Regisztráció  Belépés
2017. augusztus 19. szombat | 33. hét | 231. nap | 15:08 | Huba
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Anhedónia
Orvosi értelemben anhedóniáról akkor beszélünk, amikor valaki elveszíti a korábban számára örömöt okozó tevékenységek iránti érdeklődését és az azokban lelt örömérzetét. Ez az állapot nagyon gyakran depressziós betegeknél alakul ki, az örömtelenség, kiüresedés a depresszió meghatározó tünete, és jelentősen rontja a betegek életminőségét.

E tünet kialakulását illetően hasonlóan összetett folyamatról beszélhetünk, mint a depresszió egészének esetében. Egyes feltevések szerint az agy jutalmazó rendszere sérül, így a betegek nem képesek örömöt érezni akkor, amikor teljesítenek egy feladatot vagy elérnek egy célt. Az örömérzet hiányában pedig az érdeklődésük is csökken. Egy másik elképzelés szerint nem az örömérzés kialakulásával van a baj, hanem ennek az érzetnek a hosszú távú fenntartásával. A beteg tehát pillanatnyilag örül, azonban ez az érzés nagyon gyorsan elmúlik, és ezért veszíti el az érdeklődését egyes tevékenységek végzésében.

Egy harmadik elmélet szerint a probléma a napi (cirkadián) bioritmus felborulásában keresendő. A cirkadián ritmus eltolódása sok más mellett alvászavarhoz és depresszióhoz is vezet. A depresszió során érzett örömtelenség mértéke pedig szorosan összefügg a napi bioritmus zavarának mértékével. Nem könnyű, de lehet kezelni!

Az anhedónia a depresszió egyik legnehezebben kezelhető tünete. A gyógyszerszedés megkezdését követően is sokáig fennállhat, ami oda vezet, hogy a betegek nem érzik a gyógyulás jeleit, még akkor sem, ha a többi tünetük jelentősen javul. Ez azzal magyarázható, hogy a legtöbb antidepresszív szer viszonylag lassan éri el az örömképesség javulását. Az SSRI szerekhez képest ebből a szempontból előrelépést jelentettek a dopaminerg, vagy kettős hatású szerek. Továbbá, a fent említett, eltolódott cirkadián ritmus - örömtelenség összefüggést támaszthatja alá az a kutatás, miszerint a napi bioritmus gyógyszeres helyreállításával viszonylag gyorsabban javul az anhedonia is.

A depressziós betegekre jellemző, hogy az átlagosnál fogékonyabbak a negatív érzésekre, könnyebben hangolódnak rá a szomorúságra, a kétségbeesésre és a reménytelenség érzésére. Hétköznapi nyelven ezt “sötét szemüveg" hatásnak is nevezhetjük. Legújabb kutatások szerint a hangulatjavítók úgy hatnak, hogy “leveszik a sötét szemüveget", az agyi folyamatok különböző irányú rásegítésével.. Előfordulhat azonban, hogy nem csak a negatív, de a pozitív érzéseket is tompítják, a betegek által “érzelmi védőburok"-nak nevezett hatás alakul ki, ami egyéntől függően lehet akár előnyös, de hátrányos is, amit az egyénre szabott antidepresszív terápia megválasztásában a pszichiáterek figyelembe vesznek. Fontos, hogy ezt az egyébként vitatott, és bizonytalan jelentőségű mellékhatást elkülönítsük az anhedóniától, mert két teljesen különböző dologról van szó. Vannak adatok, miszerint a biológiai napszaki ritmust visszaállító gyógyszerek mellett ez az érzelmi tompaság ritkábban alakul ki. ami a fent említett, anhedóniára gyakorolt pozitív hatásal együtt segíthet a depressziós betegek életminőségének javításán.


A depresszió legalattomosabb tünete: az anhedónia - 1. rész
Ahogyan A depresszió felismerése orvosi szemmel című cikkünkből is kiderül, a depresszió hangulati tünetei melletti, másik fő tünetcsoportját az érdeklődés és az örömképesség csökkenésével kapcsolatos jelenségek alkotják. Az örömképesség csökkenését/hiányát idegen szóval anhedóniának nevezzük. Az örömre való képességet, a motivációt, az érdeklődést, az energiával való feltöltődöttséget, a tettrekészséget, az optimizmust és más hasonló pozitív jelenségeket összességükben pozitív érzelmeknek, pozitív funkcióknak nevezzük. A pozitív érzelmek/funkciók depresszió esetén csökkennek vagy hiányoznak, és ezek visszanyerése kulcsfontosságú a gyógyulás eléréséhez.
A munka, a családi és a társas kapcsolatok területén egyaránt észlelni lehet a pozitív érzelmek hiányát, mégis sokszor kevés figyelmet fordítunk erre. Hajlamosak vagyunk hozzászokni, mintha ez nem is a depresszió tünetcsoportja lenne, hanem személyiségünk része. Ezért alattomos ez a tünetcsoport. Első látásra nem tűnik súlyosnak, ám hosszú távon súlyosan veszélyezteti a testi egészséget is, a depresszió visszatérését okozhatja, a mindennapi tevékenységeket akadályozza, teljesítménycsökkentő és kapcsolatromboló, tönkreteheti az egyén egzisztenciáját. A klinikai vizsgálatokból kiderül, hogy a hangulatzavarok kardiovaszkuláris kockázatát nem elsősorban a nyomott hangulat, hanem a pozitív érzelmek hiánya, az anhedónia jelenti. Bizonyos szívbetegeknél például az anhedónia a halálos kimentelű infarktus várható kockázatát ugyanúgy két és félszeresére növeli, mint az attól független, ismert rizikótényező, a cukorbetegség.
Természetesen nagyon fontos, hogy elkülönítsük: vajon a depressziót megelőzően, amikor még teljesen jól éreztük magunkat, amikor jól mentek a dolgaink és szinte ,,más emberek" voltunk, akkor is hordoztuk-e ezeket a tulajdonságokat? Mert ha nem, akkor jogosan várhatjuk el a kezeléstől, hogy térjen vissza a betegséget megelőző érdeklődésünk a dolgok iránt, képességünk arra, hogy örömet érezzünk, térjenek vissza régi motivációink és energiaszintünk.
Az örömérzet hiánya egy ördögi kör része, amit egy példával világítunk meg. A depresszió velejárójaként a beteg energiaszintje csökken, ezáltal minden nehezére esik, csökken a motivációja például arra, hogy vacsorát főzzön a családjának, nem érzi az ételkészítés közbeni örömöt, nem érzi az ízeket, nem képes örülni a család pozitív visszajelzéseinek, amelyek ezért tovább csökkennek, és így zárul a kör, hisz tovább csökken a motivációja, mert kezd mindent értelmetlennek érezni. Az örömtelenség tehát hosszú távon az élet értelmetlenségének érzéséhez vezet. A családi és társas kapcsolatok menthetetlenül leépülnek. Képzeljük el ugyanezt konkrétan egy munkahelyen vagy egy vállalkozás irányításában, és rögtön láthatjuk az anyagi-egzisztenciális következményeket is.
ennmary, 2017. június 18. vasárnap, 21:01
Címkék: Ahogyan, korábban számára, azokban lelt, állapot nagyon, depresszió meghatározó, betegek életminőségét,
Kommentek
Zenei Hangok Mint Energia És Energiavámpírok
nemi-csakra, köldök-csakra, szív-csakra, torok-csakra, homlok-csakra éskorona-csakra. Az anyaméh megfelelő feltételei mellett ezeknek a csakráknak az energiaátalakítása következtében jön létre az a fajta anyagi test, mellyel a lélek be­teljesítheti anyagi vágyait, amik ezután különböző tettekben nyilvánulhat­nak meg. Más szóval, a lelki energia az anyagi energiával kapcsolatba lépve koncentrá­lódik e hét energiaörvény vagy csakra körül.

Ezek a csakrák energiát sugároznak ki, csakúgy, mint ahogyan egy tóba do­bott kő körül hullámok alakulnak ki. Vibrációik oly módon befolyásolják az anyagi energia hasonló rezgésszámú ré­szeit, hogy az élőlény vágyainak betelje­sítésére alkalmas anyagi testté formáló­dik. A test nem ölthet formát mindaddig, amíg a megteremtett alkotórészek, vagyis az elemek, az érzékek, az elme és a termé­szet kötőerői nincsenek együtt jelen. Ez a folyamat lényegileg megegyezik azzal, ahogyan Brahmá az anyagi univerzum bolygóinak megteremtésekor az anyagot energiahullámok
eposz, 2017. augusztus 19. szombat, 00:02
Vers
Bajtai András - Ráérsz még

ráérsz még meglocsolni a virágot,
enni adni a macskának,
elolvasni az újságot,
most inkább gyere ki velem az erkélyre,
ilyet még úgysem láttál,
nézd az este posztereit a falakon,
vagy a kisfiút, aki neked firkál a járdára,
a szomszédot, ahogyan felemeli majd
melléteszi a telefonkagylót,
vajon ki hívhatta, és milyen lesz,
amikor majd minket keres az Úristen,
most inkább ne törődj ezzel,
hallgasd, ahogy kicsöng az este,
nézd a sok apró villanást a betonon,
neked dobálja érméit a sötét,
és neked árusítja ki fényét a nap,
vegyél belőle nyugodtan,
tegyél félre az éjszakára is,
mert sötétebbek és hidegebbek errefelé az éjjelek, mint megszoktuk, és ne félj, ha lemegy a nap,
és köd kapaszkodik a villanylámpákra, bármikor megfoghatod a kezemet,
ha akarod, és ne ijedj meg, ha ablakodon kopogtat a telihold,
nem akar bántani, nézd a felettünk tovaúszó felhők
karavánját, vagy
kirscha, 2017. augusztus 18. péntek, 23:01
Barcelonai gázolás - Fidesz-KDNP: a bevándorlással együtt a terror Európába költözött
kérdésre megerősítette: a Fidesz-KDNP képviselői nem vesznek részt a hétfői rendkívüli parlamenti ülésen. Sajnálatosnak nevezte, hogy az ellenzék a devizahiteleseket használja fel egy ilyen ülés "összerángatására" csupán annak érdekében, hogy "a CEU-t, Soros György egyetemét védjék, és ezt az ügyet megpróbálják megint napirendre venni". "Mivel ezek nem valós kérdések, és semmi aktualitása nincsen, ezért mi nem fogunk részt venni az ülésen" - mondta, hangsúlyozva ugyanakkor azt, hogy a devizahiteleseket, ahogyan eddig, továbbra is segítik.

Arra a felvetésre, hogy a Magyar Nemzet úgy tudja, diplomaták kormányzati "sorvezetőt" kaptak, amely szerint Soros Györgyöt mindenképpen meg kell említeniük augusztus 20-ai beszédükben, a KDNP-s politikus úgy reagált: nem tud ilyen "sorvezetőről". Ugyanakkor szerinte Szent István Magyarországa és Soros György egész Európában erőltetett elképzelése egyértelműen szemben áll egymással, ezért nem mesterkélt erről beszélni augusztus 20-án.

Az MSZP és a Jobbik esetleges
velemenyezd, 2017. augusztus 18. péntek, 12:32
Magyar zenész a Weather Report előtt tisztelgő nemzetközi csapatban
"A produkció a Weather Report egykori zseniális billentyűse, Joe Zawinul emléke előtt tiszteleg, a zenész tíz évvel ezelőtt halt meg. Az ötlet Zawinul menedzserétől, Peter Guschelbauertől származott, a zenekart az ő kérésére az ismert norvég basszusgitáros, Per Mathisen szervezte össze" - mondta Mogyoró Kornél az MTI-nek.

Az Oslóban és Bécsben élő Per Mathisen a dzsessz számos világsztárjával játszott együtt az elmúlt több mint két évtizedben, közöttük volt Bill Bruford, Terje Rypdal és Gary Thomas. Mathisen annak az Alex Acunának a mentoráltja, aki 1975-től 1978-ig volt a Weather Report ütőhangszerese és dobosa. A norvég basszusgitáros három ismert osztrák zenészt - Gerald Preinfalk szaxofonost, Paul Urbanek billentyűst és Herbert Pirker dobost - hívott a Heavy Weatherbe, az ütőhangszeres pedig Mogyoró Kornél lett, az Amerikában élő dobos, Borlai Gergő ajánlására.

"Tízéves koromban hallottam először az akkor már nem létező Weather Reportot, amely kamaszkorom meghatározó zenekara lett és a mai
velemenyezd, 2017. augusztus 18. péntek, 11:51
Semjén: minden magyart meg kell védenünk, bárhol él a világban
tavaly a díjat zömmel olyanok kapták, akiket Romániában üldöznek és joginak álcázott magyarellenes lépésekkel támadják őket, mert a magyar nemzet emblematikus képviselői. Szerinte ez a tendencia nem ért véget, ezért a díjazottak közül külön szólt Horváth Annáról, Kolozsvár volt alpolgármesteréről, akit szerinte "egyfajta vértanúságot szenvedett", és "nyilvánvalóan koncepciós, mondvacsinált, nevetséges, aljas magyarellenes támadás" áldozata lett.

Hangsúlyozta: a magyar állam nem engedi el a kezét, ahogyan egyetlen nemzetrésznek és magyarnak sem, akit azért üldöznek, mert magyar.

A miniszterelnök-helyettes szerint a Külhoni Magyarságért Díj annak a szimbóluma, hogy elszakíthatatlan egymástól az anyaországi és a külhoni magyarság. Hangsúlyozta: a külhoni magyarság felelős magáért, a többi elszakított nemzetrészért és az egyetemes magyarságért is, míg a magyar államnak az egyetemes magyarság megmaradása érdekében büszkének és erősnek kell lennie, valamint biztosítania kell a forrásokat az identitás
velemenyezd, 2017. augusztus 18. péntek, 11:51
Elveszett és megtaláltatott
tanít, hogy kérjünk, mert csak így tudja meghallgatni imádságainkat. Ez áldásaink forrására emlékeztet. Arra az imádságomra, hogy ne tévedjek el, nemmel válaszolt, de csak azért, hogy gazdagon megáldjon: Li csak így találhatott meg.
Gondoljunk arra, hogyan hozta ki az Úr Izráelt Egyiptomból, mert csak így vihette be Kánaán földjére! Azért tévedtem el, hogy megtalálhasson! Sohase felejtsük el, hogy néha az a legnagyobb kegyelme, ha valamit nem tesz meg. Azért mond nemet, hogy úgy mondhasson igent, ahogyan el sem tudjuk képzelni. Mindig kegyelmesen bánik velünk. Minden cselekedete szeretetből fakad.
Miután a fentieket megírtam, az alábbi, sokkal elképesztőbb történetet kaptam Brena Foltz-tól Princetonból. Életében először vett részt sziklamászáson:

Amilyen gyorsan csak tudtam, felfelé kapaszkodtam a sziklán, és eltökéltem, hogy ,,arcomat, mint a kovát" a csúcs felé fordítom. Kis idő múlva egy nehéz peremhez értem, és lihegő kapaszkodásom hirtelen abbamaradt. Egyszerre túlságosan
kalmanpiroska, 2017. augusztus 18. péntek, 10:58
Lélekmentés
eltévelyedik az igazságtól, és megtéríti őt valaki, Tudja meg, hogy a ki bűnöst térít meg az őtévelygőútjáról, lelket ment meg a haláltól és sok bűnt elfedez." (Jak 5,19-20) valóban ijesztően torz képet mutatunk mint egyház és mint az egyház tagjai. Ne értsük félre: Krisztus egyháza jövendője felől semmi kétségem nincs, mert igaz, amit Jézus róla mond, hogy "a pokol kapui se vesznek rajta diadalmat." (Mt 16,18)

De ez nem azt jelenti, hogy egyes egyházak, gyülekezetek el ne tűnhessenek, mint ahogyan sok olyan Újtestamentumból ismert helyen, ahol valamikor élő gyülekezet volt, ma az iszlám uralkodik. Sokszor beteljesedett már a kétezer esztendős történelem folyamán, amit Jézus az efézusi gyülekezetnek mondott: "térj meg ..., ha pedig nem, hamar eljövök ellened, és a te gyertyatartódat kimozdítom helyéből, ha meg nem térsz." (Jel 2,5) - Ahhoz, hogy mi az igazságot hirdessük a világnak, az igazságtól eltévelyedetteknek: előbb újra hitelre méltóvá kell tennünk ezt az igazságot azáltal, hogy valóban
kalmanpiroska, 2017. augusztus 18. péntek, 09:54
Szó szerint: A mindennapi kenyér munkája, búzától a kenyérig
Szó szerint:

A mindennapi kenyér munkája, búzától a kenyérig, aratástól a sütésig
Ahogyan az eleink dolgoztak az ételért, a két kezük, verejtékük munkájával. Tisztelettel és alaposan, szívvel dolgoztak. Most megnézheted az aratástól kezdve, a kézi- és malmi őrlésen át a kenyérsütésig a mindennapi betevő kemény munkáit.

Tisztelet minden ősünknek!
koszegimarika, 2017. augusztus 18. péntek, 08:53
Képek, videók
Úgy, ahogyan te, Atyám,.j
katalin_53
2017. augusztus 04. péntek, 08:08
Hát ahogyan a csodák jönn
chillik
2016. szeptember 09. péntek, 05:31
Mint ahogyan ez a szentek
katalin_53
2016. július 03. vasárnap, 17:05
Ahogyan az anya vigasztal
katalin_53
2016. június 10. péntek, 09:58
?És ahogyan Mózes felemel
katalin_53
2016. május 23. hétfő, 18:01
Ahogyan a víz....jpg
pacsakute
2013. február 15. péntek, 07:25
ahogyanvan1.jpg
skorpiolilike
2010. június 19. szombat, 09:41
Ahogyan a viz.jpg
cserkata
2010. március 18. csütörtök, 08:32
Ahogyanavz.jpg
magdi06
2010. február 27. szombat, 07:17
Ahogyan van szemetek,
jakabgasparne
2009. december 04. péntek, 09:03
Ahogyan.......bmp
bongyi53
2009. május 16. szombat, 09:26
Olyan az ember, ahogyan
jakabgasparne
2009. március 14. szombat, 05:34
korábban kirepült tesó 2
margoboszi
2014. december 19. péntek, 20:34
Ott a napokkal korábban k
margoboszi
2014. június 23. hétfő, 20:57
Itt a napokkal korábban k
margoboszi
2014. június 23. hétfő, 20:57
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.