Regisztráció  Belépés
2018. április 26. csütörtök | 17. hét | 116. nap | 05:51 | Ervin
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
A trombózis megelőzése
A trombózis akár életveszélyes állapotot is előidézhet, ráadásul a vérrögképződés kockázata még magasabb azoknál, akiknél korábban már fellépett a probléma. Ennek elkerülése érdekében életmódbeli változtatásokra van szükség, és a nyári időszakban is több dologra kiemelt figyelmet kell fordítani.

Ossza meg a Facebook-on!

Felkészülés hosszabb utazásokra
Nyáron sokan vállalkoznak hosszabb utakra, legyen szó autóról, vonatról, buszról vagy repülőről. A három óránál hosszabb ideig tartó utazás ugyanakkor jelentősen megnöveli a vérrögök kialakulásának esélyét. Ennek oka, hogy a mozdulatlanság, a lábak lógatása, a kevés folyadékfogyasztás miatt a keringés lelassul, ami melegágya a trombusoknak. A repülők esetében tovább rontja a helyzetet az utastér száraz levegője, akárcsak a légnyomásváltozás. A szükséges megelőzési módokról a kezelőorvos tud döntést hozni. Figyelembe véve az összes kockázatnövelő tényezőt, adott esetben elég lehet a kompressziós harisnya viselése, a bő folyadékfogyasztás és a test, a lábak gyakori átmozgatása. Magas rizikó esetén viszont indulás és visszaindulás előtt LMWH injekció alkalmazására is szükség lehet - összegezte prof. Blaskó György, a Trombózisközpont véralvadási specialistája.

A magyarok akár negyede élhet mélyvénás trombózisra hajlamosító örökletes genetikai hibával. Részletek itt.
Megfelelő folyadékpótlás
A bő folyadékfogyasztás nemcsak utazások során, de egész nyáron kiemelt jelentőségű, mivel a dehidratáció könnyen besűrítheti a vért, ezáltal pangás alakulhat ki. Nagyon meleg időben legalább 2,5-3 liter folyadék fogyasztása javasolt, kerülve a kávét, a teát és az alkoholos italokat.

Kerüljük a kánikulát!
Nagy melegben a vénák kitágulnak, ami kedvez a vérrögök kialakulásának. Emiatt nem érdemes hosszasan a tűző napon tartózkodni, ennek megfelelően a napozás sem ajánlott. Szintén ártalmasak lehetnek a 34 foknál melegebb termálvizek.

A kompressziós harisnya segíti a vérkeringést, ezért nyáron is hasznos viselet
A kompressziós harisnya segíti a vérkeringést, ezért nyáron is hasznos viselet
Segít a kompressziós harisnya
Bár nyáron nem a legkellemesebb a kompressziós harisnya, mégis hasznos viselet, hiszen segíti a keringést. Ha máskor nem is, utazáshoz mindenképpen húzzuk fel! Szintén jótékony hatású lehet a gördülő talpú cipők hordása, mivel ezek jól átmozgatják az izmokat. A testhez simuló ruhadarabokat ugyanakkor érdemes mellőzni.

Mitől fáj a lábam? Mitől fáj a lábam? Ezek a tüdőembólia tünetei Ezek a tüdőembólia tünetei Mire jók a visszérkrémek? Mire jók a visszérkrémek? A mélyvénás trombózis jelei A mélyvénás trombózis jelei
Rendszeres testmozgás
Amennyiben a kezelőorvos is beleegyezik, javasolt kora reggel vagy este mozogni egy keveset. A sportolás ugyanis fokozza a vérkeringést, egyben segít megszabadulni az esetleges túlsúlytól. Nem szabad viszont túl nagy terhelést róni sem arra a végtagra, amelyben korábban kialakult a vérrög, sem pedig a szívre!

Link
tinka1951, 2017. június 05. hétfő, 08:05
Címkék: Blaskó György, trombózis megelőzése, trombózis akár, vérrögképződés kockázata, nyári időszakban, három óránál,
Kommentek
Prima Primissima - Kihirdették az idei jelölteket
Takarékbank váltotta, az OTP továbbra is maradt főtámogató.

Idén 750 főt - köztük először határon kívülieket is - jelöltek a korábbi díjazottak, az alapítók, a szakmai szervezetek. Politikai újságírók eddig nem lehettek jelöltek, mostantól azonban, ha munkásságuk erre alkalmassá teszi őket, ők is kaphatnak jelölést - jegyezte meg.

Magyar irodalom kategóriában Kányádi Sándor költő, író, műfordító; Kiss Benedek költő, műfordító és Szilágyi István író, míg a magyar színházművészet kategóriában Blaskó Péter színművész; Enyedi Ildikó filmrendező, forgatókönyvíró és Hegedűs D. Géza színművész, rendező, egyetemi tanár kapott jelölést.

A magyar képzőművészet Primái Birkás Ákos festőművész, Haris László fotóművész és Horkay István képzőművész lettek, a magyar tudomány kategóriában pedig Blaskó Gábor gyógyszerkutató vegyész, az MTA rendes tagja; Pintz János matematikus, akadémikus, kutatóprofesszor és Vicsek Tamás fizikus, akadémikus közül választják meg az idei Prima Primissimát.A magyar
velemenyezd, 2017. szeptember 13. szerda, 11:02
Tizenegy bemutatót tervez a jövő évadban a Nemzeti Színház
József Bánk bán című műve Vidnyánszky Attila rendezésében látható, aki negyedik alkalommal állítja színpadra a darabot. Ezúttal kis térben, a stúdiószínpadon mutatják be a darabot szeptember 21-én, a magyar dráma napján, Bánk bánként Mátray Lászlóval, Gertrudis szerepében Udvaros Dorottyával.

Az ügynök halála című darabot Csiszár Imre rendezésében mutatják be a stúdiószínpadon októberben. Arthur Miller drámája a magyar színházi repertoár állandóan visszatérő darabja, a főszerepet a Nemzeti Színházban Blaskó Péter játssza.

Sardar Tagirovsky rendezésében Pierre Beaumarchais Figaro házassága című művét a nagyszínpadon novemberben mutatják be. Szintén novemberben, Kiss Csaba rendezésében tűzik műsorra Carlo Goldoni ritkán játszott vígjátékát Házasság Palermóban címmel. A rendező elmondta: a stúdiószínpadon látható mű eredeti címe A régiséggyűjtő családja, Goldoni valósággal tobzódik abban, hogy az emberi karakter furcsaságait, túlzásait színpadra vigye. Az előadásban Blaskó Péter, Bánsági Ildikó,
velemenyezd, 2017. május 09. kedd, 15:43
Pál Andrásnak ítélték oda a Gábor Miklós-díjat
özvegye alapította 2000-ben, férje halála után két évvel. Az elismerést Shakespeare-szerepben kiváló teljesítményt nyújtó színésznek ítéli oda a szakmai kuratórium, amelynek több mint tizenöt évig volt elnöke Koltai Tamás színikritikus. Jelenleg Ascher Tamás rendező vezeti a testületet, amelynek tagja Stuber Andrea mellett Meczner János rendező, Nádasdy Ádám nyelvész, költő, műfordító és Spiró György író.

A Gábor Miklós-díjasok között van László Zsolt, Király Levente, az azóta elhunyt Herceg Zsolt, Blaskó Péter, Kulka János, Balázs Zoltán, Hajduk Károly, Szegezdi Róbert, Hatházi András, Rába Roland, Gálffi László, Cserhalmi György, Hegedűs D. Géza és egyetlen színésznőként Pogány Judit. Tavaly a szombathelyi Weöres Sándor Színház tagja, Bajomi Nagy György nyerte el a kitüntetést Gábor Miklós emblematikus szerepében, a Hamletben nyújtott alakításáért.

A díj egy bronz plakett, Vígh Tamás szobrászművész alkotása. Egyik oldalán Shakespeare, másik oldalán Gábor Miklós portréja látható. A plakett a
velemenyezd, 2017. április 17. hétfő, 22:13
1956 - A forradalom előtt tisztelgő kiadványokat mutatott be az MMA Budapesten
Katalin kiemelte: a kötet szerkesztői munkáját Oláh János kezdte meg, az ő munkássága előtt is tiszteleg az antológia, amelynek angol nyelvű fordítása 2017 márciusában jelenik meg. A magyar nyelvű kötetet pénteken este az MMA őszi irodalmi gáláján mutatják be a nagyközönségnek.

Az MMA Színházművészeti Tagozata Vers és próza 56 címmel jelentetett meg hangoskönyvet, amelynek elkészítésekor a Támadó tűz voltunk antológia anyagára támaszkodtak. A kiadványban mások mellett szaval és felolvas Haumann Péter, Blaskó Péter, Mécs Károly, Tokody Ilona, Császár Angela, Pártay Lilla, Ráckevei Anna és Szarvas József is.

Rátóti Zoltán tagozatvezető elmondta: a kiadvánnyal "hangos mécsest" szerettek volna gyújtani azon színművészek előtt is tisztelegve, akik részt vettek forradalmi eseményekben, kiálltak a szabadságért folytatott küzdelem mellett. Példaként említette Bessenyei Ferencet, Sinkovits Imrét, Darvas Ivánt és Dózsa Lászlót is.

A Színházművészeti Tagozat a jövőben is több hangoskönyv megjelentetését
velemenyezd, 2016. november 18. péntek, 11:43
Zrínyi-emlékév - Horvátországban is bemutatják a Zrínyi 1566 rockmusicalt
hatványozottan igaz, hogy össze kell fogni, mert csak így lehet megmenteni értékeinket". A Zrínyi fő slágere is úgy kezdődik: Ha van közös akarat - tette hozzá.

A pénteki előadáson az eszéki sportcsarnokban egyaránt lesznek horvát és magyar nézők is. A magyar rockmusicalt ezért kivetítőn feliratozzák, hogy a horvát nézők is megértsék a dalok szövegét.

Az előadásban Zrínyi Miklóst Sasvári Sándor alakítja, a többi szerepben mások mellett Szomor György, Feke Pál, Mahó Andrea, Vermes Tímea, Dévényi Ildikó, Blaskó Balázs és Beleznay Endre lesz látható. A történet Zrínyi és 300 emberének hősi halálát idézi fel.

A produkciót az eszéki magyar főkonzulátus szervezésében, a magyar kormány által létrehozott Zrínyi Miklós-Szigetvár 1566. Emlékbizottság, továbbá a Külgazdasági és Külügyminisztérium, valamint Eszék városa támogatásával mutatják be.

De Blasio Antonio eszéki magyar főkonzul, a rendezvénysorozat főszervezője az MTI-nek elmondta: Eszék térsége az 1566. évi szigetvári ostrom történetében
velemenyezd, 2016. szeptember 14. szerda, 15:00
Zrínyi-emlékév - Képzőművészeti, irodalmi és zenei alkotások is készülnek az évfordulóra
Miklós-emlékművének felavatásával veszi kezdetét a programsorozat, amelynek fő gerincét a szeptember 6. és 11. között zajló szigetvári Zrínyi-napok adják.

Ennek keretében többek közt szeptember 6-án megnyílik a Zrínyiek című kiállítás a Szigetvári várban, és ugyanitt este előadják a Zrínyi 1566 című rockmusicalt is Moravetz Levente rendezésében. Az előadásban Zrínyi Miklóst Sasvári Sándor alakítja, a többi szerepben mások mellett Szomor György, Feke Pál, Mahó Andrea, Vermes Tímea, Dévényi Ildikó, Blaskó Balázs és Beleznay Endre lesz látható. A történet Zrínyi és 300 emberének hősi halálát idézi fel. Pécsen a Szigetvár ostroma 1566. - Szulejmán szultán utolsó hadjárata című nemzetközi konferenciát rendezik meg.

Hagyományőrzők műsorai várják az érdeklődőket a szeptember 8-i török és szeptember 9-i horvát nap keretében, valamint több kegyeleti megemlékezésre és rendezvényre kerül sor az öt nap alatt.

Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár felidézte, hogy a kormány egymilliárd forinttal
velemenyezd, 2016. július 06. szerda, 18:16
Zrínyi-emlékév - Számos hiánypótló kiadvány jelenik meg az évfordulóra
Az emlékév egyik célja, hogy Szigetvár történeti igazságát mindenki hitelesen megismerje, ezért a szervezők arra törekszenek, hogy minél több kiadvány és értékes munka lásson napvilágot - hangsúlyozta Hóvári János, a Zrínyi Miklós Emlékév Emlékbizottság elnöke a csütörtökön tartott budapesti sajtótájékoztatón.

"Ami 1566-ban Szigetváron történt, az a magyar nemzettudat egyik alapköve. Nem lenne ez így, ha nem lett volna a remek költő és politikus, a dédunoka, aki egy olyan eposzt írt, amelynek révén kitörölhetetlenné tette a magyar emlékezetből az eseményt" - fűzte hozzá.

Zrínyi Miklósról jelenleg nincs korszerű életrajz, ezért a kiadványok sorában az első a Zrínyi élete című kiadvány lesz, amelyet a tervek szerint július elején mutatnak majd be angol és magyar nyelven - emelte ki Fodor Pál, a Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi karának főigazgatója.

Ezt követi majd a turbéki kegytemplom és búcsújárás történetéről írt kötet, amely szeptember elejére várható, az Egy elfeledett
velemenyezd, 2016. június 16. csütörtök, 15:20
Képek, videók
8461_Blaskó Péter, Eszter
pircsi09
2013. július 27. szombat, 20:23
Blasko Péter Kossuth díj.
agica2004
2011. április 05. kedd, 15:41
Blaskó Mária: De Jó annak
mester126mari
2010. május 01. szombat, 20:06
Lugosi/ Blaskó Béla
csalogany13
2010. január 12. kedd, 12:36
Májbetegségek megelőzésér
pacsakute
2018. április 24. kedd, 22:18
Norovírus megelőzése.jpg
pacsakute
2018. január 11. csütörtök, 12:24
Trombozis és visszértágul
pacsakute
2013. május 31. péntek, 11:58
Trombozis (vérrgög).jpg
pacsakute
2013. május 31. péntek, 11:58
Kockázat nélkül nincs győ
borigit
2016. november 17. csütörtök, 09:50
AZ ÉLET KOCKÁZATOT...jpg
ditke49
2016. február 23. kedd, 16:54
Nagy kockázatot kell váll
pacsakute
2013. szeptember 15. vasárnap, 10:51
Kockázat
terezia1951
2013. július 30. kedd, 16:32
Az élet állandó kockázat.
pacsakute
2013. február 20. szerda, 05:17
Nincs kockázat
anna4459
2010. augusztus 30. hétfő, 07:33
Kockázat... ezt együk rák
cipello
2010. április 28. szerda, 15:08
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.