Regisztráció  Belépés
2018. szeptember 26. szerda | 39. hét | 269. nap | 07:29 | Jusztina
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Iohannis: lehetséges Románia és Besszarábia egyesülése, de nem a közeljövőben
A román elnök politológus hallgatók körében, az egyetemi könyvtárban rendezett szerda esti fórumon fejtette ki álláspontját Románia és a szomszédos Moldovai Köztársaság (a korábbi Besszarábia) kapcsolatáról, miután két hete incidensekkel tarkított tüntetést rendeztek Bukarestben a "két román állam" egyesülésének hívei.

Iohannis azt állította, hogy - bár sokan nem feltételezik róla - "kedves számára a téma", de ahhoz, hogy az egyesülés sikeres projekt legyen, három előfeltételnek teljesülnie kell: a "románoknak" akarniuk kell, a "moldovai embereknek" akarniuk kell, de az is előfeltétel, hogy se Romániának, se Moldovának ne legyenek vitás, nemzetközi felügyelet alá vont területei.

A román elnök úgy vélte, "nem volt valami hatékony" az a támogatás, amelyet Románia nyújtott Moldovának 1990 óta. Fontosabb lenne a moldovai intézményeket és pártokat segíteni, mint néhány Európa-barát politikust, akik "vagy jó eredményeket értek el, vagy nevetségessé tették politikai projektjüket" - magyarázta Iohannis. Megjegyezte: a Bukarestben tüntető "úgynevezett unionisták" valójában többet ártottak, mint használtak az egyesülés ügyének, mert "csak felidegesítették" a moldovaiakat, közvetlenül az országukban megszervezett elnökválasztás előtt.

Iohannis elődje, a néhány napja moldovai állampolgársággal is rendelkező Traian Basescu - aki az általa alapított párt egyik hangsúlyos célkitűzésévé tette a Moldovával való egyesülést - márciusban úgy nyilatkozott: a második világháború idején a román hadseregnek csak a Dnyeszterig volt "legitim konfliktusa" a Szovjetunióval. A volt elnök pályafutása során több hasonló utalással is jelezte: szerinte Moldovának csak úgy lehet esélye egyesülni Romániával, ha lemond a Dnyeszteren túli szakadár területekről (Transznisztriáról), ahol ma is orosz csapatok állomásoznak.

Politikai elemzők szerint feltehetően Iohannis sem véletlenül mondott "Besszarábiát" és nem Moldovát, amikor lehetségesnek nevezte az egyesülést. A mai Moldovával csaknem megegyező területű (Transznisztria vagy más néven Dnyeszter menti Köztársaság nélküli) Besszarábia - a Prut, a Dnyeszter és Duna-delta által határolt térség - több mint egy évszázados cári uralom után az 1917-es bolsevik forradalom idején önállósult, majd 1918 márciusában fogadta el a Román Királysággal való egyesülésről szóló nyilatkozatot. A terület 1940-ig volt Nagy-Románia része.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2016. november 10. csütörtök, 12:01
Címkék: Moldovai Köztársaság, Traian Basescu, Román Királysággal, román elnök, egyetemi könyvtárban, szomszédos Moldovai,
Kommentek
Matolcsy: kilenc szellemi műhely működik majd a "bölcs várban"
innovációs és technológiai miniszter kiemelte: korunkban kulcskérdés az innováció, a másként, megújulva gondolkodás képessége, lehetősége. "Ezzel fontos élnünk, ha azt szeretnénk, hogy Magyarország és Budapest Európa innovációs központja legyen" - mondta a miniszter.

Az innovációs és technológiai miniszter elmondta: már most a negyedik ipari forradalom korát éljük, ennek megértéséhez és elfogadásához a társadalom innovációra való képességét is erősíteni kell. El kell fogadtatni, hogy már a közeljövőben a mesterséges intelligencia a mindennapok része lesz, könnyen elképzelhető, hogy robotok lesznek a "munkatársaink". Nem kell félni a robotoktól, a gépek irányításához mindig szükség lesz az emberekre - mondta a miniszter.

Palkovics László szerint annak ellenére, hogy kis ország Magyarország, büszkék lehetünk az innovációban már eddig elért eredményeinkre. A további fejlődés érdekében a kormány határozott célja, hogy a 2020-ra GDP 1,8 százalékára növeli a kutatás plusz fejlesztésre, illetve az
velemenyezd, 2018. szeptember 21. péntek, 17:29
Az ország összes börtönében razziát tartott a büntetés-végrehajtás
A BvOP által irányított művelet egy időben indult az ország minden börtönében. A csütörtöki akcióban úgynevezett tiltott tárgyakat, jellemzően mobiltelefonokat kerestek - olvasható a közleményben.

A BvOP felkérésére a műveletben részt vettek a Készenléti Rendőrség és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai is. A rendőrök az intézkedések biztosításában működtek közre, míg a NAV kábítószer-kereső ebei a büntetés-végrehajtás kutyás szolgálatát erősítették.

A vizsgálat eredményeként csaknem 90 tiltott tárgyat foglaltak le a fogvatartottaktól. Orosz Zoltán, a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának szóvivője pénteken az MTI kérdésére elmondta, a tiltott tárgyak főleg mobiltelefonok és azokhoz tartozó eszközök, például SIM-kártyák voltak, de készpénzt is lefoglaltak.

Közölte továbbá: jogszabály írja elő, hogy ellenőrizzék a fogvatartottakat, de ez az első alkalom, hogy minden börtönben egyszerre hajtották végre a biztonsági vizsgálatot. Hozzátette, hasonló, összehangolt
velemenyezd, 2018. szeptember 21. péntek, 15:08
Németh Sándor: a migráció elhibázott kezelése mélyítette leginkább az uniós országok közötti ellentéteket
következménye pedig a tagországok polgárainak életminőségében is romlást idézne elő.

Ez a félelem különösen erőteljesen a német és francia hatalmi elit körében tapasztalható - tette hozzá.

"A jelenlegi Európai Unió még nem birodalom, tévedésnek tartom azokat a keresztény körökben elterjedt minősítéseket, melyek a mostani Európát a Jelenések 13. fejezetében szereplő fenevaddal azonosítják. De kétségkívül lehet belőle ilyen birodalom, illetve létrehozhatja annak fundamentumait, ráadásul már a közeljövőben. Emiatt lett biblikus szempontból nagyon izgalmas az európai parlamenti választás kampányának kezdete, és az előttünk álló hónapok a választás igazi tétjét még inkább egyértelművé fogják tenni" - írta.

Németh Sándor emlékeztetett, hogy a jövő májusi európai parlamenti (EP-) választás után sem lesz vége a szuverenisták és a globalisták közötti küzdelemnek. A jövő alakulását pedig meg fogják határozni a két egymással szemben álló hatalom között a májusi választás után létrejövő
velemenyezd, 2018. szeptember 21. péntek, 10:37
EU-csúcs - Tusk: októberben döntenek arról, hogy lesz-e rendkívüli Brexit-ügyi EU-csúcs
A találkozót lezáró sajtótájékoztatón Tusk közölte: a bennmaradó huszonhét tagállam vezetőinek ülésén teljes egyetértés volt abban, hogy ugyan a jelenlegi brit javaslatoknak vannak pozitív elemei, de a kereskedelmi kapcsolatrendszerre vonatkozó tervezet "nem fog működni".

Hozzátette, kissé derűlátóbb a kiválási megállapodás megkötésének esélyeit illetően, mint korábban.

Tusk hangsúlyozta, hogy az október 18-19-i EU-csúcsig a lehető legnagyobb előrehaladást kell elérni, és ha szükség van rá, akkor össze lehet hívni a rendkívüli csúcstalálkozót a november 17-ei hétvégére a megállapodás "véglegesítése és formába öntése" érdekében.

Mint mondta, az ír-északír határellenőrzés kérdése továbbra is elsődleges fontosságú, melyben az EU-nak "nem csak jó szándékra, hanem kemény, világos és precíz biztosítékokra (...), szilárd, működőképes, jogilag kötelező érvényű megoldásra van szüksége". Amennyiben nincsen előrelépés ezen a téren, akkor nem lehet rendkívüli EU-csúcsot sem összehívni - tette
velemenyezd, 2018. szeptember 20. csütörtök, 16:53
Új fejlesztéspolitika a Mátrai Erőműnél
MTI-hez eljuttatott közlemény szerint a következő évtized kihívásaira készül fel Mátrai Erőmű Zrt. 2030-ig szóló fejlesztési stratégiájával, amely a hagyományos lignit-biomassza-gáz alapú termelési szegmens eredménytermelő képességének helyreállítására és megőrzésére irányul. Mivel a szénkorszak a következő évtizedben véget ér, az Opus Global Nyrt. érdekeltségébe tartozó vállalat elsősorban a megújuló energiatermelésben, a rendszerszabályozásban és az energiatárolásban tervez komoly beruházásokat a közeljövőben, hogy megőrizze stratégiai szerepét a hazai piacon, és megóvja a munkahelyeket a térségben - közölték.

Az elfogadott fejlesztéspolitika értelmében a vállalat két, összesen 40 megawatt teljesítményű naperőművet létesít a közeljövőben. A bükkábrányi létesítmény alapkövét szerdán tették le, de már készítik elő a halmajugrai fotovoltaikus erőmű-beruházást is. Emellett tervezik egy, a települési hulladékból előállított hazai tüzelőanyag kétharmadának hasznosítására alkalmas, ezért nemzetgazdasági
velemenyezd, 2018. szeptember 19. szerda, 15:52
Szakértő: a jó kapcsolat Oroszországgal elsősorban gazdasági érdek
Energetikai területen egyértelmű Magyarország függése, és nem látszik, hogy ez a közeljövőben csökkenne, ezért is fontos a jó, kiszámítható kapcsolat. Meghatározó a magyar gazdaság számára, hogy sikerült megkötni a 2020-as gázszállítási megállapodást és jó lehetőségek vannak a nehézipari, gyógyszeripari és vízgazdálkodási együttműködésre is - fűzte hozzá a Külügyi és Külgazdasági Intézet munkatársa.

Hozzátette: politikai téren a stabilitás fontos. Magyarország története az mutatja, hogy Kelet és Nyugat között érdemes megtartani az egyensúlyt, Kelet és Nyugat egyébként sem zárja ki egymást. Magyarország hídszerepet igyekszik betölteni, kezdeményezi a párbeszédet, de e téren koránt sincs egyedül, sőt, kifejezetten mérsékeltnek számít Ausztriához vagy Olaszországhoz képest - mutatott rá Ilyash György.

Kedden Moszkvában az orosz és a magyar vezető baráti hangulatú megbeszélésén számos téma került napirendre és számos pozitív fejlemény volt - tette hozzá.
velemenyezd, 2018. szeptember 19. szerda, 09:12
Kövér: Ciprus és Magyarország kapcsolata baráti
Az Országgyűlés elnöke az Országházban folytatott megbeszélést a hivatalos látogatáson Magyarországon tartózkodó Demetrisz Szillurisszal, a Ciprusi Köztársaság parlamentjének elnökével.

Szilágyi Zoltán azt írta, a házelnökök egyetértettek abban, hogy a Ciprus és Magyarország kapcsolata erősítésének fontos állomása a mostani találkozó, csakúgy, mint a nicosiai magyar külképviselet megnyitása a közeljövőben.

A közlemény szerint Kövér László és Demetrisz Szillurisz különösen fontosnak tartotta a parlamenti kapcsolatok erősítését, a baráti tagozatok és a szakbizottságok rendszeres találkozóját, kiemelve a mezőgazdasági és az európai uniós bizottságok tapasztalatcseréjének jelentőségét.

A magyar házelnök hangsúlyozta: alapvető az eszmecsere az Európai Unió jövőjéről, a migrációról, a brit kilépési folyamatról, valamint az unió többéves pénzügyi keretét érintő kérdésekről.

Az Európai Unió jövőjéről szólva Kövér László kijelentette, hogy Magyarország az erős nemzetek Európáját tartja jó
velemenyezd, 2018. szeptember 18. kedd, 17:14
A koszovói ellenzék elhatárolódott a területcserét fontolgató elnöktől
A levelet a legnagyobb ellenzéki pártok - a Koszovói Demokratikus Szövetség (DSK), az Önrendelkezés mozgalom, az Alternatíva kezdeményezés, valamint Szociáldemokrata Párt - képviselői írták alá.

Hashim Thaci és szerb kollégája, Aleksandar Vucic az utóbbi néhány hétben több olyan kijelentést is tett, amely arra utal, hogy a szerb-koszovói viszony rendezése érdekében hajlandók lennének területcserét vagy határmódosítást kezdeményezni a két ország között. Az elképzelést alapvetően a pristinai és a belgrádi kormány is ellenzi, az ellenzék azonban mindkét országban hangos tiltakozását fejezte ki az elképzelés ellen, noha sem a szerb, sem a koszovói elnök nem közölt részletes tervet. A sajtóban megjelent információk szerint a határmódosítást követően Szerbiához kerülnének a főként szerbek lakta észak-koszovói városok, míg Koszovóé lenne a dél-szerbiai, többségében albánok lakta Presevo-völgy.

A Federica Mogherininek küldött levélben a koszovói politikusok annak a véleményüknek is hangot adtak, hogy
velemenyezd, 2018. szeptember 13. csütörtök, 17:02
Képek, videók
A közeljövőben megjelenő
jocos
2009. július 04. szombat, 20:50
A köztársasághoz 01.jpg
chillik
2018. április 20. péntek, 10:04
A köztársasághoz 02.jpg
chillik
2018. április 20. péntek, 10:03
M.Köztársaság.jpg
liza1
2016. augusztus 15. hétfő, 18:43
Magyar köztársaság.jpg
kicsoda57
2016. március 15. kedd, 15:29
M.O.Köztársasága.jpg
agica2004
2015. október 03. szombat, 20:27
uj-magyar-koztarsasago t.j
agica2004
2015. március 16. hétfő, 14:51
A Köztársasági elnöknél
oinomaosz
2014. szeptember 25. csütörtök, 12:51
Dominikai Köztársaság ;a
farkas1945
2013. november 28. csütörtök, 12:05
köztársasági elnökök.png
agica2004
2013. május 01. szerda, 19:34
magyarország köztársaság
lacipecsenye
2013. február 18. hétfő, 18:49
trieszt köztársaság tér
lacipecsenye
2012. december 31. hétfő, 13:33
paris köztársaság tér
lacipecsenye
2012. december 27. csütörtök, 14:45
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.