Regisztráció  Belépés
2018. május 24. csütörtök | 21. hét | 144. nap | 19:44 | Eszter, Eliza
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
A phaisztoszi korong.
A phaisztoszi korong a bronzkori minószi kultúra legfontosabb lelete, 15 cm-es írásos agyagkorong, amit az iraklioni Régészeti Múzeumban őriznek (Kréta, Görögország).

A Phaisztoszi korong
A Hagia Triada közelében került elő az ásatáson a 101-gyel megjelölt épület 8-as szobája alól, 1908. július harmadikán. Megtalálója Luigi Pernier olasz archeológus volt.

A korong egy templom alagsorából került elő, amit tárhelynek használtak. Ezek az alagsori szobák csak felülről voltak megközelíthetőek, belsejük a Santorini-vulkán kitörésekor keletkezett hamuval és földdel volt tele. A számos földrengés következtében egy részük be is omlott. Az alagsorban csak föld és állati eredetű csontok voltak. A cella északi oldalán találtak egy hasonló korongot, amely jellegzetes krétai lineáris A írást tartalmazott.

A Phaisztoszi korong másolata


Jerome Eisenberg műtárgyak eredetiségvizsgálatával foglalkozó szakember szerint a korong és az azon talált megfejtetlen szöveg valójában egy modern hamisítvány lehet, amelyet Pernier hozhatott létre. A görög hatóságok eddig nem tették lehetővé, hogy Eisenberg személyesen is megvizsgálja a tárgyat, és a termolumineszcenciás vizsgálathoz sem járultak hozzá.

A phaisztoszi korong egyedi felfedezésnek bizonyult, a jelekkel teljességében megegyező feliratot tartalmazó lelet nem került elő. A korongon található feliratokat láthatóan előre elkészített formákkal (présminták) nyomták az agyagtáblára, spirálisan haladva kívülről befelé (vagy fordítva). Ezt követően az agyagkorongot magas hőfokon kiégették. A phaisztoszi korong egyediségét ez a nyomtatási technika adja: a korong pecsétnyomatok sokasága, melynek jeleit domború mintával nyomták az agyagba. A pecsételés és a pecséthengeres sorminták alkalmazása már régi mezopotámiai hagyomány, de ez az első ismert példája annak, hogy több különböző pecsétnyomó lenyomatával szöveget nyomtattak.

A korong tartalma mindmáig rejtély, a szakértők szerint az a legvalószínűbb, hogy egy naphimnuszt, vagy egy verses formába szedett teremtéstörténetet tartalmaz.

A oldal (eredeti példány)
B oldal (eredeti példány)
1. részlet
2. részlet
3. részlet
4. részlet


schuro, 2017. június 18. vasárnap, 21:48
Címkék: Régészeti Múzeumban, Hagia Triada, Megtalálója Luigi Pernier, Jerome Eisenberg, phaisztoszi korong, bronzkori minószi,
Kommentek
Hun alattvalók ékszereivel bővül a Seuso-kincseket bemutató tárlat Nyíregyházán
A Seuso-kincs barbár kortársai című kiállítási anyag Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei vonatkozású, de ezek az ékszerek korábban soha nem voltak kiállítva ott, megtalálásuk után rögtön a Magyar Nemzeti Múzeum régészeti és numizmatikai gyűjteményébe kerültek - mondta az esemény szerdai sajtótájékoztatón Rémiás Tibor, a nyírségi megyeszékhely múzeumának igazgatója.

Elmondta, hogy a két külön egységből álló tárlattal szeretnének a szervezők régészeti és történeti "összeköttetést" teremteni a hun és római birodalom között.

A Barbaricum - a honfoglalás előtti időben az ókori rómaiak a Kárpát-medence Dunától keletre eső - területéről előkerült régészeti leletek között a hunok egyik korabeli szövetségeseitől származó ötvösmunkákat állítanak ki. A Bereg vármegyéből származó leletek az ormódi Seuso-kincs "unokatestvéreként" lesznek láthatóak, "rokonságuk" annyit jelent, hogy döntően a késő római császárok érmeiből, valamint pénzek, ékszerek töredékeiből és olvadékaiból állnak össze - ismertette a
velemenyezd, 2018. március 21. szerda, 14:50
Tarxien megalitikus templomai
dekorációi

A templom helye a templomok korának végeztével is használatban maradt, egy kisebb csoport temetőt alakított ki az akkor már feltehetőleg romos és termőfölddel borított épületben. Ez lett a bronzkor első szakaszának, a Tarxien temető-szakasznak a névadója. A középkorban még pincét vágtak a romba, illetve a keleti templom előtt kemencét állítottak fel.

A déli templom egyik oltára a vallettai Régészeti Múzeumban

1914-ben helyi földművesek találták meg munka közben, és mielőtt a régészek tudomást szereztek volna róla, sok kövét elhordták építőanyagnak. Végül értesítették Sir Themistocles Zammitot, a Régészeti Múzeum akkori igazgatóját, aki 1915 és 1919 között ásatta a déli templomot, majd a templomokban működött bronzkori temetőt, ezután a középső, a
schuro, 2018. március 05. hétfő, 21:24
Csaknem kétezer ókori műtárgyat foglalt le a török csendőrség
A beszámoló szerint a hatóságok összesen 1981 régiséget kerítettek kézre, két csempészt pedig őrizetbe vettek. A régiségek egy helyi múzeumba kerültek.

A Dogan úgy tudja, hogy a gyanúsítottak a közép-törökországi Aksaray tartományban egy illegális ásatáson bukkantak a műtárgyakra, amelyeket egymillió dollárért próbáltak meg értékesíteni.

Az isztambuli régészeti múzeum munkatársai szerint a lefoglalt régiségek felbecsülhetetlen értékűek, a római és a bizánci kor kevésbé feltárt időszakaira világítanak rá.

A török hatóságok határozattan fellépnek a történelmi tárgyak csempészete ellen, és küzdenek a már korábban külföldre juttatott régiségek visszahozataláért is, mivel az ország idegenforgalmának jelentős része a gazdag és sokszínű kulturális örökségen nyugszik.

Kedden a rendőrség egy isztambuli hotelben egy kétezer-kétszáz éves aranykoronára és egy ezüsttálra bukkant, amelyek a hellenisztikus korból maradtak fent.

Tavaly szeptemberben egy ötven éve külföldre csempészett ritka,
velemenyezd, 2018. február 22. csütörtök, 13:39
Hódmezővásárhely kerámiaművészetéről és kerámiaiparáról nyílik kiállítás a Vigadóban
Hódmezővásárhely térségéből az őskortól napjainkig minden korszakból nagyszámú és nagyon jó minőségű régészeti tárgy került elő. A város a neolitikus kerámiakultúra világhírű lelőhelye.

A mázas kerámia a 17. században kezdett elterjedni. Az 1800-as évek végén 240 önálló fazekas dolgozott Vásárhelyen. 1912-ben a Művészek Agyagipari Majolika Telepét hozták létre a művészek. 1963-ban megalapították az Alföldi Porcelángyárat, Európa legnagyobb kerámiagyárát. A vállalatot 1989-ben három egységre bontva privatizálták, utódai a mai napig sikeresen működnek.

A hódmezővásárhelyi önkormányzat a helyi cégekkel közösen 1997-ben hozta létre a Vásárhelyi Kerámia Szimpóziumot, amely évente 14-16 művésznek biztosít lehetőséget arra, hogy öt-hat héten át a legmodernebb anyagokkal, technológiákkal dolgozhasson.

A március 18-ig látható tárlat időrendben mutatja be a hódmezővásárhelyi kerámiaművészet értékeit. Bemutatják a Tornyai János Múzeumban őrzött neolitikus kerámiatárgyak másolatait, számos népi
velemenyezd, 2018. január 24. szerda, 09:31
Kihirdették a Super 12 - Magyar Bor Nagydíj idei győzteseit
Kovács Pál, a Debreceni Borozó felelős lapkiadója elmondta: a válogatásba olyan fehér- és vörösborok kerülhettek be, amelyek a tagok szavazatai alapján 2017-ben kiemelkedő minőségükkel a legigényesebb fogyasztói elvárásoknak is megfelelnek, illetve nemzetközi összehasonlításban versenyképesek.

A borszakírók kizárólag olyan borokra adhatták a voksukat, amelyek a verseny évét megelőző öt év szőlőterméséből készültek - tette hozzá.

Kovács Pál elmondta: az idei versenyben 12 borvidék 16 pincészetének borai versenyeztek a nagydíjért. A decemberi vakteszten a borszakírók két bizottságban, két körben, mindkét alkalommal más-más sorrendben kóstolták és értékelték a borokat. A versenyt a legmagasabb összesített pontszámot kapott fehér- és vörösbor nyerte.

Dani János, a Déri Múzeum régészeti igazgatóhelyettese hozzátette, hogy a Super 12 - Magyar Bor Nagydíj díjátadó gálaünnepségét szombaton délután tartják a múzeum dísztermében. A borgála belépőjével az érdeklődők megtekinthetik a múzeumban a
velemenyezd, 2018. január 23. kedd, 18:14
A Múmia Úrhölgy
Taj hercegnő teteme több mint 2100 éves kora ellenére olyan, mintha csak nemrégiben hunyt volna el: ízületei mozgathatóak, bőre rugalmas, haja megőrizte barnásfekete színét; a boncolás során ereiben vért találtak és belső szervei is a testben voltak.

A hercegnő koporsóját fedte ez a 6¾láb hosszú, a női lélek szimbólumait ábrázoló, festett, selyem zászló.

A részletes régészeti, orvosi és vegyi elemzések ellenére a tudósok még ma sem jöttek rá, hogy miként maradhatott meg ilyen hosszú ideig épségben a holttest. Tény, hogy a sír kialakítása segítette a mumifikálódást, de ennyi elegendő volt-e? A múmia bőr- és izomszöveteiből vett minták elemzése kimutatta, hogy a testnek igen magas a higany- és ólomtartalma. Lehet, hogy a tetemet higanyoldatba mártották. A kínai szakemberek mai álláspontja szerint a hercegnő holttestét különleges konzerválófolyadékba merítették; de a folyadék
schuro, 2017. december 24. vasárnap, 21:12
Jutalmat kapott a Szeged mellett előkerült arany lábvért megtalálója
Az elismerést Latorcai Csaba, a Miniszterelnökség társadalmi és örökségvédelmi ügyekért, valamint kiemelt kulturális beruházásokért felelős helyettes államtitkára adta át kedden a Móra Ferenc Múzeumban.

A politikus kifejtette, hogy a leletek többsége régészeti feltárás során kerül napvilágra, de még mindig szép számmal bukkannak elő muzeális tárgyak földmunkák, mezőgazdasági tevékenység vagy természeti jelenség nyomán, különösen igaz ez az annak idején elrejtett kincsekre.

Antal Róbert bejelentése nyomán a lábvért további darabjait már régészek tárták föl, a páratlan lelet megmenekült az enyészettől, és nem sokára a nagyközönség számára is láthatóvá válik a múzeum állandó kiállításában - közölte a politikus.

A több mint száz grammos aranylelet több szempontból egyedülálló, Európában korábban még nem találtak nemesfémből készült bronzkori lábvért A páratlan értékű ötvösmunka formája és díszítése alapján a legnagyobb valószínűséggel a Krisztus előtti 12. és 9. század közötti periódusra
velemenyezd, 2017. december 19. kedd, 17:23
A moszkvai Puskin Múzeum
látogatókat.

1948-ban egy megszüntetett múzeum anyagának jelentős része, a 19-20. századforduló nyugat-európai és amerikai mestereinek mintegy 300 festménye és 60 szobra került a Puskin Múzeumba. Köztük voltak Ivan Abramovics Morozov és Szergej Ivanovics Scsukin egykor híres magángyűjtők francia impresszionista- és posztimpresszionista festményeinek kollekciói is.

Napjainkban a múzeum több mint 560 000 festményt, grafikát, szobrászati és iparművészeti alkotást, egyéb műtárgyat, érmét, régészeti emléket őriz. A régi épület felújítására és a krónikus helyhiány megszüntetésére egy 11 épületből álló múzeumi negyed kialakítását tervezik.

A Puskin Múzeum

Pushkin Múzeum a megnyitás előtt.

II. Miklós cár a múzeum megnyitó ünnepségén (1912.
schuro, 2017. december 15. péntek, 20:09
Képek, videók
Pafosz régészeti parkja/C
pacsakute
2012. január 24. kedd, 09:13
San Augusztin régészeti p
pacsakute
2011. december 08. csütörtök, 18:17
Régészeti Múzeum
irmus
2011. augusztus 10. szerda, 07:20
százhalombatta régészeti
lacipecsenye
2011. január 03. hétfő, 12:08
Régészeti Park
mecsery
2010. március 20. szombat, 15:13
régészeti ásatás
mecsery
2010. február 24. szerda, 22:41
Régészeti park-Battán.jpg
mezixy
2008. augusztus 21. csütörtök, 15:16
Agia-Triada_Szentharom sag
sarkadykati
2016. augusztus 19. péntek, 19:57
Monastery-of-Agia-Tria da-
menusgabor
2014. július 10. csütörtök, 22:32
Meteora Triada kolostor
megyerimihaly
2011. december 14. szerda, 20:33
Agia Triada-kolostor;görö
farkas1945
2011. október 24. hétfő, 08:44
Agia Triada-kolostor-3;gö
farkas1945
2011. október 24. hétfő, 08:42
Agia Triada-kolostor-2;gö
farkas1945
2011. október 24. hétfő, 08:39
Agia Triada-kolostor-1;gö
farkas1945
2011. október 24. hétfő, 08:37
Meteora_Agias_Triadas- Met
skorpiolilike
2010. június 11. péntek, 21:17
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.