Regisztráció  Belépés
2018. június 24. vasárnap | 25. hét | 175. nap | 10:55 | Iván
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Negyedik alkalommal gyűjtöttek adatokat magyar kutatók a chilei Ojos del Saladón
A Nagy Balázs geográfus által vezetett expedíció 2012 óta gyűjt adatokat az örökfagy változásáról és a vízjelenlét átalakulásáról a Száraz-Andokban fekvő, szélsőséges időjárásnak kitett tűzhányón. A kutatócsapat a globális felmelegedés következményeit vizsgálja ezen az ember által szinte teljesen érintetlen tájon.

Az expedíció 4200 métertől 6893 méterig hat magassági szinten elemzi az örökfagy jelenlétét, területi elterjedését és változásait. Emellett vizsgálják az extrém magasságban kialakult (időszakos) hegyi tavak jelenlétének okait, valamint a vulkáni kísérőjelenségek (gőzfeltörések, hévizek) környezetfejlődést befolyásoló szerepét is.

"Ebben az évben majdnem minden hegyi mérőhelyen műszereket kellett cserélnünk, mert vészesen közeledett az akkumulátorok élettartamának vége. Letöltöttük a tárolt adatokat, új mérőhelyeket is létesítettünk" - mondta el az MTI-nek Nagy Balázs.

Hozzáfűzte: emellett üledék- és vízmintákat vettek, mivel kíváncsiak a sivatagban jelenlévő víz pontos eredetére, de arra is, mikor voltak utoljára gleccserek a hegyóriásokon. Mikrobiológiai mintákat is gyűjtöttek a vizes élőhelyeken 3800 és 6000 méteres tengerszint feletti magasság között.

Az ötfős expedíció február 14. és 28. között tartózkodott a vulkánon, majd 10 napot töltött eredményeinek bemutatásával, valamint egyetemi kutatókkal és politikai döntéshozókkal való tárgyalásokkal Chilében.

A tűzhányón szélsőségesen hideg és szeles időjárás uralkodik, azonban Nagy Balázs szerint idén egy január végi hóvihar után maradt fagyott hóréteg is akadályozta a kutatást. A jelentős hóhullással járó viharok egyáltalán nem szokásosak ezen a vidéken, ahol csapadékhullás is csak néhányszor fordul elő egy évben, többnyire csupán kevés hó formájában.

Idén szokásosan szeles és hideg volt, éjszaka olykor mínusz 15 Celsius fok volt a sátrakban, de a helyenként mély hó, és már a nyár második felében az 5800 métertől visszafagyó felszínerősen nehezítette a munkát - hangsúlyozta a tudós, aki szerint a hideg miatt a hó alig olvadt, csak lassan szublimált. Ennek az volt az egyetlen kedvező hatása az expedícióra nézve, hogy nem voltak vízgondjaik a magashegyi sivatagban, a hóból tudtak vizet olvasztani maguknak.

Nagy Balázs kiemelte: a 2012 és 2016 között gyűjtött adatokból kirajzolódik, hogy a permafroszt (örökfagy) egyre erősebben olvad nyaranta az Ojos del Saladón. A kutatók modellezték a felszín alatti fokozódó olvadási jelenségeket és a visszafagyást is, kimutatva, hogy miként befolyásolja a nedvességtartalom a hőmérsékletjárást.

"Most harmadával növelni tudtuk az adatsorainkat, és ez persze még messze nem nevezhető hosszú távnak, de megerősítést találtunk az örökfagy degradációjára, amit a felmelegedés okoz" - hangsúlyozta.

A geográfus szerint az olvadékvíz-többlet képződése nevezhető hosszabb távon is a legégetőbb kérdésnek ezen a gleccserek nélküli magashegységi sivatagi területen, ugyanis a felmelegedéssel együtt járó felszín alatti jégolvadás növeli a szivárgó vizek mennyiségét, miközben az alsóbb hegyi szintek jégben őrzött víztartaléka fokozatosan kiürül.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2018. március 13. kedd, 12:51
Címkék: Nagy Balázs, MTI-nek Nagy Balázs, chilei Ojos, örökfagy változásáról, vízjelenlét átalakulásáról, globális felmelegedés,
Kommentek
EYOF-helyszín ad otthont a serdülő birkózó Eb-nek és a kötöttfogású Magyar Nagydíjnak Győrben
A két nemzetközi viadal csütörtöki sajtótájékoztatóján Radnóti Ákos alpolgármester hangsúlyozta, a helyszín tökéletes kulisszákat teremt a versenyekhez, és bár az EYOF-on még nem volt jelen a birkózás, most szeretettel várják a sportágat.

"Tavaly az EYOF-on egyenletesen telt házzal mentek a küzdelmek, remélem, ezúttal is sokan érdeklődnek majd. Ráadásul a Győri Nyár sorozata is elkezdődik, így kísérőrendezvényekben, koncertekben sem lesz hiány" - idézi az alpolgármestert a hazai szövetség (MBSZ) közleménye.

Bacsa Péter, az MBSZ ügyvezető alelnöke úgy fogalmazott, a sportág 2015 óta regnáló vezetése zászlajára tűzte minél több nagy nemzetközi verseny Magyarországra hozatalát, valamint a birkózás népszerűsítését. 2016-ban a nem olimpiai súlycsoportok vb-je, tavaly a Magyar Nagydíj mellett az U23-as Eb volt itthon, idén pedig újabb duplázásra kerül sor az októberi felnőtt világbajnokság előtt - tette hozzá.

"Győrben nagy hagyománya van a birkózásnak, Sillai László, Klauz László, Orbán
velemenyezd, 2018. június 07. csütörtök, 14:42
Román elnöki hivatal: az etnikai alapú autonómia nem szolgálja a közösségek fejlődését
Az elnöki hivatal Tőkés Lászlónak, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnökének és Izsák Balázsnak, a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnökének küldött válaszában vélekedett így. A két magyar közösségi vezető március 27-én levélben kezdeményezett találkozást Klaus Iohannis román elnökkel, hogy bemutathassák a román-magyar intézményes párbeszédre vonatkozó elképzelésüket. Az elnöki hivatal válaszlevelét Tőkés László európai parlamenti képviselői irodája juttatta el az MTI-nek.

Az elnöki hivatal válaszlevelében nem reagált a párbeszéd-kezdeményezésre. Arra emlékeztetett, hogy az államfő mindig is az adminisztratív és gazdasági szempontok szerint kialakított valós helyi autonómia híve volt, mely hatékonyabbá teszi, és az állampolgár felé fordítja a döntéshozatalt. Azt is megjegyezte, hogy Klaus Iohannis ezt a meggyőződését a tavalyi Hargita és Kovászna megyei látogatása során is hangsúlyozta.

A Laurentiu-Mihai Stefan elnöki tanácsos által jegyzett levél megemlítette: Klaus Iohannis államfő
velemenyezd, 2018. május 29. kedd, 19:12
Maratoni kajak-kenu ob - Petró, Dóczé és Czéllai-Vörös nyert egyesben
A ferencvárosi Petró és a csepeli Dóczé tavaly egyformán második volt az ob-n, előbbi most a címvédő Boros Adriánt utasította maga mögé. A nőknél ugyancsak "trónfosztás" történt, a 2017-ben győztes Csay Renáta ezúttal második lett győri klubtársa mögött.

A viadal egyben válogató is a július eleji, horvátországi Európa-bajnokságra. Weisz Róbert, a maratoni szakág kapitánya az MTI-nek azt mondta, a kiírás szerint számonként az első két hajó szerzett indulási jogot a kontinensviadalra, de mivel minden esetben U23-as versenyző is érdekelt, még megbeszélés kérdése, hogy ők a felnőttek vagy az utánpótláskorúak mezőnyében szállnak-e majd vízre Metkovicban.A páros versenyszámokat kedden bonyolítják le.

A női kenusok maratoni ob-futamait jövő hétvégén, Győrben rendezik.

Eredmények (a szövetség eredményközlője alapján):

férfiak:

--------

K-1 (30 km):1. Petró Ádám (FTC Rekontir) 2:04:54.967 óra2. Boros Adrián (Tolna) 2:04:55.2123. Máthé Krisztián (UTE) 2:05:06.682

C-1
velemenyezd, 2018. május 14. hétfő, 16:13
Birkózó Eb - Lőrincz Tamás és Lám Bálint vigaszágas
A hétfői előcsatározások nem a várakozások szerint alakultak magyar szempontból, ugyanis a négyből egyetlen versenyző sem jutott be az elődöntőbe. Ennek ellenére tartogatott izgalmakat az esti program, mivel a Lőrincz-testvérek és Lám legyőzője is a négy között mérkőzött, s az ő eredményüktől függött, hogy melyik magyar jut vigaszágra. A feszültségeket csak fokozta, hogy technikai problémák miatt közel egy órát csúszott az esti kezdés, így helyi idő szerint 18 helyett majdnem 19 órakor szólították szőnyegre az első párt az Ali Alijevről, Dagesztán első világbajnokáról elnevezett arénában.

Előzetesen - Sike András szövetségi kapitány előrejelzése alapján is - arra lehetett számítani, hogy a Lőrincz Tamást a nyolc között búcsúztató világbajnok vajdasági Nemes Viktor és a Lámot a 16 között legyőző, címvédő török Riza Kayaalp győzelemmel zárja a napot, a Lőrincz Viktort felülmúló azeri Islam Abbasov viszont kikap. Nos, a kapitányi jóslat maradéktalanul bevált, Nemes és Kayaalp győzelméhez egy
velemenyezd, 2018. május 01. kedd, 07:25
Megkezdődött a balatoni hajózási szezon, újdonságokkal várják a vendégeket
irányt szabva a Balaton életében. Szólt arról is, hogy a tó három nagy települése, Siófok, Keszthely és Balatonfüred együtt gondolkodik és tesz a Balatonért.

Potocskáné Kőrösi Anita, Siófok alpolgármestere (Jobbik) azt hangsúlyozta beszédében, hogy a déli partot az északival a hajózás köti össze.

Ruzsics Ferenc, Keszthely polgármestere(Fidesz) úgy fogalmazott: "Mi balatoni polgármesterek összetartóak vagyunk, egy régióban gondolkozunk, nekünk Magyarország után a Balaton az első."

Balassa Balázs, a régió önkormányzatait tömörítő Balatoni Szövetség elnöke arról beszélt, hogy az elmúlt években töretlen volt a balatoni turizmus fejlődése, ami a kormánynak és az önkormányzatoknak is köszönhető. "Jó balatoni embernek lenni. Büszkék vagyunk arra az értékre, amit őrzünk, és amit képviselünk" - fogalmazott. Bejelentette, hogy a szövetség a strandminősítő rendszer működtetése és a balatoni borok versenye mellett idén meghirdeti az Év balatoni háza versenyt, több kategóriában is. Szólt arról is, hogy fel
velemenyezd, 2018. március 31. szombat, 14:22
Székely szabadság napja - Háromszéken valamennyi magyar politikai szervezet mozgósít
székely szabadság napja, mind a székelyek nagy menetelése nemzetközi visszhangot váltott ki, és hasonló nagyszabású rendezvényre van szükség most is. Hozzátette: ezt az álláspontot Kelemen Hunorral is egyeztették, aki támogatta az RMDSZ mozgósítását.

Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester, az RMDSZ helyi szervezetének elnöke fontosnak tartotta annak a felmutatását, hogy a fontos ügyek mellett a magyar szervezetek össze tudnak fogni, félre tudják tenni mindazt, ami elválasztja őket.

Izsák Balázs SZNT-elnök kijelentette: az általa vezetett szervezet a székely nemzeti ünnep megteremtését tekintette céljának, amikor a székely vértanúk kultuszát próbálta megerősíteni. Arra is figyelmeztetett, hogy a székely vértanúk marosvásárhelyi obeliszkjén egy Jókai Mórtól vett idézetben a "független szabad nemzeti állás" kifejezés szerepel. Úgy vélte, ezt a 21. század szavaival autonómiának lehet nevezni.

Kulcsár Terza József, az MPP háromszéki szervezetének az elnöke is azt hangsúlyozta, hogy a román
velemenyezd, 2018. március 05. hétfő, 15:02
Törőcsik Franciskával közös CD-t készített a Halper Experiment
Beautiful Day és a Time to.

A CD anyagát a Halper Experiment (a zenekarvezető és Kosztyu Zsolt mellett Kollman Gábor szaxofonozik, Hajas László pedig dobol) játszotta fel, de a dalok nagy részében vonósok is hallhatók: a fiatal Kindlinger Jessica hegedűs és Jánosházi Péter csellós mellett egy-egy számban Tóth Barbara és Nagy Tihamér (hegedű), valamint Lakatos Sára (cselló) is hallható. Szintén közreműködött a felvételeken Ragály György (billentyűs hangszerek), Fekete István (trombita), Szokolay Dongó Balázs (furulya) és Gerzson János (úd).

"Nagy Tihamér sajnos nemrég váratlanul elhunyt. Az unokatestvérem volt, ő tanított először zenélni, hegedülni, és huszonöt éven át játszott az Állami Hangversenyzenekarban. A Rain, Sun, Moon című dal hegedűszólamát játszotta fel a lemezre, ez lett az egyetlen közös munkánk" - tette hozzá Halper László.

A Don't Stop the Music anyagát néhány héttel ezelőtt a Budapest Jazz Clubban (BJC) mutatta be a Halper Experiment és Törőcsik Franciska, nagy sikerrel. Az 51
velemenyezd, 2018. február 27. kedd, 13:22
Képek, videók
salad-775949_1280.jpg
cuppika59
2017. szeptember 10. vasárnap, 11:19
Potato_salad.jpg
szelidszeder
2014. december 25. csütörtök, 15:40
blackberry salad stitch.j
talamusz
2013. június 04. kedd, 14:02
blackberry salad stripe.j
talamusz
2012. október 21. vasárnap, 16:29
Saladin mauzóleum Szíria
pacsakute
2011. december 30. péntek, 08:49
greek-salad.jpg
sarkadykati
2011. október 07. péntek, 07:37
congealed-fruit-salad
irmus
2011. július 13. szerda, 10:00
407249_Reclining-Salad .jp
durcimarcika
2011. július 12. kedd, 13:17
399290_Salad-Bar.jpg
durcimarcika
2011. július 12. kedd, 13:17
Salada-öböl(Ibiza).jpg
farkas1945
2011. április 12. kedd, 13:25
Salada-öböl(Ibiza).3.j pg
farkas1945
2011. április 12. kedd, 13:23
Salada-öböl(Ibiza).2.j pg
farkas1945
2011. április 12. kedd, 13:21
Dénes Balázs -Nagy Ida +
agica2004
2015. március 12. csütörtök, 19:51
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.