Regisztráció  Belépés
2018. július 20. péntek | 29. hét | 201. nap | 16:30 | Illés
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
ÉrdekességAz olajfa és az abból készült termékek, leginkább az olívaolaj, fontos alapanyaga a mediterrán konyhának. Olívatermelésben Spanyolország vezet, Olaszország, Görögország és Törökország követi.

Törökország 81 tartományából 35-ben termesztenek olívát, jellemzően a Márvány-tenger, Égei-tenger, Földközi-tenger vidékén és az ország dél-keleti részén. A Fekete-tenger vidéke túlságosan csapadékos, így ott teát termesztenek. (Literszámra isszák a törökök.) Törökországban az olajbogyó-termesztés 6 ezer éves múltra tekint vissza.
Az örökzöld olajfán zöld és a fekete bogyó terem, a fa akár 15 méter magasra is megnőhet, jellegzetesen vékony, ezüstös zöld levelei vannak. Rendkívül ellenálló, sokáig él, és a tűznek is nagyszerűen ellenáll - egy darabig. A gyökérzete rendkívül kiterjedt, és akkor is képes újra nőni a fa, ha a felszíni része elpusztul.
Famatuzsálemek
Néhány olajfa bizonyítottan több száz évig él. A legöregebbek közé tartozik egy Portugáliában található példány, amely a radiokarbonos kormeghatározás szerint 2000 (!) éves. Kréta szigetén is él egy hasonló korú matuzsálem, de Izrael és Palesztina területén is rengeteg 1600-2000 éves olajfa található.

Nincs külön fekete vagy zöld bogyót termő fa: ha a zöld bogyót a fán hagyják, előbb-utóbb fekete bogyó lesz belőle.
A növényt nemcsak az olajáért, hanem a leveléért, a fáért, s természetesen a bogyójáért termesztik. Ma már tudományosan igazolt az olajbogyó- és olívaolaj fogyasztás jótékony hatása. Szappan is készíthető a bogyóból, aminek - egyebek mellett - magas az E-vitamin tartalma, és különösen jó tisztító hatású. Olívás krémeket, samponokat és tusfürdőket is gyártanak.

A szüret menete
A fák szüretelése általában októberben, novemberben kezdődik, s eltart egészen februárig, márciusig. Egy fát kétévente szüretelnek. Szerencsém volt egyszer részt venni egy ilyen szüreten Balıkesir tartományban, Ayvalık városa mellett (Márvány-tenger vidéke, Leszbosz szigetével szomszédos terület), és elmondhatom: egyáltalán nem egyszerű munka!

A férfiak felmásznak a fára, és erősen rázzák az ágakat, hogy a bogyók lepotyogjanak. A bogyók azonban nem eshetnek le a földre, mert akkor megsérülnek és rossz minőségű lesz az olaj, így egy sűrű hálót feszítenek a fák közé, hogy abba potyogjanak a bogyók. Ezután a bogyóknak 12 órán belül a sajtolóüzemben kell lenniük, hogy ne kezdjenek el rothadni.

Olívás finomság török módra
A törökök odavannak az olíváért. Nagyon sokrétűen fel tudják használni: salátákhoz, egytálételekhez stb. A legjobb, amikor összekeverik a fekete és zöld bogyókat, öntenek rá olajat, megszórják chili paprikával, mentával, meglocsolják friss citromlével. Sajttal és finom, foszlós fehér kenyérrel elfogyasztják. Ugyanez elkészíthető paradicsommal és kígyóuborkával is, sőt, főtt tojással is.

Az olívaolajjal készült zöldséges egytálételeket mindig 1-2 kockacukorral kell készíteni; húsos ételek készítéséhez viszont nem ajánlott az olíva, mert nehéz tőle az étel.
kirscha, 2018. június 26. kedd, 22:19
Címkék: Olívatermelésben Spanyolország, abból készült, mediterrán konyhának, ország dél-keleti, örökzöld olajfán, fekete bogyó,
Kommentek
Zhao Rong Szent Ágoston áldozópap
...........
Igenaptár oldalon
SZENTLECKE Szent János apostol első leveléből
Aki hiszi, hogy Jézus az Isten Fia, legyőzi a világot.
Testvéreim!
Mindenki, aki hiszi, hogy Jézus a Krisztus, az az Isten szülötte; aki pedig a szülőt szereti, szereti a szülöttét is. Abból tudjuk meg, hogy szeretjük Isten gyermekeit, ha szeretjük az Istent, és eleget teszünk parancsainak. Mert az az Isten iránti szeretet, hogy megtartjuk parancsait. Az ő parancsai nem nehezek.
Mert mindenki, aki az Istentől született, legyőzi a világot. És ez a győzelem - győzelem a világ fölött! - a mi hitünk. Ki győzi le a világot, ha nem az, aki hiszi, hogy Jézus az Isten Fia?
Ez az Isten igéje. 1Jn 5,1-5

EVANGÉLIUM Szent János könyvéből
Ha a búzaszem elhal, sok termést hoz.
Abban az időben Jézus így beszélt tanítványaihoz:
,,Bizony, bizony, mondom nektek: Ha a búzaszem nem hull a
maroka, 2018. július 09. hétfő, 10:40
10 érdekesség a labdarúgás hőskoráról
legkorábbi formáira a 12. századi Angliában a csőcselék játékaként hivatkoztak, bár nem egy alkalommal gazdag polgárok is beálltak a játékba.

5. 1314-ben II. Edward angol király (más források szerint London polgármestere) betiltotta a ,,futballt", mert elvonta a figyelmet az íjászatról és túl "zajos" volt.

6. 1801-től hivatalosan is ugyanannyi játékosnak kellett lennie az egymás ellen kiálló csapatokban.

7. Az évszázadokon át állati belsőségekből és bőrből készült labdát 1855-ben a Charles Goodyear által szabadalmaztatott vulkanizált gumilabda váltotta fel.

8. Maga a rögbi és az európai futball az 1820-as években vált szét, de hivatalossá csak az 1863-as Angol Labdarúgó Szövetség megalakulásával, valamint az alapszabályok akkori lefektetésével vált.

9. Az európai fociban lévő tizenegyesrúgás (akkori nevén: halálrúgás) lehetősége sokáig fel sem merült, ami abból a felfogásból eredt, hogy egy úriember nem követ el
szupernagyi, 2018. július 02. hétfő, 01:20
2018. februártól ÉLETEM változóban jó irányban :) !
családjuktól, a kicsi fiúktól, akik már fölém
nőttek, beszéltünk nagyokat!

Még nem megy nekem minden magától - insomniás vagyok -
rossz alvó - éjjel éltem évekig -.

Nehéz visszaállni!

Csupán azt akartam megosztani veletek, akik itt vagytok!

Istenünk mindent megáld, ha mi magunk megtesszük az első lépést!

Hogy, s mi hatására, de megtettem! Tudom ezt is Neki köszönhetem!

Beszúrok utólagosan ide néhány fotót a júniusi látogatásból készült
képekből, ill. ami fent van a facebook oldalamon, abból is igyekszem.

Köszönöm, hogy velem voltatok, osztoztatok örömömben, elolvastatok!

Az élet hamar elillan, ha nem ragadjuk meg az általa kínálta szép és jó
lehetőségeket!

Kérem Jó Atyám továbbra is tartson ezen az úton, magával, fogja a kezem,
én sem engedem el az Övét, és menjünk továbbra is együtt!

Hogy újra tudjam Őt szeretni, a régi hithű szeretetemmel,
charlotteani, 2018. június 30. szombat, 21:46
Steam
Részletei megnézéséhez válassz egy elkészítésre kész kitűzőt, majd kattints a kék ,,Kitűző készítése" gombra.
Hol láthatom, milyen kártyáim vannak, illetve melyek nincsenek meg?
A Kitűzők oldaladon a ,,Folyamatban levő kitűzők" fülön válassz egy kitűzőt a hozzá tartozó kártyaszett megnézéséhez, ahol látszanak a meglevő és a hátralevő kártyák.
Mit kapok, amikor kitűzőt készítek játékkártyáimból?
Magán a játékkitűzőn kívül kapsz még:
egy véletlenszerű, a játékhoz készült hangulatjelet, melyet csevegéskor és a témákban használhatsz,
egy véletlenszerű, a játékhoz készült háttérképet, melyet Steam Közösségi profilodon használhatsz,
esélyt engedmény-kupon szerzésére egy másik játékhoz vagy DLC-hez,
100 TP-t, mely növelheti Steam-szintedet.
Mikor Steam-szinted növekszik, barátlistád korlátja öt személlyel nő, és esetenként lehetőséget kapsz profilod vitrinekkel történő egyedibbé tételére.
Tudom fejleszteni a játékkitűzőmet?
Ha
eposz, 2018. június 21. csütörtök, 12:22
Gyógynövények a pajzsmirigy egészségéért
pajzsmirigybetegségekre

Közönséges és tejoltó galaj
A mirigyrendszer működésének javítására a hazánkban is gyakori tejoltó és közönséges galaj gyógynövényeket is ajánlja még dr. Csókáné Török Orsolya, a Budai Endokrinközpont fitoterapeutája. Szinte hasonló jó tulajdonságokkal rendelkezik mindkét galajféle: enyhén vízhajtó, görcsoldó hatású, kiváló veseműködés javítására, illetve gyulladáscsökkentő húgyúti gyulladásoknál és epehólyag gyulladás esetén is. Az egész mirigyrendszer védelmére heti 2-3 csésze tejoltó galajból készült tea ajánlott.


Pajzsmirigyproblémákra, alul- és túlműködés esetén is egyaránt jótékony hatású napi 1 csésze közönséges galaj tea, melynek hatékonyságát fokozhatjuk, ha hosszabb ideig lassan kortyolgatva fogyasztjuk és nyelés előtt még gargalizálunk is vele.

Barátcserje
A nők számára bizonyára nem ismeretlen a barátcserje, melyet általában kapszulaként lehet beszerezni. Leggyakrabban menstruációs problémák és teherbeesési nehézségek
suzymama, 2018. június 21. csütörtök, 12:09
A bivalyhúst és az abból készült ételeket népszerűsítő program indult
Rácz András, az Agrárminisztérium környezetügyért felelős államtitkára a rendezvényen úgy fogalmazott, noha a bivalyhús nagyon ízletes és értékes portéka, kevéssé ismert.

A házi bivaly húsa a marhahúsnál szálkásabb, vörösebb színű, édeskésebb illatú, kiemelkedően magas a fehérje- és alacsony a zsírtartalma, ásványi anyagokban gazdag - mondta az államtitkár.

A házi bivaly egykor a legfőbb igavonó állat volt, az 1900-as évek elején még 150 ezer példányt tartottak az akkori Magyarország területén, az 1990-es évekre azonban csaknem eltűnt. Jelenleg a teljes magyarországi állomány mintegy 5700 egyedre tehető, ebből 2800 a tenyészállat - tudatta Rácz András.

A nemzeti parkokban csaknem 2400 házi bivalyt tartanak, a legtöbbet, 950 állatot a Kiskunsági Nemzeti Parkban. A bivalyokat a megközelíthetetlen vizes élőhelyek karbantartására használják, az állatok olyan területekre is eljutnak, és olyan növényeket is fogyasztanak, melyeket más fajok nem - közölte az államtitkár.

Ugró Sándor, a
velemenyezd, 2018. június 13. szerda, 12:51
Képek, videók
Zuheros vár Spanyolország
pacsakute
2017. március 26. vasárnap, 20:17
Ávila fala,Spanyolország
sanci81
2016. december 27. kedd, 17:17
Alhambra Spanyolország.jp
pacsakute
2015. július 29. szerda, 19:59
spanyolorszag.jpg
winxclubervin
2015. június 11. csütörtök, 23:12
Park Güell-Spanyolorszag
borigit
2015. március 08. vasárnap, 16:06
Park Güell-Spanyolorszag
borigit
2015. március 08. vasárnap, 16:01
Al Andalus(Spanyolország)
farkas1945
2014. november 02. vasárnap, 11:28
krisztus homokbó készűlt
maroka
2018. április 02. hétfő, 18:47
Szalaghímzéssel készült t
irmus
2018. március 28. szerda, 18:51
Szép-fából készült hölgy
pacsakute
2018. január 16. kedd, 23:17
0 egy találkozón készült
lovaszmarika
2017. május 21. vasárnap, 22:00
fehér csokiból készült
margherita
2017. február 24. péntek, 21:57
VaZsu nyomén készült 1
gerbera64
2016. december 04. vasárnap, 16:56
hol készült ez a kép
konog
2016. szeptember 26. hétfő, 06:07
Téli világban készült kép
sanci81
2016. június 12. vasárnap, 09:39
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.