Regisztráció  Belépés
2018. május 26. szombat | 21. hét | 146. nap | 02:35 | Fülöp, Evelin
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Ne csak szeresd, ismerd is szülőföldedet!
Ne csak szeresd, ismerd is szülőföldedet! - jut eszembe ez a mondás, miután Beregszászi Balázs legújabb helytörténeti írását olvasom a június 4-én, vasárnap 11 órától a mosonmagyaróvári evangélikus templomból egyenes adásban közvetítendő mise kapcsán, melyen igét hirdet Kiss Miklós esperes.

Ebből az alkalomból az evangélikus krónikában május 21-én jelent meg a helyi levéltáros összeállítása"Bemutatkozik a Mosonmagyaróvár-Rajka-Hegyeshalom-Levéli Evangélikus Egyházközség" címmel, amely a város és a gyülekezet rövid ismertetését tartalmazza.

Mosonmagyaróvár Győr-Moson-Sopron megye legészakiabb városa, Ausztria és Szlovákia közelségében. A város 1939-ben, Moson és Magyaróvár egyesülésével jött létre. Korábban mindkét település Moson vármegye székhelye volt.
A névadó Moson, várispánság az István királyi vármegyerendszerben. Moson földvárat 1271-ben a cseh király feldúlta. Innentől a megmaradt Óvári vár vette át a ,,megyeszékhelyi poziciót". Magyaróvár a Pannoniai római limes Ad Flexum nevű erődített helye volt, a Duna mellett a Lajta csatlakozásánál. Magyaróvár 1354-től kiváltságolt mezőváros.

Magyaróváron élt Huszár Gál protestáns prédikátor 1554-től 1560-ig, aki iskolát és nyomdát is alapított. Emlékét emléktábla őrzi az evangélikus templomban és utcanév. Moson vármegye 1847-ben az utolsó rendi országgyűlésre gróf Széchenyi Istvánt, a legnagyobb magyart küldte. Ödön nevű fia magyaróvári lakos és díszpolgár is 1861-ben. Deák Ferenc is viselte Magyaróvár díszpolgári címét az 1867-es a kiegyezésért. Járt városunkban Kossuth Lajos is, 1848-ban toborzóbeszédet tartani.

1739-től van Magyaróváron kegyesrendi gimnázium. 1818-tól mezőgazdasági akadémia, amely ma egyetemi városi rangot ad. Mosonon és Magyaróváron áthaladt a régi Bécs-Budapest országút. Ma már az M1-es autópálya nyugatról határolja a várost. 1855-től van a Bécs-Budapest vasútvonal. Moson híres a Kühne gyárról. Magyaróvár, nyomdával, kórházzal, takarékpénztárral, múzeummal, országos kísérleti intézetekkel bírt. 1899-ben létesült a mai Mofém gyár elődje és 1913-ban a Lőporgyár, melynek a világháború utáni leszereléséből jött létre az Ipartelep.

A 20. századi tragédiák súlyos veszteségeket mértek a városra. A vesztett világháború miatt a megye területet vesztett, majd önállósága is megszűnt 1924-re. Magyaróvár megyeszékhelyből járási székhely lett. 1944 nyarán deportálták a város izraelita lakosságát, '45 után a német származásúakat telepítették ki. 1956-ban a magyar forradalom és szabadságharc alatt gyilkos sortűz volt a városban.

Minden nehézség ellenére, a városegyesítés tizenhatezres lakosságszáma mára megduplázódott; két történelmi belvárossal, új városközponttal és több városrészi övezettel.

A magyaróvári evangélikus gyülekezet, eredetileg Levél filiája volt.
A magyaróvári, mosoni, lucsonyi és halászi evangélikusokat tömörítő gyülekezet templomának építési lehetőségét Fischer Henrik magyaróvári polgár, 1855. évi végrendelete alapozta meg. Fischer Henrik magyaróvári házának értékét ajánlotta fel a templom építéséhez, de a gyülekezet is adományokat gyűjtött. A templomépítéshez a telket Magyaróvár, a Lajtán túli Újtelepen ingyen adta. A templom tervezője és építője Bendl Károly lucsonyi építőmester. A templom 1876-tól 1879-ig épült, felszentelésére 1884 június 8-án került sor.
A templommal már rendelkező, de továbbra is a levéli anyaegyházhoz tartozó ,,Magyaróvár-Moson-Halászi-i" evangélikus leányegyház tagjai 1910-ben határozták el anyaegyházzá való alakulásukat ,,Magyaróvár-mosoni ágostai leányegyház" néven. A hitközség a templom mögötti Lajta menti telket ingyen kapta a várostól, paplak építése céljára. A Magyar utca 33. szám alatti Magyaróvári Evangélikus Lelkészházat Hőnel Béla magyaróvári evangélikus vallású építész tervezte 1914-ben, aki egyébként a miklóshalmi és a rajkai evangélikus templomok tornyárt is építette. A lelkészház 1922 végére készülhetett el.

Az evangélikusok temetővel is rendelkeztek, amit a 20. század elején számoltak fel.
1922-ben az önálló gyülekezet első lelkésze Szűcs Sándor volt. 1953-tól Zámolyi Gyula. 1985 óta Kiss Miklós esperes végzi a gyülekezet lelkészi szolgálatát. Utóbbi kettő ,,Pro Urbe" díjazott.
Mosonmagyaróváron jelenleg körülbelül 1000 főnél is több evangélikus él, ebből kb. 300 fő aki tagsággal rendelkezik. Megközelítőleg 100-150 fő látogatja rendszeresen gyülekezeti alkalmakkor a templomot. 2006-tól az egyházközség esperesi székhely.
2003-ban az evangélikus gyülekezet támogatásával a templomkertben kapott helyet, a Trianon emlékkereszt.

A Győr-Mosoni Evangélikus Egyházmegyébe tartozó Mosonmagyaróvár-Rajka-Hegyeshalom-Levéli Evangélikus Egyházközséghez, a Mosonmagyaróvári anyaegyház és a három társegyház és még 17 járásbeli szórvány település tartozik.

Köszönjük Beregszászi Balázsnak ezt az újabb remek írást, aki nem csak szereti, de ismeri is szülőföldjét.Ezáltal pedig mi is átfogó képet kapunk a MI VÁROSUNKRÓL.
Javaslom eddig megjelent cikkeinek, tanulmányainak gyűjteményes megjelenését.
azenujsagom, 2017. május 30. kedd, 05:51
Címkék: Beregszászi Balázs, Kiss Miklós, Mosonmagyaróvár-Rajka-Hegyeshalom-Levéli Evangélikus Egyházközség, Mosonmagyaróvár Győr-Moson-Sopron, István királyi, Huszár Gál,
Kommentek
Föld napjára
torkollva,
fájón ott maradnak egyhuzamban
Szeretem minden nyomát én,
Hol őseink jártak, faragták Hazámat.
Megalakult legszebb ország,
mai neve szép Magyarország.
Oda tartoztunk mi is egykoron,
drága ember ezt ne vedd zokon.
Elvették a legszebb földeket
kiálltok a világba adjátok ide vissza.
Mert ez mind nekünk visszajár,
elmulasztott minden perc visszavág.
Egységben győzhet a szeretet dal,
hiszem és látom meglesz hamar.
Ott hol élsz, csókold a szülőföldedet
ő adott életet, kenyeret teneked!
Ám ne feledd testvéreidet sohasem,
ápolója légy a szét darabolt országnak!
Simogasd szeretettel anyaföldet ahol élsz.
s jusson eszedbe majd, kikért félsz.
Föld napján sem feledd, két kéz kell,
hogy boldogok együtt lehetünk megértésben!
Áldott szülőföldem Délvidék könnye,
ne zokogj ma, lesz még ennek értelme...
Határokon belül és kívül:Töröljétek a mát,
Hamis próféták szavát ne halljátok
koszegimarika, 2016. április 22. péntek, 16:19
Ideális úticélok a csillagjegyeknek
tartoznak.

Az alábbi helyeket ajánljuk belföldön: elsősorban Budapestet, és azon belül a budai hegyek látnivalóit, valamint sportrendezvényeket.

Az alábbi helységeket ajánljuk külföldön: Spanyolország, Arábia, Horvátország, Kassa, Köln, Toledo.Ha a Bika jegyében születettél:

Annak ellenére, hogy azt mondják: a Bika jegyű ember kényelmes, te mégis sokat utazol. Ha teheted, akkor vízen, vagy folyón utazol a legszívesebben. Határtalanul szereted szülőföldedet, a hazai írókat, a gazdasági könyveket és a szabad természetet. Ebben az évben akár üzleti, akár magánjellegű ügyeid is előfordulhatnak, amelyek külföldre szólítanak majd. Lehet ez banki ügy, lehet akár egy örökség rendezése kapcsán felmerült tárgyalás, de az is lehetséges, hogy a barátaidtól kapsz ajándékba, esetleg nászajándékba egy külföldi utat. Ha már házas vagy, akkor elsősorban az akciós utakat ajánlom figyelmedbe.
Ha hajlamos vagy a tengeri betegségre, tartózkodj lehetőleg a
lenke1964, 2015. szeptember 11. péntek, 19:28
Nem kaptok, mert nem kértek
négyzetmétert ott az út melletti árokban megtisztítani, és egy ragyogó szép virággal beültetve feldíszíteni már nem akarom.
Ősi bölcs mondás, hogy az ezer kilométeres út is egy lépéssel kezdődik. Ha elakarunk indulni a szeretet útján, akkor minden embert külön külön, és drága szülőföldem minden egyes négyzetméterét külön külön is kell szeretnem. Csak az egymás után sorjázó lépésem csordogáló folytonossága képes megálmodott célomhoz eljuttatni, nem lehet egyetlen lépést sem megspórolni. Ha szereted szülőföldedet melyből vétettél, kezd el szeretni a házad ablaka alatti kis kertedet, udvarodat, otthonod környékét, azt az utat, s annak mentét, mely testvéredhez vezet, szeresd, de ne plátói légiességgel, hanem tettekkel! Szeretetedből tettek fakadjanak, s lépted nyomán tűnjön el a sok száraz tavalyi gaz, s helyettük virág nyíljon azon a földön, melyet őseid is tapostak! Olyan könnyű szeretni az arc nélküli népet, de mihelyt személyes vonásai lesznek hőn szeretett nemzetünknek, megtorpanunk! Az a koldus mely
wegnerzs, 2014. február 16. vasárnap, 11:48
A földtörvény tervezetről hallottál már?
34!
Csak cinikusan kacarászok... :D
Tudod... nemrég lettem álságosnak titulálálva... Oszt közben te vagy az! :(
Donald nemztért való aggódása újszerű ás egyelőre - számomra - hiteltelen... Ez amolyan erőltetett, álságos, szoclib érzelemkeltés...
Nézzük sorjában:
- A zsebszerződések elkerülik a figyelmed (pedig a hatályos törvénybe ütközőek)
- A Simicska és egyéb fideszes földszerzések irritáltak... (pedig ők magyar állampolgárok)
- Az állami föladalap kezelés sem nyerte el a tetszésedet...
- A devizahitellel eljelzálogosított és banki tulajdonba került termőföldek miatt nem jajgatsz...
- stb.

Írod a kérdésed alatt:
" A tervezet 30 európai ország 508 millió állampolgára számára nyitja meg a földvásárlás lehetőségét. "
Még riogatásnak is gyenge! :D
A hitelesség látszatáért, legalább ilyen vehemnsen kellett volna az osztrák kormánnyal szembemenni a zsebszerződések miatti fenyegetőzéseiért... Hol is voltál akkor??

" Eladják a
geptop, 2013. június 19. szerda, 13:39
A Katolikus Biblia
földet, amelyet learatnak és haladj a nyomukban. Megparancsoltam szolgáimnak, hogy ne háborgassanak. S ha megszomjazol, menj oda a korsóhoz és igyál abból, amit a szolgáim telemertek."
Rut 2.10
Rut arcra borult és egészen a földig hajolt, aztán megkérdezte: "Hogy van az, hogy tetszésre leltem szemedben és - bár idegen vagyok -, ennyire szíves vagy hozzám?"
Rut 2.11
"Elbeszélték nekem - válaszolta Boász -, mi mindent tettél anyósodért férjed halála után: elhagytad apádat, anyádat, szülőföldedet és eljöttél egy néphez, amelyet azelőtt soha nem ismertél, sem tegnap, sem tegnapelőtt.
Rut 2.12
Jutalmazzon meg az Úr azért, amit tettél! Részesítsen bőséges jutalomban az Úr, Izrael Istene, akinek védőszárnyai alatt oltalmat találni ide jöttél."
Rut 2.13
"Szeretném, ha tetszésre találhatnék szemedben, uram! Megvigasztaltál és jó szóval fordultál szolgálódhoz, jóllehet még annyi sem vagyok neked, mint valamelyik szolgálód" - felelte.
Rut 2.14
Evés idején Boász odaszólt
korall44, 2010. október 28. csütörtök, 17:08
Idő és hely
szolgáim nyomában! 9 Legyen szemed a mezőn, ahol aratnak, és menj utánuk! Megparancsoltam a szolgáknak, hogy ne nyúljanak hozzád, és ha megszomjazol, menj az edényekhez, és igyál abból, amiből a szolgák merítenek. 10 Ruth arcra borult, a földig hajolt, és ezt mondta Boáznak: Hogyan nyerhettem el jóindulatodat, hogy pártfogásodba vettél, holott én idegen vagyok? 11 Boáz így válaszolt neki: Apróra elbeszélték nekem mindazt, amit anyósoddal tettél férjed halála után: hogyan hagytad el apádat, anyádat, szülőföldedet, és hogyan jöttél el egy olyan nép közé, amelyet azelőtt nem is ismertél. 12 Fizessen meg tetteidért az ÚR, legyen bőséges jutalmad az ÚRtól, Izráel Istenétől, akinek a szárnyai alá jöttél oltalmat keresni. 13 Az asszony pedig ezt mondta: Milyen jóindulatú vagy hozzám, uram, hiszen megvigasztaltál engem, és szívesen beszéltél szolgálóddal, pedig én még a szolgálód sem vagyok. IDŐ ÉS HELY
Ha learatod aratni valódat a mezőn, és ott felejtesz egy kévét a mezőn, ne menj vissza fölvenni. Ha levered
ile58, 2009. május 05. kedd, 15:35
Hoztam a mai horoszkópot......
lelkieket illeti. Kevesen értenek meg, de ebben talán te is ludas vagy.

Oroszlán
(július 23. - augusztus 22.)
A tavasz megtette hatását. Ennyi boldog Oroszlánt még nem látott a világ. Érdemes a családalapítás gondolatával foglalkozni azoknak, akik ezekben a napokban találtak társra. Ez nem véletlen. Útjukat szerencse kíséri. Legalábbis, ha hisznek a jótékony bolygók kozmikus erejében.

Szűz
(augusztus 23. - szeptember 22.)
Képes vagy arra, hogy akár szülőföldedet, akár hazádat tedd kritika tárgyává. Hogy a jobbítás szándéka vezet, és nem a "rosszakarat", azt az tudhatja, aki ismeri az alaptermészetedet. Mindig a legjobbat akarod, nem szeretsz hibázni, és arra törekszel, hogy azok se hibázzanak, akiket szeretsz. Más kérdés, hogy meddig szabad ebben elmenned, vagy megmaradnod.

Mérleg
(szeptember 23. - október 22.)
Terveiddel ellentétben a szép, békés vasárnapból nem lesz semmi, mert még nem csillapodtak le a kedélyek. Keress
szisszy83, 2009. március 29. vasárnap, 09:15
Képek, videók
Drága szülőföldem 30 km m
erzsob
2012. augusztus 31. péntek, 06:54
Fotó: Beregszászi Balázs
azenujsagom
2015. január 12. hétfő, 04:25
Száraz Miklós György - So
sanci81
2018. április 09. hétfő, 17:58
SZKT-Tóni -János-Miklós.j
agica2004
2018. február 18. vasárnap, 19:43
Vámos Miklós festményei
durcimarcika
2018. február 08. csütörtök, 17:53
Radnóti_Miklós_(1930). jpg
liliana01
2018. január 25. csütörtök, 20:23
szikszai miklosné.png
zsokica45
2018. január 06. szombat, 20:25
miklos névv.jpg
zsokica45
2018. január 02. kedd, 17:25
Szemere Miklósnak 01.jpg
chillik
2018. január 02. kedd, 05:32
Szemere Miklósnak 02.jpg
chillik
2018. január 02. kedd, 05:32
Szemere Miklósnak 03.jpg
chillik
2018. január 02. kedd, 05:32
Miklos
terezia1951
2017. december 08. péntek, 16:56
Boldog Névnapot Miklós
irmus
2017. december 06. szerda, 20:12
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.