Regisztráció  Belépés
2018. március 20. kedd | 12. hét | 79. nap | 08:37 | Klaudia
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Andrzej Duda: változik a nyugat-európai politikusok gondolkodása a migrációról
A lengyel államfő a csúcsot záró sajtóértekezleten kérdésre válaszolva rámutatott: Lengyelországba "igazából nem jönnek" a közel-keleti menekültek, Magyarországot pedig tranzitországnak tekintették. A témára a Nyugat ezért másképp tekint, "mint mi" - tette hozzá.

Felidézte: a V4-ek a szeptemberi pozsonyi EU-csúcson a migráció témájában a rugalmas szolidaritás elvét javasolták. Ez egyetértésre talált az Európai Bizottság részéről is, ami azt mutatja, hogy a hozzáállás változik - mondta, hozzáfűzve: az EU-tagállamoknak természetesen vannak saját érdekeik, de kompromisszumra lehet jutni.

Megerősítette: Lengyelország és a V4-ek nem egyeznek bele a menekültelosztási kvótákba, a migránsok Európán belüli kényszerű átirányításába. "Lengyelországba senki sem fog vonatokkal hozni menekülteket" - jelentette ki, feltéve a kérdést: "Mit kezdjenek velük a lengyel hatóságok? Zárják be őket?" Kifejtette: amennyiben a migránsok élhetnek a szabad mozgás jogával, mindig elhagyhatják Lengyelországot. "És meg is teszik ezt, mi pedig nem tartjuk vissza őket, mert mi minden embernek meghagyjuk a jogait" - hangsúlyozta.

A térségbeli gázpiacok diverzifikációjának szentelt szombati ülésszakról beszámolva a lengyel elnök elmondta: egyértelműen az volt a közös álláspont, hogy az Oroszországból Németországba vezető, a Balti-tenger alatt húzódó Északi Áramlat gázvezeték terve gazdaságilag nem megalapozott és politikai jellegű.

A legfontosabb kifogás az, hogy az Északi Áramlat "megvalósítása akadályozza a hatékony energetikai unió létrehozását Európában" - szögezte le Duda.

A sajtóértekezletet a kétnapos találkozó harmadik, a kelet-közép-európai gázpiac biztonságának szentelt plenáris ülése után tartották meg. A V4 államfői mellett részt vett rajta Maros Sefcovic, az Európai Bizottság energiaunióért felelős szlovák alelnöke is, aki úgy értékelt: az energetikai függetlenség a térség stratégiai prioritása. Elmondta: ennek növeléséhez a Norvégiából Dánián keresztül Lengyelországba vezető új gázvezeték is hozzá fog járulni.

Sefcovic azt is a V4-ek stratégiai érdekének nevezte, hogy 2019-ben is megmaradjon az Ukrajnán keresztüli gázszállítás lehetősége Európába.

A Rzeszów vajdasági központban, valamint a városhoz közel eső Lancutban rendezett csúcs fő témái az energiabiztonság és az európai önazonosság mellett a regionális ifjúságpolitika volt. Az utóbbit illetően a politikusok megegyeztek abban: a térség dinamikus fejlődéséhez elengedhetetlen, hogy javuljon a négy ország fiataljainak helyzete, meg kell állítani elvándorlásukat, egyebek között a startupok támogatásával, de segítséget kell nyújtani nekik a családalapításhoz is. Úgy döntöttek, hogy a fiatalok támogatásának regionális szinten is testet kell öltenie, egyebek között közös ösztöndíjakban.

A megbeszéléseket a V4-ek EU-beli szerepének is szentelték, megegyeztek abban, hogy az országcsoportnak az erős nemzetállamokból álló, egységes EU-hoz kell hozzájárulnia. Andrzej Duda ebben az összefüggésben pénteken hangsúlyozta: a közép-európai térség országai nem a gyengébb és erősebb, hanem az egyenlő államok Európáját akarják, a kontinensen sok nemzeti identitás létezik, ezek "együtt képezik az európai civilizáció szövetét, melyet védeni akarunk."

Forrás: MTI
velemenyezd, 2016. október 15. szombat, 16:52
Címkék: Andrzej Duda, Európai Bizottság, Oroszországból Németországba, Északi Áramlat, Maros Sefcovic, Norvégiából Dánián,
Kommentek
Március 15. - Andrzej Duda: Az 1848-as forradalom a lengyel-magyar barátság máig eleven tanúsága
A PAP hírügynökség által idézett levélben Duda jókívánságait fogalmazta meg, és rokonszenvéről biztosította a magyar nemzetet és személyesen Áder Jánost is.

Rámutatott a lengyel-magyar barátság "hosszú és dicsőséges" hagyományára, mely "része a közös európai történelemnek", és mely Európa számára kivételes példáját jelenti a két baráti nemzet közötti szolidáris kapcsolatoknak..

A 170 évvel ezelőtti események e kapcsolatok "eleven példájaként maradtak emlékezetünkben"- írta a lengyel államfő, utalva a magyar szabadságharcnak nyújtott lengyel segítségre.

Meggyőződését fejezte ki, hogy e különös kapcsolatok hangsúlyozására alkalmat adnak a március 24-én Veszprémben megrendezésre kerülő magyar-lengyel barátság napi ünnepségek is.

Az Orbán Viktor miniszterelnöknek címzett ünnepi üdvözlő táviratáról tájékoztatottTwitter közösségi honlapján Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő is.

A miniszterelnök hangsúlyozta: a lengyel-magyar testvériség a közös szabadságszereteten alapszik. "A
velemenyezd, 2018. március 15. csütörtök, 19:52
Szkripal-ügy - Morawiecki szolidáris a brit kormányfővel a Moszkva elleni válaszlépéselet illetően
támogatom May miniszterelnök asszony követelését, hogy sürgősen összehívják ENSZ BT-t" - áll Morawiecki üzenetében. "Lengyelország szolidaritását fejezi ki Önnel" - tette hozzá.

A nyilatkozat megjelenését követően New Yorkban bejelentették, hogy közép-európai idő szerint szerda este összeül a Biztonsági Tanács, amely meghallgatja Nagy-Britannia képviselőjének tájékoztatását az idegmérges gyilkossági kísérlet ügyében folytatott nyomozás eredményeiről.

Az ügyben szerdán nyilatkozatot adott ki Andrzej Duda lengyel elnök is, aki "az összes lengyel állampolgár és Lengyelország hatóságai nevében" szolidaritását fejezte ki Theresa May kormánya által kezdeményezett lépésekkel. Duda szerint a tetteseket azonosítani kell és meg kell büntetni. Lengyelország ebben az ügyben szorosan együtt fog működni az Egyesült Királysággal az ENSZ BT, a NATO, az Európai Unió, valamint a Vegyifegyver Tilalmi Szervezet fórumain - szögezte le a lengyel államfő.

Lengyelország január eleje óta nem állandó tagja a nemzetközi
velemenyezd, 2018. március 14. szerda, 15:31
A kijevi történeti intézet vezetője: az ukrajnai lengyel emlékművek felét engedély nélkül állították fel
emlékére emeltek. Ez utóbbi adatot a lengyelországi ukránok szervezete, valamint Lengyelországban lévő ukrán emlékhelyekkel foglalkozó kutatók erősítették meg intézetének.

Ukrajna és Lengyelország között az utóbbi időben komoly feszültséget okozott az, hogy Varsóban módosították a lengyel Nemzeti Emlékezet Intézetéről (IPN) szóló törvényt, és ez a jogszabály egyebek mellett büntetőjogi felelősség alá vonja a második világháborúban ukrán nacionalisták által elkövetett "bűntettek" tagadását. A törvényt Andrzej Duda lengyel elnök február elején írta alá. Komoly vita van a két ország között az Ukrán Felkelő Hadsereg (UPA) második világháborús szerepének megítéléséről. Míg Varsó az UPA által lemészárolt lengyelek tragédiájára helyezi a hangsúlyt, addig Kijev a felkelő hadseregnek a náci német és a szovjet totalitárius rendszerek elleni fellépésére és az ukrán függetlenségért vívott harcára.

A lengyel törvény elfogadása előtt vita támadt a két ország között amiatt is, hogy tavaly Kijev leállítatta
velemenyezd, 2018. február 23. péntek, 19:13
A kijevi parlament határozatban emelt kifogást a Lengyelországban elfogadott, ukránellenesnek tartott törvény m
lengyel parlament alsóháza január 26-án, a felsőháza pedig február 1-jén megszavazta a lengyel Nemzeti Emlékezet Intézetéről (IPN) szóló törvényt módosító jogszabályt, amely egyebek mellett büntetőjogi felelősség alá vonja a második világháborúban ukrán nacionalisták által elkövetett "bűntettek" tagadását.

Az előterjesztést a 450 fős kijevi parlament 242 képviselője szavazta meg, az oroszbarát Ellenzéki Blokk frakciójának viszont egy tagja sem támogatta. A határozat még azelőtt született, hogy Andrzej Duda lengyel elnök kedden Varsóban bejelentette, aláírja a jogszabályt, de egyúttal normakontrollra küldi az alkotmánybírósághoz.

A dokumentumban az ukrán parlament kifejezte "csalódottságát és aggodalmát" a törvény elfogadása miatt. A határozat szövege szerint az, hogy a jogszabály büntetőjogi felelősség alá vonja "az ukrán nacionalisták állítólagos bűntetteinek tagadását, előítéletes és történelmietlen megfogalmazás, amely utat enged a manipulációknak és az ukránellenes érzelmek erősödésének a
velemenyezd, 2018. február 06. kedd, 13:22
Duda: az uniós intézmények feladata nem a nemzetek megbélyegzése és egymással való szembefordítása
Beszéde döntő részét Andrzej Duda az Európai Unió (EU) jövőjének és Közép-Európa ebben betöltendő szerepének szánta. Európa erejét a nemzetek akaratának kell adnia és az uniós intézményeknek szolgálniuk kell ezt az akaratot - hangsúlyozta. Hozzáfűzte: ha megfordítjuk e hierarchiát, és az intézményeket a nemzetek felé állítjuk, "megzavarjuk a dolgok valós rendjét"

Mindennek következménye az, hogy a társadalmak hátat fordítanak a közös Európa eszméjének - fogalmazott Duda, utalva az egyes uniós országokban tavaly rendezett választások eredményeire. Úgy látta: az uniós szerveknek elemezniük kellene az általuk ezen a téren elkövetett hibákat.

Szorgalmazta az EU nyitottságát további bővítésre, és ellenezte azt, hogy - mint fogalmazott - egyes tagállamokat kizárják a döntéshozatalból. Varsó elvárja az EU-tól "azt, amit az alapszerződések +a tagállamok lojális együttműködésének+ neveznek", és megvédi a uniós szubszidiaritás elvét - húzta alá.

Duda szerint az EU-nak három fő fenyegetésre kell
velemenyezd, 2018. január 11. csütörtök, 21:15
Morawiecki: Lengyelország ugyanúgy ragaszkodik a jogállamisághoz, mint az EU
visszhangra talált". A közlemény ezzel a már korábban beharangozott Juncker-Morawiecki találkozóra utalt.

Krzysztof Szczerski, a lengyel államfő kabinetfőnöke és külügyi államtitkára a PAP hírügynökségnek nyilatkozva úgy vélte: az EB "gyakorlatilag elszánta magát arra, hogy egyoldalúan beszüntesse a párbeszéd jelenlegi szakaszát, melynek folytatására a lengyel kormány készen állt".

Rámutatott: Lengyelországban még nem ért véget a két kifogásolt bírósági törvény jóváhagyási folyamata, hiszen Andrzej Duda elnök még nem írta alá ezeket. Szczerski szerint az EB-t terheli majd a felelősség a szerdai döntés "érdemi megindoklásáért, valamint hosszú távú következményeiért". Frans Timmermans, az EB első alelnöke egyébként arra hivatkozott szerdán, hogy a lengyel államfői hivatal korábban már kilátásba helyezte a jogszabályok aláírását.

Beata Mazurek, a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) szóvivője, valamint Ryszard Czarnecki, az Európai Parlamentnek a PiS soraiból megválasztott egyik alelnöke arról is
velemenyezd, 2017. december 20. szerda, 16:03
A lengyel felsőház is megszavazta a Brüsszel által vitatott két bírósági törvényt
A törvényeket a szejm múlt pénteken szavazta meg. Mindkét jogszabályt az államfőnek kell még aláírnia. Az államfői hivatal képviselői kilátásba helyezték a jóváhagyást, mivel szerintük a parlamenti vita során végzett módosítások alapvetően nem térnek el Andrzej Duda eredeti elgondolásaitól.

Andrzej Duda és a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) szerint a törvények jelentősen javítanak a lengyel bírósági rendszer működésén, az ellenzék szerint viszont alkotmányellenesek és veszélyeztetik az igazságügy függetlenségét.

Az első, az országos igazságszolgáltatási tanácsról (KRS) szóló jogszabály mellett a 100 fős felsőházban a PIS jelenlévő 58 szenátora, valamint két független honatya szavazott, az ellenzéki Polgári Platform (PO) jelenlévő 24 szenátora és két független honatya viszont ellenezte. Egy független szenátor tartózkodott. A PiS abszolút többséggel, 64 mandátummal rendelkezik a szenátusban.

A törvény szerint a 25 tagú KRS 15 bíró tagját az alsóház választja meg, mégpedig egy olyan
velemenyezd, 2017. december 15. péntek, 23:22
Angela Merkel gratulált az új lengyel kormányfőnek
A német kormány sajtószolgálata által kedden nyilvánosságra hozott levélben a kancellár sok szerencsét és sikert kívánt a lengyel miniszterelnöknek a felelősségteljes munkájához, és kiemelte, hogy minden eddiginél "sokszínűbbek és élénkebbek" a német-lengyel kapcsolatok.

A két szomszédos országot "szorosan összeköti az intenzív civiltársadalmi, gazdasági és kulturális együttműködés". A "bizalmon alapuló és konstruktív német-lengyel együttműködésből az EU és a NATO is profitál", ezért "számomra kiemelt cél társadalmaink fejlett kapcsolatának ápolása és erősítése Önnel közösen" - írta Angela Merkel.

Hozzátette, hogy örömmel várja személyes találkozásukat az EU tagországainak állam-, illetve kormányfőit összefogó Európai Tanács csütörtökön kezdődő brüsszeli tanácskozásán.

Andrzej Duda lengyel elnök hétfőn nevezte ki miniszterelnöknek Mateusz Morawieckit a múlt héten lemondott Beata Szydlo helyébe, aki tárca nélküli kormányfőhelyettes az új kormányban.
velemenyezd, 2017. december 12. kedd, 19:22
Képek, videók
10077 - Andrzej Olczyk.jp
sarkadykati
2010. október 20. szerda, 04:50
10078 Andrzej OLczyk.jpg
sarkadykati
2010. október 20. szerda, 04:49
Európaí
sanci81
2017. december 23. szombat, 14:55
O.V.Európai nemzet.jpg
agica2004
2017. február 03. péntek, 18:25
Európai vidra.jpg
pacsakute
2015. május 31. vasárnap, 17:58
Vadaspark, európai őz.jpg
erzsikepuskas
2013. szeptember 06. péntek, 16:47
európai őz.jpg
erzsikepuskas
2013. szeptember 06. péntek, 16:40
európai udvari szaletri
orban47
2013. július 12. péntek, 20:35
Europai frizurák.jpg
farkas1945
2013. április 27. szombat, 11:36
Europai frizurák -1.jpg
farkas1945
2013. április 27. szombat, 11:36
Egy európai Ariane-4 típu
vargaspace
2012. november 07. szerda, 12:56
Egy európai Ariane-5 típu
vargaspace
2012. november 07. szerda, 12:40
európai őz.gif
szicu
2012. október 27. szombat, 21:33
európai bölény.jpg
marsupilami
2012. június 06. szerda, 17:58
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.