Belépés
2018. október 21. vasárnap | 42. hét | 294. nap | 02:09 | Orsolya
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Megszakadt a kapcsolat a Bajkonúrból felbocsátott első angolai műholddal
A Roszkoszmosz szerint a kedd este fellőtt Zenit-2SB hordozórakéta és a Fregat elnevezésű gyorsítóblokk segítségével a szintén orosz építésű AngoSatot sikeresen pályára állították, ám a műholddal később a kapcsolat megszakadt, az űrszerkezetről nem érkeznek telemetrikus adatok.

A TASZSZ értesülése szerint az összeköttetés a napelemek kinyitásakor szűnt meg. Az orosz sajtóban megjelent előzetes feltételezések szerint a kapcsolat a komputer- vagy a kommunikációs rendszer meghibásodása miatt szakadt meg.

Szakértők még nem adták fel a reményt a kommunikáció helyreállításával kapcsolatban, rámutatva, hogy hasonló esetek elő szoktak fordulni.A műhold elvesztéséről hivatalosan egyelőre senki sem beszél, ám ha mégis ez történt, akkor az aggályokat vet fel azzal kapcsolatban, hogy mennyire működik megbízhatóan az orosz űrágazat. November 28-án a Vosztocsnij űrbázisról 19 műholdat indítottak el, ám azok feltehetően lezuhantak, mert a Fregat fejblokk vezérlőrendszerének algoritmusa "helytelenül határozta meg az elfordulás irányát a harmadik hajtóműfokozat leválása" után.

Dmitrij Rogozin űrhajózásért felelős miniszterelnök helyettes szerdán a Rosszija 24 hírtelevíziónak nyilatkozva megerősítette azt a korábban hivatalosan cáfolt értesülést, amely szerint a Vosztocsnijból startolt Szojuz hordozórakétájának irányszögét úgy számították ki, mintha Bajkonurból bocsátották volna fel. Rogozin hangsúlyozta, hogy nem fogadja el azt a védekezést, hogy a baleset egy húszéves szoftver miatt történt.

A miniszterelnök-helyettes a baleset okait vizsgáló bizottság megállapításai nyomán "kemény és objektív" kormányzati intézkedéseket helyezett kilátásba.Rogozin "rendszerszerű hibákkal" vádolta a Roszkoszmosz vezetését, és hangsúlyozta a fiatalítás a technológiakorszerűsítés szükségességét.

Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök a helyetteseivel december 4-én Gorkiban lefolytatott tanácskozáson sürgette a sikertelen műholdfelbocsátás vétkeseinek felelősségre vonását, és rámutatott, hogy az eset miatt az orosz űrágazat jelentős presztízsveszteséget szenvedett el.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2017. december 27. szerda, 16:52
Címkék: Dmitrij Rogozin, Dmitrij Medvegyev, kedd este, szintén orosz, műholddal később, kapcsolat megszakadt,
Kommentek
Az Orosz fakopáncs
rakéta-előrejelző rendszer részeként telepített Duga típusú (NATO-kódja: Steel Yard) horizonton túli rakétafelderítő rádiólokátorok által kibocsátott rádiójelek interferenciája okozta.

A szovjetek már a 60-as években elkezdtek dolgozni a ballisztikus rakéta elhárító rendszereket kiszolgáló korai előrejelző radarokon, de a legtöbb ilyen korai elképzelés azon alapult, hogy a radarok "lássák" a felbocsátott rakétákat (line-of-sight). Ez a látótávolsága ugyan nagy volt, de még sem annyira nagy, hogy elemezni lehessen, honnan jön a témadás. Mivel abban az időben a szovjet műholdak felszereltsége erre a feladatra még nem volt alkalmas a választás a horizont mögé látó radarokra esett.

Az első kísérleti rendszert, Duga-1 néven, Ukrajnában Mikolajiv helyiség közelében építették
schuro, 2017. november 30. csütörtök, 21:56
Észak-koreai válság - Szakértő: Phenjan célja az elrettentés
Csoma Mózes az M1 aktuális csatornán csütörtökön hangsúlyozta: Phenjan tudja, hogy ha elsőként alkalmaznának fegyvert, az a rezsim teljes megsemmisüléséhez vezetne.

Felhívta a figyelmet: szerinte a rakétaindítás hátterénél fontos megemlíteni, hogy november közepén egy észak-koreai katona a demarkációs vonalon átszökött Dél-Koreába, és ez rendkívül kellemetlen volt a rezsimnek. Minden látszat ellenére nagyon pontosan figyelik, hogy miként alakul a megítélésük a világsajtóban. Ezért szükség volt egy olyan lépésre, amely a rezsim gyengesége, esetleges erjedése helyett Észak-Koreát újból az Egyesült Államokkal szemben keményen fellépni képes hatalomként mutatja be - tette hozzá.

Észak-Korea szerdán bejelentette, hogy sikerrel próbálta ki eddigi "legerősebb" interkontinentális ballisztikus rakétáját, amely képes az Egyesült Államok bármely pontjára csapást mérni. A kommunista rezsim állami médiájában közzétett kormánynyilatkozat szerint a kora hajnalban felbocsátott Hvaszong-15 típusú rakéta
velemenyezd, 2017. november 30. csütörtök, 12:02
Roszkoszmosz: elveszett mind a 19 Vosztocsnijból felbocsátott műhold
Az orosz űrkutatási hivatal szerint a Szojuz-2.1b típusú hordozórakéta sikerrel startolt ugyan, ám a Fregat elnevezésű gyorsító fokozat kudarcot vallott. A Roszkoszmosz először azt közölte, hogy Meteor-M 2-1-el szakadt meg a kapcsolat, a műhold nem jutott el a kijelölt napszinkron pályára.

"A felbocsátás fő feladata a Meteor M 2-1 napszinkron pályára állítása volt. A Szojuz-2.1b hordozórakéta munkájának eredményeképpen a Fregat gyorsító blokkból és a Meteor-M űrszerkezetből álló fejblokkot a kijelölt köztes pályára állították, ugyanakkor az első tervezett kommunikációs munkamenet során nem sikerült kapcsolatot létesíteni az űrszerkezettel, mert az nem volt ott a célpályán" - hangzott a Roszkoszmosz közleménye.

A TASZSZ hírügynökség a hivataltól származó forrásokra hivatkozva korábban azt írta, hogy feltehetően felrobbant a Szojuz teherűrhajó Fregat nevű gyorsító fokozata. Az Interfax az űrhivatalból származó forrásokra hivatkozva azt írta, az előzetes adatokból arra lehet következtetni, hogy
velemenyezd, 2017. november 28. kedd, 13:47
Az El Nino miatt nőtt rekordmagasra a levegő szén-dioxid-tartalma
A Science tudományos lapban megjelent tanulmány a NASA 2014-ben felbocsátott műholdja, az Orbiting Carbon Observatory-2 (OCO-2) adatait elemezve megállapította, hogy az elmúlt 2000 év legmagasabb éves légköri szén-dioxid-emelkedését a Föld trópusi régióiból származó szén-dioxid okozta.

A tudósok gyanították, hogy az egyik legerősebb El Nino, a 2015-16-os számlájára írható a jelenség, ám hogy miként, azt a jelen kutatás derítette ki.

Az OCO-2 első 28 hónapos adatait elemezve a tudósok arra a következtetésre jutottak, hogy az El Nino - a Csendes-óceán Egyenlítő közeli vízfelszínének néhány évenkénti felmelegedése - okozta időjárási változások állnak a szén-dioxid-többlet hátterében.

"Dél-Amerika, Afrika és Indonézia trópusi vidékei 2,5 milliárd tonnával több szén-dioxidot bocsátottak ki ekkor, mint 2011-ben" - mondta Junjie Liu, a NASA pasadenai laboratóriumának munkatársa, a tanulmány vezető szerzője.

Ez a többlet magyarázza a 2015-16-os kiugró értéket a 2011-eshez képest.

A
velemenyezd, 2017. október 13. péntek, 17:52
Orosz tábornok: az amerikai rakétavédelem célja a hadászati dominancia megszerzése, Moszkva és Peking ellenlépé
állítja, rakétavédelmi eszközei nem irányulnak Oroszország és Kína ellen, arra nincsen jogi garancia. Szavai szerint az Egyesült Államok és szövetségesei egyebek között azért gátolják Genfben a fegyverek világűrbe telepítésének megakadályozását célzó orosz és kínai kezdeményezéseket, mert globális rakétavédelmi rendszerének továbbfejlesztése révén képessé válik alacsony pályán keringő műholdak megsemmisítésére is.

Elmondta, hogy az amerikai Standard Missile 3-as (SM-3) elfogórakéta egy rombolóról felbocsátott 1A változatával 2008-ban sikerült már lelőni egy 250 kilométeres magasságban haladó műholdat, de az SM-3 2A modifikációja és a GBI (Ground-Based Interceptor) ellenrakéta ennél is hatásosabb lesz. Mint mondta, ezek a tengerről az orosz ballisztikus rakétákat már a gyorsulási szakaszban is képesek megsemmisíteni, nemcsak a ballisztikus röppálya középső szakaszában, ahogy azt amerikai részről állítják.

Poznyihir rámutatott, hogy az amerikai rakétavédelem Mk-41-es kilövőállásai - ilyenek vannak,
velemenyezd, 2016. október 11. kedd, 15:12
Elindult Floridából a NASA aszteroidakutató űrszondája
Az űrszonda feladata a tudósok által a Földre nézve potenciális veszélyt jelentő Bennu aszteroida vizsgálata lesz. A Bennut még 1999-ben fedezték fel az űrkutatók. A kisbolygó hatévenként halad el a Föld mellett, és a kutatók számításai szerint a 22. században olyan közel kerülhet, hogy akár be is csapódhat a Földbe.

Az aszteroida vizsgálatától a tudósok azt remélik, hogy közelebb jutnak a Naprendszer és a Föld, valamint az élet kialakulásának titkához.

A csütörtökön felbocsátott űrszonda a számítások szerint két esztendőn keresztül "utazik" majd, mire a Bennuhoz ér, két esztendőn keresztül kering körülötte, és a tervek szerint 3 méter hosszú mechanikus karjával anyagmintákat is vesz majd, melyekkel 2023-ra visszatér a Földre. Összesen több mint hatmilliárd kilométert tesz majd meg.

A tudósok azért választották a Bennut, mert az gyakorlatilag egy időkapszula a Naprendszer keletkezésének hajnalából, felszínét - a kutatók reményei szerint - szénben gazdag, akár 4,5 milliárd éves
velemenyezd, 2016. szeptember 09. péntek, 07:05
102 éve született fizikus
Haditengerészeténél folytatott haditechnikai kísérleteket. 1946-1950-ig a Johns Hopkins Egyetem, 1951-1952-ben Iowa Egyetem tanára, 1953-1954-ben a Princetoni Egyetem munkatársa. 1939-ben professzor. A kozmikus sugárzás tanulmányozására 1949-1957 között több expedíciót vezetett. 1955-ben javasolta, hogy fejlesszenek ki egy tudományos műhold kutatási programot. 1957-1958 között a Nemzetközi Geofizikai Év (NGÉ) kozmikus sugárzási kutatásaiban irányító szerepet vitt. A Szputnyik-1 űrkísérlet hatására felbocsátott Explorer-1 elsődleges célja a kozmikus sugárzás mérése volt, és lehetőleg a dr. James Van Allen által megjósolt, a Földet övező sugárzási öv jelenlétének kimutatása. A tudományos siker hatására további űrprogramokban vett részt. 1985-ben visszavonult az egyetemi oktatástól.

Elismerései

Az USA Nemzeti Tudományos Akadémiájának tagja.
elnevezték róla a Van Allen sugárzási övezetet, miután 1958-ban az Explorer-1 felfedezte, az Explorer-3 megerősítette
gabfe, 2016. szeptember 08. csütörtök, 11:24
Képek, videók
Bajkonur márkájú karóra,
vargaspace
2012. november 12. hétfő, 19:55
Dmitrij Medvegyevvel.jpg
agica2004
2011. június 09. csütörtök, 14:13
Dmitrij Sosztakovics.jpg
aranyibarbara
2009. február 13. péntek, 05:05
kedd este
magdi06
2009. október 03. szombat, 08:51
Kedd este
aranyibarbara
2009. augusztus 25. kedd, 18:15
jutkától kedd este.gif
gabfe
2009. április 01. szerda, 11:09
Szintén strófák a színház
chillik
2016. november 27. vasárnap, 08:27
Ancsától szintén a hétvég
csalogany13
2015. április 11. szombat, 12:49
Szintén WTF
nor-bee
2014. január 08. szerda, 18:16
szinten_forditott_nara ncs
erzsikepuskas
2013. december 18. szerda, 08:17
Szintén Veronika alapjára
csalogany13
2013. február 22. péntek, 09:14
Itt szintén Én vagyok.JPG
farkas1945
2012. szeptember 10. hétfő, 14:22
Jane Eyre szinten.gif
charlotteani
2012. augusztus 01. szerda, 00:19
szintén
eletmod2
2012. június 02. szombat, 18:35
szintén első udvar.jpg
wob
2012. május 12. szombat, 22:09
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.