Belépés
2018. október 19. péntek | 42. hét | 292. nap | 04:48 | Nándor
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Ifjabb Habda László kárpátaljai festőművész képeiből nyílt kiállítás
A március 18-ig látható tárlaton sok más mellett bemutatják a tárlat címét adó Játék, valamint a Hegygerinc, a Nizza és az Éj című absztrakt tájképeket.

"Ifjabb Habda László a tizennegyedik határon túli magyar művész, akinek az üzenetét itt, a nemzet fővárosában adjuk át" - hangsúlyozta Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke, aki felhívta a figyelmet arra, hogy Ifjabb Habda László alkotói stílusát a művészettörténészek "a viszonylagosság kifejezéssel" jellemzik. Munkáiban nyomon követhetők a kárpátaljai festészeti hagyományok, ugyanakkor nyit az új, az ismeretlen felé is - tette hozzá.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára, a kiállítás fővédnöke hangsúlyozta: a Forrás Művészeti Intézet közreműködésével a Nemzetstratégiai Kutatóintézet szervezésében és támogatásával tavaly indult Kárpát-haza Galéria egyszerre lát el művészeti és nemzet politikai missziót. A határon túli kortárs művészek kiállítása alkalmat teremt az eszmecserére, egymás művészetének megismerésére, valamint a műalkotások és a művészek közötti interakció kialakítására - tette hozzá.

Ifjabb Habda Lászlóról szólva elmondta: Ungváron született 1961-ben. Az Ungvári Iparművészeti Szakközépiskola kerámia szakának elvégzése után érdeklődése hamar a festészet felé fordult. Festészetére jellemző a realista felfogás és az absztrakt látásmód, a nonfiguratív ábrázolás, valamint az élénk színek, sötét tónusok kontrasztjára építő jelzői stílus. 2008-tól kezdődő alkotói korszakában egyre dominánsabbá válik a fekete szín használata. Néhány művében megjelenik a stilizált gyermekrajzok naivitása is. Művészetére hatással voltak a francia impresszionisták, Emil Schumacher német festő alkotásai, valamint a kárpátaljai festőiskola hagyományai és Szűcs Jenő fotográfus művei - mutatott rá az államtitkár.

Kopriva Attila festőművész, művészettörténész megnyitó beszédében kitért arra, hogy a festőművész a hagyományokat tiszteletben tartva mindig újat próbál létre hozni. Kiemelte, hogy nem fél a fekete és szürke színek használatától, amely nyomon követhető a kiállításon látható Régi és Új Kárpátok, valamint a Varázsló című művében. Munkássága során sokat utazott, állított ki, és jelenleg is több alkotótáborba látogat el és aktívan vesz részt a Kárpátaljai Szövetség munkájában. "Ez azt jelenti, hogy neki nem mindegy, hogy a művészettel mi történik Kárpátalján, hova indul vagy hova fejlődik a művészet a mai időkben" - tette hozzá.

Ifjabb Habda László 1982 és 1996 között az Ungvári Művészeti Alapnál dolgozott. Vásznaival 1983-tól szerepel a megyei, a nyolcvanas évek végétől az országos tárlatokon. Első önálló bemutatkozása 1990-ben volt Ungváron, később Kassán, Sninán, Mosonmagyaróváron, Uzsicán (Szerbiában), valamint Köningsfeldben (Németországban) is volt kiállítása. 1993-tól az Ukrán Nemzeti Képzőművészeti Szövetség tagja. Munkásságáért 2009-ben megkapta az Ukrajna Érdemes Művésze címet.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2015. február 25. szerda, 21:02
Címkék: Ifjabb Habda László, Szász Jenő, Nemzetstratégiai Kutatóintézet, Rétvári Bence, Emberi Erőforrások Minisztériumának, Forrás Művészeti Intézet,
Kommentek
Kétszáz alkotás a Magyar Festészet Napja egri kiállításán
Verebes György Munkácsy-díjas festőművész aláhúzta: az egri Kepes Intézetben október 13-án nyíló kiállításon három festőgeneráció munkáiból tekinthetnek meg válogatást az érdeklődők. A tárlat egyediségét az adja, hogy a szokásokkal ellentétben a festményeket nem különítették el korosztályonként egymástól, így "érdekes, remélhetőleg kellemes meglepetéseket, frissítő élményeket okozó szembesítések lesznek láthatók a falakon" - fogalmazott.

Jelezte: a megnyitón az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Magyar Művészeti Akadémia jóvoltából mindhárom nemzedék egy-egy tagját díjazzák, míg a házigazda Eger önkormányzatától a női vonal egy képviselője vehet majd át elismerést.

A többi egri programra kitérve szólt a Sacrum kortárs szakrális festészeti kiállításról, amelynek az Érseki Palota ad otthont. A 15 alkotó műveiből válogatott anyag mennyiségében talán szűknek tűnhet, ám annál erőteljesebb, ezáltal méltó nyitánya lesz a Magyar Festészet Napja helyi eseményeinek - tette hozzá.

Jelenidő
velemenyezd, 2018. október 09. kedd, 15:03
Ámmer Gergő kapta a Vásárhelyi Őszi Tárlat fődíját
1976-ban Szentiványi Lajos és Kokas Ignác tanítványaként végzett a Magyar Képzőművészeti Főiskolán. Tehetségét számos kitüntetéssel ismerték el, 1993-ban Munkácsy-, 2000-ben Kossuth-díjat kapott. Az Őszi Tárlatok rendszeres résztvevője, 2009-ben Endre Béla-díjjal, 2010-ben Tornyai-plakettel ismerték el munkáját.

A tárlat megnyitóján összesen 21 elismerést adtak át. A Hódmezővásárhely városa és a Magyar Művészeti Akadémia által közösen alapított Rudnay Gyula Művészeti Ösztöndíjat Kaliczka Patrícia festőművész nyerte el. A Fiatal festők nívódíját Rózsa Luca Sára kapta. A kiállítás fődíján túl Hódmezővásárhely városa adja az Endre Béláról, valamint a Galyasi Miklósról elnevezett díjakat is: előbbi mesterdíjat Szabó Tamás festő- és szobrászművész, utóbbi nívódíjat Lőrincz Tamás festőművész vehette át. A Magyar Művészeti Akadémia által felajánlott díjban Kotormán Norbert szobrászművész részesült, az Emberi Erőforrások Minisztériumának díját Papageorgiu Andrea festőművész kapta.

A kiállításon 135 művész
velemenyezd, 2018. október 07. vasárnap, 14:01
Magyar Gábor festőművész munkáiból nyílik kiállítás a Vigadó Galériában
A válogatás egyfajta visszatekintés, összegzése egy folyamatos munkának - olvasható az Magyar Művészeti Akadémia tájékoztatásában.

A kiállított művek fő motívuma a cseppforma, és az abból született konstrukció.

Ez a "csepp" motívum az európai ikonográfia két alapformájára vezethető vissza: a kör- vagy gömbformára és a háromszögre.

A kör, a gömb a "tökéletes" forma: a kör mint glória, a gömb mint a nőiség, a biztonság, az univerzum, az anyagi valóság, a térbeliség képzetének felidézője. Ezzel szemben a háromszög a szellemi-lelki valóság, az intuíció, a teremtés, a keresztény ikonográfiában a szentháromság szimbóluma. Hegyes-éles mivolta a férfi princípiumhoz kapcsolódhat. A két forma találkozásából született ambivalens forma, a csepp mindkét jelleget hordozza magában, így természeténél fogva univerzális - írják.

Az összegzés szerint ez az egyszerre nyitott és zárt, a gömb és a gúla szimbiózisát megvalósító térhatású geometrikus alakzat egyszerre kelt antropomorf képzeteket is, egy
velemenyezd, 2018. október 06. szombat, 15:31
Nyílt művészeti nap lesz szombaton az Örmény Kulturális Központban
Az ingyenesen látogatható programokon az érdeklődők kipróbálhatják az üveghátlapfestést, megismerkedhetnek az örmény betűkkel, szimbólumvilággal, kalligráfiákkal, valamint zongorakoncertet is hallgathatnak.

A kézműves foglalkozást Martaian Ermone Zabel örmény festőművész vezeti, akinél a résztvevők az üveg hátlapjának olajfestésű díszítése közben megismerhetik az örmény apró miniatűr motívumok, szimbólumok világát vagy akár örmény betűket is tanulhatnak.

Az egész nap tartó művészeti programok között Tapasztó Gábor és Király Balázs örmény szimbólumok által ihletett zongorakoncertjét hallhatja a közönség. A nyílt napra berendezett könyvsarok pedig az örmény könyvek gazdag kínálatával várja az érdeklődőket a Semmelweis utcában - mondta el Avanesian Alex szervező.
velemenyezd, 2018. október 05. péntek, 07:05
Szép őszi kép - idézetekkel
Nathaniel Hawthorne

,,Az ősz olyan, akár egy második tavasz, amikor minden falevél olyan, mint egy színpompás virág." - Albert Camus

,,Létezik az őszben, az őszi égbolton, egy olyan csodálatos ragyogás, melyet a hosszú nyár égboltján nem lelhetünk fel." - Percy Bysshe Shelley

,,Minden őszi, lehulló falevél a boldogságról suttog nekem, amíg lehull a földre." - Emily Bronte

,,Az ősz olyan, akár egy festőművész: színpompájával meghódítja a környező dombokat." - Takayuki Ikkaku

,,Azt hiszem, csak most értettem meg igazán az őszt. Egy hűvös fuvallat messze fújta az esőt, elvívén magával az eget és a faleveleket, itt hagyva számomra a kopasz fákat." - E.E. Cummings

,, A tavasz elmúlása, mindenki számára saját ártatlansága elmúlását idézi fel. A nyár elmúlta, önmagunk bőségére emlékeztet. A múló ősz önmagunk imádatát tárja elénk, míg a tél, saját
lovaszmarika, 2018. október 03. szerda, 12:32
Aranyosi Ervin: A jó, öreg Ősz visszatér
Tovatűnt már a zöldellő Nyár,
az égre bíbort fúj a szél.
Forog a kör, s a festőművész,
a jó, öreg Ősz, visszatér.

Palettáján, megannyi színből,
hangulatból, élményt kever.
A természetben a sokszínűség,
a tél előtt, életre kel.

Sárgul a lomb, vörösbe hajlik,
reszket az ágon száz levél.
A félelem az elmúlástól,
uralkodik azon, ki él.

De vajon kell-e félni tőle?
Minden Telet, Tavasz követ!
Örülni kéne most az Ősznek,
s megmozgatni minden követ.

Kiélvezni az érettséget,
gyümölcseit, mit ránk hagyott.
A körforgás nem érhet véget,
az idő száll, s nem vagy halott!

Pár pillanat az életünkből,
s a körforgásunk meg nem áll.
Álomra készül a világunk,
s vágyjuk: - a tavasz jönne már!

De addig is, szeress és élvezz
minden rád váró, szép napot.
Örülj az Ősz művészetének,
szépségeit ezért kapod.

Hangulatod ne hagyd borongni,
fogadd a
eva6, 2018. október 03. szerda, 11:12
Újbuda, Eger és Szolnok lesznek a Magyar Festészet Napja kiemelt helyszínei
A Magyar Festészet Napja az ország egyik legnagyobb képzőművészeti eseménysorozatává nőtte ki magát - emelte ki a 17. rendezvény keddi, budapesti sajtótájékoztatóján Verebes György Munkácsy-díjas festőművész, a Magyar Festészet Napja Alapítvány elnöke.

Mint mondta, a program célja, hogy ráirányítsa a figyelmet az egyik leghagyományosabb képzőművészeti műfajra és annak magyar képviselőire, kiemelten a fiatal művészgeneráció tagjaira.

A rendezvényhez kapcsolódva néhány kiállítás már szeptember óta látható, de a tárlatok zöme október folyamán nyílik és sok esetben november végéig megtekinthető is lesz.

Martonné Adler Ildikó, Eger alpolgármestere kiemelte, hogy a város valamennyi kiállítóhelyén magyar művészek alkotásai mutatkoznak be október 13-án. A Sacrum kortárs szakrális festészeti kiállításnak az Érseki Palota ad otthont, Jelenidő címmel festő szakos hallgatók tárlata nyílik az Eszterházy Károly Egyetem Líceum épület aulájában, a Ziffer Sándor Galériában üvegfestmények lesznek láthatók,
velemenyezd, 2018. október 02. kedd, 15:43
Art Market Budapest - Ötszáz művész alkotásai a művészeti vásáron
országából több mint ezer kortárs műtárgyat mutat be - mondta el a programsorozat keddi budapesti sajtótájékoztatóján az Art Market Budapest alapító igazgatója.

Ledényi Attila hozzátette: 6 ezer négyzetméteres alapterületen mintegy 1,5 kilométernyi falat építenek a műtárgyak számára, a V4-es díszvendégség kapcsán pedig a cseh, lengyel és szlovák kiállítók két galériaszigeten mutatkozhatnak be.

Újdonságként az Art Market négy kiemelt művészt is a látogatók figyelmébe ajánl: Tomek Baran lengyel festőművészt, Lukas Rittstein cseh szobrászművészt, Robitz Anikó magyar fotóművészt és Erik Sikora szlovák médiaművészt.

Visegrad Contemporary néven számos kísérőprogram fut majd a városban, New Visegrad Photography címmel pedig a négy ország fotóművészeinek legfiatalabb generációját ismerheti meg a közönség egy kurátori válogatáson keresztül.

Az A38 Galériában két nemzetközi jelentőségű magyar magángyűjtemény mutatkozik be, az óbudai Esernyős Galériában pedig lengyel kortárs művészeti kiállítást
velemenyezd, 2018. október 02. kedd, 13:02
Képek, videók
Friedrich Nerly - ifjabb
gigi55
2012. március 15. csütörtök, 21:19
Ifjabb Zoltán.jpg
caris11935
2010. november 25. csütörtök, 15:07
Lila akác? Egy ifjabb fa
kilofalok
2010. április 28. szerda, 21:38
Ifjabb Fromont és idősb R
hollygergo
2009. január 19. hétfő, 20:18
ifjabb1200 (113 x 150).jp
hollygergo
2008. december 31. szerda, 17:07
festőművésznő.gif
szicu
2015. április 25. szombat, 13:36
Marc Chagall,festömüvész.
farkas1945
2013. november 16. szombat, 10:44
Ács János festőművész
bzsuzsanna
2013. március 10. vasárnap, 20:43
0 belső festőművészet -.p
lovaszmarika
2013. február 14. csütörtök, 17:10
festőmüvész
zsuzsipolgar
2012. november 15. csütörtök, 18:51
hunyadi-gabor-festomuv esz
ametiszt54
2012. október 05. péntek, 10:39
festőművészek.jpg
agica2004
2011. október 31. hétfő, 12:53
A festömüvész...png
farkas1945
2011. március 25. péntek, 12:47
a festőművészek:)
balazs_csaba
2009. április 27. hétfő, 15:58
NÉMETH MIKLOS festömüvész
tothbela1948
2009. március 25. szerda, 16:40
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.