Regisztráció  Belépés
2018. május 24. csütörtök | 21. hét | 144. nap | 06:08 | Eszter, Eliza
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Márai: Február
Ezek a hosszú februári éjszakák, mikor a kihűlt szobában felébredünk a szél vinnyogására, dideregve ülünk fel az ágyban, meggyújtjuk a kislámpát, rágyújtunk, megnézzük az órát -- korábban virrad már, de nincs sok öröm benne, mert nappal is a tél odvában kucorgunk, betegségek, csőrepedések, füstölgő kályhák, elvégezetlen irodalmi és reménytelen, kedvetlen emberi feladatok között, rongyokba és prémekbe bugyolálva -, lila körmeinkre lehelünk, s eszünkbe jut, hogy megint elmúlt egy farsang, az ablakon kocogtat a hamvazó szerda jeges ujja, az öröm elillant és öregszünk.Így ülünk a februári hajnalban, kedvetlenül és lila körmökkel. Kamránk, melyet ősszel bölcsen megraktunk, kiürült már; a befőtteket és az oldalast megettük, a savanyú káposzta végére járunk. Ismerőseinket elviszi egy tüsszentés is e hetekben. A nők lakkcsizmásan gázolnak az olvadó hólében, a szennyben és latyakban, ormótlanul, cinóbervörös orral, mintegy csak jelezve -- mütyürkével és pillantással -- női jellegüket. A könyvekre csömörrel pillantunk az éjjeleken; úgy tetszik, már elolvastunk minden könyvet, s egyik sem tudott segíteni. Napközben félórákat fekszünk a kvarcfény alatt, tátogva, és szomjasan nyeljük, szopogatjuk az ózonízű fényt, cuclizzuk a mesterséges sugarakat, oly mohón és tikkadtan, mint ahogy egy alvilági szolganép vágyhat a fényre és szabadságra. A fényre emlékezünk, mely reménytelenül hiányzik életünkből, a fényre, melyben van valami pogány és kegyetlen, valami erkölcstelen és nagyszerű, mint az életben. Aztán arra gondolunk, hogy ez a hónap, mely telítve van zenekari hangversennyel és tüdőgyulladással. Ez a hónap, mikor egészen kis mozdulatokkal élünk, óvatosan és gazdaságosan, mint a bölcs állatok, melyek lecsökkentik ilyenkor az élet tevékenységét, mozdulatlansággal védekeznek, lassított érveréssel szunyókálnak és pislogva, rejtélyes félálomban várják a napot. E hetekben, tél vége felé, tanácsos különösebb erőpazarlás nélkül élni: rövideket írni -- legföljebb négy-öt sort egyszerre -, mint a medvék.
De hajnal felé, az ébredés józan káprázatában, eszünkbe jut a farsang, mely megint egyszer elviharzott mellettünk, álruhában, lobogó szalagokkal, színes papírszeméttel szórta tele a világot, visított és sikongott, jeleket adott és integetett, s mi kitértünk előle. Most már itt a reggel, mely hamut hullat fejünkre. Az ablak előtt a fákat nyöggetik a böjti szelek. Lehet, gondoljuk dideregve, hogy valami féktelen és túláradó is volt az életben, valamilyen eszelős öröm, vad és visító boldogság, amely fütyölt az értelem méltóságára -- s talán erről volt szó; csak mi nem tudtuk.
gallokovacs, 2011. február 02. szerda, 10:09
Címkék: hosszú februári, kihűlt szobában, szél vinnyogására, ablakon kocogtat, hamvazó szerda, öröm elillant,
Kommentek
A Fatimai Boldogságos Szűz Mária
őrzik.
A Szent Szűz kérésének eleget téve II. János Pál pápa 1984-ben felajánlotta Mária Szeplőtelen Szívének az emberiséget.
..................
Francisco és Jacinta gyermekként hunytak el 1919-ben és 1920-ban, II. János Pál pápa harmadik fatimai útján, 2000. május 13-án avatta őket boldoggá, Ferenc pápa 2017-ben, az első fatimai jelenés 100. évfordulóján szentté avatta őket. Liturgikus ünnepük: február 20.
Lúcia nővér 2005. február 13-án hunyt el, kilencvenhét éves korában.
Fatima Lourdes mellett a világ legnagyobb Mária-kegyhelye, évente milliók zarándokolnak ide. A Szűzanya jelenéseinek helyén 1918-ban kápolnát építettek. Ezt követően lelkigyakorlatos ház és kórház létesült a völgyben. A bazilika építését 1928-ban kezdték. A szentély előtti nagy teret 1951-ben alakították ki.
,,A Szent Szűz anyai aggódással jött el ide, Fatimába, hogy kérje az embereket: »Ne bántsák többé
maroka, 2018. május 14. hétfő, 11:06
Sorsfordítók a magyar történelemben
szöveget rendkívül színes illusztrációs anyag teszi még szemléletesebbé és érdekesebbé.
A neves szerzők a sorozat anyagát a legújabb kutatási eredmények felhasználásával állították össze.
A kötetek különlegesen gazdag forrásanyagból merítve, eredeti dokumentumok felhasználásával készültek.

A sorozat kötetei:

1. Deák Ferenc - november 8.
2. Bethlen Gábor - november 22.
3. Nagy Imre - december 13.
4. Horthy Miklós - 2018. január 17.
5. II. Rákóczi Ferenc - február 14.
6. Könyves Kálmán - március 14.
7. Kádár János - április 18.
8. IV. Béla - május 16.
9. Nagy Lajos - június 13.
10. Szent István - július 18.
11. Hunyadi Mátyás - augusztus 15.
12. Zrínyi Miklós - szeptember 19.
13. Luxemburgi Zsigmond - október 17.
14. Andrássy Gyula - november 14.
15. Mária Terézia - december 12.
16. Tisza István - 2019. január 16.
17. Kossuth Lajos - február 13.
18. Báthory István - március 13.

(
azenujsagom, 2018. május 14. hétfő, 07:37
We Shall Fight! We Shall Never Surrender! - Harcolni fogunk! És soha nem adjuk fel! - Vetted, Fidesz-bagázs...?
...Ha csak így nem...

Egy bagázs szánalmas, kisstílű, nacionalista senkiházi megpróbál soviniszta játékot űzni a történelmi tényekkel
Nemzetközi sajtószemle
2018. február 18. - Szelestey
• Magyarország és Lengyelország nem maradhat az unió tagja, ide legalábbis ki kell kerülnie a nagy kedvezményezettek sorából, ha továbbra is szabotál.
• Nacionalista kitaláció, hogy a nyugati konszernek kizsákmányolják Közép-Európát.
• Vajon miért nem csinált semmit a magyar légelhárítás, amikor érzékelte Ukrajna felől az embercsempész repülőgépet?
New York Times

A kommentár arra figyelmezteti a lengyeleket, hogy ébredjenek fel, amíg nem késő és a végsőkig vívják meg a forradalmat az alkotmány védelmében. Pillanatnyilag úgy áll, hogy sodródnak az illiberalizmus és a történelem újraírása felé, vagyis követik a jól kitaposott magyar ösvényt a demokrácia korlátozása irányában. Ez a legveszedelmesebb fejlemény Európában a berlini fal leomlása óta. A modellt
foxworkinspace, 2018. május 08. kedd, 23:52
Devolúció
elfogadtak. A kormányon belül azonban a különböző csoportosulások miatt politikai instabilitás lépett elő, amelynek helyreállítását Callaghanék összekapcsolták a devolúcióval. A Munkáspárt mindezek közben arra törekedett, hogy parlamenti többsége ne függjön a nemzeti pártok támogatásától, de ne is kelljen nyíltan szembefordulnia a nemzeti erőknek és saját belső ellenzékének devolúciós követeléseivel. Ennek egyik fő eszköze a liberálisokkal kötött paktum (“Lib-Lab Pact"), a másik pedig az 1977. február 10-én előterjesztett formula volt, amelynek értelmében a skót és a walesi devolúciós törvényt népszavazással meg kell erősíteni. Időközben megállapították a szintén a szintén munkáspárti, de a skót választókerületekben induló George Cunningham javaslata alapján (melyet az alsóház 1978. január 25-én elfogadott), hogy a devolúciós törvény hatálybalépéséhez a népszavazásra jogosultak legalább 40 %-os támogatására van szükség.

A népszavazásokat 1979. március 1-jén tartották meg, egy, a pártok
eposz, 2018. május 06. vasárnap, 11:07
A Csillagvár
A Balaton déli partján, Balatonszentgyörgy község központjától kb. 2,5 kilométerre délkeletre egy magaslaton emelkedik a messziről komor erődítménynek látszó Csillagvár, melyet 1957-ben műemlékké nyilvánítottak.

Az egykori dokumentumok szerint bizonyossággal állítható, hogy a nevét négyágú, csillag alakú alaprajzáról kapó épületet csak jóval a török háborúk után, 1820-1821 között emelték. Tulajdonosa Festetics László gróf, eredetileg a környező erdőségeiben élő vadállatok miatt vadászháznak rendezte be. Az akkori romantikus korszaknak megfelelően, négy esztendő múltán már árokkal és magas sánctöltéssel egészítették ki, így már valóban egy középkori végvárra hasonlított az objektum.

A vár földszintjén a 16. századi somogyi tájon állandó háborús viszonyokat teremtő török megszállás korszakának kiállítása tekinthető meg, egy-egy pillanatképet ábrázolva panoptikumszerűen. Így
schuro, 2018. május 04. péntek, 22:14
Szlovák belpolitikai válság - Ismét több városban tartottak tüntetéseket
megnyeri a választásokat, az mindent megtehet." Ennek jegyében a tüntetésen számos "polgári aktivista" gyűjtött aláírásokat egy néhány hete meghirdetett - előrehozott választások kiírását célul tűző - petícióhoz, mások pedig a legnagyobb szlovák liberális lap ingyenes - a tüntetés témáihoz kötődő tartalmú - különkiadásának példányait is osztogatták.

A pozsonyi tüntetést este fél hétkor befejezettnek minősítették a szervezők.

Szlovákiában azt követően kezdődtek példátlan nagyságú tüntetések, hogy február végén - vélhetően munkájával összefüggésben - meggyilkoltak egy fiatal, főként adócsalási ügyekkel foglalkozó szlovák tényfeltáró újságírót, Ján Kuciakot és barátnőjét. Az újságíró-gyilkosság ügye később politikai színezetet kapott, majd belpolitikai válságba torkollt, amelynek hatására széleskörű - Robert Fico kormányfő távozását is magába foglaló - átalakításon esett át a szlovák kormány. A válság ezt követően csak részben csillapodott, a tüntetéssorozat pedig - bár vesztett lendületéből - nem
velemenyezd, 2018. május 04. péntek, 20:52
Fekete István: Tavasz
A meteorológia jeles tudomány, és ma már pontos jóslatokat kaphatunk a várható időjárásról. Ezek a jóslatok azután vagy beválnak, vagy nem... Valamikor nem volt ilyen egyszerű a dolog, mert ezt a tudományt csak műkedvelők gyakorolták, jósok, javasasszonyok, pásztoremberek, nemkülönben levelibékák, mert időjósok az állatok között is vannak, csak legyen, aki megérti őket.
Nálunk Compó bácsi, az öreg kovácsmester volt az időjós, aki - különféle jelekből - határozottan megmondotta, hogy másnap hozzáfoghatunk-e valami munkához, amihez - mondjuk - derűs napsütés szükségeltetik.
- Eredj, fiam, Compó bácsihoz - rendelkezett ilyenkor apám -, kérdezd meg: hordhatjuk-e holnap a szénát?
Compó bácsi a feltett kérdésre hivatalos komolysággal félrecsapta szurkos kötényét, feltette szemüvegét, és kiballagva az udvarba szigorúan felnézett az égi helyzetre. Kicsit még szaglálódott is, megvizsgálta a kéményből kavargó füst viselkedését, és leeresztve
lenke1964, 2018. május 04. péntek, 08:47
Illegális bevándorlás - Merkel: Németország szorosan egyeztet Szlovákiával a migráció kérdéseiről
Angela Merkel a Peter Pellegrinivel tartott tájékoztatóján kiemelte: "fontos, hogy az emberek lássák, megoldjuk a dolgokat", és az is, hogy "vegyük komolyan egymást", és "dolgozzunk többet az ösztönzés eszközével".

Angela Merkel hozzátette: Németország és Szlovákia egyetért abban, hogy meg kell védeni az EU külső határát, együtt kell működni az EU-n kívüli országokkal, és Szlovákia ezeken a területeken nagyon intenzív munkát végez.

A szlovák miniszterelnök kiemelte, hogy országa továbbra is teljesíti az EU- és a NATO-tagságból fakadó kötelezettségeit.

Szlovákia a migráció területén is támogatja a közös törekvéseket mindazon ügyekben, amelyekben egyezik álláspontja Németországgal, és változatlanul "jó partner" lesz az EU továbbfejlesztésében - mondta Peter Pellegrini.

Hozzátette, hogy hivatalos látogatásra meghívta a német kancellárt Pozsonyba az év második felére, amikor Szlovákia lesz a V4-csoport (Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia) soros elnöke. A meghívás egy "V4
velemenyezd, 2018. május 02. szerda, 18:56
Képek, videók
februári napsütés.jpg
hatibacsi
2018. március 24. szombat, 15:38
februári utcakép.jpg
hatibacsi
2018. március 24. szombat, 15:38
Februárius.jpg
chillik
2018. március 02. péntek, 03:11
H,Gábor Erzsébet Február
maria_kadar_148
2018. február 24. szombat, 21:51
február
eckerkata
2018. február 23. péntek, 15:56
Szomorúfűz :Február-Új da
maria_kadar_148
2018. február 22. csütörtök, 21:43
február
eckerkata
2018. február 20. kedd, 11:33
Bartalis János:Február
maria_kadar_148
2018. február 20. kedd, 00:26
február cica napot.jpg
durcimarcika
2018. február 15. csütörtök, 11:33
Helló február.jpg
maria_kadar_148
2018. február 05. hétfő, 00:21
február.jpg
durcimarcika
2018. február 03. szombat, 11:05
február
taltos1
2018. február 01. csütörtök, 22:40
Februári
csalogany13
2017. március 30. csütörtök, 20:08
februári tél4.jpg
maroka
2017. február 14. kedd, 15:20
februári tél3.jpg
maroka
2017. február 14. kedd, 15:20
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.