Regisztráció  Belépés
2018. április 24. kedd | 17. hét | 114. nap | 01:21 | György
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Móricz Zsigmond-Mikszáth Kálmánra emlékezünkMikszáth Kálmánra emlékezünk
MAJUS 28

"Mikszáthnak nem is volt több igazi közönsége, csak mi, az írómesterségben céhbelijei.
Jókai egy egész országot állandóan tudott kápráztatni,
de Mikszáth az értôk szemét gyönyörködtette különösen.
Ki merte volna fölvenni vele a versenyt, hogy olyan mondatokat írjon, olyan ötleteket mondjon olyan képet rögtönözzön, mint ő?
Csak mi, akik minden öltésnek ismerjük technikáját, s akik
izzadunk és kínlódunk a referáda-sablonok nyűgében,
mi tudtuk azt, micsoda bűvész és művész Mikszáth Kálmán."

Móricz Zsigmond
memi59, 2013. május 24. péntek, 18:23
Címkék: Móricz Zsigmond-Mikszáth Kálmánra, Mikszáth Kálmánra, Mikszáth Kálmán, Móricz Zsigmond, írómesterségben céhbelijei, egész országot,
Kommentek
Teljesen átalakítják Komló egyik közlekedési központját
A fejlesztésnek köszönhetően a Petőfi téren nagyobb zöldfelület és a barátságosabb környezetet hoznak létre - olvasható a közleményben.

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Programból (TOP) finanszírozott projektről azt írták: a kökönyösi városrész központjában új forgalmi rendet és több parkolóhelyet is kialakítanak.

A fejlesztés a tér közvetlen környezetére is kiterjed: felújítják és bővítik a Móricz Zsigmond utca és a Mikszáth Kálmán utca közötti játszóteret, ahol "egy minden korosztály igényeit kielégítő", pihenésre és szórakozásra is alkalmas parkot hoznak létre.

A közleményben kitértek arra is, hogy a projekt támogatási szerződését a napokban írták alá, a város hamarosan kiírja az első közbeszerzéseket a tervezési munkákra.
velemenyezd, 2017. július 05. szerda, 07:04
138 éve született Móricz Zsigmond író, újságíró
138 éve született Móricz Zsigmond (Tiszacsécse, 1879. június 29. - Budapest, Józsefváros, 1942. szeptember 5.[1]) magyar író, újságíró, szerkesztő, a 20. századi realista prózairodalom legismertebb alakja.

Jelentősége a regény- és novellairodalomban csaknem olyan méretű és olyan hatású, mint Adyé a költészetben.

Elbeszélő művészete mellett a hazai drámairodalom megújítója, legjelentékenyebb publicistáink egyike, és egész mellékesen, költőként a legjobb magyar gyermekversek szerzői közé tartozik.

Lassan érlelődő művész volt, harmincéves koráig kereste magát, mondanivalóit, kifejezőkészletét. De attól kezdve, hogy a Hét krajcár novelláskötetével (1909), majd Sárarany című regényével (1911) belerobbant az irodalomba, nemcsak elismert nagy jelentőségű író, de központi alakja a magyar szépprózának, aki hamarosan túlemelkedik a körülötte keletkező indulatos vitákon, és rendkívüli tehetségét, ábrázolókészségét és hatását kezdeti ellenfelei is kénytelenek
ronix, 2017. június 29. csütörtök, 20:43
A legbátrabb város ünnepe Balassagyarmaton
A megemlékezés részeként délelőtt koszorúznak a városi temetőben az 1919-es hősök sírjánál, majd a MÁV-emléktáblánál a vasútállomáson. A rendezvényeken a Balassi Bálint Gimnázium és a Dózsa György Általános Iskola diákjai működnek közre.

A központi ünnepségen, a Civitas Fortissima téren Medvácz Lajos (Fidesz) polgármester mond beszédet, majd ünnepi képviselő-testületi ülésen adják át az önkormányzat elismeréseit a Mikszáth Kálmán Művelődési Központban.

A város díszpolgára címet idén Oravecz Tibor, a Delta-Tech Mérnöki Iroda Kft. vezérigazgatója kapja. Pro Urbe-díjat adnak át Nagy Márta festőművésznek, Szép József nőgyógyász főorvosnak, Csegezi Tamásnénak, a Magyar Posta filatéliai osztálya nyugalmazott vezetőjének és Tóth Andrásnak, a Xénia Aluradiátor és Szerkezetgyártó Kft. ügyvezető igazgatójának.

Az első világháború után a balassagyarmati polgárok Vizy Zsigmond százados katonáihoz csatlakozva 1919. január 29-én fegyvert fogtak, és kiverték a megszálló cseh csapatokat. Ezzel
velemenyezd, 2017. január 24. kedd, 15:02
Ady Endre élete (1877-1919) költő, újságíró
kialakuló magas lázzal járó tüdőgyulladását a Liget Szanatóriumban kezelték. Két hete ápolták, amikor egy reggel hírtelen meghalt (1919. január 27-én, 41 évesen). Halálát végül is, Czeizel Endre adatai szerint, a kórboncolás alapján a főverőér megrepedése okozta, melyet a harmadlagos vérbaj jellemző megnyilvánulása, az aorta idült gyulladása miatt kialakult főverőér tágulat előzött meg[4]

Temetése január 29-én volt: koporsóját a Magyar Nemzeti Múzeum előcsarnokában ravatalozták fel, ahol Kunfi Zsigmond, Móricz Zsigmond, Vincze Sándor, Babits Mihály, Karinthy Frigyes, Pikler Gyula, Bíró Lajos, Jászi Oszkár, Kernstok Károly, Schöpflin Aladár és sok más közéleti személyiség mellett több ezren rótták le kegyeletüket és búcsúztatták, majd kísérték utolsó útjára fedetlen fővel, a Múzeum körúton és a Rákóczi úton át a Kerepesi temetőig.

Költészete
Fő szócikk: Ady Endre költészete

Babits Mihály és Ady Endre Székely Aladár
charlotteani, 2016. június 28. kedd, 04:08
Megjelent Kozma Andor költő válogatott műveinek kötete
világszemlélete, szociális érzékenysége külön helyet biztosít számára. Termékeny alkotó volt, versei, szatírái, tárcái, közéleti verses krónikái, prózai, drámai és verses epikai művei, gyerekmeséi a maga korában népszerűségnek örvendtek. "Tündöklőbb, változatosabb rímelőnk alig van nála" - írta róla Kosztolányi Dezső, aki szerint műveiben "romlatlan magyar nyelvünk kánona van megőrizve".

Nagy szerepe volt abban, hogy Ady Endre elnyerte a főváros irodalmi díját és egyengette mások mellett Móricz Zsigmond irodalmi pályáját. Mindketten nagy megbecsüléssel írtak róla. Barátja volt Gyulai Pálnak, Mikszáth Kálmánnak, a kor számos kiválóságának. Tisza István miniszterelnök támogatójaként két cikluson át (1910-1918) országgyűlési képviselő is volt. A túlnyomórészt szlovák népességű egykori Árva vármegye képviselőjeként szlovákul is megtanult, szlovák népdalokat is fordított.

Műfordítói munkássága is jelentős, sok más között Goethe Faustjának mindkét részét lefordította, amit a Nemzeti Színház színre is
velemenyezd, 2016. május 19. csütörtök, 11:32
Tavaszi séta Kecskeméten !
Kecskemét

Petőfi Sándor ,,hírös városnak", Vámbéry Ármin ,,napkeleti városnak", Jókai ,,a puszták metropoliszának", Móricz Zsigmond ,,a magyar nép munkás élete mintaterületének" nevezte Kecskemétet. Weöres Sándor is elcsodálkozott a monumentális táj, a kecskeméti piac látványán:


,,Mi mindent látni Kecskeméten,
melyet a világ nem terem!
Ázsiát-Amerikát járunk
És mind itt van egy helyen."
Egy kis történelem:

A népvándorlás alatt számos nép megfordult itt, mivel a település fontos kereskedelmi út mellett feküdt. 1368-ban már városként említi Nagy Lajos király egyik oklevele. A török hódoltság időszakában állandó harcok jellemzik a környéket.

Kecskemét több tekintetben is védettséget élvezett, egyrészt a természeti adottságai miatt volt jó helyzetben, emellett kivételezett jogi helyzetet is vásárolt magának azzal, hogy a budai pasának közvetlenül adózott, s így annak
vicus54, 2016. április 17. vasárnap, 18:10
Juhász Gyula – Ady és a Holnap
ezenkívül A Holnap adta költészetünknek Babits Mihályt és ez maga is irodalomtörténeti fontosságot adna e két kötetnek. A Holnap új olvasókat és híveket szerzett az új verseknek: divatba hozta a versolvasást. A magyar vidék megmutatta oroszlánkörmeit, és Várad az irodalom decentralizálása körül több érdemet szerzett A Holnap révén, mint az összes többi magyar városok. Ez a vetés érik most Erdélyben.
A legelső érdemleges méltatás A Holnap-ról Váradon jelent meg, a Nagyváradi Napló tárcájában - Várady Zsigmond írta. Ez a tragikus végű, nemes egyéniségű magyar politikus az irodalomban és művészetben konzervatív hajlandóságú volt, az angolok neveltje, de politikájában a radikalizmus elveinek hirdetője. Ez a tragikus kettősség, amely ebben az időben más és más változatban a magyar élet és végzet egyik jellemző jelensége volt, Várady Zsigmond bírálatában is igen érdekesen mutatkozik. Ő azokat a költőket emeli ki, akikben politikai gondolatai kifejezőit látja. Az én akkori keresztény miszticizmusom és l'art
chillik, 2016. január 04. hétfő, 18:26
OKTÓBER 21. – KRÚDY GYULA SZÜLETÉSNAPJA – 1878
alteregójának, Szindbádnak megteremtéséig: a képzelet szárnyán olyan tájakra vetődik és vezérli az olvasót, amelyekre irodalmunkban előtte és utána senki sem jutott el (Szindbád ifjúsága, 1911; Szindbád utazásai, 1912).
Az igazi közönségsikert (egyúttal korábbi műveinek utólagos fölfedezését) azonban csak A vörös postakocsi (1914) hozta meg; ez mindmáig legnépszerűbb műve. Ebben a vallomást és a századforduló Pestjének világát egyesítette. A forradalmak idején közírói szerepet is vállalt, és Móricz Zsigmonddal és Gárdonyi Gézával elvállalta a Néplap szerkesztését. Az 1920-as években írásművészete sajátos, egyéni realizmus irányába fejlődött. A húszas évek derekától művészetében erős, új hajtás fejlődött: az álom és valóság határán mozgó ábrázolást közvetlenebb, világosabban realista színezetű hang váltotta föl, amely a mindennapi események rendkívül részletező föltárásában nyilvánult meg (Boldogult úrfikoromban, 1930; Az élet álom, 1931).
Neumann Ház - Irodalmi Szerkesztőség
(Barta
akiram45, 2015. október 21. szerda, 09:06
Képek, videók
Báró Kemény Zsigmondhoz 0
chillik
2018. január 30. kedd, 06:20
Móricz Zsigmond idézet: A
cuppika59
2018. január 23. kedd, 15:43
móricz zsigmond.png
chillik
2017. november 12. vasárnap, 15:17
Móricz Zsigmond
egrilany51
2017. június 29. csütörtök, 19:52
zsigmond balassa0617.jpg
maroka
2017. június 17. szombat, 22:02
Zsigmond
katrin56
2016. május 02. hétfő, 14:09
Zsigmond
szicu
2016. április 23. szombat, 10:05
Az országot
sanci81
2015. június 25. csütörtök, 19:41
országot eladni.jpg
agica2004
2014. június 04. szerda, 15:59
Eladósították az országot
furaila
2013. november 08. péntek, 05:42
ne az országot utáld.jpg
sarkadykati
2012. június 06. szerda, 09:05
ne az országot utáld.jpg
snbela44
2012. június 01. péntek, 07:47
Megvédjük az ORSZÁGOT!...
caris11935
2009. szeptember 04. péntek, 10:22
megszüntetné az országot
ezerjo
2008. június 24. kedd, 18:17
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.