Regisztráció  Belépés
2018. május 24. csütörtök | 21. hét | 144. nap | 19:55 | Eszter, Eliza
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Családok világtalálkozója - Spéder Zsolt: a Magyarországról kivándorlók aránya az egyik legalacsonyabb
Spéder Zsolt egy számításra hivatkozva azt mondta, ha olyan arányban vándoroltak volna ki Magyarországról, mint Lengyelországból, akkor most mintegy 600 ezerrel kevesebb ember élne hazánkban.

"Nem biztos, hogy akkor kell hamut szórni a fejünkre, amikor máshol is hasonló tendenciák vannak" - fűzte hozzá.

Arról is beszélt, hogy 1990 óta folyamatosan csökken Magyarország népessége, de az elmúlt két-három évben némi növekedés figyelhető meg. Jelezte: míg 1990-ben 125 ezren születtek, addig 2015-ben már csak 91 690-en.

Közölte: a népességcsökkenés nem "magyar átok", hanem általános európai tendencia, bár Európában "nincs egységes termékenységi rezsim". Példaként említette, hogy a skandináv és francia termékenységi arány 2 körül alakul, míg a dél-európai országokban, valamint Ausztriában és Németországban 1,3-1,4 körül.

A kutatóintézet vezetője a magyar termékenységi helyzetről szólva elmondta, míg 15 éve a szülőképes korban lévő nők 7-9 százalékának nem született gyereke, addig 2016-ban ez már 15,4 százalékra emelkedett a 40-44 éves nők körében, ezzel szinte a kétszeresére nőtt a gyermektelenség.

Hozzátette, erőteljesen nőtt az egygyermekesek, továbbá erőteljesen csökkent a kétgyermekesek aránya, a 40-41 éves "Ratkó-unokák" körében pedig szinte már lehetetlen erőteljesen emelni a gyermekvállalási hajlandóságot.

Arra is felhívta a figyelmet, nem mindegy, milyen családpolitikai, társadalompolitikai intézkedéseket indítanak, mert ezek hatásai mérhetőek.

Spéder Zsolt szerint a magyar családpolitikai rendszer nagyon összetett és nagyon nagyvonalú, ezzel utalt arra is, hogy akormány a GDP csaknem 5 százalékát költi családpolitikára, ami európai összehasonlításban is az elsők között van.

Alberto Bottari de Castello magyarországi apostoli nuncius kiemelte, a család szent intézmény és az egyház teljes körű védelmét élvezi.

A fórum szervezői felismerték, hogy a társadalom csak akkor maradhat fenn, ha megvédjük a családokat - tette hozzá. A nuncius azt mondta, a családpolitikai intézkedések természetes válaszok arra, hogy megfordítsuk a világban jelen lévő negatív trendeket, de nem mindig elegendőek.

Allan C. Carlson, a World Congress of Families (Családok Világkongresszusa) alapítója előadásában kifejtette: a liberális ideológia szerint az egyén érdekei előbbre valók, mint a közösségé, ami viszont nem előnyös a társadalom szempontjából. A népesség fogyásához a modern időkben azonban mégsem ez a liberális ideológia vezetett, hanem gazdasági okok - vélekedett.

Mint mondta, a fiataloknak azzal a választással kellett szembenézniük, hogy gyermeket vállalnak és ezzel a szegénységet is választják, vagy a jobb életszínvonal, egyúttal a gyermektelenség mellett döntenek. Ezért született egyre kevesebb gyermek, a modern időkben a gazdasági érdekek a népesség csökkenését idézték elő - mutatott rá. Hozzátette: ezért van szükség a családok támogatására, hogy ne álljanak anyagi akadályok a gyermekvállalás útjába.

Allan C. Carlson méltatta az európai országokban - így Magyarországon - is bevezetett családtámogató intézkedéseket.

Marin Strmota, a horvátországi demográfiai, család-, ifjúság- és szociális ügyek minisztérium államtitkára azt mondta, a családok jóléte az egész társadalom jólétét biztosítja, ezért fontos a családbarát környezet támogatása, valamint a munka és a család közötti egyensúly megteremtése.

(FOTÓ)

Forrás: MTI
velemenyezd, 2017. május 25. csütörtök, 16:44
Címkék: Spéder Zsolt, Alberto Bottari, Allan, World Congress, Családok Világkongresszusa, Marin Strmota,
Kommentek
Jobbik: növelni kell az apák szerepvállalását a gyermeknevelésben
munkaerőpiacra és családot alapítanak. Kitért arra is, hogy az OECD 2014-es felmérése szerint Európában a nők végzik a házimunka és a gyermekekkel kapcsolatos teendők kétharmadát.

Míg korábban a nők akkor vállaltak több gyermeket, ha az otthonmaradást tudta segíteni az állam, mára ez megfordult és az segíti őket, ha vissza tudnak térni munkahelyükre - mondta a Jobbik képviselője, aki szerint a családtámogatási rendszeren keresztül ösztönözni kell az apák szerepvállalását. Megjegyezte: ugyanezt szorgalmazta Spéder Zsolt, a KSH Népességtudományi Kutatóintézetének vezetője.

Dúró Dóra szerint a tudomány, művészet, gazdaság területén dolgozó vezető női tisztségviselők rendre azt hangsúlyozzák, hogy kifejezetten támogató hozzáállást tapasztaltak a családjuk részéről.

Arról is beszámolt: szeretnének egy úgynevezett "pótnagyi-rendszert" is létrehozni az egyszülős családok és a nagycsaládok támogatására. Ebbe olyan nyugdíjasokat vonnának be, akiknek szellemi, fizikai állapota alkalmas arra, hogy
velemenyezd, 2018. február 06. kedd, 13:32
A magyar gyermekek felnövését vizsgáló kutatást indít a KSH
Születési Kohorszvizsgálat elnevezésű kutatás célja, hogy átfogó képet adjon a gyermekek magyarországi felnövéséről. Azt vizsgálják majd, hogyan nőnek fel Magyarországon a gyermekek, ezt milyen tényezők befolyásolják.

A 2018. január 1-jén induló, egy európai uniós projekt keretében megvalósuló kutatás a 2018. április 1-je és 2019. március 31. közötti időszakban Magyarországon születő gyermekeket vizsgálja. A kutatás alapja országosan reprezentatív minta, a tervezett induló mintalétszám 10 ezer.

Spéder Zsolt, a kutatóintézet igazgatója közölte: az adatok gyűjtése nem a születés után kezdődik, hanem már a várandósság 6-7. hónapjában.

A kutatás a társadalmi egyenlőtlenségekre fókuszál - mondta, megjegyezve: a vizsgálat középpontjában a gyermekek életútja lesz, és ebből próbálják meg majd értelmezni a szülői életpályákat.

Spéder Zsolt azt mondta: a kutatás finanszírozása jelenleg öt évre biztosított, de szeretnék legalább huszonöt éven keresztül követni a vizsgálatban részt vevő gyerekeket.
velemenyezd, 2017. november 13. hétfő, 13:25
Családok világtalálkozója - Spéder Zsolt: az elmúlt években növekedett a gyermekvállalási kedv
Spéder Zsolt felidézte, hogy 1999 és 2012 között 1,3-es szinten volt a teljes termékenységi arány. Ez most 1,5, de a népesség reprodukciójához 2,1-re kellene emelkednie - tette hozzá.

Nemcsak Magyarországon, hanem Európa sok országában is alacsony a termékenység - jelezte. Az is egyre jellemzőbb, hogy nem 23, hanem 28-30 éves korban szülik a nők első gyermeküket. Többen sokáig halasztják a gyermekvállalást, sok fiatal párnak pedig egyáltalán nem születik gyermeke, 15 százalékos gyermektelenséggel kell számolni, míg az egy gyermekesek aránya 20 százalék feletti - ismertette.

A szakember azt mondta: a társadalom- és családpolitika meghatározó a gyermekvállalási kedvet illetően, ugyanakkor a politikától sem lehet "megváltást" várni. Sok egyéb tényező is számít, például a jó partner, a boldog együttélés, a lakás megléte - fűzte hozzá.

A népesség tekintetében három fő tényezőt vesznek alapul: a születések, a halálozások számát, valamint a kivándorlást - említette meg -, és az utóbbi a
velemenyezd, 2017. május 26. péntek, 08:01
Új igazgatósági és felügyelő bizottsági tagok az FHB Jelzálogbanknál
Kadosát, Harmath Zsoltot és Pórfy Györgyöt választotta a közgyűlés felügyelő bizottsági megbízatásuk lejártáig.

Az FHB egy másik közleményében arról adott tájékoztatást, hogy a 2016. évi rendes közgyűlésen az igazgatóság külső tagjává választott Szabó Levente László a rendkívüli közgyűlést megelőzően arról tájékoztatta a társaságot, hogy a megválasztást nem kívánja elfogadni.

A rendkívüli közgyűlés összehívása előtt nem sokkal jelentették be, hogy a jelzálog-hitelintézet igazgatósági elnökének, Spéder Zoltánnak a többségi befolyása alatt álló A64 Vagyonkezelő Kft. október 14-én értékesítette az FHB Jelzálogbank Nyrt.-ben meglévő részesedését, Spéder Zoltán pedig ugyanezen a napon lemondott a társaságban betöltött tisztségéről.

Az A64 tulajdoni részesedése 14,354 százalék, szavazati aránya 16,554 százalék volt. A részvényeket a bankban már részesedéssel rendelkező jászszentlászlói Fókusz Takarékszövetkezet és a szentgáli B3 Takarék Szövetkezet vásárolta meg. A Fókusz Takarék új szavazati joga
velemenyezd, 2016. november 21. hétfő, 19:52
Jövő hétfőn ül össze a nemzetbiztonsági bizottság
Molnár Zsolt, a bizottság szocialista elnöke szerdán az MTI-nek azt mondta, a testület ezen a héten egyszer már ülésezett, és - a fideszes kezdeményezés ellenére - nem tart indokoltnak egy újabb együttes ülést a rendészeti bizottsággal.

A parlament honlapja szerint az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottsága csütörtökön reggel 8 órai kezdettel tart zárt ülést. Napirendjük szerint a testület tájékoztatást kér a párizsi terrortámadások vonatkozásában a magyar, belga és francia hatóságok közös vizsgálatának eredményéről, továbbá a Teréz körúti robbantással kapcsolatos fejleményekről.

Molnár Zsolt jövő hétfő reggel 8 órára hívta össze a nemzetbiztonsági bizottságot. Elmondta: a zárt ülésen több aktuális ügyben is részletes tájékoztatást kér. A napirenden szerepel a Teréz körúti robbantás, valamint a párizsi és brüsszeli merényletek magyarországi vonatkozásáról szóló francia, belga és magyar hatóságok közös vizsgálatának eredményeire is kíváncsiak.

Keddi számában a Magyar Idők írt
velemenyezd, 2016. szeptember 28. szerda, 12:52
Határozatképtelenség miatt elmaradt a nemzetbiztonsági bizottság ülése
Molnár Zsolt, a testület szocialista elnöke újságíróknak azt mondta: "a mai napon a kormánypártok durva támadást intéztek a jogállamiság ellen, hiszen nem (...) tették lehetővé, hogy a nemzetbiztonsági bizottság határozatképes ülést tartson".

Két fontos témában tájékozódtak volna, válaszokra van szükség a Spéder- és a Portik-ügyben - hangsúlyozta az ellenzéki politikus, majd úgy folytatta: nem tudni hova vezetnek a szálak a Spéder-ügyben, nem tudni mi az igazság; mindenki választ vár arra, hogy milyen összefonódások vannak a kormányzati és a gazdasági elit között.

Molnár Zsolt elmondta, arra is választ vártak volna, hogy mi igaz Portik Tamás volt Energol-vezető állításaival kapcsolatosan, mit lehet tudni arról, hogy ki és hogyan értesült a Portik-ügyben nyomozók személyéről.

A bizottság nem adta fel, a későbbiekben ki fogják deríteni az igazságot - hangoztatta Molnár Zsolt.

Mirkóczki Ádám (Jobbik) arról beszélt, hogy a kormányoldal a "demonstratív távolmaradással igazolta és
velemenyezd, 2016. június 24. péntek, 10:32
DK: a nemzetbiztonsági bizottság hallgassa meg a Spédernél lefoglalt felvételeket
A párt szóvivője szerdai, budapesti sajtótájékoztatóján arra hivatkozott, hogy a sajtóinformációk szerint a FHB-vezetőjétől lefoglalt felvételeken Orbán Viktor miniszterelnök, Rogán Antal Miniszterelnöki Kabinetirodát és Lázár János, Miniszterelnökséget vezető miniszter beszélnek.

Gréczy Zsolt úgy fogalmazott: a felvételek nemzetbiztonsági kockázatot is jelenthetnek, mert az ország vezetőit esetleg "akár zsarolni is lehet" azokkal.

A DK azt is javasolja, hogy a bizottság személyesen hallgassa meg Orbán Viktort, Rogán Antalt, Lázár Jánost és Spéder Zoltánt - tette hozzá.
velemenyezd, 2016. június 22. szerda, 13:11
Képek, videók
Need for sped most wanted
bali34
2006. július 09. vasárnap, 21:10
Krakkó világtalálkozó
sacimama
2016. július 27. szerda, 00:17
HUN-SZKÍTA VILÁGTALÁLKOZÓ
angyalcsillag
2013. október 20. vasárnap, 07:55
country világtalálkozó
lacipecsenye
2011. december 12. hétfő, 18:41
Kun világtalálkozóra kész
domka
2009. augusztus 02. vasárnap, 14:31
Határ Magyarországról néz
lenzo
2006. december 31. vasárnap, 17:35
A föld legalacsonyabb pon
sanci81
2017. június 03. szombat, 14:55
A legalacsonyabb pontja
sanci81
2017. február 07. kedd, 17:41
A világ legalacsonyabb ko
csipike1
2008. június 09. hétfő, 19:46
Levél egy kivándorló kart
chillik
2016. április 17. vasárnap, 05:27
ha számítassz.jpg
sz719eszter
2018. február 28. szerda, 13:44
Vedd számításba Istent
sacimama
2014. szeptember 10. szerda, 21:03
egyszerű számítás.jpg
lepsenyi100
2012. augusztus 05. vasárnap, 09:39
uj szamitas techn..jpg
agica2004
2006. május 10. szerda, 16:27
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.