Regisztráció  Belépés
2018. szeptember 19. szerda | 38. hét | 262. nap | 18:49 | Vilhelmina
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Negyedik alkalommal gyűjtöttek adatokat magyar kutatók a chilei Ojos del Saladón
A Nagy Balázs geográfus által vezetett expedíció 2012 óta gyűjt adatokat az örökfagy változásáról és a vízjelenlét átalakulásáról a Száraz-Andokban fekvő, szélsőséges időjárásnak kitett tűzhányón. A kutatócsapat a globális felmelegedés következményeit vizsgálja ezen az ember által szinte teljesen érintetlen tájon.

Az expedíció 4200 métertől 6893 méterig hat magassági szinten elemzi az örökfagy jelenlétét, területi elterjedését és változásait. Emellett vizsgálják az extrém magasságban kialakult (időszakos) hegyi tavak jelenlétének okait, valamint a vulkáni kísérőjelenségek (gőzfeltörések, hévizek) környezetfejlődést befolyásoló szerepét is.

"Ebben az évben majdnem minden hegyi mérőhelyen műszereket kellett cserélnünk, mert vészesen közeledett az akkumulátorok élettartamának vége. Letöltöttük a tárolt adatokat, új mérőhelyeket is létesítettünk" - mondta el az MTI-nek Nagy Balázs.

Hozzáfűzte: emellett üledék- és vízmintákat vettek, mivel kíváncsiak a sivatagban jelenlévő víz pontos eredetére, de arra is, mikor voltak utoljára gleccserek a hegyóriásokon. Mikrobiológiai mintákat is gyűjtöttek a vizes élőhelyeken 3800 és 6000 méteres tengerszint feletti magasság között.

Az ötfős expedíció február 14. és 28. között tartózkodott a vulkánon, majd 10 napot töltött eredményeinek bemutatásával, valamint egyetemi kutatókkal és politikai döntéshozókkal való tárgyalásokkal Chilében.

A tűzhányón szélsőségesen hideg és szeles időjárás uralkodik, azonban Nagy Balázs szerint idén egy január végi hóvihar után maradt fagyott hóréteg is akadályozta a kutatást. A jelentős hóhullással járó viharok egyáltalán nem szokásosak ezen a vidéken, ahol csapadékhullás is csak néhányszor fordul elő egy évben, többnyire csupán kevés hó formájában.

Idén szokásosan szeles és hideg volt, éjszaka olykor mínusz 15 Celsius fok volt a sátrakban, de a helyenként mély hó, és már a nyár második felében az 5800 métertől visszafagyó felszínerősen nehezítette a munkát - hangsúlyozta a tudós, aki szerint a hideg miatt a hó alig olvadt, csak lassan szublimált. Ennek az volt az egyetlen kedvező hatása az expedícióra nézve, hogy nem voltak vízgondjaik a magashegyi sivatagban, a hóból tudtak vizet olvasztani maguknak.

Nagy Balázs kiemelte: a 2012 és 2016 között gyűjtött adatokból kirajzolódik, hogy a permafroszt (örökfagy) egyre erősebben olvad nyaranta az Ojos del Saladón. A kutatók modellezték a felszín alatti fokozódó olvadási jelenségeket és a visszafagyást is, kimutatva, hogy miként befolyásolja a nedvességtartalom a hőmérsékletjárást.

"Most harmadával növelni tudtuk az adatsorainkat, és ez persze még messze nem nevezhető hosszú távnak, de megerősítést találtunk az örökfagy degradációjára, amit a felmelegedés okoz" - hangsúlyozta.

A geográfus szerint az olvadékvíz-többlet képződése nevezhető hosszabb távon is a legégetőbb kérdésnek ezen a gleccserek nélküli magashegységi sivatagi területen, ugyanis a felmelegedéssel együtt járó felszín alatti jégolvadás növeli a szivárgó vizek mennyiségét, miközben az alsóbb hegyi szintek jégben őrzött víztartaléka fokozatosan kiürül.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2018. március 13. kedd, 12:51
Címkék: Nagy Balázs, MTI-nek Nagy Balázs, chilei Ojos, örökfagy változásáról, vízjelenlét átalakulásáról, globális felmelegedés,
Kommentek
Oktatási épülettel bővült a győri Czuczor Gergely Bencés Gimnázium és Kollégium
infrastruktúra-fejlesztést is, amellyel javul a köznevelés feltétele - tette hozzá.

Az államtitkár beszélt arról is, hogy "zavaros európai világunkban" minden relatívvá vált, mert a család, az iskola, a vallási közösség és a haza tudatos kiüresítése zajlik, és csakis a kisközösségek építése lehet az alapja egy sikeres országnak. "A bencés közösség erénye az volt mindig is, hogy szilárd alapot adott, hogy a környező világ kuszasága ne bizonytalanítson el minket" - mondta Czepek Gábor.

Simon Róbert Balázs, a térség fideszes országgyűlési képviselője arról beszélt, hogy míg 2010-ben az óvodától a középiskoláig 112 ezer 500 gyerek vett részt egyházi oktatásban a köznevelés keretein belül, addig 2016-ban már csaknem a duplája, 204 ezer gyerek.

Borkai Zsolt (Fidesz-KDNP), Győr polgármestere arról beszélt, hogy a bencés gimnázium fontos szerepet tölt be a város oktatási életében, mert értékeket közvetít.

Sárai-Szabó Kelemen perjel az MTI-nek elmondta, hogy a Lloyd-palota átalakítása mintegy 30
velemenyezd, 2018. augusztus 31. péntek, 15:25
Kajak-kenu vb - Ötből négy továbbjutó vasárnap délelőtt
A rövidebb távon a szombaton Balaska Márkkal párosban aranyérmes kajakos Birkás Balázs ugyanolyan meggyőző teljesítménnyel rukkolt elő, mint egy nappal korábban az előfutamban, s egy újabb győzelemmel lépett a legjobb kilenc közé. A nők hasonló számában ugyanakkor a tavaly Európa-bajnok, vb-nyolcadik Lucz Dórának nem sikerült beverekednie magát a fináléba, negyedik lett, miközben csak az első három hely ért döntőt.

"Nem sikerült túl jól a rajtom, majd az edzőmmel még ki kell elemeznünk, hogy mi történt" - mondta a parton az UTE 23 éves versenyzője, aki láthatóan nagyon elkeseredett a történtek miatt. Hozzátette: reggel nem érezte magát túl jól, nem volt százszázalékos állapotban, de nem akarja erre fogni a kudarcot.

"A döntőbe így is be kellett volna jutnom" - jelentette ki az MTI-nek nyilatkozva.

Birkáshoz hasonlóan - kellemes meglepetést okozva - megnyerte középfutamát a nemrég még az ifjúsági vb-n szerepelt fiatal szegedi egység, a Nagy Bianka, Molnár Csenge kenupáros is, míg
velemenyezd, 2018. augusztus 26. vasárnap, 15:20
Kajak-kenu vb - Kozák: egy óra alatt két arany
sok páros edzés után már mi is kezdtük ezt érezni, nálunk is megvan a teljes összhang" - mondta az MTI-nek.

A két versenyző néhány éve már megpróbálta a közös munkát, akkor azonban nem működött.

"Változott a technikám, a mozgásom, ez jobban passzol most Dana technikájához, ennek köszönhető, hogy most működik az, ami akkor nem ment" - árulta el a szegediek 26 éves versenyzője, aki pályafutása harmadik vb-címét gyűjtötte be. Kozák a 13.-at.

A nők két győzelme mellett a Balaska Márk, Birkás Balázs kajakos duó szerzett még aranyérmet szombaton a magyarok közül, a fiatal kettős 200 méteren győzött, megvédve ezzel címét.

"Sokkal jobban mentünk most, mint az előfutamban, a rajtot nagyon jól elkaptuk, a közepe is jó volt, s bár egy pici maradt ebben a pályában, majdnem tökéletes volt" - mondta a távirati irodának Birkás, aki később még 200 egyesben is versenyez majd a vb-n.

Balaska hozzátette: mindig a pillanatnyi koncentrációtól függ, hogy hogyan sikerül a rajt, most pedig úgy érezte,
velemenyezd, 2018. augusztus 25. szombat, 16:11
Kajak-kenu vb - Balla, Kopasz és Bodonyi András a döntőben
A szombat délelőtti középfutamos programban magyar részről ez a három versenyző volt érdekelt.

A 24 éves győri Balla Virág nyitotta a sort az új olimpiai számban, s tulajdonképpen könnyedén nyerte a futamát, amelyben az első három hely ért finálés folytatást. Csak a 2015-ös világbajnok, háromszoros Európa-bajnok bolgár Sztanilia Sztamenova tartott Ballával, ő lett a második.

"Szerintem a miénk volt a három középfutam közül a leggyengébb, de nem is baj, hogy nem kellett kiadnom magamból mindent. - mondta az MTI-nek a hajómérlegelésnél a magyar kenus, akinek a célba érkezés után még arra is volt energiája, hogy mosolyogjon és integessen a fotósok felé. - Láttam, hogy mellettem a bolgár lány sem erőlködik, így én is próbáltam tartalékolni, mert szűk három óra múlva már jön a döntő. Hogy ott mi lesz? Vannak álmaim, de elsősorban szeretnék maximális pályát menni, ha ez sikerül, akkor már elégedett leszek."

Ballához hasonlóan a 21 éves algyői kajakostól, Kopasz Bálinttól is dobogós helyezést
velemenyezd, 2018. augusztus 25. szombat, 11:41
Kajak-kenu vb - Döntős a két címvédő magyar 200-as kajakpáros
A csütörtök délutáni előfutamokban a férfiaknál és nőknél is az első három hely ért finálét.

Az egyformán 21 éves Balaska Márk és Birkás Balázs alkotta kettős nagyszerűen kapta el a rajtot, s a folytatásban is jól ment, de nem annyira, mint az oroszok, akik végül hét századmásodperccel eléjük kerültek.

"Nagyon jól jöttünk ki a rajtból, de utána sajnos technikailag nem tudtuk megvalósítani azt, amit elterveztünk. Egy hasonlattal élve: hatos sebességi fokozat helyett csak négyesben mentünk" - értékelt a hajómérlegelésnél az MTI-nek a két versenyző.

A nők hasonló számában Hagymási Réka és Szabó Ágnes nagy csata után harmadikként ért célba a németek és az új-zélandiak mögött, s akárcsak a Balaska, Birkás duó, készülhet a szombati fináléra.

A kenus Balla Virágnak nem volt lehetősége megspórolni a középfutamot C-1 200 méteren, az új olimpiai számban, mert a 30 nevező miatt itt nem lehetett egyből bejutni a döntőbe, de azért a biztonság kedvéért ő megnyerte a futamát, mégpedig könnyedén. A
velemenyezd, 2018. augusztus 23. csütörtök, 17:43
Több mint 40 alkotás került be a pécsi Seven Hills nemzetközi filmfesztivál döntőjébe
a Pécs Plazában található Cinema Cityben, valamint úgynevezett ingyenes "gerillamozikban" - köztük éttermekben, kocsmákban - is tartanak vetítéseket. A versenyfilmek mellett fontosnak tarják a megmérettetésen kívüli vetítéseket is - hangsúlyozta a SHIFF elnöke.

Ragályi Elemér, a fesztivál zsűrielnöke szerint az előválogatás azt sugallja, hogy értékes, nívós alkotások kerülnek a zsűri elé, amelyek alkalmasak arra, hogy áttekintést adjanak a világ jelenlegi filmes tendenciáiról.

A Kossuth- és Balázs Béla-díjas operatőr ítésztársai közül Báron György filmkritikust, George Ovashvili grúz filmrendezőt, Robert Dornhelm osztrák származású hollywoodi rendezőt, forgatókönyvírót emelte ki az eseményen.

Az MTI-nek eljuttatott írásos összegzés szerint a zsűri tagja lesz még Khaled Szoliman Al-Nassziri palesztin-szír költő, irodalomkritikus, tervezőgrafikus és rendező, illetve Felix Tissi svájci író, rendező, forgatókönyvíró és producer.

A SHIFF filmszakmai igazgatója, Ziad Abdullah író-filmkritikus,
velemenyezd, 2018. augusztus 23. csütörtök, 13:42
Csíksomlyói passió - vallásos téma
zarándokhelyévé vált. Olyan spirituális fordulat ez, amelyre méltán alapozhatnak a mostani előadás alkotói.
Az előadásban közreműködik a Magyar Nemzeti Táncegyüttes és zenekara. A díszletet Székely László, a jelmezeket Bianca Imelda Jeremias tervezte, a dramaturg Szász Zsolt.
- A darabban Berecz András mellett látható lesz Tóth Auguszta, Barta Ágnes, Berettyán Nándor, Rátóti Zoltán, Rácz József, Olt Tamás, Vas Judit Gigi, Schnell Ádám, Farkas Dénes, Tóth László, Bordás Roland, Berettyán Sándor, Kiss Péter Balázs, Horváth Mátyás, Fülöp Tamás, Haszon Ákos és Vida Bálint.
- Táncosok:
Deus Pater: BENEDEK ATTILA, Halál: BORDÁS BARNABÁS, Hit: KOVÁCS GÁBOR, Szeretet: RAB EDINA, Fájdalom: TÓTH MELÁNIA, Gábriel arkangyal: BARKA DÁVID, Ráfáel arkangyal: TÓKOS ATTILA, Ábrahám: VALACH GÁBOR, Első ördög: FEKETE BENCE, Második ördög: JUHÁSZ SÁNDOR, Ádám: CSICSMANN DÁNIEL, Dávid király: SZEVERÉNYI BARNABÁS, Veronika: OLTÁRCZY MÁRIA, Első katona: HAJDÚ FLÓRIÁN, Második katona: TAKÁCS GÁBOR Erősség:
maroka, 2018. augusztus 18. szombat, 20:13
Úszó Eb - Verrasztó és Késely is a legjobb idővel döntős
A rövid délelőtti program a férfi 400 méter vegyes selejtezőivel kezdődött, Holló Balázs és Gyurta Gergely a harmadik futamba kapott besorolást, de csak utóbbi állt fel a rajtkőre. A tavalyi rövidpályás Európa-bajnokságon bronzérmes magyar úszó idei legjobbjától (4:15.12) jócskán elmaradva, 4:18.64 perccel csapott célba, ami a tizedik helyhez volt elég.

"Reggel ez nem egy rossz idő, de sajnos az előttem lévő futamban ketten is nagyon jól mentek és ezen múlt a döntő" - mondta Gyurta.

Ezt követően ugrott vízbe a sorozatban harmadik sikerére hajtó Verrasztó, aki ráadásul a szám történetének legidősebb Európa-bajnoka lehet a skót nagyvárosban. A 29 éves versenyzőnek a hátúszástól kezdve nem igazán volt ellenfele és 4:14.18-as idővel az első helyen jutott fináléba.

"Meg vagyok elégedve, ez reggel egy jó idő. A döntőben szeretnék az idei legjobbamnál (4:11.98) legalább egy másodperccel gyorsabban úszni. Az angollal nagyon kemény lesz a csata, jó erőben van, gyorsabb nálam. Háton és mellen
velemenyezd, 2018. augusztus 09. csütörtök, 11:51
Képek, videók
salad-775949_1280.jpg
cuppika59
2017. szeptember 10. vasárnap, 11:19
Potato_salad.jpg
szelidszeder
2014. december 25. csütörtök, 15:40
blackberry salad stitch.j
talamusz
2013. június 04. kedd, 14:02
blackberry salad stripe.j
talamusz
2012. október 21. vasárnap, 16:29
Saladin mauzóleum Szíria
pacsakute
2011. december 30. péntek, 08:49
greek-salad.jpg
sarkadykati
2011. október 07. péntek, 07:37
congealed-fruit-salad
irmus
2011. július 13. szerda, 10:00
407249_Reclining-Salad .jp
durcimarcika
2011. július 12. kedd, 13:17
399290_Salad-Bar.jpg
durcimarcika
2011. július 12. kedd, 13:17
Salada-öböl(Ibiza).jpg
farkas1945
2011. április 12. kedd, 13:25
Salada-öböl(Ibiza).3.j pg
farkas1945
2011. április 12. kedd, 13:23
Salada-öböl(Ibiza).2.j pg
farkas1945
2011. április 12. kedd, 13:21
Dénes Balázs -Nagy Ida +
agica2004
2015. március 12. csütörtök, 19:51
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.