Regisztráció  Belépés
2017. szeptember 26. kedd | 39. hét | 269. nap | 09:23 | Jusztina
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Szép írások
Tibor bá' vissza a múltba online


~00000Egészen más dolog valamit tudni, és ugyanazt átélni. Amikor én voltam gyerek, tomboltak a gyerekbetegségek. Ez nem azt jelenti, hogy például egy gyerek nem kaphatott tüdőbajt, kaphatott, csak kaphatott mellé gyerekbetegséget is, amiken - az akkori orvosi felfogás szerint - okosabb volt átesni minél előbb. Ez különösen a rubeolára volt igaz, mert gyerekeknél könnyebb lefolyású volt, és persze gyógyulás után az egyén immúnissá vált a betegségre. Ráadásul terhes nők rubeolája egészen biztos súlyos rendellenességgel rendelkező gyerek világra hozását jelentette. Korabéli megoldás? Szülés előtt a nő essen át rubeolán, persze még gyerekkorban.

A bárányhimlő gyerekjátéknak számított, csak jelentett jó néhány nap ágyban tartást. Hasonlított a fekete himlőhöz, csak nem járt halállal és az apró pörsenések nyom nélkül gyógyultak ellentétben a fekete himlő ragyájával, ami egy életre ott maradt.

A skarlát elképesztően fertőző volt, és persze nem tudtak ellene tenni semmit. Illetve, iparkodtak adminisztratív módon védekezni. Ha egy lakásban skarlátos gyerek feküdt, akkor annak ajtajára kiragasztottak egy piros cédulát, hogy oda ne menjen be senki, majd a betegség után megjelent a KÖJÁL és a lakást kifertőtlenítette, ami egyenlő volt a ruhák, szőnyeg és a bútorok tönkretételével. Naná, hogy az emberek iparkodtak a betegséget titokban tartani.

A gyerekbetegség azt se jelentette, hogy felnőtt nem kaphatta meg, ha gyerekkorában nem esett át rajta. Ilyen volt például a kanyaró, amit legkönnyebben a 10 év körüli gyerekek élték át, felnőttek körében nem volt ritka a halál.

A mumpsz, mint vírusos betegség, természetesen feltartóztathatatlan volt, de nem kellett vele túlzottan számolni. Jó lenne tudni, hogy viszonyult a társadalom ezekhez? Úgy hogy több gyereket hoztak a világra, mint amennyit szándékoztak felnevelni, mert a gyerekek hullottak, mint összes a legyek. És most miért nem hullnak? Nos, hát, ez a lényeg. A vízválasztó a harmincas évek voltak, amikor megjelentek, először a szulfó készítmények, majd a penicillin. Ezekkel nagyon eredményesen lehetett harcolni a betegségekkel szemben, de nem csak ez. Később kifejlesztették a vakcinákat. Ma már a kanyaró, mumpsz, rubeola és bárányhimlő elleni létezik kombinált vakcina, amit már 12 hónapos kor után be lehet adni.

Személy szerint én az összes gyerekbetegségen átestem, vagyis élve kerültem ki belőlük, ami egyáltalán nem volt törvényszerű. Ráadásul még a tbc-t is összeszedtem, plusz két mellhártya gyulladás, számtalan torokgyulladás. Csoda, hogy megértem a kamaszkort. Ez meg is mutatkozott a közgondolkodásban. A gyerekek se gondolták, hogy feltétlenül meg kell érniük a felnőttkort. Ezért volt annyira elfogadható az állandó fohászkodás. Az emberek szavajárása volt ,,ha megérem", amit gyakran hozzátettek terveik említéséhez. ,,Tavasszal kifestetem a konyhát - ha (isten segítségével) megérem." Mondott ilyet egy 40 éves háziasszony, és ezen senki se ütközött meg. Igen, az élet folytatásához szerencse, vagy isten segítsége kellett.

Aztán a háború végével nagyot változott a világ. Jöttek az antibiotikumok, és az emberek gyorsan felejtenek. Napjainkban azon vannak felháborodva, ha valaki 65 évesen eltávozik közöllünk, ,,de, hát miért? Mi történt vele?" Mintha az életben maradás lenne a szabály, ami alól néha akad egy-egy kivétel is.

kirscha, 2017. január 12. csütörtök, 11:19
Címkék: múltba online, akkori orvosi, rubeolára volt, egyén immúnissá, bárányhimlő gyerekjátéknak, fekete himlőhöz,
Kommentek
Szép írások
Lefutottál egy komoly versenyt? Szép volt! Ha őszre újabb jelentős eseményt tervezel, valószínűleg azon tanakodsz, mivel töltsd az elkövetkezendő pár hetet. A legjobb, ha karbantartó programot dolgozol ki magadnak a legszükségesebb mennyiségű futással (és pihenéssel)
A regenerálódás idején válassz olyan kiegészítő edzést, amely a következő célod elérésében segít majd, például erősítsd az alsótestedet.
A lazább futások segítenek mentálisan regenerálódnod, miközben javítják az erőbeosztást, erősítik az izmokat, inakat és csontokat, és növelik a vitelkapacitásodat
kirscha, 2017. szeptember 21. csütörtök, 11:47
Szép írások
Fekete István: Őszi alkony (részlet)

Az özvegynek három fia volt.
A legidősebb volt a vadász, aki cserfalombos kis kalapjával minden vadászaton ott volt. Szerette az újbort, új nótát és a dobogó járású, testes menyecskéket, akiknek az ura mindig kint hált a szőlőben.
A középső volt a piktor, akinek szemében csodás színek kavarogtak; palettáján tombolt a sárga, a vörös, a bíbor, de amit festett, azzal megelégedve soha nem volt. Keverte a színeket, melyek mid árnyékosabbak, mind sötétebbek lettek. A sárgából földszín lett, a bíborból füstös fekete, de ő csak festett; festett, amíg egy hajnalon fehér nem lett az egész, mert akkor éjjel a képre rászállt a dér.
A legkisebb volt a muzsikus: Mindenszentekkor ő ült az orgonánál, és az öreg sípok nehéz sóhajtásokat búgtak, mint a szél, mely temetőről temetőre járt ebben az időben, és zúgása súlyos volt, mint maga a bánat.
Kései
kirscha, 2017. szeptember 21. csütörtök, 11:38
Szép írások
Ez egy oda-vissza regény.

Miután elolvasta az ember a nyomtatás sorrendjében, talán érdemes elolvasni még egyszer, a végétől indulva, fejezetenként hátrálva előre. Aki akarja, kezdheti rögtön így. Vagy akár összevissza. Mindenesetre sem a szövegnek, sem az olvasóknak nem árt, ha kétszer. A szerző azért nagyon örül, ha legalább egyszer.


Ez az idő regénye.

A változást próbálja megragadni. Fejlődést és visszafejlődést. Elmúlást és múlást. Hanyatlást és haladást. Gyászt és reményt.


Ez egy történelmi regény.

Egy város, egy nép, egy törzs históriája. A jelenből indul, s hátrál visszafelé a múltba. Kétezer év magány. A cselekmény összetartó ereje egy titokzatos szöveg, a Hattyús kézirat, a manuscriptum. Minden korokban próbálják megfejteni, kevés sikerrel. Ennek folytán a magyar nyelv kialakulásának néhány fordulópontját is számba
kirscha, 2017. szeptember 21. csütörtök, 11:22
Szép írások
A herceg felesége

A film amerikai bemutatója 1956. április 26-án volt, egy héttel azután, hogy a színésznő hozzáment Rainer monacoi herceghez. Grace és a herceg 1955-ben a Cannes-i filmfesztiválon ismerkedett meg. Kelly a Vidéki lány c. filmjét reklámozta, amelyért egyébként abban évben a legjobb színésznő kategóriában Oscar-díjat is kapott (állítólag mindössze hat szavazattal megelőzve Judy Garlandot). A fesztivál után a színésznő visszatért Amerikába, és elkezdte forgatni a Charles Vidor által rendezett A hattyú-t. (1950-ben pályája elején már játszotta Alexandra hercegnő szerepét a CBS által készített televíziós változatban). A történet az elérhetetlen hercegkisasszonyól szól, aki - csakhogy a felséggel észrevétesse magát - rámosolyog az első férfire, akit megtalál.
Történetesen a nevelő lesz az, aki titokban már régóta szerelmes Alexandrába. Az ő szerelme egy éjszakára lángra gyújtja a hercegnő szívét, de ettől csak olyanná válik, mint a hattyú, aki, ha kijön a partra, csak egy libához
kirscha, 2017. szeptember 21. csütörtök, 11:09
Szép írások
A napokban a film kategóriában feltettem A HATTYÚ HALÁLA
Darren Aronofsky: Fekete hattyú filmjét !

Erről szól most ez az írás!

"A történetet mindenki ismeri. (- egy szűz kis királylány, tiszta mint a hó, egy hattyú testébe zárva a szabadság után vágyik és csak az igaz szerelem törheti meg az átkot, a kívánsága már majdnem valóra válik a herceg által, ám mielőtt a fiú szerelmet vallana, a kéjvágyó ikertestvér, a fekete hattyú átveri és elcsábítja őt, fájdalmában a fehér hattyú leveti magát egy szikláról, az öngyilkosságon keresztül a halálban szabadságot talál -) Egyszerű történet. Mint A pankrátoré. Ikerfilm, a ,,legalantasabb" művészet után a ,,legmagasabbá". Backstage balett-film: modern mese egy régi mese színpadra állításáról. A fehér hattyú: Nina (Natalie Portman), a kislánykorban ragadt balett-aspiráns, aki csak tökéletességre, ennek elismerésére, anyaméh-magányra és sikerre vágyik."
kirscha, 2017. szeptember 21. csütörtök, 10:52
Szép írások
Apollón, a tragédia istene

Ha az ókori görögök közül valaki valahol megpillantott egy hattyút, az sok mindent fölidézett benne. Ma, ha valamelyik tavunkon meglátunk egy hattyút, mi jut eszünkbe róla? A madárinfluenza. Azután pedig - főleg idősebbeknek- a Patyolat.

"A hattyú dalának értelmezését mindig a halálnak az aktuális korszellemben játszott szerepe irányította; mindig az adott kor szellemének tanatológiai horizontja volt a hattyúdal értelmezési kerete. Platón Phaidónjában a halálba induló Szókratész tanítványainak a hattyúról is beszél. ,,Énekelnek ők előbb is, de amikor érzik, hogy meg kell halniuk, akkor énekelnek a legtöbbet és a legszebben: örömükben, hogy az istenekhez kell elmenniük, akiknek szolgái. Az emberek azonban halálfélelmükben a hattyúról is hazugságot beszélnek. Azt mondják, hogy gyászukat siratva énekelnek. Nem gondolják meg, hogy egy madár
kirscha, 2017. szeptember 21. csütörtök, 10:20
Szép írások
A szerelem nyilvánvalóan nem a szívben lakozik, annak ellenére sem, hogy még 1991-ben sikerült rátalálni a szervnek olyan sejtjeire, amelyek nagyban hasonlítottak az idegsejtekhez. Ezek a szívsejtek képesek emlékeket megőrizni, és az agytól függetlenül működni. Ennek ellenére a szerelem - ahogy a többi érzelem is - az agy terméke.
kirscha, 2017. szeptember 07. csütörtök, 22:09
Szép írások
Mielőtt gyors véleményt formálnál valakiről, gondolj bele abba, hogy az az ember vajon miért olyan, amilyen vagy miért viselkedik éppen úgy, ahogy. Tegyük fel, hogy valaki nagy sietségében fellökött az utcán. Mielőtt kijelentenéd, hogy milyen egy agresszív, figyelmetlen idiótával van dolgod és ezzel saját magadban negatív érzéseket ébresztenél, gondolj bele a lehetséges magyarázatokba. Elképzelhető, hogy fellökött, észre sem vette, bocsánatot sem kért, mert rohan az édesanyjához a kórházba, akit épp most szállít oda a mentő. Lehet, hogy egy vonathoz siet, mert ha azt nem éri el, nem lesz ott időben a gyereke első iskolai fellépésén. Sok oka lehet annak, hogy valaki nem elvárásainknak megfelelően cselekszik, de ennek általában jó oka szokott lenni.

Légy elnéző az emberekkel, mert sosem tudhatod, hogy ők éppen min mennek keresztül az életükben.

Soha ne mondj rosszat másokról

Ezt a legtöbben lehetetlennek tartják és mi tagadás, valóban roppant nehéz betartani, hogy soha nem
kirscha, 2017. szeptember 07. csütörtök, 21:52
Képek, videók
vidám írások II vidám kön
hollyka
2014. március 22. szombat, 22:32
Csodálatos Írások
sacimama
2013. május 10. péntek, 08:18
Írások O. Kovács Attilána
furaila
2013. január 17. csütörtök, 05:20
írásokkal
bobci
2013. január 15. kedd, 11:26
Utazás a Multban 01.jpg
chillik
2016. december 02. péntek, 04:33
Utazás a Multban 02.jpg
chillik
2016. december 02. péntek, 04:32
MÚLTBA VISSZA NÉZVE.jpg
marika6668
2016. június 04. szombat, 01:31
Amíg a múltban élsz
sanci81
2015. augusztus 01. szombat, 17:25
babakocsi multban.jpg
kicsoda57
2015. január 04. vasárnap, 23:17
Ne kapaszkodj a múltba.jp
pacsakute
2013. március 02. szombat, 19:39
Vissza a multba.jpg
gigi55
2013. február 07. csütörtök, 15:13
ne kapaszkodj a múltba ci
sarkadykati
2012. november 22. csütörtök, 04:15
A múltba visszanézve.gif
jpiros
2012. október 31. szerda, 18:34
Közel múltban..jpg
mailona
2012. június 20. szerda, 19:03
A múltba vissza.....bmp
bongyi53
2011. augusztus 03. szerda, 18:44
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.