Regisztráció  Belépés
2017. december 16. szombat | 50. hét | 350. nap | 09:57 | Etelka, Aletta
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
A phaisztoszi korong.
A phaisztoszi korong a bronzkori minószi kultúra legfontosabb lelete, 15 cm-es írásos agyagkorong, amit az iraklioni Régészeti Múzeumban őriznek (Kréta, Görögország).

A Phaisztoszi korong
A Hagia Triada közelében került elő az ásatáson a 101-gyel megjelölt épület 8-as szobája alól, 1908. július harmadikán. Megtalálója Luigi Pernier olasz archeológus volt.

A korong egy templom alagsorából került elő, amit tárhelynek használtak. Ezek az alagsori szobák csak felülről voltak megközelíthetőek, belsejük a Santorini-vulkán kitörésekor keletkezett hamuval és földdel volt tele. A számos földrengés következtében egy részük be is omlott. Az alagsorban csak föld és állati eredetű csontok voltak. A cella északi oldalán találtak egy hasonló korongot, amely jellegzetes krétai lineáris A írást tartalmazott.

A Phaisztoszi korong másolata


Jerome Eisenberg műtárgyak eredetiségvizsgálatával foglalkozó szakember szerint a korong és az azon talált megfejtetlen szöveg valójában egy modern hamisítvány lehet, amelyet Pernier hozhatott létre. A görög hatóságok eddig nem tették lehetővé, hogy Eisenberg személyesen is megvizsgálja a tárgyat, és a termolumineszcenciás vizsgálathoz sem járultak hozzá.

A phaisztoszi korong egyedi felfedezésnek bizonyult, a jelekkel teljességében megegyező feliratot tartalmazó lelet nem került elő. A korongon található feliratokat láthatóan előre elkészített formákkal (présminták) nyomták az agyagtáblára, spirálisan haladva kívülről befelé (vagy fordítva). Ezt követően az agyagkorongot magas hőfokon kiégették. A phaisztoszi korong egyediségét ez a nyomtatási technika adja: a korong pecsétnyomatok sokasága, melynek jeleit domború mintával nyomták az agyagba. A pecsételés és a pecséthengeres sorminták alkalmazása már régi mezopotámiai hagyomány, de ez az első ismert példája annak, hogy több különböző pecsétnyomó lenyomatával szöveget nyomtattak.

A korong tartalma mindmáig rejtély, a szakértők szerint az a legvalószínűbb, hogy egy naphimnuszt, vagy egy verses formába szedett teremtéstörténetet tartalmaz.

A oldal (eredeti példány)
B oldal (eredeti példány)
1. részlet
2. részlet
3. részlet
4. részlet


schuro, 2017. június 18. vasárnap, 21:48
Címkék: Régészeti Múzeumban, Hagia Triada, Megtalálója Luigi Pernier, Jerome Eisenberg, phaisztoszi korong, bronzkori minószi,
Kommentek
Az antiküthérai szerkezet
megjelentek volna a világ más részein.

Az antiküthérai szerkezet (részlet)

A szerkezetre 1902. május 17-én bukkantak 40 méter mélységben a Küthéra és Kréta között fekvő Antiküthéra szigete mellett a tenger mélyén keresgélő szivacshalászok, egy az i. e. 1. században elsüllyedt római hajóroncsban. A készülék maradványait 1902-ben Valerios Stais régész szerezte be az athéni Nemzeti Régészeti Múzeum számára.

Az antiküthérai szerkezet (részlet)

Az antiküthérai szerkezet 40 darab kézzel készített bronz fogaskerékből és tárcsából áll. A legnagyobb keréknek eredetileg 223 foga volt. A szerkezeten továbbá görög csillagászati feliratok találhatók. A szerkezet 33 cm magas, 17 cm széles és 9 cm mély, bronzból készült és fa tokban volt elhelyezve. Több mint 2000
schuro, 2017. december 10. vasárnap, 21:06
Új várostörténeti kiállítás nyílt Hódmezővásárhelyen
vendégei is láthatják.

A két település összeolvadása 1330-ban indult el, és a 15. század közepére ért véget. 1455. szeptember 8-án kelt oklevelében a térség egykori földesura, Hunyadi János már Hódvásárhelyként említi a mezővárost, amelyet először a 17. század legelején hívnak a forrásokban Hódmezővásárhelynek.

A város mai közigazgatási területén található települések fokozatosan elnéptelenednek. Ezt a folyamatot az egykori mezőváros, Csomorkány történetén keresztül ismerhetik meg a látogatók. A régészeti leletek mellett a múzeumban bemutatják a település 15. századi templomának tömbrekonstrukcióját is.

A kiállított régészeti leletek és rekonstrukciók mellett az érdeklődőket digitális eszközök is segítik a település történetének megismerésében, így látható, miként nyerte el mai formáját a református Ótemplom.

A tárlat néprajzi része képet ad a város környéki tanyarendszer kialakulásáról, bemutatják az állattartás és a halászat eszközeit, a jómódú mezővárosi életmód emlékeit, a korabeli
velemenyezd, 2017. december 08. péntek, 15:32
Történelmi jelentőségűnek nevezték szakértők Emmanuel Macron ígéretét az afrikai műkincsek visszaadására
része Franciaországban van. Megvan erre a történelmi magyarázat, de nincs jogos indok, amely fenntartás nélküli és tartós lenne. Az afrikai örökségnek nem lehet helye európai magángyűjteményekben és múzeumokban. Be kell mutatni azt Párizsban, de Dakarban, Lagosban és Cotonouban is".

"Azt akarom, hogy öt éven belül megteremtsük a feltételeket arra, hogy az afrikai örökséget átmenetileg vagy állandó jelleggel visszaadjuk Afrikának" - hangsúlyozta.

Nicholas Thomas professzor, a cambridge-i Régészeti és Antropológiai Múzeum munkatársa helyes irányba tett lépésként értékelte Macron bejelentését. Sok múzeumi kurátor üdvözölni fogja, hogy Macron elnök a problémát prioritásai közé emelte - hangoztatta a The Art Newspapernek nyilatkozva a professzor, aki szerint "szembe kell nézni a kényelmetlen igazságokkal az európai gyarmati kisajátítást és a dekolonizálást illetően".

Yves-Bernard Debie kulturális javakkal és kereskedelemmel foglalkozó belga ügyvéd történelmi jelentőségűnek ítélte a beszédet, amely
velemenyezd, 2017. november 29. szerda, 19:14
Középkori leletekből nyílik kiállítás a Budapesti Történeti Múzeumban
A Középpontban a Középkor című tárlaton aranypénzek, gyűrűk, fémsisakok, kályhacsempék, öntőtégelyek, kerámiák és viseleti tárgyak is láthatók lesznek, amelyek az Árpád-kortól a török korig a legkülönbözőbb társadalmi rétegeknek képezték a tulajdonát. A régészek munkájának folyamataiba is betekintést nyújtó kiállítás január 25-ig lesz látható - közölte a múzeum az MTI-vel.

A kilenc ásatás középkori régészeti anyagát felvonultató bemutató azt az igényt kívánja kielégíteni, hogy a frissen előkerült leleteket mielőbb, még "a régész forró nyomán" járva láthassák az érdeklődők. Ezek a tárgyak nagyjából másfél évvel ezelőtt még a föld alatt voltak, teljes körű szakmai feldolgozottságuk nem fejeződött be, vagy akár még el sem kezdődött, például épp hogy kikerültek a restaurátorok kezei közül.

A több mint száz tárgy érdekességét egyrészt az adja, hogy a látogató máshol nem láthatja őket, mert nem kerülnek kiállításra ebben a formában, így a múzeumi raktárak, műhelyek világába, munkafolyamataiba is be
velemenyezd, 2017. október 24. kedd, 18:03
Magyar Himnusz Kr.u. 410-ből
tudtok-e róla, hogy a szíjvégen talált rovásírásos szövegmegfejtésére Magyar rovásírás szakértőt-nyelvészt kértek fel!!! Előlünk, mégis mindenáron eltitkolták, amíg lehetett.

Istennek hála ma már nem lehet szinte semmit titokban tartani!!

Érdekesség, hogy az 1960-as évek elején szintén KIJEVBEN ((amiről ma már tudjuk, hogy Árpád nagyapja, Álmos őse, ÜGYEK fejedelem, alapította, építette szabír-magyar-várost, híres szabír kovácsiparával. Ott készültek a csodálatos Magyar szablyák. Régészeti feltárás során a Magyar hegyen találtak 9000 darab rovásírással teleírt pergamenpapírt tökéletes állapotban!!!!

A kutató régész Armatov akadémikus az egészet elküldte futárral a Magyar Tudományos Akadémiának úgy gondolván, hogy mi vagyunk a megfejtésében illetékesek!!! Őt száműzték Szibériába!! A 9000 darab pergament pedig szőrén, szálán eltűnt!!! Mai napig semmit nem tudni róla!!

A finnugristák hallgatnak (vagy lapítanak, mint az a bizonyos a fűben). Ma már kideríthetetlen,
tinka1951, 2017. október 01. vasárnap, 09:16
Vandálok rongáltak a Moszkva szívében frissen átadott "vad urbanista" parkban
A "vad urbanizmus" koncepcióját követő, a növényzetet úttörő építészeti elemekkel elegyítő parkot szombaton avatta fel meghívott vendégek előtt az orosz főváros szívében Vlagyimir Putyin elnök és Szergej Szobjanyin polgármester. Az ünnepélyes átadás a Moszkva fennállásának 870. évfordulóján megrendezett központi ünnepség keretében történt.

A 14 milliárd rubelből (több mint 62 milliárd forintból), az eredetileg tervezett büdzsé csaknem háromszorosából kiépített parkot hétfőn nyitották meg a nagyközönség előtt, de a látogatók három nap alatt annyi kárt okoztak benne, hogy jövő hétfőtől helyreállítási munkálatokat kell kezdeni. Emiatt hétfőnként lerövidítik a nyitva tartást és a legfrekventáltabb helyekre 15 perces időközönként fogják az embereket bebocsátani.

A rongálók egyebek között összetörték a 16 ezer fős falak nélküli amfiteátrum "üvegkéreg" födémjének egyedi elemeit, amelyeket újra kell gyártatni. Kár keletkezett a médiaközpontban és a növényzetben is. A tundrát mintázó területről mintegy
velemenyezd, 2017. szeptember 14. csütörtök, 18:43
Ötven éve külföldre csempészett ritka római kori szarkofág került vissza Törökországba
A háromtonnás kőkoporsó, amely Herkules mitológiai hőst ábrázolja 12 próbatétele közben, szerda éjszaka teherszállító repülőgépen érkezett Zürichből Isztambulba. Csütörtök folyamán az alkotást a dél-törökországi Antalyába viszik tovább, ahol a régészeti múzeumban állítják ki.

A Habertürk úgy tudja, hogy a ritkaságnak számító márvány szarkofág az időszámításunk szerinti második században készült és az 1960-as években egy illegális antalyai ásatáson került elő Perga ősi városának romjai közül.

Özgür Arun, a Mediterrán Civilizációk Kutatóintézetének igazgatóhelyettese a Star török napilapnak nyilatkozva elmondta, hogy a kőkoporsót darabokban csempészték külföldre, és Svájc előtt megjárta az Egyesült Államokat, Németországot és az Egyesült Királyságot is.

Az alkotás először 2010-ben Genfben tűnt fel, ahol svájci vámtisztviselők le is foglalták. A török hatóságok erőfeszítéseinek következtében a több millió dollárt érő szarkofág visszaszolgáltatását egy svájci ügyész rendelte el
velemenyezd, 2017. szeptember 14. csütörtök, 13:12
Kulturális örökség napjai - Programok Zala megyében
A zalaegerszegi Göcseji Múzeum munkatársai a régészeti feltárás helyszínén mutatják be a legújabb leleteket szombaton, amelyeken keresztül az érdeklődők új ismereteket szerezhetnek a 17. században épült Egerszeg vár történetéről. A Göcseji Múzeumban az Ódonságok, újdonságok című kiállításon a régi korok tárgyait ismerhetik meg a látogatók: a gyűjteményben ékszerek, különféle viseletek, szakrális tárgyak, kerámiák, pénzérmék, valamint a város és a megye történetét dokumentáló relikviák is megtalálhatók.

A Göcseji Falumúzeumban - az országban elsőként, 1968-ban alapított szabadtéri néprajzi kiállításon - szombaton és vasárnap ugyancsak díjtalan tárlatvezetésre invitálják a látogatókat. A portákon negyven építmény - köztük lakóházak, istállók, pajták, ólak, pálinkafőző kunyhó, szőlőhegyi pincék és a 18. századi vízimalom - idézi meg az egykori göcseji falvak hangulatát - mondta el az MTI-nek Szényi Krisztina, a múzeum kommunikációs munkatársa.

Keszthelyen a Festetics-kastély parkjában, a
velemenyezd, 2017. szeptember 13. szerda, 12:02
Képek, videók
Pafosz régészeti parkja/C
pacsakute
2012. január 24. kedd, 09:13
San Augusztin régészeti p
pacsakute
2011. december 08. csütörtök, 18:17
Régészeti Múzeum
irmus
2011. augusztus 10. szerda, 07:20
százhalombatta régészeti
lacipecsenye
2011. január 03. hétfő, 12:08
Régészeti Park
mecsery
2010. március 20. szombat, 15:13
régészeti ásatás
mecsery
2010. február 24. szerda, 22:41
Régészeti park-Battán.jpg
mezixy
2008. augusztus 21. csütörtök, 15:16
Agia-Triada_Szentharom sag
sarkadykati
2016. augusztus 19. péntek, 19:57
Monastery-of-Agia-Tria da-
menusgabor
2014. július 10. csütörtök, 22:32
Meteora Triada kolostor
megyerimihaly
2011. december 14. szerda, 20:33
Agia Triada-kolostor;görö
farkas1945
2011. október 24. hétfő, 08:44
Agia Triada-kolostor-3;gö
farkas1945
2011. október 24. hétfő, 08:42
Agia Triada-kolostor-2;gö
farkas1945
2011. október 24. hétfő, 08:39
Agia Triada-kolostor-1;gö
farkas1945
2011. október 24. hétfő, 08:37
Meteora_Agias_Triadas- Met
skorpiolilike
2010. június 11. péntek, 21:17
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.