Regisztráció  Belépés
2017. augusztus 19. szombat | 33. hét | 231. nap | 15:10 | Huba
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
A phaisztoszi korong.
A phaisztoszi korong a bronzkori minószi kultúra legfontosabb lelete, 15 cm-es írásos agyagkorong, amit az iraklioni Régészeti Múzeumban őriznek (Kréta, Görögország).

A Phaisztoszi korong
A Hagia Triada közelében került elő az ásatáson a 101-gyel megjelölt épület 8-as szobája alól, 1908. július harmadikán. Megtalálója Luigi Pernier olasz archeológus volt.

A korong egy templom alagsorából került elő, amit tárhelynek használtak. Ezek az alagsori szobák csak felülről voltak megközelíthetőek, belsejük a Santorini-vulkán kitörésekor keletkezett hamuval és földdel volt tele. A számos földrengés következtében egy részük be is omlott. Az alagsorban csak föld és állati eredetű csontok voltak. A cella északi oldalán találtak egy hasonló korongot, amely jellegzetes krétai lineáris A írást tartalmazott.

A Phaisztoszi korong másolata


Jerome Eisenberg műtárgyak eredetiségvizsgálatával foglalkozó szakember szerint a korong és az azon talált megfejtetlen szöveg valójában egy modern hamisítvány lehet, amelyet Pernier hozhatott létre. A görög hatóságok eddig nem tették lehetővé, hogy Eisenberg személyesen is megvizsgálja a tárgyat, és a termolumineszcenciás vizsgálathoz sem járultak hozzá.

A phaisztoszi korong egyedi felfedezésnek bizonyult, a jelekkel teljességében megegyező feliratot tartalmazó lelet nem került elő. A korongon található feliratokat láthatóan előre elkészített formákkal (présminták) nyomták az agyagtáblára, spirálisan haladva kívülről befelé (vagy fordítva). Ezt követően az agyagkorongot magas hőfokon kiégették. A phaisztoszi korong egyediségét ez a nyomtatási technika adja: a korong pecsétnyomatok sokasága, melynek jeleit domború mintával nyomták az agyagba. A pecsételés és a pecséthengeres sorminták alkalmazása már régi mezopotámiai hagyomány, de ez az első ismert példája annak, hogy több különböző pecsétnyomó lenyomatával szöveget nyomtattak.

A korong tartalma mindmáig rejtély, a szakértők szerint az a legvalószínűbb, hogy egy naphimnuszt, vagy egy verses formába szedett teremtéstörténetet tartalmaz.

A oldal (eredeti példány)
B oldal (eredeti példány)
1. részlet
2. részlet
3. részlet
4. részlet


schuro, 2017. június 18. vasárnap, 21:48
Címkék: Régészeti Múzeumban, Hagia Triada, Megtalálója Luigi Pernier, Jerome Eisenberg, phaisztoszi korong, bronzkori minószi,
Kommentek
Múzeumok éjszakája - Leleplezték a Be a múzeumba! pályázat győztes tárgyait
Múzeumok éjszakáján országszerte mintegy 320 múzeum, könyvtár, levéltár, közművelődési és egyéb intézmény várja a látogatókat különleges programokkal; a fesztivál idei kiemelt témája az értékőrzés, fővárosa pedig Debrecen lesz.

Az MNM szombatra "túl-világi átjáróvá" válik. A múzeum programjai már délután elkezdődtek: 15 órákor indult az első túlvilági séta gyerekeknek és felnőtteknek. Antropológus, archeozoológus és régészek várják az érdeklődőket emberi és állati csontokkal, őskori lényekkel a régészeti kiállításban. A titkos jelentések című programon unikornisokat, bárányokat, pelikánokat, csillagokat és kelyheket kell megtalálni, és jelentésüket megfejteni.

Az Élő Múzeum programmal a látogatók elmerülhetnek a török kor hétköznapjaiba: hitvitákba hallgathatnak bele, pletykálkodó asszonyokkal szállhatnak szópárbajba, és beléphetnek egy elítélt "boszorkány" börtönébe is, hogy egyenesen tőle hallhassák a vádak mozgatórugóit.

A Megmentett műkincsek 2017 című kiállításhoz kapcsolódóan az MNM és a
velemenyezd, 2017. június 24. szombat, 16:52
Ritka, 1700 éves római luxus utazókocsi
ugyanis a halott lelke hosszú utat bejárva jutott a túlvilágra. A helyi eraviszkusz törzs elitje által ápolt kocsis temetkezési szokásokra példák a 2002-es budaörsi és 2012-es sárisápi sírleletek, utóbbinál a lovak mellett négy darab vadászkutyát is leöltek a temetési szertartás során. Vass Lóránt, az ásatás vezető régésze elmondta, hogy az örökségvédelmi előírások értelmében végeztek teljeskörű megelőző feltárást a strandfürdő fejlesztési beruházásra kijelölt területén. Korábban nem voltak régészeti feltárások a területen, amely a sorozatos építkezések alatt teljesen átalakult, csökkentve az esélyét a leletek előkerülésének.

A feltárás előrehaladtával először vaskori leletekre, majd egy, már az ókorban is megbolygatott római kori gyermeksírra bukkantak. Mivel ötszáz méteren belül fennmaradtak egy római kori villa maradványai, sejtették, hogy további leletek kerülhetnek elő a területen. Nem sokkal később a közelben meg is találták a kocsis temetkezést rejtő sírgödröt - idézte fel Vass
bordat, 2017. június 24. szombat, 13:11
Múzeumok éjszakája - Programok az ország 320 kiállítóhelyén
is. A tulajdonossal kötött megegyezésnek köszönhetően ezen a hétvégén ismét megtekinthető a Munkácsy-trilógia, míg a Szépművészeti Múzeum szombatra Rodin Csókját kölcsönzi a Modemnek. A reformáció 500 éves évfordulóján számos programmal készül a református egyház, és a múzeumi negyed intézményei mellett a Református Kollégium, a Nagytemplom, a Városháza és a Kölcsey Központ is bekapcsolódik a Múzeumok éjszakájába Debrecenben.

Budapesten a Magyar Nemzeti Múzeum "túlvilági" sétát indít, továbbá régészeti helyszíneléssel, rendhagyó tárlatvezetésekkel, koncertekkel, tangóórával várja a látogatókat.

A Magyar Nemzeti Galéria új szemszögből mutatja meg kiállításait és műkincseit. Az est témáját Georg Baselitz Újrajátszott múlt című kiállítása ihlette, melyben a nap során négy alkalommal tartanak meditációs órát, a gótikus szárnyasoltárok között pedig "gótikus chill-out zone-t" alakítanak ki. A Néprajzi Múzeum a jelenleg futó lábbeli-kiállításra fűzi fel kínálatát, az Országos Széchényi Könyvtár
velemenyezd, 2017. június 24. szombat, 07:04
Múzeumok éjszakája - Programok Budapesten
Országszerte több mint 320 intézmény kétezer programot regisztrált Múzeumok éjszakájára, melynek idei kiemelt témája az értékőrzés, fővárosa pedig Debrecen lesz.

Számos programmal készülnek a fővárosi intézmények is. A Magyar Nemzeti Múzeum "túlvilági" sétát indít, továbbá régészeti helyszíneléssel, rendhagyó tárlatvezetésekkel, koncertekkel, tangóórával várják a látogatókat, akik a múlt számos alakjával találkozhatnak, például egy török kori boszorkányt is kihallgathatnak.

A reprodukálás, a restaurálás és az újragondolás jegyében zajlik idén a Múzeumok éjszakája a Magyar Nemzeti Galériában (MNG), amely szombaton új szemszögből mutatja meg kiállításait és műkincseit. Az est témáját Georg Baselitz Újrajátszott múlt című kiállítása ihlette, melyben szombat este négy alkalommal tartanak meditációs órát, a gótikus szárnyasoltárok között pedig "gótikus chill-out zone-t" alakítanak ki.

Az este folyamán fél óránként indulnak változatos témájú tárlatvezetések, de a látogatók a panorámát is
velemenyezd, 2017. június 23. péntek, 19:12
Múzeumok éjszakája - Túl-világi átjáró a Magyar Nemzeti Múzeumban
A múzeum közleménye szerint a programok már délután elkezdődnek: 15 órától túlvilági séta indul gyerekeknek és felnőtteknek. Antropológus, archeozoológus és régészek várják az érdeklődőket emberi és állati csontokkal, őskori lényekkel a régészeti kiállításban. A titkos jelentések című programon unikornisokat, bárányokat, pelikánokat, csillagokat és kelyheket kell megtalálni, és jelentésüket megfejteni.

Az Élő Múzeum programmal a látogatók elmerülhetnek a török kor hétköznapjaiba: hitvitákba hallgathatnak bele, pletykálkodó asszonyokkal szállhatnak szópárbajba, és beléphetnek egy elítélt "boszorkány" börtönébe is, hogy egyenesen tőle hallhassák a vádak mozgatórugóit.

Zacher Gábor toxikológus elmeséli, milyenek a "betépett" álmodozók, Péri Benedek turkológustól mindenki megtudhatja, hogyan lazítottak az Oszmán Birodalomban, aki pedig másfajta bódulatról hallana, annak Gerevich József pszichiáter beszél halálos szerelmekről és teremtő vágyakról.

A sólyi református templom padlója alatt 2009
velemenyezd, 2017. június 22. csütörtök, 18:13
Ritka római kori kocsisírt tártak fel Aquincumban
szerint ugyanis a halott lelke hosszú utat bejárva jutott a túlvilágra. A helyi eraviszkusz törzs elitje által ápolt kocsis temetkezési szokásokra példák a 2002-es budaörsi és 2012-es sárisápi sírleletek, utóbbinál a lovak mellett négy darab vadászkutyát is leöltek a temetési szertartás során.

Vass Lóránt, az ásatás vezető régésze elmondta, hogy az örökségvédelmi előírások értelmében végeztek teljeskörű megelőző feltárást a strandfürdő fejlesztési beruházásra kijelölt területén. Korábban nem voltak régészeti feltárások a területen, amely a sorozatos építkezések alatt teljesen átalakult, csökkentve az esélyét a leletek előkerülésének.

A feltárás előrehaladtával először vaskori leletekre, majd egy, már az ókorban is megbolygatott római kori gyermeksírra bukkantak. Mivel ötszáz méteren belül fennmaradtak egy római kori villa maradványai, sejtették, hogy további leletek kerülhetnek elő a területen. Nem sokkal később a közelben meg is találták a kocsis temetkezést rejtő sírgödröt - idézte fel Vass
velemenyezd, 2017. június 22. csütörtök, 11:53
Múzeumok éjszakája - Debrecenbe érkezett Bocskai István fejedelmi botja
"Történelmi pillanat, hogy újra Magyarországon látható a Bocskai-jogar" - mondta a helyszínen Papp László (Fidesz-KDNP), Debrecen polgármestere.

A Déri Múzeum fejedelmi jelképet szállító kisbusza fegyveres rendőri kísérettel szerda kora reggel indult Bukarestből.

A román rendőrök az ártándi határállomásig kísérték a járművet, onnan magyar rendőri felvezetéssel indultak tovább - mondta el az MTI-nek Dani János, a Déri Múzeum régészeti igazgatóhelyettese, aki a kölcsönző Román Történeti Múzeum egyik munkatársával, az úgynevezett kurírral együtt kísérte az értékes szállítmányt az úton.

A Déri Múzeumba megérkezve a kurír helyezte el a jogart egy vitrinben, amelyet azonnal le is zártak. Mellette egy másik vitrinben már ott van Báthory István fejedelmi jogara is, a két ereklyét a múzeumok éjszakáján láthatja először a közönség.

A kupolateremmel szemben lévő Munkácsy-teremben pedig ismét együtt lesz látható a múzeumok éjszakáján Munkácsy Krisztus-trilógiája, miután a Golgota tulajdonosa
velemenyezd, 2017. június 21. szerda, 17:18
Múzeumok éjszakája - Régészeti vezetés és irodalmi gasztroprogram Esztergomban
Az államalapítás korában épült, ma részben a vasúti sínek alatt fekvő templom feltárását a vasútállomás átépítése tette lehetővé. A templom tornyainak helyén és temetőjében Tari Edit ásatásvezető régész tart vezetést a Múzeumok éjszakáján.

A Babits Mihály Emlékházban ínyencségek is várják Babitsék konyhájából a látogatókat, akika villa ebédlőjében fogyaszthatják el a költő kedvenc süteményeit. Az érdeklődők a Nyugat Mesék című tévéműsor Nyugat gyomra című adását is láthatják, amelyből izgalmas titkokat lehet megtudni költő- és íróóriásaink étkezési szokásairól, arról, hogy melyik kávéházba jártak, mit ettek és ittak ott, és mi volt a kedvenc ételük.

A főszékesegyház különleges esti fényekben mutatja meg liturgikus tereit, a panorámatermet és a kupolakilátót. Ezen az éjszakán a látogatók elől elzárt káptalani termekbe is be lehet tekinteni.

A Vármúzeumban zseblámpás éjjeli túrát tartanak: a kései látogatókat a reneszánsz udvar muzsikája kíséri a Strigonium Consort Régizenei Együttes
velemenyezd, 2017. június 21. szerda, 15:38
Képek, videók
Pafosz régészeti parkja/C
pacsakute
2012. január 24. kedd, 09:13
San Augusztin régészeti p
pacsakute
2011. december 08. csütörtök, 18:17
Régészeti Múzeum
irmus
2011. augusztus 10. szerda, 07:20
százhalombatta régészeti
lacipecsenye
2011. január 03. hétfő, 12:08
Régészeti Park
mecsery
2010. március 20. szombat, 15:13
régészeti ásatás
mecsery
2010. február 24. szerda, 22:41
Régészeti park-Battán.jpg
mezixy
2008. augusztus 21. csütörtök, 15:16
Agia-Triada_Szentharom sag
sarkadykati
2016. augusztus 19. péntek, 19:57
Monastery-of-Agia-Tria da-
menusgabor
2014. július 10. csütörtök, 22:32
Meteora Triada kolostor
megyerimihaly
2011. december 14. szerda, 20:33
Agia Triada-kolostor;görö
farkas1945
2011. október 24. hétfő, 08:44
Agia Triada-kolostor-3;gö
farkas1945
2011. október 24. hétfő, 08:42
Agia Triada-kolostor-2;gö
farkas1945
2011. október 24. hétfő, 08:39
Agia Triada-kolostor-1;gö
farkas1945
2011. október 24. hétfő, 08:37
Meteora_Agias_Triadas- Met
skorpiolilike
2010. június 11. péntek, 21:17
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.