Belépés
2018. október 16. kedd | 42. hét | 289. nap | 20:44 | Gál
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Erdélyi egyetemisták fejlesztése nyert az élelmiszer-innovációs verseny magyar fordulóján
Az AMC által szervezett versenyen az erdélyi egyetem diákjai a BrewBun nevű, magas rost és fehérje, illetve alacsony szénhidrát tartalmú zsemle-különlegességgel szerezték meg az első helyet.

A második helyen a mosonmagyaróvári Széchenyi István Egyetem csapata végzett a CandyFitt magas koffein és antioxidáns tartalmú, cukorbetegek által is fogyasztható keménycukorkával, a harmadik helyezést a Szent István Egyetem (SZIE) csapata szerezte meg a fűszeres tortillával.

A közlemény szerint Magyarországon 2013 óta rendezik meg az egyetemi és főiskolai hallgatók számára meghirdetett Ecotrophelia élelmiszer-innovációs versenyt.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2018. június 12. kedd, 18:23
Címkék: Széchenyi István Egyetem, Szent István Egyetem, erdélyi egyetem, első helyet, második helyen, mosonmagyaróvári Széchenyi,
Kommentek
Jánossomorjai beszédek 2016
érkezett a Hruscsov vezette szovjet delegáció Varsóba. A tárgyalások eredményeként végül október 20-án a szovjetek visszavonták a támadási parancsot. A lengyelek megúszták. Gomulka (a lengyel Nagy Imre) elmondta beszédét, amiben leszögezte, hogy a poznani felkelés nem nyugati provokáció volt, hanem egy válasz a belső problémákra. Őszinte volt. Ez az őszinte beszéd megjelent október 23-án a magyar sajtóban.

Mindeközben a Szegedi Tudományegyetemen, október 20-án megalakult a MEFESZ (Magyar Egyetemisták és Főiskolai Egyesületek Szövetsége), ami követelte többek közt az orosz nyelv fakultatívvá tételét és a szovjet csapatok kivonását. Megalkották a 16 pont első változatát.
Kezdetben az elvtársak ,,rugalmasan", óvatosan" közelítettek e ,,problémához". Idézem Marosán Györgyöt, aki így nyilatkozott (előre is elnézést kérek a közönségtől!): ,,Elvileg egyetértek, de vigyázni kell, nehogy az egyetemi stricik hangulata átmenjen kommunista és szovjetellenes
otvenhatosemlekev2016, 2018. október 15. hétfő, 06:59
Színházi nyílt napot tartanak Szegeden
ruhaköltemények némelyikét föl is próbálhatják.

Délelőtt három időpontban színházi túrák indulnak a kulisszák mögé: a társulat tagjai, valamint önkéntesek vezetik végig a vendégeket az öltözők, folyósok, hidak, raktárak, lépcsők labirintusán, ahova a nézők amúgy nem tehetik be lábukat.

Ének- és táncórákat is tartanak a vállalkozó szellemű vendégeknek. Vajda Júlia operaénekes, illetve Szondi Péter énekművész segítségével a Szentivánéji álomból az altatódalt tanulhatják meg a középiskolások és egyetemisták, Hajdu Anitával, a színház tánckarának vezetőjével pedig a dalra készült koreográfiát sajátíthatják el. Medveczky Balázs, Menczel Andrea, Rétfalvi Tamás színművészek beszédtechnika órát tartanak a Shakespeare-vígjáték szövegeinek felhasználásával.

Este a Kisszínházban Örkény István Tóték című drámája, a Nagyszínházban a Szentivánéji álom szerepel a műsoron. Az előadásokat beszélgetések követik Kállai Ákos színházpedagógussal, illetve Horgas Ádám tagozatvezető főrendezővel.

A nyílt nap
velemenyezd, 2018. október 08. hétfő, 14:52
LMP: a kormány tárgyaljon Nagy-Britanniával az ott élő magyarok érdekében!
Ungár Péter országgyűlési képviselő szerdai sajtótájékoztatóján elmondta: határozati javaslatot nyújtott be az Egyesült Királyság Európai Unióból történő kilépéséből fakadó intézkedésekről, szerinte ugyanis az a valószínűbb, hogy nem jön létre megegyezés a Brexitről az unió és a kilépő ország között.

A politikus ebben arra is felkérné a magyar kabinetet, hogy még idén alkossa meg stratégiáját arról, hogyan védené meg a Nagy-Britanniában tanuló vagy dolgozó több százezer magyar jogait.

Kérdéses például az, hogy a jövőben jár-e a helyiekével megegyező ösztöndíj az egyetemistáknak, vagy, hogy milyen státusz illeti meg azokat a munkavállalókat, akiknek a kilépéskor még nem lesz ötéves munkaviszonyuk az országban - mondta.
velemenyezd, 2018. szeptember 26. szerda, 11:47
Egyetemistákat segítő intézkedéscsomagot dolgozott ki a Párbeszéd
tartott sajtótájékoztatóján azt mondta: válságos a helyzet kollégiumi férőhelyek ügyében. Körülbelül 44 ezer kollégiumi férőhely van az országban, miközben csak a nappali tagozatos hallgatók száma ennek a négyszerese.

Az ellenzéki párt ezt különösen tragikusnak tartja annak tükrében, hogy 2010 óta elszálltak az albérletárak: míg nyolc éve havi 40-50 ezer forintért ki lehetett venni egy szobát (rezsiköltséggel együtt), mára havi 70-80 ezer, de akár százezer forintba is kerülhet csak a lakhatás az egyetemistáknak.

A Párbeszéd elkötelezett abban, hogy a tudást és a tanulást folyamatosan támogatni kell - emelte ki a politikus, hozzátéve: ennek érdekében dolgozták ki három intézkedést tartalmazó javaslatukat, melyet a parlamentnek is benyújtanak.

Ez tartalmazza, hogy négy év alatt 25 ezerrel bővüljön a kollégiumi férőhelyek száma - mondta Barabás Richárd, megjegyezve: ennek többségére lenne szükség, de egyelőre ezt tartják reálisnak. A csomag második eleme szerint - berlini mintára - maximalizálnák
velemenyezd, 2018. szeptember 23. vasárnap, 14:52
Egyetemi sportfesztivál az Orczy-kertben
sportágakat, mint az asztalitenisz, az erőemelés, a röplabda, a sakk, a tollaslabda, de rendeznek falmászást, valamint kosárdobó versenyt is.

Az államtitkár kiemelte: 2019-ben Budapest Európa sportfővárosa lesz, ami nagy lehetőség annak bemutatására, hogy a magyar kormány támogatja a mozgást, valamint a szabadidősportot.

"A sport olyan erő, mely nemcsak fizikai állapotunkat erősíti, hanem közösségeket teremt, barátságokat hoz létre" - mondta Szabó Tünde, majd reményét fejezte ki, hogy az egyetemisták nemcsak a világnap apropóján, hanem az év minden napján sportolnak.

Simicskó István, a Honvédelmi Sportszövetség elnöke, kormánybiztos beszédében a sport jellemformáló erejét hangsúlyozta.

"Ma már a sport az érettségiig a gyerekek életének a része az iskolákban, de el kellene érni, hogy a későbbiekben is az legyen, meghatározza az életüket" - mondta Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes. Hozzátette, hogy a jövőre - amikor Budapest a kontinens sportfővárosa lesz - ezt az
velemenyezd, 2018. szeptember 20. csütörtök, 12:32
Hatályba lépett a megszigorított szegedi zajrendelet
Ezentúl - néhány rendezvénytől eltekintve - a közterületen szervezett eseményeken, valamint a vendéglátó-ipari egységek teraszain és kerthelyiségeiben korlátozza a hangosítás használatát hétköznapokon este 10-től, hétvégén pedig éjféltől. A kivételek közé tartozik a Szegedi Szabadtéri Játékok, a Szegedi Ifjúsági Napok, a Szeged Napja ünnepségsorozat, valamint a Szegedi Egyetemi Napok.

A város közgyűlése áprilisban döntött a zajrendelet módosításáról először. A jogszabályt - 27 rendezvényszervező és vendéglátó közérdekű bejelentése nyomán - a megyei kormányhivatal megvizsgálta, és törvényességi felhívásban kifogásolta, hogy a korlátozás alól kivételt enged az állami és önkormányzati rendezvényeknek. Álláspontjuk szerint ez a megkülönböztetés az egyenlő bánásmódról szóló törvénybe ütközik. A rendeletet ennek megfelelően júniusban ismét módosították, és tovább szűkítették a kivételek körét.

A módosítása nagy vitát váltott ki. A Fidesz és a KDNP képviselői diszkriminatívnak tartották és hiányolták
velemenyezd, 2018. szeptember 15. szombat, 07:05
Új hangversenysorozatot indít a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kara
zongoraművész és Selmeczi Gábor, a Budapesti Fesztiválzenekar hegedűsének kamarahangversenyével kezdődik. A kínálatban szerepelnek még erdélyi magyar szerzők zeneművei, nőnapi hangverseny és Eszterházától Londonig címmel Haydn remekműveit is hallhatják az érdeklődők.

Idén is folytatódik a Konzervatóriumi Esték, amely novemberben a Sounus ütőhangszeres együttes műsorával a 18. évadát nyitja majd meg. A kar folytatja az általános iskolásoknak szóló Hang-Játék-Zene élménykoncert-sorozatát és az egyetemistákat célzó Lélekmelengető programot is, amelyen hallgatók játszanak a hallgatóknak. Az idei évadban sem marad el a Vasárnapi Muzsika, havonta egy alkalommal a kar növendékei ingyenes koncertet adnak a Kölcsey Központban - beszélt a részletekről a művészeti menedzser.

Lakatos Péter, a zeneművészeti kar dékánja a programok közül kiemelte Johann Sebastian Bach, Carl Heinrich Graun és Georg Philipp Telemann korabeli passióját, amelynek 2019. április 7-én a Debreceni Egyetem Aulájában lesz a magyarországi
velemenyezd, 2018. szeptember 14. péntek, 13:21
Egészségügyi felmérés kezdődik Debrecenben
Szilvássy Zoltán rektor azt mondta, hogy az országosan egyedülálló felmérésbe a térségben élő 18-35 és 45-60 éveseket vonják be önkéntes alapon, kérőíves felmérés alapján értékelik a szív- és érrendszeri kockázati tényezőket.

Az Életminőség fejlesztése Kelet-Magyarországon, szív- és érrendszeri kockázati tényezők felmérése című Ginop-pályázati projektre 300 millió forintot költenek - tette hozzá a rektor, megjegyezve: ez az első ilyen nagyságú, tudományos szempontból is hiánypótló felmérés Magyarországon.

Bács Zoltán kancellár szerint a felmérés jól illeszkedik abba a társadalmi innovációs folyamatba, amelynek keretében már számos projekt valósult meg az egyetemen, például a sportterápiai és diagnosztikai központ kialakítása.

Páll Dénes professzor, a projekt szakmai vezetője hozzátette: ezúttal a megelőzésre, a kockázati tényezők korai felismerésére és az életminőséget javító életmódprogramok, valamint táplálkozásterápia ajánlására helyezik a hangsúlyt. Ugyanakkor, ha a felmérés során
velemenyezd, 2018. szeptember 12. szerda, 12:53
Képek, videók
Egyetemisták....jpg
pacsakute
2013. március 09. szombat, 08:32
egyetemisták Dem.jpg
snbela44
2013. február 14. csütörtök, 03:12
fejlesztés-alatt-3.png
menusgabor
2015. február 23. hétfő, 23:05
fejlesztés.jpg
tantus
2014. szeptember 18. csütörtök, 10:32
Újabb jelentős fejlesztés
basikele
2013. február 15. péntek, 05:21
Fejlesztés alatt!!! 2.jpg
pazpeti
2008. szeptember 25. csütörtök, 13:56
Magyar fejlesztésű Kalasn
richardbodo
2008. március 08. szombat, 19:48
fejlesztés
erikac
2008. február 14. csütörtök, 09:08
KNORR fejlesztés Tósakiva
kismotor
2007. szeptember 26. szerda, 17:36
térkép fejlesztés magyar
szidi001
2007. április 06. péntek, 11:24
Vidék fejlesztés
atkaguru
2006. november 14. kedd, 10:54
Győr Széchenyi I. egyetem
megyerimihaly
2013. július 07. vasárnap, 09:34
Szent István Egyetem2
sannzoe
2010. december 03. péntek, 18:31
Szent István Egyetem
sannzoe
2010. december 03. péntek, 18:31
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.