Regisztráció  Belépés
2017. március 28. kedd | 13. hét | 87. nap | 06:14 | Gedeon, Johanna
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Szép írások
Tibor bá' vissza a múltba online


~00000Egészen más dolog valamit tudni, és ugyanazt átélni. Amikor én voltam gyerek, tomboltak a gyerekbetegségek. Ez nem azt jelenti, hogy például egy gyerek nem kaphatott tüdőbajt, kaphatott, csak kaphatott mellé gyerekbetegséget is, amiken - az akkori orvosi felfogás szerint - okosabb volt átesni minél előbb. Ez különösen a rubeolára volt igaz, mert gyerekeknél könnyebb lefolyású volt, és persze gyógyulás után az egyén immúnissá vált a betegségre. Ráadásul terhes nők rubeolája egészen biztos súlyos rendellenességgel rendelkező gyerek világra hozását jelentette. Korabéli megoldás? Szülés előtt a nő essen át rubeolán, persze még gyerekkorban.

A bárányhimlő gyerekjátéknak számított, csak jelentett jó néhány nap ágyban tartást. Hasonlított a fekete himlőhöz, csak nem járt halállal és az apró pörsenések nyom nélkül gyógyultak ellentétben a fekete himlő ragyájával, ami egy életre ott maradt.

A skarlát elképesztően fertőző volt, és persze nem tudtak ellene tenni semmit. Illetve, iparkodtak adminisztratív módon védekezni. Ha egy lakásban skarlátos gyerek feküdt, akkor annak ajtajára kiragasztottak egy piros cédulát, hogy oda ne menjen be senki, majd a betegség után megjelent a KÖJÁL és a lakást kifertőtlenítette, ami egyenlő volt a ruhák, szőnyeg és a bútorok tönkretételével. Naná, hogy az emberek iparkodtak a betegséget titokban tartani.

A gyerekbetegség azt se jelentette, hogy felnőtt nem kaphatta meg, ha gyerekkorában nem esett át rajta. Ilyen volt például a kanyaró, amit legkönnyebben a 10 év körüli gyerekek élték át, felnőttek körében nem volt ritka a halál.

A mumpsz, mint vírusos betegség, természetesen feltartóztathatatlan volt, de nem kellett vele túlzottan számolni. Jó lenne tudni, hogy viszonyult a társadalom ezekhez? Úgy hogy több gyereket hoztak a világra, mint amennyit szándékoztak felnevelni, mert a gyerekek hullottak, mint összes a legyek. És most miért nem hullnak? Nos, hát, ez a lényeg. A vízválasztó a harmincas évek voltak, amikor megjelentek, először a szulfó készítmények, majd a penicillin. Ezekkel nagyon eredményesen lehetett harcolni a betegségekkel szemben, de nem csak ez. Később kifejlesztették a vakcinákat. Ma már a kanyaró, mumpsz, rubeola és bárányhimlő elleni létezik kombinált vakcina, amit már 12 hónapos kor után be lehet adni.

Személy szerint én az összes gyerekbetegségen átestem, vagyis élve kerültem ki belőlük, ami egyáltalán nem volt törvényszerű. Ráadásul még a tbc-t is összeszedtem, plusz két mellhártya gyulladás, számtalan torokgyulladás. Csoda, hogy megértem a kamaszkort. Ez meg is mutatkozott a közgondolkodásban. A gyerekek se gondolták, hogy feltétlenül meg kell érniük a felnőttkort. Ezért volt annyira elfogadható az állandó fohászkodás. Az emberek szavajárása volt ,,ha megérem", amit gyakran hozzátettek terveik említéséhez. ,,Tavasszal kifestetem a konyhát - ha (isten segítségével) megérem." Mondott ilyet egy 40 éves háziasszony, és ezen senki se ütközött meg. Igen, az élet folytatásához szerencse, vagy isten segítsége kellett.

Aztán a háború végével nagyot változott a világ. Jöttek az antibiotikumok, és az emberek gyorsan felejtenek. Napjainkban azon vannak felháborodva, ha valaki 65 évesen eltávozik közöllünk, ,,de, hát miért? Mi történt vele?" Mintha az életben maradás lenne a szabály, ami alól néha akad egy-egy kivétel is.

kirscha, 2017. január 12. csütörtök, 11:19
Címkék: múltba online, akkori orvosi, rubeolára volt, egyén immúnissá, bárányhimlő gyerekjátéknak, fekete himlőhöz,
Kommentek
Szép írások
Légy mindig önmagad, ne bújj maszkok mögé. Láttál már olyan fát, amelyik más fajnak álcázza magát, csak, hogy szebb legyen? Erre semmi szükség nincsen. Ugyanis olyan embereket kell magadhoz vonzz, akik valódi éneddel rezonálnak.
kirscha, 2017. március 23. csütörtök, 22:47
Szép írások
Merj szeretni mindenen át
Életeken és világokon,
Reszkessen a szó ajkadon
Lépj hát közel, mit szíved enged
Tedd meg, légy hű madár
Ki társra talál
Forrás vizét, ha szomjazod
Társaddal repülj
Keress üdítő vizű patakot
Szívnek szólni szerelemmel
Harcolni a félelemmel
Hinni mindenben mi álom
Tenni, hogy valóra váljon
Kezedbe temetni arcom
Kezedet keblemen tartom
Hallgasd, hogy zubog, forr a vérem
Mint dübörgő vihar
Mely mindent felkavar, minden alvó szépet
Életteli reményeket
Álmodj valóságot magadnak
Szeretettel telit, mindenek felettit
Dal szálljon az égbe. táncoljunk a fényben
Őrült részegségben, egymás ölében
Szerelembe hajtva lelkünk
Embernek születtünk
Szeretünk mert a lélek hol száll, hol éled
Benne minden reményed
Szívnek szava sosem fájhat
Félelem mi szabhat gátat
Félelem az
kirscha, 2017. március 23. csütörtök, 22:34
Szép írások
A család azt jelenti, megosztjuk egymással a hibáinkat, a tökéletlenségeinket és az érzéseinket,miközben nem szűnünk meg szeretni egymást.De még ha szeretet árad belőlünk, akkor sem vagyunk mindig szeretetre méltók. Ha pedig nem vagyunk tökéletesek, lényeges, hogy meg tudjuk bocsátani önmagunknak és másoknak. Azután másnap reggel elölről kezdünk mindent.
Olyan folyamat ez, mint a bimbó nyílása. Virágzás, virulás és virágba borulás.

Bernie Siege
kirscha, 2017. március 23. csütörtök, 22:21
Szép írások
Mindenkinek arra van ideje amire akarja, hogy legyen. Ez nem az elfoglaltságról szól hanem arról a döntésről, hogy kinek , milyen szerepet és mekkora elsőbbséget szánunk az életünkben. A számodra igazán fontos személyekre mindig találni fogsz időt. Ahogyan azok az emberek is akik részesei kívánnak lenni az életednek
kirscha, 2017. március 23. csütörtök, 22:15
Szép írások
Olvass el naponta néhány igaz szót, ...
... bölcs gondolatot, szép verset. Olyat, amit... neked írtak. Hallgass olyan zenét, melyet nem a káosz, hanem egy magasabb rend szült. Könnyű megkülönböztetni, mert az utóbbi szép. Hozd helyre magad naponta. A légkör, amelyben élsz, szennyes. Tele van negatív adással, fullasztó, boldogtalan, koszos gondolattal.
De te nézz a magasba, s hangold magad a nap sugarára. És ne felejts el esténként fölnézni az égre, hogy újra és újra eszedbe jusson: a végtelen gyermeke vagy.

Müller Péter
kirscha, 2017. március 23. csütörtök, 22:10
Szép írások
Lehet, hogy a komfort zóna kifejezést hallva sokan a kényelemre asszociálunk elsőként, viszont ennél többet jelent. Ide tartozik minden olyan tevékenység, amit már begyakoroltunk, amiben magabiztosak vagyunk, minden olyan fizikai vagy társas közeg, amiben otthonosan mozgunk, biztonságban érezzük magunkat. Ide tartoznak az akár már automatikus rutin-cselekedeteink is. A lényeg, hogy a komfort zóna biztonságos terep, ahol nem érhetnek nagy meglepetések, viszont tanulni, fejlődni sem fogunk.

Tehát a manapság divatos mondás: Törj ki a komfort zónádból, nem minden esetben helytálló.
A komfort zónából jó esetben nem kitörni kell, hanem inkább azt tágítani lehet. Nem jelent önmagában tehát semmi rosszat, ha a komfort zónában vagyunk és úgy érezzük megvalósítottuk álmainkat.
A komfort zóna határa mindenkinél máshol helyezkedik el, kinek szélesebb a zónája, kinek szűkebb. A határok rugalmassága sok mindentől függ, de tudatosan lehet tanulni, trenirozni magunkat arra, hogy az új, esetleg stresszel
kirscha, 2017. március 16. csütörtök, 09:28
Szép írások
Krúdy Gyula a fővárosi nőkről 1917-ben írta a következő, cseppet sem hízelgő sorokat:

Szeretik önmagukat hírbe hozni. Leülnek a szalonban és szemérmetlenül panaszkodnak udvarlóik csalfaságáról. Egymást rontják, biztatják, eltökélik. A rossz példa oly ragadós! Szinte fehér holló a tisztességes asszony a várodban! [...]azok akik a premiereken, éttermekben, cukrászdákban henteregnek, oly elvetemedettek, hogy nincsen olyan férfi a városban, aki megmentené őket a máglyától, ha még fennállana ez a derék szokás. Pedig a kócsagtollas büszkék, a semmitmondó arcú uszályosak, gőgös delnők és finnyás előkelősdiek, az áltisztességesek, a sopánkodók, az unatkozók és mindent fitymálók: ruha nélkül olyanok, hogy az egész női nemből kiábrándulnak a férfiak. Hogy még van kedvük Pesten a férfiaknak cserélgetni a barátnőiket, a szívhölgyeiket, a titkos ismeretségeiket! Hisz majdnem mindegyik divathölgy keresztülmegy valamennyi férfi
kirscha, 2017. március 16. csütörtök, 09:19
Képek, videók
vidám írások II vidám kön
hollyka
2014. március 22. szombat, 22:32
Csodálatos Írások
sacimama
2013. május 10. péntek, 08:18
Írások O. Kovács Attilána
furaila
2013. január 17. csütörtök, 05:20
írásokkal
bobci
2013. január 15. kedd, 11:26
Utazás a Multban 01.jpg
chillik
2016. december 02. péntek, 04:33
Utazás a Multban 02.jpg
chillik
2016. december 02. péntek, 04:32
MÚLTBA VISSZA NÉZVE.jpg
marika6668
2016. június 04. szombat, 01:31
Amíg a múltban élsz
sanci81
2015. augusztus 01. szombat, 17:25
babakocsi multban.jpg
kicsoda57
2015. január 04. vasárnap, 23:17
Ne kapaszkodj a múltba.jp
pacsakute
2013. március 02. szombat, 19:39
Vissza a multba.jpg
gigi55
2013. február 07. csütörtök, 15:13
ne kapaszkodj a múltba ci
sarkadykati
2012. november 22. csütörtök, 04:15
A múltba visszanézve.gif
jpiros
2012. október 31. szerda, 18:34
Közel múltban..jpg
mailona
2012. június 20. szerda, 19:03
A múltba vissza.....bmp
bongyi53
2011. augusztus 03. szerda, 18:44
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.