Regisztráció  Belépés
2018. március 19. hétfő | 12. hét | 78. nap | 11:18 | József, Bánk
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Jubileumi gálaműsorral ünnepli 45 éves fennállását a Jászság Népi Együttes
Szűcs Gábor, a Jászság Nép Együttes művészeti vezetője az MTI-nek hétfőn elmondta: a régi, eredeti táncok, az autentikus folklórkultúra elemei elevenednek meg az ünnepi gálaműsor repertoárjában, ahol vetített bejátszásokkal emlékeznek az elmúlt 45 év fontosabb állomásaira. Színpadra állítanak egy-egy koreográfiát minden évtizedből azokkal a táncosokkal, akik eredetileg is táncolták. Különleges élmény lesz majd ismét látni az 1977-es Ki? Mit? Tud?-on bemutatott koreográfiát, az akkori táncosokkal - mondta. Szűcs Gábor szólt arról is, hogy a csaknem háromszáz fellépő között ott lesznek a Jászság Népi Együttes egykori és jelenlegi táncosai, a Jászság Gyermek Táncegyüttes, a Jászberényi Hagyományőrző Együttes tagjai, a Dűvő zenekar, a Zagyva Banda, a Jártató zenekar és a Bahorka együttes is.

A 15 éves Viganó Alapfokú Művészeti Iskola ifjú táncosai kiemelkedő eredményeket érnek el a fesztiválokon és rendszeres fellépői a helyi rendezvényeknek. A szombati produkciójuk egyben az évzáró gálaműsoruk is lesz, bemutatják az idei tanévben elsajátított koreográfiáikat, de fesztiváldíjat nyert előadás is látható lesz - fűzte hozzá. A Jászság Népi Együttes 1971-ben alakult azzal a céllal, hogy a magyar paraszti tánc és zenei folklór még élő hagyományait felkutassa, ápolja és feldolgozza. A tánc és a zene mellett a táncos szokások, a régi viselet megismerésére is törekednek.

Az első nagy sikert 1977-ben érte el az együttes, miután megnyerte a Ki mit tud? vetélkedőt. Az együttes a megalakulás óta számos hazai rangos fesztiválon szerepelt, melyeken szinte minden évben díjakat nyertek. Művészeti munkájuk egyik legnagyobb elismeréseként megkapták az Örökös Kiváló Együttes címet, 2006-ban a Bartók-díjat. 2012-ben a Fölszállott a páva tehetségkutató versenyt nyerték meg, 2013-ban a Csokonai Vitéz Mihály közösségi, alkotói állami kitüntetésben részesültek. 2014-ben megkapták a Prima Primissima közönségdíját.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2017. május 29. hétfő, 14:02
Címkék: Jászság Népi Együttes, Szűcs Gábor, Jászság Nép Együttes, Jászság Gyermek Táncegyüttes, Jászberényi Hagyományőrző Együttes, Zagyva Banda,
Kommentek
Tovább bővül a Fonó klubhálózata
tánctanárok oktatnak - közölte a Fonó szerdán az MTI-vel.

Mint írták, a folk közönsége fiatalodik és egyre nagyobb szükség van országosan a Fonó klubokra. A jászberényi klub április végén nyitott, ott havonta egy estét szerveznek, májusban pedig már Villányban is várják a közönséget a nyári eseményekre. Ezt követően további városokkal bővül a hálózat a 2017/2018-as évadban.

Jászberényben május 13-án az Üsztürü zenekar és Nyitrai Mariann ad koncertet, a táncházban a jászberényi Jászság Népi Együttes és a Viganó Alapfokú Művészeti Iskola táncosai, oktatói is ott lesznek, és lesznek gyerekfoglalkozások. Június 10-én a tízéves Dobroda zenekar lép fel.

A Fonó Klub Villány a Gál Pince és Bormúzeumban lesz, május 20-án a Fokos Zenekarral, június 4én a Poros és barátaival, június 24-én az Üsztürüvel és Nyitrai Mariannal, július 29-én a Buda Folk Banddel.

A tavaly októberben indult Fonó Klub Szeged a Millenniumi Kávéház és Klubban működik. Itt május 18-án a Poros trióval lesz táncház, június 8-án
velemenyezd, 2017. május 11. csütörtök, 07:04
Két premierrel és két budapesti bemutatóval indítja az évadot a Nemzeti Táncszínház
eljuttatott ismertetőjében.

A Jászok című előadás alkotóinak, Mihályi Gábornak és Melis Lászlónak a célja az volt, hogy bemutassa a jász nép összetett és izgalmas történetét, valamint a tánc, a zene, a költészet és a vizuális művészet segítségével szóljon azokról az egyetemes emberi értékekről, amelyek szellemében nem csak a jászok, hanem minden ember létezni szeretne a világban.

Az előadás szeptember 14-én érkezik a Müpa Fesztivál Színházába. A produkcióban közreműködik a Magyar Állami Népi Együttes, a Jászság Népi Együttes, a Hírvivők Ensemble, Pál István Szalonna és bandája, valamint a Jászok Vegyeskar.

Ugyancsak a fővárosba érkezik szeptemberben a Szegedi Szabadtéri Játékokon debütált Drakula utolsó tánca is, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes előadásában. A klasszikus Drakula történettől eltérően, ez a produkció egy erdélyi falu magyarok és románok lakta vidékén játszódik, ahova furcsa vándormutatványosok érkeznek. A környéken félelem tölti el az embereket a vérszomjas vámpírról szóló hírek
velemenyezd, 2016. szeptember 07. szerda, 17:13
Csángó Fesztivál jövő hét keddtől hat napon át Jászberényben
Szűcs Gábor elmondta:a programsorozattal a csángók sorsára szeretnék felhívni a figyelmet és megismertetni minél több emberrel az évszázadok óta az anyanemzettől elszigetelten élő magyarság sorsát.

Hozzátette: az egymást követő népzenei koncertek és folklórműsorok kínálatát a hazai fellépők mellettGrúziából, Ukrajnából,Törökországból és Bosznia-Hercegovinából érkező külföldi együttesek vendégjátéka színesíti.

A hazai előadók között a fesztiválon fellép Ferenczi György és a Rackajam, Herczku Ágnes és a Banda. Koncertezik mások mellett a Buda Folk Band, a Zagyva Banda, a Vodku zenekar, a Szászcsávási Banda, a Magyarpalatkai Banda és a Bakator zenekar. Fellép a Jászság Népi Együttes, valamint Pál István "Szalonna" és Bandája. Színpadra lép még a Parno Graszt zenekar és a Fölszállott a páva televíziós vetélkedő díjazottjait is láthatja a közönség.

Az eseményen a moldvai és gyimesi hagyományőrzők Csángó Guzsalyas elnevezésű műsorát láthatják az érdeklődők, valamint a magyar és nemzetközi
velemenyezd, 2016. július 11. hétfő, 16:53
Dal- és táncjáték készült a jász nép történetéről
Az előadás célja, hogy egy mitikus családtörténeten keresztül bemutassa a jász nép összetett és izgalmas történetét, végighaladva a történelem és az alkotók fantáziája rajzolta úton, a feltételezett kelet-perzsiai őshazától a dél-orosz sztyeppéken és a mai Moldván át a magyar királyságig - fejtette ki Mihályi Gábor, a darab rendezője és egyik alkotója az előadást bemutató pénteki budapesti sajtótájékoztatón.

Mint mondta, az előadás főszereplője egy ma élő fiatal pár, akiknek múltja elevenedik meg a történetek során, majd "tágul ki" az egész jász nép történetévé. A két szerelemest időről-időre elválasztják egymástól a történelem viharai, de hűségük és szabadságvágyuk minden alkalommal győzedelmeskedik.

"Azt gondolom, művészet ereje a legnagyobb segítség ahhoz, hogy bizonyos szunnyadó identitások lángra kapjanak, bizonyos elfeledett értékek újra középpontba kerüljenek" - emelte ki Mihályi Gábor.

Az előadás, a jász öntudatra és a jász összefogásra épít, és a főbb szerepeket döntően
velemenyezd, 2016. május 13. péntek, 13:53
Kallós Zoltán néprajzkutatót is köszöntik a csángó ünnepi kavalkádon
A Kallós Zoltán tiszteletére rendezett program első részében a moldvai Szályka Rózsa Csángó Hagyományőrző Együttes eleveníti fel a Bákó környéki moldvai csángók esküvői hagyományait a Csángó Menyekező című műsorban, majd a második részben csángó népzenészek koncertjét hallhatja a közönség - mondta el az M1 aktuális csatorna keddi műsorában Papp Imre koreográfus, a Csángó Fesztivál alapítója.

A lakodalmi szokásokat megidéző műsorban az elmúlt évszázadok középkori magyar gyökerű dalait, táncait, zenéit és szokásait ismerhetik meg az érdeklődők a hagyományőrzők tolmácsolásában és Petrás Mária énekművész közreműködésével.

A műsor második részében Papp Imre és barátai évfordulós koncertjén azok a táncosok, zenészek, énesek lépnek fel, akikkel az elmúlt évtizedekben a Jászság Népi Együttes műhelyében és a jászberényi Csángó Fesztiválon lehetett találkozni. A műsor Papp Imre, Péterbencze Anikó és a jászsági műhely három évtizedes Kárpát-medencei néprajzi gyűjtőmunkájának élményeit eleveníti
velemenyezd, 2016. március 29. kedd, 17:32
Székely-, csángó-, palóc-, besenyő- és jász-magyarokról a Ká
akik a kitajok országából érkeztek". A kunok XI. századi történetét már jól nyomon tudjuk követni. Ekkor, átkelve a Volgán az úzokat nyugat felé szorítják és előcsapataik 1055-ben már eljutnak az orosz fejedelemségek határáig; 1071-ben a kijevi fejedelemség nyugati határán harcolnak, 1078-ban pedig már Drinápolyt ostromolják és elérik a Duna vonalát. Terjeszkedésüknek a mongolok támadása vetett véget. Kaukázsi csoportjaik legyőzése után Köten vezetésével az orosz fejedelmekhez fordulnak segítségért, de együttesen 1223-ban a Khalka folyó mellett vereséget szenvednek, aminek következtében a Havasalföld és Moldva vidékére szorulnak vissza; egy részük 1227-ben Bej-bars vezetésével felveszi a keresztény hitet. 1236-ban és 1238-ban a mongolok döntő csapást mérnek a kunokra, akik 1239-ben bekövetkezett újabb vereség után Magyarországra menekülnek, de királyuk, Kuten (Kötöny) megölése miatt az országot rövidesen elhagyják. A tatárjárás után IV. Béla visszahívja őket és mintegy 40-60 000 kunt az Alföld lakatlanul
klementinagidro, 2016. február 14. vasárnap, 18:10
Székely Bál - Kövér: minden körülmények között védjük meg értékeinket!
Kövér László, az Országgyűlés fideszes elnöke elmondta, bízik abban, hogy a bál egyre inkább hagyománnyá válik, ami egyaránt jó Budapestnek és a székelyeknek, és ami lélekben mindenkit erősít. A politikus, a bál fővédnöke, rámutatott: az idei kedvezményezett székely és kárpátaljai közösségek hitükkel és munkájukkal minden nap bizonyítják Tamási Áron igazát, azaz "azért vagyunk a világon, hogy valahol otthon legyünk benne."

Közös célunk, hogy a Kárpát-medencében és a nagyvilágban élő minden magyar nemzettársunk nemcsak a szülőföldjén, hanem Magyarországon és Budapesten is maradéktalanul otthon érezhesse magát - fogalmazott Kövér László.

Közölte: a világpolitikában, a világgazdaságban és a világsajtóban olyan riasztó, mindannyiunk életére közvetlenül, vagy közvetve kiható jelenségeket, folyamatokat lehet tapasztalni, amelyeket erős üldözési mániával felvértezve sem tudtunk volna korábban elképzelni.

Ha mi magyarok nem akarunk elmerülni ebben az abszurd világban, akkor három dologra kell
velemenyezd, 2016. február 05. péntek, 21:43
Képek, videók
mercy_egyuttes_magyar_ foh
menusgabor
2016. április 23. szombat, 18:31
Együttes harapás
sanci81
2015. október 09. péntek, 16:54
apostol_egyuttes_15536 00_
lenke1964
2015. július 26. vasárnap, 14:03
gy. alkalmi együttes.jpg
dnemethk
2015. március 12. csütörtök, 17:11
MERCY EGYÜTTES.ERZSIKE.jp
mrabosai
2014. október 20. hétfő, 19:34
MERCY EGYÜTTES
mrabosai
2014. október 16. csütörtök, 16:06
fehér nyári együttes.jpg
dnemethk
2014. augusztus 31. vasárnap, 14:21
A világ fennállása óta.jp
pacsakute
2014. április 22. kedd, 15:31
A világ fennállása
irmus
2010. szeptember 23. csütörtök, 07:44
A világ fennállása óta.gi
jakabgasparne
2010. május 28. péntek, 06:17
autentikus.jpg
zafir28
2010. november 23. kedd, 11:24
autentikus horimono tetov
grimilda
2009. április 27. hétfő, 13:22
Ünnepi körkép 01.jpg
chillik
2018. február 05. hétfő, 05:31
Ünnepi körkép 02.jpg
chillik
2018. február 05. hétfő, 05:31
Ünnepi körkép 03.jpg
chillik
2018. február 05. hétfő, 05:30
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.