Regisztráció  Belépés
2018. május 24. csütörtök | 21. hét | 144. nap | 19:54 | Eszter, Eliza
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Századvég: idén és jövőre is 3,8 százalék lehet a gazdasági növekedés
Az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményük szerint a növekedést mindkét évben a fogyasztás és a beruházások húzzák majd.

A gazdaságkutató hangsúlyozta, hogy pozitív és negatív kockázati tényezőkkel is számol, a növekedés akár a 4 százalékot is meghaladhatja, ha kedvezőbb lesz a külső kereslet vagy a beruházások jobban bővülnek. Egy esetleges kedvezőtlen időjárás miatti rosszabb mezőgazdasági teljesítmény vagy a vártnál magasabb olajárak miatt viszont szerényebben, 3,5 százalék körül is alakulhat a GDP növekedése.

Az előrejelzés szerint a bérek idén 12, míg jövőre 8,6 százalékkal emelkednek, a fogyasztás bővülése az idén 3,7, jövőre 4 százalék lehet. A válság előtti időszakkal szemben a fogyasztás emelkedése nem a lakosság eladósodásából, hanem a jövedelmek emelkedéséből következik - hangsúlyozta a Századvég.

A beruházások tavalyi visszaesése után idén és jövőre is jelentős bővülést várnak, az új uniós költségvetési ciklus forrásainak, illetve a társasági adó 9 százalékra csökkentésének hatására.

Bár az export volumenének idei növekedésére vonatkozó előrejelzést is növelték, az idén 7,7, jövőre 5,2 százalékra, az import 9,3, illetve 5,7 százalékos növekedése miatt a nettó export várhatóan sem idén, sem jövőre nem tud hozzájárulni a gazdaság növekedéséhez, mivel a belső kereslet bővülése magasabb behozatalt indukál - írták

Az előző negyedéves előrejelzéséhez képest a Századvég 0,1 százalékponttal csökkentette az idei, és ugyanennyivel növelte a 2018-as inflációs várakozásását, 2,4, illetve 3 százalékra. Az intézet az alacsony jegybanki kamat fennmaradására számít, nem kizárva ugyanakkor egy kisebb kamatemelést 2018-ban.

Várakozásaik szerint folytatódnak a kedvező költségvetési tendenciák, de további adócsökkentésekről még korai beszélni. Idén és jövőre is 2,4 százalék lehet a GDP-arányos deficit. Idén lehet tehát sorozatban a hatodik olyan év, amelyben sikerül a 3 százalék alatti Maastricht-i deficitcélt teljesíteni - tette hozzá a Századvég.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2017. június 19. hétfő, 18:43
Címkék: gazdasági növekedés, növekedést mindkét, beruházások húzzák, gazdaságkutató hangsúlyozta, növekedés akár, külső kereslet,
Kommentek
Századvég: a fogyasztás és a beruházások fűtik a gazdaságot
Ez kis mértékű korrekciót jelent a júniusi előrejelzéshez képest, amikor a Századvégnél 2018-ra is 3,8 százalékot prognosztizáltak. A növekedéshez az intézet szerint mindkét évben a fogyasztás és a beruházás bővülése járul hozzá.

A háztartások fogyasztási kiadásainak bővülése a korábban vártnál nagyobb, 4 százalékos lehet idén éves szinten. A Századvég közleménye szerint a fogyasztás bővülését a háztartások rendelkezésre álló jövedelmének növekedése okozza, mely elsősorban a csökkenő munkanélküliség és a növekvő bérszínvonal következménye.

Az előrejelzés szerint a nominális bérek az idén 13, jövőre pedig 8,7 százalékkal nőhetnek, ami a nettó reálbérek 10,4, illetve 5,5 százalékos növekedését jelenti. Közben pedig az állástalanok számának további csökkenése várható 2018 végéig - olvasható a közleményben.

A Századvég elemzői felhívják a figyelmet arra, hogy szükséges a foglalkoztatás további bővítése, hiszen minél többen dolgoznak a gazdaságban, annál több munkavállaló között oszlanak meg
velemenyezd, 2017. szeptember 20. szerda, 16:33
Századvég: jelentősen gyorsulhat a növekedés jövőre
sem, hogy a növekedés a vártnál nagyobb, 4 százalékot is meghaladó lehet.

A fogyasztás 2017-ben a korábban várt 3,6 százalékos ütem helyett nagyobb mértékben, 5,6 százalékkal nőhet - közölte a gazdaságkutató, hangsúlyozva, hogy a fogyasztás bővülése nem a lakosság eladósodásán, hanem a rendelkezésre álló jövedelem bővülésén keresztül történik.

A bérek növekedése a kormányzati intézkedések hatására 10,7 százalékos lehet, ezen belül a versenyszféra bérnövekedése 11 százalékot tehet ki.

A Századvég az idei harmadik negyedéves, 2,2 százalékos növekedési adat után továbbra is a gazdaság 2,1 százalékos növekedésére számít 2016-ban.

Idén a növekedés motorja a fogyasztás bővülése lesz, míg a beruházások visszaesése fékezi a növekedést. Ez utóbbi az uniós források átmeneti elapadására vezethető vissza, ami miatt a gazdasági szereplők elhalasztják beruházásaikat, megvárják, amíg azokat olcsóbban tudják végrehajtani - írták.

Jövőre már a beruházások volumene is pozitívan járulhat hozzá a
velemenyezd, 2016. december 20. kedd, 13:21
Századvég: növekvő gazdaság és csökkenő államadósság idén és jövőre is
A Századvég keddi közleményében ismerteti: a II. negyedévi, 2,6 százalékos növekedés után idén továbbra is a gazdaság 2,1 százalékos növekedésére számítanak, 2017-ben pedig ennél magasabb, 3,2 százalék lehet a bővülés üteme.

A növekedés motorja idén a háztartások fogyasztása lehet, de elősegítheti a külkereskedelem is. A háztartások fogyasztási kiadása idén a korábban vártnál is nagyobb mértékben, 4,6 százalékkal növekedhet. Ez elsősorban a családok bővülő jövedelmének köszönhető, amit a kedvező munkaerőpiaci folyamatok mellett a személyi jövedelemadó kulcsának idei csökkentése segít.

A munkanélküliség a kutatóintézet várakozásai szerint tovább mérséklődik, idén 5,3 százalék, jövőre pedig 4,8 százalék lehet a munkanélküliségi ráta, ami már idén is a rendszerváltás óta legkedvezőbb adat. Folytatódik a bérek érdemi emelkedése, idén 6, jövőre 5,3 százalékos lehet. Ez azt jelenti, hogy a fogyasztás bővülése a jövedelem bővüléséből ered, és nem hitelfelvételből, mint a válság előtti időszakban -
velemenyezd, 2016. szeptember 20. kedd, 20:59
Századvég: idén 2,1, jövőre 3,2 százalékkal bővülhet a gazdaság
A kutatóintézet az MTI-hez hétfőn eljuttatott előrejelzésében kiemeli: az infláció továbbra is alacsony marad, idén 0,4, jövőre 1,6 százalékot tehet ki.

A Századvég Gazdaságkutató Zrt. legfrissebb "Makrogazdasági monitor és konjunktúraelemzés" című kiadványa szerint a gazdaság I. negyedéves, vártnál kisebb növekedése átmeneti lehet. A gazdaság idén 2,1 százalékkal növekedhet, amihez leginkább a fogyasztás 4,1 százalékosra várt bővülése járulhat hozzá. A Századvég az év hátralévő részében a nettó export erősödésére is számít, ami éves szinten ugyancsak pozitívan járulhat hozzá a növekedéshez.

A prognózis szerint a beruházások az uniós támogatások alakulása miatt idén 5,8 százalékkal visszaesnek, a vállalkozások ugyanis beruházásaik megkezdésével kivárják az új uniós költségvetési ciklushoz kapcsolódó támogatásokat, mert így olcsóbban tudják elvégezni.

Az ipar is elősegítheti éves szinten a növekedést, bár hozzájárulásának mértéke a tavalyinál várhatóan alacsonyabb lesz. Az I. negyedéves
velemenyezd, 2016. június 20. hétfő, 17:42
Századvég: alacsony infláció és bővülő gazdaság jellemezheti a következő két évet
Az MTI-hez hétfőn eljuttatott előrejelzésében a kutatóintézet kiemeli: érdemi inflációs nyomás nem várható, a pénzromlás átlagos mértéke az idén 0,8, jövőre 1,8 százalék lehet.

A Századvég Gazdaságkutató Zrt. legfrissebb, Makrogazdasági monitor és konjunktúraelemzés című kiadványa szerint a magyar gazdaság növekedése 2016-ban 2,4 százalék lehet, ami várakozásaik szerint magasabb lesz az EU átlagánál. A növekedési kilátásokat javítja a fogyasztások várható jelentős bővülése, amely az emelkedő béreknek és a csökkenő adótehernek és magasabb családi adókedvezménynek köszönhető. A beruházások 2016-ra várható csökkenését az uniós források előző évinél alacsonyabb lehívása okozza, minthogy a 2007 és 2013 közötti programok már kifutottak, a 2014 és 2020 közötti programokból várható forráslehívás pedig fokozatosan indul meg. Serkentheti a beruházások alakulását a családi otthonteremtési kedvezmény (csok), ennek pozitív hatására az év második felétől számítanak.

A nettó export 2016-ban is támogathatja a
velemenyezd, 2016. március 21. hétfő, 13:32
Századvég: az idén és jövőre is az EU-átlag felett teljesíthet a magyar gazdaság
árcsökkenés, illetve 1,8 százalékos 2016-os infláció mellett.

A tartósan nyomott inflációs környezet elsődleges okát az olajárak tartósan alacsony szintjében látják, sőt a gazdaságkutató elemzői az olajárak további csökkenésére számítanak. Azonban a rezsicsökkentés bázisba kerülése és az egyébként széles bázisú inflációs nyomás felépülése következtében 2016 folyamán fokozatosan erősödő inflációra számítanak.

A munkanélküliségi ráta éves átlagos szintjét az idén 6,8, jövőre 6,1 százalékra várják a Századvég kutatói.

A beruházások ugyanakkor jövőre visszafoghatják a gazdaságot, mivel a 2007-2013-as programozási időszak kifut, így magas bázist okoz, továbbá a 2014-2020-as forrásokra kiírható programok csúszásban vannak. Az MNB bejelentett növekedéstámogató programja segíthet oldani a hitelezési korlátokat, de ez önmagában nem lesz képes pozitívba fordítani a beruházási folyamatokat - áll az elemzésben.

Jövőre az elemzők szerint az export növekedését számos kockázat övezi, amelyek közül a
velemenyezd, 2015. december 16. szerda, 12:52
A Századvég 3 százalékos növekedéssel és alacsony inflációval számol az idén
Az MTI-hez kedden eljuttatott összefoglaló szerint a GDP-növekedés 2015-ben elérheti a 3,1 százalékot, míg jövőre a 2,5 százalékot. Mint írták, a növekedési kilátásokat elsősorban a magyar gazdaság elmúlt negyedévi, a vártnál is visszafogottabb teljesítménye miatt módosították. Ugyanakkor a gazdaságkutató elemzői hangsúlyozták, hogy a gazdasági kilátások romlása olyan egyedi tényezőkhöz köthető, amelyek Magyarország növekedési potenciálját nem érintik.

Előrejelzésük szerint a magyar gazdasági teljesítményt főként a fogyasztás és az export vezérli majd. Az exportot - amely várhatóan tartósan felülmúlja az importot - a külső kereslet fokozatos emelkedése segíti, a fogyasztási hajlandóságot pedig a piaci- és a gazdaságpolitikai folyamatok is élénkítik.

Az elemzők úgy vélik, hogy az alacsony inflációs környezet és a folyamatosan javuló munkaerő-piac eredményeként, valamint a személyi jövedelemadó-kulcs csökkentésével és a családi adókedvezmény kiterjesztésével jelentősen nőhet a magyarok
velemenyezd, 2015. szeptember 22. kedd, 16:32
Képek, videók
szazadveg_160_110.jpg
ezerjo
2008. április 25. péntek, 15:31
szazadveg041.jpg
ezerjo
2008. április 24. csütörtök, 10:54
gazdasági növekedés.jpg
agica2004
2012. június 22. péntek, 16:10
Gazdasági növekedés.png
farkas1945
2010. november 13. szombat, 18:09
Növekedés
tailor
2018. március 23. péntek, 10:46
O.V.-növekedés.jpg
agica2004
2017. április 30. vasárnap, 13:29
Lelki növekedés
sacimama
2015. október 09. péntek, 23:07
Népesség növekedés
megyerimihaly
2011. november 21. hétfő, 16:15
A növekedés...
rodes53
2011. november 21. hétfő, 09:56
Növekedés-domborvarrot t t
bodnarnemez
2011. október 29. szombat, 21:46
növekedés, megfigyelése.J
bartokiovi
2010. május 23. vasárnap, 18:58
Növekedés mérése két hét
bartokiovi
2010. május 23. vasárnap, 18:58
4 szarvasok húzzák a szán
lovaszmarika
2013. december 18. szerda, 12:08
0 szarvasok húzzák a szán
lovaszmarika
2013. november 24. vasárnap, 12:21
Mig ök a pad allat húzzák
wob
2011. november 09. szerda, 18:15
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.