Regisztráció  Belépés
2018. július 23. hétfő | 30. hét | 204. nap | 15:46 | Lenke
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Ifjabb Habda László kárpátaljai festőművész képeiből nyílt kiállítás
A március 18-ig látható tárlaton sok más mellett bemutatják a tárlat címét adó Játék, valamint a Hegygerinc, a Nizza és az Éj című absztrakt tájképeket.

"Ifjabb Habda László a tizennegyedik határon túli magyar művész, akinek az üzenetét itt, a nemzet fővárosában adjuk át" - hangsúlyozta Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke, aki felhívta a figyelmet arra, hogy Ifjabb Habda László alkotói stílusát a művészettörténészek "a viszonylagosság kifejezéssel" jellemzik. Munkáiban nyomon követhetők a kárpátaljai festészeti hagyományok, ugyanakkor nyit az új, az ismeretlen felé is - tette hozzá.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára, a kiállítás fővédnöke hangsúlyozta: a Forrás Művészeti Intézet közreműködésével a Nemzetstratégiai Kutatóintézet szervezésében és támogatásával tavaly indult Kárpát-haza Galéria egyszerre lát el művészeti és nemzet politikai missziót. A határon túli kortárs művészek kiállítása alkalmat teremt az eszmecserére, egymás művészetének megismerésére, valamint a műalkotások és a művészek közötti interakció kialakítására - tette hozzá.

Ifjabb Habda Lászlóról szólva elmondta: Ungváron született 1961-ben. Az Ungvári Iparművészeti Szakközépiskola kerámia szakának elvégzése után érdeklődése hamar a festészet felé fordult. Festészetére jellemző a realista felfogás és az absztrakt látásmód, a nonfiguratív ábrázolás, valamint az élénk színek, sötét tónusok kontrasztjára építő jelzői stílus. 2008-tól kezdődő alkotói korszakában egyre dominánsabbá válik a fekete szín használata. Néhány művében megjelenik a stilizált gyermekrajzok naivitása is. Művészetére hatással voltak a francia impresszionisták, Emil Schumacher német festő alkotásai, valamint a kárpátaljai festőiskola hagyományai és Szűcs Jenő fotográfus művei - mutatott rá az államtitkár.

Kopriva Attila festőművész, művészettörténész megnyitó beszédében kitért arra, hogy a festőművész a hagyományokat tiszteletben tartva mindig újat próbál létre hozni. Kiemelte, hogy nem fél a fekete és szürke színek használatától, amely nyomon követhető a kiállításon látható Régi és Új Kárpátok, valamint a Varázsló című művében. Munkássága során sokat utazott, állított ki, és jelenleg is több alkotótáborba látogat el és aktívan vesz részt a Kárpátaljai Szövetség munkájában. "Ez azt jelenti, hogy neki nem mindegy, hogy a művészettel mi történik Kárpátalján, hova indul vagy hova fejlődik a művészet a mai időkben" - tette hozzá.

Ifjabb Habda László 1982 és 1996 között az Ungvári Művészeti Alapnál dolgozott. Vásznaival 1983-tól szerepel a megyei, a nyolcvanas évek végétől az országos tárlatokon. Első önálló bemutatkozása 1990-ben volt Ungváron, később Kassán, Sninán, Mosonmagyaróváron, Uzsicán (Szerbiában), valamint Köningsfeldben (Németországban) is volt kiállítása. 1993-tól az Ukrán Nemzeti Képzőművészeti Szövetség tagja. Munkásságáért 2009-ben megkapta az Ukrajna Érdemes Művésze címet.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2015. február 25. szerda, 21:02
Címkék: Ifjabb Habda László, Szász Jenő, Nemzetstratégiai Kutatóintézet, Rétvári Bence, Emberi Erőforrások Minisztériumának, Forrás Művészeti Intézet,
Kommentek
Frida 2002.avi
Frida Kahlo (Salma Hayek) felkavaró szépségű mexikói festőművésznő élete filmért kiáltott... 1922, Mexikóváros: Frida élvezi diákéveit és az egyre inkább rajongó férfiakat. Barátja, Alejandro (Diego Luna) sok érdekes embernek mutatja be, többek között Diego Rivera (Alfred Molina) festőnek. A felhőtlen időknek egy szörnyű buszbaleset vet véget. Frida hosszú időre ágyba kényszerül. Barátja elhagyja, csak szülei tartják benne a lelket. Édesapja festőkészlettel ajándékozza meg és Frida elkezd alkotni.

Frida 2002.avi -je


Fotó forrása
tinka1951, 2018. július 17. kedd, 15:57
Összetartozás
Kedvesem, ne félj semmitől, senki nem bánhat.
Velem vagy.
Összetartozunk.

Nő, a férfi vállára hatja fejét.
Fekete haja, erős szemöldöke, sűrű szempillája, rúzsos szája látszik.
Arcán a beszűrődő fény csillog.
Szemét lehunyta, élvezi a férfi kéz melegét.
Férfi ajka Nő homlokához, szája a szemhez ér.
Ujjai, a Nő arcát érinti.

Közben ezt suttogja, Kedvesének:
Ne félj senkitől!
Velem vagy.
Megvédelek Mindenkitől.
Szeretlek.
Mi, összetartozunk.

Festmény: Ruth Schmidt festőművésznő alkotása.

Érd. 2018-07-10
bossi, 2018. július 10. kedd, 21:18
Diótörő (opera)
is. Magyarországon is van egy város, ahova szép reményekkel özönlik a nép, ez pedig Butapest. Így van ez ma is, de így volt ez régen is. Jó kilencven évvel ezelőtt a fővárosban léteztek álomállások, ezek egyike volt a diótörő munkakör. De nagy volt a tolongás a papír zacskó ragasztó pozíció betöltésére is. E két szakma nők számára volt fenntartva (az utóbbi pedig nagy karriert futott be bizonyos zártkörű intézményekben). A mázoló szakma pedig számomra is nagy lehetőségeket biztosított volna, mert festőművész nem vagyok, de mázolni, na azt nagyon tudok. Ennek bizonyítására egy cirka 25 éves történettel zárnám is szűkre szabott mondandómat.
Egyéves sorkatonai szolgálatomat töltöttem Pesten. Köszönöm szép volt, de soha többet. Nehezen viseltem/viselem a parancsolgatást, ha lett volna olyan rang, akkor biztos al-közlegényként szerelek. Az öreg katonák pattogtatását is csak összeszorított foggal tűrtem, vagy nem. Egy ilyen vagy nemnek az lett a következménye, hogy egy hétvégén az ügyeletes öreg harcos
naplopoleon, 2018. július 01. vasárnap, 17:03
Emlékezés Dáma Ihász-Kovács Évára alapító főtitkárunkra
szervezői képességét a vakügy terén is.. Majd előbb Galgahévízre költőznek amíg épül Hűvösvölgyben a családi Ház, ! Ekkor jöhetett meg a "száműzetésből a szeretett férj Bornemisza Barnabás János és még 15 évet kaptak a "Sors"- tól , hogy kiteljesedjen a boldogságuk! Itt Aszódon és a Galga völgyében eltöltött négy gyönyörű év a Galgamenti művészeket fogta össze! Több irodalmi Estje és találkozása volt. Egy keresztény értelmiségi lapot alapított, de betiltotta az akkori pártvonal.Itt, Somogyi István festőművész, V. Sándor Irén, az ifjú Maczkó Mária, Vankóné Dudás Juló, Erdélyi Tibor, Zsíros mama népi énekes és sokan mások csatlakoztak a művész körhöz! Majd Gödöllőn egy év népművelés és a Fővárosba költöznek, ahol az általa vezetett Fővárosi Cserhát Művész Körbe egyre több író sorstársat hív meg a költő, és fesztiválokat, kultúreseményeket rendeznek, és pályázatokat írnak ki.
Ezeken sok író és festő ember is sikeresen szerepel, így munkássága másodszor is szorosan a Szövetséghez kapcsolódik. Eleddig 4o
cserhat3, 2018. június 24. vasárnap, 18:37
Sztárok és hasonmásaik a múltból
énekes

Henry David Thoreau amerikai író és Ellen DeGeneres amerikai humorista

IX. Gergely pápa és Sylvester Stallone amerikai színész

Nicolae Grigorescu román festőművész és Orlando Bloom angol színész.

Önarckép Vincent van Gogh festmény és Chuck Norris amerikai színész

Paul Revere ékszerész és Jack Black amerikai
schuro, 2018. június 24. vasárnap, 06:28
Ma van a Múzeumok éjszakája
koncentrálnak.

Szombathelyen a Savaria Múzeumban többek között lesz éjszakai tárlatvezetés, az Iseum Savariense új kezdeményezéseként lehetőség nyílik a raktárakban őrzött értékes műtárgyak örökbefogadására.

Veszprémben a Bakonyi Házban élmény- és játéktér fogadja a gyermekeket, valamint a népi gyógyászat fortélyait ismerhetik meg az érdeklődők. A Laczkó Dezső Múzeumban sok más mellett a Kabóca Bábszínház Ágacska története című előadása lesz látható.

Nyíregyházán többek között Munkácsy Mihály festőművész alkotásait mutatják be, de lesz vadmadár- és szürkefarkas-bemutató is. Balassagyarmaton Erdélyi Zsuzsanna néprajztudósra, Szécsényben Rejtő Jenő íróra emlékeznek, míg Salgótarjánban a föld alatti bányamúzeumban tartanak tárlatvezetést.

Debrecenben az idén a Szabó Magda Emlékházba is betekinthetnek az érdeklődők, a Református Kollégiumban pedig kiállításokkal, koncertekkel, bábelőadással, könyvkötészeti bemutatóval készülnek. A Modem Modern és Kortárs Művészeti Központban az Impressziók
velemenyezd, 2018. június 23. szombat, 07:05
Magyar Örökség Díj - Újabb elismeréseket adnak át szombaton
Az ünnepségen Magyar Örökség Díjban részesül a Cédrus Táncegyüttes hagyományőrző tevékenysége, Herczegh Géza nemzetközi hírű, széleskörű jogtudósi munkássága, Aknay János festőművészete, Ulman István nemzetfaragó és a Gömöri Kézművesek Társulása példája, Ágh István írói munkássága, a több mint 400 éves Egyetemi Könyvtár és az Óbudai Danubia Zenekar kultúrmissziója - közölték a szervezők az MTI-vel.

A Magyar Örökség Díj azon magyar személyeknek, intézményeknek és csoportoknak adható negyedévente, akik és amelyek tevékenységükkel hozzájárultak a magyar kultúra, gazdaság, sport és tudomány, azaz a magyar társadalom erkölcsi, szellemi felemeléséhez. Ezek együttesen alkotják a magyarság"Láthatatlan Szellemi Múzeumát". Évente négy alkalommal, esetenként hét-hét díjat osztanak ki kulturális műsor keretében.
velemenyezd, 2018. június 21. csütörtök, 20:05
Minőségi kulturális programok várják a Balatonnál nyaralókat Vörösberény barokk központjában
fordítanak.

A szomszédos magtárépületet 120 millió forintos állami támogatással vásárolta meg a város 2017-ben - tette hozzá. A polgármester hangsúlyozta: a vörösberényi kulturális központ kialakítása minőségi változást hoz Balatonalmádi kulturális életében.

Kerényi Imre, a program főrendezője, miniszterelnöki megbízott kiemelte: a két épület kulturális célú felhasználásával karaktert kívánnak adni Vörösberény régi barokk településmagjának.

Nyáron festőiskolát szerveznek diákoknak Veszeli Lajos festőművész művészeti vezetése mellett, amelynek keretében a selyemfestéstől a grafikáig több művészeti ágban is alkothatnak. A magtárkoncerteken Bogányi Gergely, Szilasi Alex, Érdi Tamás, Rákász Gergely és Teleki Gergő is koncertet ad.

A magtárban a veszprémi Petőfi Színház társulata is bemutatkozik, lesznek gyermekprogramok, cigányzenés estek, valamint kabaréesteken színpadra áll Bagi Iván és Nacsa Olivér, valamint Fábry Sándor is. A vörösberényi erődtemplomban pedig a Zeneakadémia művészei
velemenyezd, 2018. június 20. szerda, 14:01
Képek, videók
Friedrich Nerly - ifjabb
gigi55
2012. március 15. csütörtök, 21:19
Ifjabb Zoltán.jpg
caris11935
2010. november 25. csütörtök, 15:07
Lila akác? Egy ifjabb fa
kilofalok
2010. április 28. szerda, 21:38
Ifjabb Fromont és idősb R
hollygergo
2009. január 19. hétfő, 20:18
ifjabb1200 (113 x 150).jp
hollygergo
2008. december 31. szerda, 17:07
festőművésznő.gif
szicu
2015. április 25. szombat, 13:36
Marc Chagall,festömüvész.
farkas1945
2013. november 16. szombat, 10:44
Ács János festőművész
bzsuzsanna
2013. március 10. vasárnap, 20:43
0 belső festőművészet -.p
lovaszmarika
2013. február 14. csütörtök, 17:10
festőmüvész
zsuzsipolgar
2012. november 15. csütörtök, 18:51
hunyadi-gabor-festomuv esz
ametiszt54
2012. október 05. péntek, 10:39
festőművészek.jpg
agica2004
2011. október 31. hétfő, 12:53
A festömüvész...png
farkas1945
2011. március 25. péntek, 12:47
a festőművészek:)
balazs_csaba
2009. április 27. hétfő, 15:58
NÉMETH MIKLOS festömüvész
tothbela1948
2009. március 25. szerda, 16:40
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.