Regisztráció  Belépés
2018. június 21. csütörtök | 25. hét | 172. nap | 23:52 | Alajos, Leila
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Véget ért a Bihar megyei önkormányzat munkáját kilenc hónap óta megbénító patthelyzet
A mandátumigazolásra a Nagyváradi Táblabíróság kötelezte a testületet, mely a múlt hét végi jogerős ítéletében kimondta: bűnvádi eljárás indulhat azok az önkormányzati képviselők ellen, akik továbbra is megtagadják kollégájuk mandátuma igazolását. A mandátumigazolás megtagadása miatt kilenc hónapig szavazategyenlőség volt a tanácsban a Szociáldemokrata Párt (PSD) az Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) és a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) koalíciója, valamint a Nemzeti Liberális Párt (PNL) által megjelenített ellenzék között.

Az RMDSZ-es Pásztor Sándor által vezetett önkormányzat tavaly szeptember közepén vált alkalmatlanná a fontos döntések meghozatalára. Ekkor a Szociáldemokrata Párt (PSD) az ellenzékkel való összejátszással gyanúsította meg, és kizárta soraiból az egyik képviselőjét, a PNL képviselői viszont ezt követően megtagadták a jelöltlistáján következő PSD-jelölt mandátumának az igazolását.

Pásztor Sándor az MTI-nek adott korábbi nyilatkozatában olyannak tartotta a helyzetet, mint amikor lefognak egy megválasztott képviselőt, és nem engedik be a testület ülésére. A szavazategyenlőség miatt a megye sok fontos projektjét nem tudták megszavazni a testületben. Az önkormányzat 2018-as költségvetését is csak áprilisban sikerült elfogadni az intézmény alkalmazottainak a tiltakozása közepette, miután a PNL egyik önkormányzati képviselője átszavazásával meglett a többség.

A PNL azt próbálta a mandátumigazolás megtagadásával megtorolni, hogy noha a 2016 júniusában tartott önkormányzati választásokon a mandátumok csaknem felét szerezte meg Bihar megyében, az ellene szövetkező kisebb pártok nem engedték át neki a megye vezetését.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2018. június 14. csütörtök, 13:21
Címkék: Nagyváradi Táblabíróság, Szociáldemokrata Párt, Romániai Magyar Demokrata Szövetség, Demokraták Szövetsége, Nemzeti Liberális Párt, RMDSZ-es Pásztor Sándor,
Kommentek
Fejlesztések kezdődtek több Jász-Nagykun-Szolnok megyei településen
Szabó Tamás (Fidesz-KDNP), Jászberény polgármestere csütörtökön az MTI-nek elmondta: 325 millió forint támogatást nyert el az önkormányzat a kerékpáros közlekedés fejlesztésére, elsősorban a kerékpárutak hosszának növelésére. A cél egy olyan hálózat létrehozása, amelyen - érintve a nagyobb közigazgatási és ipari létesítményeket - a város körbejárható lesz - fűzte hozzá.

A tervek szerint szeptember végéig elkészülő beruházás során hét szakaszon csaknem öt kilométer kerékpárút épül, illetve újul meg - közölte.

A polgármester szólt arról, hogy egy összesen csaknem 300 millió forintos beruházás keretében energetikai korszerűsítést végeznek - nyílászárócsere, hőszigetelés, homlokzatfelújítás, fűtéskorszerűsítés - a jászberényi Gróf Apponyi Albert Általános Iskolában és a Jászsági Általános Iskola Bercsényi Miklós Általános Iskolai Tagintézményében. A munkát ősszel fejezik be a szakemberek.

Lajtos István (független), a több mint ezer lakosú Nagyiván polgármestere az MTI-t arról tájékoztatta,
velemenyezd, 2018. június 21. csütörtök, 17:15
Mithras-szentéllyel bővült az Aquincumi Múzeum
Láng Orsolya, a múzeum igazgatója hangsúlyozta: a részlegesen rekonstruált Symphorus Mithraeum az ókori római település vallási életének egy titokzatos kultuszát mutatja be élményszerűségre törekedve.

A szentélyt 1941-ben tárták fel, ám az itt talált kivételes leletegyüttes darabjai, köztük a bikaölő Mithras istenség kultuszszobra, csak most, 77 évvel később láthatóak először együtt, eredeti környezetükben - mondta Zsidi Paula régész, az Aquincumi Múzeum nyugalmazott igazgatója.

A régészeti park délkeleti részén megnyílt kiállítóhely külseje az egykori épület tömbjét idézi, ezzel jól illeszkedik a közeli Festőház, római lakóépületet bemutató korhű modelljéhez. Az épületbelső kialakítása tükrözi a szentély egykori belső terét, a nagyrészt eredeti, helyszínen előkerült emlékek elhelyezésével.

Zsidi Paula kiemelte: a keleti eredetű misztériumvallás Mithras, a nap fia győzelmét ünnepelte a sötétség, és azt szimbolizáló mitikus bika felett. A kultusz részleteiről keveset tudunk, mivel a
velemenyezd, 2018. június 21. csütörtök, 15:55
Beszámolt a pécsi önkormányzat adósságát vizsgáló bizottság vezetője a közgyűlésnek
Pécs fideszes országgyűlési képviselője a Páva Zsolt (Fidesz-KDNP) polgármester felkérésére tavaly szeptemberben megalakult bizottság mintegy nyolc hónapos munkája eredményeként elkészült 45 oldalas jelentés tartalmából adott összegzést.

A grémium - mint ismertette - külön vizsgálta az önkormányzat működésének 2009 előtti és utáni időszakát, ehhez csaknem 2900 oldalnyi dokumentumot tekintettek át.

Megállapításaik között szerepel, hogy a pécsi gazdaság - a rendszerváltás veszteseként - sebezhető helyzetbe került, amelyet tovább súlyosbított a 2010-es évek előtti gazdasági világválság.

Hoppál Péter közölte: a globális környezet okozta nehézségeket a város rossz adottságai és rossz politikai döntések is tetézték. Utóbbiak között említette a közösségi közlekedés korábbi "anomáliáit", "a pénznyelő, van, de nincs" pécs-pogányi repülőteret, valamint szocialista városvezetés 3,1 milliárd forintos "jutalombotrányát" is.

A képviselő kitért arra, hogy a 2010-es Európa Kulturális Fővárosa (EKF)
velemenyezd, 2018. június 21. csütörtök, 15:45
Topuzidu Jázmin Xéniának adta ki a görög önkormányzati mandátumot az NVB
A mandátumról előzőleg lemondott Sianos Tamás, a Hellasz Görög-Magyar Kulturális (Közhasznú) Egyesület jelöltje.

A jelölőszervezet azt kérte az NVB-től, hogy a megüresedett mandátumot a lista 15. helyén szereplő Topuzidu Jázmin Xéniának adja ki, a bizottság ez alapján döntött.
velemenyezd, 2018. június 21. csütörtök, 15:04
EMNP: szerzett jogokat veszélyeztet a román közigazgatási törvénykönyv tervezete
A párt álláspontját Soós Sándor alelnök ismertette egy csütörtöki kolozsvári sajtótájékoztatón. Soós Sándor kijelentette: a Kolozs megyei magyarság mintegy fele él olyan településen, amelyen a korábbi közigazgatási törvény elfogadásakor érvényes népszámlálási adatok szerint a húsz százalékos küszöbérték fölött volt, de azóta a küszöb alá csökkent a magyarság aránya. Ezeknek a településeknek a magyar közösségei immár nem lesznek jogosultak a kétnyelvű feliratozásra és az anyanyelvhasználatra az önkormányzati hivatalokban.

Hozzátette: az új törvénykönyvnek a szenátus által elfogadott változata nem tartalmaz olyan kitételt, mely szerint a szerzett jogok érvényben maradnak. Ezt annál is inkább furcsának találta, mert a szerzett jogok érvényben tartását még a törvénytervezetet véleményező román külügyminisztérium is kérte.

Az EMNP alelnöke érthetetlennek tartotta, hogy a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) miért mondott le arról a korábban bejelentett szándékáról, hogy csökkentse a
velemenyezd, 2018. június 21. csütörtök, 14:25
Pedofília miatt 23 évet kapott egy volt irkutszki uszodaigazgató
Ivan Rukoszujevet a kiskorúak szexuális zaklatása és közszeméremsértés 69 rendbeli elkövetése címén ítélték el. A férfit a szabadságvesztés mellett kórházi körülmények között elvégzendő pszichiátriai kényszerkezelésre ítélték. Halmazati büntetésként további két évre eltiltották az állami és önkormányzati intézményeknél végzendő és 15 évre a gyermekekkel folytatandó munkától.

A jelentős bűnügyek felderítésével foglalkozó orosz Nyomozó Iroda (SZK) 2016 januárjában kezdeményezett büntetőeljárást Rukoszujev ellen a növendékek zaklatása miatt. Az ügy részleteit nem hozták nyilvánosságra.

A volt uszodaigazgató ellen korrupció miatt is eljárást indítottak.
velemenyezd, 2018. június 21. csütörtök, 13:54
Szabadtéri edzőparkkal bővült a BVSC-Zugló Szőnyi úti sporttelepe
sportnak az ifjúságnevelésben is fontos szerepe van, hiszen segít abban, hogy a fiatalok ne legyenek bűncselekmények elkövetői, vagy ne váljanak azok áldozataivá, ezért is támogatták a kondipark megépítését.

Szatmáry Kristóf, a BVSC-Zugló elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy az elmúlt négy-öt esztendőben évről évre tudták fejleszteni az egyesület Szőnyi úti sporttelepét, s a beruházások összértéke mára elérte a 2,5-3 milliárd forintot. A sportvezető örömmel állapította meg, hogy a Zuglói Önkormányzat és a sportért felelős államtitkárság mellett a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanácsban egy újabb együttműködő partnerre találtak.

Hajnák Mihály, a klub ingatlanfejlesztési vezetője az MTI-nek elmondta: a fejlesztésekkel párhuzamosan eddig több mint 3000 négyzetméterrel bővült is a klub sporttelepének területe, s az edzőpark is olyan helyen épült meg, amely korábban a MÁV Hídépítő Kft. tulajdonában volt, de már évek óta nem használták.

Az átadó után Szatmáry Kristóf és Sárfalvi Péter elismeréseket
velemenyezd, 2018. június 20. szerda, 18:52
A templom és a németek betelepülésének jubileumát ünneplik Závodon
19. századi író-helytörténész 1829-es összeírásában megemlítette, hogy abban az évben tizenhárman telepedtek le a faluban, ahol akkor még rácok is laktak. A tájegység falvait 1718 és 1725 között népesítették be elsősorban sváb származású németek.

A háromszázadik évfordulót augusztus 4-én ünneplik német nyelvű misével, nemzetiségi kulturális programokkal, és emléktáblát állítanak az 1947-es kitelepítést idéző, tavaly elhelyezett emléktábla mellé - mondta Dávid Erzsébet, a német nemzetiségi önkormányzat elnöke az MTI-nek. Közlése szerint a mintegy 300 lakosú településen ma 40-en vallják magukat német nemzetiségűnek.

Závod máig megőrzött építészeti arculatát németajkú lakossága hozta létre a 18-19. század fordulóján, a községben több lakóház, gazdasági épület, kerítés, kápolna élvez védettséget. A falu értékőrző munkáját 2003 óta több díjjal ismerték el, 2017-ben az ICOMOS - az UNESCO műemlékvédelmi világszervezetének - nemzeti bizottsága a sok évtizedes értékvédő programért Példaadó
velemenyezd, 2018. június 20. szerda, 18:01
Képek, videók
gomb_onkormanyzat_jogs zab
martimarti
2015. december 17. csütörtök, 19:37
Újpesti Önkormányzat.JPG
margoboszi
2009. április 19. vasárnap, 12:58
Újpesti Önkormányzat épül
margoboszi
2009. április 19. vasárnap, 12:58
Japán Tokyo Önkormányzat
megyerimihaly
2009. február 09. hétfő, 19:09
Önkormanyzat.JPG
csokegyorgy
2008. augusztus 20. szerda, 10:55
dalmandi önkormányzat
nyuszi111
2007. december 12. szerda, 16:32
Szlovák önkormányzat
jbal
2007. augusztus 07. kedd, 16:45
Önkormányzat/Kat.templ om
kovarygizella
2007. június 15. péntek, 23:50
Önkormányzat épülete
kercaszomor
2007. március 07. szerda, 10:53
Az önkormányzat épülete
matahari51
2007. január 06. szombat, 10:29
Önkormányzat felülről
lenzo
2006. november 07. kedd, 17:43
patthelyzet.jpg
agica2004
2010. szeptember 22. szerda, 15:49
AdyEndre-nagyvaradi-ko lle
taszat
2018. február 19. hétfő, 00:10
A nagyváradi püspök kertb
chillik
2016. szeptember 22. csütörtök, 08:19
A nagyváradi Szt. László
chillik
2015. szeptember 03. csütörtök, 08:08
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.