Regisztráció  Belépés
2017. október 24. kedd | 43. hét | 297. nap | 11:43 | Salamon
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Anhedónia
Orvosi értelemben anhedóniáról akkor beszélünk, amikor valaki elveszíti a korábban számára örömöt okozó tevékenységek iránti érdeklődését és az azokban lelt örömérzetét. Ez az állapot nagyon gyakran depressziós betegeknél alakul ki, az örömtelenség, kiüresedés a depresszió meghatározó tünete, és jelentősen rontja a betegek életminőségét.

E tünet kialakulását illetően hasonlóan összetett folyamatról beszélhetünk, mint a depresszió egészének esetében. Egyes feltevések szerint az agy jutalmazó rendszere sérül, így a betegek nem képesek örömöt érezni akkor, amikor teljesítenek egy feladatot vagy elérnek egy célt. Az örömérzet hiányában pedig az érdeklődésük is csökken. Egy másik elképzelés szerint nem az örömérzés kialakulásával van a baj, hanem ennek az érzetnek a hosszú távú fenntartásával. A beteg tehát pillanatnyilag örül, azonban ez az érzés nagyon gyorsan elmúlik, és ezért veszíti el az érdeklődését egyes tevékenységek végzésében.

Egy harmadik elmélet szerint a probléma a napi (cirkadián) bioritmus felborulásában keresendő. A cirkadián ritmus eltolódása sok más mellett alvászavarhoz és depresszióhoz is vezet. A depresszió során érzett örömtelenség mértéke pedig szorosan összefügg a napi bioritmus zavarának mértékével. Nem könnyű, de lehet kezelni!

Az anhedónia a depresszió egyik legnehezebben kezelhető tünete. A gyógyszerszedés megkezdését követően is sokáig fennállhat, ami oda vezet, hogy a betegek nem érzik a gyógyulás jeleit, még akkor sem, ha a többi tünetük jelentősen javul. Ez azzal magyarázható, hogy a legtöbb antidepresszív szer viszonylag lassan éri el az örömképesség javulását. Az SSRI szerekhez képest ebből a szempontból előrelépést jelentettek a dopaminerg, vagy kettős hatású szerek. Továbbá, a fent említett, eltolódott cirkadián ritmus - örömtelenség összefüggést támaszthatja alá az a kutatás, miszerint a napi bioritmus gyógyszeres helyreállításával viszonylag gyorsabban javul az anhedonia is.

A depressziós betegekre jellemző, hogy az átlagosnál fogékonyabbak a negatív érzésekre, könnyebben hangolódnak rá a szomorúságra, a kétségbeesésre és a reménytelenség érzésére. Hétköznapi nyelven ezt “sötét szemüveg" hatásnak is nevezhetjük. Legújabb kutatások szerint a hangulatjavítók úgy hatnak, hogy “leveszik a sötét szemüveget", az agyi folyamatok különböző irányú rásegítésével.. Előfordulhat azonban, hogy nem csak a negatív, de a pozitív érzéseket is tompítják, a betegek által “érzelmi védőburok"-nak nevezett hatás alakul ki, ami egyéntől függően lehet akár előnyös, de hátrányos is, amit az egyénre szabott antidepresszív terápia megválasztásában a pszichiáterek figyelembe vesznek. Fontos, hogy ezt az egyébként vitatott, és bizonytalan jelentőségű mellékhatást elkülönítsük az anhedóniától, mert két teljesen különböző dologról van szó. Vannak adatok, miszerint a biológiai napszaki ritmust visszaállító gyógyszerek mellett ez az érzelmi tompaság ritkábban alakul ki. ami a fent említett, anhedóniára gyakorolt pozitív hatásal együtt segíthet a depressziós betegek életminőségének javításán.


A depresszió legalattomosabb tünete: az anhedónia - 1. rész
Ahogyan A depresszió felismerése orvosi szemmel című cikkünkből is kiderül, a depresszió hangulati tünetei melletti, másik fő tünetcsoportját az érdeklődés és az örömképesség csökkenésével kapcsolatos jelenségek alkotják. Az örömképesség csökkenését/hiányát idegen szóval anhedóniának nevezzük. Az örömre való képességet, a motivációt, az érdeklődést, az energiával való feltöltődöttséget, a tettrekészséget, az optimizmust és más hasonló pozitív jelenségeket összességükben pozitív érzelmeknek, pozitív funkcióknak nevezzük. A pozitív érzelmek/funkciók depresszió esetén csökkennek vagy hiányoznak, és ezek visszanyerése kulcsfontosságú a gyógyulás eléréséhez.
A munka, a családi és a társas kapcsolatok területén egyaránt észlelni lehet a pozitív érzelmek hiányát, mégis sokszor kevés figyelmet fordítunk erre. Hajlamosak vagyunk hozzászokni, mintha ez nem is a depresszió tünetcsoportja lenne, hanem személyiségünk része. Ezért alattomos ez a tünetcsoport. Első látásra nem tűnik súlyosnak, ám hosszú távon súlyosan veszélyezteti a testi egészséget is, a depresszió visszatérését okozhatja, a mindennapi tevékenységeket akadályozza, teljesítménycsökkentő és kapcsolatromboló, tönkreteheti az egyén egzisztenciáját. A klinikai vizsgálatokból kiderül, hogy a hangulatzavarok kardiovaszkuláris kockázatát nem elsősorban a nyomott hangulat, hanem a pozitív érzelmek hiánya, az anhedónia jelenti. Bizonyos szívbetegeknél például az anhedónia a halálos kimentelű infarktus várható kockázatát ugyanúgy két és félszeresére növeli, mint az attól független, ismert rizikótényező, a cukorbetegség.
Természetesen nagyon fontos, hogy elkülönítsük: vajon a depressziót megelőzően, amikor még teljesen jól éreztük magunkat, amikor jól mentek a dolgaink és szinte ,,más emberek" voltunk, akkor is hordoztuk-e ezeket a tulajdonságokat? Mert ha nem, akkor jogosan várhatjuk el a kezeléstől, hogy térjen vissza a betegséget megelőző érdeklődésünk a dolgok iránt, képességünk arra, hogy örömet érezzünk, térjenek vissza régi motivációink és energiaszintünk.
Az örömérzet hiánya egy ördögi kör része, amit egy példával világítunk meg. A depresszió velejárójaként a beteg energiaszintje csökken, ezáltal minden nehezére esik, csökken a motivációja például arra, hogy vacsorát főzzön a családjának, nem érzi az ételkészítés közbeni örömöt, nem érzi az ízeket, nem képes örülni a család pozitív visszajelzéseinek, amelyek ezért tovább csökkennek, és így zárul a kör, hisz tovább csökken a motivációja, mert kezd mindent értelmetlennek érezni. Az örömtelenség tehát hosszú távon az élet értelmetlenségének érzéséhez vezet. A családi és társas kapcsolatok menthetetlenül leépülnek. Képzeljük el ugyanezt konkrétan egy munkahelyen vagy egy vállalkozás irányításában, és rögtön láthatjuk az anyagi-egzisztenciális következményeket is.
ennmary, 2017. június 18. vasárnap, 21:01
Címkék: Ahogyan, korábban számára, azokban lelt, állapot nagyon, depresszió meghatározó, betegek életminőségét,
Kommentek
Október 23. - Soltész Miklós: a szabadságunkat őriznünk kell!
visszahívták a szovjet hadsereget és a forradalmunkat ellenforradalomnak hívták, majd a nyolcvanas évek második felében "sajnálatos októberi eseményeknek", a rendszerváltozás hajnalán pedig népfelkelésnek, de forradalomnak és szabadságharcnak sohasem - sorolta.

Velük szemben ott voltak milliók, akik tűrtek, szenvedtek és nyomorogtak. Százezrek, akik elhagyták az országot - tette hozzá.

Soltész Miklós hangsúlyozta: azokkal együtt ünnepelhetünk, akik bocsánatot kértek, akik megbánták bűneiket, ahogyan azokkal is, akik belátták a szörnyűséges eszme, a kommunizmus és a szocializmus világméretű pusztításait. Nincs azonban mit tárgyalni és nem lehet közös ünnep az olyanokkal, mint Apró Antal, aki élete utolsó pillanatáig sem bánta meg a halálos vagy súlyos ítéleteket, tagadta a forradalmat, mint Havas Szonja, aki "fasiszta ellenforradalmi puccsot" emleget még most is.

Az államtitkár azt mondta: nincs közös ünnep Szanyi Tiborral és elvtársaival, aki maga is "zárójelbe tette az ünnepet". És nincs
velemenyezd, 2017. október 23. hétfő, 12:52
Nektek melyik csodás természeti képződmény tetszik?
A facebookon büntetlenül üzemeltetnek különféle perverz csoportokat, média szabadságot élveznek a latrok, bűnözők. Tegnap olyan csoportra figyeltem fel, aminek az a címe, hogy dugjunk meg minél többet. Aláírva, persze csak lányokat. Miért nem egymást gyalázzák lyukként a férfiak, ahogyan eddig is tették, igaz, hogy azelőtt a börtönökben, nem voltak szabadlábon ennyien. A szólásszabadság az igazság kimondását jelenti, nem a bűnözők és perverzek tetteivel való dicsekvéseket, felhívásokat. Ennyi a férfiakról, illetve én úgy mondom, hogy férfi külsőben látható perverzekről. Még ki tudja, miket művelnek a legnagyobb titokban, melyekről csak a falak beszélhetnek. A pornófilmek is csak azért voltak, hogy még jobban állat szint alattivá tegyék őket, mert őket szolgániuk kell a nőknek, vágyaikat, perverzitásukat, ki kell elégeíteni a lyukat nem fúrókat, hogy érthetetlen módon az asszonyok megtartsák a jól élő és gondtalan rétegét az aljanépnek.
katalinkohut, 2017. október 23. hétfő, 08:51
Nektek melyik csodás természeti képződmény tetszik?
Valóban nem képződmény a női nemi szerv, hanem a miénk, a testünk intim része, mi rendelkezünk vele. S mivel intim, a vele kapcsolatos titkokról szinte az emberiség - pár keleti és más nagy költőt leszámítva - szinte soha nem beszélt.

Mivel nem voltál tinilány, nem ismered őket, csak kírülről láttad őket. Szertelenek és bármire képesek, amikor szerelmesek, ezt nevezik rózsaszínű ködnek, amiben élnek ilyenkor. A lányok védelemre szorulnak, s ezt első és másodsorban is az apának,rokonoknak kell megadniuk. Védelem kell a férfiak ellen, mert elég egyetlen nemi erőszak ahhoz, hogy egy életre megsérüljenek. A szívük összetörik, annyira megsérülnek, hogy később a szerelmüknek nem tudják helyesen átadni magukat, nem tudnak szabadon szerelmeskedni, egész életükben a szégyen kíséri őket. A lányok követik a divatot is, különösen most, hogy szégyen a szűzesség már tizenéves korban, nem tudják, nem képesek felfogni, mit tesznek, ehhez is a szülői, különösen apai segítségre van szükség. Bebeszélték a
katalinkohut, 2017. október 23. hétfő, 08:34
Fodor József: Esős ősz . . .
Fodor József:

Esős ősz . . .

Amikor sétálsz hazafelé zsebretett
kézzel, vigyázva, hogy csigaházra
ne lépj, és bámulsz inkább lefolyóba,
pocsolyába, nem nézed végig,
ahogyan az ősz kirabolja a fákat,
és gondolsz mindenfélére,
hogy miért nem tudsz te is olyan
kitartó lenni, mint a jelzőtáblák,
miért nem állít meg téged
is valami, akár egy percre csak,
a buszmegállók helyett, és tudod,
mire hazaérsz, hiába nézel ki
az ablakon, már nem látod a Napot,
lekaparták az égről, akár egy
sorsjegyről, viszont láthatod,
ahogy a tej kávédban kavarog,
és várhatod, hogy eszedbe
jusson, amit elfelejtettél, mert
nem hívsz fel senkit telefonon,
úgysem tudnál nekik mit mondani,
és hiába a kávé, fázol, a radiátorra
teszed tenyered, megsimogatod,
mintha hűséges kutyád lenne,
s bár hallod kintről a kulcscsomó
zörgését, nem nyitsz ajtót,
mert tudod, csak az ősz az.
marcyt, 2017. október 23. hétfő, 07:48
Nincs Cím
azonnal futtok, ha benneteket sérelem ér. Abból meg van bőven, igaz? Benneteket megütnek, bántanak, aztán valahogy mindig kiderül, hogy mégsem úgy volt, vagy meg sem történt. Szeretitek színezni a dolgokat, színes társadalomban akartok élni. Nektek nem jó a keresztény, európai értékrend, nektek szép, új, szivárványos világ kell, ahol mindenki olyan, amilyen lenni szeretne. Ha férfi és nőként akar élni, hadd tegye, igaz? Mégis olyan nehezen fogadjátok el, hogy mi, a csendes többség nem úgy akarunk élni, ahogyan Ti elképzelitek. Ettől persze rögtön hisztirohamot kaptok, mert amúgy mit is képzelünk mi, jobboldali, konzervatív beállítottságú emberek, hogy ellentmondjunk nektek? És akkor jöttök a megbélyegzéssel: náci, fasiszta, kirekesztő, diktatórikus, elnyomók vagyunk, kormánypropagandisták, így tényleg fel kell szabadítanotok bennünket, a népet. Mert ti tudjátok, hogy a nép mit akar. Szabadságot, diktatúra helyett, igaz? Olyat, amiben azonnal lámpavasra lógatnátok, kibeleznétek, börtönbe vetnétek azokat, akik
menusgabor, 2017. október 22. vasárnap, 22:30
A harag elvakít
A harag elvakít

Mikor egy ember dühös, már nem képes többé tisztán látni. Nem vakítja-e el az izgalom az elmét ugyanúgy, ahogyan a füst a szemeket? Milyen keveset tanulhatunk azoktól, akik mindent csak a köd homályán keresztül látnak. Haragosan ne korholjunk senkit. A gyerekre ez teljesen hatástalan. Azt fogják gondolni ugyanis, hogy a szülők csak azért dorgálják meg őket, mert most mérgesek, és nem azért, mert valami rosszat tettek volna.

John Wesley
kalmanpiroska, 2017. október 22. vasárnap, 21:47
Mi lesz a halál után
Mi lesz a halál után?

Az emberek azt kérdezik: mi lesz a halál után? Erre így kell felelni: ha te nem csak szájaddal, hanem szívből mondod - legyen meg a te akaratod, ahogyan a földön, úgy a mennyben is - ez azt jelenti, ahogy ebben az ideiglenes létben, úgy az öröklétben is, neked gondolkodnod sem kell arról, mi lesz a halál után. Add át magad a mindenható akaratának, dicsőítve őt; tudván, hogy ő a szeretet - így hát mitől kellene félned? Krisztus haldokolva mondta: "Atyám! Rád bízom lelkemet!" Ha valaki ezeket a szavakat nem csak a szájával mondja, hanem tiszta szívből, akkor annak az embernek több nem kell.
Ha az én lelkem visszatér az atyához, akkor vele semmi, a legjobbon kívül, nem történhet.

Lev Tolsztoj
aranyag, 2017. október 22. vasárnap, 19:55
Szeretet
"A világ abból fogja tudni, hogy Krisztust követjük, ahogyan másokat szeretünk. Ezért abban a formában kell gyakorolnunk a szeretetet, ahogyan Isten határozza meg - őszintén, szolgáló szívvel, önzetlenül - nem a világ önző és érzéki módján, ahol csak az számít, hogy mi esik jól."

- Joshua Harris -
kalmanpiroska, 2017. október 22. vasárnap, 19:02
Képek, videók
Úgy, ahogyan te, Atyám,.j
katalin_53
2017. augusztus 04. péntek, 08:08
Hát ahogyan a csodák jönn
chillik
2016. szeptember 09. péntek, 05:31
Mint ahogyan ez a szentek
katalin_53
2016. július 03. vasárnap, 17:05
Ahogyan az anya vigasztal
katalin_53
2016. június 10. péntek, 09:58
?És ahogyan Mózes felemel
katalin_53
2016. május 23. hétfő, 18:01
Ahogyan a víz....jpg
pacsakute
2013. február 15. péntek, 07:25
ahogyanvan1.jpg
skorpiolilike
2010. június 19. szombat, 09:41
Ahogyan a viz.jpg
cserkata
2010. március 18. csütörtök, 08:32
Ahogyanavz.jpg
magdi06
2010. február 27. szombat, 07:17
Ahogyan van szemetek,
jakabgasparne
2009. december 04. péntek, 09:03
Ahogyan.......bmp
bongyi53
2009. május 16. szombat, 09:26
Olyan az ember, ahogyan
jakabgasparne
2009. március 14. szombat, 05:34
korábban kirepült tesó 2
margoboszi
2014. december 19. péntek, 20:34
Ott a napokkal korábban k
margoboszi
2014. június 23. hétfő, 20:57
Itt a napokkal korábban k
margoboszi
2014. június 23. hétfő, 20:57
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.