Regisztráció  Belépés
2018. szeptember 18. kedd | 38. hét | 261. nap | 23:30 | Diána
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
November 30. András napja
NOVEMBER 30. ANDRÁS NAPJA

A legjelentősebb házasságjósló, varázsló nap. Többnyire a lányoknak magányosan, titokban kellett ezeket a praktikákat elvégezniük. Próbáltak álomból jósolni. A párna alá férfiruhaneműt rejtettek, és egész nap böjtöltek. A jövendőbeli megálmodására utal a hajdúszoboszlói mondás:

Aki böjtöl András napján,
Vőlegényt lát iccakáján.
(Barna 1979: 119)
A párna alá tett nadrággal előzetesen is végezhettek hatékonyságot fokozó mágikus eljárást, például a Bódva vidékén a leány kendermagot vetett a favágítóba, nadrággal boronálta el, s úgy tette a feje alá. A csallóközi Medvén egész nap böjtöltek a lányok, a fejük alá éjszakára férfiruhadarabot tettek, hogy álmukban megtudják, ki lesz a férjük. Lefekvéskor mondták

Ágyláb, léplek
Szent András kérlek,
mondd meg, hogy ki lesz férjem!
(Marczell 1985: 51)
Ereszrázással is próbáltak jósolni. A zsúpfedeles házak ereszét megrázták, s a kötényükbe hulló magból jósoltak: ,,Ha a lány kötényébe búzamag hull, jómódú legény veszi feleségül, ha rozsmag, akkor szegény legény lesz a férje, ha pondró hull bele a zsúpszalmából, még a következő évben teherbe esik" (Ujváry 1975: 68).

A hallgatódzásból jóslásnak legismertebb formája volt az ól rugdosása, mely nemcsak András-napkor szokásos praktika. Úgy vélték, ahányat röffen a disznó, annyi év múlva mennek férjhez. A Zempléni-hegység falvaiban azt is figyelték, hogy anyadisznó röffen-e először, mert az özvegyet jelzett, a malac pedig legényt.

Szemétre, trágyadombra állva figyelték, honnan hallják a kutyaugatást, úgy gondolták, hogy abból az irányból jön majd a jövedőbelijük.

A Bódva vidékén András-napkor szokás volt a fonóból kisurranni, és kendermaggal hajigálni az ablakokat, várva, hogy a bennlevők mit mondanak. Azt várták: ,,Csengős lovon vigyenek", de sokszor a házbeliek tréfából ilyeneket mondtak: ,,Vess fattyút!", ,,Vénülj meg!", ,,Vessz vénlánynak!" (Ruitz 1965-66: 599).

A közös jóslások többnyire a fonóban történtek - ólomöntéssel, gombócfőzéssel. A gombócba egy-egy férfinevet rejtettek, amelyik elsőnek jön fel a víz tetejére, az lesz az illető férjének a neve. Az ólomöntésnél az öntvény alakjából a jövendőbeli foglalkozására igyekeztek jósolni.

A moldvai és Gyimes-völgyi magyarok ezen a napon a farkasok ellen megfokhagymázták {7-211.} az ajtókat, hogy ne vigyék el a jószágot. E célból összekötötték az ollót, mert ha nyitva maradna, a farkasok elvinnék a juhokat. András-napkor kezdődtek a disznóvágások, disznótorok, ezért nevezték disznóölőnek is.


ronix, 2017. november 30. csütörtök, 21:22
Címkék: Szent András, legjelentősebb házasságjósló, lányoknak magányosan, praktikákat elvégezniük, jövendőbeli megálmodására, hajdúszoboszlói mondás,
Kommentek
Kulturális örökség napjai - Kastélyséták, koncertek Fejér megyében
csendülnek fel Schnöller Szabina operaénekes tolmácsolásában, akit zongorán Polgár Judit kísér majd.

Székesfehérváron új helyszínként a Király sori Fűtőerőműbe szerveznek sétákat, amely a város kulturális fejlesztési tervei szerint hosszabb távon kulturális negyed lesz a malommal és a század eleji épületekkel együtt. Szombaton az idén megújult, 1934-ben létesített strandon is érdekes programok várják majd az érdeklődőket. Megszokott helyszín a városháza, ahol szombat este a polgármester, Cser-Palkovics András kalauzolja majd a résztvevőket az épületben. A Városház tér másik ékességét, a Hiemer-házat és annak ritkán látott helyiségeit Igari Antal megyei főépítész mutatja be vasárnap.

A szecessziós stílusú Árpád fürdőben, Blaha Lujza egykori kedvenc gyógyfürdőjében még a gépészettel telített alagsorba is leviszik a látogatókat. A Fejér Megyei Levéltárban mindkét nap óránként indulnak séták, melynek keretében megtekinthető lesz az erre az alkalomra összeállított Az iratok szépsége című
velemenyezd, 2018. szeptember 13. csütörtök, 10:11
Szilágyi: a szülőföldjén boldoguló magyar fiatalság a jövőnk záloga
A magyar fiatalság szülőföldjén való boldogulásának alapköve az az oktatási tér, amely Kárpát-medence-szerte az óvodáktól egészen a felsőoktatási intézményekig létrejön, Felvidéktől a Vajdaságon át egészen Erdélyig - hangsúlyozta a miniszteri biztos a magyar kormány támogatásából felújított intézmények átadását megelőző - a Szent András-bazilikában tartott - szentmise után mondott köszöntőjében. Rámutatott: a legkisebbek, a magyar óvodákban, majd később magyar iskolákban és gimnáziumokban tapasztalják meg, hogy mi az emberi közösség, és ennek nyelve természetes módon a magyar anyanyelv.

Szilágyi Péter kifejtette: csak a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program keretében több mint 400 bölcsődei és óvodai intézmény fejlesztését, felújítását, korszerű eszközökkel való felszerelését támogatja a magyar kormány, ebből a Felvidéken több mint 150 intézmény újult vagy újul meg, illetve gazdagodik eszközökkel.

Ezek az eredmények bizonyítják, hogy az eszközbeli keretet a magyar kormány biztosítja, de
velemenyezd, 2018. szeptember 12. szerda, 13:42
Kulturális örökség napjai - Kiállítások, restaurátorműhely-látogatás, koncertek a szolnoki programok között
Szombaton folytatódik a Tabáni mesék sorozat is, ezúttal Szolnok és a "nosztalgikus" önkényuralom. Az 1850-es évek. címmel tart előadást Bagi Gábor.

A múzeumigazgató-helyettes elmondta: szombaton tartják a tabániak és az egykori Sípos téri diákok találkozóját is, amelynek keretében kiállításokat is szerveznek. Az egykori Sipos téri iskola 1967-ben új épületbe költözött, a mai Szolnoki Fiumei Úti Általános Iskolába.

A látogatók megtekinthetik Bányai-Fodor Ferenc fényképeit a régi Szolnokról, Fügedi András tabáni fotóit, a Szolnoki Fiumei Úti Általános Iskola által összeállított tablókat az oktatási intézmény elmúlt évtizedeiből. Emellett a Szolnok Televízió Tabánról készült filmjét is vetítik.

A Jász-Nagykun-Szolnok megyei programokhoz csatlakozva Jászberényben szombaton a Hamza Gyűjtemény és Jász Galéria emléktáblasétát szervez, amelynek keretében a jász városhoz és Jászsághoz valamilyen formában kötődő festőművészek - Hamza D. Ákos, Rudnay Gyula, Makay József, Benke László, Vuics István,
velemenyezd, 2018. szeptember 12. szerda, 12:01
Kápolna a Kőhegyen Budaörs
Budapestre tartó utazó Budaörs magasában balkézről hófehér kápolnát pillant meg a Kőhegyen. A látvány különösen sötétedés után megkapó, hisz a kivilágított fehér falak még jobban dominálnak az apró fénylő pontokkal teleszórt sötét domboldalon.
Valószínűleg csak kevesen ismerik a kápolna történetét, még kevesebben pedig építőjének és építésének kalandos históriáját. Minderről itt és most nem kívánok részletesen szólni, hisz több, a témáról szóló kiadvány, például: A kőhegyi-kápolna búcsúja című, Grósz András által 2011-ben írt és a Wendler Ferenc Szűz Mária Alapítvány segítségével 2014-ben megjelentetett füzetecske híven tudósít. (A budaörsi plébánián bárki ingyen hozzájuthat a szép kiállítású, korabeli fényképekkel gazdagon illusztrált anyaghoz.)
Célom, hogy a magyarországi Mária-jelenések és a későbbi zarándokközpontok sorában értelmezzem, valamint magyarázni próbáljam miért nem vált (mindeddig) Budaörs-Kőhegy ismertebbé a magyar és külföldi hívek körében, amikor az egyházilag igazolt
maroka, 2018. szeptember 06. csütörtök, 22:14
Budaörsi Kőhegyi Kápolna Búcsú
az 1950-es évek elején szervezett vasgyűjtés keretében távolítottak el. A Budaörsi Honi Egyesület, Budaörs Német Nemzetiségi Önkormányzata és Budaörs Város Önkormányzata összefogásával egy négy és fél méter magas újabb kereszt készült, melynek elhelyezésére és felszentelésére - az eredeti helyén - 1995. június 17-én került sor.
..............
Forrás: Budaörsi Lexikon - Grósz András és Filipszky

- Szeplőtelen fogantatás kápolna Budaörs
A Szeplőtelen fogantatás kápolna (Budaörs) a budaörsi Kő-hegyen álló kápolna, amelyet Wendler Ferenc földműves építtetett 1854-től 1855-ig. Ez a kis kápolna nemcsak korábbi, mint bármely Szeplőtelen fogantatás-templom a világon, hanem egy budaörsi kinyilatkoztatás szerint megelőzi a híres lourdes-i látomást, amely szerint a Szűz Mária maga állította egy tudatlan lánynak, hogy ő a szeplőtelen fogantatás. Sőt, a dogma pápa által való
maroka, 2018. szeptember 06. csütörtök, 16:48
Megépültek Érden a TEN-T vasútvonalak felett a Szent István utcai felüljárók
Közleményük szerint az átadóünnepségen Aradszki András, a térség országgyűlési képviselője hangsúlyozta, hogy a Modern Városok Programnak - ami csaknem 100 milliárd forintot jelent Érd városának - fontos eleme az infrastruktúra megújítása. A lakosság gyarapodása és a forgalom növekedése pedig indokolttá tette a hídak megépítését - idézték a képviselőt.

T. Mészáros András, Érd fideszes polgármestere elmondta: több mint 70 ezer ember él Érden, a vasút pedig kettévégja a várost. A most épült hídak segítenek a tehermentesítésben, a forgalom megoszlik, könnyebb lesz a közlekedés.

Somodi László, a NIF Zrt. vasútfejlesztési igazgatója hozzátette: a beruházás két új híd megépítését, összesen 774 méter hosszú új útszakaszt jelent.

A NIF közleménye szerint a fejlesztés keretében a 30-as és 40-es vasútvonalak felett két 60 méter támaszközű felüljáró épült. A Kossuth Lajos utca - Rákóczi utca között és a Hivatalnok utca - Velencei út között a meglévő utakat 6 méteres burkolat szélességgel, összesen
velemenyezd, 2018. szeptember 02. vasárnap, 15:50
Vihar - Elsőfokú riasztás felhőszakadások miatt, eddigi károk
az ország nyugati megyéire adták ki néhány Vas és Zala megyei járás kivételével, a részletes térkép a met.hu oldalon érhető el. Az érintett területeken rövid idő alatt akár több mint húsz milliméter eső és jégeső eshet, valamint erős szél fújhat.

A katasztrófavédelem összegzése szerint a vihar miatt eddig a fővárosban a XIX. kerületi Vas Gereben és Álmos utcában kidőlt fák miatt, a XI. kerületi Etele úton és a XX. kerületi Nagysándor József utcában autóra dőlt faágak miatt kértek segítséget. Az Andrássy úton is kidőlt fa okoz forgalmi akadályt.

Győr-Moson-Sopron megyében Ágfalvára egy villanyoszlopra dőlt fa miatt kérték a soproni hivatásos tűzoltók segítségét. Jánossomorja és Hegyeshalom több utcájában a vízeltávolítás céljából riasztották a város önkéntes tűzoltóit.

Fejér megyében Baracskán egy oktatási intézmény tetőszerkezetét rongálta meg egy kidőlt fa. Etyeken egy fába csapott a villám és tűz keletkezett a törzsében. Polgárdiban a főútra dőlt egy nagyobb méretű faág, amely akadályozza
velemenyezd, 2018. szeptember 02. vasárnap, 10:13
Közös tanévnyitót tartottak a Kárpát-medencei református iskolák
Emlékeztetett arra, hogy nem volt ez mindig evidencia, hisz nemrégiben határon innen és túl sem működhettek szabadon egyházi intézmények.

Úgy vélte, ez az elmúlt két-három évtized kiemelkedő lehetősége, de ez a lehetőség sem evidencia, azt meg kell ragadni, a csatákat pedig meg kell nyerni. Elismeréssel szólt az egyházi és iskolai vezetőkről, akik éltek e lehetőséggel és kitöltötték a rendelkezésre álló teret, így ma már majdnem kétszáz intézmény alkotja a református intézményi hálózatot.

Cser-Palkovics András polgármester megtisztelőnek nevezte, hogy Székesfehérváron rendezik a tanévnyitót, hiszen Szent István városaként felelősségük minden magyarra gondolni.

A városvezető azt kérte a pedagógusoktól, a digitális átalakulás közepette is "vigyék ki a világosságra a fiatalokat", hogy a világhálón és a különböző közösségi oldalakon is meg tudják különböztetni az értéket az értéktelentől.

Berze János, a Székesfehérvári Református Egyházközség lelkipásztora, lelkészi elnöke elmondta, hogy a
velemenyezd, 2018. szeptember 02. vasárnap, 10:00
Képek, videók
Szent András kápolna -Ang
pacsakute
2016. május 29. vasárnap, 17:35
Szent András kilenced
sacimama
2015. december 20. vasárnap, 19:28
Szent András katedrális A
pacsakute
2015. december 11. péntek, 16:43
Szent András templom
irmus
2015. október 03. szombat, 18:08
Szent András templom.JPG
szagosbukkony
2013. március 04. hétfő, 11:18
Szent András templom-kapu
szagosbukkony
2013. március 04. hétfő, 11:17
Szent András templom-003.
szagosbukkony
2013. március 04. hétfő, 11:17
Szent András templom-002.
szagosbukkony
2013. március 04. hétfő, 11:17
Szent András templom-001.
szagosbukkony
2013. március 04. hétfő, 11:16
Szent András templom- mel
szagosbukkony
2013. március 04. hétfő, 11:16
Szent András templom udva
szagosbukkony
2013. március 04. hétfő, 11:15
Egy magányosan álló templ
sanci81
2017. december 26. kedd, 16:11
Magányosan.jpg
zsokaoldala
2017. június 14. szerda, 12:44
magányosan a tengerparton
agica2004
2017. január 20. péntek, 17:54
snow042c9Magányosan.jp g
zsokaoldala
2017. január 18. szerda, 17:03
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.