Belépés
2018. október 17. szerda | 42. hét | 290. nap | 14:03 | Hedvig
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Érseki irodaigazgató-helyettes: a dicsőség és a szenvedés összekapcsolódik a nagyheti eseménysorban
Monostori László kiemelte: virágvasárnappal az egyház Jézus bevonulását ünnepli Jeruzsálembe. Jézust ekkor a tömeg királyként fogadta, ruháikat és pálmaágakat terítettek elé, de ugyanez a tömeg követelte néhány nappal később a keresztre feszítését. Így kapcsolódik össze a dicsőség és a szenvedés a kereszténység legnagyobb ünnepére, a húsvétra felkészítő nagyhéten.

Az érseki irodaigazgató-helyettes elmondta: a virágvasárnap megszentelt barkaágakat majdnem egy évig megőrzik, majd elégetik, és az így keletkező hamuval szórja meg a pap a következő év hamvazó szerdáján a híveket a bűnbánat és az elmúlás jeléül. Így is megmutatkozik a dicsőség és a szenvedés, a győzelem és a halál kapcsolata. Ugyanúgy, ahogy Jézus kereszthalálában és feltámadásában is jelen van a rossz, a sötétség, amit Jézus feltámadásával legyőz, bizonyítva, hogy az élet erősebb a halálnál.

Hozzátette: a virágvasárnapi körmenetet a IV. században kezdték megtartani Jeruzsálemben, majd a nyolcadik századtól kezdve terjedt el a szokás a nyugati világban is.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2016. március 19. szombat, 08:52
Címkék: Monostori László, szenvedés összekapcsolódik, nagyheti eseménysorban, egyház Jézus, tömeg királyként, tömeg követelte,
Kommentek
Németh Zsolt: az európai történelem és a cigányság története szervesen összekapcsolódik
Németh Zsolt univerzális értékű munkának, a cigányság fontos kultúrtörténeti fejezetének nevezte Bereznay András kötetét, amely a Méry Ratio Kiadó gondozásában jelent meg.

Bereznay András negyven éve Londonban élő térképész, történész.

Az atlasz megmutatja, hogy mennyire nem regionális kérdés a cigányság ügye, hiszen történetileg behálózza az egész európai kontinenst - mondta.

Németh Zsolt kiemelte, a "történelmi tudat és az identitás kérdése elválaszthatatlan a térképektől".

Az atlasz megszületése a cigányság identitásának szempontjából mérföldkő - jelentette ki.

Langerné Victor Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkára közölte: egyeztetések folynak arról, hogy minél több iskolában legyen a kötetből.

Bereznay András elmondta, hogy az atlasz nem saját kutatásainak eredménye, az ő érdeme az adatok "térképre vitele".

A kötet 52 térkép és a hozzá tartozó magyarázószöveg segítségével mutatja be a romák
velemenyezd, 2018. szeptember 18. kedd, 20:35
Egyetlen perc is hosszú nélküled...
nélküled...

Későre jár, éjbe hajlik már az este.
Félig ébren, félig álomba merülve,
Egyedül vagyok üres, sötét szobámban
És Téged kereslek gondolataimban.
Tarka virágszőnyeggel borított réten,
Széltől hajladozó fák közti ösvényen,
Sátrában illatos orgonabokroknak,
Hiába kereslek, sehol nem talállak.

Mindaddig, nem jön a szememre
S el nem andalít egy varázslat ereje.
Kinyújtott kezem kezeddel találkozik,
S a két kéz - mint máskor, - összekapcsolódik.
Arcodra ébresztő csókokat lehelek,
De álomkép-arcod meg sem rezzen, felébredek.
Szertefoszlik, gyorsan elszáll a varázslat,
Elviszi magával, hogy Téged láttalak.

Pedig milyen szívesen köszöntenélek
S tölteném a kezdődő új napot Veled.
De hosszú napokig egyedül leszek még,
Csak gondolataim szárnyalhatnak feléd
És csak az elmúló időt sürgethetem,
Hogy miattam nagyon, sietve-siessen!
Napjaim, óráim gyorsabban teljenek,
Mert
aranyoslila, 2018. szeptember 02. vasárnap, 20:47
Illegális bevándorlás - Szakértő: a migráció és a terrorizmus összekapcsolódik
A szakértő szerint további biztonsági kockázatot jelent, hogy a korábbi években jelentős számban érkeztek Boszniába - szaúdi finanszírozással - iszlám radikálisok, akik a balkáni országból majdnem szabadon utazhatnak az Európai Unió területére.

Ők olyan hegyi falvakban élnek, ahová még a bosnyák rendőrök se mernek bemenni - tette hozzá.

Horváth József úgy vélekedett: amíg az észak-afrikai és a szubszaharai térségben nem stabilizálják az államokat, amíg nem szorítják vissza a régióban a szervezett bűnözést, a korrupciót és az iszlám radikalizmust, addig nem apad el az Európai Unió felé tartó emberáradat.
velemenyezd, 2018. augusztus 01. szerda, 08:21
Rudolf Steiner - Eleven kölcsönhatás élők és holtak között
eljöttek, hogy a bergeni barátokkal együtt az antropozófiai életet ápoljuk, szíves örömest csatlakoznak ehhez az üdvözléshez. Nagyon szép volt az utazás a barátságos és fenséges hegyeken keresztül, és azt hiszem, hogy barátaink az itt töltött napok alatt, ebben a régi Hansa-városban jól fogják magukat érezni. Nem csupán az emberi csoda-műről, a vasútról, amellyel ide utaztunk, kaphat az ember éppen ezen a vidéken olyan benyomást, amely Európa más vidékein kevésbé észlelhető, hogy közvetlenül összekapcsolódik az emberi energia alkotó ereje az ősi természettel, hanem ha az ember látja, hogy a kövek, amelyeket szét kellett törni, - hogy létrejöjjön az, amit az emberi szellem ma létre tud hozni - közvetlenül azok mellett a kövek mellett fekszenek, amelyeket a természet tornyosított magasra, akkor olyan benyomásokat kapunk, amelyek ennek az országnak a meglátogatását a legnagyszerűbb vállalkozássá tehetik. Ebben a régi városban éppen a magasztos háttér szépíti majd az itt töltött napokat barátaink számára és
eposz, 2018. július 05. csütörtök, 20:13
Megkezdődött az idei Múzeumok éjszakája
kapcsolódva alakította ki programjait. Az összes programnak mintegy 30 százaléka köthető a családok évéhez, országszerte összesen 632 esemény kapcsolódik az idei kiemelt tematikához - tette hozzá.

Kiemelte, hogy a családok éve nem csak új támogatási formákat jelent a családok számára, hanem sok színes programot is. Az év eleje óta nagyjából 200 ezren vettek részt a családok éve különféle programjain, több mint 400 rendezvényt szerveztek országszerte.

"A család és kultúra nagyon szorosan összekapcsolódik egymással, ma már a kulturális programok az egész család számára kínálnak kikapcsolódási és tartalmas időtöltési lehetőséget" - hangoztatta az államtitkár.

A Múzeumok éjszakája programjai közül kiemelte a Magyar Népi Iparművészeti Múzeum családi kincskereső programját, a Kiscelli Múzeum épületsétáját és zseblámpás kriptatúráját, amelyek egyaránt érdekes szórakozást nyújthatnak a gyerekek számára.

A Magyar Nemzeti Múzeumban családi betűkereső, míg a Mesemúzeumban kalandpálya és rendhagyó
velemenyezd, 2018. június 23. szombat, 17:02
Eugenika
modern orvosi felfedezéseket. Ki kell nyilvánítanunk, hogy mindazok a személyek, akik nyilvánvaló örökletes betegségben szenvednek vagy annak hordozói, nem alkalmasak utódnemzésre, és az államnak gyakorlati rendszabályokat kell elfogadtatni az ilyen személyek sterilizálására."

Már a nemzetiszocialisták hatalomátvételének másnapján, 1933 júniusában Wilhelm Frick belügyminiszter bejelentette: ,,a Harmadik Birodalomban a rasszhigiéne és a német nép sorsa széttéphetetlenül összekapcsolódik, és az eugenikát a nemzetiszocialista népesedéspolitika alapjának tekintik." Két héttel később már törvénybe iktatták a kötelező sterilizációs törvényt, majd nem sokkal ezután a házassági tilalmat a genetikailag sérült egyénekkel. Ezt azután hamarosan kiterjesztették az ,,alacsonyabb rendű személyekkel" való házasság tiltására is. Az a gyorsaság, ahogy ezeket a bonyolultan fogalmazott és tudományosnak álcázott törvényeket elfogadták, nyilvánvalóvá teszi, hogy kidolgozásuk már jóval
eposz, 2018. június 11. hétfő, 13:00
Az élet 12 legnagyobb titka, amit elfelejtett az emberiség
az életünk és a világegyetem összefüggéseit

Ahogy elválasztottuk magunkat a természettől, elfelejtettük azt is, hogy létezésünk milyen mélyen összefügg azzal és a világegyetem kőrforgásával. Néhány, a civilizáció peremén élő törzs még mindig követi az ősi ösvényt és tisztelettel megőrizték ezt a kapcsolatot.

Belénk nevelték az elkülönülés érzését, melynek következtében felborult az egyensúly, és nem igazodunk a természet rendjéhez. Elfelejtettük, hogy a kollektív tudat összekapcsolódik a mindenséggel és összefonódva egy gyönyörű, finom táncot járnak.
3. Elfelejtettük a bennünk lakozó ősi bölcsességet

Abbéli törekvésünkkel, hogy megszerezzük a tudományos ismereteket a racionális gondolkodás által, elnyomtuk szívünk mélyén rejlő bölcsességünket. Már elfelejtettük a régi történeteket és népi tudást, amit örökül hagytak a látnokok és az ókori bölcsek, akik harmóniában éltek a világegyetemmel.
4. Megfeledkeztünk az álmainkról és letértünk az ösvényről

Azáltal,
sz719eszter, 2018. június 05. kedd, 12:39
DNS-vizsgálattal igazolták az inkák eredetével kapcsolatos legendákat
leszármazottainak genetikai adataival, akik még ma is Cuzcóban, valamint a Titicaca-tó környéki településeken élnek.

A leszármazottak családfájának rekonstruálását követően a kutatók végül 200 olyan embert azonosítottak Cuzco déli részéről, valamint Bolívia északi területeiről, akik genetikai azonosságokat mutatnak a hajdani inka nemességgel.

"Három éven át vizsgáltuk a leszármazottak genetikai adatait, és most már megerősíthetjük, hogy az inka civilizáció eredetét övező két legenda összekapcsolódik egymással" - mondta Fujita. Hozzátette: "arra a következtetésre jutottunk, hogy az inka birodalom nemessége két ágról, a Titicaca-tó és a Cuzco környékéről származik".

A kutatók munkájának azonban még koránt sincs vége, ugyanis még messzebbre vissza akarnak tekinteni a múltba, hogy "a lehető legpontosabb képet alkothassák meg a legjelentősebb prehispán civilizáció eredetéről".

Ehhez viszont már ősi leletekből, például múmiákból vett DNS-mintákra lenne szükségük. Ez azonban meglehetősen nagy
velemenyezd, 2018. május 28. hétfő, 19:21
Képek, videók
Jolcsi Monostori (2).jpg
jucinenadov
2014. december 17. szerda, 01:26
Monostori erődben
meszarosnezsuzsanna
2013. április 18. csütörtök, 19:31
Komárom ,monostori erőd 2
zsokaoldala
2010. október 31. vasárnap, 16:44
Monostori Moller Pál - Ör
szalai0913
2010. július 29. csütörtök, 18:47
Monostori Erőd
mecsery
2010. március 19. péntek, 19:36
a szenvedés az életben.jp
sz719eszter
2018. szeptember 11. kedd, 00:28
A szenvedés sokféle formá
katalin_53
2018. július 19. csütörtök, 12:01
Bizony szenvedés, de még
alvaro-hopihe
2018. július 09. hétfő, 10:21
a szenvedéstől.jpg
sz719eszter
2018. május 26. szombat, 13:30
a szenvedés addig.jpg
sz719eszter
2018. május 26. szombat, 13:29
szenvedés.png
chillik
2017. november 15. szerda, 13:49
szenvedés 003.png
chillik
2017. november 15. szerda, 13:48
szenvedés 002.png
chillik
2017. november 15. szerda, 13:47
szenvedés 001.png
chillik
2017. április 04. kedd, 06:49
szenvedés.jpg
juliabo2i
2016. október 13. csütörtök, 19:49
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.