Regisztráció  Belépés
2018. szeptember 26. szerda | 39. hét | 269. nap | 07:03 | Jusztina
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Modern és kortárs magyar képzőművészek alkotásaiból nyílt kiállítás Pozsonyban
A tárlat anyagát egy mosonmagyaróvári származású, Kaliforniában élő fizikus, Grüner György magángyűjteményéből állították össze. A több mint 120 darabos kiállítás egyedi metszetet mutat 23 modern magyar képzőművésznek az 1940-es és az 1990-es évek között készült alkotásaiból, köztük sok értékes és számos remekműnek tartott darabbal.

A tárlatot, amely Balog Zoltánnak, az Emberi Erőforrások miniszterének és Marek Madaric szlovák kulturális miniszternek a védnöksége alatt és támogatásával valósult meg, a szlovák kulturális tárca vezetője és Palkovics László, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) felsőoktatásért felelős államtitkára nyitotta meg.

Palkovics László köszöntőjében rámutatott: a tárlat arra is alkalmat nyújt, hogy a történelem egy szakaszának és magyar alkotók műveinek bemutatásával tovább bontsa a képzeletbeli falakat a két nép között, és így közelebb hozza őket egymáshoz.

Hasonlóan vélekedett Marek Madaric is, aki azt mondta: a kiállításnak politikai felhangja is van, a szlovákok és a magyarok közelségét és barátságát mutatja, valamint azt is, hogy a két nemzet képes és hajlandó egymás kultúrájának kölcsönös gazdagítására.

A kiállítás legkorábbi művei a háború után kibontakozó Európai Iskola nevű művészcsoport legelvontabb, absztrakt művészei közé tartozó Gyarmathy Tihamér, Lossonczy Tamás, Lossonczy Ibolya és Bálint Endre alkotásai. A gyűjtemény törzsanyagát az 1950-es évek és az 1970-es évek eleje között pályájukat kezdő művészek, az úgynevezett Iparterv-generáció tagjai, köztük Keserü Ilona, Hetey Katalin, Konok Tamás, Maurer Dóra, Gáyor Tibor, Fajó János, Deim Pál, Nádler István, Hencze Tamás, Bak Imre, Haraszty István, Hopp-Halász Károly, Birkás Ákos, Rákóczy Gizella és Matzon Ákos munkái jelentik. A kiállítás legújabb darabjai a múlt évszázad kilencvenes évei utáni új törekvéseket mutatják be, ezek Wolsky András, Haász Katalin, Bolygó Bálint és Benedek Barna alkotásai.

A tárlat május végéig lesz megtekinthető.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2017. március 16. csütörtök, 18:34
Címkék: Grüner György, Balog Zoltánnak, Emberi Erőforrások, Marek Madaric, Palkovics László, Emberi Erőforrások Minisztériuma,
Kommentek
NKA 25 - Fiatal képzőművészek munkái az NKA Fesztiválhajón
Az NKA idén ünnepli alapításának negyedszázados évfordulóját; a jeles esemény alkalmából a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. (MANK) a 25. életévüket 2018-ban vagy 2019-ben betöltő képző- és iparművészek műveiből rendez kiállítást. A meghirdetett pályázatra jelentkezők közül szakmai bíráló bizottság választotta ki azt a tizenkét alkotót, akik műveit a fesztiválhajón mutatják be - közölte az MTI-vel a MANK.

Az NKA Fesztiválhajó szeptember 24-én 10, 12 és 14 órakor fog elindulni a Jászai Mari téri 7-es kikötőből, az érdeklődők így városnézéssel egybekötve tekinthetik meg Ágoston Kristóf, Bilak Krystyna, Dóra Ádám, Farkas Gabriella, Gerber Márton László, Kalán Viktória, Kelemen Bíborka, Klájó Adrián, Nagy Dániel, Pertics Flóra, Süttő Anikó és Tüdős Anna munkáit.

Az Orgován Kinga által rendezett kiállítás megtekintése, illetve a sétahajózás ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött az nkahajo@alkotomuveszet.hu címen.

A 25 év, 25 nap, 25 esemény fesztivál részletes programja a
velemenyezd, 2018. szeptember 19. szerda, 14:42
Budapest Ritmo - Idén a roma kultúra áll a középpontban
legjobb világzenei albumának díját elnyerő mali Trio Da Kali, amelynek dalai a griot kultúrába vezetnek el, balkán rezesek élén mutatja be produkcióját Ekrem Mamutovic szerb trombitás, zenél továbbá a hipszter folkot képviselő szlovén Sirom és bemutatja szettjét a népzenét az elektronikus zenével mixelő berlini Dj Ipek. Ezen a napon lesz a Parasztok Atmoszférában című produkció is, a mai harmincas generáció népzenészei (Buda Folk Band, Erdőfű) indie-elektronikus zenészek (például Gustave Tiger) és képzőművészek közös projektje, amely az avantgárd és a népzene párhuzamosságára épül.

A zárónapon, október 7-én vasárnap Roma Ritmo címmel rendeznek estet az elmúlt három évtized nagy hazai vokális cigányzenei hangjainak közreműködésével. Weyer Balázs elmondta: a mintegy harminc fellépőt felvonultató program az oláh cigányzene kincseit mutatja be az ének, a tánc és az ütőhangszerek köré építve, az Ando Drom, a Romengo, a Kanizsa Csillagai, a Khamoro, a Ternipe, a Romano Drom, Miczura Mónika közreműködésével. A
velemenyezd, 2018. szeptember 18. kedd, 17:11
Kulturális örökség napjai - Temetői sétákkal várja a látogatókat a NÖRI
síremlékeit.

Az Akiket feledésre ítéltek című sétán az Új köztemető legtávolabbi zugában, a 301-es parcella mellett felépített modern látogatóközpontba kalauzolják a szervezők az érdeklődőket, akik a nemzeti gyászpark kialakulását, az ott elhunytak életét, és a közeli Kisfogház történetét ismerhetik meg.

A mauzóleumok és a Fiumei úti sírkert sétán a látogatók megtekinthetik Kossuth Lajos, Deák Ferenc és Batthyányi Lajos mauzóleumát. Az érdeklődők bejárhatják a Művészparcellát is, ahol nemcsak képzőművészek, színészek, írók és zenészek nyugszanak, hanem neves sportolók, politikusok, orvosok is. A látogatók a elsétálnak Munkácsy Mihály, Radnóti Miklós és Jókainé Laborfalvi Róza síremlékéhez.A Múzsák címmel vezetett sétán a Fiumei úti sírkertben nyugvó Szendrey Júlia, Holics Janka, Harmos Ilona, Török Sophie és mások életének olyan pillanataira irányítják rá a figyelmet, amelyek többnyire nem kerültek be az irodalomtörténeti feldolgozásokba, de gyakran még a családi legendáriumokba
velemenyezd, 2018. szeptember 12. szerda, 14:03
Fesztivállal ünnepli 25. születésnapját az NKA
kollégium kitalált egy-egy programot, öt eseményt pedig az NKA Bizottsága hirdetett meg - mondta el a rendezvénysorozat szerdai budapesti sajtótájékoztatóján a kulturális alap alelnöke.

Lőrinczy György kiemelte többek között a Müpában megtartandó nyitógálát, amely éppen az NKA által támogatott műfaji sokszínűséget vonultatja fel, mások mellett Molnár Piroska, Bíró Eszter, Novák Péter, a Győri Balett vagy az Orfeo Zenekar fellépésével.Szeptember 24-én a Jászai Mari térnél horgonyoz le a 25 éves képzőművészek kiállításának otthont adó NKA fesztiválhajó, de a Családok évéhez is számos program csatlakozik: a pécsi Zsolnay-negyedben például a hazai művészeti fesztiválok mutatkoznak be egy helyen, a Szentendrei Skanzenben pedig Szent Mihály-napi népművészeti fesztivált tartanak.

A fesztivált "közös születésnap", azaz a 25. évüket ebben az évadban betöltő művészek gálaestje zárja a Várkert Bazárban - adott ízelítőt a programból Lőrinczy György.

Fekete György, az NKA alapító elnöke, az MMA
velemenyezd, 2018. szeptember 12. szerda, 13:13
Nemzetközi táncfesztivál kezdődik kedden Budapesten
Mint elmondták: idén 17. alkalommal rendezik meg az L1 Dancefest elnevezésű kortárs táncszínházi szemlét. A többnapos program során 19 előadást tartanak és 2 kiállítás nyílik. A rendezvényre huszonöt vendégművész érkezik.

Ladjánszki Márta főszervező elmondta: az L1 egyesületnek nemcsak táncművészek és koreográfusok, hanem képzőművészek, vizuális művészek, zenészek is tagjai. Fesztiváljuk elsősorban az L1 tagok és rezidenseik számára jelent bemutatkozási lehetőséget.
velemenyezd, 2018. szeptember 02. vasárnap, 10:59
Több mint félezer alkotás érkezett a Vásárhelyi Őszi Tárlatra
Miklós Péter, a Tornyai-múzeum igazgatója a zsűrizésről tartott csütörtöki sajtótájékoztatón elmondta, a beadott művek között 295 festmény, 107 grafika, 114 plasztikai alkotás, valamint 14 máshova nem sorolható, vegyes technikával készült egyéb mű szerepel.

Az öttagú zsűri szerdán a szobrászati és festészeti anyagot nézte végig, csütörtökön a grafikákat veszik sorra, valamint a teljes anyagot áttekintve véglegesítik a bent maradt művek listáját, pénteken pedig határoznak az elismerésekről, így a tárlat 1,5 millió forinttal járó fődíjáról, a Tornyai-plakettről, valamint az idén első ízben odaítélt életműdíjról is. Ez utóbbit a korábbi fődíjasok közül az idei tárlaton résztvevők egyikének ítélik oda. A döntés azonban csak a kiállítás megnyitóján lesz nyilvános. Az elismerések között átadják a fiatal festők nívódíját és a Magyar Művészeti Akadémiával közösen alapított Rudnay-ösztöndíjat is.

Pogány Gábor, a zsűri elnöke elmondta, a beérkezett anyagot áttekintve látszik, hogy a kiváló művészek is
velemenyezd, 2018. augusztus 02. csütörtök, 11:51
Magyar és a lengyel terméktervezői kiállítás nyílik Varsóban
A mintegy 100 projektet bemutató kiállítás a megvalósított tervek mellett videók és fényképes tablók segítségével is végigvezeti a látogatókat a 2000 utáni terméktervezés fejlődésén. Mindenekelőtt a lakberendezés (bútor- és kerámiatervezés), a közlekedés, a világítás terén alkalmazott terveket és tárgyakat ismertetik.

A magyar rész a szervezők közlése szerint az orvosi műszerekre, sportfelszerelésre, játék- és hangszertervezésre is összpontosul. Megtekinthetőek a budapesti Erzsébet téri Litracon fényáteresztő betonpadok Losonczi Áron műhelyéből, valamint a Magyar Formatervezési Tanács különdíját nyert Moveo elektromos, kis helyigényű robogó, amelyet Üveges Péter és Kiss Gergely terveztek. A nemzetközileg elismert tervezők közül Kerékgyártó András a Biela nevű kül- és beltéri székei láthatók.

A lengyel rész kitér a köztéri tervezésre, a szerszámokra, a háztartási gépekre is. Bemutatják a lengyelországi Bydgoszczban gyártott Pesa Dart márkájú távolsági vonatok terveit, valamint a FELIX 8×8
velemenyezd, 2018. július 27. péntek, 12:38
Magyar Orvosírók és Képzőművészek Köre Antológiája.
Megjelent a Magyar Orvosírók és Képzőművészek Köre 2017 -év kongresszus anyagának Antológiája.
Balatonfenyves 2017.
Pytheas Kiadó és Nyomda gondozásában Budapesten

Hét versemet jegyez a kötet: ÉS AKKOR
TENYEREMBŐL A SZIRMOK...
SZEMBENÉZÉS
- csak elmenni -
CÍME SINCSEN...
KÖNNYEINK...
KÖZELI CSEND
A borítót Dr. Zsiga Erzsébet napraforgók és Dr. Pór Ilona képei díszitik.

A kötet szerkesztője Dr. Fodor Etelka a Kör elnöke
ISBN 978 - 615 - 5741 -08-1
bzsuzsanna, 2018. július 26. csütörtök, 22:43
Képek, videók
Színtér Képzőművészek
bzsuzsanna
2014. november 30. vasárnap, 23:46
Mert az Ő alkotásai vagyu
katalin_53
2018. április 20. péntek, 21:45
Makovecz Imre alkotásai 4
pacsakute
2012. október 16. kedd, 17:58
Makovecz Imre alkotásai 3
pacsakute
2012. október 16. kedd, 17:57
Makovecz Imre alkotásai 2
pacsakute
2012. október 16. kedd, 17:57
Ő ALKOTÁSAI
szabonebabi
2012. október 11. csütörtök, 02:06
Kata és Andi alkotásai
andreakorom
2011. szeptember 11. vasárnap, 17:39
Más festők alkotásai Piet
lovaszmarika
2011. március 12. szombat, 15:35
Skuli alkotásai.
maroshegy
2009. december 31. csütörtök, 19:07
2009 évi alkotásaink
dnemethk
2009. április 12. vasárnap, 14:36
alkotásaink
dnemethk
2009. április 12. vasárnap, 14:15
kézimunkázók alkotásai
kunerthmarcsi
2008. március 09. vasárnap, 14:34
Alkotásaink
bartokiovi
2007. január 12. péntek, 18:12
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.