Regisztráció  Belépés
2018. június 25. hétfő | 26. hét | 176. nap | 04:22 | Vilmos
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Andrzej Duda: változik a nyugat-európai politikusok gondolkodása a migrációról
A lengyel államfő a csúcsot záró sajtóértekezleten kérdésre válaszolva rámutatott: Lengyelországba "igazából nem jönnek" a közel-keleti menekültek, Magyarországot pedig tranzitországnak tekintették. A témára a Nyugat ezért másképp tekint, "mint mi" - tette hozzá.

Felidézte: a V4-ek a szeptemberi pozsonyi EU-csúcson a migráció témájában a rugalmas szolidaritás elvét javasolták. Ez egyetértésre talált az Európai Bizottság részéről is, ami azt mutatja, hogy a hozzáállás változik - mondta, hozzáfűzve: az EU-tagállamoknak természetesen vannak saját érdekeik, de kompromisszumra lehet jutni.

Megerősítette: Lengyelország és a V4-ek nem egyeznek bele a menekültelosztási kvótákba, a migránsok Európán belüli kényszerű átirányításába. "Lengyelországba senki sem fog vonatokkal hozni menekülteket" - jelentette ki, feltéve a kérdést: "Mit kezdjenek velük a lengyel hatóságok? Zárják be őket?" Kifejtette: amennyiben a migránsok élhetnek a szabad mozgás jogával, mindig elhagyhatják Lengyelországot. "És meg is teszik ezt, mi pedig nem tartjuk vissza őket, mert mi minden embernek meghagyjuk a jogait" - hangsúlyozta.

A térségbeli gázpiacok diverzifikációjának szentelt szombati ülésszakról beszámolva a lengyel elnök elmondta: egyértelműen az volt a közös álláspont, hogy az Oroszországból Németországba vezető, a Balti-tenger alatt húzódó Északi Áramlat gázvezeték terve gazdaságilag nem megalapozott és politikai jellegű.

A legfontosabb kifogás az, hogy az Északi Áramlat "megvalósítása akadályozza a hatékony energetikai unió létrehozását Európában" - szögezte le Duda.

A sajtóértekezletet a kétnapos találkozó harmadik, a kelet-közép-európai gázpiac biztonságának szentelt plenáris ülése után tartották meg. A V4 államfői mellett részt vett rajta Maros Sefcovic, az Európai Bizottság energiaunióért felelős szlovák alelnöke is, aki úgy értékelt: az energetikai függetlenség a térség stratégiai prioritása. Elmondta: ennek növeléséhez a Norvégiából Dánián keresztül Lengyelországba vezető új gázvezeték is hozzá fog járulni.

Sefcovic azt is a V4-ek stratégiai érdekének nevezte, hogy 2019-ben is megmaradjon az Ukrajnán keresztüli gázszállítás lehetősége Európába.

A Rzeszów vajdasági központban, valamint a városhoz közel eső Lancutban rendezett csúcs fő témái az energiabiztonság és az európai önazonosság mellett a regionális ifjúságpolitika volt. Az utóbbit illetően a politikusok megegyeztek abban: a térség dinamikus fejlődéséhez elengedhetetlen, hogy javuljon a négy ország fiataljainak helyzete, meg kell állítani elvándorlásukat, egyebek között a startupok támogatásával, de segítséget kell nyújtani nekik a családalapításhoz is. Úgy döntöttek, hogy a fiatalok támogatásának regionális szinten is testet kell öltenie, egyebek között közös ösztöndíjakban.

A megbeszéléseket a V4-ek EU-beli szerepének is szentelték, megegyeztek abban, hogy az országcsoportnak az erős nemzetállamokból álló, egységes EU-hoz kell hozzájárulnia. Andrzej Duda ebben az összefüggésben pénteken hangsúlyozta: a közép-európai térség országai nem a gyengébb és erősebb, hanem az egyenlő államok Európáját akarják, a kontinensen sok nemzeti identitás létezik, ezek "együtt képezik az európai civilizáció szövetét, melyet védeni akarunk."

Forrás: MTI
velemenyezd, 2016. október 15. szombat, 16:52
Címkék: Andrzej Duda, Európai Bizottság, Oroszországból Németországba, Északi Áramlat, Maros Sefcovic, Norvégiából Dánián,
Kommentek
Áder: Magyarország 2024-re teljesíti a védelmi kiadásokra vonatkozó NATO-követelményeket
A Bukaresti Kilencek (a NATO keleti szárnyának országai: V4 országai, a három balti ország, Románia és Bulgária - B9) varsói csúcstalálkozójának egyik fő témája az volt, hogyan lehet a NATO költségvetését növelni, és a tagállamok biztonságát hogyan lehet erősíteni - számolt be Áder János.

Felidézte: azt a feltételt, hogy a védelemre a hazai össztermék (GDP) 2 százalékát fordítsák, idén a 29 NATO-tagállam közül nyolc tudja teljesíteni, 12 ország viszont még fel sem vázolta azt a menetrendet, amely szerint a kétszázalékos szintre jutnak.

Magyarország azon 9 ország közé tartozik, amelyek e tekintetben világos tervvel rendelkeznek, a hazai védelmi kiadások 2024-re érik el a NATO által követelt szintet - közölte Áder. Hozzátette:a B9-ek egyike sem tartozik azon országok közé, amelyek még nem dolgoztak ki tervet a védelmi kiadások növelésére.

Szerinte az emelt védelmi kiadások három célt szolgálnak: a NATO-követelmények teljesítése mellett az ország biztonságának garantálását, valamint a
velemenyezd, 2018. június 08. péntek, 18:07
Szejm-elnök: szükség van a NATO állandó jelenlétére a szövetség keleti szárnyán
állomásoztatására.

A lengyel házelnök szerint "az észak-atlanti szövetség biztonságára vonatkozó elemzések nem adnak okot a derűlátásra", sok térségben "újból fennállnak a hagyományos katonai fenyegetések", ezen kívül hibrid és kiberbiztonsági veszélyek is megjelentek. E fenyegetések Kuchcinski szerint "határozottan észlelhetőek" a NATO keleti szárnyán.

Kuchcinski támogatóan nyilatkozott Ukrajna és Georgia csatlakozási törekvéseiről, és kiemelte a transzatlanti kapcsolatok szerepét a NATO működésében.

Andrzej Duda elnök is úgy látta: az Egyesült Államok és Európa viszonya az euroatlanti térség biztonságának kulcsa, s e kapcsolatokban törekedni kell "a politikai légkör javítására".

A stabil, biztonságos Európa "a világtörténelem legjobb amerikai beruházása" - fogalmazott, szerinte a transzatlanti egység különösen manapság jelentős, amikor is "a biztonsági rendszert próbára teszik és aláássák a békét és a stabilitást veszélyeztető erők".

Ebben az összefüggésben Duda Oroszországot
velemenyezd, 2018. május 28. hétfő, 19:24
Orbán: a közös jövő is összeköti a magyar és lengyel népet
A kormányfő lengyel kollégájával, Mateusz Morawieckivel folytatott megbeszélése után, közös sajtótájékoztatójukon kiemelte: mindketten erős Európát akarnak, részt akarnak venni az Európát javító, felerősítő reformokban, vitákban, és békés fejlődést akarnak. Továbbá erős Közép-Európát akarnak, mert meggyőződésük, hogy ez szolgálja az érdekeiket és egybevág az EU fő céljával, hogy erős régiókból álljon az erős kontinens, és egy erős Közép-Európa sokat adhat az európai kontinens erejéhez - vélekedett.

Hozzátette: nehéz ügyekről is tárgyaltak, így a migrációról is. Ez nem taktikai kérdés, hanem a nemzeti szuverenitás legfontosabb elvi kérdése, hogy ki döntheti el, kik tartózkodhatnak egy ország területén - magyarázta. Megjegyezte: az elődeink "forognának a sírjukban", ha hagynánk, hogy ne a magyarok, hanem mások mondják ezt meg.

Kérdésre válaszolva Orbán Viktor elmondta: erőteljes nyomást fejtenek ki Magyarországra, hogy még a júniusi EU-csúcson lezárhassák a menekültkérdést, ami "szép terv", de
velemenyezd, 2018. május 14. hétfő, 16:04
Bizalmatlansági indítványt nyújtott be a vezető lengyel ellenzéki párt a fogyatékkal élők parlamenti tüntetése
A tüntetők április 18-án foglalták el a lengyel alsóház egyik fő folyosóját. Két követelést fogalmaztak meg, amelyekről már a tiltakozás első napjaitól a helyszínen személyesen egyeztet velük Andrzej Duda államfő, Mateusz Morawiecki kormányfő, Elzbieta Rafalska családügyi miniszter és Piotr Duda, a Szolidaritás szakszervezet elnöke.

Egyik követelésük az, hogy a teljesen munkaképtelen, 18 évnél idősebb fogyatékosoknak járó szociális támogatást emeljék a jelenleg érvényes szociális minimum szintjére. Ezt a követelést a kormány már múlt csütörtökön teljesítette, az általa elfogadott tervezet értelmében ez az összeg 865 zlotyról (mintegy 62 ezer forint) 1030 zlotyra (mintegy 76,4 ezer forint) emelkedik.

Másik követelésük pedig az, hogy havi 500 zloty (mintegy 37 ezer forint) nagyságú támogatást folyósítsanak a teljesen munkaképtelen, fogyatékkal élő felnőtteknek, főleg gyógytorna céljaira. Az összeg megegyezik a lengyel kormány által tavaly óta minden második és további gyermek után havonta
velemenyezd, 2018. május 01. kedd, 07:17
A lengyel elnök megvétózza a törvényt, amely megfosztotta volna tiszti rangjuktól az 1981-es hadiállapot fő fel
igazságtalan megoldásokat vezetünk be" - szögezte le.

Duda közölte: a vétóról már beszélt Mateusz Morawiecki kormányfővel és Mariusz Blaszczak nemzetvédelmi miniszterrel, és a húsvéti ünnepek után meg szeretné vitatni az ügyet a védelmi miniszterrel, a veteránokat egyesítő szervezetek képviselőivel, a hadiállapot károsultjaival.

Az államfői vétókat a lengyel jog értelmében az alsóház utasíthatja el, ehhez a képviselők háromötödös többségére lenne szükség a honatyák legalább felének jelenlétében. Andrzej Duda az őt az államfői posztra jelölő Jog és Igazságosság (PiS) kormány idején eddig három jogszabályt vétózott meg, köztük - tavaly júliusban - az Európai Bizottság által vitatott két bírósági törvényt.

A vétó bejelentésére reagálva, a PiS nevében Beata Mazurek szóvivője közölte: a kormánypárt "meglepődött és csalódott", de az államfő döntését nem fogják kommentálni.

A fő ellenzéki párt, a Polgári Platform nevében nyilatkozó Tomasz Siemoniak volt nemzetvédelmi miniszter parlamenti
velemenyezd, 2018. március 30. péntek, 13:52
Prietenia maghiaro-polonă - János Áder şi Andrzej Duda au discutat despre dezvoltarea infrastructurii şi securi
maghiar este neschimbat, condiţionarea fondurilor europene de implementarea cotelor obligatorii este inacceptabilă.

Cu privire la proiectul de conducte Nord Stream II, şeful statului maghiar a subliniat că opinia Ungariei este aceeaşi, Ungaria ar dori o decizie conformă cu reglementările Uniunii Europene, care satisface cerinţa securităţii energetice, nu aplică standarde duble şi serveşte intereselor pe care le au statele membre în domeniul securităţii energetice.

Vineri seara, János Áder şi Andrzej Duda vor viziona un spectacol de gală prezentat în cinstea zilei prieteniei maghiaro-polone în Centrul Cultural Multifuncţional Hangvilla, iar sâmbătă dimineaţă vor participa la o liturghie solemnă celebrată în Catedrala Sfântul Mihail.

Având în vedere istoria multiseculară comună, precum şi prietenia şi cooperarea dintre cele două popoare, Parlamentul Ungar a declarat în 2007 data de 23 martie ziua prieteniei maghiaro-polone. Szejmul, camera inferioară a parlamentului polonez, a adoptat câteva
velemenyezd, 2018. március 23. péntek, 21:12
Magyar-lengyel barátság - Áder: mindig megadtuk egymásnak a tisztelet, a segítség és a hála gesztusát
is múlt, hogy "a visztulai csatából visztulai csoda lett"- közölte.

Az államfő arról is beszélt, hogy a magyar segítség emlékét ma tábla őrzi Varsóban, és az áll rajta: "Tisztelettel adózva a magyar nemzetnek, amely baráti segítséget nyújtott (.) A hálás lengyel nemzet."

Áder János kiemelte: a tisztelet, a segítség és a hála három gesztus, amelyet barátként mindig megadtunk egymásnak, "három szó, amely e két nemzet életében csodákra volt, és ha akarjuk, csodákra lesz képes ezután is".

Andrzej Duda lengyel államfő beszédében a biztonság mellett a közös törekvések céljaként említette, hogy Európa méltóságos, igazságos, becsületes legyen, és jó feltételeket támasszon társadalmunk fejlődése számára.

Úgy fogalmazott, hiszi, hogy a nehézségek ellenére - "sokan vannak azok, akik akadályokat vetnek a lábunk elé", és ütköznek azok az elképzelések, hogyan nézzen ki a világ és Európa - "mi vagyunk azok, akik sikereket érünk el", "mi fogjuk a világot jobbá tenni".

A lengyel államfő szerint az
velemenyezd, 2018. március 23. péntek, 20:52
Magyar-lengyel barátság napja - Duda: Lengyelország nem akar senkit erővel a területén tartani
Andrzej Duda lengyel köztársasági elnök ezt pénteken Veszprémben mondta sajtótájékoztatón, miután a magyar-lengyel barátság napja alkalmából találkozott magyar partnerével, Áder Jánossal.

A lengyel államfő a magyar elnökkel közösen tartott sajtótájékoztatón kérdésre kijelentette, Lengyelország kezdettől azt hangoztatta: a migrációs problémát a helyszínen kell megoldani, hogy a konfliktus rendeződésével az érintettek mielőbb hazatérhessenek, "de nem hallgattak ránk".

Andrzej Duda kiemelte: Lengyelország eleget tesz a migrációval kapcsolatos kötelezettségeinek, hiszen évente több százezer ukrán állampolgár érkezik az országba, ott munkát találnak, így nem mennek tovább más európai országba.

A lengyel államfő kiemelte, a lengyel-magyar barátság nemcsak a parlamentek által intézményesített ügy, azt leggyakrabban alulról jövő polgári kezdeményezések élénkítik. A lengyel államfő az MTI kérdésére közölte: a Felczak Alapítványintézményi formája lesz a kétoldalú tudományos, társadalmi és
velemenyezd, 2018. március 23. péntek, 18:52
Képek, videók
10077 - Andrzej Olczyk.jp
sarkadykati
2010. október 20. szerda, 04:50
10078 Andrzej OLczyk.jpg
sarkadykati
2010. október 20. szerda, 04:49
Európaí
sanci81
2017. december 23. szombat, 14:55
O.V.Európai nemzet.jpg
agica2004
2017. február 03. péntek, 18:25
Európai vidra.jpg
pacsakute
2015. május 31. vasárnap, 17:58
Vadaspark, európai őz.jpg
erzsikepuskas
2013. szeptember 06. péntek, 16:47
európai őz.jpg
erzsikepuskas
2013. szeptember 06. péntek, 16:40
európai udvari szaletri
orban47
2013. július 12. péntek, 20:35
Europai frizurák.jpg
farkas1945
2013. április 27. szombat, 11:36
Europai frizurák -1.jpg
farkas1945
2013. április 27. szombat, 11:36
Egy európai Ariane-4 típu
vargaspace
2012. november 07. szerda, 12:56
Egy európai Ariane-5 típu
vargaspace
2012. november 07. szerda, 12:40
európai őz.gif
szicu
2012. október 27. szombat, 21:33
európai bölény.jpg
marsupilami
2012. június 06. szerda, 17:58
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.