Regisztráció  Belépés
2018. július 23. hétfő | 30. hét | 204. nap | 15:56 | Lenke
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Hideg idő - Szlovákiában négyen fagytak halálra a hét végén
A szlovák egészségügyi mentőszolgálat hétfői adatai szerint a fagyok kezdetétől vasárnap estig 17 embert kellett ellátniuk különböző fokú kihűlés miatt. A Szlovákiában évek óta nem tapasztalt rendkívüli lehülés négy halálos áldozatának többsége idősebb személy. A pravda.sk információi szerint ketten - egy pozsonyi és nyitrai férfi - feltételezhetően hajléktalanok voltak, egy kocsmából hazatérő nyugdíjas férfit pénteken a háza előtt találtak megfagyva a közép-szlovákiai Látky településen, egy idősebb nő pedig ugyanebben a régióban munkából hazafelé jövet hűlt ki halálosan.

A szélsőséges időjárás következtében országszerte sok településen dőltek meg évtizedes hidegrekordok. A szlovák hidrometeorológiai intézet (SHMÚ) adatai szerint a legrégebbi rekord a korponai járásban lévő Gyűgy (Dudince) településen dőlt meg, ahol mínusz 29,8 Celsius fokot mértek. Ez ott legalább hatvan éve a leghidegebb idő volt. A hétvégén a leghidegebb időt az észak-szlovákiai Oravská Lesnán mérték, mínusz 35,2 fokot.

A SHMÚ előrejelzése szerint Szlovákiában csütörtökig marad meg a szélsőségesen hideg időjárás. Leginkább Közép-Szlovákiában és Kelet-Szlovákia északi területein kell komoly fagyokra számítani, ezekben a régiókban akár mínusz 20 és 27 fok közti hideget is mutathat a hőmérő éjjelente.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2017. január 09. hétfő, 15:28
Címkék: Oravská Lesnán, Leginkább Közép-Szlovákiában, szlovák egészségügyi, fagyok kezdetétől, kocsmából hazatérő, háza előtt,
Kommentek
Túraautó-vk - Michelisz harmadik a harmadik futamon
A versenyző honlapjának beszámolója szerint a Hyundai-csapat magyar pilótája - akinek szombaton az első viadal rajtjának tömegbalesetében megsérült a jobb csuklója - a második futamon a kilencedik pozícióból indult, és zárt ötödikként, míg a záró versenynek a második rajtkockából vágott neki, s végül a dobogó legalsó fokára léphetett fel.

Michelisz a pontversenyben így 135 ponttal a hatodik helyen áll, lemaradása 47 pont az éllovas francia Yvan Muller mögött. A sorozat július közepén Szlovákiában folytatódik.
velemenyezd, 2018. június 24. vasárnap, 19:42
Orbán Viktor: a brüsszeli támadások mögött a V4-ek sikerei állnak
tegye függővé. Orbán Viktor kijelentette: az uniós támogatások rendszere nem egyirányú utca, a Nyugat még többet profitál Közép-Európa gazdasági eredményeiből.

A műsorvezető a "Stop Soros" törvénycsomagot érintő felvetésére Orbán Viktor ezt mondta: egy nagyon veszélyes pénzügyi spekulánsról beszélünk, aki arra használja a pénzét, hogy politikai változások eszközöljön bizonyos országokban, köztük Magyarországon; az elfogadott törvény Magyarország érdekeit védi. Peter Pellegrini kijelentette: Szlovákiában is szükséges lenne az úgynevezett harmadik szektor, az NGO-k szigorúbb ellenőrzésére, pénzügyeik átláthatóbbá tételére.

A szlovák kormányfő rendkívül sikeresnek minősítette a most záruló magyar visegrádi elnökséget, s azt mondta, hogy Szlovákia, amely július elsejétől 2019. június 30-ig lesz a V4-ek soros elnöke, ezekre az eredményekre alapozva kívánja folytatni a munkát. A szlovák elnökség mottója: "Dinamikus Visegrádot Európának!".

A beszélgetésben mindkét politikus rendkívül jónak és
velemenyezd, 2018. június 24. vasárnap, 15:42
Illegális bevándorlás - Pellegrini: ha Ausztria határellenőrzéseket vezetne be, Szlovákiának reagálnia kellene
"Valószínűsíthető, hogy Ausztria szintén bevezetné az ellenőrzéseket, amire nekünk is reagálnunk kellene, nehogy a visszaforduló migránsok hulláma Ausztrián keresztül Szlovákiába tartson" - jelentette ki Pellegrini a szlovák közszolgálati rádió Szombati párbeszédek című műsorában.

Akormányfő értésre adta, bízik abban, hogy Schengen még nem a végét járja, de úgy vélte, hogy a határellenőrzések bevezetése éppen a szabad mozgás elvét tagadná meg. A mai helyzet ugyanakkor szerinte rámutatott arra is, hogy korábban nagy hiba volt a külső schengeni határok védelmének az alábecsülése.

Pellegrini elmondta: csütörtökön Budapesten a visegrádi országok csúcstalálkozóján nyíltan megmondta osztrák kollégájának, Sebastian Kurz kancellárnak, hogy Pozsonynak nem tetszenek az osztrák ellenőrzések a Horvátjárfalu-Kittsee (Jarovce-Kittsee) közúti határátkelőn.

"Nyíltan megmondtam neki, nem látom okát annak, miért vannak ezek az ellenőrzések, amelyek kellemetlenné teszik az Ausztriába utazó szlovákok életét"
velemenyezd, 2018. június 23. szombat, 17:51
Felmérés: Szlovákiában továbbra is a Robert Fico vezette Smer a legnépszerűbb párt
Amennyiben júniusban parlamenti választást tartottak volna Szlovákiában, azt 21 százalékos támogatással az Irány-Szociáldemokrácia nyerte volna meg. Az ellenzéki Szabadság és Szolidaritás (SaS) 15,5 százalékot, míg a szélsőségesnek tartott Mi Szlovákiánk-Néppárt (LSNS) 11,1 százalékot szerzett volna.

A Smer támogatottsága a Jan Kuciak újságíró és partnere februári meggyilkolása utáni kialakult belpolitikai válságban erősen megingott, de az utóbbi felmérések azt jelzik, hogy népszerűségének csökkenése már megállt.

A 150 tagú szlovák parlamentbe összesen nyolc párt jutott volna be. Az ötszázalékos parlamenti küszöböt még a Szlovák Nemzeti Párt (SNS-10,2 százalék), a Boris Kollár vezette Család Vagyunk (9,3 százalék), az OLaNO-NOVA párt (8,6 százalék), a Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH-7,2 százalék), valamint a magyar és szlovák választói háttérrel rendelkező Bugár Béla irányította Most-Híd (6,3 százalék) lépte át. A felvidéki magyar választókra támaszkodó Menyhárt József vezette Magyar
velemenyezd, 2018. június 22. péntek, 13:11
V4-Ausztria - Egyetértésüket hangsúlyozták a visegrádi kormányfők a budapesti találkozón
újraelosztására is. A V4-ek nem értik, hogyan lehetséges, hogy az uniós átlagtól leginkább lemaradó országokat sújtják legjobban a kohéziós alapok és a mezőgazdasági támogatások csökkentésével - fejtette ki.

Örömét fejezte ki, hogy Sebastian Kurz osztrák kancellár is nagyobb rugalmassággal kezelné ezt a kérdést, és azt javasolta, hogy minden ország választhasson, hová ruházna be.

Meggyőződésének adott hangot, hogy a visegrádi országok jövőre is az ideihez hasonló intenzitással találkoznak Szlovákiában.

Andrej Babis, Csehország miniszterelnöke örömét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy júliustól az az Ausztria tölti be az unió soros elnöki tisztségét, amellyel például a migráció kérdésében azonos véleményen vannak a visegrádi országok.

Úgy fogalmazott: a kérdést a kontinensen kívül kellene megoldani, amire számos nemzetközi példa van.

Értetlenségének adott hangot, miért kellene vasárnap Brüsszelben úgynevezett mini-csúcstalálkozót tartani a migráció ügyében, és kijelentette: a déli
velemenyezd, 2018. június 21. csütörtök, 18:05
Megalakult a Hudec-év emlékbizottsága
halálának 60. évfordulója alkalmából. A testület feladata a 2018-19-es emlékév programjainak szervezése és koordinálása.

Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke, a Hudec László Emlékév Emlékbizottságának társelnöke az aláírást követő sajtótájékoztatón hangsúlyozta: az emlékév célja, hogy a világhírű építész életművére felhívja a figyelmet, ami a magyarság és a nemzetközi kapcsolatok megerősítése szempontjából is fontos lehet. Az építész munkásságát Kínában, az Egyesült Államokban és Szlovákiában is nagyra értékelik, Magyarországon viszont kevésbé népszerű az életműve - tette hozzá.

"A különféle események módot adnak arra, hogy bemutassák azt az építészt, aki Sanghaj belvárosának arculatát főépítészként megalkotta, és aki saját elbeszélése alapján édesanyja révén magyarnak, édesapja révén szlováknak tartotta magát" - emelte ki Lomnici Zoltán, aki szerint az emlékév a V4-es együttműködés szempontjából is jelentőséggel bírhat.

"Minden ilyen kulturális kezdeményezés nagy kihívás,
velemenyezd, 2018. június 21. csütörtök, 17:46
Magyarország és Szlovákia rendezheti 2022-ben a férfi kézilabda Eb-t
rendeztek Eb-t Magyarországon 2004-ben és 2014-ben is - utóbbit Horvátországgal közösen -, a férfiaknál azonban először kerül majd sor erre.

A magyarok és a szlovákok a 2024-es Eb-rendezésre is pályáztak, erről a helyszínről szintén szerdán születik döntés.

A férfiak 15. kontinensbajnokságán - a sportág történetében második alkalommal - már 24 csapat vesz részt. Az Eb-t 2022 januárjában, a tervek szerint hat városban rendezik meg, Magyarországon Budapest, Debrecen, Szeged és Veszprém, míg Szlovákiában Kassa és Pozsony lesz házigazda, a döntőnek a Papp László Budapest Sportaréna ad otthont.

A magyar együttes még nem jutott be Eb-n a négy közé - a 13 eddigi torna közül 11-en vett részt, csak a 2000-es és a 2002-es viadalra nem jutott ki -, legjobb helyezését 1998-ban érte el, amikor az olaszországi kontinensbajnokság 12 csapata közül a hatodik lett. A válogatott legutóbb - idén januárban - Spanyolország, Dánia és Csehország mögött három vereséggel csoportja utolsó helyén végzett az Eb, így nem
velemenyezd, 2018. június 20. szerda, 13:01
A KSH megkezdi a 2021-es népszámlálás előkészítését
A legutóbbi két népszámlálás során nem vettek fel személyazonosító adatokat, egyedül a megkérdezettek lakcímét rögzítették, de később ezt is leválasztották a kérdőívek adatairól.

A KSH szerint azonban a személyazonosító adatok - így például a név - felhasználása lehetővé tenné az állami nyilvántartásokban rendelkezésre álló adatok átvételét, ezáltal a kérdőív rövidebb lehetne, és a megkérdezettek gyorsabban végezhetnének a válaszadással.

Az Európai Unióban egyedül Magyarországon és Szlovákiában nem szükséges semmilyen személyes azonosítót megadni a népszámlálás során. A KSH éppen ezért változtatna az eddigi adatfelvételi módszerén, és a következő hetekben fel kívánja mérni, mit szólnának ehhez a megkérdezettek.

A népszámláláskor felvett adatokat a KSH a feldolgozást követően a személyazonosító adattól megfosztva tárolná, az így kapott adatok közlésére pedig továbbra is kizárólag összesített formában kerülhetne sor, a személyek beazonosíthatatlanságát garantálva.

A KSH honlapján
velemenyezd, 2018. június 20. szerda, 07:05
Képek, videók
havazás Szlovákiában 2
taltos1
2017. október 31. kedd, 13:19
havazás Szlovákiában 1
taltos1
2017. október 31. kedd, 13:18
Szlovákiában
irmus
2017. október 15. vasárnap, 09:34
Szlovákiában
orban47
2016. november 02. szerda, 08:46
Szlovákiában 003.jpg
ujnemarika
2011. március 16. szerda, 07:27
Szlovákiában 006.jpg
ujnemarika
2011. március 16. szerda, 07:25
Szlovákiában 007.jpg
ujnemarika
2011. március 16. szerda, 07:25
Szlovákiában 008.jpg
ujnemarika
2011. március 16. szerda, 07:25
Szlovákiában 009.jpg
ujnemarika
2011. március 16. szerda, 07:25
Szlovákiában 011.jpg
ujnemarika
2011. március 16. szerda, 07:24
Oravecz Nóra - Ne azért a
sanci81
2018. március 15. csütörtök, 18:32
Oravecz Nóra - Minden emb
sanci81
2018. március 14. szerda, 17:59
Oravecz Nóra - Aki türelm
sanci81
2018. március 14. szerda, 17:58
NYUSZI ÓRÁVAL.PNG
rochlitzne
2018. február 04. vasárnap, 09:06
0 a buék, órával images.j
lovaszmarika
2018. január 01. hétfő, 18:15
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.