Regisztráció  Belépés
2018. január 21. vasárnap | 3. hét | 21. nap | 23:38 | Ágnes
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Szekszárdon mutatják be a Csak tiszta forrásból című gálaműsort
Balogh Júlia, az előadást rendező Közszolgálat a Magyar Kultúráért Alapítvány elnöke a keddi, szekszárdi sajtótájékoztatón elmondta: a műsort Kocsis Zoltán állította össze a halála előtt, aki a Nemzeti Filharmonikus Zenekar élén részt vett az első előadásokban.

A gálán a Fölszállott a páva című népzenei vetélkedőn sikeres énekesek, néptáncosok Pál István Szalonna zenekarával lépnek színpadra, köztük Csizmadia Anna, Kubinyi Júlia, Zsikó Zoltán és a mérai Czifra táncegyüttes Sánta Gergő vezetésével.

A január 22-én, a Babits Mihály Kulturális Központ színháztermében felcsendülő népdalokból született Bartók- és Kodály-műveket a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara és Énekkara Madaras Gergő vezényletével, valamint Balga Gabriella és Palerdi András operaénekesek adják elő.

A gálát a 2017. január 20-án, a Müpában rendezett bemutatója óta változatlan műsorral állítják színpadra - mondta Balogh Júlia.

Az előadás Bartók Erdélyi táncok című művével indul, majd Kodály-Kocsis feldolgozásban az Árva madár, Bartóktól a Magyar parasztdalok - Ballada tétel hangzik el, az első felvonás Kodály Zoltán Galántai táncok című darabjával ér véget. Az est második részében Bartók Béla Román népi táncok, Kodály-Kocsis feldolgozásban a Puciné, Bartók-Kocsis feldolgozásában pedig a Húsz magyar népdal - Székely lassú hallható, az estet Kodály Kállai kettőse zárja.

A klasszikus és népzenei kultúrában egyaránt járatos Sebő Ferenc műsorvezetőként működik közre a gálaelőadáson.

A Csak tiszta forrásból első bemutatását Marosvásárhelyen és Kolozsváron - még Kocsis Zoltánnal - követte nagy sikerű gála, az összeállítást azóta Pécsen, majd ismét a Müpában Madaras Gergő közreműködésével játszották. A produkció iránt érdeklődnek Japánból és Londonból is - mondta az alapítvány elnöke, hozzátéve, hogy az előadással missziót is szeretnének teljesíteni, hiszen "Bartóknak és Kodálynak köszönhetően tudjuk használni közös anyanyelvünket, a népzenét".

Forrás: MTI
velemenyezd, 2018. január 09. kedd, 13:30
Címkék: Balogh Júlia, Magyar Kultúráért Alapítvány, Kocsis Zoltán, Nemzeti Filharmonikus Zenekar, István Szalonna, Csizmadia Anna,
Kommentek
Latorcai: idén 856 millió jut a nemzeti összetartozást erősítő szervezeteknek
Erről Latorcai Csaba a Miniszterelnöki Hivatal társadalmi és örökségvédelmi ügyekért, valamint kiemelt kulturális beruházásokért felelős helyettes államtitkára beszélt csütörtökön Székesfehérváron, ahol megnyílt a Rex névre hallgató könyves szekér az országos olvasási program keretében.

Elmondta, hogy a Könyvszolgálat Kulturális Egyesület kezdeményezése nem új keletű, hiszen októberben Veszprémben, novemberben Kőbányán, míg decemberben Szekszárdon állítottak könyves szekeret. Januárban Székesfehérvár mellett Józsefvárosban és a 12. kerületben jelennek meg a szekerek és buzdítanak olvasásra.

Latorcai Csaba hangsúlyozta, hogy a programban "egy buszjegy áráért" lehet minőségi könyvhöz jutni, hiszen egy használt könyv 300, míg egy új 600 forintba kerül.

"Különös érték a rohanó világban megállni és kézbe venni egy könyvet" - fogalmazott, hozzátéve: az egyesület a négy éve indított olvasási mozgalmat új alapokra helyezve, az eredeti szándékok mentén országossá és határon túlivá kívánja tenni a
velemenyezd, 2018. január 11. csütörtök, 19:14
A nyelvet nem beszélőket is szeretné megnyerni a szekszárdi német színház
tűznek ilyen jellegű darabokat is. Az igazgató arról is beszélt, hogy kétévente tervez a svábság történetével foglalkozó darabot, ehhez azonban önálló kutatómunkára lesz szükség. A színház 2008-ban már kiírt egy pályázatot hasonló témájú színdarabok készítésére, a pályamunkák közül 2009-ben egyet mutattak be.

"Azt is szeretném elérni, hogy ne csak a német ajkúak járjanak hozzánk, hanem azok is, akik nem beszélnek németül, de szeretik a kultúrát, szeretném, ha a jobban bekerülnénk a köztudatba Szekszárdon és a Dél-Dunántúlon" - mondta Lotz Katalin, emlékeztetve arra, hogy a színház minden előadását feliratozza magyarul.

"A DBU-nak egyelőre nem sok kapcsolódása van a magyar színházi élethez" - jegyezte meg. Hozzátette: elképzelhetőnek tartja, hogy a német társulat vendégjátékra megy egy-egy magyar színházba, illetve befogad magyar nyelvű kamara-előadásokat Szekszárdon, megtartva a fő profilt: a német nyelvű kultúra közvetítését. A DBU a magyarországi nemzetiségi színházakkal kapcsolatban van,
velemenyezd, 2017. december 30. szombat, 09:51
Több mint egymilliárd forintból növelik a zöldterületeket Szekszárdon
A tolnai megyeszékhely önkormányzata a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program forrásaiból nyert el 1,27 milliárd forintot a beruházásokra.

Haag Éva (Fidesz-KDNP), a város alpolgármestere az MTI-nek elmondta: a projekt keretében a belváros húszezer négyzetméternyi területén növelik a zöldfelületek arányát és a parkolók számát.

Ismertetése szerint a fejlesztések érintik a Liszt Ferenc, a Szent István, a Luther teret, ahol a betonnal burkolt részeket zöldfelületek váltják fel, és az elképzelések szerint közösségi térré alakítják a Prométheusz parkot. Tervezik azt is, hogy a Liszt Ferenc téren szoborparkot és kulturális sétakertet alakítanak ki.

A zöld város program keretében parkolóház épül a belvárosban; a parkolóhelyek számát legalább százzal tervezik növelni.

A forrásoktól függően a város lakótelepein is bővítik a zöldfelületeket és fejlesztik a játszótereket - tette hozzá.

Januárban a projekt elemeire ötletversenyt hirdet az önkormányzat, a kivitelezés várhatóan 2018
velemenyezd, 2017. december 22. péntek, 07:05
Huszonöt magyar városban lopott meg idős embereket egy szlovák férfi
készpénz-helyettesítő fizetési eszközzel visszaélés, valamint közokirat-hamisítás miatt folytatott több mint egyéves nyomozást J. Balaz szlovák állampolgár ellen.

Március 6-án Győrben fogták el a gyanúsítottat, akiről kiderült, hogy 2015 januárjától csaknem száz kifosztást, illetve lopást követett el. Debrecenen kívül Budapesten, Cegléden, Dunaújvárosban, Egerben, Győrben, Gyulán, Kaposváron, Kecskeméten, Miskolcon, Nagykanizsán, Nyíregyházán, Pécsett, Sátoraljaújhelyen, Siófokon, Sopronban, Szegeden, Szekszárdon, Székesfehérváron, Szolnokon, Szombathelyen, Tatabányán, Vácon, Veszprémben és Zalaegerszegen követett el bűncselekményeket a 45 éves, magyarul tökéletesen beszélő férfi. Általában közüzemi szolgáltató munkatársának kiadva magát jutott be idős emberek lakásába a megnyerő modorú, határozott fellépésű férfi. Nagy címletű pénz váltására hivatkozott, közben kifigyelte, honnan veszik elő a házigazdák a pénzt, majd elterelte a figyelmüket és ellopta értékeiket.

Az okozott kár megtérülése
velemenyezd, 2017. december 06. szerda, 12:42
Élelmiszer-manufaktúrát hoz létre egy fogyatékos embereket foglalkoztató szekszárdi alapítvány
Az alapítvány, amely harmadik éve működtet egy kisebb csokoládémanufaktúrát a tolnai megyeszékhelyen, a fejlesztéshez 116 millió forintos támogatást nyert el a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program forrásaiból.

A 2018 őszén befejeződő projekt keretében egy csaknem 200 négyzetméteres üzemet építenek, ahol csokoládét, aszalt gyümölcsöket állítanak elő részben kézi munkával, félautomata berendezéseken - mondta Mészáros Andrea, az alapítvány ügyvezetője az MTI-nek. A manufaktúra egyben látogatóközpont is lesz, üvegfalán keresztül az érdeklődők betekinthetnek a munkába - tette hozzá.

A mostani, 80 négyzetméteres üzemben jelenleg négyen dolgoznak, az új létesítményben összesen tizennyolc ember tartós foglalkoztatását vállalják.

Az alapítvány arra törekszik, hogy fizetőképes vásárlóknak jó minőségű szolgáltatást és terméket kínáljon, az ezekből származó jövedelmet pedig a hátrányos helyzetű emberek segítésére fordítja.

A húsz éve alapított szervezet 2007-ben indított éttermet
velemenyezd, 2017. november 29. szerda, 07:04
Krónika 4. rész (interpellációk)
hogy az Országgyűlés több javaslatot is elfogadott a témában. A nők foglalkoztatása rekordot döntött és csak pár tizedre van az EU foglalkoztatási rátájától - hangsúlyozta.

A három éven aluli gyermeket nevelő és amellett dolgozó nők aránya 15 százalékkal nőtt, miközben a női munkanélküliség a felére csökkent - emelte ki az államtitkár.

A képviselő a választ elfogadta.

MSZP: mikor áll helyre a hulladékszállítás rendje?

Harangozó Tamás (MSZP) azt mondta, hogy választókerületében, Szekszárdon és környékén hetek óta akadozik, lényegében leállt a hulladékszállítás.

A képviselő kiemelte, számtalan alkalommal figyelmeztették a kormányzatot, hogy katasztrofális hatásokkal járhat a hulladékgazdálkodás szektorában véghezvitt rombolás.

Mikor vetnek véget az áldatlan állapotoknak, hajlandóak-e korrigálni a hibás intézkedéseket, mikor állhat helyre országosan a szemétszállítás rendje? - kérdezte a képviselő.

Szabó Zsolt államtitkár azt mondta, hogy a rendszert azért alakították át, hogy
velemenyezd, 2017. november 27. hétfő, 16:44
Népi ékszerekből nyílik kiállítás Szekszárdon
A Babits Mihály Kulturális Központ Bakta galériájában pénteken nyíló tárlaton a Berekai Éva országos népi ékszer pályázatra érkezett munkákból válogatnak.

Az egyesület felhívására 24 alkotó mintegy száz ékszert - nyakéket, fülbevalót, karkötőt - küldött be, amelyek közül 90-et mutatnak be a december végéig látható kiállításon - mondta Decsi-Kiss Mária rendező, gyöngyfűző népi iparművész az MTI-nek.

A pályamunkák között többségében gyöngyfűzések, -szövések és -hímzések találhatók, mellettük hagyományos és újragondolt pályamunkákat is küldtek az ékszerkészítők. Van rekeszzománcból készült és csontra rótt, sárközi mintás darab.

A kiállítás egyik különlegessége Kovács Anna pörbölyi gyöngyfűző sárközi formára, fémkarikákból készített ékszere, Kiss Gabriella miskolci ékszerkészítő a mérai gyöngyös kalapdíszeket dolgozta fel a helyszínen, és adta be a pályázatra - ismertette az iparművész.

A galériában kiállítanak nyakbavető elnevezésű, széles gyöngygallért, a régen a Sárközben a
velemenyezd, 2017. november 15. szerda, 17:24
Képek, videók
Szekszárdon 1. lett
vidakmargit
2009. január 03. szombat, 21:46
Balogh József :Szőlő
maria_kadar_148
2017. október 04. szerda, 21:11
eduardo_balogh_photogr aph
menusgabor
2017. július 24. hétfő, 21:38
Balogh Jóskának.jpg
chillik
2017. július 14. péntek, 04:54
Balogh Szilvi
irmus
2017. május 04. csütörtök, 07:21
Szepesi-Balogh-Lakat Pusk
agica2004
2017. április 22. szombat, 14:51
Balogh ÉvaÁcs Szeretette
jucinenadov
2017. január 11. szerda, 21:50
Balogh ÉvaÁcs.jpg
jucinenadov
2017. január 03. kedd, 21:11
Balogh ÉvaÁcs (2).jpg
jucinenadov
2017. január 03. kedd, 21:11
Balogh ÉvaÁcs Viszont kív
jucinenadov
2017. január 02. hétfő, 13:06
Balogh József Mit kíván
maria_kadar_148
2016. június 07. kedd, 19:19
Himnusz Balogh Istvánnak.
chillik
2016. április 15. péntek, 05:51
Egyfajta kultúra 01.jpg
chillik
2017. április 04. kedd, 04:13
Egyfajta kultúra 02.jpg
chillik
2017. április 04. kedd, 04:13
Egyfajta kultúra 03.jpg
chillik
2017. április 04. kedd, 04:12
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.