Regisztráció  Belépés
2018. május 27. vasárnap | 21. hét | 147. nap | 21:51 | Hella
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Szegedi Vadaspark.......
Két hét múlva nyit az elefántház a Szegedi Vadasparkban.

Rohamtempóban készül a Szegedi Vadaspark Angkort idéző elefántháza, és a három lakó a jövő héten meg is érkezik. Az indiai elefántbikák a németországi Osnabrückből érkeznek, és azonnal elfoglalják új lakhelyüket.

A hatméteres belmagasságú, fűthető elefántház középső részén - amelyhez beltéri medencét is építenek - töltik majd az időt az ormányosok, ha hideg van. Az épület egyik oldalán belső látogatói részt alakítanak ki két kör alakú növényszigettel, a másikon öt bokszot az állatoknak. Az épület főbejáratánál pedig lesz egy óriási terasz, további állatbemutatókkal. A gigantikus épület Angkort, a khmer templomvárost idézi, amely Dél- és Délkelet-Ázsia természeti és kulturális értékeit is bemutatja.

Egyelőre három elefántbika érkezik az osnabrücki társintézménytől. Két bika 10 éves, egy pedig egészen fiatal, mindössze 4 éves. A későbbiekben elefánttehenek érkezésével tenyészprogramba is bekapcsolódhat a szegedi intézmény. Egyelőre azonban a bikák számára kell élhető, kényelmes környezetet kialakítani. Lesz kifutójuk, melyek igen erős acélsodronyokkal választják el a látogatóktól a nagytestű állatokat. Ezekben a sodronyokban áram is lesz, így gyorsan megszokják az elefántok, hogy nem érdemes közel menni hozzájuk. A kifutó 7000 négyzetméteres lesz.

Veprik Róbert, a Szegedi Vadaspark igazgatója elmondta, hogy az elefántbikák főként párzási időszakban veszélyesek, de ezek a példányok ismerik egymást, jól összeszoktak, és egyelőre tehén sem lesz a közelükben. A látogatók biztonsága mindennél fontosabb, de azért nem akarják elzárni az állatokat az érdeklődőktől. Nem lesz üvegfal sehol, egy hátsó folyosón pedig olyan acélnyílásokat alakítottak ki, melyeken keresztül a fülüket, lábukat, vagy ormányukat is kidughatják, hogy minél közelebbről megcsodálhassák ezeket a hatalmas állatokat a látogatók. A három elefánt jövő héten érkezik, de a nyugalmuk érdekében nem engednek senkit a közelükbe a beköltözéskor. A komplexumot egyébként 480 millió forintos uniós támogatásból a legmodernebb trendeknek megfelelően alakítják ki.
agica2004, 2018. május 17. csütörtök, 19:17
Címkék: Szegedi Vadaspark, Szegedi Vadasparkban, Szegedi Vadaspark Angkort, Veprik Róbert, három lakó, jövő héten,
Kommentek
Két nőstény borjúfóka érkezett a Szegedi Vadasparkba
A hosszú utazást követően a két állat örömmel hagyta ott szállítóketrecét, és merült el a vadasparki fókamedence vízében. Ahhoz, hogy az utazás, majd az átállásuk minél zökkenőmentesebb legyen, a gondozójuk is velük tartott, sőt, pár napot Szegeden töltve adta át a legfontosabb tudnivalókat.

Cleo és Hercula bár még ismerkednek az új otthonukkal, viszonylag nyugodtnak tűnnek, amit az is jelez, hogy elfogadják a heringet a szegedi gondozók kezéből is. A trénerek arra törekszenek, hogy a fókák hamar megtanulják a Szegeden már bevált gyakorlatokat, melyek amellett, hogy jó játékot jelentenek, alkalmasak arra is, hogy a szakemberek folyamatosan vizsgálják az állatok testi kondícióját, felismerve esetleges betegségeiket anélkül, hogy a számukra veszélyes altatáshoz kellene folyamodni.

A két új fóka Helga, a hároméves szegedi fókalány mellé érkezett. Az állat a múlt év végén egyedül maradt, miután a szülei egy gyógyíthatatlan betegségben elpusztultak. A hím, Haggar szívférgességben szenvedett, amely
velemenyezd, 2018. március 23. péntek, 08:51
A Szegedi Vadasparkban ápolt darvat engedtek vissza a természetbe
Pénteken késő délután sűrű, átláthatatlan köd lepte el Szegedet és környékét, amelynek következtében számos daru repült neki különböző tereptárgyaknak, vezetékeknek. Több madár is elpusztult, jó néhány pedig annyira kimerült, hogy nem tudott továbbrepülni.

A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóságának természetvédelmi őrei azonnal intézkedtek és a Vadasparkkal közösen próbálták az összes - még élő - sérült madarat összegyűjteni.

Veprik Róbert, az állatkert igazgatója elmondta, a madarakat ellátták, megvizsgálták, megröntgenezték, és azokat a példányokat, melyek egészségi állapota lehetővé tette, visszaengedték a természetbe.

Valamennyi madár, a sorszámozott fém gyűrűk mellett, színes jelölőgyűrűket is kapott. Ez volt az első alkalom, amikor Magyarországon, ilyen, a távoli azonosítást is lehetővé tevő gyűrűkkel láttak el darvakat. A madarak bal lábára fekete-fehér-fekete színű - Magyarországot jelölő -, a másikra pedig az adott példányt azonosító egyedi színkombinációjú gyűrűk
velemenyezd, 2017. november 28. kedd, 15:23
Ugrótamarin született a Szegedi Vadasparkban
A tudományos nevét felfedezőjéről, Émil August Goeldi svájci zoológusról kapó faj az egyébként is különleges karmosmajmok között is egyedinek számít. Az egyik legkésőbb, 1904-ben leírt főemlős több tulajdonságát tekintve is kitűnik az alcsaládba tartozó majmok közül. A nőstényeknek csak egy utóda születik, amely először két hétig az anyjába kapaszkodik. Majd az apa veszi át őt, végül négyhetes korától az egész család együtt neveli, gondozásába az idősebb testvérek is bekapcsolódnak. Kisebb, 6-8 fős családokban élnek, a karmosmajmok többi fajához képest azonban nagyobb, 30-60 hektáros területen belül mozognak.

A kifejletten 21-24 centiméter hosszú, 400-800 gramm tömegű majmok gyümölcsökön, gombákon, rovarokon kívül előszeretettel fogyasztanak kisebb gerinceseket, gyíkokat és madárfiókákat. Másik nevük, az ugrótamarin a jellegzetes mozgásukra utal: akár négy métert is tudnak ugrani két faág között. Dél-Amerikában, az Amazonas-medence nyugati részén honosak, a trópusi esőerdők alsóbb
velemenyezd, 2017. október 12. csütörtök, 13:22
Három helyszínen tartanak rákosivipera-napot szeptember 2-án
Szombaton az érdeklődők megismerkedhetnek azokkal a könnyen felismerhető határozóbélyegekkel is, amelyek alapján a viperák megkülönböztethetőek az ártalmatlan siklóktól, de megismerkedhetnek a ritka faj megvédésére tett erőfeszítésekkel is - közölte a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) hétfőn az MTI-vel.

Viperás standokkal a Nyíregyházi Állatparkban és a Szegedi Vadasparkban várják a látogatókat, gyerekeket és felnőtteket egyaránt. Szegeden a vipera nap keretében a közönség előtt mérik meg a bemutatott viperákat a vadaspark munkatársai, míg a Rákosivipera-védelmi Központ nyílt napot tart.

Az esemény egyik legfontosabb küldetése a mérges kígyókkal kapcsolatos tévhitek eloszlatása. A fajt a múlt században az intenzív mezőgazdálkodás, élőhelyeinek eltűnése és a szándékos pusztítás a kihalás szélére sodorta, pedig a mérges kígyók éppen olyan fontos részei a magyarországi faunának, mint más, közkedveltebb állatfajok. A Rákosivipera-védelmi Központban idén 21 nőstény 185 utódot
velemenyezd, 2017. augusztus 28. hétfő, 16:03
Pénteken rendezik meg az Állatkertek éjszakáját
A Fővárosi Állat- és Növénykert által szervezett és összefogott programhoz idén 12 bemutatóhely csatlakozott az ország 11 városában Budapesten, Budakeszin, Debrecenben, Győrben, Jászberényben, Kecskeméten, Miskolcon, Pécsen, Poroszlón, Szegeden és Veresegyházán.

A Budakeszi Vadasparkban szakvezetéssel egybekötött éjszakai, fáklyás túrákon vehetnek részt a látogatók, akik az éjszakai élőlények életmódjáról, szokásairól és viselkedéséről tudhatnak meg érdekességeket. Óránként kipróbálható lesz a Vakkaraván elnevezésű ügyességi pálya és az interaktív játszópult, ahol az érzékszerveiket tehetik próbára a látogatók.

A Budapesti Állatkertben 23 helyszínen lesznek állatbemutatók és etetések. A Varázshegyben 12 féle program közül választhatnak az érdeklődők, de lesz LED-show, jégszobrász- és tűzzsonglőr-bemutató, zenés programok, valamint homok- és festékanimáció is.

A budapesti Tropicariumba a vízi világ iránt érdeklődő közönséget várják, akik megnézhetik hogyan és mit esznek a kőhalak, az
velemenyezd, 2017. augusztus 24. csütörtök, 07:04
Kulturális és szórakoztató programok is lesznek az Állatkertek éjszakáján
mondta el Hanga Zoltán, a budapesti intézmény szóvivője a rendezvényt bemutató csütörtöki sajtótájékoztatón.

Kiemelte: idén is megszervezik a korábbi években nagyon népszerű látványetetéseket, állatbemutatókat, de számos kiegészítő, kulturális programmal, koncertekkel, tűzzsonglőr-bemutatókkal, játékos gyerekprogramokkal is készülnek Budapesten, Budakeszin, Debrecenben, Győrben, Jászberényben, Kecskeméten, Miskolcon, Pécsen, Poroszlón, Szegeden és Veresegyházán is.

Szabó Péter, a Budakeszi Vadaspark igazgatója elmondta, hogy a nyár utolsó péntekén megszervezett rendezvényre a Fővárosi Állatkerttel és a Tropicariummal együtt kombinált jeggyel is várják a látogatókat: aki ilyen jegyet vált, az nemcsak az éjszaka folyamán, de egész hétvégén felkeresheti az intézményeket, amelyek mind a három napon a megszokottnál bőségesebb programválasztékkal készülnek.

A Budakeszi Vadasparkban szakvezetéssel egybekötött éjszakai, fáklyás túrákon vehetnek részt pénteken a látogatók, akik az éjszakai élőlények
velemenyezd, 2017. augusztus 10. csütörtök, 13:52
Szegedi Vadaspark......
Tizenkét magyarországi helyszínen várja látványetetésekkel, meghosszabbított nyitva tartással és különleges programokkal a látogatókat augusztus 25-én az Állatkertek éjszakája elnevezésű rendezvény.

Augusztus utolsó péntekén a legtöbb csatlakozó intézményben éjfélig tartanak majd a programok, amelyekre erre az alkalomra külön belépőjegyet lehet majd váltani
agica2004, 2017. augusztus 04. péntek, 16:19
Képek, videók
szegedi vadaspark 002.jpg
krokodil57
2014. augusztus 27. szerda, 17:24
szegedi Vadaspark
agica2004
2011. november 09. szerda, 14:18
szegedi Vadaspark.jpg
agica2004
2011. június 24. péntek, 12:16
Thabó Szegedi vadaspark.j
agica2004
2011. március 01. kedd, 11:18
Szegedi Vadaspark.jpg
agica2004
2011. február 14. hétfő, 13:11
Három dolog az életben
csalogany13
2018. május 21. hétfő, 21:29
három dolgot.jpg
sz719eszter
2018. május 11. péntek, 18:37
HÁROM VIRÁGOS TOJÁS,PNG.p
rochlitzne
2018. május 09. szerda, 12:39
Három nap múlva 01.jpg
chillik
2018. május 09. szerda, 05:30
Három nap múlva 02.jpg
chillik
2018. május 09. szerda, 05:29
Három nap múlva 03.jpg
chillik
2018. május 09. szerda, 05:28
van három dolog.jpg
sz719eszter
2018. április 28. szombat, 12:52
Három angyal
sanci81
2018. április 20. péntek, 16:59
három nehéz.jpg
sz719eszter
2018. április 04. szerda, 14:46
Három kis nyúl
irmus
2018. március 30. péntek, 11:40
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.