Regisztráció  Belépés
2018. augusztus 17. péntek | 33. hét | 229. nap | 21:05 | Jácint
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Szegedi Vadaspark.......
Két hét múlva nyit az elefántház a Szegedi Vadasparkban.

Rohamtempóban készül a Szegedi Vadaspark Angkort idéző elefántháza, és a három lakó a jövő héten meg is érkezik. Az indiai elefántbikák a németországi Osnabrückből érkeznek, és azonnal elfoglalják új lakhelyüket.

A hatméteres belmagasságú, fűthető elefántház középső részén - amelyhez beltéri medencét is építenek - töltik majd az időt az ormányosok, ha hideg van. Az épület egyik oldalán belső látogatói részt alakítanak ki két kör alakú növényszigettel, a másikon öt bokszot az állatoknak. Az épület főbejáratánál pedig lesz egy óriási terasz, további állatbemutatókkal. A gigantikus épület Angkort, a khmer templomvárost idézi, amely Dél- és Délkelet-Ázsia természeti és kulturális értékeit is bemutatja.

Egyelőre három elefántbika érkezik az osnabrücki társintézménytől. Két bika 10 éves, egy pedig egészen fiatal, mindössze 4 éves. A későbbiekben elefánttehenek érkezésével tenyészprogramba is bekapcsolódhat a szegedi intézmény. Egyelőre azonban a bikák számára kell élhető, kényelmes környezetet kialakítani. Lesz kifutójuk, melyek igen erős acélsodronyokkal választják el a látogatóktól a nagytestű állatokat. Ezekben a sodronyokban áram is lesz, így gyorsan megszokják az elefántok, hogy nem érdemes közel menni hozzájuk. A kifutó 7000 négyzetméteres lesz.

Veprik Róbert, a Szegedi Vadaspark igazgatója elmondta, hogy az elefántbikák főként párzási időszakban veszélyesek, de ezek a példányok ismerik egymást, jól összeszoktak, és egyelőre tehén sem lesz a közelükben. A látogatók biztonsága mindennél fontosabb, de azért nem akarják elzárni az állatokat az érdeklődőktől. Nem lesz üvegfal sehol, egy hátsó folyosón pedig olyan acélnyílásokat alakítottak ki, melyeken keresztül a fülüket, lábukat, vagy ormányukat is kidughatják, hogy minél közelebbről megcsodálhassák ezeket a hatalmas állatokat a látogatók. A három elefánt jövő héten érkezik, de a nyugalmuk érdekében nem engednek senkit a közelükbe a beköltözéskor. A komplexumot egyébként 480 millió forintos uniós támogatásból a legmodernebb trendeknek megfelelően alakítják ki.
agica2004, 2018. május 17. csütörtök, 19:17
Címkék: Szegedi Vadaspark, Szegedi Vadasparkban, Szegedi Vadaspark Angkort, Veprik Róbert, három lakó, jövő héten,
Kommentek
Szabadon engedték a kóborló medvét a szlovák-magyar határ közelében
A nőstény medve először Nógrád megyében bukkant fel, majd - a csaknem 300 kilométeres kóborlása után - a déli határ közelében, a Csongrád megyei Sándorfalva közelében fogták be a szakemberek.

A medve elengedésének helyszíneként olyan területet választottak ki a természetvédelmi szervezetek szakemberei, amely távol van a lakott településektől, tradicionális medveélőhely, ahol stabil medvepopuláció él és a szlovákiai medveállománnyal is szerves kapcsolatban áll - írták.

Közölték, az orvosi vizsgálatok megállapították, hogy a befogott medve egy vadon élő, 10 évesnél idősebb egészséges nőstény, amelynek további bocsai már nem várhatóak. A nemzeti parkok szakemberei a következő időszakban figyelik majd medve a mozgását, és ha újból lakott települések közelébe kerülne, azonnal "közbelépnek".

Az elengedés körülményeiről azt írták, hogy este kilenc óra körül vették át a szakemberek a medvét szállító ládát közel az elengedés helyétől. A medve a szakadó esőben "kicsit gondolkodott, hogy egyáltalán
velemenyezd, 2018. június 14. csütörtök, 11:01
Állatorvos vizsgálja meg a kóborló medvét
A közlemény szerint a jelenleg a Szegedi Vadasparkban gondozott medve ügyében a szakértői bizottság első lépésben állat-egészségügyi vizsgálatokat rendelt el, mivel az állat bizonyíthatóan hatalmas távokat tett meg rövid idő alatt, és emiatt fizikailag legyengült.

A medve érdekében szükséges további lépésekről a vizsgálatok alapján, néhány napon belül születik döntés - tudatta az igazgatóság.

Az állat május végén először Nógrád megyében bukkant fel, majd dél felé tartva Abony, Kocsér, Tiszaalpár térségében figyelték meg. Miután Tömörkénynél és Dóc közelében is látták, pénteken éjfél előtt a Csongrád megyei Sándorfalva közelében fogták be, azt követően, hogy Veprik Róbert, a Szegedi Vadaspark igazgatója altatólövedékkel elkábította. A 2-3 éves állatott a Szegedi Vadaspark medveházának egyik elkülönítő helyiségében helyezték el, enni és inni kapott.

A 80-100 kilogrammos medve láthatóan kimerült az elmúlt két hétben megtett 250-300 kilométeres út során. Az igazgató korábban az MTI-nek
velemenyezd, 2018. június 11. hétfő, 17:43
A Szegedi Vadasparkban gondozzák a befogott medvét
Veprik Róbert, az állatkert igazgatója az MTI-nek vasárnap elmondta, hogy a 2-3 éves állat - a korábbi feltételezésekkel ellentétben - valószínűleg nőstény.

A 80-100 kilogrammos medve láthatóan kimerült az elmúlt két hétben megtett 250-300 kilométeres kóborlás során. Miután a Szegedi Vadasparkba szállították, az állatkert medveházának egyik elkülönítő helyiségében helyezték el. Inni és enni kapott, kiengedése után azonnal nekilátott az almából, répából és céklából álló menühöz.

Az állat további sorsáról hétfőn - valamennyi érintett szervezet képviselőjéből álló - bizottság dönt, mert a medve viselkedése a szakembereket is meglepte, túlságosan szelídnek, békésnek tűnik - közölte az igazgató.

Az állat május végén először Nógrád megyében bukkant fel, majd dél felé tartva Abony, Kocsér, Tiszaalpár térségében figyelték meg. Miután Tömörkénynél és Dóc közelében is látták, pénteken éjfél előtt a Csongrád megyei Sándorfalva közelében fogták be, azt követően, hogy az igazgató altató lövedékkel
velemenyezd, 2018. június 10. vasárnap, 12:01
Hétfőn döntenek a befogott medvéről
A közlemény szerint az Alföldön kóborló medvét Sándorfalva közelében péntek éjjel sikeresen befogták, a Szegedi Vadasparkban várja a döntést további sorsáról. A bizottság dönt majd az állat szabadon engedéséről, illetve annak pontos idejéről - tették hozzá.

Péntek éjjel lőtték meg altató lövedékkel a Szegedi Vadaspark igazgatója azt a medvét, amely május végén először Nógrád megyében bukkant fel, legutóbb pedig a Csongrád megyei Sándorfalván látták.

A 2-3 évesre becsült, fokozottan védett fajhoz tartozó állat visszakerül a Bükki Nemzeti Parkba, de szabadon engedése előtt jeladót kap, hogy egyszerűbb legyen nyomon követni a mozgását.
velemenyezd, 2018. június 09. szombat, 14:11
Elkábították a Magyarországon kóborló medvét
A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság a Facebook-oldalán közölte: a Szegedi Vadaspark igazgatójának, Veprik Róbertnek sikerült altatólövedékkel meglőni a medvét.

A 2-3 évesre becsült, fokozottan védett fajhoz tartozó állat visszakerül a Bükki Nemzeti Parkba, de szabadon engedése előtt jeladót kap, hogy egyszerűbb legyen nyomon követni a mozgását.
velemenyezd, 2018. június 09. szombat, 07:31
Még keresik az elkóborolt medvét
Felidézték: hétfőn Abony térségében figyeltek meg egy medvét, amelyet kedden Kocsér, szerda reggel pedig már Tiszaalpár környékén láttak.

Az eddigi megfigyelések szerint a medve jámboran viselkedik, elsősorban gyümölccsel táplálkozik, emberrel szemben nem tanúsított agressziót, ennek ellenére "semmilyen körülmények között nem javasolt szándékosan a közelébe menni" - emelték ki.

A Duna-Ipoly, a Kiskunsági és a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őrszolgálata, a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság, a térségi polgárőrségek, és a helyi vadásztársaságok összefogásával folyamatosan nyomon követik a medvét. A Készenléti Rendőrség hőkamerával felszerelt helikopterrel, a természetvédelmi őrök drónnal is keresik a hatályos jogszabályaink szerint fokozottan védett állatot.

A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársait a területileg illetékes Bács-Kiskun és Csongrád Megyei rendőrök váltották fel, ők segítik a munkát, gondoskodnak az esetleges alkalmi útlezárásról a lakosság és a medve
velemenyezd, 2018. június 06. szerda, 15:10
Szegedi Vadaspark.......
Gyereknapon nyitják meg a Szegedi Vadaspark elefántházát.

Gyereknapon, május 27-én nyílik a Szegedi Vadaspark elefántháza, amelynek építését tavaly tavasszal kezdték meg.

Az ázsiai elefánt és néhány más ázsiai állat férőhelyéül szolgáló ház és külső kifutójának megnyitóján a Kala Sangam Tánccsoport dél-indiai klasszikus templomi táncbemutatóját láthatják a látogatók, de játszóházak, kézműves foglalkozások, vetélkedők és látványos állatbemutatók is várják őket 9 és 16 óra között.


A németországi állatkertekből érkezett elefántok közül Shah Rukh és Shanti, a két fiatal, tíz éves bikát az osnabrücki, az öt éves Taru pedig a hannoveri állatkertből szállították Szegedre - ők már több mint egy hete ismerkednek új otthonukkal. De érdemes majd szemügyre venni az elefántpark többi különleges lakóit is, köztük a pápua szarvascsőrű madarakat és az ázsiai kiskarmú vidrákat is.
agica2004, 2018. május 24. csütörtök, 17:49
Képek, videók
szegedi vadaspark 002.jpg
krokodil57
2014. augusztus 27. szerda, 17:24
szegedi Vadaspark
agica2004
2011. november 09. szerda, 14:18
szegedi Vadaspark.jpg
agica2004
2011. június 24. péntek, 12:16
Thabó Szegedi vadaspark.j
agica2004
2011. március 01. kedd, 11:18
Szegedi Vadaspark.jpg
agica2004
2011. február 14. hétfő, 13:11
három cica
eva6
2018. július 25. szerda, 08:13
Egy nő élete három szakas
sanci81
2018. július 20. péntek, 17:01
Három dolog
anna4459
2018. július 02. hétfő, 20:08
három csinos nő
eva6
2018. június 07. csütörtök, 18:18
Három dolog az életben
csalogany13
2018. május 21. hétfő, 21:29
három dolgot.jpg
sz719eszter
2018. május 11. péntek, 18:37
HÁROM VIRÁGOS TOJÁS,PNG.p
rochlitzne
2018. május 09. szerda, 12:39
Három nap múlva 01.jpg
chillik
2018. május 09. szerda, 05:30
Három nap múlva 02.jpg
chillik
2018. május 09. szerda, 05:29
Három nap múlva 03.jpg
chillik
2018. május 09. szerda, 05:28
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.