Regisztráció  Belépés
2018. július 19. csütörtök | 29. hét | 200. nap | 00:00 | Emília
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Árvíz - Éjszaka tetőzött, és már apad a Duna Pozsonynál
Pozsony valószínűleg már fellélegezhet, néhány órája ugyanis a városnál lassú ütemben, de folyamatosan apad a Duna és a Morva is. Mindkét folyó vízszintje csütörtökön a késő esti órákban érte el maximumát Pozsonyban, illetve Dévénynél, majd a kora hajnali órákban apadni kezdett, reggel nyolc óra előtt a vízmérce 10,14 métert mutatott.

A Szlovák Hidrometeorológiai Intézet (SHMÚ) adatai szerint a Duna Pozsonynál 10,32 méteres vízszinten tetőzött, csaknem fél méterrel meghaladva a 2002-ben ott mért több mint százéves rekordot, és a vízhozama másodpercenként 10 ezer 540 köbméter volt.

Az éjszaka folyamán mintegy ezer ember volt készültségben a pozsonyi védőgátakon, rendkívüli esemény azonban nem történt, a mobil védőgátak mindenütt kitartottak. Több helyen szivattyúzni kell a gátakon átszivárgó vizet - tájékoztatta az MTI-t Lubomír Andrássy, Pozsony árvízi válságstábjának vezetője. Hozzátette: a napokban az árvízveszély kapcsán meghozott minden korlátozó intézkedés, így a lezárt területekre való belépés tilalma továbbra is érvényben marad.

A folyók vízszintjének csökkenése mellett, Pozsonyban továbbra is érvényben marad a kedden meghirdetett rendkívüli helyzet és a harmadfokú árvízvédelmi készültség is. Ez utóbbit Pozsonyban olyankor rendelik el, ha a Duna szintje meghaladja a 8,5 métert.

Továbbra is fokozott árvízvédelmi készültség van érvényben hat dél és nyugat-szlovákiai járásban. Ezek közül a pozsonyi, a malackai, a dunaszerdahelyi járásokban, valamint az érsekújvári járás déli részében és a komáromi járásban is várhatóan az egész hétvégén fennmarad a harmadfokú készültség.

Az ár levonulása a Duna szlovákiai szakaszán várhatóan még több napig tart, a helyzetet bonyolíthatja, hogy a meteorológusok pénteken újabb esőzéseket jeleztek az egész ország területére.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2013. június 07. péntek, 08:21
Címkék: Duna Pozsonynál, Szlovák Hidrometeorológiai Intézet, MTI-t Lubomír Andrássy, városnál lassú, késő esti, kora hajnali,
Kommentek
Film készül a magyarok tervezett elpusztításáról
Bihari Dániel
2017. 09. 08. 18:00

Elrendeljük, hogy a magyarok kiirtassanak, adta ki a parancsot Lajos frank király 907 nyarán, és seregei élén megindult Magyarország ellen. Pozsonynál viszont már az életéért futott - hazafelé.
KORÁBBAN A TÉMÁBAN:
Évszázadokig létezett legalább két Magyarország
Árpád "letörölte" a mosolyt Szvatopluk arcáról
Árpádék tönkreverték Itáliát
Nagyon kevés a korabeli forrás, gyakorlatilag semmit nem tudunk arról, mi vezetett a Keleti-Frank Királyság és a Kárpát-medencébe frissen átköltöző Magyar Nagyfejedelemség közti fegyveres összecsapáshoz.

A történelem ma pozsonyi csataként vagy csatasorozatként ismeri az eseménysort, amikor Árpád nagyfejedelem hada
megsemmisítő csapást mért a kor Európájának legnagyobb létszámú és legjobban felszerelt hadseregére.

Pedig a németek elég magabiztosak voltak, IV. Lajos keleti frank királya
tinka1951, 2017. szeptember 08. péntek, 22:31
Zsigmond honvédelmi reformjai...
1433. A veszprémi káptalanban összeállítják a könyvtár jegyzékét.
1429. A gönci pálos templom felszentelése.
1429.05. A Német Lovagrend betelepítése a szörényi bánságba.
1430 körül A pozsonyi vár újjáépítése.
1430.04. Magyar sereg Nagyszombatnál vereséget szenved a huszitáktól.
1430.05.03. Rendelkezik Zsigmond király a Pozsonyban építendő hajóhídról. S mint a későbbiekben látjuk, a pozsonyi híd mindig állandó gondoskodás tárgya marad. A két part közti összeköttetés fenntartása Pozsonynál a török uralom alatt is a mi feladatunk volt.
1431 - 1444. A bázeli zsinat.
1431. Zsigmondot Milánóban itáliai királlyá koronázzák.
1431. Jeanne d'Arc máglyahalála
1431.11.09. A husziták Vág völgyében vereséget szenvednek a magyaroktól.
1431.11.29. Zsigmondot Itália királyává koronázzák.
1432 - 1433. Felépült az Al-Duna őrzésére Szendrő vára. Brankovits György szerb despota volt az építtető, aki nem bírt a törökök terjeszkedésével megbirkózni. Ebben a várban érte
szatucsek, 2015. március 23. hétfő, 21:36
... tovább ...tovább
hegységben szétverik és megfutamítják.
1052. III. Henrik Pozsonyt ostromolja. Zotmund búvár (Búvár Kund) elsüllyeszti a hajóhadát. A császár felhagy a város ostromával és hazatér.
1052. III. Henrik serege Pozsonyt ostromolja sikertelenül; hajóit egy Zotmund nevű magyar búvár elsüllyeszti.
1052. III. Henrik új hadjáratot indít, megostromolja Pozsonyt. Hajóhadát azonban Zotmund búvár elsüllyeszti a Dunán. IX. Leó pápa rábeszélésére felhagy Pozsony ostromával és hazatér.
1052.08. eleje Pozsonynál a Dunán történt az a szépen megénekelt úszó-bravúr, melyet Zothmund nevéhez fűznek, mert azok közül az ügyes magyar úszók közül, akik Henrik császár ellenséges hajói közé úsztak és néhánynak fenekét megfúrták. Kútfőink csak egyedül Zothmund nevét örökítették meg.
1053. A vértanúhalált halt Gellért püspök földi maradványát Pestről püspöki székhelyére szállítják.
1053. III. Henrik békét köt Andrással.
1054. Egy lovagi tükörben szó esik a tekézésről.
1054. Kettészakad a
szatucsek, 2014. szeptember 14. vasárnap, 10:49
Kiemelt beruházás lett a Miniszterelnökség elköltöztetése a budai Várba?
re1
Búvár Kund Pozsonynál fúrta meg a német hajókat, nem volt befagyva a Duna...(1051)
Viszont a tatárok a befagyott Dunán keltek át pusztítani a Dunántúlt, csak a várak álltak ellent. (1242)
dollrag, 2014. szeptember 05. péntek, 17:02
Megkezdték Pozsony legrégibb hídjának felújítását
tartópillérei közül kettőt lebontanak, s azt eggyel helyettesítik, aminek köszönhetően a jelenlegi 90-ről 135 méterre nő a pillérek közti távolság. Ez javít a folyószakasz hajózhatóságán is. A felújítást követően a hídon bonyolított forgalom struktúrája is megváltozik: az előkészületi szakaszban több alkalommal megváltoztatott, jelenleg aktuális tervek szerint a híd mindkét oldalán sétányt alakítanak ki, a középső szakaszon pedig a közúti forgalom helyét villamossínek veszik át. A megvalósítást követően Pozsonynál először fogja összekötni villamosforgalom a Duna két partját, azaz a régi városrészt és Ligetfalut (Petrzalka), illetve az ottani lakótelepet, amely a legnagyobb a régióban, de egyelőre csak autóbusszal megközelíthető.

Az Öreg híd felújításának tervei az 1990-es évek végére nyúlnak vissza: akkor derült ki, hogy a múlt század ötvenes éveiben készült tartószerkezet renoválásra szorul. Később a híd egyik tartópillérébe egy folyami hajó ütközött, ez is siettette a munkálatok megkezdését, azok
velemenyezd, 2013. december 02. hétfő, 13:23
A mind a mai napig agyonhallgatott .Tallóztam.
Magyarországnak, de ugyanakkor azt állította, hogy a gyilkosságokat cseh partizánok követték el, enyhítve az ügyet azzal, hogy volksbundista németekről volt szó.
Nem hittem neki, hiszen a szóban forgó tömeggyilkossággal egy időben éppen folyt a magyarországi németek kitelepítése, arról nem is beszélve, hogy a Magyarországra hazaigyekvő németek az akkori Csehszlovákiát aligha tarthatták volna alkalmas terepnek az átutazásra, de az is fölöttébb elgondolkodtató volt, hogy a csehszlovák hatalmasságok miért csak Pozsonynál ismerték fel az ellenséget.
A ködösítéssel szemben tények sorozata utal arra, hogy észak felől hazaigyekvő magyarországi fiatalokról (ún. leventékről) volt szó, akiket a nyilas uralom 1944 őszén háborús emberanyag-tartalékként a német birodalom területére deportált.
Sorsuk akkor vált tragikussá, amikor Pozsonynál feltartóztatták őket a háború utáni hetekben, és internálták a ligetfalusi "politikai fogolytáborba".
A cseh partizánok megvádolását sem fogadtam el, nem hihettem
horvathnemagdi, 2013. november 11. hétfő, 17:51
Árvíz - Már nincs árvízvédelmi készültség Pozsonyban, kezdődnek a kárfelmérések
Pozsonynál feloldották a múlt héten elrendelt rendkívüli helyzetet, a Dunán kedden már a legalacsonyabb fokú árvízvédelmi készültség is hatályát vesztette, a folyó vízszintje, az újabb esők miatt csak lassú ütemben, de többé-kevésbé folyamatosan tovább apad. A folyó vízszintje délután 637 centiméteren állt, ez már csak alig másfélszerese az átlagosnak.

Bősnél, Révkomáromnál és Párkánynál is tovább apadt a Duna, bár a fokozott árvízvédelmi készültség ezeken a településeken kedden délután még érvényben volt.

Egyelőre készültségben marad a hatóságok által mozgósított közel ezer tűzoltó is, nagy részük az árvíznél már komolyabb gondot jelentő talajvíz okozta problémák megoldásánál segít. A feltört talajvíz és annak az alacsonyan fekvő épületekből való eltávolítása sok településen, szinte a Duna egész szlovákiai szakaszán gondokat okoz.

A szlovák fővárosban a forgalmi korlátozások nagy részének feloldását követően megkezdődött az árvíz okozta károk felszámolása, a munkálatok főként az
velemenyezd, 2013. június 11. kedd, 17:07
Árvíz - Már sehol sem árad a Duna a folyó szlovákiai szakaszán
Révkomáromnál a Duna vízszintje szombaton délután 888 centiméteres vízállás mellett érte el maximumát, majd néhány órás tetőzés után éjszaka apadni kezdett. A folyó a határvárosnál vasárnap reggel hét óra után 883 centiméteren állt, ez azt jelzi, hogy a város lakói lassan fellélegezhetnek, mivel úgy tűnik túl vannak a nehezén.

A 9,4 méter magas árvízvédelmi betongát a kisebb szivárgások ellenére kitartott és elégségesnek bizonyult az ár megfékezésére, amely a folyó maximális vízállása idején közel fél méterrel haladta meg a 2002-es rekordszintet, és több, mint két és félszer volt magasabb mint általában.

Párkánynál vasárnap hajnalban, 812 centiméternél megállt a Duna vízszintjének emelkedése, amely azóta stagnál. A folyó tetőzésének szintje a várakozások szerint alakult, bár a vízszint több mint háromszorosa volt a szokásosnak, a fémlapokkal megemelt és homokzsákokkal megerősített gát kiállta az árt, különösebb gondok nem merültek fel.

A pozitív fejlemények ellenére a nyitrai kerületben,
velemenyezd, 2013. június 09. vasárnap, 08:01
Képek, videók
A Duna Pozsonynál.jpg
farkas1945
2011. február 12. szombat, 15:14
városnap
hartvigjoe
2016. július 24. vasárnap, 08:21
gyereknap_bohocok_varo sna
szalai0913
2013. május 26. vasárnap, 11:08
varosnapok_plakat2012_ 440
snbela44
2012. szeptember 02. vasárnap, 07:12
városnapok.jpg
snbela44
2012. szeptember 02. vasárnap, 07:05
Városnapi ünnepségek
csalogany13
2009. december 18. péntek, 22:39
Szob városnapok
zsuzsiesorsi
2008. március 01. szombat, 17:14
Tourinform Városnap.JPG
veda_06
2006. szeptember 30. szombat, 18:13
nem késő.jpg
liliana01
2018. július 12. csütörtök, 18:13
Soha sem késő
anna4459
2018. július 05. csütörtök, 19:47
Leander Rising - Későre j
sanci81
2018. február 27. kedd, 18:18
Sohasem késő
anna4459
2017. november 03. péntek, 15:24
kkm késő ősz.jpg
kkm
2017. szeptember 15. péntek, 07:23
0 soha sem késő.jpg
lovaszmarika
2017. június 04. vasárnap, 15:06
Későbbi szakdolgozat-mint
furaila
2017. május 12. péntek, 16:09
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.