Regisztráció  Belépés
2018. szeptember 20. csütörtök | 38. hét | 263. nap | 11:21 | Friderika
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Andrzej Duda: változik a nyugat-európai politikusok gondolkodása a migrációról
A lengyel államfő a csúcsot záró sajtóértekezleten kérdésre válaszolva rámutatott: Lengyelországba "igazából nem jönnek" a közel-keleti menekültek, Magyarországot pedig tranzitországnak tekintették. A témára a Nyugat ezért másképp tekint, "mint mi" - tette hozzá.

Felidézte: a V4-ek a szeptemberi pozsonyi EU-csúcson a migráció témájában a rugalmas szolidaritás elvét javasolták. Ez egyetértésre talált az Európai Bizottság részéről is, ami azt mutatja, hogy a hozzáállás változik - mondta, hozzáfűzve: az EU-tagállamoknak természetesen vannak saját érdekeik, de kompromisszumra lehet jutni.

Megerősítette: Lengyelország és a V4-ek nem egyeznek bele a menekültelosztási kvótákba, a migránsok Európán belüli kényszerű átirányításába. "Lengyelországba senki sem fog vonatokkal hozni menekülteket" - jelentette ki, feltéve a kérdést: "Mit kezdjenek velük a lengyel hatóságok? Zárják be őket?" Kifejtette: amennyiben a migránsok élhetnek a szabad mozgás jogával, mindig elhagyhatják Lengyelországot. "És meg is teszik ezt, mi pedig nem tartjuk vissza őket, mert mi minden embernek meghagyjuk a jogait" - hangsúlyozta.

A térségbeli gázpiacok diverzifikációjának szentelt szombati ülésszakról beszámolva a lengyel elnök elmondta: egyértelműen az volt a közös álláspont, hogy az Oroszországból Németországba vezető, a Balti-tenger alatt húzódó Északi Áramlat gázvezeték terve gazdaságilag nem megalapozott és politikai jellegű.

A legfontosabb kifogás az, hogy az Északi Áramlat "megvalósítása akadályozza a hatékony energetikai unió létrehozását Európában" - szögezte le Duda.

A sajtóértekezletet a kétnapos találkozó harmadik, a kelet-közép-európai gázpiac biztonságának szentelt plenáris ülése után tartották meg. A V4 államfői mellett részt vett rajta Maros Sefcovic, az Európai Bizottság energiaunióért felelős szlovák alelnöke is, aki úgy értékelt: az energetikai függetlenség a térség stratégiai prioritása. Elmondta: ennek növeléséhez a Norvégiából Dánián keresztül Lengyelországba vezető új gázvezeték is hozzá fog járulni.

Sefcovic azt is a V4-ek stratégiai érdekének nevezte, hogy 2019-ben is megmaradjon az Ukrajnán keresztüli gázszállítás lehetősége Európába.

A Rzeszów vajdasági központban, valamint a városhoz közel eső Lancutban rendezett csúcs fő témái az energiabiztonság és az európai önazonosság mellett a regionális ifjúságpolitika volt. Az utóbbit illetően a politikusok megegyeztek abban: a térség dinamikus fejlődéséhez elengedhetetlen, hogy javuljon a négy ország fiataljainak helyzete, meg kell állítani elvándorlásukat, egyebek között a startupok támogatásával, de segítséget kell nyújtani nekik a családalapításhoz is. Úgy döntöttek, hogy a fiatalok támogatásának regionális szinten is testet kell öltenie, egyebek között közös ösztöndíjakban.

A megbeszéléseket a V4-ek EU-beli szerepének is szentelték, megegyeztek abban, hogy az országcsoportnak az erős nemzetállamokból álló, egységes EU-hoz kell hozzájárulnia. Andrzej Duda ebben az összefüggésben pénteken hangsúlyozta: a közép-európai térség országai nem a gyengébb és erősebb, hanem az egyenlő államok Európáját akarják, a kontinensen sok nemzeti identitás létezik, ezek "együtt képezik az európai civilizáció szövetét, melyet védeni akarunk."

Forrás: MTI
velemenyezd, 2016. október 15. szombat, 16:52
Címkék: Andrzej Duda, Európai Bizottság, Oroszországból Németországba, Északi Áramlat, Maros Sefcovic, Norvégiából Dánián,
Kommentek
Varsó kifogásolja, hogy német vízumot kapott egy Lengyelországból kiutasított ukrán aktivista
A csütörtökön lezajlott meghallgatást három német képviselő szervezte, és a varsói média szerint Andrzej Duda lengyel államfő is szóvá tette ezt az európai államfőket tömörítő Arraiolos-csoport csütörtöki lettországi csúcstalálkozóján Frank Walter Steinmeier német szövetségi elnöknek.

Megbeszélésükön Duda aláhúzta: a meghallgatás nem szolgálja a jó kapcsolatokat és a bizalmat Lengyelország és Németország között. Az európai értékekkel ellentétesnek minősítette, ha egy másik ország parlamentjében megbélyegzik a lengyel kormányt, amiért ez a választásokban a demokratikus legitimációt szerzett programját megvalósítja - jelentette a PAP hírügynökség.

A lengyel külügyminisztérium közleménye szerint a tárca képviselője csütörtökön a Kozlovska-ügy miatt találkozott Németország varsói nagykövetével. A közleményben megerősítették: Varsó továbbra is megalapozottnak tartja Kozlovska kiutasítását, mivel a lengyel Belbiztonsági Hivatal (ABW) által összegyűjtött adatok alapján "kétségtelen, hogy a Nyílt
velemenyezd, 2018. szeptember 14. péntek, 14:02
Andrzej Duda kész megvétózni a lengyelországi EP-választások rendszerén módosító törvényt
Andrzej Duda úgy véli, hogy a módosítás miatt a kisebb lengyelországi politikai tömörülések jelöltjeinek nem lenne esélyük bejutni az Európai Parlamentbe. "Mindenki belátta, hogy a választási küszöb gyakorlatilag legalább 11-12 százalékra emelkedne" - mondta az elnök.

Ezzel arra utalt, hogy a törvény úgy módosít az eddigi választási rendszeren, hogy a 13 meglévő lengyelországi választókerület mindegyikében megszabják az ott megválasztandó EP-képviselők számát, ez legalább 3 lenne. Az eddigi rendszer nem határozott meg kvótát.

A július végén parlamenti szinten jóváhagyott törvényt előterjesztő kormánypárt, a Jog és Igazságosság (PiS) szerint az új rendszer Lengyelország minden régiójának arányosabb képviseletet biztosítana az európai uniós képviselőtestületben.

Ellenzéki parlamenti és parlamenten kívüli tömörülések - irányultságuktól függetlenül - kifogásolták az új jogszabályt, és múlt pénteken a törvény megvétózására szólították fel az államfőt.

Idézve egyebek között a szenátus
velemenyezd, 2018. augusztus 09. csütörtök, 10:41
Több lengyel városban tiltakoztak a bírósági reform ellen
lobogtattak. A transzparenseken egyebek közt a "szabad bíróságok" és az "alkotmány" szavak szerepeltek. A gyűlés befejezése után egy csoport a helyszínt biztosító rendőröket üres üvegekkel dobálta meg, és közönséges stílusban szidalmazta őket.

A szervezők szerint mintegy négyezren vettek részt a nyugat-lengyelországi Poznanban szervezett tüntetésen. Kisebb tiltakozások voltak másutt is, például Wroclawban, Lódzban, Krakkóban.

A lengyel bírósági reform történetének legújabb fejleménye az, hogy Andrzej Duda államfő csütörtökön aláírta az igazságügyre vonatkozó több törvény módosításait. Ezeket múlt héten a szejm, kedden pedig a szenátus jóváhagyta.

A változások egyebek között a legfelsőbb bíróságot érintik. Ennek elnökét az eddigi előírások szerint a 120 fős testület legalább 110 bírájának jelenlétében kellett megválasztani, az új változat szerint elegendő a bírói testület kétharmada a választáshoz.

A törvényhozók szerint ez a változtatás biztosítja a legfelsőbb bírósági elnök gyorsabb
velemenyezd, 2018. július 27. péntek, 12:22
A lengyel szenátus elvetette az államfő javaslatát az új alkotmányról szóló népszavazás kiírására
Az államfő javaslata mellett a száz fős felsőházban a jelenlévő 92 honatya közül csak 10-en szavaztak, 30-an (a fő ellenzéki erő, a Polgári Platform 27 jelenlévő szenátora és 3 független honatya) ellenezték a javaslatot.52 szenátor - köztük a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) 50 tagja - tartózkodott a szavazástól.

Andrzej Duda tavaly május elején jelentette be, hogy népszavazást kezdeményez. Elképzelései szerint ennek során 10 kérdésben járták volna körül a későbbiekben elkészítendő új alkotmány témáját.

A lengyel államfői hivatalt a többórás szenátusi vitán képviselő Pawel Mucha államtitkár többek között azzal érvelt, hogy változtatni kell a több mint 20 éve elfogadott alkotmányon, és a változások irányáról meg kell kérdezni az állampolgárokat. Úgy látta: az alaptörvényről szóló népszavazásnál "nincs jobb módja a függetlenség 100. évfordulójának megünneplésére".

A PiS, bár politikusai korábban szintén többször felvetették az új alkotmány kidolgozásának szükségességét, nem értett egyet
velemenyezd, 2018. július 25. szerda, 19:13
Elhunyt a háromszoros olimpiai bajnok atlétanő, Irena Szewin
ELHUNYT A HÁROMSZOROS OLIMPIAI BAJNOK ATLÉTANŐ, IRENA SZEWINSKA
MTI

Hetvenkét éves korában elhunyt Irena Szewinska, a lengyelek háromszoros olimpiai bajnok atlétája.

A tízszeres világcsúcstartó halálát rákbetegség okozta.

Az 1946-ban egy leningrádi menekülttáborban született Szewinska ötkarikás játékokon hétszer állt dobogóra - három arany-, két ezüst- és két bronzérmet gyűjtött -, és főként 100, 200 és 400 méteren, valamint távolugrásban versenyzett. Visszavonulása után a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja lett.

Andrzej Duda lengyel elnök közösségi oldalán azt írta: ,,Hatalmas veszteség és hatalmas gyász."
tinka1951, 2018. június 30. szombat, 16:48
Lengyelország EU- és NATO-tagságának alkotmányban történő rögzítéséről is népszavazást tartana a lengyel elnök
Andrzej Duda tavaly május elején jelentette be, hogy népszavazást kezdeményez, mely útmutatást adna egy új alkotmány későbbi kidolgozásához, illetve a jelenleg hatályos lengyel alkotmány módosításához. A lengyel elnök kedden ismertette azokat a kérdéseket, amelyekről véleménynyilvánító népszavazást kezdeményezne.

Andrzej Duda a tanácsadó testületének keddi ülésén ismertette azt a 15 kérdést, amelyet a népszavazáson feltenne.

Megkérdezné többek között az állampolgároktól, hogy akarják-e Lengyelország EU- és NATO-tagságának megerősítését az alkotmányban. Egy másik kérdés arra vonatkozna, hogy megerősítsék-e Lengyelország EU-n belüli szuverenitását és a lengyel alaptörvény elsőbbségét az uniós joggal szemben.

Arról is megkérdeznék az állampolgárokat, hogy az alkotmány preambuluma hivatkozzék-e Lengyelország és Európa keresztény hagyományára.

Megkérdeznék a szavazóktól továbbá, hogy megerősítik-e a - Lengyelországban közvetlenül választott - államfő hatáskörét.A
velemenyezd, 2018. június 12. kedd, 17:22
Áder: Magyarország 2024-re teljesíti a védelmi kiadásokra vonatkozó NATO-követelményeket
A Bukaresti Kilencek (a NATO keleti szárnyának országai: V4 országai, a három balti ország, Románia és Bulgária - B9) varsói csúcstalálkozójának egyik fő témája az volt, hogyan lehet a NATO költségvetését növelni, és a tagállamok biztonságát hogyan lehet erősíteni - számolt be Áder János.

Felidézte: azt a feltételt, hogy a védelemre a hazai össztermék (GDP) 2 százalékát fordítsák, idén a 29 NATO-tagállam közül nyolc tudja teljesíteni, 12 ország viszont még fel sem vázolta azt a menetrendet, amely szerint a kétszázalékos szintre jutnak.

Magyarország azon 9 ország közé tartozik, amelyek e tekintetben világos tervvel rendelkeznek, a hazai védelmi kiadások 2024-re érik el a NATO által követelt szintet - közölte Áder. Hozzátette:a B9-ek egyike sem tartozik azon országok közé, amelyek még nem dolgoztak ki tervet a védelmi kiadások növelésére.

Szerinte az emelt védelmi kiadások három célt szolgálnak: a NATO-követelmények teljesítése mellett az ország biztonságának garantálását, valamint a
velemenyezd, 2018. június 08. péntek, 18:07
Szejm-elnök: szükség van a NATO állandó jelenlétére a szövetség keleti szárnyán
állomásoztatására.

A lengyel házelnök szerint "az észak-atlanti szövetség biztonságára vonatkozó elemzések nem adnak okot a derűlátásra", sok térségben "újból fennállnak a hagyományos katonai fenyegetések", ezen kívül hibrid és kiberbiztonsági veszélyek is megjelentek. E fenyegetések Kuchcinski szerint "határozottan észlelhetőek" a NATO keleti szárnyán.

Kuchcinski támogatóan nyilatkozott Ukrajna és Georgia csatlakozási törekvéseiről, és kiemelte a transzatlanti kapcsolatok szerepét a NATO működésében.

Andrzej Duda elnök is úgy látta: az Egyesült Államok és Európa viszonya az euroatlanti térség biztonságának kulcsa, s e kapcsolatokban törekedni kell "a politikai légkör javítására".

A stabil, biztonságos Európa "a világtörténelem legjobb amerikai beruházása" - fogalmazott, szerinte a transzatlanti egység különösen manapság jelentős, amikor is "a biztonsági rendszert próbára teszik és aláássák a békét és a stabilitást veszélyeztető erők".

Ebben az összefüggésben Duda Oroszországot
velemenyezd, 2018. május 28. hétfő, 19:24
Képek, videók
10077 - Andrzej Olczyk.jp
sarkadykati
2010. október 20. szerda, 04:50
10078 Andrzej OLczyk.jpg
sarkadykati
2010. október 20. szerda, 04:49
Európaí
sanci81
2017. december 23. szombat, 14:55
O.V.Európai nemzet.jpg
agica2004
2017. február 03. péntek, 18:25
Európai vidra.jpg
pacsakute
2015. május 31. vasárnap, 17:58
Vadaspark, európai őz.jpg
erzsikepuskas
2013. szeptember 06. péntek, 16:47
európai őz.jpg
erzsikepuskas
2013. szeptember 06. péntek, 16:40
európai udvari szaletri
orban47
2013. július 12. péntek, 20:35
Europai frizurák.jpg
farkas1945
2013. április 27. szombat, 11:36
Europai frizurák -1.jpg
farkas1945
2013. április 27. szombat, 11:36
Egy európai Ariane-4 típu
vargaspace
2012. november 07. szerda, 12:56
Egy európai Ariane-5 típu
vargaspace
2012. november 07. szerda, 12:40
európai őz.gif
szicu
2012. október 27. szombat, 21:33
európai bölény.jpg
marsupilami
2012. június 06. szerda, 17:58
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.