Regisztráció  Belépés
2017. december 18. hétfő | 51. hét | 352. nap | 08:13 | Auguszta
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Első ilyen egyenes beszéd magyar kormány részéről 1947 óta
Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter beszéde - Szarvas

2017. június 3.

Hölgyeim és Uraim!

Amikor messzebbről érkező külföldi ismerősök, barátok,- akiknek a 'Trianon' szó nem jelent semmit, legfeljebb egy csinos versailles-i kastélyt,- megkérdezik tőlem, miért ilyen mágikus, miért ilyen baljóslatú ez a szó nekünk, magyaroknak, akkor többnyire elég az is, ha csak a szikár tényeket kezdem sorolni...

Azt, hogy az első világháborút lezáró úgynevezett ,,békében" Magyarország elveszítette területének és lakosságának mintegy kétharmadát. Hogy egyik napról a másikra 320 ezer négyzetkilométer területű, 20 milliós középhatalomból egy 93 ezer négyzetkilométeres, csupán hétmillió lakost számláló kisállammá vált. Hogy Románia érdem és jogalap nélkül megszerezhette a Partiumot és Erdélyt. A délszláv állam a Délvidéket. A korabeli Csehszlovákia pedig a Felvidéket és Kárpátalját. Hogy így nemzetállamok helyett soknemzetiségű országok jöttek létre a Monarchia romjain.

Új országok, ahol a kisebbségbe szorult magyarság olyan diszkriminatív bánásmódban részesült, mint amivel korábban a Monarchia alatt éppen az akkori többségi magyarságot vádolták. Csupán a szerepek fordultak meg, csupán az inga lendült a másik irányba.

A távolabbról érkezett külföldi barátok, ismerősök már ennyiből is, maguktól is érteni szokták: hogy Trianon valójában egy adminisztratív eszközökkel végrehajtott etnikai vendetta volt, nem pedig békeszerződés. Hogy Trianon nem történelmi igazságot osztott a győzteseknek, sokkal inkább földet: értékes bányákat, hatalmas erdőket, zsíros magyar földeket.

A harag és részrehajlás nélkül ítélő, messziről jött idegen már a szikár tényekből is megérti, hogy: Trianon nem lezárta, hanem fenntartotta a háborút. Hiszen az valójában az első világháború utolsó nagy ütközete volt. Az utolsó csata, amelyben a magyaroknak fegyvertelenül, hátrakötött kézzel kellett a túlerővel szemben megvédeniük azt, ami Isten és ember előtt évszázadok óta az övék volt. Hogy Trianon nem békét hozott Európának - sőt, a világnak -, hanem újabb háborút. Elkerülhetetlenné tette az újabb világégést, amely még az elsőnél is pusztítóbb, fájdalmasabb és szégyentelenebb lett.

A trianoni diktátum bizony Magyarország fájdalma, de egész Európa bűne és az egész nyugati világ szégyene. Az volt és az maradt. Maradt - Magyarországot ugyanis az elmúlt közel 100 évben még soha senki meg nem követte Trianonért. Még csak nem is jóvátételről beszélek. Bár miért is ne beszélhetnénk akár a magyaroknak járó jóvátételről is, nem csak szimbolikus gesztusokról. Főhajtásról, bocsánatkérésről.

A szomszédos országok vezetőinek nyilvánosan elmondott szavairól, amelyben legalább elismerik végre és nem tagadják tovább az igazságtalanságot. Azt az igazságtalanságot, amelyet Európa egykori ,,főrészvényesei" a magyarokkal szemben elkövettek, amelynek az ő elődjeik bizonyos esetekben a cinkosai, de minden esetben a haszonélvezői voltak. Mikor látunk végre szlovák kormányfőt vagy román elnököt részvétet nyilvánítani, együttérzést kifejezni június 4-én a magyar nagykövetségen? Mert olyan magyar miniszterelnököt már láttunk, aki a román nemzeti ünnepen pezsgővel koccintott Nagy-Románia születésnapjára. Mikor beszél végre szerb elnök a magyar országgyűlésben, hogy bocsánatot kérjen Trianonért, ahogy Áder János kért bocsánatot az újvidéki vérengzésért? Vagy mikor jön el hozzánk Clemenceau utódja, a francia miniszterelnök, vagy még inkább maga a francia elnök, hogy a történelmi folytonosság nevében megkövesse a magyarokat? Hogy megkövessen minket az antant hamisított térképei, a magyar küldöttség minden jogos érvének figyelmen kívül hagyása, a nemzetiségi határok önkényes kettészelése, Magyarország bűnbakként és áldozati bárányként való odavetése miatt?

Mert az kiváló dolog, hogy Emmanuel Macron frissen megválasztott francia elnök a győzelme után az Örömóda, vagyis az Európai Unió himnuszának a hangjaira vonult fel a színpadra. De Európa egyik legfontosabb vezetőjeként végre ideje volna megértenie azt is: nekünk, magyaroknak többé nem elég azt mondani, hogy Trianon helyett vigasztalódjunk Schengennel.

Schengen ugyanis nem válasz Trianonra! Sőt, ami azt illeti, abban, amit Magyarország a schengeni közös határok védelme miatt mostanában Európa vezetőitől kap, sokkal inkább visszhangzik ugyanaz az igazságtalanság, ami üvöltött 100 éve a trianoni diktátumból is.

Ami akkor nemcsak a történelmi Magyarországot verte szét, hanem a korabeli Európát is. Amely igazságtalanság - a mai kettős mérce - sajnos ugyanígy bomlaszthatja, gyengítheti és szétverheti a mai Európát, az Európai Uniót is. Mi békeszerető és józan nép vagyunk. Ma nem akarunk határrevíziót. És pláne nem akarunk etnikai feszültséget, Isten ne verjen a szánkra, újabb háborúkat Európában vagy bárhol a világban. Ha lemondunk a revíziós igényekről, még nem jelentheti azt, hogy újabb 100 évig eltűrjük a provokációkat. A nemzeti érzékenységünk újabb és újabb megsértését. Azt, hogy senki, de senki nem törleszt semmit a velünk szemben fennálló trianoni adósságából.

Igazságot Magyarországnak! - a közel százéves követelés, amit magyarok és a világ jóérzésű népei, polgárai megfogalmaztak még mindig érvényes. Még mindig teljesítésre vár. Itt az ideje, hogy szomszédjaink és Európa vezetői kimondják, elismerjék és politikájuk igazodási pontjává tegyék, hogy a magyarság, a magyar nemzet Trianonnak az áldozata, nem pedig az előidézője, elkövetője. Az nem járja, hogy Európa és a szomszédos államok vezetői csak annyit tudnak mondani erre a történelmi igazságtalanságra, hogy a magyaroknak ideje volna végre túllépniük a régi sérelmeken.

Elég az álszent, lekezelő mondatokból. A magyar sebek akkor tudnak behegedni, ha nem nyitják fel újra meg újra. Ha nem szórnak bele sót minden nap. Ha a szomszédos államok vezetői és persze a közös Európa dolgában illetékes politikusok végre megértéssel és tisztelettel fordulnak a magyarok iránt, a magyarok nemzeti érzékenysége felé. Ha nem abban serénykednek, hogyan asszimilálják a magyar kisebbséget. Hogyan tüntessék el a magyar nyelvű helyiségnév- és utcanév-táblákat. Hogyan szorongassák a magyar nyelvű oktatási intézményeket és hogyan gáncsolják el a határaik között élő tömbmagyarság autonómia-törekvéseit. Közelít Trianon századik évfordulója, ez pedig nem a felejtésre ok, mert mi nem felejtünk.

Nem, nem, soha!

Az évforduló arra ok, hogy végre rendezzük közös dolgainkat, hogy Magyarország és a magyarság jóvátételt - ha nem anyagi, hát, legalább erkölcsi és politikai jóvátételt - kapjon a világtörténelem egyik legnagyobb igazságtalanságáért. Azért az igazságtalanságért, amelynek ez a nép a legnagyobb kárvallottja volt és bizonyos értelemben a mai napig az is maradt.

Igazságot Magyarországnak, tiszteletet a magyarságnak!

Köszönöm, hogy meghallgattak!

(Miniszterelnökség)
furaila, 2017. augusztus 13. vasárnap, 01:22
Címkék: Lázár János Miniszterelnökséget, Hogy Románia, Hogy Trianon, Áder János, Emmanuel Macron, Európai Unió,
Kommentek
MSZP: hirdessenek engedélyezési moratóriumot a Balaton-parti beruházásokra!
strand területén lakóépület, üdülőépület építése tilos, csak kereskedelmi szálláshellyel, sport és szabadidő eltöltésére megfelelő építménnyel és vendéglátó ipari egységgel kapcsolatos beruházás végezhető.

Gőgös Zoltán üdvözölte ezeket a javaslatokat, ugyanakkor szerinte probléma, hogy sok olyan előkészített beruházás van Siófoktól Balatonakaliig, aholvisszafordíthatatlan folyamatok indulhatnak el, mire ezt a törvény hatályba lép.

Ezért arra szólította fel a kormányt és Lázár János Miniszterelnökséget vezető minisztert, hogy ha komoly a szándékuk, akkor a hivatali rendszert irányító miniszter hirdessen engedélyezési moratóriumot, vagyis az elindított ügyeket addig ne engedjék lezárni, amíg a törvény hatályba nem lép.

Szerinte ha a kormány valóban meg akarja akadályozni az egész Balaton-partot célzó óriási "ingatlanbizniszt", akkor a hivatali rendszer ezt jogszabálysértés nélkül meg tudja tenni. Hangsúlyozta: nem visszamenőleges törvénykezést kér.

Gőgös Zoltán megjegyezte: Lázár János a
velemenyezd, 2017. december 07. csütörtök, 13:28
Hegedűs Zoltán alpolgármestert jelölik Hódmezővásárhely polgármesterének
A Miniszterelnökséget vezető miniszter közölte, a jelölt kiválasztásánál két szempontot vettek figyelembe: a tapasztalatot és a stabilitást.

Hangsúlyozta, jelenleg 85-90 milliárd forintnyi beruházás van folyamatban a városban, ezek levezényléséhez tapasztalt emberre van szükség. Az új vezetőt másfél évre, 2019 őszéig választják meg, emiatt fontos a város szempontjából a stabilitás is - tette hozzá.

Lázár János elmondta, felmerült, hogy ő legyen a jelölt, de - "legalábbis egyelőre" - nemet mondott erre a felvetésre. Kiemelte, ő 2018-ban az országgyűlési választásokon szeretné elnyerni az emberek bizalmát.

Hozzátette: az ünnepekre való tekintettel január 8-án indítják a kampányt. Reményei szerint személyeskedéstől, acsarkodástól mentes kampányidőszak veszi kezdetét jövőre.

Havasi Katalin, a Fidesz, valamint Bálint Gabriella, a KDNP hódmezővásárhelyi szervezetének elnöke elmondta, választmányuk egyhangúlag támogatta Hegedűs Zoltán jelölését.

Havasi Katalin úgy fogalmazott, a
velemenyezd, 2017. december 06. szerda, 16:33
Fidesz: Gyurcsányék elherdálták a nemzeti vagyont
A Fidesz pénteki, az MTI-hez eljuttatott közleményében arra reagált, hogy több ellenzéki párt bírálta a kormány döntését, amelynek értelmében megveszik a Bálna épületét a fővárosi önkormányzattól a Magyar Turisztikai Ügynökségnek. Ezt Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter jelentette be csütörtökön.

A Fidesz azt írta: a Bálna a főváros egy olyan ikonikus épülete, amelynek megvásárlásával a nemzeti vagyon tovább bővül, és az épület kiemelt funkciót kap, a Magyar Turisztikai Ügynökség központjaként hozzájárul az ország turisztikai, gazdasági erősödéséhez.

Az MSZP közleményében úgy fogalmazott: a Bálna eladásával folytatódik Budapest vagyonának "esztelen elherdálása", amelyet a Tarlós István-féle városvezetés 2010-ben kezdett meg. A párt felszólította a főpolgármestert és a városvezetést, hogy eladás helyett legfeljebb csak bérbe adja az épületet.

A DK fővárosi képviselője azt követelte, hogy a Bálnáért kapott pénzből oldják meg a 3-as metró akadálymentesítését. Gy. Németh Erzsébet
velemenyezd, 2017. december 01. péntek, 17:46
Illegális bevándorlás - Lázár: Magyarország kitart amellett, hogy uniós támogatást kér a kerítéshez
Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter erről csütörtöki sajtótájékoztatóján beszélt, miután ismertette az EB illetékes biztosának elutasító válaszát Magyarország azon kérésére, hogy a kerítés költségeinek felét az unió állja.

Ismertetése szerint a magyar kerítés üzemeltetéséhez és kiépítéséhez nyújtandó támogatáskérésre Dimitrisz Avramopulosz válasza az volt: nem tartják indokoltnak a kerítést és Magyarország segítését annak megépítésében, a migrációs extrakiadások vonatkozásában.

Lázár János a kormány megdöbbenéséről számolt be a válasz kapcsán, mondván: a határzár fékezte meg más kerítésekkel együtt azt az illegális migránsáradatot, amely 2015-ben áthaladt a Balkánon. A balkáni útvonal lezárása, a határzár segítette hozzá Európát ahhoz, hogy a migrációs folyamaton úrrá legyen.

A miniszter kijelentette: az európai együttműködés kultúrájához méltatlan, hogy megfosztanak bennünket a számunkra jogos támogatások lehetőségétől.

Lázár János kettős mércének ítélte azt, hogy
velemenyezd, 2017. november 16. csütörtök, 16:32
Krónika 6. rész (bürokráciacsökkentés)
Újabb közigazgatási ügyek intézése válhat egyszerűbbéÚjabb közigazgatási eljárások válhatnak egyszerűbbé, gyorsabbá és olcsóbbá - ígérte a Miniszterelnökséget vezető miniszter a közigazgatási bürokráciacsökkentésével és egyes hatósági eljárások egyszerűsítésével összefüggőt törvénymódosító csomagot ismertetve.

Lázár János azt mondta: illetékmentességre számíthatnak azok, akik a családi otthonteremtési kedvezményt (csok) kihasználva vásárolnak ingatlan abban az esetben, ha az ingatlan ára a csok összegével csökkentve nem éri el a 30 millió forintot. Hozzátette: díjmentessé teszik azokat az eljárásokat, amelyek a csok beadásához szükségesek.

Közölte azt is: az állam 170 milliárd forintot költ az elektronikus ügyintézés, a digitalizálás fejlesztésére, amely lehetővé teszi a nyilvántartások egységesítését. Az ügyintézőknek a jövőben nem más-más hivataltól kell megkérniük a szükséges adatokat például a családtámogatási vagy álláskeresési, személyi adatokkal kapcsolatos ügyek
velemenyezd, 2017. november 14. kedd, 12:56
Közbeszerzési Hatóság: szinte megfeleződött a hirdetmény nélküli eljárások száma
Rigó Csaba Balázs a rendezvényen megjegyezte: a magyar Közbeszerzési Hatóság Európában is egyedülálló módon a közbeszerzési eljárások jogszerűsége mellett a megkötött szerződések teljesítését is ellenőrzi. Ebben a jogkörben november 10-ig 101 ellenőrzést indítottak, 44 jogorvoslati eljárást kezdeményeztek a közbeszerzési törvény megsértése miatt, a kiszabott bírság pedig több mint 330 millió forintot tett ki.

A hatóság keretében működő Közbeszerzési Döntőbizottság idén várhatón rekordmértékű bírságot szab ki a közbeszerzési szabálytalanságok miatt, melyek összértéke év végéig megközelítheti a 700 millió forintot - vélekedett a hatóság elnöke.

Az MTI kérdésére Rigó Csaba megjegyezte, hogy a közbeszerzési szerződések értéke idén hozzávetőleg 4600 milliárd forintot tett ki, ami a GDP több mint tíz százaléka. Ez jóval magasabb érték a korábbi évek adataihoz képest.

A hatóság elnöke előadásában felidézte az Európai Bizottság legfrissebb belső piaci jelentését, amely szerint Magyarországon a
velemenyezd, 2017. november 14. kedd, 12:52
Krónika 7. rész (azonnali kérdések, bizottsági jelentések)
adókedvezményeket, közvetlen állami támogatásokat kapnak, a beruházásokat a hatóságok is megkönnyítik, miközben sokszor úgy használják fel az EU-s forrásokat, hogy azok csak egy-egy cég érdekeit szolgálják - fogalmazott.

A politikus azt is kijelentette, hogy a versenyképességet a kormány úgy éri el, hogy ezeknek a cégeknek egy része tartósan alacsonyan tartja a béreket.

A képviselő azt kérdezte, hogy az Orbán-kormányok alatt mennyi támogatást kaptak a multinacionális vállalatok.

A Miniszterelnökséget vezető Lázár János azt mondta, hogy készített egy háttéranyagot, ami részletes kimutatásokat tartalmaz az állami támogatásokról, és elküldi majd a képviselőnek. A gazdasági versenyben lévő Magyarországnak szüksége van tőkeerős külföldi befektetőkre - szögezte le. Egyúttal felhívta a figyelmet arra, hogy az EU-ból 2014 és 2020 között érkező 25 milliárd euró hatvan százalékban magyar kis- és közepes vállalkozásokhoz kerül.

Fidesz: hány mezőgazdasági pályázat zárult le?

Font Sándor (Fidesz)
velemenyezd, 2017. november 13. hétfő, 21:43
Krónika 6. rész (azonnali kérdések)
LMP: mit tesz a kormány az offshore cégek ellen?

Schmuck Erzsébet (LMP) a legújabb offshore-világbotrány magyar vonatkozásait is felelevenítve kijelentette: harminc év alatt az államadósság két és félszeresét vitték ki az országból. Szerinte a kormány is segíti a nagyobb vállalatok adóoptimalizálását például a társasági adó csökkentésével vagy a külföldön lévő pénzekkel kapcsolatos amnesztiával. Hajlandó-e bármit tenni a kabinet? - tette fel a kérdést.

A Miniszterelnökséget vezető Lázár János emlékeztetett: 2010 után olyan alaptörvényt és gazdasági szabályokat fogadott el az Országgyűlés, amelyek a közpénzek közeléből kiszorították az offshore hátterű cégeket, míg 2002 és 2010 között a magyarországi közpénzek az offshore hátterű hálózatokat táplálták. Közölte: a kabinet Közép-Európában a legtöbbet tette az ellen, hogy az említett cégeket távol tartsák a közpénzektől.

Fidesz: volt-e tiltott pártfinanszírozás a Czeglédy-ügyben?

Budai Gyula (Fidesz) felelevenítette, hogy Gyurcsány
velemenyezd, 2017. november 13. hétfő, 19:03
Képek, videók
Lázár János.jpg
agica2004
2015. május 18. hétfő, 16:32
Lázár János u..jpg
agica2004
2014. augusztus 31. vasárnap, 16:24
Lázár János.png
agica2004
2014. június 13. péntek, 11:44
lazar-janos.jpg
onallovelemeny
2014. január 09. csütörtök, 23:57
lázár jános szar alak.jpg
meki77
2013. február 06. szerda, 21:32
Lazar_Janos_Orban_Vikt or_
janna53
2013. január 09. szerda, 16:59
20121024--lazar-janost -ba
agica2004
2012. október 28. vasárnap, 16:55
20120511-lazar-janos-r oga
agica2004
2012. május 26. szombat, 17:57
Lázár János-.jpg
agica2004
2011. július 04. hétfő, 15:34
Borosjenő Romania
monikazoli
2017. július 22. szombat, 21:45
Arad Romania
monikazoli
2017. július 22. szombat, 21:44
radóc románia
monikazoli
2017. március 18. szombat, 22:23
moldvahosszúmező románia
monikazoli
2017. március 18. szombat, 22:22
falticsen románia
monikazoli
2017. március 18. szombat, 22:21
Broesteni Románia
monikazoli
2017. március 18. szombat, 22:21
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.