Belépés
2018. október 16. kedd | 42. hét | 289. nap | 01:41 | Gál
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Tordai ünnepség - Az egymás iránti szeretet szükségességét hangsúlyozták az egyházi vezetők a tordai vallásszab
Bálint Benczédi Ferenc, a megalakulása évfordulóját is ünneplő Magyar Unitárius Egyház püspöke elmondta: Jézus nem azt figyelte, hogy hozzá hogyan viszonyulnak a tanítványai, hanem azt, hogy egymást mennyire szeretik. Úgy vélte: az egymás iránti szeretet az évforduló mai parancsa is.

Kató Béla, az erdélyi református egyházkerület püspöke szerint a hit gyümölcse volt a tordai vallásszabadsági határozat, amely a vallásháborúk korában a béke szigetévé tette Erdélyt. Hozzátette: jó lenne az isten és ember iránti bizalom légkörében tovább lépni, és a tolerancia Erdélye után a szeretet Erdélyét megvalósítani.

Jakubinyi Görgy gyulafehérvári római katolikus érsek elismerte, egyháza nem fordult mindig olyan nyitottsággal a vallásszabadsághoz, mint ma. Azt is megemlítette azonban, hogy a tordai országgyűlés is csak a a korabeli korlátok között mondta ki a vallásszabadságot. Csak a három (magyar, szász és székely) nációra, és a négy (római katolikus, lutheránus, református, unitárius) bevett vallásra vonatkozott, és nem tette lehetővé például, hogy római katolikus püspökség lehessen Erdélyben.

Adorjáni Dezső erdélyi evangélikus püspök úgy vélte, az ünneplésnek a megújulás közös igényéről kell szólnia. "Fogjunk hozzá a szabadság terének a felépítéséhez" - szólította fel hallgatóságát. Megjegyezte: szabadság ott van, ahol tisztelik egymást az emberek és szent az adott szó. Autentikus szabadság ott jön létre, ahol jelen van az isten.

Daniel Crisan a román ortodox egyház esperese is azt említette meg, hogy a tordai vallásszabadsági törvény nem adott jogokat a görögkeleti vallású románoknak, de a multikulturalizmus, a tolerancia alapjait teremtette meg. Hozzátette ezek révén vált a lelkiismereti és vallásszabadság földjévé Erdély. Úgy vélte: ezekről az értékekről ma sem szabad lemondani.

Az 1568. január 6-13. között Tordán tartott erdélyi országgyűlés Európában először hirdette meg a vallásszabadságot, kimondva a négy vallás - katolikus, evangélikus, református, unitárius - szabadságát és egyenjogúságát. A törvény az erdélyi gyülekezetek számára a szabad lelkészválasztást biztosított. A rendek által elfogadott határozat kimondta: "Senki ... az prédikátorokat meg ne bánthassa, ne szidalmaztassék senki az religióért senkitől, ... mert a hit Istennek ajándéka."

Forrás: MTI
velemenyezd, 2018. január 13. szombat, 12:31
Címkék: Bálint Benczédi Ferenc, Magyar Unitárius Egyház, Kató Béla, Jakubinyi Görgy, Adorjáni Dezső, Daniel Crisan,
Kommentek
A helyközi személyszállítás liberalizációja ellen tiltakoznak a romániai fuvarozók
azt szeretnék, ha versenytárgyalás nélkül meghosszabbítanák közszolgáltatási szerződéseiket 5-6 évvel, arra a - hatályos szabályozásban szereplő - fő szempontra alapozva, hogy "régiségük" van egy-egy útvonalon. A helyközi járatok odaítélésénél most nagyon sokat nyom a latban az, hogy mennyi ideje fuvaroz egy-egy cég a kérdéses útvonalon, ezek 90 százalékán már másfél évtizede ugyanazok a cégek szállítják az utasokat, gyakorlatilag monopol-helyzetbe kerültek - indokolta a miniszter az intézkedés szükségességét.

A miniszteri rendelet megnyitná a piacot más vállalkozók előtt is, és a járatok odaítélésében az egyik legfontosabb szempont a járműpark kora és műszaki állapota lenne a döntő. A tárca adatai szerint Romániában 3618 cég rendelkezik személyszállítási engedéllyel, miközben a helyközi járatokat 325 cég buszai bonyolítják le.

Szeptember utolsó hetében a közúti személyszállítási vállalkozásokat tömörítő COTAR konföderáció a közlekedési minisztérium előtt rendezett buszos tüntetéssel próbálta
velemenyezd, 2018. október 11. csütörtök, 13:12
Parlamenti bizottsági vezetők: a visegrádiak hangja közösen erősebb
A bizottsági elnökök elsősorban az energiaunióról és a klímaváltozásról, illetve az EU belső működéséhez szükséges szubszidiaritási elv alkalmazásáról egyeztették nézeteiket. Mindezek a témák a közeljövőben az EU-csúcstalálkozójának a napirendjére kerülnek - jegyezte meg Hampl.

Hörcsik Richárd, a magyar Országgyűlés európai ügyek bizottságának elnöke felhívta a figyelmet arra, hogy a megvitatott témák minden visegrádi országot érintenek, ezért szükség van az álláspontok egyeztetésére, s Brüsszelben közösen kell fellépni.

A sajtótájékoztatón Hörcsik Richárd köszönetet mondott a cseh képviselőháznak, hogy a Sargentini-jelentés kapcsán nyíltan kiállt Magyarország mellett. "Ez a kiállás is jól mutatja a V4-ek közös fellépésének szükségességét" - jegyezte meg a magyar országgyűlési képviselő.

"A közös fellépés mindig erősebb, és hatékonyabbá teszi a V4-ek érdekérvényesítését az EU-n belül" - vélekedett Martin Klus, a szlovák parlament uniós bizottságának alelnöke. Piotr Apel, a lengyel szejm
velemenyezd, 2018. október 08. hétfő, 17:14
Krónika 6. rész (klímastratégia)
állította szembe, hogy 2015 óta átlagosan évi 5,6 százalékkal nő a kibocsátás, miközben a GDP csak 2-4 százalékkal, ami a hatékonyság csökkenését jelenti.

Schmuck Erzsébet szerint lecsengtek a gazdaság szerkezetátalakításának pozitív hatásai. Megemlítette, hogy a károsanyag-kibocsátás számításában nem szerepel a Magyarországon felhasznált, de máshol termelt anyagok - például a cseh- és lengyelországi vagy ukrajnai bányákban kitermelt szén - hatása.

Ambiciózus, előretekintő stratégia szükségességét hangsúlyozva kifogásolta, hogy a most tárgyalt anyag úgy kezeli az éghajlatváltozást, mintha azért nem az emberiség volna felelős.

Schmuck Erzsébet problémaként említette az ellenzéki politikus, hogy Magyarország erdőterülete a hatoda annak, ami saját karbonkibocsátásának elnyeléséhez kellene, akárcsak azt, hogy szerinte a gazdaság érdekeivel szemben rendre alulmaradnak az éghajlatvédelmi szempontok.

A nukleáris energia hosszú távú hatásai szerinte vállalhatatlan kockázatot jelentenek. A
velemenyezd, 2018. október 02. kedd, 13:41
Alaposabb házassági felkészítésre
Ferenc pápa: Alaposabb házassági felkészítésre és a fiatal párok kísérésére van szükség
2018. szeptember 28. péntek 16:33
Szeptember 27-én a Lateráni Szent János-bazilikában a Rota Romana Bíróság és a római egyházmegye által a házasság és család témában szervezett továbbképzés részvevőivel találkozott a pápa. Beszédében többek között kiemelte az alapos házassági felkészítés és a párok kísérésének szükségességét.
A házasság nem pusztán társadalmi esemény, hanem valódi szentség, ami megfelelő felkészülést és tudatos szertartást kíván - ahogy azt már az Amoris laetitia kezdetű apostoli buzdításában hangsúlyozta Ferenc pápa. A lelkek üdvösségéről szólva Ferenc pápa annak szükségességét hangsúlyozta, hogy a családpasztoráció evangéliumi szellemben karolja föl azokat a fiatalokat is, akik az együttélés mellett döntenek. Előttük is tanúságot kell tenni a házasság szépségéről.

Bővebben
maroka, 2018. szeptember 28. péntek, 19:40
Bűnvádi eljárás indult a román csendőrség vezetői ellen az augusztus 10-i kormányellenes tüntetés ügyében
Az ügyben a legfőbb ügyészség keretében működő katonai ügyészség kezdett vizsgálódni, miután Klaus Iohannis államelnök felszólította a hatóságokat, vizsgálják ki a csendőrség fellépését. Az elnök azzal vádolta a csendőrséget, hogy indokolatlanul alkalmazott erőszakot. A vádhatóságra pénteken beidézték Ionut Catalin Sindile ezredest, a román csendőrség parancsnokát, annak első helyettesét, Gheorghe Sebastian Cucost, valamint Laurentiu Cazan őrnagyot, a bukaresti csendőrség vezetőjét. Tudomásukra hozták, hogy bűnvádi eljárás indult ellenük.

Összesen mintegy 770 tüntető tett feljelentést a csendőrség ellen, akik fizikai bántalmazás vagy a könnygáz által elszenvedett sérülések miatt tettek panaszt. A bukaresti csendőrség vezetőjét hivatali visszaéléssel, Sindilét es Cucost hivatali visszaélésben való bűnrészességgel gyanúsítják.

Korábban a csendőrség is feljelentést tett a szervezett bűnözés elleni ügyészségen (DIICOT) az alkotmányos rend erőszakos megváltoztatására irányuló kísérlet, illetve az
velemenyezd, 2018. szeptember 21. péntek, 13:39
Az amerikai kormányzat erősíti a kibertámadások elleni védekezést
fogalmazott - "nemcsak azért, hogy offenzívabbak legyünk a kibertérben, hanem azért is, hogy új, elrettentő struktúrák létrehozásával megmutassunk ellenségeinknek, hogy ellenünk indított támadásaikért nagyobb árat kell majd fizetniük, mint amennyit akarnának".

A nemzetbiztonsági tanácsadó ugyanakkor leszögezte: az Egyesült Államok nem készül kiberháborúra.

Az új kiberstratégia egy sor elsődleges fontosságú feladatot vázol fel: köztük például globális internet-politika kidolgozásának szükségességét, vagy kiberbiztonsági szakértők kiképzését.

A stratégiát mind a belbiztonsági minisztérium, mind a külügyi tárca közleményben méltatta. Kirstjen Nielsen belbiztonsági miniszter kiemelte, hogy a kibertér védelme "közös felelősség", a külügyi tárca közleménye pedig azt hangsúlyozta: biztosítani kell, hogy a kibertámadások ne maradjanak következmények nélkül.

Az új stratégia bejelentését megelőzően a Trump-kormányzat eltörölte elődje erre vonatkozó intézkedéseit. Barack Obama ugyanis kimerítő és
velemenyezd, 2018. szeptember 21. péntek, 07:08
Nem változtatott a negatív alapkamaton a svájci jegybank
Csütörtöki ülésén az SNB a látra szóló betéti kamatot mínusz 0,75 százalékon, a három havi LIBOR célsávot pedig mínusz 1,25 és mínusz 0,25 százalék közötti szinten tartotta.

Közleményében kiemelte, hogy a svájci frank érezhetően felértékelődött a főbb devizákhoz és a feltörekvő országok valutaihoz képest a jegybank legutóbbi, júniusi ülése óta.

A svájci központi bank értékelése szerint a svájci frank felülértékelt, miközben a devizapiacon a helyzet továbbra is törékeny.

A dokumentum hangsúlyozta egyúttal a jegybank nyíltpiaci beavatkozási készségét a frank árfolyamának a védelmében és nyomatékosította a negatív kamatláb fenntartásának a szükségességét a frankra nehezedő árfolyam-nyomás enyhítése érdekében.

Az SNB a korábbi várakozásának megfelelően továbbra is 0,9 százalékos idei inflációra számít, a jövő évre vonatkozó becslését ugyanakkor 0,1 százalékponttal 0,8 százalékra vitte le.
velemenyezd, 2018. szeptember 20. csütörtök, 10:11
Bokrétaünnepet tartottak az épülő versenyuszodánál Kaposváron
A 18 méter magas, részben megújuló energiával működő, mintegy kilencszáz néző befogadására alkalmas létesítmény a 2019 tavaszi átadásakor a dél-dunántúli régió legkorszerűbb uszodája lesz, tízpályás, ötvenméteres medencéjében akár nemzetközi úszó-, szinkronúszó-versenyek, vízilabda-mérkőzések is rendezhetők.

Szita Károly (Fidesz-KDNP), Kaposvár polgármestere az eseményen hangsúlyozta: a projekt a város néhai polgármesteréről, Németh Istvánról elnevezett, 2020-ig tartó, 187 milliárd forintos fejlesztési program részeként valósul meg. Az új uszoda a sportsikerek elérése mellett megteremti annak a lehetőségét is, hogy a kaposváriak többet mozogjanak, egészségesebbek legyenek - tette hozzá.

Az önkormányzat a beruházás szükségességét korábban azzal indokolta, hogy a szomszédos Virágfürdőt "kinőtte" a somogyi megyeszékhely, ahol több mint nyolcszázan űznek vizes sportokat és évente ezren tanulnak meg úszni.
velemenyezd, 2018. szeptember 19. szerda, 15:21
Képek, videók
Benczes Sándor Gábor Gyön
mester126mari
2015. május 02. szombat, 20:07
Bencze_Ilona.jpg
gigi55
2011. szeptember 26. hétfő, 18:30
Bencze Sándor.jpg
farkas1945
2011. március 19. szombat, 10:43
Bencze Ilona 64.jpg
farkas1945
2011. március 01. kedd, 13:22
Bencze József.jpg
ujjozsef
2009. február 07. szombat, 14:16
livi és barátja bencze
luizaza
2006. július 13. csütörtök, 23:51
Vargyasi_unitarius_tem plo
06mohild
2013. október 01. kedd, 09:12
Bölön unitarius_templom.j
06mohild
2013. szeptember 27. péntek, 06:55
424456Korond,Unitárius te
nanoka72
2013. június 21. péntek, 19:09
Az Unitárius-templom a Bo
farkas1945
2011. október 22. szombat, 11:53
unitárius templom romokba
kicsoda57
2010. október 21. csütörtök, 00:24
Unitarius templom
babumargareta
2010. szeptember 13. hétfő, 20:28
UNITARIUS.JPG
babumargareta
2010. augusztus 15. vasárnap, 11:48
UNITARIUS.JPG
kmmmarika
2010. május 07. péntek, 10:38
unitarius.jpg
kmmmarika
2010. május 06. csütörtök, 10:51
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.