Regisztráció  Belépés
2017. szeptember 23. szombat | 38. hét | 266. nap | 11:23 | Tekla
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Európai Bizottság: mélyponton az EU munkanélküliségi mutatója
A jelentésből kiderül, hogy 2013 óta az EU-ban 10 millió munkahely jött létre, jelenleg több mint 234 millió embernek van munkája.

A munkanélküliségi rátát tekintve azonban jelentős eltérések mutatkoznak a tagországok között. Amíg Magyarországon, az Egyesült Királyságban, Csehországban, Máltán, vagy Németországban 5 százalék, vagy annál alacsonyabb a munkanélküliség mutatója, addig Görögországban és Spanyolországban a 20 százalékot is meghaladja.

A foglalkoztatottság mértéke a válságot követő fellendülés kezdete óta szinte minden tagállamban nőtt. 2013. és 2016 között csak Luxemburg számolt be foglalkoztatási arányának csökkenéséről. Ugyanebben az időszakban ez az arány Magyarországon 8,5 százalékponttal, Litvániában 5,3 százalékponttal emelkedett. E tekintetben 2016-ban azonban 17 tagország a 2008-ban rögzített adatok alatt teljesített, legjobban Görögország (-10,1 százalékpont) és Ciprus (-7,7 százalékpont).

Az elszegényedés veszélye, vagy a társadalmi kirekesztettség kockázata a legtöbb tagállamban 2012 óta csökkent vagy stabilizálódott. Számos tagállamban pedig jelentős csökkenést jegyeztek fel, többek között Horvátországban, Magyarországon, Írországban, Lettországban, Lengyelországban és Romániában.

A bizottság jelentésében arra is felhívta a figyelmet, hogy a fiatalabb nemzedékek nehezebben találnak munkát, gyakran nem szokványos és kockázatos foglalkoztatási formában, többek között határozott időre szóló szerződések alapján dolgoznak, aminek következtében csökkenhet számukra a szociális védelem mértéke. Az évek során csökkent a fiatalok részesedése a munkából származó jövedelemből, a bérekhez viszonyítva valószínűleg a nyugdíjuk is alacsonyabb lesz.

A bizottság szerint az említett kihívások a fiatalok magánéleti döntéseit is befolyásolják, például a gyermekvállalásra, vagy a saját otthon vásárlására vonatkozóan. Ez kedvezőtlenül befolyásolhatja a termékenységi arányszámot, ebből eredően a nyugdíjrendszerek és a növekedés fenntarthatóságát.

A jelentés szerint a munkaképes korú népesség 2060-ig várhatóan minden évben 0,3 százalékkal csökken, ami azt jelenti, hogy kevesebb munkavállalónak kell majd biztosítania a jelenlegi növekedési pálya fenntartását. Kevesebb lesz a nyugdíjrendszerbe járulékot fizetők száma is, ugyanakkor több nyugdíjast kell majd a rendszernek eltartania. Ezért a fiatal munkavállalók és a jövő generációk a demográfiai változásból és a nyugdíjrendszerek fenntarthatóságának megőrzéséből eredő kettős teherrel szembesülnek majd.

A bizottság szerint a politikai döntéshozóknak ki kell használniuk a munkaerőpiac emberi erőforrásait, és ennek érdekében biztosítaniuk kell, hogy valamennyi generáció munkavállalói megfelelő képességekkel rendelkezzenek. Gondoskodniuk kell arról, hogy arányos kapcsolat álljon fenn a munkával töltött évek időtartama és a várható élettartam között. A termékenységi arányszám növelésére és a hatékony migrációkezelésre irányuló politikai erőfeszítések szintén segítséget jelenthetnek, csakúgy, mint az innováció támogatása, valamint a fiatalok és az idős emberek oktatásába és készségeik növelésébe való hatékony beruházások fokozása.

A fiatalabb és az idősebb munkavállalók közötti szakadék áthidalása érdekében szükség van az egész életen át tartó tanulás támogatására, a szociális védelmi juttatások biztosítására - húzta alá az uniós bizottság.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2017. július 17. hétfő, 14:12
Címkék: Európai Bizottság, Amíg Magyarországon, Egyesült Királyságban, jelentésből kiderül, munkanélküliségi rátát, tagországok között,
Kommentek
Tőzsde - Csökkenéssel nyithatnak a főbb európai piacok
négyheti mélypontjáról, de még mindig az unciánként 1300 dolláros szint alatt maradt az ára.

Miután Donald Trump amerikai elnök és kormányzata a héten megpróbálta nagyobb nyomás alá helyezni Észak-Koreát, Kim Dzsong Un észak-koreai vezető "a történelem legkeményebb ellenlépésével" fenyegette meg Washingtont. Ezt a kijelentést Ri Jong Ho észak-koreai külügyminiszter úgy értelmezte, hogy Kim Dzsong Un "a legnagyobb csendes-óceáni hidrogénbomba felrobbantására utalhat".

Bár a Fed nyíltpiaci bizottsága nem okozott meglepetést szerdán kihirdetett döntéseivel és előrejelzésével, a befektetők egyre nagyobb esélyt adnak egy decemberi kamatemelésnek, amely idén már a harmadik lenne a sorban. A CME FedWatch kalkulációja szerint a piac már 78,4 százalékos esélyt ad a kamatemelésnek, míg a hét elején bőven 50 százalék alatt járt ez a mutató.

Rontotta a kockázatvállalási hajlandóságot az is, hogy a Standard & Poor's csütörtökön leminősítette Kínát, elsősorban a gyors hitelkiáramlásból eredő
velemenyezd, 2017. szeptember 22. péntek, 08:01
Az Európai Bizottság biztonsági unióért felelős biztosát fogadta Pintér Sándor
A Belügyminisztérium (BM) csütörtöki, az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, a két fél egyetértett abban, hogy a Magyarországon életbe léptetett terrorizmusellenes jogszabályi és szervezeti változások, intézkedések hozzájárulnak a magyar és az uniós állampolgárok biztonságához, hatékonyabb fellépést biztosítanak a rendvédelmi szerveknek. Ugyanakkor mindkét fél szerint tovább kell erősíteni a tagállamok közötti együttműködést és információmegosztást. További erőfeszítések szükségesek az interneten terjedő káros tartalmak és a kibertérben megvalósuló támadások megakadályozása érdekében is - állapították meg.

Pintér Sándor a találkozón elmondta: a magyar álláspont szerint kiemelten fontos terület a külső határok védelmének megerősítése, valamint a külső határvédelmet ellátó országok megfelelő uniós támogatása.

Julian King a találkozó után megtekintette a Terrorelhárítási Információs és Bűnügyi Elemző Központban a légiutas-adatok feldolgozását és kockázatelemzését végző Nemzeti Utasadat
velemenyezd, 2017. szeptember 21. csütörtök, 17:23
Az MNB visszautasítja a nemzetközi szerepvállalását ért "politikai célú" bírálatokat
mint kéthetes utazás kétmillió forintba került, ennek a fele az útiköltség volt. Több más esetet is megemlítenek.

Az MNB pénteken közleményben utasította vissza a nemzetközi szerepvállalását ért "politikai célú" bírálatokat.

Közölték: a Magyar Nemzeti Bank nemzetközi szerepvállalásának jelentős részét a jegybank nemzetközi szervezetekben betöltött tagságából adódó kötelezettségek teljesítése adja. Ennek megfelelően az MNB munkatársai rendszeresen részt vesznek - többek között - az Európai Bizottság, az Európai Központi Bank (EKB) és a Központi Bankok Európai Rendszere (KBER) keretén belül működő fórumok és szakbizottságok, a BIS (Nemzetközi Fizetések Bankja), az IMF, az OECD, az európai felügyeleti hatóságok és egyéb, az MNB tevékenysége szempontjából releváns nemzetközi szervezetek ülésein.

Az MNB számára nem csak a társintézményekhez fűződő kapcsolatok szorosabbra fűzése képez prioritást, de igyekszik mind jobban bekapcsolni tevékenységét a nemzetközi pénzügyi vérkeringésbe is, amint ezt
velemenyezd, 2017. szeptember 21. csütörtök, 17:13
Több mint tizenhat éves csúcson a fogyasztói hangulat az euróövezetben szeptemberben
hangulatindex 0,3 ponttal mínusz 1,2 pontra emelkedett az övezet 19 országában. Elemzők stagnálásra számítottak az augusztusi mínusz 1,5 pont után. A szeptemberi gyorsbecslés adata a legkedvezőbb 2001 áprilisa óta, akkor mínusz 1 ponton állt az indikátor.

Az Európai Unió 28 tagállamában 0,8 ponttal mínusz 1,5 pontra emelkedett a fogyasztói bizalmi index szeptemberi értéke. Az uniós fogyasztói bizalmi index 2001 áprilisa óta nem állt ilyen magasan, akkor mínusz 1 pontot mértek.

Az Európai Bizottság gazdasági és pénzügyek főigazgatósága (DG ECFIN) által havi rendszerességgel közölt adat 23 ezer háztartás telefonos megkérdezésén alapul. A válaszadási skála mínusz 100 és 100 között mozog.

Az euróövezeti mutató hosszú távú átlaga mínusz 12,14 pont, az index eddigi rekordját, 2,20 pontot 2000 májusában érte el, míg mínusz 34,60 pontos történelmi mélypontjára a pénzügyi válság alatt, 2009 márciusában jutott.

Az euróövezet GDP-jének több mint felét adja a lakossági fogyasztás.

A végleges
velemenyezd, 2017. szeptember 21. csütörtök, 16:43
Nemzeti konzultáció - Lázár: fontos az emberek véleménye az újabb viták előtt
Lázár János csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta: az európai politikát Soros György terve dominálja, amely szerint hitelek és adóemelések árán is évi egymillió embert kell behívni a Közel-Keletről vagy Afrikából az Európai Unióba (EU).

A milliárdos az elmúlt években többször konkrét javaslattal élt az EU számára, eszerint a versenyképesség erősítéséhez meg kell szervezni a migrációt, az érkezőknek pedig 2 év alatt 30 ezer eurót (9 millió forintot) kell biztosítani - fejtette ki.

A Fidesz és a KDNP frakciója által kezdeményezett konzultáció célja, hogy megtudjuk, a választópolgárok támogatják-e ezen elképzeléseket - mondta, megerősítve: a kormány nem a bevándorlásban, hanem a magyar családok támogatásában látja a megoldást a demográfiai problémákra.

A tárcavezető értékelése szerint az EU jövőjéről még csak most indul a vita.

Szóvá tette, hogy a Görögország és Olaszország megsegítésére irányuló, szeptember 26-án lejáró kötelező elosztásra vonatkozó elvárás miatt a
velemenyezd, 2017. szeptember 21. csütörtök, 16:33
Fazekas: a V4-ek az élelmiszerek kettős minőségének megszüntetését sürgetik
Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter csütörtökön Visegrádon, a V4 agrárminisztereinek első találkozója után sajtótájékoztatón arról számolt be, hogy a tanácskozás résztvevői sürgetik az Európai Unió közös piacán az élelmiszerek kettős minőségének mielőbbi felszámolását.

A magyar agrártárca vezetője emlékeztetett rá, a visegrádi országok összehangolt egyéves fellépésének eredménye, hogy az Európai Bizottság elnöke is elismerte: létezik az azonos márkanév alatt eltérő minőségű termékek előállításának gyakorlata. Márpedig ez elfogadhatatlan, a magyar és a többi kelet-közép-európai országbeli fogyasztók nem érdemelnek kevesebb húst az ételeikben, mint a nyugat-európaiak - fogalmazott Fazekas Sándor.

A tanácskozás résztvevői közös nyilatkozatot is aláírtak, a dokumentum az unió megújuló energiával kapcsolatos irányelveit, valamint a mezőgazdasági kutatási források eredményesebb lehívását célzó közös kezdeményezést foglalja keretbe.

A nyilatkozatban ez azért tartják indokoltnak, mert a
velemenyezd, 2017. szeptember 21. csütörtök, 16:14
Czerván: jelentős a mezőgazdaság nemzetgazdasági súlya
Czerván György, a 78. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállításon és Vásáron (OMÉK)elmondta: tavaly a mezőgazdaság a 2 százalékos GDP-növekedéshez, 0,6 százalékponttal, a növekedés csaknem harmadával járult hozzá. Az ágazat 2016-os kibocsátása elérte a 2619 milliárd forintot, amely folyóáron számítva 55,3 százalékos, változatlan alapáron pedig 33,1 százalékos emelkedést jelent.

Hozzátette: az agrár-külkereskedelemben tavaly 2,9 milliárd euró - 900 milliárd forint - többlet keletkezett; mintegy 8 milliárd eurós export, és mintegy 5,2 milliárd eurós import mellett. Az idén az első fél évben az export 4,4 milliárd eurót ért el, 2,75 milliárd euró import mellett. Így az agrár-külkereskedelmi többlet ez év első hat hónapjában meghaladta az 1,6 milliárd eurót, 480 milliárd forintot. Mindez azt bizonyítja, hogy a magyar mezőgazdaság fejlődik, növekedési pályára állt - mondta.

Ismertette, az idei első féléves agrárkivitel értékben 14,2 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, az
velemenyezd, 2017. szeptember 21. csütörtök, 15:43
Az Európai Bizottság menetrendet hozott létre a digitális gazdaság igazságos adóztatására
Az uniós bizottság szerint a hatályos adószabályokat a hagyományos gazdaság számára tervezték, és nem képesek olyan tevékenységek adóztatását kezelni, amelyek egyre inkább az immateriális javakra és adatokra épülnek. Egységes fellépésre van szükség, ugyanis a probléma megoldására irányuló egyoldalú tagállami intézkedések kiskapuk megteremtésével fenyegetnek az egységes piacon - hangsúlyozták.

Kifejtették: a digitális vállalatok tényleges adókulcsa az Európai Unióban a becslések szerint mintegy fele a hagyományos vállalatokénak, vagy gyakran még annál is sokkal kevesebb. Ennek orvoslása érdekében a bizottság célja a digitális gazdaság megadóztatására vonatkozó átfogó uniós megközelítés alkalmazása, amely támogatja a digitális egységes piac megvalósításának kulcsfontosságú prioritásait a digitális gazdaságban érintett valamennyi vállalat nyereségének tisztességes adóztatása által.

Andrus Ansip, a digitális egységes piacért felelős uniós biztos hangsúlyozta: a modern adózási szabályok alapvető
velemenyezd, 2017. szeptember 21. csütörtök, 14:53
Képek, videók
Európai Bizottság
daczok
2007. május 07. hétfő, 16:45
Munkanélküliség
megyerimihaly
2013. január 02. szerda, 10:35
munkanélküliség.png
agica2004
2011. május 23. hétfő, 13:32
Rövid időjárás jelentés!.
donmolnarmeister
2017. augusztus 05. szombat, 17:32
Jelentés 01.jpg
chillik
2016. november 11. péntek, 04:12
Jelentés 02.jpg
chillik
2016. november 11. péntek, 04:12
ANYA jelentése
irmus
2016. április 30. szombat, 17:10
A barátság jelentése
anna4459
2015. április 17. péntek, 10:24
Időjárás jelentés
sanci81
2015. március 06. péntek, 17:45
zene-jelentese.gif
bdvmutti
2014. december 08. hétfő, 21:01
jelentés.jpg
agica2004
2013. december 29. vasárnap, 16:54
KSH jelentése 1961-ből
lacipecsenye
2013. május 05. vasárnap, 10:21
A rovásjelek jelentése.jp
basikele
2012. október 20. szombat, 00:36
jelentése_csodák szigete.
maroka
2012. július 28. szombat, 12:01
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.