Regisztráció  Belépés
2018. január 21. vasárnap | 3. hét | 21. nap | 07:13 | Ágnes
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Hideg idő - Szlovákiában négyen fagytak halálra a hét végén
A szlovák egészségügyi mentőszolgálat hétfői adatai szerint a fagyok kezdetétől vasárnap estig 17 embert kellett ellátniuk különböző fokú kihűlés miatt. A Szlovákiában évek óta nem tapasztalt rendkívüli lehülés négy halálos áldozatának többsége idősebb személy. A pravda.sk információi szerint ketten - egy pozsonyi és nyitrai férfi - feltételezhetően hajléktalanok voltak, egy kocsmából hazatérő nyugdíjas férfit pénteken a háza előtt találtak megfagyva a közép-szlovákiai Látky településen, egy idősebb nő pedig ugyanebben a régióban munkából hazafelé jövet hűlt ki halálosan.

A szélsőséges időjárás következtében országszerte sok településen dőltek meg évtizedes hidegrekordok. A szlovák hidrometeorológiai intézet (SHMÚ) adatai szerint a legrégebbi rekord a korponai járásban lévő Gyűgy (Dudince) településen dőlt meg, ahol mínusz 29,8 Celsius fokot mértek. Ez ott legalább hatvan éve a leghidegebb idő volt. A hétvégén a leghidegebb időt az észak-szlovákiai Oravská Lesnán mérték, mínusz 35,2 fokot.

A SHMÚ előrejelzése szerint Szlovákiában csütörtökig marad meg a szélsőségesen hideg időjárás. Leginkább Közép-Szlovákiában és Kelet-Szlovákia északi területein kell komoly fagyokra számítani, ezekben a régiókban akár mínusz 20 és 27 fok közti hideget is mutathat a hőmérő éjjelente.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2017. január 09. hétfő, 15:28
Címkék: Oravská Lesnán, Leginkább Közép-Szlovákiában, szlovák egészségügyi, fagyok kezdetétől, kocsmából hazatérő, háza előtt,
Kommentek
2018. évi történelmi évfordulók 01. 01.
Írország egyesülésével.
1808 - Az Egyesült Államokban betiltják a rabszolga kereskedelmet.
1877 - Viktória, Nagy-Britannia és India királynője, felveszi az India császárnője címet.
1898 - Manhattan, Bronx, Brooklyn, Queens és Staten Island New York City része lett.
1912 - Megalakul a Kínai Köztársaság.
1919 - A csehszlovák alakulatok harc nélkül bevonulnak Pozsonyba.
1923 - A csehszlovák közigazgatás egységesítése érdekében bevezetik az ún. nagy megyék rendszerét, amely Szlovákiában a korábbi magyarországi vármegyerendszer 16 vármegyéje
helyett 6 ,,zupát" eredményez.
1925 - Norvégia fővárosának nevét Christiania-ról Oslóra változtatják.
1938 - A legnagyobb csehszlovák polgári párt, az agrárpárt elnöke Rudolf Beran újévi cikkében a szudétanémet és a Hlinka-féle szlovák párt kormánybalépését és a Német Birodalommal való megegyezést sürgeti.
1945 - Nagy-Miskolc létrejötte a történelmi Miskolc, Diósgyőr és Hejőcsaba egyesítésével.
1950 - Életbe lép az új
skorpiolilike, 2018. január 14. vasárnap, 17:03
2018. évi történelmi évfordulók 01. 01.
- Az Egyesült Államokban betiltják a rabszolga kereskedelmet.
1877 - Viktória, Nagy-Britannia és India királynője, felveszi az India császárnője címet.
1898 - Manhattan, Bronx, Brooklyn, Queens és Staten Island New York City része lett.
1912 - Megalakul a Kínai Köztársaság.
1919 - A csehszlovák alakulatok harc nélkül bevonulnak Pozsonyba.
1923 - A csehszlovák közigazgatás egységesítése érdekében bevezetik az ún. nagymegyék rendszerét, amely Szlovákiában a korábbi magyarországi vármegyerendszer 16 vármegyéje helyett 6 ,,župát" eredményez.
1925 - Norvégia fővárosának nevét Christiania-ról Oslóra változtatják.
1938 - A legnagyobb csehszlovák polgári párt, az agrárpárt elnöke Rudolf Beran újévi cikkében a szudétanémet és a Hlinka-féle szlovák párt kormánybalépését és a Német Birodalommal való megegyezést sürgeti.
1945 - Nagy-Miskolc létrejötte a történelmi Miskolc, Diósgyőr és Hejőcsaba
ametiszt54, 2018. január 13. szombat, 13:43
A Hiventures alap támogatja a Rendi.hu nemzetközi terjeszkedését
A közös közlemény szerint az ország egyik legdinamikusabban fejlődő startupja, a Rendi.hu tervei között kiemelt szerepet kap a nemzetközi terjeszkedés, a vállalat első lépésként a közép-kelet-európai régióra fókuszál.

Csillik Timur, a Rendi.hu ügyvezető igazgatója a közleményben kiemelte: a Magyarországon bevált, kapacitás megosztáson alapuló sharing economy üzleti modellt fogják alkalmazni a V4-ek térségében, Lengyelországban, Szlovákiában és Csehországban, terveik szerint a négy országban 2020 végére megrendeléseik elérik a havi 35 ezret.

A társaság 2015-ben indította szolgáltatását, amely a fővárosban és az agglomerációban, Győrben, Szegeden és Debrecenben érhető el.

Tavaly több mint 200 takarítóval mintegy 13 ezer megrendelést teljesítettek.
velemenyezd, 2018. január 11. csütörtök, 16:08
Szlovák külügyi államtitkár: Ausztria ne diszkriminálja a külföldi munkavállalókat a családi pótlék tekintetébe
állampolgárok nem Ausztriában élő gyermekei után járó családi pótlékot az adott országban szokásos szintre. Ausztria nyolc országgal határos, köztük olyan volt szocialista országokkal, mint Csehország, Szlovákia, Magyarország és Szlovénia, ahol lényegesen alacsonyabbak a bérek és juttatások. 2016-ban Ausztria 273 millió eurót (mintegy 84 milliárd forint) utalt át az Európai Unió és az Európai Gazdasági Térség országaiban élő összesen 132 ezer olyan gyermek számára, akiknek eltartója Ausztriában dolgozik. Szlovákiában összesen mintegy 30 ezer gyermek kap osztrák családi pótlékot Ausztriában dolgozó eltartója után.

Ezenkívül elsősorban a kétoldalú kapcsolatokkal összefüggő kérdések kerültek terítékre, továbbá az illegális migráció, illetve a visegrádi négyekkel folytatott együttműködés.

Ivan Korcok a közös sajtótájékoztatón elmondta: egyetértettek abban, hogy a családi pótlékról a témában illetékes szakminisztereknek kell egyeztetniük. Rámutatott: a szlovákiai munkavállalók legálisan dolgoznak
velemenyezd, 2018. január 09. kedd, 18:52
Külföldi sajtó Magyarországról - Lengyel és brit sajtó a magyar-lengyel kormányfői találkozóról
A jobbközép irányultságú, független napilap szerkesztője, Jedrzej Bielecki felidézte: Orbán Viktor megerősítette szerdán az uniós eljárás végén kiszabható szankcióknak - főként Lengyelország európai tanácsi szavazati joga felfüggesztésének - megvétózását. "Lengyelország védelmében eddig a tagállamok vezetői közül senki nem lépett fel ilyen határozottan" - mutatott rá.

A cikkben idézték ugyanakkor a Visegrad Insight agytröszt vezetőjét, Wojciech Przybylskit, aki szerint a magyar miniszterelnök még változtathat elhatározásán, "amennyiben Párizs és Berlin erős nyomást gyakorol rá".

A lap egyebek mellett kiemeli: Morawiecki budapesti látogatásakor Orbán Viktor miniszterelnök "az EU migrációs politikájának meglehetősen radikális vízióját mutatta be, amelynek szerinte idén le kell győznie a kvóta koncepcióját".

A kommentár szerint Lengyelország és Magyarország szorosan együttműködhet a regionális infrastrukturális fejlesztések, valamint a 2020 utáni uniós költségvetésben rögzítendő kohéziós
velemenyezd, 2018. január 04. csütörtök, 12:12
Beszámoló1.
Az a három nap, míg unokám itt volt, hamar elszelelt, Terveztem, hogy elmegyünk Sopronba, de semmi nem lett belőle. Beszélgettünk, dolgozgattam. Aztán 30-án elindultunk Drezdába Sigridhez. Nem siettem, de nem is lehetett. Év vége lévén nem kapta, Szlovákiában cseh matricát, két helyen is megpróbáltam. Aztán a határon ige. 17 Euróért. Fosztogatni a csehek is tudnak, hisz rozoga pályájuktól előre kiütést kap az ember. Egy kicsit javult a helyzet, de Prágáig azért megrázta a lelkünket. A szélvédőre ragasztott matricák alapján úgy hetedszer mehettem át az idén a városon. Szép hely, de én az utat figyeltem. Semmi tájékoztató tábla, de tudom, hogy a Vltaván átmenvén azonnal jobbra, s már az Argentinska utcán vagyok. Ennek a végén van először kitéve Dresden neve. Addig átjöttem a város közepén, a pályaudvar s a Vencel tér mellett.
Végül az idő is elromlott, az utolsó alagút német oldalán havazni kezdett. Sandra örült neki egyedül.
sandrapolke, 2018. január 03. szerda, 09:13
Évértékelő - Kormányválság, megyei választások és konfliktus az állami vezetők között 2017-ben Szlovákiában
pártot.

Augusztusban váratlanul koalíciós válságba került a szlovák kormány, miután a kormánykoalíció második ereje, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) elnöke, Andrej Danko felmondta a koalíciós szerződést. A váratlan bejelentés egy több, mint egy hónapon át tartó koalíciós válságot indított el, s azt csak a koalíciós szerződés kiegészítésével sikerült lezárni. A megújult dokumentum leginkább formálisnak tűnő változásokat tartalmazott a korábbihoz képest.

Novemberben megyei választást tartottak Szlovákiában. Az ország történetének ötödik megyei választása több meglepetést is hozott. Egyrészt a voksolás rekordrészvétel mellett zajlott, másrészt pedig jelentősen gyengültek a Fico vezette Irány-Szociáldemokrácia (Smer-SD) pozíciói a megyei önkormányzatokban, ahol a jelöltjeiket javarészt széles koalícióban indító jobbközép és liberális ellenzéki pártok előretörése volt megfigyelhető.

Jól szerepelt a megyei választásokon a felvidéki magyar párt, a Magyar Közösség Pártja (MKP) is, amely a pártok szintjén
velemenyezd, 2018. január 03. szerda, 07:04
Győrben helyezett üzembe gyorstöltőt a Tesla
A Tesla Supercharger az M1-es autópálya Budapest felé vezető oldalán, az OMV-kút területén kapott helyet, így a Bécs-Budapest, illetve a Pozsony-Budapest forgalmat szolgálhatja ki. Magyarország első ilyen berendezése a Tesla Model S, X és 3 típusok feltöltésére alkalmas, a 80 százalékos töltöttség mindössze 20 perc alatt érhető el - írták.

A tájékoztatás szerint a gyorstöltőt a Tesla telepítette és üzemelteti az OMV-vel létrejött együttműködés keretében.

Balogh Tibor, az OMV Hungária ügyvezető igazgatója kijelentette, hogy a társaság innovatív töltőállomásai üzemanyag-típustól függetlenül a legszélesebb vásárlói igényeket kielégítő szolgáltatóközpontként működhetnek - közölték. A tárgyalások jelenleg is folynak a további lehetséges együttműködésről - tették hozzá.

A régió országai közül Szlovéniában, Horvátországban, Szlovákiában, Csehországban és Lengyelországban működik már hasonló berendezés. Európa más országaiban összesen csaknem 350, az Egyesült Államokban majdnem 450, a
velemenyezd, 2017. december 20. szerda, 19:33
Képek, videók
havazás Szlovákiában 2
taltos1
2017. október 31. kedd, 13:19
havazás Szlovákiában 1
taltos1
2017. október 31. kedd, 13:18
Szlovákiában
irmus
2017. október 15. vasárnap, 09:34
Szlovákiában
orban47
2016. november 02. szerda, 08:46
Szlovákiában 003.jpg
ujnemarika
2011. március 16. szerda, 07:27
Szlovákiában 006.jpg
ujnemarika
2011. március 16. szerda, 07:25
Szlovákiában 007.jpg
ujnemarika
2011. március 16. szerda, 07:25
Szlovákiában 008.jpg
ujnemarika
2011. március 16. szerda, 07:25
Szlovákiában 009.jpg
ujnemarika
2011. március 16. szerda, 07:25
Szlovákiában 011.jpg
ujnemarika
2011. március 16. szerda, 07:24
0 a buék, órával images.j
lovaszmarika
2018. január 01. hétfő, 18:15
Kutyus órával és eserny
eva6
2017. november 14. kedd, 06:44
Oravecz Nóra...élvezd a p
cuppika59
2017. szeptember 02. szombat, 17:11
Kávé ébresztő órával
eva6
2017. június 23. péntek, 05:48
Órával
csalogany13
2017. április 30. vasárnap, 00:16
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.