Regisztráció  Belépés
2017. november 20. hétfő | 47. hét | 324. nap | 02:49 | Jolán
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Vers...
Háromszor szép

Hull az orgonavirág: -
rozsdás már a fürtje, -
mint egy piros szemfedél,
úgy borul a földre:
bokrok alján a Tavasz
fekszik kiterítve,
piros orgonavirág
szirommal behintve...
Hogy várták az emberek!
Hogy kaptak utána:
törték, lopták, árulták...
Rá se néznek már ma:
elfordulnak: szemüket
sérti tán a rozsda...
Tegnap még kincs - ma szemét:
ez a virág sorsa...
Háromszor szép, ami szép:
először bimbóban:
másodszor szép nyílóban,
harmadszor hullóban.
Nekem legszebb, mikor hull,
terítve a földet:
úgy köszönti a nyarat,
a bokrot, a zöldet...

Erdélyi JózsefForrás: Internet
bozsanyinemanyi, 2017. május 20. szombat, 00:48
Címkék: Erdélyi József, piros szemfedél, virág sorsa, orgonavirág, elfordulnak, harmadszor,
Kommentek
A dohányzás története Magyarországon
Hazánkban állítólag Bornemissza Pál erdélyi fejedelem hozatta be az első dohányt. Mások szerint I. Ferdinánd és Miksa uralkodása alatt az országban táborozó spanyol zsoldosok terjesztették el a dohányzást.
Írásos emlékeink vannak arról, hogy a törökök az adók pontos beszolgáltatásáért málhás szekereken szállították az erdélyi fejedelmes udvarába az illatos dohányleveleket. Az alföldön pedig a török katonák portyázása alkalmával ismertette meg a lakosságot a dohányzás szertartásával.
Erdélyben és Magyarországon annyira elterjedt a dohányzás, hogy különösen Erdélyben törvényekkel és rendeletekkel igyekeztek a további terjedését megakadályozni.
A törvénynek azonban kevés lett a foganatja, mire újabb országgyűlési határozatok születtek.
IUI. József már egyenesen pártolta a dohány termesztést és eredeti amerikai dohánymagot hozatott. Ennek a termése lett a ,,császárdohány". 1800-as év közepétől már csak jövedéki engedéllyel lehetett dohányt termeszteni. ekkor még jóformán csak
lizawolf, 2017. november 16. csütörtök, 17:36
Fidesz-kongresszus - Semjén: ha egységesek vagyunk, győzni fogunk
A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) elnöke rámutatott: a nagy tanulság, amit mindig szem előtt kell tartani, hogy 1994-ben, bár a jobboldal több szavazatot kapott, mégis a baloldalnak lett végül kétharmados mandátumtöbbsége.

Azaz, ha "mi darabokban vagyunk, ők pedig egységesek, vesztünk, ha mi egyben vagyunk, ők pedig darabokban, akkor nyerünk" - fogalmazott Semjén Zsolt.

Rámutatott: a szövetség csak akkor lehetséges, ha az egy táborban lévők elfogadják egymást és nem tekintik szavazatkonkurenciának a másikat.

A kormányfő helyettese kiemelte, hogy a Fidesz-KDNP egy nagy gyűjtőpárt és egy világnézeti párt szövetsége, amihez a politikai belátáson és filozófiai alapon túl még valami kell, az emberi minőség. Ez náluk megvan, ez egy értékrendi alapokon nyugvó, "kipróbált bajtársi közösség", míg a baloldal olyan mint egy tál skorpió - mondta.

Jelezte: a polgári-keresztény-nemzeti világban minden szövetségesüknek saját értékgazdagságával otthona van.

Semjén Zsolt beszámolt arról
velemenyezd, 2017. november 12. vasárnap, 11:51
Szent Kristóf-ábrázolás lehetett a küküllővári református templom "tatárfeje"
Amint Lángi József falkép-restaurátor az MTI-nek elmondta, a templomtoronynak a hajó padlásterében levő oldalán található falképmaradványt Köpeci Sebestyén József erdélyi heraldikus tisztította meg, írta és rajzolta le először a 20. század elején, és ő vetette fel a tatárfej magyarázatot is. Számára csupán a figura által viselt, tatáros jellegűnek ítélt sapka sugallta ezt az értelmezést. Később Kelemen Lajos, az erdélyi műemlékvédelem kiemelkedő alakja úgy vélte: azért festhettek tatárfejet a templom falára, hogy intő jelként emlékeztessen az 1241-es tatárjárásra, mely elpusztította a környék lakosságát. Mint magyarázta: hasonlóképpen emlékeztetnek a magyarokat ábrázoló nyugat-európai szobrok a kalandozó magyarok pusztításaira.

Lángi József elmondta, hogy a küküllővári templom eredetileg egytornyúra épült, de még az Árpád-korban visszabontották, és kéttornyúvá építették át, aztán később a két tornyot összekötötték, és egyetlen, szokatlanul széles toronnyá alakították. Az Árpád-kori átépítéskor
velemenyezd, 2017. november 11. szombat, 13:42
November 1-jétől Elek Tibor a Gyulai Várszínház igazgatója
megfelelően néhány külföldi társulatot is szeretne meghívni a fesztiválra, tárgyal is már olasz, orosz, angol és cseh színházakkal.

Elek Tibor közönségbarát előadásokat ígért kinevezésekor, ezzel kapcsolatban kiemelte: "látványosabbá, érdekesebbé próbáljuk tenni a színház tevékenységét, miközben a minőségből nem engedünk, s ebbe belefér több zenei program, ahogyan ez a januárig már megszervezett kamaratermi sorozatban is megjelenik".

Szeretné megerősíteni, illetve megújítani az együttműködést az erdélyi magyar teátrumokkal. Mint mondta, a sepsiszentgyörgyi színházzal kialakított jó kapcsolatot megőrizné, de igyekszik az Aradi Kamaraszínházzal, a nagyváradi és a marosvásárhelyi magyar társulattal is kapcsolatot építeni, valamint megújítani a korábbi szoros köteléket a Kolozsvári Magyar Operával. Az Aradi Kamaraszínházzal közös bemutatót is terveznek jövőre, a Kolozsvári Magyar Opera Hunyadi László című Erkel-előadását pedig meghívják 2018-ban a Tószínpadra - tette hozzá.

Kísérletet tesznek
velemenyezd, 2017. november 01. szerda, 10:01
Hungarian FolkEmbassy: kislemez-bemutató koncert az Urániában
"Az est első részében lesz a klasszikus népzenét képviselő Ördögharapás bemutatója bővített formában, a második részben idei koncertanyagainkból válogatunk" - mondta Hetényi Milán, a zenekar állandó énekes közreműködője az M1 aktuális csatorna hétfői műsorában.

Az Ördögharapás dallamait Soós András, az együttes hegedűse, művészeti vezetője fűzte össze Szilágyság, Ördöngösfüzes, Budatelke, Szék, Máramaros zenéjéből. A Hungrian FolkEmbassy a 19. századi magyar romantika cigányzenéjét és erdélyi román prímások játékát is megidézi.

A hétfő esti koncert második felében a zenekar részleteket ad elő készülő új CD-jéből, amely az Arany János-emlékévhez kapcsolódik: a korong témája a költőnek a népzenében továbbélő versei. Szintén ebben a részben lesz népzenei karaoke is.

Utóbbi kapcsán Hetényi Milán kitért arra, hogy a DVD-n is megjelent anyagon kilenc tájegység 150 dalát lehet megtanulni olyan művészektől, mint például Sebestyén Márta, Bognár Szilvia, Kubinyi Júlia vagy Agócs Gergely. Vendégként
velemenyezd, 2017. október 30. hétfő, 12:12
Fölszállott a páva - Tizenöt produkció az elődöntőben a szarvasi és a budapesti válogatóról
János citerás (Budapest), Haraszti József táncos (Bátonyterenye), Nagy József táncos (Budapest), a Nógrád Táncegyüttes (Salgótarján), Póczos Mátyás Bendegúz tekerős (Salgótarján), a Rákospalotai Szilas Néptáncegyüttes (Budapest) és a Vadrózsák Néptáncegyüttes (Budapest).

Az idén a Hagyomány összeköt! mottóval zajló Fölszállott a páva következő, szintén felvételről sugárzott adása november 3-án lesz, akkor a keszthelyi és tatabányai területi válogatókból, november 10-én pedig a hajdúböszörményi és az erdélyi Mikházán tartott területi válogatókból látható összefoglaló. A válogatófilmek végén kiderül, hogy kik a továbbjutók, azaz mely 48 produkcióval találkozhatnak a nézők az élő adásokban.

Az élőben sugárzott elődöntők november 17-től láthatók, a középdöntőket december 15-én és 22-én, a döntőt december 29-én rendezik, ahol a 4 kategóriagyőztes mellett a közönség is kiválasztja 2017 legjobb produkcióját.

A Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA), valamint a Hagyományok Háza közös
velemenyezd, 2017. október 27. péntek, 21:33
Reformáció 500 - Balog: be kell töltenünk azt a teret, ami nekünk adatott
annyi, hogy bízzunk Istenben, és utána bízzunk egymásban is" - tette hozzá.

A sportcsarnoki istentiszteleten Steinbach József, a dunántúli református egyházkerület püspöke hirdette az igét, a gyülekezet számára pedig több asztalnál is kiszolgálták az úrvacsorát.

A reformáció 500. évfordulója alkalmából szervezett marosvásárhelyi rendezvény kora délután a vártemplomban kezdődött, ahol Henter György lelkipásztor felidézte: 460 évvel ezelőtt itt ülésezett az a zsinat, amely eldöntötte, hogy az erdélyiek Kálvin tanait követik. Az ünnepség keretében a vártemplom bejáratánál Kálvin János és Károli Gáspár reformátorok mellszobrát avatták fel, előbbi Péterfy László, utóbbi Deák Árpád alkotása.

A templomban tartott beszédében Balog Zoltán elmondta, noha Kálvin és Károli nem ismerték egymást, az utókornak megvan a lehetősége arra, hogy egymás mellé helyezze őket. A bibliafordító Károliról Nemeskürty Istvánt idézte, aki szerint nélküle - meglehet - ma nem magyarul beszélnének Magyarországon.

A
velemenyezd, 2017. október 14. szombat, 17:02
MMA-közgyűlés - Átadták a 2017-es tagozati díjakat
Irodalmi Tagozat Illyés Gyula-díját Kemsei István költő, esszéista és kritikus kapta "szubjektív tárgyiasságot" tükröző műveiért. Az MMA képzőművészeti elismerését Molnár Sándor nyerte el hat évtizedet átívelő művészeti és pedagógiai munkájáért. A díjat a Munkácsy- és Kossuth-díjas festőművész nevében lánya vette át.

Az MMA művészetelméleti elismerését, a Cs. Szabó László-díjat Tóth László irodalom- és művelődéstörténész, költő és műfordító vehette át értékközpontú munkásságáért. A Népművészeti Tagozat Erdélyi Zsuzsanna-díját Küllős Imola, a régi magyar népköltészet kutatója kapta, míg Orosz Adél a Színházművészeti Tagozat elismerését nyerte el, a Liszt Ferenc- és Kossuth-díjas táncművész a díjat egy későbbi időpontban veszi át. A Zeneművészeti Tagozat idén Balázs János Prima és Liszt Ferenc-díjas zongoraművészt, a Cziffra-fesztivál alapítóját ismerte el.

Az ülésen elhangzott az is: az MMA egyes tagozatai a mostani egy helyett 2018-tól minden évben két tagozati elismerést adhatnak át.

Az
velemenyezd, 2017. október 10. kedd, 11:42
Képek, videók
Erdélyi József Reggel
maria_kadar_148
2017. április 28. péntek, 15:20
erdelyi-jozsef-kiskuty a.j
menusgabor
2016. március 24. csütörtök, 21:55
Erdélyi József: Reggel
sarkadykati
2011. február 23. szerda, 06:19
Erdélyi József.jpg
blackfeet
2010. november 13. szombat, 08:51
Erdélyi József: Végzés
mester126mari
2010. augusztus 31. kedd, 20:41
ERDÉLYI JÓZSEF Kétféle ál
jakabgasparne
2009. július 25. szombat, 06:26
Erdélyi József: Tavaszi o
mharpia
2009. május 20. szerda, 15:21
Erdélyi József Szeretet
jakabgasparne
2009. április 19. vasárnap, 06:51
SzemfE9nyvesztes.jpg
tonyo52
2010. szeptember 24. péntek, 07:41
n_szemfej.jpg
csumike
2009. április 16. csütörtök, 13:14
esti szemfény
agica2004
2008. március 08. szombat, 22:30
Png virág
eva6
2017. november 19. vasárnap, 14:38
Lila virágok
eva6
2017. november 17. péntek, 20:30
Png virág
eva6
2017. november 17. péntek, 19:55
virágos rét.png
chillik
2017. november 16. csütörtök, 16:09
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.