Belépés
2018. október 17. szerda | 42. hét | 290. nap | 03:03 | Hedvig
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Erdélyi József : Esőcsepp
Erdélyi József : Esőcsepp


Szerettem nézni az esőt
hogy issza hő nyáron a föld,
mint lázas száj, repedezett;
szerettem, hogyha úgy esett,
mintha vederből öntenék;
villámlott és dörgött az ég,
féltem, de ha eső esett,
azt néznem olyan jólesett,
hogy a viharral szembeszálltam,
míg el nem állt, az ajtóban álltam,
s néztem az égi háborút,
melyben a föld egy hadiút,
holott mihelyt a földre ér,
minden esőcsepp talpra kél;
talpra ugrik, mint égből cseppent,
vagy föld alól bújt hősi nemzet,
millió törpe katona,
s mintha nem is lett vón soha,
meghal fű-, fagyökerekért,
állatokért, emberekért;
a föld színén, az ég alatt,
élete csak egy pillanat;
de az a pillanat csodás,
isteni önfeláldozás...
lilagondolatok, 2018. augusztus 11. szombat, 07:45
Címkék: Erdélyi József, viharral szembeszálltam, ajtóban álltam, föld színén, szembeszálltam, fagyökerekért,
Kommentek
Potápi: támogatjuk a Kárpát-medencei egységes felsőoktatási tér megőrzését
Az államtitkár elmondta: az egyetemi tanévnyitón azt hangsúlyozta, hogy a Partiumi Keresztény Egyetem (PKE) elődje, a Sulyok István Református Főiskola volt az első önálló magyar felsőoktatási intézmény a kommunizmus bukása utáni Romániában, alig fél évvel a diktatúra bukása után alapították meg. Az a cél azonban, amiért akkor létrehozták, ma is érvényes: a keresztény és emberi értékek érvényesítése, és a nemzeti identitás megerősítése.

Potápi Árpád János II. Rákóczi Ferenc erdélyi fejedelemtől vett idézettel nyomatékosította: azon kell fáradozni, hogy a szabadság visszaszerzésével "nemcsak a nemzetnek, de az egyetemes Európának és az egész kereszténységnek szolgálhassunk".

A tanévnyitón Böcskei László római katolikus megyéspüspök, és Pálfi József rektor mondott ünnepi beszédet. Utóbbi örömhírként közölte, hogy a kedvezőtlen demográfiai folyamatok ellenére az egyetemen húsz százalékkal több hallgatót vettek fel első évre, mint egy évvel korábban.

A rektor arra biztatta a diákokat, hogy
velemenyezd, 2018. október 01. hétfő, 17:14
Közéleti vezetőképzést indított magyar fiatalok számára a Mathias Corvinus Collegium Kárpátalján
olyan kárpátaljai magyar fiatalokat, akik hosszú távon saját közösségük alakítói és véleményformálói kívánnak lenni. Hozzátette, a több mint féléves képzés során a fiatalok betekintést nyerhetnek a politikai intézmények, pártok működésébe, a geopolitika kérdéseibe, a közösségépítés folyamatába, fejleszthetik vezetői készségeiket tárgyalástechnikai, retorikai és prezentációs tréningeken.

Az államtitkár azt is elmondta, hogy az MCC által indított közösségi vezetőképzés Erdély után, ahol létrejött az Erdélyi Politikai Iskola, Kárpátalja a második állomás, mert ott is nagy igény mutatkozik hasonló projektre. Reményét fejezte ki, hogy a kárpátaljai magyar ifjúságnak a közélet és a közösség iránt elkötelezett része naprakész, fontos és a nemzetközi sztenderdeknek is megfelelő tudáshoz jut a vezetőképző programsorozatnak köszönhetően.

Szalai Zoltán, az MCC ügyvezető igazgatója a képzésben részt vevőket köszöntő beszédében azt hangsúlyozta, meglátása szerint a kárpátaljai közéleti vezetőképzésre
velemenyezd, 2018. szeptember 30. vasárnap, 18:22
Ma van a magyar dráma napja
idei magyar dráma napján. Oláh Zsuzsa színművész közreműködésével a monodráma egy-egy rövid részletét és az ikerpár egy-egy novelláját is megismerheti a közönség.

A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház is ünnepi eseményt szervez a magyar dráma napján. Pénteken két időpontban, délután 5 és este 9 órától szerepel a Tompa Miklós Társulat műsorán Pozsgai Zsolt kortárs magyar szerző Liselotte és a május című tragikomédiája. A két előadás között este 7 órától megkoszorúzzák Aranka György felvilágosodás kori erdélyi művelődésszervezőnek, az első állandó magyar színházalapítási kérelem megfogalmazójának szobrát. Az ünnepségen elhangzik Spiró György drámaíró a színház felkérésére a magyar dráma napja alkalmából írt üzenete.

A székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház szeptember 17. és 22. között rendezi meg 10. alkalommal a dráMA Kortárs Színházi Találkozót, amelynek keretében a magyar dráma napján többek között Dragomán György Vasvonó című művét, a szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulatának
velemenyezd, 2018. szeptember 21. péntek, 07:08
Gaál József és a Morph csoport kiállítása a Műcsarnokban
János pedig az "egymáshoz hasonuló energiákat" emelte ki. Szabó Tamás hozzátette: a szobrászat igen munka- és költségigényes műfaj, ez is magyarázza a tárlaton felbukkanó kétdimenzós munkákat. További inspirációt adtak azonban édesanyja megtalált hímzései is, melyek a szoborszerű festményei kiindulópontját képezik - számolt be Szabó Tamás.

Gaál József a munkáiból Kondor-Szilágyi Mária által rendezett kiállításról elmondta: az anyag legkorábbi darabja a Nagy Moloch című, 1988-as festmény, amelyet az erdélyi falurombolások ihlettek. Ezek mellett kapott helyet többek között a tárlat címadó sorozata, az 1991-es Vezeklések kora, amely egy olyan időszakban készült, amikor egész Közép-Európa forrongott, átalakulóban volt - idézte fel a művész.

Az anyag kulcsművei mégis inkább fából készült és bőrrel, fémmel beburkolt fejek és maszkok: a Marszüasz-figurák, a Hermák, a Macula- és Imagio-sorozat, illetve a Bello Brutto és a Transhuman Fetish darabjai. A szintén három teremnyi kiállításon a legújabb, Persona
velemenyezd, 2018. szeptember 20. csütörtök, 13:42
Balla József-kiállítás nyílt a Nagybányai Művésztelepen
A Hollósy Simon, Thorma János, Ferenczy Károly és Réti István által a 19. század végén alapított Nagybányai Művésztelepen egykor az új magyar festőgeneráció szinte minden jelentős alakja megfordult.

Pintér Zsolt, a Nagybányai Magyar Napok szervezője az M5 csatorna Kulturális Híradójának felidézte azt a pillanatot, mikor Hollósy Simon és társai ellátogattak Nagybányára: "ebből egy olyan művészeti esemény lett, egy olyan szabad ég alatt működő intézmény alakult ki, amely teljesen megújította a magyar művészetet, és nemcsak a magyar művészetet, hanem az egész térség, Kelet-Közép-Európa művészeti világát".

Az 1991-ben elhunyt Balla József volt az utolsó, aki még a szabadiskolában tanult, mielőtt politikai nyomásra 1935-ben átalakították az intézményt. A művésztelepen Balla József halála után huszonhét évvel megnyílt kiállítás az erdélyi festő ötven képét vonultatja fel múzeumok, magángyűjtemények tulajdonából.
velemenyezd, 2018. szeptember 14. péntek, 19:52
Csík30: film készült a jubiláló Csík Zenekarról
hozzátette: a december 28-29-i jubileumi nagykoncerteken a Budapest Kongresszusi Központban vendégként fellép velük Presser Gábor, Lovasi András, Kiss Tibi, a Tölcséres Zenekar, a Fitos Dezső Társulat, Páll István Szalonna, valamint Hegedűs Zoltán kecskeméti prímás. A koncertek rendezője Lévai Balázs, aki Engedem, hadd menjen címmel 2015-ben készített dokumentumfilmet a Csík Zenekarról.

Az autentikus népzenét magyar könnyűzenei feldolgozásokkal vegyítő, Kossuth-díjas Csík Zenekar 1993-ban készítette el erdélyi és magyar népzenét tartalmazó első lemezét Boldog szomorú dal címmel. Az együttes országos népszerűségét az autentikus népzene magyar könnyűzenei eldolgozásokkal történő vegyítése hozta meg számukra, elsősorban a Kispál és a Borz, valamint a Quimby dalainak átértelmezése. A legutóbbi stúdióalbum, az Amit szívedbe rejtesz 2014-ben jelent meg.

Az együttes tagjai: Barcza Zsolt (cimbalom, tangóharmonika), Bartók József (bőgő), Csík János (hegedű, ének), Kunos Tamás (brácsa, dob), Majorosi
velemenyezd, 2018. szeptember 13. csütörtök, 16:02
Huszonöt év képzőművészeti munkái a MANK Galériában
11-től. Mivel a szentendrei művészek munkáit helyben többször meg lehet tekinteni, így azok Hódmezővásárhelyen kapnak teret, míg a festők városában ritkán látható alkotók a MANK Galériában megrendezett kiállításon szerepelnek.

Az emberi alakból kiindulva fejti ki művészi üzenetét az alkotók közül Csurka Eszter, Gaál József, Halász András, Verebes György, míg Konok Tamás és Matzon Ákos a geometria igézetében alkotta meg műveit. Szirtes János a dinamikus mozgást eleven színekkel vetíti elénk, míg Erdélyi Gábor a faktúra nyugalmával hat ránk. Lonovics László a fotógrafika eszközével hozott létre műveket, Pincehelyi Sándor attraktív táblaképpel jelentkezik, a plasztika műfaját Lipcsey György expresszív és Várnagy Ildikó teátrális alkotásai képviseli.

Cs. Tóth László művészeti író, a kiállítás kurátora, a kollégium kuratóriumának tagja arról beszélt a megnyitón, hogy az elmúlt negyedszázadban a képzőművészeti társadalom csaknem 1500 alakja kapott anyagi hozzájárulást alkotómunkája kiteljesítéséhez a
velemenyezd, 2018. szeptember 13. csütörtök, 09:41
Több romániai magyar és német oktatási intézményben japán sztrájkkal kezdik a tanévet
A tiltakozási hullámot a német tannyelvű temesvári Nicolaus Lenau Gimnázium 31 tanítója és tanárja indította el, akik a közösségi hálón publikált pénteki bejegyzésben tudatták, hogy japán sztrájkba léptek, és kedden bojkottálják a miniszteri rendelet életbeléptetését. Az oktatók szerint a kormányrendelet veszélyezteti a kisiskolások komfortérzetét, és olyanokra bízza a román nyelvű írás és olvasás tanítását, akiknek képesítésük sincs erre, és tapasztalattal sem rendelkeznek az elemi iskolások oktatásában.

Fehér szalag viselésére szólított fel pénteken a temesvári Bartók Béla Gimnázium is. Az iskola közösségi oldalán publikált felhívásban felelőtlenségnek nyilvánították, hogy 10 nappal az iskolakezdés előtt a kormány olyan radikális változást vezet be, amelyet sem előzetes felmérés, sem az érintettekkel és szakemberekkel folytatott konzultáció nem előzött meg.

Csatlakozott a japán sztrájkhoz a kolozsvári János Zsigmond Unitárius Kollégium is. A közösségi hálón közzétett felhívásában az iskola
velemenyezd, 2018. szeptember 09. vasárnap, 16:02
Képek, videók
Erdélyi-József-– -Ké
liliana01
2018. augusztus 26. vasárnap, 17:57
Erdélyi József Reggel
maria_kadar_148
2017. április 28. péntek, 15:20
erdelyi-jozsef-kiskuty a.j
menusgabor
2016. március 24. csütörtök, 21:55
Erdélyi József: Reggel
sarkadykati
2011. február 23. szerda, 06:19
Erdélyi József.jpg
blackfeet
2010. november 13. szombat, 08:51
Erdélyi József: Végzés
mester126mari
2010. augusztus 31. kedd, 20:41
ERDÉLYI JÓZSEF Kétféle ál
jakabgasparne
2009. július 25. szombat, 06:26
Erdélyi József: Tavaszi o
mharpia
2009. május 20. szerda, 15:21
Erdélyi József Szeretet
jakabgasparne
2009. április 19. vasárnap, 06:51
amikor kijössz a viharból
sz719eszter
2018. október 05. péntek, 19:45
vihar 2015.png
agica2004
2018. szeptember 05. szerda, 20:45
vihar 2015-.png
agica2004
2018. szeptember 05. szerda, 20:43
vihar -2015.png
agica2004
2018. szeptember 05. szerda, 20:43
„Az élet viharait c
rushlilly
2018. június 12. kedd, 10:44
Gk-vihar.jpg
agica2004
2018. május 23. szerda, 20:40
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.