Regisztráció  Belépés
2018. május 24. csütörtök | 21. hét | 144. nap | 12:09 | Eszter, Eliza
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Jubileumi gálaműsorral ünnepli 45 éves fennállását a Jászság Népi Együttes
Szűcs Gábor, a Jászság Nép Együttes művészeti vezetője az MTI-nek hétfőn elmondta: a régi, eredeti táncok, az autentikus folklórkultúra elemei elevenednek meg az ünnepi gálaműsor repertoárjában, ahol vetített bejátszásokkal emlékeznek az elmúlt 45 év fontosabb állomásaira. Színpadra állítanak egy-egy koreográfiát minden évtizedből azokkal a táncosokkal, akik eredetileg is táncolták. Különleges élmény lesz majd ismét látni az 1977-es Ki? Mit? Tud?-on bemutatott koreográfiát, az akkori táncosokkal - mondta. Szűcs Gábor szólt arról is, hogy a csaknem háromszáz fellépő között ott lesznek a Jászság Népi Együttes egykori és jelenlegi táncosai, a Jászság Gyermek Táncegyüttes, a Jászberényi Hagyományőrző Együttes tagjai, a Dűvő zenekar, a Zagyva Banda, a Jártató zenekar és a Bahorka együttes is.

A 15 éves Viganó Alapfokú Művészeti Iskola ifjú táncosai kiemelkedő eredményeket érnek el a fesztiválokon és rendszeres fellépői a helyi rendezvényeknek. A szombati produkciójuk egyben az évzáró gálaműsoruk is lesz, bemutatják az idei tanévben elsajátított koreográfiáikat, de fesztiváldíjat nyert előadás is látható lesz - fűzte hozzá. A Jászság Népi Együttes 1971-ben alakult azzal a céllal, hogy a magyar paraszti tánc és zenei folklór még élő hagyományait felkutassa, ápolja és feldolgozza. A tánc és a zene mellett a táncos szokások, a régi viselet megismerésére is törekednek.

Az első nagy sikert 1977-ben érte el az együttes, miután megnyerte a Ki mit tud? vetélkedőt. Az együttes a megalakulás óta számos hazai rangos fesztiválon szerepelt, melyeken szinte minden évben díjakat nyertek. Művészeti munkájuk egyik legnagyobb elismeréseként megkapták az Örökös Kiváló Együttes címet, 2006-ban a Bartók-díjat. 2012-ben a Fölszállott a páva tehetségkutató versenyt nyerték meg, 2013-ban a Csokonai Vitéz Mihály közösségi, alkotói állami kitüntetésben részesültek. 2014-ben megkapták a Prima Primissima közönségdíját.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2017. május 29. hétfő, 14:02
Címkék: Jászság Népi Együttes, Szűcs Gábor, Jászság Nép Együttes, Jászság Gyermek Táncegyüttes, Jászberényi Hagyományőrző Együttes, Zagyva Banda,
Kommentek
Csángó Fesztivál - Több mint 50 program, csaknem ezer résztvevő Jászberényben
Szűcs Gábor, a fesztivál igazgatója a Folklór Kulturális Közalapítvány és a Jászság Népi Együttes szervezésében megvalósuló rendezvény keddi sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a programsorozattal a csángók sorsára szeretnék felhívni a figyelmet és megismertetni minél több emberrel az évszázadok óta az anyanemzettől elszigetelten élő magyarság sorsát.

Hozzátette: az augusztus 8. és 13. között zajló fesztiválon komplex képet kaphatnak a résztvevők a csángók népművészetéről, miközben más népek hagyományaiba is betekintést lehet nyerni.

Busai Norbert szervező a programelemek közül kiemelte az augusztus 11-i Fölszállott a páva gálaműsort, amelyben láthatók lesznek a népszerű televíziós vetélkedő táncosai, zenészei és énekesei, összes jászsági szereplője. A házigazda Agócs Károly néprajzkutató, a Fölszállott a páva zsűritagja lesz, köszöntőt Balogh Júlia, a vetélkedő vezető szerkesztője fog mondani.

Kocsán László rendező a sajtótájékoztatón a moldvai és gyimesi hagyományőrzők Csángó Guzsalyas
velemenyezd, 2017. augusztus 01. kedd, 14:23
Tovább bővül a Fonó klubhálózata
tánctanárok oktatnak - közölte a Fonó szerdán az MTI-vel.

Mint írták, a folk közönsége fiatalodik és egyre nagyobb szükség van országosan a Fonó klubokra. A jászberényi klub április végén nyitott, ott havonta egy estét szerveznek, májusban pedig már Villányban is várják a közönséget a nyári eseményekre. Ezt követően további városokkal bővül a hálózat a 2017/2018-as évadban.

Jászberényben május 13-án az Üsztürü zenekar és Nyitrai Mariann ad koncertet, a táncházban a jászberényi Jászság Népi Együttes és a Viganó Alapfokú Művészeti Iskola táncosai, oktatói is ott lesznek, és lesznek gyerekfoglalkozások. Június 10-én a tízéves Dobroda zenekar lép fel.

A Fonó Klub Villány a Gál Pince és Bormúzeumban lesz, május 20-án a Fokos Zenekarral, június 4én a Poros és barátaival, június 24-én az Üsztürüvel és Nyitrai Mariannal, július 29-én a Buda Folk Banddel.

A tavaly októberben indult Fonó Klub Szeged a Millenniumi Kávéház és Klubban működik. Itt május 18-án a Poros trióval lesz táncház, június 8-án
velemenyezd, 2017. május 11. csütörtök, 07:04
Két premierrel és két budapesti bemutatóval indítja az évadot a Nemzeti Táncszínház
eljuttatott ismertetőjében.

A Jászok című előadás alkotóinak, Mihályi Gábornak és Melis Lászlónak a célja az volt, hogy bemutassa a jász nép összetett és izgalmas történetét, valamint a tánc, a zene, a költészet és a vizuális művészet segítségével szóljon azokról az egyetemes emberi értékekről, amelyek szellemében nem csak a jászok, hanem minden ember létezni szeretne a világban.

Az előadás szeptember 14-én érkezik a Müpa Fesztivál Színházába. A produkcióban közreműködik a Magyar Állami Népi Együttes, a Jászság Népi Együttes, a Hírvivők Ensemble, Pál István Szalonna és bandája, valamint a Jászok Vegyeskar.

Ugyancsak a fővárosba érkezik szeptemberben a Szegedi Szabadtéri Játékokon debütált Drakula utolsó tánca is, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes előadásában. A klasszikus Drakula történettől eltérően, ez a produkció egy erdélyi falu magyarok és románok lakta vidékén játszódik, ahova furcsa vándormutatványosok érkeznek. A környéken félelem tölti el az embereket a vérszomjas vámpírról szóló hírek
velemenyezd, 2016. szeptember 07. szerda, 17:13
Csángó Fesztivál jövő hét keddtől hat napon át Jászberényben
Szűcs Gábor elmondta:a programsorozattal a csángók sorsára szeretnék felhívni a figyelmet és megismertetni minél több emberrel az évszázadok óta az anyanemzettől elszigetelten élő magyarság sorsát.

Hozzátette: az egymást követő népzenei koncertek és folklórműsorok kínálatát a hazai fellépők mellettGrúziából, Ukrajnából,Törökországból és Bosznia-Hercegovinából érkező külföldi együttesek vendégjátéka színesíti.

A hazai előadók között a fesztiválon fellép Ferenczi György és a Rackajam, Herczku Ágnes és a Banda. Koncertezik mások mellett a Buda Folk Band, a Zagyva Banda, a Vodku zenekar, a Szászcsávási Banda, a Magyarpalatkai Banda és a Bakator zenekar. Fellép a Jászság Népi Együttes, valamint Pál István "Szalonna" és Bandája. Színpadra lép még a Parno Graszt zenekar és a Fölszállott a páva televíziós vetélkedő díjazottjait is láthatja a közönség.

Az eseményen a moldvai és gyimesi hagyományőrzők Csángó Guzsalyas elnevezésű műsorát láthatják az érdeklődők, valamint a magyar és nemzetközi
velemenyezd, 2016. július 11. hétfő, 16:53
Dal- és táncjáték készült a jász nép történetéről
Az előadás célja, hogy egy mitikus családtörténeten keresztül bemutassa a jász nép összetett és izgalmas történetét, végighaladva a történelem és az alkotók fantáziája rajzolta úton, a feltételezett kelet-perzsiai őshazától a dél-orosz sztyeppéken és a mai Moldván át a magyar királyságig - fejtette ki Mihályi Gábor, a darab rendezője és egyik alkotója az előadást bemutató pénteki budapesti sajtótájékoztatón.

Mint mondta, az előadás főszereplője egy ma élő fiatal pár, akiknek múltja elevenedik meg a történetek során, majd "tágul ki" az egész jász nép történetévé. A két szerelemest időről-időre elválasztják egymástól a történelem viharai, de hűségük és szabadságvágyuk minden alkalommal győzedelmeskedik.

"Azt gondolom, művészet ereje a legnagyobb segítség ahhoz, hogy bizonyos szunnyadó identitások lángra kapjanak, bizonyos elfeledett értékek újra középpontba kerüljenek" - emelte ki Mihályi Gábor.

Az előadás, a jász öntudatra és a jász összefogásra épít, és a főbb szerepeket döntően
velemenyezd, 2016. május 13. péntek, 13:53
Kallós Zoltán néprajzkutatót is köszöntik a csángó ünnepi kavalkádon
A Kallós Zoltán tiszteletére rendezett program első részében a moldvai Szályka Rózsa Csángó Hagyományőrző Együttes eleveníti fel a Bákó környéki moldvai csángók esküvői hagyományait a Csángó Menyekező című műsorban, majd a második részben csángó népzenészek koncertjét hallhatja a közönség - mondta el az M1 aktuális csatorna keddi műsorában Papp Imre koreográfus, a Csángó Fesztivál alapítója.

A lakodalmi szokásokat megidéző műsorban az elmúlt évszázadok középkori magyar gyökerű dalait, táncait, zenéit és szokásait ismerhetik meg az érdeklődők a hagyományőrzők tolmácsolásában és Petrás Mária énekművész közreműködésével.

A műsor második részében Papp Imre és barátai évfordulós koncertjén azok a táncosok, zenészek, énesek lépnek fel, akikkel az elmúlt évtizedekben a Jászság Népi Együttes műhelyében és a jászberényi Csángó Fesztiválon lehetett találkozni. A műsor Papp Imre, Péterbencze Anikó és a jászsági műhely három évtizedes Kárpát-medencei néprajzi gyűjtőmunkájának élményeit eleveníti
velemenyezd, 2016. március 29. kedd, 17:32
Székely-, csángó-, palóc-, besenyő- és jász-magyarokról a Ká
akik a kitajok országából érkeztek". A kunok XI. századi történetét már jól nyomon tudjuk követni. Ekkor, átkelve a Volgán az úzokat nyugat felé szorítják és előcsapataik 1055-ben már eljutnak az orosz fejedelemségek határáig; 1071-ben a kijevi fejedelemség nyugati határán harcolnak, 1078-ban pedig már Drinápolyt ostromolják és elérik a Duna vonalát. Terjeszkedésüknek a mongolok támadása vetett véget. Kaukázsi csoportjaik legyőzése után Köten vezetésével az orosz fejedelmekhez fordulnak segítségért, de együttesen 1223-ban a Khalka folyó mellett vereséget szenvednek, aminek következtében a Havasalföld és Moldva vidékére szorulnak vissza; egy részük 1227-ben Bej-bars vezetésével felveszi a keresztény hitet. 1236-ban és 1238-ban a mongolok döntő csapást mérnek a kunokra, akik 1239-ben bekövetkezett újabb vereség után Magyarországra menekülnek, de királyuk, Kuten (Kötöny) megölése miatt az országot rövidesen elhagyják. A tatárjárás után IV. Béla visszahívja őket és mintegy 40-60 000 kunt az Alföld lakatlanul
klementinagidro, 2016. február 14. vasárnap, 18:10
Képek, videók
mercy_egyuttes_magyar_ foh
menusgabor
2016. április 23. szombat, 18:31
Együttes harapás
sanci81
2015. október 09. péntek, 16:54
apostol_egyuttes_15536 00_
lenke1964
2015. július 26. vasárnap, 14:03
gy. alkalmi együttes.jpg
dnemethk
2015. március 12. csütörtök, 17:11
MERCY EGYÜTTES.ERZSIKE.jp
mrabosai
2014. október 20. hétfő, 19:34
MERCY EGYÜTTES
mrabosai
2014. október 16. csütörtök, 16:06
fehér nyári együttes.jpg
dnemethk
2014. augusztus 31. vasárnap, 14:21
A világ fennállása óta.jp
pacsakute
2014. április 22. kedd, 15:31
A világ fennállása
irmus
2010. szeptember 23. csütörtök, 07:44
A világ fennállása óta.gi
jakabgasparne
2010. május 28. péntek, 06:17
autentikus.jpg
zafir28
2010. november 23. kedd, 11:24
autentikus horimono tetov
grimilda
2009. április 27. hétfő, 13:22
Ünnepi körkép 01.jpg
chillik
2018. február 05. hétfő, 05:31
Ünnepi körkép 02.jpg
chillik
2018. február 05. hétfő, 05:31
Ünnepi körkép 03.jpg
chillik
2018. február 05. hétfő, 05:30
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.