Regisztráció  Belépés
2018. június 22. péntek | 25. hét | 173. nap | 15:18 | Paulina
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Jövő tanévtől sem indulhat önálló magyar iskola az erdélyi Besztercén
A helyi önkormányzat ugyanis nem foglalta be a 2017-2018-as tanévre vonatkozó határozatába a magyar intézményt. Décsei Attila, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) Beszterce-Naszód megyei elnöke a lapnak elmondta, a tavalyi választási évben nem is tűzték napirendre az önkormányzatban a magyar intézmény létrehozásának a kérdését.

Antal Attila, a magyar tagozatot is működtető Andrei Muresanu Főgimnázium igazgatóhelyettese felidézte, hogy a besztercei városi önkormányzat 2015-ben elvi beleegyezését adta az önálló magyar tanintézet létrehozásához. Akkor azonban formai hibákra hivatkozva a minisztérium visszadobta a döntést, második, illetve harmadik nekifutásra pedig már nem sikerült megszerezni a többség támogatását a tanácsban. A terv elbukását azzal magyarázta, hogy a város legjobb iskolájának tekintett Andrei Muresanu Főgimnázium a három épülete közül egyiket sem kész átengedni az önállósodni vágyó magyar tagozatnak, más épület pedig egyelőre nincs.

"Jómagam, az RMDSZ és a helyi magyar közösség is megértette, hogy amíg nincs egy épület, amelybe a magyar tagozat +kivonulhat+, addig nem fog létrejönni az önálló magyar tanintézet" - vonta le a következtetést Antal Attila, aki egyedüli RMDSZ-es képviselő a 21 tagú helyi önkormányzati testületben. Hozzátette azonban, hogy a román gyerekek száma is fogy, úgyhogy a város előbb-utóbb rákényszerül az iskolahálózata átszervezésére, és akkor kiürülhet valamelyik iskolaépület.

Antal Attila szerint a megyei tanfelügyelőséget nehezebb lesz meggyőzni, mint az önkormányzatot a magyar iskola létrehozásának a szükségességéről. Számukra ugyanis intő jel, hogy Marosvásárhelyen éppen a magyar tannyelvű Római Katolikus Gimnázium létrehozása miatt került házi őrizetbe a főtanfelügyelő. Ezért úgy vélte, hogy a marosvásárhelyi ügy kedvező megoldása a besztercei intézményalapítás sikerének esélyeit is növelné.

Az aligazgató szerint elsősorban azért lenne fontos az önálló magyar iskola létrehozása, mert a városban jelenleg csak elméleti oktatás zajlik magyar nyelven, és a szakoktatást választó magyar gyermekek többsége kénytelen lemondani arról, hogy anyanyelvén tanuljon.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2017. január 12. csütörtök, 11:31
Címkék: Décsei Attila, Romániai Magyar Demokrata Szövetség, Antal Attila, Andrei Muresanu Főgimnázium, Római Katolikus Gimnázium, erdélyi Besztercén,
Kommentek
Magyar filmek romániai forgalmazásába kezdett a kolozsvári Filmtett Egyesület
Zágoni Bálint, az egyesület igazgatója csütörtökön az MTI-nek elmondta: a 2005-ben megalakult Filmtett Egyesület történetében most először kezdett foglalkozni filmforgalmazással az egyéb hagyományos tevékenységei mellett, mint a Filmtett.ro erdélyi magyar filmes szakportál működtetése és szakmai rendezvények szervezése. Hozzátette: csak magyar filmeket szeretnének forgalmazni, terveik szerint évente két-három alkotást visznek el a romániai mozikba. Arra törekszenek, hogy közönségbarát, de színvonalas alkotásokat mutassanak be a romániai közönségnek.

A Filmtett Egyesület szervezi az Erdélyi Magyar Filmszemlét, amely az idén 16. alkalommal már 12 erdélyi városban zajlott. Az egyesület tagjai azt szeretnék, hogy ne csak egy évben egyszer, a fesztivál ideje alatt lehessen magyar filmeket látni, hanem ahányszorbemutatnak egy igényes és népszerű magyar filmet a magyarországi mozikban, azt Romániában is megmutathassák.

Ehhez az "ideális helyzethez" kerülnek közelebb egy lépéssel azzal, hogy Till
velemenyezd, 2016. november 24. csütörtök, 21:35
Hargita megyei politikus: minden székelyföldi polgármesternek legyen szórványtanácsosa!
A székelyföldi politikus vasárnap az erdélyi Besztercén a magyar szórvány napja alkalmából szervezett rendezvényen arra kérte az RMDSZ képviselőit, hogy szavazzák meg a parlamentben azt a törvénytervezetet, amely előírná az önkormányzatok számára egy szórvánnyal foglalkozó tanácsos alkalmazását is. Mint mondta, a beterjesztők Moldova köztársaság településeinek a megsegítésére gondoltak, de a jogszabály által az erdélyi magyar szórvány székelyföldi támogatása is lehetővé válna.

A politikus az M1-en szerdán kifejtette: ha van ilyen lehetőség, akkor azt ki kell használni, és segíteni kell vele az erdélyi szórványban élőket. Azt gondolom, Székelyföld, mint belső anyaország és a szórvány között lehet erősíteni a kapcsolatokat - mondta, hozzátéve, nagyon fontos megismerni ezeket a térségeket, hogy erőt és tapasztalatot merítsenek abból, hogyan maradnak meg a magyarok a szórványban; ugyanakkor pedig erősíteni kell őket különböző oktatási, kulturális, gazdasági együttműködések révén.

Borboly Csaba
velemenyezd, 2016. november 16. szerda, 08:30
Magyar szórvány napja - Kelemen Hunor: az egymásrautaltság kötelez
Az RMDSZ elnöke az erdélyi Besztercén a magyar szórvány napja alkalmából szervezett rendezvényen beszélt erről vasárnap délelőtt. Emlékeztetett arra, hogy évekkel ezelőtt az RMDSZ partnerség kialakítását kezdeményezte a székelyföldi megyék és a szórványmegyék között, most pedig azzal teljesíti ki az együttműködést, hogy a székelyföldi Hargita megye parlamenti képviselői jelöltlistáján egy befutónak számító helyet biztosít egy olyan szórványból érkező jelölt számára, akinek a saját megyéjéből nem lenne esélye bejutni a parlamentbe.

Kelemen Hunor szerint a döntés az erdélyi magyarság belső szolidaritását akarja megerősíteni arra alapozva, hogy az elmúlt választásokon az RMDSZ több mint 50 ezer szavazatot kapott olyan megyékből, melyekből nem jutott be magyar jelölt a parlamentbe.

A Szeben megyei Benedek Zakariás - aki az RMDSZ Hargita megyei jelöltjeként szerezhet parlamenti mandátumot - köszönetet mondott a felismerésért, hogy a szórvány elfogyásával a tömb is veszélybe kerülhet. Hozzátette:
velemenyezd, 2016. november 13. vasárnap, 12:51
Szőcs Petra Csoszogj úgy című rövidfilmje nyerte el az erdélyi Filmgalopp fődíját
A vasárnap ért véget a 16. Filmtettfeszt erdélyi magyar filmszemle, amelynek keretében második alkalommal rendezték meg a Filmgalopp rövidfilmes versenyt. A fődíjas Csoszogj úgy című kisfilmben egy anya felbérel egy színészt elhunyt férje helyettesítésére, hogy megvigasztalja gyászoló lányukat. A 14 perces alkotás egymillió forintos pénzjutalmat kapott, amelyet idén is a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa ajánlott fel.

A szakmai zsűri tagjai Osváth Gábor producer, Hegedűs Bálint forgatókönyvíró, valamint Kárpáti György filmesztéta voltak.

A versenyprogram közönségdíját Püsök Botond Kendeffy című rövidfilmjének ítélték oda a nézők. A 12 perces, történelmi ihletésű, kosztümös film 1833-ban, Erdélyben játszódik. Főszereplője egy szegény származású fiú, aki gróf Kendeffy Ádám támogatásával ösztöndíjat nyer az első magyar viadalintézetbe. A Filmgalopp közönségdíjasa 1000 lej pénzjutalomban részesült a Nobila Casa felajánlása révén.

A rövidfilmes versenymezőnyben idén hét
velemenyezd, 2016. október 09. vasárnap, 19:53
A Szerelem című filmmel nyílik meg a 16. Filmtettfeszt Erdélyben
A fesztivál fő helyszíne Kolozsvár lesz, ezen kívül magyar filmeket vetítenek Nagyváradon, Székelyudvarhelyen, Nagyszebenben, Csíkszeredában, Sepsiszentgyörgyön, Szatmárnémetiben, Kézdivásárhelyen, Kovásznán, Besztercén, Zilahon és Aradon.

A szervezők keddi közleményükben emlékeztettek arra, hogy 45 éves magyar filmtörténet egyik csillogó gyöngyszeme, a Szerelem, amelynek digitálisan felújított verziója idén visszatért a cannes-i filmfesztiválra, ahol egykor az Arany Pálmáért versenyzett és elnyerte a zsűri nagydíját. Ezt a restaurált verziót vetítik a Filmtettfeszten. Az 1971-ben bemutatott alkotást először láthatja a kolozsvári közönség a helyi Győzelem moziban október 5-én.

Az esemény honlapján elérhető program szerint a fesztiválon levetítik egyebek mellett Kern András: Gondolj rám, Gárdos Péter: Hajnali láz, Fekete Ibolya: Anyám és más futóbolondok a családból, Mátyássy Áron: Víkend, Dési András, Móray Gábor: Az éjszakám a nappalod, Edelényi János: JutalomJáték, Horváth Lili: Szerdai
velemenyezd, 2016. szeptember 27. kedd, 15:12
190 éve született író, műfordító
Virághalmi Ferenc (Komárom, 1826. szeptember 5. - Kiscell, 1875. szeptember 24.) író, műfordító, honvédszázados. (Vezetéknevének további ismert változatai: Virághalmy, Blumentritt, Tipray és Tiprai.)
Szülei Franz-Xaver Blumentritt komáromi városi hivatalnok és Elisabeth Graff voltak, édesapját négyéves korában elveszítette. Középiskolai tanulmányait a komáromi bencéseknél kezdte, majd a Pannonhalmi Szent Benedek-rend győri főgimnáziumában fejezte be és a piarista rend fogadalmasaként Besztercén, Kecskeméten és Kolozsvárott volt tanár.

Életpályája bővebben itt olvasható:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Vir%C3%A1ghalmi_Ferenc

Baráti kapcsolatban állt Hollósy Jusztinián dömölki apáttal, akihez látogatván vízkórban halt meg. A kiscelli katolikus temetőben nyugszik, sírhelyét a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság ,,A" kategóriában a Nemzeti
gabfe, 2016. szeptember 06. kedd, 20:47
127 éve született író, újságíró...
három testvére született. Tízéves volt, amikor édesapja elhunyt.

Középiskolai tanulmányait a székelyudvarhelyi Római Katolikus Főgimnáziumban végezte (1907-ben érettségizett), majd a gyulafehérvári papnevelő intézetben és a bécsi Pázmáneumban tanult teológiát és filozófiát. 1912-ben teológiai doktorátust szerzett a katolikus egyházi autonómiáról szóló latin nyelvű disszertációjával. Ugyanebben az évben Nagyszebenben szentelték pappá.

Először Nagyszebenben, majd 1914-től 1915-ig Besztercén oktatott hittant, később a Kolozs vármegyei Kide község plébánosa lett.

1919-ben, nem sokkal azután, hogy Erdélyt Romániához csatolták, kilépett az egyházi rendből, és feleségül vette az alsórákosi Bedő Ilonát. Házasságukból három gyermek született.

A papi rendből való távozása után a Római katolikus egyház - az akkori szokásnak megfelelően - kiközösítette. Először Kidén bérelt malmot, hogy fenntartsa magát és családját, majd a következő tíz évben a kolozsvári Keleti
gabfe, 2016. július 29. péntek, 10:16
Képek, videók
Kolibica-tó, Beszterce-Na
sanci81
2017. augusztus 16. szerda, 17:08
besztercei_szilva.jpg
lilagondolatok
2016. augusztus 29. hétfő, 10:14
Kobilica to Beszterce
borigit
2015. december 12. szombat, 14:29
Kolibica-tó, Beszterce-Na
lilagondolatok
2015. június 24. szerda, 14:32
Árokalja-1235 ;Beszterce-
farkas1945
2013. december 27. péntek, 12:49
Árpástó 1269(Beszterce-Na
farkas1945
2013. december 27. péntek, 12:49
A Beszterce folyó.jpg
farkas1945
2013. december 06. péntek, 12:40
Beszterce ;A Johannes Lap
farkas1945
2013. november 25. hétfő, 14:27
Beszterce ; Az ezüstmüves
farkas1945
2013. november 25. hétfő, 14:27
Beszterce-i pamoráma(ösko
farkas1945
2013. november 25. hétfő, 14:26
Beszterce város címere.gi
farkas1945
2013. november 25. hétfő, 14:26
Beszterce ;Az evengélikus
farkas1945
2013. november 25. hétfő, 14:25
décsei ildikó erdeiutnapf
klara50
2012. április 01. vasárnap, 01:24
Decsei Ildikó Enyészet.j
mezixy
2008. szeptember 28. vasárnap, 18:59
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.