Regisztráció  Belépés
2018. május 27. vasárnap | 21. hét | 147. nap | 23:46 | Hella
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Elindult a Boldogasszony zarándokvonat a csíksomlyói ......
Elindult a Boldogasszony zarándokvonat a csíksomlyói búcsúba
2018. május 17. csütörtök
Elindult a csíksomlyói búcsúba a Boldogasszony zarándokvonat május 17-én, csütörtök reggel a budapesti Nyugati pályaudvarról.
A négynapos útra induló zarándokokat Varga Lajos váci segédpüspök, a zarándoklat lelki vezetője áldotta meg, és Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára búcsúztatta.
Soltész Miklós kiemelte: a csíksomlyói búcsú és a zarándokvonat közösséget teremt, amire nagy szüksége van most Európának és a világnak. Örömét fejezte ki, hogy a vonaton több mint 250 fiatal is utazik, köztük Dél-Amerikából, a diaszpórából, Felvidékről és Kárpátaljáról érkezettek. Az államtitkár arra kérte a zarándokvonat utasait, hogy közvetítsék a kereszténység örömét és szépségét, ezzel is erősítve az összetartozást a magyarok és más nemzetek között, eljuttatva az üzenetet Románia és az ortodoxia felé is.
A Boldogasszony vonatot Nagyváradon, Kolozsváron, Marosvásárhelyen, Maroshévízen és Gyergyószentmiklóson ünnepség keretében fogadják. A zarándokok pénteken Madéfalvára, Csíkszeredába, majd Csíksomlyóra mennek; harmadnap, szombaton a csíksomlyói búcsún vesznek részt, a búcsú egyik legnagyobb keresztaljaként felvonulva a kegytemplomhoz.
Az ünnepi szentmise helyi idő szerint 12.30-kor (közép-európai idő szerint 11.30-kor) kezdődik a csíksomlyói hegynyeregben - szónoka Marian Adam Waligóra lengyel szerzetes, a częstochowai Jasna Góra-i pálos kolostor házfőnöke lesz.
Csíksomlyón az első búcsújárást a hagyomány szerint 1567-ben tartották, amikor János Zsigmond erdélyi fejedelem fegyverrel akarta a katolikus székelyeket az unitárius vallás felvételére kényszeríteni. Csík, Gyergyó és Kászon népe pünkösd szombatján Csíksomlyón gyülekezett, Szűz Mária segítségét kérte, majd legyőzte a fejedelem seregét a Hargita Tolvajos-hágójában. A diadal után újfent Csíksomlyón adtak hálát, egyben fogadalmat tettek, hogy ezután pünkösd szombatján minden évben elzarándokolnak oda.
Forrás: Magyar Kurír
maroka, 2018. május 17. csütörtök, 12:04
Címkék: Varga Lajos, Soltész Miklós, Emberi Erőforrások Minisztériumának, Marian Adam Waligóra, Jasna Góra-i, János Zsigmond,
Kommentek
Elindult a Boldogasszony zarándokvonat a csíksomlyói búcsúba
Elindult a Boldogasszony zarándokvonat a csíksomlyói búcsúba. A négynapos útra induló zarándokokat az EMMI egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára búcsúztatta. A híveket a zarándoklat lelki vezetője, Varga Lajos váci segédpüspök áldotta meg
.
koszegimarika, 2018. május 17. csütörtök, 15:08
Jövőre is indul zarándokvonat a csíksomlyói búcsúba
csíksomlyói Mária-ünnep, a pünkösdi búcsú, valamint a zarándoklat Gyimesbe, a történelmi Magyarország ezeréves határához.

Mező Tibor, az utazást szervező Kárpáteurópa Utazási Iroda ügyvezetője elmondta: a Csíksomlyó Expressz az előző évekhez hasonlóan Szombathelyről indul, és Sopron, Kapuvár, Csorna, Győr, Komárom, Tatabánya érintésével péntek hajnalban érkezik Budapestre.

A Keleti pályaudvarról a Székely Gyorssal egy, 16 kocsiból álló szerelvényként indul tovább Erdélybe. Az "össznemzeti zarándokvonatot" a Szent István király tiszteletére feldíszített mozdony húzza majd.

A zarándokokat felcsíki és alcsíki falvakban, székely családoknál szállásolják el - tette hozzá.

Mező Tibor elmondta: a zarándokok szombaton a csíksomlyói Mária-kegyhelyen részt vesznek a búcsúi szentmisén, vasárnap pedig Gyimesbe, az ezeréves határhoz zarándokolnak.

Ezt követően a Csíksomlyó Expressz zarándokai Madéfalvára mennek, ahol megemlékezést tartanak az 1764-es madéfalvi veszedelem áldozataink
velemenyezd, 2017. december 06. szerda, 12:53
Magyarországra kerül a czestochowai Fekete Madonna koronájának mása
ünnepélyesen fogadják a koronát, és koronázzák meg vele a Fekete Madonna ikonmásolatát. Az ünnepségen Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek mond szentmisét.

A Jasna Gora-i kegyhely kápolnájában tartott szerdai misén Waclaw Depo érsek mellett Tamás József gyulafehérvári segédpüspök celebrált. Az érsek megáldotta a koronát, mielőtt átadta Soltész Miklósnak, az EMMI egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkárának. A szertartáson részt vett a Fekete Madonna zarándokvonat 800 utasa, továbbá Csúcs Lászlóné lengyel nemzetiségi szószóló.

Soltész Miklós az MTI-nek telefonon elmondta, hogy a nap folyamán megemlékeztek - a 800 zarándok részvételével - Jerzy Popiuleszko lengyel papról és vértanúról, akit 1984-ben a kommunista politikai rendőrség utasítására öltek meg, és ugyancsak fejet hajtottak az 1940-es katyni mészárlás, továbbá a 2010-ben bekövetkezett szmolenszki légikatasztrófa áldozatainak emléke előtt.

Soltész Miklós kiemelte, hogy a zarándokvonat tovább
velemenyezd, 2017. június 28. szerda, 17:33
Elindult Lengyelországba a Fekete Madonna zarándokvonat
államtitkár utalt a két ország történelmének közös szereplőire. A Szent László-évben a Lengyelországban született király példáját emelte ki: Szent László szerette hazáját, befogadta azokat, akik kopogtattak, de keményen, szigorral és határozottan lépett fel azokkal szemben, akik ellenséges szándékkal érkeztek - mondta.

Soltész Miklós úgy fogalmazott: ma nagy szükség van az Árpád-házi királyok példájára, akik Magyarországot védték és mentették, valamint megtartották a kereszténységben.

A zarándokvonat indulásánál Jerzy Snopek, Lengyelország budapesti nagykövete azt mondta: a Fekete Madonna különleges szerepet tölt be a lengyel kultúrában és történelemben. A nagy svéd háború után a megmenekülés miatti hálából 1656-ban Lembergben János Kázmér lengyel király Máriának ajánlotta fel országát, ahogyan tette ezt jóval korábban Szent István magyar király is. A lengyelek meggyőződése, hogy országuk addig van biztonságban, amíg a Fekete Madonna jelen van Jasna Gora kegyhelyén - tette hozzá a
velemenyezd, 2017. június 26. hétfő, 07:40
Székely hyors– KÜLÖNVONATTAL A CSÍKSOMLYÓI BÚCSÚRA
.

2017 Erdély AKI MAGYAR, VELÜNK TART!
Indulás: 2017.06.02. Érkezés: 2017.06.05.
Össznemzeti különvonat a csíksomlyói búcsúra - Csíksomlyó Expressz és Székely Gyors - lelki vezető részvételével. A négynapos program csúcspontja természetesen a Csíksomlyói Mária Ünnep, a Pünkösdi Búcsú. És a zarándoklat, a Történelmi Magyarország Ezeréves határára a vadregényes Gyimesekbe, Gyimesbükkre.
Tizedik éve zakatolnak a ma már jól ismert zarándokvonatok. Egy kis statisztika. Csaknem 20.000 km-t tettek meg ez alatt az idő alatt Erdély csodálatos tájain a majdnem fél km hosszú szerelvények. Közel tízezer zarándok, határon inneni és határon túli magyar ismerte meg a székely embereket, életüket, mindennapjaikat, örömeiket, bánataikat.
A négynapos program csúcspontja természetesen a Csíksomlyói Mária Ünnep, a Pünkösdi Búcsú. Illetve a zarándoklat, a Történelmi Magyarország Ezeréves határára, Gyimesbükkre. Idén
maroka, 2017. június 03. szombat, 08:26
Székely gyors & Csíksomlyó expressz
Elindult a Csíksomlyó Expressz és a Székely Gyors pénteken kora reggel a budapesti Keleti pályaudvarról a csíksomlyói búcsúba. A Csíksomlyó Expressz éjfél után indult el Szombathelyről, majd Budapesten csatlakozott hozzá hajnalban a Székely Gyors. A két vonat Budapestről egy - tizenhat kocsiból álló - szerelvényként indult Erdélybe
A Csíksomlyó Expresszt Szombathelytől Budapestig a Mátyás király tiszteletére felmatricázott mozdony húzza, a Székely Gyorssal összekapcsolt szerelvényt pedig Székelyföldig és hazafelé Budapestig a II. Rákóczi Ferenc-mozdony. A vonat fővédnöke Böjte Csaba ferences szerzetes, sztárvendége pedig Dévai Nagy Kamilla Liszt Ferenc-díjas előadóművész.
- Székely gyors & Csíksomlyó expressz Biharkeresztesen 2017 videó
maroka, 2017. június 03. szombat, 07:59
Soltész: 650 millió forintos támogatást kapnak a gyimesi csángók intézményei
Az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára pénteken részt vett a csíksomlyói zarándoklatra érkezett Boldogasszony zarándokvonat utasaival és helyi csángómagyarokkal együtt a gyimesbükki Kontumáci kápolnánál tartott szentmisén.

Ezt követően az MTI-nek telefonon elmondta: a magyar kormány 50 millió forinttal támogatja Gyimesbükkön a római katolikus plébánia, illetve közösségi ház felújítását, 100 millió forinttal finanszírozza Gyimesközéplokon a Gróf Majláth Gusztáv Károly Általános Iskola tornatermének megépítését, illetve 500 millió forintot fordít Gyimesfelsőlokon az Árpád-házi Szent Erzsébet Líceum épületének és a hozzá tartozó diákotthonnak a felújítására.

Emlékeztetett: a magyar kormány tavaly év végén döntött a támogatásokról. Kijelentette, hogy a csángómagyarok évszázadokon át megőrizték kereszténységüket, magyarságukat, és remélhetőleg a következő évszázadokban is megmaradnak szülőföldjükön. Az anyaországi magyarok sokszorosan visszakapják lelkiekben ezt az anyagi támogatást -
velemenyezd, 2017. június 02. péntek, 17:34
Képek, videók
Zarándokvonat
lilagondolatok
2015. május 24. vasárnap, 11:37
SZKV-Boldogasszony sgt..j
agica2004
2018. március 18. vasárnap, 15:04
Pilisszántó Boldogasszony
sanci81
2017. december 24. vasárnap, 16:48
Nagy Boldogasszony ünnepe
egrilany51
2017. augusztus 15. kedd, 11:57
Boldogasszony0815.jpg
maroka
2017. augusztus 15. kedd, 10:51
Sarlós Boldogasszony
egrilany51
2017. július 02. vasárnap, 11:33
0 boldogasszony-papucsa
lovaszmarika
2017. május 27. szombat, 17:11
SZKV.Boldogasszony sgt..j
agica2004
2017. március 11. szombat, 20:38
SzKV-Boldogasszony sgt..j
agica2004
2017. március 10. péntek, 13:55
Boldogasszony.png
sz719eszter
2017. február 01. szerda, 12:24
BoldogAsszony Trónja
sanci81
2016. augusztus 16. kedd, 20:19
Csíksomlyói zarándoklaton
sz719eszter
2018. május 20. vasárnap, 13:39
csiksomlyoi_bucsu-023_ 342
menusgabor
2017. december 16. szombat, 19:59
Csíksomlyói segítő Szűzan
irmus
2017. május 14. vasárnap, 10:45
Csíksomlyói Madonna
furaila
2017. március 25. szombat, 21:49
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.