Regisztráció  Belépés
2017. október 18. szerda | 42. hét | 291. nap | 00:26 | Lukács
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Poloskainvázió: Így küzdjünk ellene
Évről évre egyre többen szenvednek a címeres poloskáktól. Az árukereskedelemmel érkezett rovarok természetes ellenség hiányában és kedvező akklimatizálódásuk miatt remekül érzik magukat Magyarországon. A főváros mellett a nagyobb városok - Pécs, Miskolc, Győr, Debrecen - a legfertőzöttebbek - derül ki a címerespoloska-fertőzöttség térképéről, amely a budosbogar.hu-n található.

- Évről évre egyre több bejelentést kapunk, ezért döntöttünk úgy, hogy felmérjük a fertőzöttség mértékét. Közel háromezer bejelentést regisztráltunk és helyeztünk el irányítószám alapján a térképen. Minket is megdöbbentett a fertőzöttség mértéke - mondta Szigeti Zsolt, az Abatox Kft. ügyvezetője. Hozzátette: az előző évi trendeket figyelembe véve szeptember végén, október első heteiben okozzák a legnagyobb kellemetlenséget ezek a szipókás rovarok. Ilyenkor szívesen húzódnak be a házakba, lakásokba a hideg elől, ezzel rengeteg bosszúságot okozva.- Mivel ezek a rovarok árukereskedelem útján ,,importálódtak" hazánkba, nem meglepő, hogy főként a nagyobb városokban terjedtek el leginkább. Ráadásul városi környezetben az átteleléssel sincs gondjuk, hiszen könnyen képesek behúzódni a házak apróbb zugainak kevésbé fagyos pontjaira. Immunrendszerük mínusz 20 fokig csak ,,lelassul", de nem áll le, a peték pedig egészen mínusz 50 fokig is bírják a farkasordító hideget - mondta Szigeti Zsolt. Mivel a kártevőnek természetes ellensége nincs, irtása nem lehetséges, a növények nedvét szívó élőlény a levelekre rakott peték által gond nélkül szaporodik. A szakemberek egyöntetű véleménye szerint még közel sincs olyan mértékű invázió, amilyenre még számíthatunk. Azonban ez lehet a büdösbogár veszte. A problémát várhatóan maga a természet oldja meg, ugyanis ha a kedvező környezeti feltételek miatt egy faj egyedszáma átlépi eltartóképessége határait, könnyen összeroppanhat az állomány. Termékenységcsökkenés vagy épp fajon belüli betegségek jelenhetnek meg, ami visszavetheti számuk növekedését. Amíg ez megtörténik, sajnos mindenkinek meg kell küzdenie az otthonában ezekkel az alattomos kártevőkkel. Szúnyoghálóval és rövid hajnali szellőztetéssel megnehezíthetjük, hogy befészkeljék magukat a lakásba. Ha mégis bejutottak, a legjobb megoldás a rovarok elfogása, mert a vegyszeres irtás nem hatékony.

Kipróbált házi praktikák

Nedves törölköző a ház közelében - Tegyünk ki éjszakára egy nedves törölközőt az udvarra. Reggel egy csomó poloska összegyűlik rajta. Jobb, ha a törülköző függőlegesen lóg, arra szívesebben másznak. A poloskás törölközőt poloskákkal együtt tegyük egy vödör szappanos vízbe. Attól elpusztulnak.

Mosószeres víz - Keverjünk egy liter forró vízbe 1/2 csésze mosogatószert. Ezzel spricceljük le a poloskát.

Mentás riasztó - Fél liter vízbe tegyünk 10 csepp mentaolajat, majd ezt spricceljük a poloskákra. Fújjuk be vele a poloskás növényeket, illetve körbe az ablakkeretet, de leginkább az ablakpárkányt.

Fokhagymás riasztó - A mentához hasonlóan ez is taszító hatású. Fél liter vízbe reszeljünk bele 2 fej fokhagymát. Fújjuk be vele a poloskás növényeket, illetve körbe az ablakkeretet, de leginkább az ablakpárkányt.

Hajlakk - A lakásban röpködő poloskát célozzuk meg hajlakkal. Ha eltaláltuk, amikor a lakk megszárad, leesik, ekkor papír zsebkendővel fogjuk meg és húzzuk le a vécében.
Így készítsen büdösbogárcsapdát

https://www.youtube.com/watch?time_continue=4&v=DNjzdH45XT4

forrás:.lokal.hu
anna4459, 2017. október 09. hétfő, 08:43
Címkék: Szigeti Zsolt, Abatox Kft, címeres poloskáktól, főváros mellett, nagyobb városok, fertőzöttség mértékét,
Kommentek
Evezős vb - Aranyérmes a magyar kormányos kettes
Béla pedig 29, mindketten a Pénzügyőr SE versenyzői.

Ez a magyar evezőssport negyedik világbajnoki elsősége, de az első 2005 óta, amikor a Varga Tamás, Hirling Zsolt duó könnyűsúlyú kétpárban lett első. A kormányos kettes szám nem szerepel az olimpiai programban.

Érdekesség, hogy a döntős mezőnyben egyedül a magyarok kormányosa volt női versenyző.

A pénteki versenynapon további három magyar egység a B fináléban szállt vízre, közülük a könnyűsúlyú kormányos nélküli kettesben érdekelt Szigeti Roland és Forrai Dávid teljesített a legjobban, ugyanis megnyerte futamát, így összesítésben a hetedik helyen végzett. A tavaly ezüstérmes Galambos Péter (könnyűsúlyú egypár), valamint a Fiala Balázs, Tamás Bence, Csiszár Péter és Krpesics Péter alkotta könnyűsúlyú négypár egyformán ötödikként ért célba a "kisdöntőben", így a 11. helyen zárta a vb-t.

A magyar kvartettre vár még egy verseny vasárnap, a zárónapon, amikor könnyűsúlyú négyesben méreti meg magát. Ebben a számban éppen egy döntőnyi, azaz
velemenyezd, 2017. szeptember 29. péntek, 18:23
A Bartók TáncTriptichon lesz a MagyarFeszt új bemutatója
A centenáriumi alkotást Frenák Pál a kortárs tánc nyelvére ültette át, a Táncszvitből Juhász Zsolt készített a balett és a néptánc elemeit ötvöző interpretációt, valamint felújításban látható Seregi László A csodálatos mandarin koreográfiája - közölte a dalszínház az MTI-vel.

Az esten közreműködnek a Compagnie Pal Frenak és a Duna Művészegyüttes táncosai, valamint a Magyar Állami Operaház Zenekara Kovács János karmester vezetésével.

A Bánffy Miklós intendáns által irányított Opera 1917-ben a polihisztor gróf jelmez- és díszlettervei nyomán mutatta be A fából faragott királyfit. Az ősbemutató 100 éves jubileuma alkalmából Frenák Pál viszi színre a táncjátékot, aki először koreografálja a Magyar Nemzeti Balett művészeit. A produkcióban a Compagnie Pal Frenak tagjai mellett a Magyar Nemzeti Balett táncosai - Rohonczi Viktória, Morvai Kristóf, Timofeev Dmitry, Vila M. Ricardo - vesznek részt, a díszletet a paradigma:ariadné építésziroda készítette, a jelmezterv Frenák Pál és Zalai-Ruzsics
velemenyezd, 2017. május 25. csütörtök, 07:05
Bartók Tánctriptichon az Operában
Az est különlegessége, hogy Frenák Pál koreográfiájában lesz látható a százéves mű, a koreográfus először dolgozik a Magyar Nemzeti Balett művészeivel.

A csodálatos mandarin Seregi László világhírű koreográfiájában lesz látható, a Táncszvit pedig a Duna Művészegyüttes és az operaház táncosaival kerül színre Juhász Zsolt koreográfiájában - hangzott el az M1 aktuális kedd délelőtti műsorában.

Juhász Zsolt elmondta: az estnek szimbolikus jelentése is van, az összetartozás fontosságát mutatja meg, valamint a közös alkotás erejét.

A Duna Művészegyüttes művészeti vezetője kiemelte: nagy kihívás és megtisztelő feladat az Operaházban dolgozni, hiszen most először mutatnak be közös produkciót az operaházi szólistákkal.

A fából faragott királyfit 1917-ben mutatta be a Bánffy Miklós által vezetett Opera, a polihisztor gróf jelmez- és díszlettervei nyomán. A mostani színrevitelben a Frenák Pál Társulat tagjai mellett a Nemzeti Balett táncosai - Rohonczi Viktória, Morvai Kristóf, Timofeev Dmitry,
velemenyezd, 2017. május 23. kedd, 11:43
Lelkes Miklós
rejtély. Underground Könyvkiadó, 2015.
A könyv megrendelhető az alábbi linken:
http://undergroundbolt.hu/amazoniai-rejtely

A világ tág panorámája bontakozik ki, összeütköző érdekekkel, törekvésekkel.

8.) Lelkes Miklós Zsolt: A párizsi bohóc. Underground Kiadó, 2016.
A könyv megrendelhető az alábbi linken:
http://undergroundbolt.hu/a-parizsi-bohoc

Múlt és jelen váltakozik a fordulatos történetben, amelynek színhelye az Aranymacska Földjétől a Kwakkkwakk szigeti háborús kalandon át New Yorkig terjed, de legnagyobbrészt Párizs ad otthont a cselekménynek.

9.) Lelkes Miklós Zsolt: A halott ember éneke. Underground Kiadó, 2016.
A könyv megrendelhető az alábbi linken:
http://undergroundbolt.hu/a-halott-ember-eneke

Az olvasó nem csak érdekes, izgalmas, eseménydús történetet kap, hanem egyúttal tetteket követelő gondolatokat is Európáról és a világról.

10.) Lelkes Miklós Zsolt: A Macskaklub, avagy Lisette Néni kettős
nagyuska, 2017. április 04. kedd, 00:28
Új turisztikai látogatóközpont épül a Kis-Balatonnál
A Kis-Balaton Látogatóközpont kialakítását és a Diás-szigeti Fekete István Emlékhely fejlesztését Keszthely-Fenékpusztán bejelentő pénteki sajtótájékoztatón V. Németh Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkára kifejtette: a korábbi európai uniós fejlesztési ciklusban 16 ökoturisztikai létesítményt újítottak fel és 53 új létesítménnyel gazdagodott Magyarország. A mostani ciklusban is folytatódnak a beruházások, összesen 4,5 milliárd forint értékben épülnek bemutatóközpontok, köztük közel egymilliárdból a Kis-Balatonnál, Fenékpusztán.

Az államtitkár kifejtette: országszerte 800 ökoturisztikai létesítmény működik Magyarországon, ebből 343 részben vagy egészben a nemzeti parkok kezelésében van. A kutatások szerint a közeljövőben az ökoturizmus lesz a legdinamikusabban fejlődő ágazat, s miután a mai fiataloknak már kevés, ha "kifakult bundájú kitömött állatokat és szúette vitrinekben megsárgult papírokat" láthatnak egy kiállításon,
velemenyezd, 2017. február 03. péntek, 11:21
Mintegy 800 millió forintos forrást nyert Pécs közlekedési fejlesztésre
A közleményben a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programból (TOP) finanszírozott projekt céljáról azt írták: az átfogó fejlesztés a kerékpáros és a helyi autóbuszos közlekedés a pécsi belvároson keresztüli "gyors, biztonságos és vonzó" átjutását biztosítja majd.

Páva Zsolt (Fidesz-KDNP) az MTI-nek elmondta, hogy gyorsabbá kívánják tenni a közlekedést a belváros és az Egyetemváros településrészek között. A beruházás tervezett elemei között említette a Szigeti út és a Tüzér utca kereszteződésében új körforgalom kialakítását, illetve onnan - a Hungária utcán keresztül - a Kórház térig tartó szakaszon új kerékpárutak építését és autóbusz-folyosó létesítését.

A városvezető kitért arra is, hogy a 759 millió forintos projekt egyelőre tervezési fázisban van. A 2017 tavaszára, nyár elejére időzített kivitelezést átfogó társadalmi egyeztetés is megelőzi majd - tette hozzá.

A baranyai megyeszékhely tavasszal indította el a kerékpárhálózat bővítését, a közösségi közlekedési fejlesztését,
velemenyezd, 2016. december 28. szerda, 17:02
Árnyékjelentést küldött az EMNT és SZNT az Európa Tanácsnak a nyelvi charta romániai alkalmazásáról
támogatás, világos alkalmazási normarendszer, nincsenek büntetési lehetőségek: mindez teret enged a hatóságok kisebbségellenes megnyilvánulásainak, amelyek sok esetben nem védik, hanem maguk sértik meg a nyelvi jogokat - állapítja meg az árnyékjelentés.

A két szervezet szakértői - Toró Tibor, a Sapientia - EMTE oktatója és Árus Zsolt - a dokumentum kidolgozása során más szervezetek képviselőivel is együttműködtek, amelyek szintén árnyékjelentést készítenek a nyelvi charta romániai alkalmazásáról: Szigeti Enikővel, a marosvásárhelyi Civil Elkötelezettség Mozgalom (Cemo) vezetőjével és Bethlendi Andrással, a Musai-Muszáj mozgalom civil aktivistájával. A kölcsönös segítségnyújtás egy nyelvi jogokkal foglalkozó, civil jogvédő hálózat létrejöttének lehetőségét vetíti előre, hiszen a folyamatos kapcsolattartás, munkamegosztás és kölcsönös informálás növelné a nemzetközi érdekérvényesítés hatékonyságát - olvasható az EMNT közleményében.

Hozzáfűzték: Vesna Crnic-Grotic, a nyelvi charta szakértői
velemenyezd, 2016. július 04. hétfő, 21:04
Képek, videók
Bannermas szigeti építmén
pacsakute
2017. március 26. vasárnap, 20:00
Bannermans szigeti vár.jp
pacsakute
2017. március 26. vasárnap, 19:59
Szigeti emlék.jpg
chillik
2016. február 15. hétfő, 05:20
Vir szigeti homokos part
horvatholiday
2016. január 10. vasárnap, 11:59
Vir szigeti naplemente
horvatholiday
2016. január 10. vasárnap, 11:58
szigeti idill.png
violaterdik
2015. augusztus 17. hétfő, 15:47
salamon-szigeti foldi gal
lilagondolatok
2014. november 20. csütörtök, 15:21
salamon szigeti bagolyfec
lilagondolatok
2014. november 20. csütörtök, 15:19
Auckland-szigeti kormorán
farkas1945
2013. augusztus 03. szombat, 10:34
Ascension-szigeti fregatt
farkas1945
2013. augusztus 03. szombat, 10:33
Molnár-szigeti napközis-t
furaila
2013. január 13. vasárnap, 19:35
Abat-jour-4-Azalee.png
zskadi
2016. február 09. kedd, 17:30
Abat-jour-1-Azalee.png
zskadi
2016. február 09. kedd, 17:30
Abat-jour-3-Azalee.png
zskadi
2016. február 07. vasárnap, 01:40
elrúgta a l - ábát
djpiki14
2008. február 06. szerda, 16:58
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.