Regisztráció  Belépés
2017. október 21. szombat | 42. hét | 294. nap | 23:18 | Orsolya
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
A phaisztoszi korong.
A phaisztoszi korong a bronzkori minószi kultúra legfontosabb lelete, 15 cm-es írásos agyagkorong, amit az iraklioni Régészeti Múzeumban őriznek (Kréta, Görögország).

A Phaisztoszi korong
A Hagia Triada közelében került elő az ásatáson a 101-gyel megjelölt épület 8-as szobája alól, 1908. július harmadikán. Megtalálója Luigi Pernier olasz archeológus volt.

A korong egy templom alagsorából került elő, amit tárhelynek használtak. Ezek az alagsori szobák csak felülről voltak megközelíthetőek, belsejük a Santorini-vulkán kitörésekor keletkezett hamuval és földdel volt tele. A számos földrengés következtében egy részük be is omlott. Az alagsorban csak föld és állati eredetű csontok voltak. A cella északi oldalán találtak egy hasonló korongot, amely jellegzetes krétai lineáris A írást tartalmazott.

A Phaisztoszi korong másolata


Jerome Eisenberg műtárgyak eredetiségvizsgálatával foglalkozó szakember szerint a korong és az azon talált megfejtetlen szöveg valójában egy modern hamisítvány lehet, amelyet Pernier hozhatott létre. A görög hatóságok eddig nem tették lehetővé, hogy Eisenberg személyesen is megvizsgálja a tárgyat, és a termolumineszcenciás vizsgálathoz sem járultak hozzá.

A phaisztoszi korong egyedi felfedezésnek bizonyult, a jelekkel teljességében megegyező feliratot tartalmazó lelet nem került elő. A korongon található feliratokat láthatóan előre elkészített formákkal (présminták) nyomták az agyagtáblára, spirálisan haladva kívülről befelé (vagy fordítva). Ezt követően az agyagkorongot magas hőfokon kiégették. A phaisztoszi korong egyediségét ez a nyomtatási technika adja: a korong pecsétnyomatok sokasága, melynek jeleit domború mintával nyomták az agyagba. A pecsételés és a pecséthengeres sorminták alkalmazása már régi mezopotámiai hagyomány, de ez az első ismert példája annak, hogy több különböző pecsétnyomó lenyomatával szöveget nyomtattak.

A korong tartalma mindmáig rejtély, a szakértők szerint az a legvalószínűbb, hogy egy naphimnuszt, vagy egy verses formába szedett teremtéstörténetet tartalmaz.

A oldal (eredeti példány)
B oldal (eredeti példány)
1. részlet
2. részlet
3. részlet
4. részlet


schuro, 2017. június 18. vasárnap, 21:48
Címkék: Régészeti Múzeumban, Hagia Triada, Megtalálója Luigi Pernier, Jerome Eisenberg, phaisztoszi korong, bronzkori minószi,
Kommentek
Vandálok rongáltak a Moszkva szívében frissen átadott "vad urbanista" parkban
A "vad urbanizmus" koncepcióját követő, a növényzetet úttörő építészeti elemekkel elegyítő parkot szombaton avatta fel meghívott vendégek előtt az orosz főváros szívében Vlagyimir Putyin elnök és Szergej Szobjanyin polgármester. Az ünnepélyes átadás a Moszkva fennállásának 870. évfordulóján megrendezett központi ünnepség keretében történt.

A 14 milliárd rubelből (több mint 62 milliárd forintból), az eredetileg tervezett büdzsé csaknem háromszorosából kiépített parkot hétfőn nyitották meg a nagyközönség előtt, de a látogatók három nap alatt annyi kárt okoztak benne, hogy jövő hétfőtől helyreállítási munkálatokat kell kezdeni. Emiatt hétfőnként lerövidítik a nyitva tartást és a legfrekventáltabb helyekre 15 perces időközönként fogják az embereket bebocsátani.

A rongálók egyebek között összetörték a 16 ezer fős falak nélküli amfiteátrum "üvegkéreg" födémjének egyedi elemeit, amelyeket újra kell gyártatni. Kár keletkezett a médiaközpontban és a növényzetben is. A tundrát mintázó területről mintegy
velemenyezd, 2017. szeptember 14. csütörtök, 18:43
Ötven éve külföldre csempészett ritka római kori szarkofág került vissza Törökországba
A háromtonnás kőkoporsó, amely Herkules mitológiai hőst ábrázolja 12 próbatétele közben, szerda éjszaka teherszállító repülőgépen érkezett Zürichből Isztambulba. Csütörtök folyamán az alkotást a dél-törökországi Antalyába viszik tovább, ahol a régészeti múzeumban állítják ki.

A Habertürk úgy tudja, hogy a ritkaságnak számító márvány szarkofág az időszámításunk szerinti második században készült és az 1960-as években egy illegális antalyai ásatáson került elő Perga ősi városának romjai közül.

Özgür Arun, a Mediterrán Civilizációk Kutatóintézetének igazgatóhelyettese a Star török napilapnak nyilatkozva elmondta, hogy a kőkoporsót darabokban csempészték külföldre, és Svájc előtt megjárta az Egyesült Államokat, Németországot és az Egyesült Királyságot is.

Az alkotás először 2010-ben Genfben tűnt fel, ahol svájci vámtisztviselők le is foglalták. A török hatóságok erőfeszítéseinek következtében a több millió dollárt érő szarkofág visszaszolgáltatását egy svájci ügyész rendelte el
velemenyezd, 2017. szeptember 14. csütörtök, 13:12
Kulturális örökség napjai - Programok Zala megyében
A zalaegerszegi Göcseji Múzeum munkatársai a régészeti feltárás helyszínén mutatják be a legújabb leleteket szombaton, amelyeken keresztül az érdeklődők új ismereteket szerezhetnek a 17. században épült Egerszeg vár történetéről. A Göcseji Múzeumban az Ódonságok, újdonságok című kiállításon a régi korok tárgyait ismerhetik meg a látogatók: a gyűjteményben ékszerek, különféle viseletek, szakrális tárgyak, kerámiák, pénzérmék, valamint a város és a megye történetét dokumentáló relikviák is megtalálhatók.

A Göcseji Falumúzeumban - az országban elsőként, 1968-ban alapított szabadtéri néprajzi kiállításon - szombaton és vasárnap ugyancsak díjtalan tárlatvezetésre invitálják a látogatókat. A portákon negyven építmény - köztük lakóházak, istállók, pajták, ólak, pálinkafőző kunyhó, szőlőhegyi pincék és a 18. századi vízimalom - idézi meg az egykori göcseji falvak hangulatát - mondta el az MTI-nek Szényi Krisztina, a múzeum kommunikációs munkatársa.

Keszthelyen a Festetics-kastély parkjában, a
velemenyezd, 2017. szeptember 13. szerda, 12:02
Kulturális örökség napjai - Megnyílik a veszprémi óvóhely a látogatók előtt
Káposztás Vivien, a polgármesteri hivatal sajtóreferense elmondta, hogy a megyeszékhelyen 12 helyszínen mintegy 30 program, köztük tárlatvezetés és filmvetítés várja az érdeklődőket.

Hozzátette: a Benedek-hegy gyomrában lévő óvóhelyet és a környéket is megismerhetik a látogatók szombaton, megelevenedik az óvóhelyet övező Séd-part középkori céhes élete, a séta résztvevői bepillanthatnak a tímárok, a molnárok és a tobakok mindennapjaiba.

Kizmus Szabolcs bunkerkutató Volt titkos katonai objektumok a Bakonyban címmel tart előadást szombaton délelőtt és kora délután.

A Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjtemény kiállításain szombaton és vasárnap délelőtt 10 és 11 órától ingyenes tárlatvezetés indul - mondta a sajtóreferens.

Tárlatvezetés mellett ingyenesen nézhetik meg a látogatók a Kiegyezés és koronázás - 1867 című tárlatot az érseki palotában. A Boldog Gizella királyné, a veszprémi székesegyház alapítója című kiállítás a székesegyház altemplomában, az Idvezlégy, kegyelmes Szent László
velemenyezd, 2017. szeptember 12. kedd, 15:13
Hatalmas avar temetkezési helyet találtak Pozsonyban
A hatalmas temetkezési helyre Pozsony egyik városrészében, Pozsonypüspökin leltek rá, a D4-es autópálya leendő körgyűrűje helyén, még az év kezdetén, ám annak jelentősége csak később, a feltárás folyamán derült ki.

"Az avar temetkezési hely a 8. századból származik, nagysága és értéke alapján az Avar Kaganátus időszakából származó legjelentősebb régészeti felfedezés az utóbbi 40 évben Szlovákiában" - mondta a felfedezésről Milan Hornák, a feltárás vezetője.

Hozzátette, hogy Pozsony környéke ugyan gazdag avar kori lelőhely, de ilyen gazdag avar leletet utoljára 1927 és 1933 között tártak fel Dévényújfalun, ahol mintegy 800 sírt találtak.

A feltáráson dolgozó régészek a vizsgálat eddigi öt hónapja során több mint 460 - értékes leleteket rejtő - sírt tártak fel. A legkülönlegesebb leletek közé egy Nagy Károly frank király korabeli érem tartozik.

"Az érem a 771-793-as évekből származik, és európai ritkaságnak számít" - mondta Hornák, aki szerint ilyen éremből eddig csak 14-ről tudtak,
velemenyezd, 2017. június 28. szerda, 18:42
Múzeumok éjszakája - Leleplezték a Be a múzeumba! pályázat győztes tárgyait
Múzeumok éjszakáján országszerte mintegy 320 múzeum, könyvtár, levéltár, közművelődési és egyéb intézmény várja a látogatókat különleges programokkal; a fesztivál idei kiemelt témája az értékőrzés, fővárosa pedig Debrecen lesz.

Az MNM szombatra "túl-világi átjáróvá" válik. A múzeum programjai már délután elkezdődtek: 15 órákor indult az első túlvilági séta gyerekeknek és felnőtteknek. Antropológus, archeozoológus és régészek várják az érdeklődőket emberi és állati csontokkal, őskori lényekkel a régészeti kiállításban. A titkos jelentések című programon unikornisokat, bárányokat, pelikánokat, csillagokat és kelyheket kell megtalálni, és jelentésüket megfejteni.

Az Élő Múzeum programmal a látogatók elmerülhetnek a török kor hétköznapjaiba: hitvitákba hallgathatnak bele, pletykálkodó asszonyokkal szállhatnak szópárbajba, és beléphetnek egy elítélt "boszorkány" börtönébe is, hogy egyenesen tőle hallhassák a vádak mozgatórugóit.

A Megmentett műkincsek 2017 című kiállításhoz kapcsolódóan az MNM és a
velemenyezd, 2017. június 24. szombat, 16:52
Ritka, 1700 éves római luxus utazókocsi
ugyanis a halott lelke hosszú utat bejárva jutott a túlvilágra. A helyi eraviszkusz törzs elitje által ápolt kocsis temetkezési szokásokra példák a 2002-es budaörsi és 2012-es sárisápi sírleletek, utóbbinál a lovak mellett négy darab vadászkutyát is leöltek a temetési szertartás során. Vass Lóránt, az ásatás vezető régésze elmondta, hogy az örökségvédelmi előírások értelmében végeztek teljeskörű megelőző feltárást a strandfürdő fejlesztési beruházásra kijelölt területén. Korábban nem voltak régészeti feltárások a területen, amely a sorozatos építkezések alatt teljesen átalakult, csökkentve az esélyét a leletek előkerülésének.

A feltárás előrehaladtával először vaskori leletekre, majd egy, már az ókorban is megbolygatott római kori gyermeksírra bukkantak. Mivel ötszáz méteren belül fennmaradtak egy római kori villa maradványai, sejtették, hogy további leletek kerülhetnek elő a területen. Nem sokkal később a közelben meg is találták a kocsis temetkezést rejtő sírgödröt - idézte fel Vass
bordat, 2017. június 24. szombat, 13:11
Múzeumok éjszakája - Programok az ország 320 kiállítóhelyén
is. A tulajdonossal kötött megegyezésnek köszönhetően ezen a hétvégén ismét megtekinthető a Munkácsy-trilógia, míg a Szépművészeti Múzeum szombatra Rodin Csókját kölcsönzi a Modemnek. A reformáció 500 éves évfordulóján számos programmal készül a református egyház, és a múzeumi negyed intézményei mellett a Református Kollégium, a Nagytemplom, a Városháza és a Kölcsey Központ is bekapcsolódik a Múzeumok éjszakájába Debrecenben.

Budapesten a Magyar Nemzeti Múzeum "túlvilági" sétát indít, továbbá régészeti helyszíneléssel, rendhagyó tárlatvezetésekkel, koncertekkel, tangóórával várja a látogatókat.

A Magyar Nemzeti Galéria új szemszögből mutatja meg kiállításait és műkincseit. Az est témáját Georg Baselitz Újrajátszott múlt című kiállítása ihlette, melyben a nap során négy alkalommal tartanak meditációs órát, a gótikus szárnyasoltárok között pedig "gótikus chill-out zone-t" alakítanak ki. A Néprajzi Múzeum a jelenleg futó lábbeli-kiállításra fűzi fel kínálatát, az Országos Széchényi Könyvtár
velemenyezd, 2017. június 24. szombat, 07:04
Képek, videók
Pafosz régészeti parkja/C
pacsakute
2012. január 24. kedd, 09:13
San Augusztin régészeti p
pacsakute
2011. december 08. csütörtök, 18:17
Régészeti Múzeum
irmus
2011. augusztus 10. szerda, 07:20
százhalombatta régészeti
lacipecsenye
2011. január 03. hétfő, 12:08
Régészeti Park
mecsery
2010. március 20. szombat, 15:13
régészeti ásatás
mecsery
2010. február 24. szerda, 22:41
Régészeti park-Battán.jpg
mezixy
2008. augusztus 21. csütörtök, 15:16
Agia-Triada_Szentharom sag
sarkadykati
2016. augusztus 19. péntek, 19:57
Monastery-of-Agia-Tria da-
menusgabor
2014. július 10. csütörtök, 22:32
Meteora Triada kolostor
megyerimihaly
2011. december 14. szerda, 20:33
Agia Triada-kolostor;görö
farkas1945
2011. október 24. hétfő, 08:44
Agia Triada-kolostor-3;gö
farkas1945
2011. október 24. hétfő, 08:42
Agia Triada-kolostor-2;gö
farkas1945
2011. október 24. hétfő, 08:39
Agia Triada-kolostor-1;gö
farkas1945
2011. október 24. hétfő, 08:37
Meteora_Agias_Triadas- Met
skorpiolilike
2010. június 11. péntek, 21:17
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.