Regisztráció  Belépés
2018. augusztus 20. hétfő | 34. hét | 232. nap | 05:18 | István
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Jeles évfordulók,megemlékezések februárban
Jeles évfordulók,megemlékezések februárban

-1468. február 3-án hunyt el Johannes Gutenberg, német nyomdász, a mozgatható, kirakható betűkkel történő könyvnyomtatás feltalálója halála.
- 1812. február 7. Charles Dickens angol író születése
- 1828. február 8-án született Jules Verne francia író
- 1934. február 8-án hunyt el Móra Ferenc író
- 62 éves John Grisham amerikai író /Febr.8./
-1890. febr.10-én született Boris Pasternak Nobel-díjas orosz költő (Zsivágó doktor)
-1898. február 10.- Bertolt Brecht német író, színházi rendező születésnapja
-1903. február 12-én született Rideg Sándor, Kossuth- és József Attila-díjas író (Indul a bakterház).
-Valentin nap - A szerelmesek, a jóbarátok és mindazok ünnepe, akik szeretik egymást.
-1998. február 17-én halt meg Wass Albert erdélyi magyar író és költő
- 1825. február 18-án született Jókai Mór író
-1989. február 22-én hunyt el Márai Sándor író
-1899. február 23-án született Erich Kästner német író, költő
-1836. február 24- Berzsenyi Dániel halála
-1842. február 25- született Karl May német ifjúsági regényíró
-1802. február 26. született Victor Hugo francia író
-1902. február 27.- született John Steinbeck Nobel-díjas amerikai regényíró


ronix, 2018. február 01. csütörtök, 15:40
Címkék: Johannes Gutenberg, Charles Dickens, Jules Verne, Móra Ferenc, John Grisham, Boris Pasternak Nobel-díjas,
Kommentek
Elkészült és be is került
ismerete nélkül eltüntették, addig a közadakozásból és számtalan nehézség árán, az akkori városvezetés ellenében megvalósított Trianon keresztet, annak állítása tizenötödik évfordulójára egy másikra cserélték. Paukovits László a Trianon kereszt állítása során keletkezett teljes iratanyagát (dokumentumokat, leírásokat, leveleket, fotókat, újságcikkeket, képeslapokat) az utókornak való megőrzésre 2003. július 31-én adta be a helyi levéltárba. Mintegy tíz évig rendezte és szervezte is a Trianoni megemlékezéseket az evangélikus templom kertjében álló keresztnél. 2005-ben ő tartotta a megemlékező beszédet is. Az Országházban Magyar Zoltán országgyűlési képviselő (Jobbik), 2016. december 13-án napirend utáni felszólalásában búcsúzott tőle ,,Paukovits László emlékére" címmel. Síremléke Mosonmagyaróváron, a Feketeerdei úti Új Köztemetőben található.

A szócikkhez használt forrás(ok):
Simon Zsuzsanna: Trianon emlékezete Mosonmagyaróváron
Mosonvármegye: Mosonmagyaróvár és Környékének
azenujsagom, 2018. augusztus 15. szerda, 16:13
Dél-Amerika és Németország katonai kapcsolatait kutatja Fischer Ferenc történész
A Pécsi Tudományegyetemen (PTE) működő Ibero-Amerika Központ vezetője annak kapcsán beszélt az MTI-nek, hogy Mario Amorós spanyol történész-újságíró a Húsvét-szigetről jelentetett meg könyvet, s abban szó esik arról is, hogy - az Amerikai Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Japán mellett, mint lehetséges érdeklődőnek - a náci Németországnak akarta eladni a Húsvét-szigetet Chile 1937-ben, hogy a pénzből két cirkáló vásárlását finanszírozza.

A spanyol történész kutatási eredményeiről a közelmúltban számolt be az El País című spanyol lap. Az újságíró Fischer Ferenc által a német külügyminisztérium archívumában talált dokumentumok alapján kezdte kutatását a német szál további felderítésére.

A hidegháború időszakát is kutató pécsi történész már 2011-ben beszámolt olyan titkos megbeszélésekről, amelyek az Arturo Alessandri vezette egykori konzervatív chilei kormány és a Hitler-rezsim chilei nagykövete között zajlottak le 1935 és 1939 között.

Fischer Ferenc az MTI-nek felidézte, hogy a 19. század
velemenyezd, 2018. augusztus 11. szombat, 12:04
Amíg újratöltenek
Nagy örömmel olvastam ma Böröndi Lajos blogjában, hogy " Az '56-os versek gyűjteményének már van címe: Amíg újratöltenek"

Azért is örülök ennek a hírnek, mert Böröndi Lajos költő '56-os verseiből válogattam 2018 március két hetében az 1956-os online kiadvány sorozatom 23. és 24. részeként. Ötvennégy vers került be a két részbe, de ennél többet gépeltem le néhány nap alatt. A versekhez illusztrációként Rudnyákné Németh Csilla mosonmagyaróvári képzőművész egy-egy alkotását illesztettem. A pdf formátum mellett jpg-ben is megvan az össz. 66 oldal és fel is töltöttem mindet a facebook-ra. Akiknek pedig eddig pdf-ben küldtem el a két kiadványt, azok is mind a köszönet és tetszés hangján szóltak róluk.

De jó lenne, ha az idei megemlékezések eseményei között Böröndi Lajos 1956-os verseskötetének a bemutatója is szerepelne!
azenujsagom, 2018. július 09. hétfő, 07:38
Lengyelországban megemlékeztek az első püspökség megalapításának 1050. évfordulójáról
A poznani székesegyház előtti téren celebrált szentmise a decembertől tartó megemlékezések központi eseménye volt. Jelen volt többek között Marek Kuchcinski lengyel alsóházi elnök, és felolvasták Mateusz Morawiecki kormányfő üdvözlőlevelét is.

Elhangzottak azon levél szavai is, amellyel Ferenc pápa Dominik Duka bíborost személyes megbízottjaként (legátusként) nevezte ki az évfordulós ceremóniára. A szentatya felidézte a lengyel kereszténység felvételének történetét, a mai lelkipásztori feladatok közül pedig kiemelte a házasság és a család szentségének ápolását.

Dominik Duka bíboros homíliájában aláhúzta: a kereszténység felvétele a lengyelek számára egy új kulturális, civilizációs forma felvételét is jelentette. Kiemelte a keresztény szeretet lényegét, és hangoztatta: szeretet nélkül nemcsak a kereszténység, de általában a humanizmus, az emberség is elképzelhetetlen.

Az ember küldetéséről elmélkedve a bíboros idézte az ószövetségi Teremtés Könyvét, mely szerint az Isten férfinak és nőnek
velemenyezd, 2018. június 23. szombat, 20:22
Világháborús centenárium - A keleti front hadszíntereire indul történelmi különvonat
Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium (HM) parlamenti államtitkára kiemelte: Galícia területén sok osztrák és magyar katona harcolt, ezért azon a területen sok első világháborús hős nyugszik. Ezek mellett az ezeréves lengyel-magyar barátság miatt döntöttek úgy, hogy idén Lengyelországba indítják el a MÁV Nosztalgia - a Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeum szakmai támogatásával megszervezett - történelmi zarándokvonatát.

Az államtitkár elmondta: 350 temetkezési helyen nyugszanak első világháborúban elesett magyar honvédek.

A Galícia Expressz július 15-én Budapestről indul ötnapos emlékútjára. A zarándoklat jellegű programsorozat több galíciai települést is érint, például Limanowát, Gorlicét, Rzeszówot és Przemyslt.

Kovács Vilmos, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum (HIM) parancsnoka kiemelte: a Galícia Expressz útja megemlékező és kegyeleti út is egyben. Mint mondta: nem volt olyan család, amely ne lett volna érintett az első világháború szenvedéseiben. Minden első
velemenyezd, 2018. június 23. szombat, 12:31
November 25-e ezentúl a Vajdaság napja lesz Szerbiában
kultúrájának és vallásának elfogadásáról szól, hanem azt is el kell fogadni, hogy egy-egy történelmi dátum megítélése mást jelenthet a különböző nemzetiségek számára. "Másoknak is meg kell adnunk azt a jogot, hogy saját maguk határozzák meg a saját nemzeti identitásuk szempontjából fontos ünnepeket. (.) Mi ezzel a döntéssel nem veszítünk semmit sem. A dátumok vonatkozásában kialakult meggyőződésünk és álláspontunk nem változik. Ezeket az álláspontokat ma is, és az elkövetkező időkben is, amikor ezek a megemlékezések lesznek, el fogjuk mondani. Ugyanakkor elfogadjuk azt is, hogy mások bizonyos dátumok vonatkozásában mást gondolnak" - fogalmazott Pásztor István.

A Vajdasági Magyarok Demokratikus Közösségének (VMDK) két képviselője viszont nemmel voksolt, mert - ahogyan Csonka Áron, a VMDK elnöke hétfői sajtótájékoztatóján elmondta - elfogadhatatlannak tartják a javaslatot, hiszen "ez olyan időkre és olyan dátumokra emlékeztet minket, magyarokat, amelyek nagyon sok negatívumot és vesszőfutást okoztak a
velemenyezd, 2018. június 19. kedd, 19:43
Költségvetés - Folytatódnak a kulturális nagyberuházások
19,4 milliárd forint támogatást kapnak, ebből csaknem 1 milliárdot tesznek ki a beruházások és felújítások költségei.

Az egyéb kulturális intézmények finanszírozására 2,4 milliárdot fordítana a kormányzat, ebből a keretből beruházásokra 141 millió forint juthat.

A Makovecz Imre Alap 1,4 milliárd, míg a Thália Színház és Mikroszkóp Színpad fejlesztése csaknem 1 milliárd forintos állami támogatásban részesülhet.

A fejezeti kezelésű előirányzatok között 1. világháborús centenáriumi megemlékezésekre 1 milliárd, míg a határon túli kulturális feladatok támogatására 975,5 millió forintot szán az előterjesztés. Noha a filmes támogatások többségét a Magyar Nemzeti Filmalap és a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság osztja szét, az Emmi fejezetében is rendelkezésre áll filmszakmai támogatásokra 145 millió forint.

Az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark támogatása 229 millió, a kiemelt és/vagy közösségi nemzetközi és hazai kulturális fesztiválok és események támogatása 750 millió, míg a
velemenyezd, 2018. június 13. szerda, 17:12
Kiállítás, előadás, ki mit tud az '56-os mártírokról
2018. június 12-én kiállítást, előadást és ki mit tud-ot rendeztem, tartottam a Gulyás Lajos Kollégiumban Június 16-a, az 1956-os Mártírok Emléknapja alkalmából.Ezzel véget ért a 25. tanévem a kollégiumban, ahol kezdettől fogva helytörténeti, helyismereti foglalkozásokat, kiállításokat, előadásokat, megemlékezéseket, beszédeket, stb ... tartok, szervezek, sok esetben nem csak a kollégistáknak. Idén, különösen sok eseményre, emléknapra, nemzeti ünnepre, stb ... komplex módon készültem. Mindemellett több városismereti, várostörténeti sétát is tettem a diákokkal. Nem beszélve a kiállításokról, könyvbemutatókról, filmvetítésekről. Igazán változatos, gazdag tanévet zárok.
azenujsagom, 2018. június 13. szerda, 06:42
Képek, videók
megemlékezésen
alburnus
2009. június 15. hétfő, 16:07
megemlékezésen2.JPG
barzillai64
2008. július 03. csütörtök, 00:12
megemlékezésen1.JPG
barzillai64
2008. július 03. csütörtök, 00:12
Johannes_Gutenberg.jpg
06mohild
2012. október 23. kedd, 17:19
Charles Dickens idézet.jp
pacsakute
2013. szeptember 04. szerda, 13:36
Charles_Dickens_.jpg
anci-ani
2012. február 07. kedd, 00:17
charles Dickens: Legyen s
mester126mari
2010. június 19. szombat, 01:16
Charles_Dickens.jpg
ujjozsef
2009. február 18. szerda, 07:13
Jules Verne idézet.jpg
szalai0913
2010. szeptember 21. kedd, 16:40
Jules Verne.jpg
ujjozsef
2009. március 04. szerda, 07:13
Jules-Verne-étterem.jp g
mezixy
2008. szeptember 04. csütörtök, 19:17
Jules Verne.jpg
szidi001
2008. március 26. szerda, 14:58
Móra Ferenc vershez kép
egrilany51
2018. február 08. csütörtök, 18:48
móra ferenc.png
chillik
2017. november 12. vasárnap, 15:16
Móra Ferenc - A szív
egrilany51
2017. július 19. szerda, 09:15
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.