és Gerzson János (úd).

"Nagy Tihamér sajnos nemrég váratlanul elhunyt. Az unokatestvérem volt, ő tanított először zenélni, hegedülni, és huszonöt éven át játszott az Állami Hangversenyzenekarban. A Rain, Sun, Moon című dal hegedűszólamát játszotta fel a lemezre, ez lett az egyetlen közös munkánk" - tette hozzá Halper László.

A Don't Stop the Music anyagát néhány héttel ezelőtt a Budapest Jazz Clubban (BJC) mutatta be a Halper Experiment és Törőcsik Franciska, nagy sikerrel. Az 51
velemenyezd, 2018. február 27. kedd, 13:22
Balkan Projekt: megjelent a Cimbaliband tizedik lemeze
anyagán ismét az autentikus balkáni zenét helyezi a középpontba. Balkan Projekt című koncertműsorát tavaly mutatta be a Cimbaliband.

"Annak idején a Balogh Kálmán Gipsy Cimbalom Band és a Besh o droM zenéjén nőttem fel, elvarázsolt az a zenei világ. Később eljutottam a Balkánra, voltam ottani partikban, ahol ilyen zenére buliztak az emberek. A Balkan Projekt című anyagon szereplő dalok fele instrumentális, talán most több figyelmet fordítottunk a zenei finomságokra, mint korábban" - mondta Unger Balázs, a Cimbaliband vezetője, cimbalmosa az MTI-nek.

Mint felidézte, 1987-től 2005-ig szinte csak autentikus népzenét játszott különböző zenekarokban. Hozzátette: Magyarországon a népzene hagyományát egy rögzített állapotban őrizzük, míg a Balkánon ma is jelen van az emberek mindennapjaiban a népzene.

"Az autentikus népzene nálunk nemigen engedi magához közel az embereket, a rockzenei számokat is átértelmező Csík Zenekar sikereit, a népzene ilyen módon történő széles körű népszerűsítését a mai napig
velemenyezd, 2018. február 27. kedd, 10:02
Légfegyveres Eb - Nem volt esély férfi pisztolyban
Tátrai Miklós január végén megnyerte a legrangosabb nemzetközi 10 méteres versenynek számító müncheni viadalt, ráadásul két éve éppen a szintén Győrben rendezett légfegyveres Eb-n szerezte meg az olimpiai kvótát.

Ezúttal azonban gyorsan egyértelművé vált, hogy nem fog finálét lőni, mivel az első 12 lövése után csak 110 körrel állt. A folytatásban már jobb teljesítményt nyújtott, ám nem kiemelkedőt, így végül 568 kört ért el, ami a 44. helyhez volt elég a 80 fős mezőnyben.

A legjobb magyar Antal Balázs volt, de hiába voltak kifejezetten jó szériái, az elején és a végén is sokat rontott, így csupán 570 kört produkált, s 36. lett.

A hazaiak közül Nagy László kezdett a legjobban, 30 lövés után még a mezőny első felében állt, de a folytatásban visszaesett, s végül 567 körrel az 53. pozíciót szerezte meg.

"Összességében jobban lőttek a fiúk mint a tavalyi Eb-n, de sajnos így is messze voltak mindentől. - nyilatkozta az MTI-nek Győrik Csaba. - "Az az igazság, hogy nem technikai problémájuk van,
velemenyezd, 2018. február 24. szombat, 14:02
Ezt titkolja a Fidesz: manipulálták az árakat
ekkor Gyutai képviselte a várost.) Gyutai 2014. október közepén váltotta városvezetői posztját várkapitányira, akkor lett egyszerre a Budavári Ingatlanfejlesztő és Üzemeltető Nonprofit Kft. és a Várgondnokság Közhasznú Nonprofit Kft. vezetője is.

Budapest, 2017. április 26.
Gyutai Csaba, a Várkert Bazár ügyvezető igazgatója Szirmay Zsanett iparművész a Pesti srácok hangjai című installációiból rendezett kiállítás megnyitóján a Várkert Bazárban 2017. április 26-án.
MTI Fotó: Mohai Balázs
Gyutai Csaba
Fotó: Mohai Balázs / MTI
A munkahelycsere nem volt zökkenőmentes. 2017 májusában írt arról a sajtó, hogy Gyutai egy olyan, a budai vár tövében található lakásban lakik, amelyet a Várgondnokság Kft. újított fel 5 millió forintból, azt követően pedig nem fizetett se rezsit, se bérleti díjat.

Egy belső átvilágítási anyag szerint mindkét cégénél lazán bántak a közpénzekkel, rendszeres volt a dupla foglalkoztatás, a szóbeli szerződések alapján történő vagy épp a
tinka1951, 2018. február 15. csütörtök, 08:15
Székely szabadság napja - A Székely Nemzeti Tanács felvonulni hívja Marosvásárhelyre híveit
Az MTI-hez hétfőn eljuttatott felhívásában Izsák Balázs SZNT-elnök arra figyelmeztetett, hogy az idei marosvásárhelyi felvonulásra egy olyan évben kerül sor, amikor kibontakozása századik évfordulóját ünnepli a székely önrendelkezési mozgalom, amikor ötven év telt el azóta, hogy Nicolae Ceausescu kommunista diktátor megszüntette a Székelyföldre kiterjedő Magyar Autonóm Tartományt, amikor harmadjára került a román parlament asztalára a Székelyföld területi autonómiájának statútumtervezete, és amikor Románia - azóta leváltott - miniszterelnöke akasztással fenyegette meg a székelyeket.

Izsák Balázs azt tartotta az idei év nagy kihívásának, hogy elegendő erőt tud-e felmutatni a székelység annak bizonyítására, hogy nem sikerült az ellene irányuló megfélemlítés. "Legyünk erősek, bátrak és következetesek, és üzenjük meg az egész világnak: alkotmányos eszközökkel, erőszakmentesen, de rendíthetetlen kitartással igényeljük a székelyek szabadságát: Székelyföld államon belüli önrendelkezését" - áll a
velemenyezd, 2018. február 05. hétfő, 16:03
Öttusa idénynyitó - Magyar bronz a férfiaknál
Martinek János férfi szövetségi kapitány az idény első viadalán elsősorban a fiataloknak adott lehetőséget, a "nagy" válogatott tagjai - Kasza Róbert, Marosi Ádám, a Demeter testvérek - a világkupa-versenyekre készülnek, illetve kisebb sérülés miatt nem kockáztatták a szereplésüket.

A pénteki selejtezőből tíz hazai öttusázó biztosította a helyét a 36 fős fináléban. Közülük Szép Balázs várta a legjobb pozícióból - a negyedik helyről - a futásból és lövészetből álló záró kombinált számot. Hátránya 15 másodperc volt az élről startoló Casse mögött. A 18 éves magyar taktikus versenyzéssel, jó futással valamennyit ledolgozott a hátrányából, s egy helyet javítva harmadikként végzett.

"Balázs elsőéves junior, a felnőtt mezőnyben először lett úgy megméretve, hogy bebizonyítsa, juniorként számíthatunk rá. Vívásban felülmúlta selejtezőbeli teljesítményét, s ezzel megalapozta jó szereplését. A hibátlan lovaglása pedig minden dicséretet megérdemel" - mondta az MTI-nek Martinek.

Szép Balázs úgy
velemenyezd, 2018. január 28. vasárnap, 21:42
A magyar kultúra napja - Ráckevei Anna és Alexáné Kardos Ildikó kapta a Debrecen Kultúrájáért Díjat
éven keresztül a debreceni Református Kollégiumban tanult" - jelezte a polgármester.

Papp László az ünnepségen átadta a város kulturális díjait. A kulturális életben kifejtett példaértékű munkásságáért Debrecen Kultúrájáért Díjat kapott Ráckevei Anna Jászai-díjas színművész, érdemes művész, a Csokonai Nemzeti Színház igazgatója és Alexáné Kardos Ildikó hegedűművész, koncertmester, a Debreceni Egyetem zeneművészeti karának oktatója.

A Debrecen Kultúrájáért Alapítvány alkotói ösztöndíjait Falvai Balázs okleveles építész, egyetemi docens, Gellén Fanni egyetemi hallgató, Lajtos Nóra irodalomtörténész, író, költő, Nagy Sándor Zoltán grafikusművész, tanár, Reszegi Katalin egyetemi adjunktus és Ujvárosi Andrea énekművész, mesteroktató, operanagykövet vehette át.

Az elismerések átadása után a Fölszállott a páva népzenei és néptánc tehetségkutató verseny 5. évadának debreceni döntősei és díjazottjai, Ecsedi-Oláh Petra, a Pendely Énekegyüttes és Hajdú Táncegyüttes adott gálaműsort a Csokonai Színház
velemenyezd, 2018. január 22. hétfő, 20:04
Képek, videók
salad-775949_1280.jpg
cuppika59
2017. szeptember 10. vasárnap, 11:19
Potato_salad.jpg
szelidszeder
2014. december 25. csütörtök, 15:40
blackberry salad stitch.j
talamusz
2013. június 04. kedd, 14:02
blackberry salad stripe.j
talamusz
2012. október 21. vasárnap, 16:29
Saladin mauzóleum Szíria
pacsakute
2011. december 30. péntek, 08:49
greek-salad.jpg
sarkadykati
2011. október 07. péntek, 07:37
congealed-fruit-salad
irmus
2011. július 13. szerda, 10:00
407249_Reclining-Salad .jp
durcimarcika
2011. július 12. kedd, 13:17
399290_Salad-Bar.jpg
durcimarcika
2011. július 12. kedd, 13:17
Salada-öböl(Ibiza).jpg
farkas1945
2011. április 12. kedd, 13:25
Salada-öböl(Ibiza).3.j pg
farkas1945
2011. április 12. kedd, 13:23
Salada-öböl(Ibiza).2.j pg
farkas1945
2011. április 12. kedd, 13:21
Dénes Balázs -Nagy Ida +
agica2004
2015. március 12. csütörtök, 19:51
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.