Regisztráció  Belépés
2018. március 24. szombat | 12. hét | 83. nap | 11:14 | Gábor, Karina
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Hiedelmek, tények - konyhai keresztfertőzésekről
Sok tényt és hiedelmet lehet hallani a konyhai keresztfertőzésről. Hogyan jönnek létre, és mit lehet ellenük tenni? Lesújtó bizonyítékok igazolják, hogy a kézmosás sajnos nem az erősségünk. Az emberek nyolcvan százaléka nem mossa meg a kezét alaposan nyers darált hús érintése után, még többen nyers szárnyas érintése után. Segítünk eligazodni.

Hiedelem - Miután kiöblítettem a mosogatórongyot/szivacsot, tudom, hogy tiszta.

Tény: Ez nagyon messze van az igazságtól. A mosogatórongy/szivacs kiöblítése a csap alatt nem távolítja el a mikrobákat. Ne feledjük, csak azért, mert valami tisztának látszik, nem biztos, hogy az. A két napnál tovább használt mosogatórongyon rengeteg baktérium van. Az ételmérgezést okozó baktériumok - E. coli és Listeria - életben maradnak és szaporodnak a mosogatórongyon, főleg, ha ételmaradványok vannak rajta és a rongy nedves.

Komoly veszélyforrás

Tennivaló: A legjobb, ha a mosogatórongyot legalább másnaponként cseréljük. Ha a ronggyal ,,kockázatos" ételmaradványokat (pl. nyers tojás, nyers hús, nyers hal vagy nyers zöldség) törlünk le, azonnal cseréljük ki. A rongy negyedórás kifőzése vagy mosógépben a szokásos mosási program hatékonyan tisztítja a mosogatórongyot, és elpusztítja az esetleg rajta lévő mikrobákat. Ne használjon olyan mosogatórongyot, amelyiknek szaga van vagy piszkosnak tűnik, mert ilyenkor valószínűleg nagyszámú baktérium van rajta.

Hiedelem - A munkafelület és a vágódeszka tisztának látszik, ezért nincs rajta baktérium.

Tény: Valójában egyes mikrobák, pl. a Campylobacter a konyhai felületeken 1 órát is kibírnak, az E. coli pedig egy napot is. A gyakorlatban a konyhai felületeket túlnyomó részt nem mossák le az étel előkészítése után, és közel felük fertőzött volt nyers húsból származó baktériumokkal. Az emberek kétharmada nem mossa el a vágódeszkát nyers szárnyas előkészítése után, és ezeknek legalább a fele fertőzött.

Tennivaló: A legjobb, ha mindig lemossuk forró szappanos vízzel a munkafelületeket és vágódeszkát az ételek előkészítése után, különösen nyers hús, szárnyas, hal vagy zöldség után. Mindig folyamatosan tisztogasson ezen ételek előkészítése között, főleg nyers és készételek kezelése között.

Hiedelem - Csak magát a húst kell gondosan kezelni, a csomagolást kidobhatjuk a szemetesbe.

Tény: Az ártalmas baktériumok, pl. az E. coli az étel csomagolásán akár 24 órán át is életben maradhatnak, ezért legyen óvatos a csomagolással. Ezek a baktériumok könnyen átkerülnek a fertőzött csomagolóanyagról a konyhai felületekre és keresztfertőzést okozhatnak a kézen és a konyhai felületeken, a munkafelületeken és fogantyúkon. A szárnyasok csomagolásának mintegy hetede Campylobacterrel szennyeződött.

Tennivaló: Bevásárláskor a nyers húst és szárnyast különítsük el az azonnal ehető ételektől. Ha újra felhasználható zacskókat használ, mindig ugyanabban tárolja a nyers húsokat. Ezeket a hűtőszekrényben a kész ételek alatti polcon tároljuk. Amikor kivesszük a nyers húst a csomagolásból, egyből a vágódeszkára vagy a tepsibe tegyük, a csomagolást pedig dobjuk rögtön a szemetesbe. Ezzel elkerülhetjük a munkafelületek szennyeződését. A nyers hús és szárnyas előkészítése után mossa le forró szappanos vízzel a felületeket.

Hiedelem - Mindig kezet mosok étel előkészítése során, így nem vagyok veszélyben.

Tény: Ez sajnos nem mindig helytálló. Lesújtó bizonyítékok igazolják, hogy a kézmosás nem erősségünk. Az emberek 80%-a nem mossa meg a kezét alaposan nyers darált hús érintése után, még többen nyers szárnyas érintése után. Az emberek negyedének a kezén találtak nyers húsból származó baktériumot étel előkészítése után.

Tennivaló: Bármely nyers hús vagy szárnyas érintése után alaposan mosson kezet. folyó meleg víz alatt és használjon szappant. Keze összedörzsölésével készítsen habot és oszlassa el keze és csuklója egész felületén, tenyéren, kézháton, ujjakon és körmökön, az ujjak között is. Ez segít, hogy eltávolítsa a koszt és a kórokozókat. Alaposan szárítsa meg a kezét tiszta törülközővel vagy kézszárítóval. Sohase használjon erre edénytörlőt vagy a ruháját.

Hiedelem - Nem kell elmosnom a konyhai szerszámokat ételkészítés során.

Tény: Az emberek közel háromnegyede nem mossa el alaposan a kést, amivel a nyers szárnyast készítette elő, mielőtt újból használta zöldségek felvágására, pl. salátakészítés céljából. A megvizsgált kések közel egyötöde E. coli baktériummal volt fertőzve, 5%-a Campylobacterrel. A saláták egyharmada fertőződött baktériumokkal nyers hús miatt.

Tennivaló: Minden konyhai eszközt alaposan le kell súrolni bő forró szappanos vízzel, vagy mosogatógépben kell megtisztítani, főleg nyers hús vagy szárnyas előkészítése után.

(Angolból fordította: Korom Lajos)
lovaszmarika, 2018. március 14. szerda, 16:18
Címkék: Korom Lajos, kézmosás sajnos, emberek nyolcvan, kezét alaposan, csap alatt, ételmérgezést okozó,
Kommentek
Sri Chinmoy idézet a spirituális élettről
Anyagi siker vagy spirituális siker
Ha Istent akarod, egyszerű életet kell élned. Egy nap csak huszonnégy órából áll, és ha egyszer elmúlik, nem tér vissza többé. Ha egy órát elvesztegetsz, az örökre elveszett. Nem tudod visszaszerezni. El kell határoznod, mire használsz minden egyes röpke pillanatot: földi élvezetekre vagy Istenre. Ha úgy érzed, hogy elsődleges és legfőbb szükségleted Isten, akkor, ha leegyszerűsíted az életed, nem lesz zavaró vagy kísértő tényező. Sok olyan dolgot teszünk itt a Földön, ami szükségtelen. Sok minden van a tulajdonunkban, ami felesleges. Ha van egy autónk, két autót akarunk. Ha van egy házunk, két házat akarunk. Állandóan szaporítani próbáljuk anyagi tulajdonainkat, ahelyett, hogy megpróbálnánk olyan kevéssel létezni, ami földi életünkhöz leginkább szükséges. De tudnunk kell, valójában mit akarunk. Ha spirituálisak akarunk lenni, akkor természetesen időnk legnagyobb részét spirituális tevékenységekkel kell töltenünk.

Talán úgy érzed, hogy amikor anyagi
lilagondolatok, 2018. február 15. csütörtök, 20:52
Profilképem a Facebookon
hogy csak 1999-ben, Hegedüs András halálát követően tudtam meg, hogy rokonom, B. Imre felesége: Hegedüs Etelka, féltestvére volt az akkori miniszterelnöknek, Hegedüs Andrásnak.
http://szaracen.blogspot.hu/2013/06/miniszterelnok.html (Hegedüs Andrásról)
*
Azonban, még 1999-ben sem ismertem föl az összefüggést az életen át tartó hátrányos megkülönböztetésem és eme tény között!
Esküszöm, hogy csak az utóbbi hat évben jöttem rá azokra a tragikus összefüggésekre, amelyek miatt tíz éves koromtól CÉLKERESZTBEN éltem le - és élek, talán halálomig - az életemet!
*
Az igazság HEGEDÜS ANDRÁS-ról, hogy ő volt 1955-56-ban a Magyar Népköztársaság MINISZTERELNÖKE, aki "1956. október 24-én, a nép és kormányának követelésére kénytelen volt átadni a hatalmat Nagy Imrének."
"Október 28-án ő írta alá antedatálva a szovjet hadsereg segítségül hívásáról szóló kérelmet. Október 28-án elvesztette KV és PB tagságát, majd október 29-én a Szovjetunióba
furaila, 2018. február 06. kedd, 07:12
Lassú szárnyon
Áprily Lajos

Lassú szárnyon

Uram, a két szárnyam nehéz,
hozzád emelkedni ma nem mer.
Ne bilincselj meg és ne bánts
nagy súlyoddal, a félelemmel.

Te nagy völgyedben ne legyek
énekre béna, hitre gyáva.
Úgy kapaszkodjam, Kéz, beléd,
mint kicsi koromban anyámba.

Hívott erőseid dalos
lakomáján mindig ne késsem.
Kapudtól ne térítsen el
utat veszítő szédülésem.

Viharszeles mélyed felett
meredekedet bízva járjam,
sziklafalon hajnalmadár,
örömpiros legyen a szárnyam.

És hogyha mégis hullanék
sugaradban vagy sűrű hóban,
sohasem látott arcodat
láthassam egyszer, zuhanóban.
evavicus, 2018. január 17. szerda, 13:40
II. 1956 katonai története... saját kiegészítésekkel
szintén a földim volt... Vagy, mint 2005-ben SZÜLE ZSOLT, aki a XVIII. kerületi Polgári Kör vezetője lett. Őt 1983-ban ismertem meg, amikor mint fotóriporter képeket készített a családomról, kicsi gyerekeimről...Szüle Zsolt is akkor halt meg, amikor elmentem egy XVIII. kerületi polgári körös rendezvényre, ahol beszélni akartam vele! Nem tudtam, mert mire odaértem már kórházba szállították és pár nap múlva meghalt...Sokan meghaltak, mire rájöttem, hogy én valójában CÉLKERESZTBEN vagyok 10 éves korom óta és mindenki belekerül, akivel kapcsolatba kerülök.
Mindezt azért, mert HEGEDÜS ANDRÁSNAK a testvérét, HEGEDÜS ETELKÁT vette feleségül az egyik Bóna nagybátyám, akinek a portájára - már 1956 augusztusától - repülőgépről hullottak bálákba csomagolva azok a röpcédulák, melyek terjesztéséért a forradalom leverését követően 13 éves gyerekeket ítéltek több évi börtönbüntetésre! Sajnos, pont náluk nyaraltam és szemtanúja voltam, amint az egyik bála kiszakadt és szerte-szét keringtek a kis röpcédulák
furaila, 2018. január 06. szombat, 08:55
Tamási Lajos
Tamási Lajos

Ha azt hallod majd...

Ha azt hallod majd rólam egyszer,
hogy legszebb álmom megtagadtam,
s elmondanak mindennek, rossznak,
csak mosolyogj, mert jól tudod, hogy
az, aki voltam, az maradtam.

Följajdul a lomb is a szélben,
virágain vad keserűség,
de gyökere feszül a mélyben,
így kötöz engem kezem-lábam,
szívemet így fogja a hűség.

Ha elmennék messzire, s onnan
nem írnék, csak egy levelet sem,
s mondanák, hogy látod a hűtlen,
vágj szavukba csendesen, és
mosolyogj, te jól ismersz engem.

S utam véget érne, és a tenger
torlódva összecsap felettem,
s koromba fúlt napom kilobban,
úgy emlegess kérlek, ki egykor
tágra nyitott szemedben tükröződtem.

Te láttál engem, s jól tudod, hogy
milyen nehéz ragyogás vár rám,
mert ember voltam, ki hajóra
szállt, hogy egyszer kikössön végül,
valahol az igazság táján.
horvathzsoka, 2018. január 02. kedd, 08:15
Kassák Lajos: REQUIEM EGY ASSZONYÉRT
gyerek voltam
s íme most egyedül kell magasba emelnem
a gyűlölet és a szeretet zászlaját.
Nem voltak megbocsájthatatlan bűneim.
De tudtam
mindazért amit tettem és nem tettem
a saját tüzemben kell elégnem.
Aludj aludj én csöppségem
dúdolta anyám a bölcsőm felett.
A mécses vérző lángja
megvilágította a falakat
amiken fekete árnyak imbolyogtak
nyitvatartották a szemem
és bekúsztak a szívembe.
Menekülni szerettem volna
s a permetező korom
elzárt előlem minden utat.
Ilyen volt gyerekkorom
s most három elhagyott gyerek sírt utánunk.
És mi csak mentünk
mentünk.
Háborúkkal és forradalmakkal találkoztunk
úgy sejtettük
egy kiengesztelhetetlen szörnyeteg
él valahol a sárga ködök megett
és tüskefogaival
fekete holdas körmeivel
gyötör bennünket folyvást.
Megkínzottak és meggyalázottak lettünk
mint Dosztojevszkij regényalakjai.
Feleségem volt az én áldozatra kész
marcyt, 2017. december 27. szerda, 08:37
Szép gondolatok...
onnan vissza hozna még

Ülsz most csillagok tövén, s könnyed pereg
Értem, hogy enyhítsd vele megárvult életem.
De jó lenne veled ott fent lenni már
S nyílna értünk itt lenn sokvirágú

Hogy ki voltam neked már nem mondhatod
S hogy ki voltál nekem már nem hallhatod
utam nélküled szakadék szélén vezet.
Most lépést vétek,hogy veled legyek

Csáji Lajos


Magam sem tudom.

Hogy ki vagyok magam is kutatom.
Bár nevem,korom, nemem,
Meg van az adatlapomon.
Hogy kerültem ide? Talán érdekes

Éltem kis faluban,de legtöbbet tanyán,
Kis diák csak ősszel voltam
S tavasszal talán.
Felnőtt fejjel végeztem el minden iskolám.

Határőr voltam negyven éven át
Fegyverrel védtem népet és hazát.
Két gyermeket neveltünk tisztességesen.
Három unokának örvendezhetek

Most azon fáradozom hogy bemutatkozom,
Ennél többet magamról nem is mondhatok
Boldoggá tesz
dorotea55, 2017. július 28. péntek, 18:58
Képek, videók
köröm minta.jpg
dnemethk
2017. december 30. szombat, 16:23
Egy éves koromban.jpg
katalinkohut
2017. július 02. vasárnap, 03:09
Vérrel és korommal 01.jpg
chillik
2017. május 25. csütörtök, 06:37
Vérrel és korommal 02.jpg
chillik
2017. május 25. csütörtök, 06:37
Vérrel és korommal 03.jpg
chillik
2017. május 25. csütörtök, 06:36
Vérrel és korommal 04.jpg
chillik
2017. május 25. csütörtök, 06:36
Vérrel és korommal 05.jpg
chillik
2017. május 25. csütörtök, 06:35
Vérrel és korommal 06.jpg
chillik
2017. május 25. csütörtök, 06:35
Vérrel és korommal 07.jpg
chillik
2017. május 25. csütörtök, 06:35
Vérrel és korommal 08.jpg
chillik
2017. május 25. csütörtök, 06:34
Vérrel és korommal 09.jpg
chillik
2017. május 25. csütörtök, 06:33
az _én koromban_már....jp
2kovijuli
2017. április 30. vasárnap, 15:27
kézmosás
orban47
2016. október 05. szerda, 18:55
kézmosás, a hordónál
orban47
2011. június 14. kedd, 17:22
Kézmosás cica módra.gif
csalogany13
2010. október 23. szombat, 10:14
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.