Regisztráció  Belépés
2018. február 18. vasárnap | 7. hét | 49. nap | 02:35 | Bernadett
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
A magyar kultúra napja - Zenés és irodalmi estekkel, tárlatokkal ünnepelnek Bács-Kiskun megyében
Kecskeméten Orgoványi Anikó festményeiből nyílik kiállítás Himnusz címmel a Katona József Könyvtárban január 19-én. Másnap a 195 éve született Petőfi Sándor a magyar kultúrára gyakorolt hatásáról értekezik Kalla Zsuzsa irodalomtörténész, a Petőfi Irodalmi Múzeum gyűjteményi igazgatója. A gyermekeket és fiatalokat január 20-án és 23-án anyanyelvi és kvízjátékokkal várják a magyar kultúra napja alkalmából.

Négy évszak és más címmel Horgas Eszter és a Kecskeméti Szimfonikus Zenekar közös koncertjére várják az érdeklődőket január 23-án a Hírös Agóra Kulturális és Ifjúsági Központba.

Kiskunfélegyházán Az Élet Mű című, Gubcsi Attila helyi festőművész alkotásaiból nyíló tárlatot Gubcsi Lajos, a Magyar Művészetért Díj kuratóriumának elnöke nyitja meg. A városi könyvtár rendezvényén január 18-án Csányi József polgármester mond köszöntőt.

Szintén a Hattyúház ad otthont az általános iskolások himnuszmondó versenyének január 22-én. A magyar kultúra napja és a Petőfi-emlékév alkalmából Petőfi: A Szőlőszem című monodrámára várják az érdeklődőket Turek Miklós Versszínháza előadásában a kiskunfélegyházi Móra Ferenc Művelődési Központba január 22-én.

A kiskunhalasi Közösségek Házában zajló programsorozat január 22-én a Halasról származunk című beszélgetéssel kezdődik, amelynek vendégei Tallér Edina író és Gerner Csaba színész lesznek. Az este során a Kiskunhalasi Alapfokú Művészeti Iskola tanárainak előadását a Kiskunhalasi Városi Vegyes Kar Női Kamarakórusának műsora követi, majd 1909 és 1970 között készült esküvői fényképekből nyílik kiállítás.

Baján Wass Albert születésének 110. és halálának 20. évfordulója alkalmából rendezett emlékműsorra várják az érdeklődőket a kiscsávolyi Szent Szív Plébánia templomkertjébe január 22-én, a magyar kultúra napján.

Szabó Gyula Győző, a budapesti Madách Színház színművésze és Nemcsák Károly, a budapesti József Attila Színház igazgatója Európa közepén című, zenés-verses estjén többek között Csokonai Vitéz Mihály, Petőfi Sándor, Ady Endre, József Attila, Wass Albert, Reményik Sándor és Szép Ernő költeményeivel emlékeznek meg a Himnusz befejezésének évfordulójáról január 24-én, a bajai Bácskai Kultúrpalotában.

Kiskőrösön Bergmann Mária Judit szerelmei című kötetének bemutatójával veszi kezdetét a városi könyvtárban január 21-én, a magyar kultúra napja alkalmából szervezett programsorozat. Kispálné Lucza Ilona, a Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum igazgatója elmondta: január 22-én Turán István történész vezetésével várostörténeti séta indul a művelődési központ elől.

Szintén ezen a napon tárlatvezetéssel látogatható a Petőfi - Arany - Tompa - irodalom és képzőművészet a barátság jegyében című kiállítás a Petőfi Szülőház és Emlékmúzeumban. A programok az alapfokú művészeti iskola növendékeinek és tanárainak, az Exaudi kórus, valamint a helyi evangélikus gimnázium tanulóinak Szó-la-m című, magyar szerzők műveiből válogatott hangversenyével zárulnak.

Kiskunmajsán tablókiállítással emlékeznek meg január 22-én a magyar kultúra napjáról. Molnárné Király Erika, a Konecsni György Kulturális Központ, Tájház és Városi Könyvtár programszervezője elmondta: a tárlat keretében többek között Kölcsey Ferenc, Arany János, József Attila és Juhász Gyula életútját és néhány versét tárják a közönség elé.

A Jánoshalmi Művésztelepen A magyar történelem nagyjai kicsiben címmel Dudás Sándor szobrászművész érem- és kisplasztika-kiállítására várják az érdeklődőket. Szabó Andrea, az Imre Zoltán Művelődési Központban működő könyvtár munkatársa kiemelte: a tárlat január 22-ei megnyitóján Czeller Zoltán polgármester mond köszöntőt.

Tiszakécskén január 26-án zenés versekből és népdalokból összeállított műsorral emlékeznek meg a magyar kultúra napjáról. Mikusné Földi Erika könyvtáros elmondta: Maros Miklós és a Furfangos Banda, valamint vendégei, Blanár Levente és Hubai Hunor estjén többek között Cseh Tamás dalai és Buda Ferenc dalba bújtatott versei hangoznak majd el.

Bácsalmáson január 18-án mesemondó versenyre várják az általános iskolásokat, majd január 20-án nyílik meg a 2003-ban elhunyt Janikovszky Éva költő, író foglalkozásokkal egybekötött emlékkiállítása - mondta el az MTI-nek Feketéné Ónodi Erzsébet, a Vörösmarty Mihály Városi Könyvtár intézményvezetője.

Ugyanezen a napon a település szerb testvérvárosának, Bezdánnak a színjátszói Elvámolt éjszaka címmel két felvonásos bohózattal lépnek színpadra, majd január 22-én Pálfi György Tudománytörténeti vándorkiállítása a Magyarországon született tudós elmék világraszóló eredményeit tárja a látogatók elé.

Kunszentmiklóson a Varga Domokos Általános Művelődési Központban zajló magyar kultúra napi rendezvényen a helyi művészeti iskola növendékeinek hangversenyére, majd Molnár Péterné helytörténész 50 év Kunszentmiklóson, 44 év a tanári pályán című kiállítására várják az érdeklődőket.

A Kalocsai Tomori Pál Városi Könyvtárban Szép magyar beszéd címmel felolvasóversenyt szerveznek általános iskolások számára, január 22-én. Pécsi Vivien, az intézmény munkatársa elmondta: aznap nyílik meg a Kalocsai Kortárs Művészeti Klub tagjainak képzőművészeti kiállítása, majd Kulturális örökségeink címmel előadásokra várják az érdeklődőket.

A magyar kultúra napját 1989 óta ünneplik annak emlékére, hogy Kölcsey Ferenc 1823. január 22-én tisztázta le a Himnusz kéziratát Szatmárcsekén.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2018. január 17. szerda, 12:47
Címkék: Kecskeméten Orgoványi Anikó, Katona József Könyvtárban, Petőfi Sándor, Kalla Zsuzsa, Petőfi Irodalmi Múzeum, Horgas Eszter,
Kommentek
Elhunyt Albert Gábor író
Egyházasharasztiban, elemi iskoláit Sámodon, majd Sellyén, középiskolai tanulmányait a kőszegi Hunyadi Mátyás Katonai Nevelőintézetben és a pécsi gróf Széchenyi István Állami Gimnáziumban végezte.

Érettségi után az ELTE bölcsészkarán tanult tovább, de járt a pécsi Pedagógiai Főiskolára, a budapesti Református Theológiai Akadémiára és a pécsi Jogtudományi Egyetemre is. Végül is az ELTE-n szerzett magyar nyelv és irodalom szakon tanári és könyvtárosi képesítést.

1954-től 1964-ig az Országos Széchényi Könyvtárban dolgozott, ez idő alatt jelent meg D. Szemző Piroskával és Vizkelety Andrással közös szerkesztésében Schiller Magyarországon című bibliográfiai kötetük. 1954-ben házasságot kötött Marek Zsuzsannával - írói nevén Albert Zsuzsával -, aki a Magyar Rádió Irodalmi Osztályának irodalmi szerkesztője volt.

Első, nyomtatásban megjelent munkáját Németh László Galileijéről írta 1955-ben. Első élményeit, tájszavait az Ormánságból, szülőhelyéről hozta, latinos műveltségéből fakadóan gyakran idézett
velemenyezd, 2017. december 08. péntek, 16:53
A költészet napja - Versvonattal, villámcsődülettel ünnepelnek Bács-Kiskun megyében
összeállítással készül. A rendezvényen megzenésített verseket hallhatnak az érdeklődők az Andante 2016 együttes tolmácsolásában, emellett a Szent László Általános Művelődési Központ középiskolás tanulói magyar költeményeket szavalnak és olvasnak fel, elsősorban József Attila, Radnóti Miklós és Ady Endre alkotásait - tette hozzá Zalavári László, az intézmény igazgatója

Pécsi Vivien könyvtáros elmondta: Szabó T. Anna és Lackfi János Verslavina című kötetéből adnak elő verseket a Kalocsai Tomori Pál Városi Könyvtárban az intézmény munkatársai és pedagógusok. A zenés, dramatizált előadás április 11-én délután kezdődik.

A szegedi eLVe zenekar zenés-verses József Attila-műsorára várják a költészetet kedvelőket április 6-án délután a kiskunfélegyházi Hattyúházba - mondta Kállainé Vereb Mária, a Petőfi Sándor Városi Könyvtár igazgatója. A költészet napján pedig a művelődési központban Pilinszky János-esttel lépnek fel a Móra Ferenc Gimnázium diákjai - tette hozzá Kovács-Csonka Szilvia, a Móra Ferenc
velemenyezd, 2017. április 06. csütörtök, 13:42
A magyar kultúra napja - Himnuszmondó versennyel és filmes tárlattal ünnepelnek Bács-Kiskun megyében
Kecskeméten a programsorozatot Hász-Fehér Katalin irodalomtörténész, egyetemi tanár Arany Jánosról szóló, A költő emlékezete című előadása nyitja meg a Kápolna Galériában január 19-én.

Anyanyelvi és kvízjátékokkal készül a gyermekeknek és a fiataloknak a Katona József Könyvtár, majd Szent László a magyar keresztény kultúrában címmel Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek előadására várják az érdeklődőket január 20-án.

A kecskeméti Kodály Zoltán ének-zenei intézményben január 23-án hangversennyel és A kékszakállú herceg vára című Bartók Béla-opera előadásával készülnek, majd január 25-én Bartók Béla a magyar költészetben címmel rendhagyó irodalomórát tartanak a diákoknak.

Kiskunfélegyházán a Magyar Művészetért díjas kortárs alkotók munkáiból válogatott, Élőtárlat című kiállítás látható a Hattyúházban január 19-től. Szintén tárlattal emlékeznek a 110 éve született Petőfi- és Móra-kutató múzeumigazgatóra, Mezősi Károlyra január 20-tól a Kiskun Múzeumban.

Himnuszmondó versenyt rendeznek
velemenyezd, 2017. január 18. szerda, 15:44
1802. december 15.-én született...
Bolyai János-portré a marosvásárhelyi Kultúrpalotán


Bolyai János (Kolozsvár, 1802. december 15. - Marosvásárhely, 1860. január 27.) magyar matematikus és hadmérnök. Bolyai Farkas fia és egyben tanítványa. A magyar tudomány egyik legnagyobb alakja, az egyik leghíresebb magyar matematikus, a ,,geometria Kopernikusza",[1] ,,az erdélyi tudományosság legkiemelkedőbb képviselője".[2]

Valóságos csodagyerek volt, mégsem tanulhatott Göttingenben, helyette a bécsi katonai akadémiára került és ott kitűnő eredménnyel hadmérnökként végzett. 1831-ben megjelent Appendix című művével megalkotta a nemeuklideszi geometriát, amely nélkülözhetetlen alapot jelentett a 20. század fizikai elméletei számára.[1] Ő maga is szorgalmazta egy nemeuklideszi alapokra helyezett mechanika kidolgozását,[3] azaz ,,majdnem egy évszázaddal Albert Einstein előtt
gabfe, 2016. december 18. vasárnap, 14:26
Vörösmarty Mihályra emlékezve
Tudományos Akadémia 1858. december 20-i közülésén báró Eötvös József tartott róla emlékbeszédet; a Kisfaludy Társaságban pedig 1864. február 6-án báró Kemény Zsigmond.

Ismertebb művei
Lírai költemények
Szózat (1836)
Késő vágy (1839)
A Guttenberg-albumba (1839)
Ábránd (1843)
A merengőhöz (1843)
Keserű pohár (1843) (bordal a Czillei és a Hunyadiak című drámából - de ismertebb Petur dalaként Erkel Ferenc Bánk bán című operájából)
Gondolatok a könyvtárban (1845)
Országháza (1845)
Az emberek (1846)
Előszó (1850)
A vén cigány (1854)
Elbeszélő költemények
A Hűség diadalma (1822)
Zalán futása (1823-24, nemzeti eposz)
Cserhalom (1825)
Tündérvölgy (1825)
A Délsziget (1826)
Magyarvár (1827)
Eger (1827)
Széplak (1828)
A rom (1829-30)
A két szomszédvár (1830-31)
Szép Ilonka (1833)
Drámák
Csongor és Tünde (1830), színjáték 5 felvonásban)
Czillei és a
memi59, 2016. december 01. csütörtök, 12:20
Ujgur népmeséket fordít a nyolcvanéves Buda Ferenc
Az alkotó az MTI-nek elmondta: az ujgur népmesékkel hosszú évek óta bíbelődik, de a tervezett kötet még nem született meg, ez azonban nem veszi el kedvét a munkától.

Buda Ferenc felidézte: pályája középiskolás korában indult, ekkor döntötte el, hogy írásnak fog élni. A debreceni Kossuth Lajos Tudományegyetem magyar-orosz szakára 1955-ben vették fel. Mint mondta, nagyon szerette az oroszt és jó tanárai voltak, akik meg tudták értetni vele, hogy egy nyelvet és kultúrát bűn hibáztatni az adott nyelvet beszélők elkövetett tettei miatt. Számára a német kultúrát is Johann Sebastian Bach és a hozzá hasonlók képviselik. Kitért arra is, hogy középiskolás korában írt verseit a debreceni Alföld közölte, de ezeket a zsenge műveket később nem vette be a gyűjteményes kötetébe.

Debrecenben élte meg 1956 októberének napjait. Amíg meg nem jöttek az orosz tankok, addig nem volt ideje versekkel foglalkozni, jelentkezett a Nemzetőrségbe, társaival rendfenntartó feladatot töltöttek be, arra ügyeltek, hogy ne
velemenyezd, 2016. november 03. csütörtök, 09:31
106 éve született író, költő.....
Gimnáziumban. Egyetemi tanulmányait a Pázmány Péter Tudományegyetem magyar-német-francia szakán végezte el. Már 1930-tól több filozófiai, irodalmi lapba dolgozott (Apollo, Athenaeum, Corvina, Diárium, Erő, Magyar Csillag, Nyugat, Magyar Nyelv, Az Ország Útja, Szép Szó, Magyarságtudomány, Magyarok, stb.). Tanulmányainak befejezése után az 1932-33-as tanévben a Magyar Királyi Tanárképző Intézet Gyakorló Főgimnáziumában volt tanárjelölt, majd 1945-ig könyvtári tisztviselő az Egyetemi Könyvtárban, később a Műegyetemi Központi Könyvtárban. 1937-ben doktorált. 1938-tóI kezdve több ízben teljesített katonai szolgálatot. 1944-ben a rendőrség elkobozta Jégvilág c. verseskötetét. Kapcsolatba került az ellenállási mozgalommal, hadifogságba esett, ahonnan csak két évvel a felszabadulás után tért haza. 1947 áprilisától 1950 augusztusáig a Vallás- és Közoktatásügyi Minisztérium adminisztratív államtitkára, majd 1950-től az Eötvös Loránd Tudományegyetem oktatója volt. A Bölcsészettudományi Karon a XX.
gabfe, 2016. július 20. szerda, 14:00
Képek, videók
bmw 320i kecskeméten.jpg
snbela44
2017. július 31. hétfő, 17:02
Kecskeméten
sanci81
2016. május 21. szombat, 14:44
Naplemente Kecskeméten
sandrew
2013. május 28. kedd, 23:42
MÁV.állomás Kecskeméten..
caris11935
2009. július 12. vasárnap, 10:20
A Zsinagóga Kecskeméten..
caris11935
2009. július 12. vasárnap, 10:13
Kecskeméten
krizsangretanna
2009. április 15. szerda, 19:37
73_sp_kecskemeten_foga dta
mezixy
2009. február 17. kedd, 16:35
Kecskeméten
baggio64
2008. november 24. hétfő, 18:30
1M44 076 Kecskeméten tola
brummologus
2008. augusztus 20. szerda, 19:00
Széchenyi Könyvtárban
sanci81
2017. január 22. vasárnap, 19:07
Könyvtárban.png
pacsakute
2016. január 21. csütörtök, 00:34
Babák a könyvtárban
dnemethk
2012. október 18. csütörtök, 22:16
könyvtárban
herdeygy
2007. február 26. hétfő, 21:07
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.