Regisztráció  Belépés
2018. szeptember 26. szerda | 39. hét | 269. nap | 07:33 | Jusztina
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Költségvetés - Banai: a világgazdasági folyamatok indokolják a tartalékok emelését
Az Egyesült Államok és számos más jelentős gazdasági szereplő között kereskedelmi háború kezd kibontakozni, amelynek érdemi hullámai befolyásolhatják a nyitott magyar gazdaságot is - fejtette ki.

Kiemelte: a 2019-es költségvetés elkészítésének legfontosabb szempontjai a gazdasági növekedés fenntartása, és az államháztartás stabilitása volt, ezért biztonságos költségvetést készítettek.

Banai Péter Benő az M1 aktuális csatornán emlékeztetett: már 2016 óta az a gyakorlat, hogy a tavaszi ülésszak végén benyújtják a költségvetési törvényjavaslatot. Mivel az adótörvényekről is ilyenkor dönt az Országgyűlés, ezért nemcsak a családok, hanem a vállalkozások is időben fel tudnak készülni a változásokra - tette hozzá.

Közölte, adózási szempontból pozitív változások jönnek 2019-ben is, a kétgyermekes családok adókedvezménye újabb ötezer forinttal emelkedik, így négy év alatt megduplázódik. A szociális hozzájárulási adó a hatéves bérmegállapodásnak megfelelően újabb 2 százalékponttal, 17,5 százalékra csökken. Ez mintegy 100 milliárd forintot hagy a vállalkozásoknál évente - mondta.

A közszférában dolgozó mintegy 700 ezer alkalmazottból idén 550 ezernek emelkedett a bére, 2019-ben a központi igazgatási szerveknél dolgozók kapnak majd a későbbi kormánydöntésnek megfelelő mértékű béremelést, a költségvetésben ennek a fedezetét elkülönítették - közölte Banai Péter Benő.

Megemlítette, hogy az elmúlt évek fegyelmezett gazdálkodásának eredményeként az államadósságra fizetett kamatkiadásokon mintegy 500-600 milliárd forintot tudott spórolni az állam, amit a családtámogatásokra fordítottak. Ezért lényeges, hogy az alacsony hiányt és az államadósság csökkentését az ország a külső körülmények kedvezőtlen változása ellenére is tartani tudja - mondta.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2018. június 14. csütörtök, 12:41
Címkék: Egyesült Államok, Banai Péter Benő, világgazdasági folyamatok, tartalékok emelését, nyitott magyar, 2019-es költségvetés,
Kommentek
ITM: növelni kell a magyar vállalatok hozzáadott értékét
Az Országgyűlés fenntartható bizottsága és a Magyar Természetvédők Szövetsége által szervezett, Válság után, válság előtt? - A fenntartható fejlődés esélyei a világgazdasági válság után tíz évvel elnevezésű rendezvényen az államtitkár előadásában kifejtette: a vízió megvalósulásához erős magyar vállalkozások, stabil munkahelyek és növekvő bérek szükségesek.

Elmondta, mindennek az elérését segíti a szaktárca által megfogalmazott négy nagy ügy: a kreatív magyarok és az innovatív vállalkozások támogatása, a gyors és biztonságos közlekedés, a tiszta, okos és megfizethető energia, valamint a tiszta ország céljának elérése. A négy ügy köré csoportosult az ITM stratégiája, 15 nevesített programmal, az azokhoz rendelt több mint 60 projekttel, amelyeket az elkövetkezendő 12 évben valósítanak meg - tette hozzá az államtitkár.

Különös hangsúlyt fektetnek négy iparágra - az élelmiszergazdaságra, a kreatív iparra, az egészséggazdaságra és az építésgazdaságra - mivel ezeken a területeken van a legnagyobb
velemenyezd, 2018. szeptember 20. csütörtök, 15:42
Új szolgáltató központot nyitott a Ford Magyarországon
azzal, hogy a termelés, illetve a kutatás-fejlesztés mellett egy nagy világmárka Magyarországra hozta a termelést támogató adminisztratív, pénzügyi funkcióinak központját.

A miniszter kiemelte: jövő év végére a Ford 700 munkatársat foglalkoztat majd Magyarországon, döntően diplomás, nyelveket beszélő fiatal szakembereket.

Szijjártó Péter hangsúlyozta, Magyarország és a Ford együttműködése fontos mérföldkőhöz érkezett, amelyet újabbak is követnek majd.

A miniszter úgy fogalmazott: a világgazdasági versenyben az autóipar diktálja a tempót, ez Magyarországnak azért jó hír, mert az autóipar jelenti a magyar gazdaság gerincét.

Ismertette, hogy az első fél évben 8 százalékkal nőtt az autóipar termelési értéke a tavalyi rekordévhez képest. Felidézte, tavaly fordult elő először a magyar nemzetgazdaság történetében, hogy 8000 milliárd forint fölött volt az autóipar termelési értéke. Idén az első hat hónap után már 4500 milliárd forint fölött jár ez az érték, jó esély van arra, hogy a magyar
velemenyezd, 2018. szeptember 14. péntek, 13:32
Brexit - Brexit-párti közgazdászok: "nem kell félni" a megállapodás nélküli kilépéstől
tanulmány szerint Nagy-Britanniának kereskedelmi többlete van számos olyan partnerországgal - köztük az Egyesült Államokkal és a jórészt egykori brit gyarmatok alkotta Nemzetközösséggel -, amelyekkel a WTO-szabályok alapján kereskedik, az Európai Unióval folytatott külkereskedelmében azonban tavaly 96 milliárd font (35 ezer milliárd forint) hiány halmozódott fel, annyi, mint Bulgária egy teljes évi hazai összterméke (GDP).

Az elemzés szerzőinek számításai szerint a következő 10-15 évben a világgazdasági növekedés 90 százalékát az Európai Unión kívüli gazdaságok adják majd, és ugyanezen időtávlatban az EU-val folytatott kereskedelem értéke a teljes brit külkereskedelem egyharmadára csökken.

A tanulmány felidézi, hogy amikor Nagy-Britannia 1973-ban csatlakozott az EU elődszervezetéhez, külkereskedelmének kétharmadát az akkori közösségi tagállamokkal bonyolította.

Az Economists For Free Trade elemzése szerint mindezt egybevetve az valószínűsíthető, hogy a WTO-szabályozásra áttérő külkereskedelem
velemenyezd, 2018. szeptember 11. kedd, 17:23
Szakértő: Moszkva a dollár szerepének gyengítésére készülhet
Az elemző megjegyezte, hogy az Egyesült Államok sok terméket - többek között rakétahajtóműveket vagy a hadiipar számára nélkülözhetetlen fémeket - csak Oroszországtól tud megvásárolni, így bizonyos mértékig Washington is függ Moszkvától.

Az orosz vezetést az amerikai szankciók ugyanakkor arra késztethetik, hogy kutatási-fejlesztési területen önállóságra törekedjen és felszámolja az együttműködéseket az Egyesült Államokkal - hangsúlyozta.

A szakértő kiemelte, hogy Oroszország hatalmas mennyiségű aranyat vásárolt, így mostanra a világ egyik legnagyobb készletével rendelkezik és ezzel megalapozhatja világgazdasági törekvéseit.

Valószínűleg az sem véletlen, hogy Németország épp a Merkel-Putyin találkozót követően kezdte sürgetni a leszakadást és nagyobb távolságot az Egyesült Államoktól - tette hozzá.
velemenyezd, 2018. augusztus 26. vasárnap, 15:15
Szakértő: az Eurostat szerint Magyarország élen jár a szegénység visszaszorításában
"Mi voltunk a legjobbak, mi tudtuk legjobban visszaszorítani a nélkülözők arányát" - értékelte Magyarország teljesítményét uniós összehasonlításban a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány kuratóriumának elnöke.

A súlyos anyagi nélkülözésben élők száma 2004-ben 2,2 millió volt, ami 2007-ig ugyan 1,7 millióra csökkent, ám azután 2012-ig 2,7 millióra emelkedett, majd hozzávetőleg felére csökkent 2016-ig - fejtette ki a szakértő.

A gazdasági helyzet romlása Magyarországon már a 2008-as világgazdasági válság előtt, 2006-tól érezhető volt, csökkent a foglalkoztatás és a reálbérek szintje, a munkanélküliség pedig nőtt. Ez a folyamat 2010-ben megállt és 2012-től elindult a bérek emelkedése - tette hozzá Szalai Piroska.
velemenyezd, 2018. augusztus 11. szombat, 09:54
GKI: csúcsára érhetett a magyar gazdaság növekedése
kisebb, de a 2017. évinél nagyobb, 2,2 százalék körüli EU-módszertan szerinti deficit várható.

Ugyanakkor a magas pénzforgalmi hiány miatt csak alig csökkenő bruttó hazai termék (GDP)-arányos államadósság várható. Mivel a 2019. évi költségvetés túl optimista feltételezésekre épül, menet közbeni módosításokra, a tervezettnél kissé magasabb, de azért az ideinél alacsonyabb 2 százalék körüli hiányra kell számítani - olvasható a közleményben.

A GKI közölte: Magyarország számára a kedvező világgazdasági folyamatok, az alacsony energiaárak és kamatok korszaka véget ért, a hat éve tartó európai konjunktúra feltehetőleg túl van a csúcspontján, a feltörekvő országok devizája leértékelődik. Az amerikai elnök kiszámíthatatlansága, a kereskedelmi háború veszélye, az USA és az EU kapcsolatainak romlása mellett lényeges kockázat a Fed kiszámítható kamatláb-emelésének hatása. Az EU jövője szempontjából a Brexit mikéntje mellett bizonytalanságot okoz, hogy egysége gyengül, ezen belül a visegrádi ország-csoport is
velemenyezd, 2018. július 30. hétfő, 11:07
Költségvetés - DK: válsághelyzet fenyeget az egészségügyben
László Imre, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője kedden, Budapesten tartott sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, az "elátkozott balliberális kormány" 2009-ben, a világgazdasági válság idején is a GDP 4,3 százalékát fordította az emberek egészségére, most azonban ez az arány mindössze 3,95 százalék.

Kiemelte, egyes elemzések szerint akár 40 egészségügyi intézmény is bezárhat a jövőben annak a szigorításnak az eredményeként, amely alapján az intézmények nem adhatják le úgy rendeléseiket, hogy számláikon nem áll rendelkezésre azok fedezete. László Imre szerint az egészségügy hosszú évek óta így működik, az intézmények pedig jelenleg összesen mintegy 35 milliárd forintos adósságot halmoztak fel.

A DK politikusa hangsúlyozta, ennek a problémának a hátterében nem egyéni hibák állnak, hanem az általános alulfinanszírozottság. Megjegyezte, az egészségügy fejlesztése azért is elengedhetetlen, mert évente mintegy 32 ezer ember hal meg gyógyítható vagy megelőzhető betegségekben.
velemenyezd, 2018. július 24. kedd, 13:01
Tőzsde - Pozitív kezdés várható Európában
A határidős indexjegyzések alapján a londoni FTSE-100 index 0,4 százalék, a frankfurti DAX index 0,6 százalék, a párizsi CAC-40 index 0,5 százalék emelkedéssel kezdheti a keddi kereskedést, míg az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,2 százalékkal erősödhet nyitáskor.

Hétfőn veszteséggel zárt a főbb európai értékpapírpiacok túlnyomó többsége. A páneurópai FTSE Eurofirst 300 index 0,20 százalék csökkenéssel fejezte be a kereskedést, a Stoxx 600 index 0,19 százalékkal gyengült, az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,17 százalékkal végzett alacsonyabban.

Londonban az FTSE-100 index 0,30 százalékkal csökkent, a frankfurti DAX index pedig 0,10 százalékkal gyengült a hétfői kereskedésben, a párizsi CAC-40 index pedig 0,37 százalékkal ment lejjebb. A madridi IBEX-35 index 0,01 százalék erősödést ért el, míg Milánóban 0,87 százalékkal esett az FTSE MIB index.

A legnagyobb vesztesek közé az autóipari papírok soroltak be hétfőn, részben az amerikai-kínai importvám ellentétek, részben pedig a Fiat Chrysler
velemenyezd, 2018. július 24. kedd, 07:50
Képek, videók
heti világgazdaság
lacipecsenye
2012. november 09. péntek, 12:38
Költségvetés
tailor
2015. november 09. hétfő, 11:37
költségvetés.jpg
agica2004
2014. június 11. szerda, 17:53
költségvetési kiigazítás.
agica2004
2014. január 10. péntek, 14:11
Költségvetés.jpg
agica2004
2013. október 12. szombat, 13:54
költségvetési hiány.jpg
agica2004
2012. június 22. péntek, 16:14
költségvetési hiány
lovaszmarika
2012. május 20. vasárnap, 13:56
költségvetési hiány
agica2004
2012. április 09. hétfő, 16:24
költségvetési szavazás201
agica2004
2011. március 01. kedd, 10:29
egyesult_allamok_san_f ran
borigit
2016. június 21. kedd, 11:40
Egyesült Államok - Oklaho
margoboszi
2014. május 01. csütörtök, 19:52
Egyesült Államok - Oklaho
cipello
2014. április 13. vasárnap, 10:47
Amerikai Egyesült Államok
mohini
2011. május 08. vasárnap, 07:46
Florida, Egyesült Államok
evamama0108
2010. november 10. szerda, 13:22
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.