Regisztráció  Belépés
2018. április 21. szombat | 16. hét | 111. nap | 11:57 | Konrád
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Európai Bizottság: mélyponton az EU munkanélküliségi mutatója
A jelentésből kiderül, hogy 2013 óta az EU-ban 10 millió munkahely jött létre, jelenleg több mint 234 millió embernek van munkája.

A munkanélküliségi rátát tekintve azonban jelentős eltérések mutatkoznak a tagországok között. Amíg Magyarországon, az Egyesült Királyságban, Csehországban, Máltán, vagy Németországban 5 százalék, vagy annál alacsonyabb a munkanélküliség mutatója, addig Görögországban és Spanyolországban a 20 százalékot is meghaladja.

A foglalkoztatottság mértéke a válságot követő fellendülés kezdete óta szinte minden tagállamban nőtt. 2013. és 2016 között csak Luxemburg számolt be foglalkoztatási arányának csökkenéséről. Ugyanebben az időszakban ez az arány Magyarországon 8,5 százalékponttal, Litvániában 5,3 százalékponttal emelkedett. E tekintetben 2016-ban azonban 17 tagország a 2008-ban rögzített adatok alatt teljesített, legjobban Görögország (-10,1 százalékpont) és Ciprus (-7,7 százalékpont).

Az elszegényedés veszélye, vagy a társadalmi kirekesztettség kockázata a legtöbb tagállamban 2012 óta csökkent vagy stabilizálódott. Számos tagállamban pedig jelentős csökkenést jegyeztek fel, többek között Horvátországban, Magyarországon, Írországban, Lettországban, Lengyelországban és Romániában.

A bizottság jelentésében arra is felhívta a figyelmet, hogy a fiatalabb nemzedékek nehezebben találnak munkát, gyakran nem szokványos és kockázatos foglalkoztatási formában, többek között határozott időre szóló szerződések alapján dolgoznak, aminek következtében csökkenhet számukra a szociális védelem mértéke. Az évek során csökkent a fiatalok részesedése a munkából származó jövedelemből, a bérekhez viszonyítva valószínűleg a nyugdíjuk is alacsonyabb lesz.

A bizottság szerint az említett kihívások a fiatalok magánéleti döntéseit is befolyásolják, például a gyermekvállalásra, vagy a saját otthon vásárlására vonatkozóan. Ez kedvezőtlenül befolyásolhatja a termékenységi arányszámot, ebből eredően a nyugdíjrendszerek és a növekedés fenntarthatóságát.

A jelentés szerint a munkaképes korú népesség 2060-ig várhatóan minden évben 0,3 százalékkal csökken, ami azt jelenti, hogy kevesebb munkavállalónak kell majd biztosítania a jelenlegi növekedési pálya fenntartását. Kevesebb lesz a nyugdíjrendszerbe járulékot fizetők száma is, ugyanakkor több nyugdíjast kell majd a rendszernek eltartania. Ezért a fiatal munkavállalók és a jövő generációk a demográfiai változásból és a nyugdíjrendszerek fenntarthatóságának megőrzéséből eredő kettős teherrel szembesülnek majd.

A bizottság szerint a politikai döntéshozóknak ki kell használniuk a munkaerőpiac emberi erőforrásait, és ennek érdekében biztosítaniuk kell, hogy valamennyi generáció munkavállalói megfelelő képességekkel rendelkezzenek. Gondoskodniuk kell arról, hogy arányos kapcsolat álljon fenn a munkával töltött évek időtartama és a várható élettartam között. A termékenységi arányszám növelésére és a hatékony migrációkezelésre irányuló politikai erőfeszítések szintén segítséget jelenthetnek, csakúgy, mint az innováció támogatása, valamint a fiatalok és az idős emberek oktatásába és készségeik növelésébe való hatékony beruházások fokozása.

A fiatalabb és az idősebb munkavállalók közötti szakadék áthidalása érdekében szükség van az egész életen át tartó tanulás támogatására, a szociális védelmi juttatások biztosítására - húzta alá az uniós bizottság.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2017. július 17. hétfő, 14:12
Címkék: Európai Bizottság, Amíg Magyarországon, Egyesült Királyságban, jelentésből kiderül, munkanélküliségi rátát, tagországok között,
Kommentek
Tüntetés-Több tízezres tömegre számít a rendőrség
ELÍTÉLI AZ EGYESÜLT ÁLLAMOK BUDAPESTI NAGYKÖVETSÉGE A MAGYAR KORMÁNY CIVIL TÁRSADALMAT MEGFÉLEMLÍTÕ LISTÁZÁSÁT NOL. CHIKÁN ATTILA: SZOMORÚ ÉS FENYEGETÕ, HOGY AKADÉMIKUSOKAT ÉS CIVILEKET LISTÁZNAK, AKIK NEM IS POLITIZÁLNAK. JOBBIK: EGYÉRTELMÛ CSALÁSSOROZAT TÖRTÉNT A VÁLASZTÁSON, EDDIG TÖBB MINT 100 ILYEN ESETET TALÁLTAK. AZ LMP LÉTREHOZOTT EGY JOGÁSZOKBÓL, INFORMATIKUSOKBÓL ÁLLÓ CSAPATOT A VÁLASZTÁSI CSALÁSOK KIVIZSGÁLÁSÁRA. TÖBBSZÖR IS MEGALÁZÓAN VICCELÕDIK A NEMZETI VÁLASZTÁSI BIZOTTSÁG ELNÖKÉVEL ORBÁN VIKTOR AZ ÁLTALA KÖZZÉTETT VIDEÓN. A KORMÁNY KÖTELEZI A KÓRHÁZAKAT, HOGY 10 NAPON BELÜL FIZESSÉK BE A SZÁMLÁIKON LÉVÕ MEGTAKARÍTÁSOKAT A KINCSTÁRNAK. DK: A KAMPÁNYNAK VÉGE - FOLYTATÓDHAT AZ EGÉSZSÉGÜGY LERABLÁSA. A KÉTHARMAD BIRTOKÁBAN ÚJRA NEKIFUTHAT A MAGYAR KORMÁNY A BUDAPESTI OLIMPIA MEGRENDEZÉSÉNEK MAGYAR NARANCS. LÁZÁR JÁNOS MINISZTÉRIUMÁBAN 1,3 MILLIÁRD FORINT JUTALMAT OSZTANAK SZÉT. TIBORCZ ISTVÁN: AZ ELIOS ÜGYBEN KERESTEM AZ OLAF-OT, DE VÉGÜL NEM HALLGATTAK KI HVG. EGY
tinka1951, 2018. április 14. szombat, 09:27
Roska Tamás villamosmérnök
át.

1974-ben, illetve 1989-től évente a berkeleyi Kaliforniai Egyetem vendégkutatója volt. Az 1980-as évek végén a Cellular Nonlinear Network chip (bionikus szem) kifejlesztője volt Leon O. Chua professzorral együtt. 2002 eleje és 2003 vége között az IEEE Transactions on Circuits and Systems I: Fundamental Theory and Applications című szakfolyóirat főszerkesztője volt.

1974-ben védte meg a műszaki tudományok kandidátusi, 1982-ben doktori értekezését. 1987 és 1992 között a Tudományos Minősítő Bizottság tagja volt. 1993-ban választották a Magyar Tudományos Akadémia levelező, 1998-ban pedig rendes tagjává. 1993 és 1998 között az MTA Informatikai Bizottságának elnöke volt. Ezenkívül tagja volt az Automatizálási és Számítástechnikai, valamint a Távközlési Rendszerek Bizottságának. 2008-ban az MTA egyik elnökjelöltje volt, de alulmaradt Pálinkás Józseffel szemben. 1993-ban a londoni Európai Akadémia, 1994-ben az Európai Tudományos és Művészeti Akadémia is tagjai közé választotta. 1994 és 2001
schuro, 2018. április 01. vasárnap, 20:47
Lejár az ukrán civil szervezetekre vagyonbevallási kötelezettségének határideje
foglalkozó társadalmi szervezetek képviselőire is kiterjesztette ezt a kötelezettséget. A jogszabályt Porosenko aláírta, így hatályba is lépett. A civilek képviselőivel folytatott megbeszélése után azonban az államfő átgondolta, és utólag elhibázottnak értékelte a lépést, és ígéretet tett a módosítására.

A civil szervezeteket vezetők vagyonbevallásra kötelezése komoly felháborodást váltott ki nemcsak az ukrajnai civil társadalomban, hanem külföldön is. Az Európai Unió mellett az Európa Tanács Velencei Bizottsága és az EBESZ, továbbá vezető nyugati országok képviselői is kifejezésre jutatták nemtetszésüket.

Johannes Hahn EU-biztos Kijevnek üzenve felhívta a figyelmet arra, hogy a civil társadalom számára biztosítani kell a lehetőséget az állami vezetők tevékenységének ellenőrzésére, méghozzá bármiféle akadály nélkül. Hangsúlyozta: a Brüsszel által is szorgalmazott e-deklarációs rendszer arra hivatott, hogy gátat vessen az állami szintű korrupciónak, a civil szervezetek képviselői viszont nem
velemenyezd, 2018. március 31. szombat, 12:01
A lengyel elnök megvétózza a törvényt, amely megfosztotta volna tiszti rangjuktól az 1981-es hadiállapot fő fel
A lengyel parlament március elején hagyta jóvá a nemzetvédelmi tárca által kidolgozott jogszabályt, amely lehetővé tette volna, hogy lefokozzák azokat a tiszteket, akik az 1943-1990 között "elárulták a lengyel államérdeket". Többek között automatikusan megfosztották volna rangjuktól a Nemzeti Megmentés Tanácsa (WRON) tagjait. A főként magas rangú katonai vezetőkből álló, 22 tagú, Jaruzelski vezette testület a több tucat ember halálával és tízezrek internálásával járó hadiállapot idején irányította Lengyelországot.

Duda, aki rendkívüli sajtóértekezletén jelentette be vétóját, kifogásolta, hogy a WRON volt tagjai esetében a törvény nem tette lehetővé a lefokozás elleni fellebbezést. Az elnök ugyanakkor kétségtelennek nevezte, hogy a WRON vezetése, különösen Jaruzelski és Kiszczak, "nem érdemlik meg a tiszteletet". A rangjuktól való megfosztás szükségessége "alig vitatható" - tette hozzá.

Hangoztatta ugyanakkor, hogy a WRON "nemcsak a vezetésből állt", egyes fiatalabb tagjainál nem lehet kizárni,
velemenyezd, 2018. március 30. péntek, 13:52
Stratégiai keretmegállapodást kötött az agrártárca, a NAK és a Magosz
dokumentumot Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter, Győrffy Balázs, a NAK elnöke és Jakab István, a Magosz elnöke írta alá.

Fazekas Sándor elmondta, a közös agrárpolitika vonatkozásában felpörgött az EU jogalkotása, folyamatban van a közös pénzügyi keret előkészítése is.

"Nekünk elemi feladatunk, hogy a magyar gazdák érdekeit képviseljük" az EU-ban és itthon, azt, hogy ne vonják el más feladatokra a forrásokat, amelyekből eddig a gazdák részesültek - mondta a miniszter. Megjegyezte, hogy a bizottság a vidékfejlesztési források egy részét a migrációra kívánja felhasználni.

A magyar mezőgazdaság talpra állt, az élelmiszergazdaságban mintegy 70 ezer új munkahely jött létre, ennek alapját pedig a magyar agrárpolitika, a nemzeti, illetve a közös agrárpolitika támogatásai jelentik - mondta. A tárcavezető szerint ezeket kell megvédeni, hogy megfelelő finanszírozás legyen továbbra is.

Hozzátette, ez a vásárlók érdeke is, akik jó minőségű élelmiszereket akarnak vásárolni, méltányos áron.
velemenyezd, 2018. március 29. csütörtök, 22:12
Varsó nem osztja az Európa Tanács véleményét a lengyel bírósági reformról
bíróság tagjainál az új lengyel szabályozás csökkenti a nyugdíjkorhatárt, Wójcik elmondta: ez megfelel a tavaly érvénybe lépett lengyelországi nyugdíjreform általános szabályainak.

A miniszterhelyettes kifogásolta, hogy a GRECO jelentése mellőzte azt a lengyel reformmegoldást, hogy a pereket vezető bírákat nem kinevezés, hanem sorsolás útján jelölik ki. Ezt az előírást Wójcik a korrupció-megelőzés egyik leghatékonyabb eszközének minősítette.

Az ET előtt a lengyel bírósági reformot az Európai Bizottság (EB) is bírálta atavaly decemberben elindított, az uniós alapszerződés 7. cikke szerinti eljárás keretében. A reform során a lengyel parlament többek között módosította a KRS-ről, illetve a bíróságok szervezetéről szóló törvényt.

A lengyel bíróságok függetlensége felett őrködő, 25 fős KRS-nek 15 bíró tagja van, a tavaly decemberi törvénymódosítás értelmében megszűnt a mandátumuk. Március elején az utódokat nem maguk a szakmai szervezetek választották meg, mint eddig, hanem a bírói körök által
velemenyezd, 2018. március 29. csütörtök, 22:05
Szkripal-ügy - Szlovénia konzultációra hazarendeli moszkvai nagykövetét
ügyet.

Cerar szerint ezzel Szlovénia is hozzájárult az Európai Unió és a NATO által bevezetett intézkedésekhez.

Erjavec egy nappal korábban azt mondta: Szlovénia várhatóan nem csatlakozik azon országokhoz, amelyek orosz diplomaták kiutasításáról döntöttek. Úgy vélte, hogy először fel kell deríteni, mi történt Salisburyben, mert az ügy szerinte tisztázatlan és meglehetősen bizarr.

A jobboldali ellenzék mindazonáltal nem ért egyet a kormány álláspontjával.

Jozef Horvat, a parlament külügyi bizottságának elnöke, az ellenzéki Új Szlovénia (NSI) párt tagja jövő hétre bizottsági ülést hívott össze, hogy a kisebb pártok véleményét is meghallgassa az Oroszországgal szembeni lehetséges diplomáciai szankciókról.

Véleménye szerint a kormány nem hozhat döntést, mert korlátozott jogkörökkel rendelkezik, miután Cerar két hete lemondott kormányfői tisztségéről. Mint mondta, erről a nemzetgyűlésnek kell határoznia.

Szkripal és lánya március 4-én súlyos mérgezéses tünetekkel került kórházba.
velemenyezd, 2018. március 29. csütörtök, 21:52
Eltörölhetik az óraátállítást, de Magyarország veszítene ezz
használunk, nem dönthet a magyar parlament. Egy 2001-es EU-irányelv rendelkezett arról, hogy minden uniós tagállamban alkalmazni kell a nyári időszámítást - mint írták, az EU belső piacának működéséhez fontos, hogy egységes legyen a rendszer.

Ezt az irányelvet szeretnék egyre többen felülvizsgálni. A finn kormány kérésére az Európai Parlamentben tárgyaltak a javaslatról, és a többség úgy döntött: egy részletes vizsgálatot kérnek, hogy érdemes volna-e eltörölni az óraátállítást. Az Európai Bizottság pedig szintén elkezdett vizsgálódni, elsősorban arról kértek szakértői véleményeket, hogy a közlekedésre, az energiamegtakarításra, és az egészségügyre hogyan hat az nyári időszámítás.

Mindez még örömtelinek is tűnhet azoknak, akik azt szeretnék, hogy a nyári estéken ne legyen sötét már kilenc órakor. A probléma az, hogy az alapértelmezett időszámítás a téli - azaz ha eltörölnék az óraátállítást, nyáron már este nyolckor besötétedne. Nem véletlen, hogy a magyar javaslat arról
eva6, 2018. március 24. szombat, 13:41
Képek, videók
Európai Bizottság
daczok
2007. május 07. hétfő, 16:45
Munkanélküliség
megyerimihaly
2013. január 02. szerda, 10:35
munkanélküliség.png
agica2004
2011. május 23. hétfő, 13:32
Harry jelentés a királynő
agica2004
2018. március 07. szerda, 23:23
Születésnap jelentése.jpg
pacsakute
2018. február 12. hétfő, 16:13
A nevem bibliai jelentése
pacsakute
2018. február 11. vasárnap, 22:22
Nevem jelentése.jpg
pacsakute
2017. október 25. szerda, 13:25
Rövid időjárás jelentés!.
donmolnarmeister
2017. augusztus 05. szombat, 17:32
Jelentés 01.jpg
chillik
2016. november 11. péntek, 04:12
Jelentés 02.jpg
chillik
2016. november 11. péntek, 04:12
ANYA jelentése
irmus
2016. április 30. szombat, 17:10
A barátság jelentése
anna4459
2015. április 17. péntek, 10:24
Időjárás jelentés
sanci81
2015. március 06. péntek, 17:45
zene-jelentese.gif
bdvmutti
2014. december 08. hétfő, 21:01
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.