Regisztráció  Belépés
2018. május 24. csütörtök | 21. hét | 144. nap | 12:07 | Eszter, Eliza
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Októberben tartják a reformáció hónapját
A MEÖT MTI-hez eljuttatott tájékoztatása szerint a központi megnyitó ünnepség október 1-jén, szombat este Budapesten, a Kálvin téri református templomban lesz. Az istentiszteleten Gáncs Péter, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke, a MEÖT alelnöke hirdet igét. A liturgiában részt vesz a tagegyházak egy-egy főpásztora.

A programsorozat kiemelt rendezvénye a budapesti Uránia Nemzeti Filmszínházban október 16-án tartandó gálaest, amelyen a tervek szerint Trócsányi László igazságügyi miniszter tart előadást Reformáció és rend címmel, köszöntőt mond Steinbach József református püspök, a MEÖT elnöke. A gálaest keretében átadják a Protestáns Újságírók Szövetsége kitüntetését, a Ráth Mátyás-díjat.

Rendeznek ezenkívül területi női találkozót október első hétvégéjén a budapesti Jégpalotában.

Október 30-án a budapesti Dózsa György úti Agapé Pünkösdi Gyülekezet imaházában tartanak reformációi istentiszteletet, amelyen Steinbach József hirdet igét.

A programsorozatot lezáró hagyományos megemlékezést október 31-én a Reformációi Emlékparkban Budapesten, a Bajza utca és a Városligeti fasor sarkán rendezik meg, beszédet mond Huszár Pál, a Magyarországi Református Egyház zsinatának világi elnöke.

A rendezvény idei mottója: "Beszéljétek el dicsőségét a nemzeteknek."

A reformáció emléknapját október 31-én arra emlékezve tartják, hogy Martin Luther német Ágoston-rendi szerzetes 1517-ben ezen a napon szögezte ki téziseit a wittenbergi vártemplom kapujára. A Luther vezette új irányzat lett az evangélikus, míg a Jean Calvin genfi reformátor vezette irányzat a református vallás alapja.

Az 1943-ban alakult MEÖT a genfi székhelyű Egyházak Világtanácsának magyarországi szervezete, és társult tagja az Európai Egyházak Konferenciájának is, amelyen keresztül részt vesz az Európai Unió és az Európa Tanács mellett működő egyházi képviselet munkájában. A szervezetnek 11 tagegyháza van, több felekezet pedig - köztük a Magyar Katolikus Egyház - együttműködő státussal vesz részt a munkájában.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2016. szeptember 29. csütörtök, 14:54
Címkék: MEÖT MTI-hez, Gáncs Péter, Magyarországi Evangélikus Egyház, Uránia Nemzeti Filmszínházban, Trócsányi László, Steinbach József,
Kommentek
MEÖT: gesztus értékű döntés a nagypéntek munkaszüneti nappá nyilvánítása
A szervezet az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményben azt írta: a kereszténység egyik legfontosabb ünnepe a nagypéntek, amikor "Jézus Krisztus megváltói tettére emlékezünk, aki az egész emberiségért vállalta a golgotai kereszthalált".

A nagypéntek nélkül értelmetlen a húsvéti feltámadás üzenete. "Ha nem állunk meg mi, keresztények Jézus keresztjének közelében, akkor nem érkezünk meg a húsvéti üres sírhoz sem" - tette hozzá a MEÖT.

"Bízunk abban, hogy nagypéntek munkaszüneti nappá nyilvánítása segíti a keresztyén hitünkhöz és értékeinkhez való ragaszkodásunk megszilárdulását" - fogalmaztak.

Az Országgyűlés kedden, a Fidesz-KDNP képviselőinek javaslatára nyilvánította a nagypénteket munkaszüneti nappá, így idén április 14-től négynapos munkaszüneti ünneppé válik a húsvét.
velemenyezd, 2017. március 08. szerda, 11:51
Európa kereszténységének megmaradásáért hív imára a MEÖT
A szervezet az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: a háborúk nemcsak egyes országok, hanem a világ minden népének békéjét feldúlják, a környezetszennyezés pedig a Föld egyre nagyobb területét teszi lakhatatlanná. A háborúk, a környezeti és gazdasági nehézségek következtében megállíthatatlan embertömeg indult el Európába.

"Könyörögjünk közösen, hogy mindenki a saját országában élhessen békében, hogy ne kelljen ezreknek útra kelniük" - tette hozzá a MEÖT.

"Imádkozzunk az ébredésért, megtérésért, a keresztyénség eszméléséért és népünk megtartatásáért Istenhez, hiszen hisszük, hogy egyedül ő képes megváltoztatni az emberi szíveket és helyreállítani a békét" - fogalmazott az ökumenikus tanács.

A MEÖT 1943-ban alakult, tagegyházai között van a magyarországi református, evangélikus, baptista, metodista, anglikán és pünkösdi egyház, valamint öt ortodox egyházi szervezet.
velemenyezd, 2016. szeptember 10. szombat, 07:05
Merényletek Párizsban - A MEÖT együttérzését fejezte ki
Az MTI-hez eljuttatott szombati közleményben azt írták: a MEÖT megdöbbenéssel fogadta a párizsi terrortámadásokat. "Együtt érzünk azokkal, akik gyászolnak, a sérülteknek pedig gyógyulást kívánunk, és imádkozunk azért, hogy a kialakult helyzetre Európában a felelős vezetők mielőbb megnyugtató megoldást találjanak.
velemenyezd, 2015. november 14. szombat, 10:41
Húsvét - Egyházak: minden nehézségen átsegít a bizalom, a derűs világszemlélet és az isteni szeretet
Az MTI-hez eljuttatott dokumentumban az egyházi vezetők rámutatnak: a teremtett világ Isten ajándéka, amelyet "gondosan és felelősséggel kell kezelnünk. Személyes adottságaink, életünk, egészségünk, a családok, a közösségek, a népek, a nyelvek, a kultúrák, a történelmi tapasztalatok mind a Teremtő ajándékai. Értékesek és boldogságunkra szolgálnak" - tették hozzá.

Kiemelték: a legszebb ajándék maga a világra születő emberi élet, amelyet "örömmel kell fogadnunk, és felelős szeretettel kell gondoznunk, mert minden ember örök boldogságra hivatott".

Emlékeztettek arra: öröm és remény töltötte el Jézus tanítványait húsvét napján. Szinte maguk is nehezen fogták fel, hogy mesterük, aki kínhalált szenvedett a kereszten, tényleg feltámadt. "Nehezen emelték fel tekintetüket a nyomasztó események után, de aztán beragyogta őket Krisztus feltámadásának öröme, melynek fénye máig is megvilágítja utunkat" - fogalmaztak.

A húsvéti üzenet aláírói Erdő Péter bíboros, Steinbach József, a MEÖT elnöke, Fischl
velemenyezd, 2014. április 18. péntek, 07:05
Új pápa - A magyarországi egyházak üdvözlik Ferenc pápa megválasztását
Tarr Zoltán, a Magyarországi Református Egyház zsinatának szóvivője az MTI-vel közölte: örömmel értesültek Ferenc megválasztásáról, "áldást kívánnak" munkájára és "reménységgel tekintenek szolgálata elé", ami "ebben az egyházi és társadalmi értelemben nem könnyű helyzetben reá vár".

Gáncs Péter, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke örömét fejezte ki, hogy dél-amerikai pápát választottak, ami kifejezi, hogy a kereszténység az egész világra kiterjed, "nem európai találmány". Jó üzenetnek tartja egyúttal, hogy a "perifériáról" került ki az új katolikus egyházfő. Rámutatott: a kereszténység Latin-Amerikában nagy vitalitással bír, élet- és emberközeli, a hétköznapokban is vidámságot sugároz, amit ő maga is megtapasztalt, amikor az Egyházak Világtanácsának nagygyűlésén vett részt Brazíliában. Örvendetes, hogy szociálisan érzékeny, a fiatalokkal is szót értő pápát választottak, a jezsuitákkal kapcsolatban pedig az egyházak pozitív ökumenikus tapasztalatokkal rendelkeznek - tette
velemenyezd, 2013. március 14. csütörtök, 13:19
Lázár János azt kérte a reformátusoktól és az evangélikusoktól, nevezzék meg, mely vallásokkal bővítenék az eli
minisztert, hogy bővüljön a törvény által elismert egyházak köre, amely eredetileg tizennégy egyházat és vallási felekezetet jelentett.

Lázár János hétfőn bejelentette, hogy a Fidesz a két ünnep közöttre is parlamenti ülést kezdeményez, így az új egyházügyi törvényjavaslatot a legkésőbb szerdán benyújtják, az általános vitát csütörtökön, a részletes vitát december 28-án tervezik megtartani, az új jogszabályról pedig december 30-án szavazhat az Országgyűlés.

A Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa (MEÖT), amelynek tagjai között van a református és az evangélikus egyház is, levélben kérte szeptemberben, hogy további olyan vallási felekezeteket, egyházakat ismerjen el a kormányzat már a regisztrációs folyamat előtt egyházként, amelyek "évtizedek, sőt évszázadok óta evangéliumi szolgálatukkal gazdagítják nemzetünket, és az 1943-ban alapított Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsában is krisztusi összefogásban szolgálják Urunkat és hazánkat".

A MEÖT elnöksége december elején az Orbán Viktor
velemenyezd, 2011. december 21. szerda, 17:58
Képek, videók
Meotis leánya 01.jpg
chillik
2018. május 19. szombat, 04:03
Meotis leánya 02.jpg
chillik
2018. május 19. szombat, 04:03
péter családja0513.jpg
maroka
2018. május 14. hétfő, 12:06
SZKT-Nemes Péter.jpg
agica2004
2018. április 23. hétfő, 21:20
SZKT-Magda Péter.jpg
agica2004
2018. április 21. szombat, 15:21
Buga Péter.jpg
chillik
2018. április 11. szerda, 05:33
Péter Erika:Húsvétra
maria_kadar_148
2018. április 05. csütörtök, 00:08
péter virágcsokorral0325.
maroka
2018. március 25. vasárnap, 23:34
péter vezényelt.jpg
maroka
2018. március 25. vasárnap, 23:33
péter0311.jpg
maroka
2018. március 12. hétfő, 09:07
Müller Péter - Sok öreg p
sanci81
2018. március 09. péntek, 17:50
Müller Péter - Minél tága
sanci81
2018. március 08. csütörtök, 17:45
Müller Péter - Különös ár
sanci81
2018. március 08. csütörtök, 17:44
Müller Péter - Ésszel föl
sanci81
2018. március 08. csütörtök, 17:42
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.