Regisztráció  Belépés
2017. június 24. szombat | 25. hét | 175. nap | 10:51 | Iván
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Könyvhét - Koncertek, könyvtotó, író-olvasó találkozók Miskolcon
A szervezők MTI-hez eljutatott közleménye szerint a szerdai miskolci és megyei megnyitón a városi művészeti csoportok meglepetés előadása után beszédet mond Serfőző Simon Kossuth- és József Attila-díjas költő, író, Török Dezső, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei közgyűlés elnöke, valamint Kiss János miskolci alpolgármester.

A miskolci Könyvhét központi helyszíne ezúttal is az Erzsébet tér, ahol számos kiadó kínálata mellett több mint 20 szerzővel, köztük Lőrincz L. Lászlóval, Fábián Jankával, Jenei Lászlóval, Fecske Csabával és Csorba Piroskával találkozhat a közönség az olvasók és az írók találkozásainak színhelyéül szolgáló irodalmi teraszon.

A rendezvény idén minden nap más tematika köré szerveződik, így szerdán a miskolci íróvendégek és fellépők kerülnek a középpontba, csütörtökön pedig a gasztronómiáé lesz a főszerep kézműves finomságokat áruló termelőkkel. Pénteken a múlt lesz a fő téma történelmi regényeket író szerzőkkel, hagyományőrző produkciókkal, szombaton pedig a gyerekek és a könyvgyűjtők kerülhetnek a figyelem középpontjába Écsi Gyöngyi fellépésével és könyvaukcióval.

A Könyvtér színpadán a város fiatal, iskolás tehetségei mellett fellép a Csodamalom és a Kalamajka Bábszínház, az Avas Néptáncegyüttes, az Anima vonósnégyes és a Verskoncert zenekar is. A csütörtöki és a péntek esti nagykoncertet a Bor és leányka című lemezzel a Ghymesből jól ismert Szarka Gyula és barátai, valamint - az Bartók Plusz Operafesztivál támogatásával - az Apnoé zenekar adják.

mint írják, a látogatók szerencsét próbálhatnak a könyvheti totón, amelyen a könyvárusok által felajánlott köteteket lehet nyerni. Mindenki felteheti saját kedvenc könyvét a város közös könyvespolcára, és belehallgathat a VersVonalba, a verset mondó telefonfülkébe. Idén is újabb lapok készülnek a miskolci középiskolások által festett Miskolci Értékek Kódexébe, valamint csütörtök délutántól papírmetszet készítésére is nyílik lehetőség. Érzékenyítő játékokkal készül a Vakok és Gyengénlátók Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Egyesülete szombat délelőttre, ugyanezen a napon a Miskolci Állatkert állatsimogatója is várja a gyerekeket.

A Könyvhét minden napjára jut egy-egy író-olvasó találkozó is. A főszervező II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár központi épületében és tagkönyvtáraiban elsősorban helyi vagy helyi kötődésű szerzőkkel lehet találkozni, köztük Hajnal József újságíróval, Gácsi Zsuzsanna meseíróval és Trux Béla történelmiregény-íróval. A Feledy-házban mutatják be pénteken a rimaszombati B. Kovács István: Világ vitéze - magyar hősepika című kötetét - olvasható a közleményben.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2017. június 02. péntek, 13:22
Címkék: Serfőző Simon Kossuth-, József Attila-díjas, Török Dezső, Kiss János, Lőrincz, Fábián Jankával,
Kommentek
Múzeumok éjszakája - A természetre és Lillafüredre összpontosít a miskolci Herman Ottó Múzeum
A földön, vízen, levegőben tematika egy képzeletbeli utazásra invitálja a látogatókat, amely során valódi kalandok várják a múzeum közönségét - hangzott el a tájékoztatón, "az utazás a múzeumi csodák földjén sejteti, hogy nem mindennapi élményekben lehet részük azoknak, akik ezen az éjszakán a múzeumot választják".

A föld, a levegő, a víz mellett Szent Iván estéjén a negyedik elem, a tűz is megjelenik. A Rotary Klub Miskolc szervezésében hagyományteremtő szándékkal a Fazola családra emlékeznek az újmassai őskohónál, ahol Lázár Gáspár kovácsmester az este folyamán a kovácsmesterség rejtelmeibe avatja be az érdeklődőket.

A felizzó vas látványa, a kovácsüllőn megszülető varázs a Szent Iván-éj legszebb pillanatait jelenthetik kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

A lillafüredi kisvasutat működtető Északerdő Zrt. mozdonybemutatóval várja a látogatókat Miskolcon a Dorottya úti végállomáson, míg a Puskaporos megállótól lesétálva a felső-hámori temetőhöz a résztvevők Herman Ottó, Vásárhelyi István és
velemenyezd, 2017. június 20. kedd, 12:43
Bartók Plusz Operafesztivál - Mátyássy Szabolcs Scaevola című művét mutatják be
nemcsak kitűnő drámai alapot biztosít a műnek, hanem a jelenkorra is képes reflektálni.

Rost Andrea rendhagyó módon, még a mű megismerése előtt vállalta el Sofija, a békét szimbolizáló apáca áriáját. A világhírű szoprán nem szokott kortárs darabot énekelni, azonban most kivételt tett, hiszen az opera műfaj jövőjének támogatása elképzelhetetlen a pályájuk elején lévő zeneszerzők segítése nélkül - közölte a Zeneakadémia az MTI-vel.

Idén 17. alkalommal rendezik meg a Bartók Plusz Operafesztivált Miskolcon, amelyen nemzetközi hírű művészek és társulatok mellett ifjú tehetségek is bemutatkozhatnak. A fesztivál kiemelt feladatának tekinti Bartók Béla életművének ápolását és - hűen a zeneszerző szellemiségéhez - a kibontakozó tehetségek támogatását. A jövő kulcsa operaíró versenyt 2013-ban hirdették meg először, amelynek célja a Bartók utáni kortárs operák születésének elősegítése.A 2016. évi verseny döntőjének a Zeneakadémia adott otthont, távlati terveket nyitva a későbbi versenyeken győztes darabok
velemenyezd, 2017. június 20. kedd, 07:31
Apák Napját minden év júniusának 3. Vasárnapján tartják
"Valóban áldott az az ember, akit sok gyengéd hang szólít apának."

Lydia M. Child

Magyarországon - 33 más országgal együtt - az Apák Napját minden év júniusának 3. vasárnapján tartják.

Magyarországon a két világháború között a Szívgárda nevű szervezet igyekezett meghonosítani ezt a napot, de ők a március 19-én tartott Szent József naphoz kötötték az ünnepet. Végül 1994-ben a Borsod megyei United Way indított mozgalmat Miskolcon a júniusi időpont népszerűsítésére.
ronix, 2017. június 18. vasárnap, 19:24
Az APÁK NAPJA egy világi ünnepnap. Magyarországon június
Az APÁK NAPJA egy világi ünnepnap.

Magyarországon június harmadik vasárnapján ünneplik.
Az Egyesült Államokban kezdeményezték először
az apák megünneplését a század elején.
A nyugat-virginai Fairmont templomában 1908 júliusában
tisztelegtek először az apák előtt, majd 1909-ben
a megemlékezés túllépte a templom kapuit.
Az APÁK NAPJA magyarországi meghonosítására 1994-ben
a Borsod megyei United Way indított mozgalmat Miskolcon.
Az apaságot és a szülői szerepet ünneplik ilyenkor,
emlékezve az apákra, nagyapákra és a többi férfi elődre.
Az apák napját világszerte számos különböző időpontban ünneplik.
Ezen a napon megajándékozzák az apákat és együtt van a család.
koszegimarika, 2017. június 18. vasárnap, 18:55
Nemzetközi Jóga Nap és fesztivál Budapesten és több vidéki városban
A tizennégy magyarországi városban megrendezendő fesztivál szimbóluma idén is India és Magyarország két legfontosabb folyója: a szent Gangesz és a történelmi jelentőségű Duna lesz, amelyek a kulturális sokszínűséget, a hagyományos értékeket képviselik - olvasható az MTI-hez elküldött tájékoztatóban.

Mint írják, a fesztivál az indiai kultúra egy-egy szeletét mutatja be tánccal, zenével, jógaprogramokkal, filmvetítéssel, de jönnek indiai bábosok és hennaművészek is. Az indiai művészeti ágak magyar képviselői is részt vesznek a programban. Budapesten a Bálnában bemutatkozik a Magyar Jógaszövetség is, de meditáció és indiai fúziós zene is várja az érdeklődőket.

A fesztivál programjait a főváros mellett többek között Szentendrén, Nagykőrösön, Szegeden, Esztergomban, Nagykanizsán, Pécsen, Egerben, Balatonfüreden, Sopronban, Sárváron, és Miskolcon rendezik meg.

Az esemény célja, hogy tovább erősítse és gazdagítsa a Magyarország és India közötti kapcsolatokat, valamint, hogy felhívja a
velemenyezd, 2017. június 18. vasárnap, 07:10
A Csupros Mária szobor.
A Csupros Mária (Mária-oszlop, Immaculata) Miskolcon, a Mindszenti templom előtti terecskén áll (Mindszent tér). Ez volt Miskolc első köztéri szobra. Egy év múlva állították fel a diósgyőri, hasonló Immaculata-szobrot.

A Mária-oszlop 2011-ben

A szobrot 1738-ban állították az akkor még új Mindszenti templom előtt, mindszenti és miskolci polgárok kívánságára, az akkori plébános, Deák Ferenc kezdeményezésére. Mindszent akkor még névleg önálló község volt Miskolc szomszédságában, de már régen összeépült Miskolccal, és minden tekintetben függött a várostól. A szobor felállításának célja a köszönet kifejezése volt Szűz Máriának, aki a hívők hite szerint megóvta a várost a pestistől. Az oszlop emelésének az volt a célja, hogy gyűlhelyül szolgáljon a híveknek, hogy ott a kántor vezetése alatt szombat esténként ájtatosságukat végezvén kérjék az egek urát, hogy Miskolcz város lakóit a
schuro, 2017. június 17. szombat, 21:31
Megkezdődött a miskolci operafesztivál
hozzá a műfaj újjászületéséhez.

Szólt arról, hogy Miskolc a kultúra terén is kiemelkedő eredményeket tud felmutatni. Mint mondta: itt lelt otthonra a Kövesi-gyűjtemény, itt működik a Nemzeti Galéria után a legnagyobb, a hazai festészetet átfogóan bemutató galéria, és Miskolc immár tizennégy éve ad otthont a Jameson Cinefest filmfesztiválnak, ami ma Európa egyik legrangosabb filmes seregszemléjévé küzdötte fel magát.

Fogalmazása szerint az operafesztivál megrendezése nem csupán egy esemény Miskolcon, "hatása sokkal szélesebb körű, kiterjed a jövő generációinak nevelésére is, a tehetségek felfedezése és megtartása pedig a város egészének életét gazdagítja."

Kesselyák Gergely fesztiváligazgató szkeptikusan azt mondta: az elmúlt száz évben a komolyzene elveszítette a kapcsolatát a közönséggel.

"Ez sajnálatos tény, viszont a kortárs szerzőket tiszteletben tartva is ki kell mondanunk: ez nem maradhat így, nincs zene, nincs opera, ha nincs hozzá hallgatóság, segítenünk kell a zeneszerzőket és a
velemenyezd, 2017. június 17. szombat, 07:11
Szeleta Park létesül Miskolcon, a Herman Ottó Emlékpark területén
A 2020-ig tartó európai uniós fejlesztési ciklusban a kormány 61 milliárd forintot fordít természetvédelmi beruházásokra - mondta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a projektről tartott pénteki miskolci sajtótájékoztatón, hozzátéve, a cél, hogy javuljon a természetes élőhelyek és a védett értékek állapota, és minél több látogatóközpont, tanösvény legyen.

A projekt mind Miskolcnak, mind Borsod-Abaúj-Zemplén megyének, mind pedig az országnak fontos, olyan beruházás indul el hamarosan, amely az ökoturizmus területén kiemelkedő - tette hozzá.

Védett területeinket úgy tudjuk bemutatni, értékeinket megismertetni, hogy mindeközben a védelmük is teljes mértékben megvalósul - mondta a miniszter, megjegyezve: a Bükkben több mint ezerkétszáz barlang található, a Szeleta-kultúra pedig "igazi ősvilági különlegesség".

A látogatóközpontot csaknem másfél milliárd forintból alakítja ki a Bükki Nemzeti Park Igazgatósága (BNP), amelynek igazgatója, Rónai Kálmánné a sajtótájékoztatón emlékeztetett
velemenyezd, 2017. június 17. szombat, 07:04
Képek, videók
Miskolcon
orban47
2017. április 07. péntek, 17:04
Edda Miskolcon.jpg
agica2004
2015. május 19. kedd, 17:01
közmunkások Miskolcon
megyerimihaly
2013. november 18. hétfő, 01:43
Miskolcon már nemszüksége
basikele
2012. december 26. szerda, 15:30
MANCS emlékére Miskolcon
vojtiera
2012. augusztus 19. vasárnap, 05:23
Mancs szobra Miskolcon
kicsoda57
2012. február 02. csütörtök, 14:33
kutya Mancs Miskolcon szo
kicsoda57
2012. február 02. csütörtök, 14:32
közösségi tér Miskolcon
irmus
2011. április 27. szerda, 18:34
Orbán Miskolcon.jpg
agica2004
2011. március 01. kedd, 13:42
Orbán-Miskolcon-gőg.jp g
agica2004
2010. október 01. péntek, 10:28
Sólyom L. Miskolcon.jpg
agica2004
2010. június 09. szerda, 10:41
Serfőző Veronika.jpg
ria6406
2014. szeptember 23. kedd, 03:33
serfözö.gif
ria6406
2014. szeptember 23. kedd, 02:38
Serfőző Attila.jpg
zsu74
2013. november 25. hétfő, 00:48
rejtely-serfözö a festm.j
klara50
2011. január 31. hétfő, 08:45
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.