Regisztráció  Belépés
2017. augusztus 21. hétfő | 34. hét | 233. nap | 23:30 | Sámuel, Hajna
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Századvég: idén és jövőre is 3,8 százalék lehet a gazdasági növekedés
Az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményük szerint a növekedést mindkét évben a fogyasztás és a beruházások húzzák majd.

A gazdaságkutató hangsúlyozta, hogy pozitív és negatív kockázati tényezőkkel is számol, a növekedés akár a 4 százalékot is meghaladhatja, ha kedvezőbb lesz a külső kereslet vagy a beruházások jobban bővülnek. Egy esetleges kedvezőtlen időjárás miatti rosszabb mezőgazdasági teljesítmény vagy a vártnál magasabb olajárak miatt viszont szerényebben, 3,5 százalék körül is alakulhat a GDP növekedése.

Az előrejelzés szerint a bérek idén 12, míg jövőre 8,6 százalékkal emelkednek, a fogyasztás bővülése az idén 3,7, jövőre 4 százalék lehet. A válság előtti időszakkal szemben a fogyasztás emelkedése nem a lakosság eladósodásából, hanem a jövedelmek emelkedéséből következik - hangsúlyozta a Századvég.

A beruházások tavalyi visszaesése után idén és jövőre is jelentős bővülést várnak, az új uniós költségvetési ciklus forrásainak, illetve a társasági adó 9 százalékra csökkentésének hatására.

Bár az export volumenének idei növekedésére vonatkozó előrejelzést is növelték, az idén 7,7, jövőre 5,2 százalékra, az import 9,3, illetve 5,7 százalékos növekedése miatt a nettó export várhatóan sem idén, sem jövőre nem tud hozzájárulni a gazdaság növekedéséhez, mivel a belső kereslet bővülése magasabb behozatalt indukál - írták

Az előző negyedéves előrejelzéséhez képest a Századvég 0,1 százalékponttal csökkentette az idei, és ugyanennyivel növelte a 2018-as inflációs várakozásását, 2,4, illetve 3 százalékra. Az intézet az alacsony jegybanki kamat fennmaradására számít, nem kizárva ugyanakkor egy kisebb kamatemelést 2018-ban.

Várakozásaik szerint folytatódnak a kedvező költségvetési tendenciák, de további adócsökkentésekről még korai beszélni. Idén és jövőre is 2,4 százalék lehet a GDP-arányos deficit. Idén lehet tehát sorozatban a hatodik olyan év, amelyben sikerül a 3 százalék alatti Maastricht-i deficitcélt teljesíteni - tette hozzá a Századvég.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2017. június 19. hétfő, 18:43
Címkék: gazdasági növekedés, növekedést mindkét, beruházások húzzák, gazdaságkutató hangsúlyozta, növekedés akár, külső kereslet,
Kommentek
Századvég: növekvő gazdaság és csökkenő államadósság idén és jövőre is
A Századvég keddi közleményében ismerteti: a II. negyedévi, 2,6 százalékos növekedés után idén továbbra is a gazdaság 2,1 százalékos növekedésére számítanak, 2017-ben pedig ennél magasabb, 3,2 százalék lehet a bővülés üteme.

A növekedés motorja idén a háztartások fogyasztása lehet, de elősegítheti a külkereskedelem is. A háztartások fogyasztási kiadása idén a korábban vártnál is nagyobb mértékben, 4,6 százalékkal növekedhet. Ez elsősorban a családok bővülő jövedelmének köszönhető, amit a kedvező munkaerőpiaci folyamatok mellett a személyi jövedelemadó kulcsának idei csökkentése segít.

A munkanélküliség a kutatóintézet várakozásai szerint tovább mérséklődik, idén 5,3 százalék, jövőre pedig 4,8 százalék lehet a munkanélküliségi ráta, ami már idén is a rendszerváltás óta legkedvezőbb adat. Folytatódik a bérek érdemi emelkedése, idén 6, jövőre 5,3 százalékos lehet. Ez azt jelenti, hogy a fogyasztás bővülése a jövedelem bővüléséből ered, és nem hitelfelvételből, mint a válság előtti időszakban -
velemenyezd, 2016. szeptember 20. kedd, 20:59
Századvég: idén 2,1, jövőre 3,2 százalékkal bővülhet a gazdaság
A kutatóintézet az MTI-hez hétfőn eljuttatott előrejelzésében kiemeli: az infláció továbbra is alacsony marad, idén 0,4, jövőre 1,6 százalékot tehet ki.

A Századvég Gazdaságkutató Zrt. legfrissebb "Makrogazdasági monitor és konjunktúraelemzés" című kiadványa szerint a gazdaság I. negyedéves, vártnál kisebb növekedése átmeneti lehet. A gazdaság idén 2,1 százalékkal növekedhet, amihez leginkább a fogyasztás 4,1 százalékosra várt bővülése járulhat hozzá. A Századvég az év hátralévő részében a nettó export erősödésére is számít, ami éves szinten ugyancsak pozitívan járulhat hozzá a növekedéshez.

A prognózis szerint a beruházások az uniós támogatások alakulása miatt idén 5,8 százalékkal visszaesnek, a vállalkozások ugyanis beruházásaik megkezdésével kivárják az új uniós költségvetési ciklushoz kapcsolódó támogatásokat, mert így olcsóbban tudják elvégezni.

Az ipar is elősegítheti éves szinten a növekedést, bár hozzájárulásának mértéke a tavalyinál várhatóan alacsonyabb lesz. Az I. negyedéves
velemenyezd, 2016. június 20. hétfő, 17:42
Századvég: alacsony infláció és bővülő gazdaság jellemezheti a következő két évet
Az MTI-hez hétfőn eljuttatott előrejelzésében a kutatóintézet kiemeli: érdemi inflációs nyomás nem várható, a pénzromlás átlagos mértéke az idén 0,8, jövőre 1,8 százalék lehet.

A Századvég Gazdaságkutató Zrt. legfrissebb, Makrogazdasági monitor és konjunktúraelemzés című kiadványa szerint a magyar gazdaság növekedése 2016-ban 2,4 százalék lehet, ami várakozásaik szerint magasabb lesz az EU átlagánál. A növekedési kilátásokat javítja a fogyasztások várható jelentős bővülése, amely az emelkedő béreknek és a csökkenő adótehernek és magasabb családi adókedvezménynek köszönhető. A beruházások 2016-ra várható csökkenését az uniós források előző évinél alacsonyabb lehívása okozza, minthogy a 2007 és 2013 közötti programok már kifutottak, a 2014 és 2020 közötti programokból várható forráslehívás pedig fokozatosan indul meg. Serkentheti a beruházások alakulását a családi otthonteremtési kedvezmény (csok), ennek pozitív hatására az év második felétől számítanak.

A nettó export 2016-ban is támogathatja a
velemenyezd, 2016. március 21. hétfő, 13:32
Századvég: az idén és jövőre is az EU-átlag felett teljesíthet a magyar gazdaság
árcsökkenés, illetve 1,8 százalékos 2016-os infláció mellett.

A tartósan nyomott inflációs környezet elsődleges okát az olajárak tartósan alacsony szintjében látják, sőt a gazdaságkutató elemzői az olajárak további csökkenésére számítanak. Azonban a rezsicsökkentés bázisba kerülése és az egyébként széles bázisú inflációs nyomás felépülése következtében 2016 folyamán fokozatosan erősödő inflációra számítanak.

A munkanélküliségi ráta éves átlagos szintjét az idén 6,8, jövőre 6,1 százalékra várják a Századvég kutatói.

A beruházások ugyanakkor jövőre visszafoghatják a gazdaságot, mivel a 2007-2013-as programozási időszak kifut, így magas bázist okoz, továbbá a 2014-2020-as forrásokra kiírható programok csúszásban vannak. Az MNB bejelentett növekedéstámogató programja segíthet oldani a hitelezési korlátokat, de ez önmagában nem lesz képes pozitívba fordítani a beruházási folyamatokat - áll az elemzésben.

Jövőre az elemzők szerint az export növekedését számos kockázat övezi, amelyek közül a
velemenyezd, 2015. december 16. szerda, 12:52
A Századvég 3 százalékos növekedéssel és alacsony inflációval számol az idén
Az MTI-hez kedden eljuttatott összefoglaló szerint a GDP-növekedés 2015-ben elérheti a 3,1 százalékot, míg jövőre a 2,5 százalékot. Mint írták, a növekedési kilátásokat elsősorban a magyar gazdaság elmúlt negyedévi, a vártnál is visszafogottabb teljesítménye miatt módosították. Ugyanakkor a gazdaságkutató elemzői hangsúlyozták, hogy a gazdasági kilátások romlása olyan egyedi tényezőkhöz köthető, amelyek Magyarország növekedési potenciálját nem érintik.

Előrejelzésük szerint a magyar gazdasági teljesítményt főként a fogyasztás és az export vezérli majd. Az exportot - amely várhatóan tartósan felülmúlja az importot - a külső kereslet fokozatos emelkedése segíti, a fogyasztási hajlandóságot pedig a piaci- és a gazdaságpolitikai folyamatok is élénkítik.

Az elemzők úgy vélik, hogy az alacsony inflációs környezet és a folyamatosan javuló munkaerő-piac eredményeként, valamint a személyi jövedelemadó-kulcs csökkentésével és a családi adókedvezmény kiterjesztésével jelentősen nőhet a magyarok
velemenyezd, 2015. szeptember 22. kedd, 16:32
A Századvég 3,4 százalékos növekedéssel és további kamatcsökkentéssel számol az idén
kutatóintézet pénteken közzétett, "Makrogazdasági monitor és konjunktúraelemzés" című kiadványa.

Az éves infláció várakozásuk szerint 2015-ben 0,3, 2016-ban 2,6 százalék lesz, ami idén a közműdíj-csökkentések és az alacsonyabb olajárak egyedi sokkhatását tükrözi. A pénzromlás azonban 2016 végére már megközelítheti az inflációs célsáv közepét, aminek oka az emelkedő maginfláció mellett a költségsokkok bázisba kerülése és a maginfláción kívüli tételek (olaj és feldolgozatlan élelmiszer) áremelkedése.

A Századvég elemzői szerint a belső és külső tényezők a teljes előrejelzési horizonton pozitívan járulnak hozzá a GDP-növekedéshez, melyet a fogyasztás és a nettó export közel azonos arányban vezérelhet. A kivitel növekedése 2015-2016-ban felülmúlja az importét.

A fogyasztás dinamikus növekedését (2015-ben 3,3, 2016-ban 3 százalék) a rendelkezésre álló jövedelem emelkedése biztosítja, melyet piaci és gazdaságpolitikai intézkedések egyaránt segítenek. Mindezek mellett idén az alacsony inflációs
velemenyezd, 2015. június 19. péntek, 13:32
A Századvég 3,1 százalékos növekedéssel és kamatcsökkentéssel számol az idén
A Századvég szerint a Magyar Nemzeti Bank az elkövetkező hónapokban több lépésben, akár 1,5 százalékra is csökkentheti az irányadó rátát.

A globális és hazai nyomott inflációs környezet, az alacsony inflációs várakozások és Magyarország kedvező pénzpiaci megítélése a monetáris lazítás irányába mutatnak. Szintén ezt erősítik az elmúlt hónapok nemzetközi monetáris intézkedései: az Európai Központi Bank mennyiségi lazítása és a Lengyel Központi Bank kamatvágása - olvasható a kutatóintézet pénteken közzétett, "Makrogazdasági monitor és konjunktúraelemzés" című kiadványában.

Várakozásuk szerint az éves infláció az idén 0,3 százalékos lehet, jövőre viszont felpörög és 2,6 százalékra emelkedhet a fogyasztói árindex.

A kutatóintézet elemzői azzal számolnak, hogy a gazdasági teljesítményt az idén elsősorban a fogyasztás, jövőre pedig újból az export vezérelheti. Várakozásaik szerint a kivitel növekedése továbbra is tartósan felülmúlja az importét, köszönhetően az erőre kapó nemzetközi gazdasági
velemenyezd, 2015. március 20. péntek, 15:22
Képek, videók
szazadveg_160_110.jpg
ezerjo
2008. április 25. péntek, 15:31
szazadveg041.jpg
ezerjo
2008. április 24. csütörtök, 10:54
gazdasági növekedés.jpg
agica2004
2012. június 22. péntek, 16:10
Gazdasági növekedés.png
farkas1945
2010. november 13. szombat, 18:09
O.V.-növekedés.jpg
agica2004
2017. április 30. vasárnap, 13:29
Lelki növekedés
sacimama
2015. október 09. péntek, 23:07
Népesség növekedés
megyerimihaly
2011. november 21. hétfő, 16:15
A növekedés...
rodes53
2011. november 21. hétfő, 09:56
Növekedés-domborvarrot t t
bodnarnemez
2011. október 29. szombat, 21:46
növekedés, megfigyelése.J
bartokiovi
2010. május 23. vasárnap, 18:58
Növekedés mérése két hét
bartokiovi
2010. május 23. vasárnap, 18:58
4 szarvasok húzzák a szán
lovaszmarika
2013. december 18. szerda, 12:08
0 szarvasok húzzák a szán
lovaszmarika
2013. november 24. vasárnap, 12:21
Mig ök a pad allat húzzák
wob
2011. november 09. szerda, 18:15
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.