Regisztráció  Belépés
2018. szeptember 19. szerda | 38. hét | 262. nap | 18:50 | Vilhelmina
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Ministránsokkal találkozott elsőszombaton Erdő Péter bíboros
Ministránsokkal találkozott elsőszombaton Erdő Péter bíboros
Erdő Péter bíboros, prímás idén is a magyar ifjúságért és a családokért imádkozik és mutat be szentmisét az év elsőszombatjain az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye különböző templomaiban. A főpásztor március 3-án a Budakalász - Szentistvántelepi Szent István-plébániára látogatott.
Erdő Péternek a szentmisén elhangzott homíliáját teljes terjedelmében:
Krisztusban Kedves Testvérek!
- 1. A templom megtisztításának evangéliumát hallottuk. Szent János evangéliumában ez a jelenet Jézus nyilvános működésének bevezető eseményei között foglal helyet. A kánai menyegző csodája után, amikor Jézus a régi szövetség vizeskorsóiba az érkező új szövetség borát tölti.
De a többi evangéliumok a templom megtisztításáról Jézus nyilvános működésének a végén adnak hírt. Így a templom megtisztítása a szenvedéstörténet nyitányát alkotja. Ezért halljuk a mai evangélium végén, hogy sokan hittek Jézusban, de ő tudta, mi lakik az emberben. Vagyis Jézus nem tévedésből ment fel Jeruzsálembe, nem gondolta azt, hogy ott majd a lelkes népre támaszkodva messiáskirályként ismerteti el magát. Jól tudta, hogy az a tömeg, amely most hisz, amely pár nap múlva hozsannát kiált, szinte egy emberként fogja harsogni Pilátus előtt, hogy ,,feszítsd meg őt".
- 2. A templom megtisztításának a történetében ne azt vizsgáljuk, hogy mire utalnak az elbeszélés részletei: a kötél, az ostor, vagy hogy kit és mit űzött ki Jézus tettleg a templomból. Fontosabb az esemény teológiai mondanivalójára figyelnünk. Ezt pedig az evangéliumok az ószövetségi utalásokkal érzékeltetik. Az első jézusi utalás: ,,Ne tegyétek Atyám házát vásárcsarnokká". Zakariás próféta szavai jutnak eszünkbe: ,,Ezt mondja a Seregek Ura: Féltékeny szeretettel szeretem Jeruzsálemet és Siont" (Zak 1,14). Jézus a Fiú, aki eljön Atyja házába, a templomba. A végső idő köszönt be ezzel. És mert ő a Fiú, rendelkezhet is a házban. Meg is botránkoznak rajta a körülállók, ezért is kérdezik, milyen jogon műveli mindezt.
Tovább mélyíti a jelenet megértését a másik ószövetségi utalás, a hatvankilencedik zsoltár szövege: ,,Buzgóság emészt el házadért" (Zsolt 69,10). A szenvedő igaz beszéde ez. A házért, a templomért, az Isten és ember találkozásának tisztaságáért való odaadás pedig tényleg elemészti őt. Krisztus nemcsak a kereskedők kiűzésével tisztítja meg a templomot, de az Isten tiszteletét egészen újjá, tisztává teszi. A saját vérével tisztítja meg a népet.
De Jézus válaszol is a felelősségre vonásra: ,,Bontsátok le ezt a templomot, és én harmadnapra felépítem azt". Nem hiába zúdul fel erre a hallgatóság. Hiszen Kr. e. 20-tól, illetve 19-től egészen Kr. u. 27-ig épült ez a templom. Friss volt még, mikor Jézus benne járt, néhány éve fejeződött be a helyreállítás. Büszkék lehettek rá. És persze nem értik meg, hogy a saját testének templomára gondol, pedig ez válik világossá a feltámadás fényében. Isten és ember találkozásának kitüntetett helye már nem a kövekből épült templom, hanem Krisztus teste; itt egyesül igazán Isten és ember.
Induljunk hát mi is, találkozzunk a nagyböjti időben igazán Istennel! Vagyis utánozzuk, szemléljük Jézus személyét, életét és vegyük magunkhoz testét az Eucharisztiában. De keressük az Istennel való találkozást Krisztus titokzatos testében, az Egyház közösségében is, az élő kövekből épült új templomban.
- 3. A mai elsőszombati imaórát a magyar ifjúságért és a családokért ajánlottuk fel. Budakalász és ezen belül is Szentistvántelep szerencsés helyzetben van. Szép lakóházak épülnek itt. Fiatalabb családok költöznek ide, lehetőség van arra, hogy eleven közösségi élet alakuljon ki. De a katolikus közösség élete nem csupán barátkozás és kellemes időtöltés - az is, persze, mert a kegyelem a természetre épül -, hanem újra és újra lehetőséget ad arra is, hogy Krisztussal találkozzunk, aki középpontja életünknek és az egész világmindenségnek. A jó katolikus közösségben mindig érezzük Krisztus jelenlétét, tanulmányozzuk az ő tanítását, tudunk közösen imádkozni, közösen kérni a segítségét. És van okunk arra is, hogy együttesen, imádságban adjunk hálát neki. Az ilyen közösségek megújítják hitünket abban, hogy értelmes és szép dolog az emberi élet, hogy nem vagyunk egyedül a világban, hogy Jézus kísér minket életünk egész útján. De az igazán jó közösség segíti is tagjait, sőt, kilép a baráti együttlét köréből, megtalálja az utat a magányosok, a betegek, a rászorulók felé.
..........


Azt szokták mondani, hogy egy jó ifjúsági közösségben nem csak beszélgetni, énekelni, szabadidőt együtt eltölteni tudunk, hanem közösen gondolkodunk azon is, hogy a világban tetteinkkel hogyan fejezzük ki a krisztusi szeretetet.
Erre különösen is jó alkalom a nagyböjti készület ideje. Most kezdődik például az országos akció, amelyet püspöki karunk hirdetett meg. Hozzunk tartós élelmiszert a templomba a kijelölt gyűjtőhelyre! Segítsük ezzel is azokat, akiknek ma is, a mi környezetünkben szükségük van adományainkra. Sokszor a legnehezebb éppen az, hogy megtaláljuk, ki mire szorul rá a környezetünkben, megismerjük a körülöttünk lakó embereket, nyitott szemmel és nyitott szívvel járjunk a világban. Ebben tudnak segíteni a plébániai Karitász-csoportok, amelyek önzetlenül végzik munkájukat.
Induljunk hát mi is, találkozzunk a nagyböjti időben igazán Istennel! Vagyis utánozzuk, szemléljük Jézus személyét, életét és vegyük magunkhoz testét az Eucharisztiában. De keressük az Istennel való találkozást Krisztus titokzatos testében, az Egyház közösségében is, az élő kövekből épült új templomban. Ámen.

Forrás: Esztergom-Budapesti Főegyházmegye
Fotó: Bors Katalin
Magyar Kurír
maroka, 2018. március 06. kedd, 11:24
Címkék: Erdő Péter, Esztergom-Budapesti Főegyházmegye, Szentistvántelepi Szent István-plébániára, Erdő Péternek, Krisztusban Kedves Testvérek, Szent János,
Kommentek
Mária népe vagyunk
Akivel az Úr van, az telve van kegyelemmel. Az ember boldogsága Isten közelségétől valósul meg..
Országos Magyarok Nagyasszonya Találkozót tartottak Budapesten
2018. szeptember 15. szombat 19:57
A X. Országos Magyarok Nagyasszonya Találkozót (OMNT) szeptember 15-én rendezték a rákospalotai Magyarok Nagyasszonya-főplébánián, ahol ez alkalomból Erdő Péter bíboros, prímás mutatott be szentmisét.
Bővebben
maroka, 2018. szeptember 16. vasárnap, 16:27
Az Ars Sacra nyitánya
Elkezdődött. Szeptember közepe immár tizenkettedik alkalommal hozta magával a szakrális művészetet középpontba állító, másfél héten át tartó programsorozatot, az Ars Sacra Fesztivált, amelyet szeptember 14-én nyitott meg Erdő Péter bíboros - a hagyományokhoz híven - a Magyar Nemzeti Múzeumban. A Pest-Buda, majd Budapest históriájában fontos történelmi és kultúrtörténeti szerepet játszó, remek akusztikájú díszteremben a Bolla Milán vezényelte Solti György Ifjúsági Vonószenekar és a Pozsonyból érkezett For You acapella énekegyüttes fellépésével színesített rendezvényen Varga Benedek, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója rövid köszöntőjében az intézményi alapeszmény megváltozásáról szólt. A múzeum a 19. században még egyfajta szentély volt, amely nem nélkülözte a tudás szakralitását. Nem véletlenül nevezték a tudás templomának is. Napjainkra ez a felfogás megváltozott. Ha úgy nézzük, az Ars Sacra ,,szimbóluma", a dolgokra rácsodálkozó, kíváncsi angyal is tükröz némi profanitást. Egy múzeum
maroka, 2018. szeptember 15. szombat, 08:25
Megnyílt az Ars Sacra Fesztivál
Erdő Péter kiemelte: a 12. alkalommal megrendezett Ars Sacra Fesztivál évről évre arra ösztönöz, hogy különböző művészeti ágak alkotásain keresztül, "a művészetek teljes skáláján érzékeljük a szentet".

Aki a szentet kutatja, az az embert is keresi, így ez a programsorozat lehetőséget teremt arra is, hogy "saját emberségünk lehetőségeire reflektáljunk" - hangoztatta.

Erdő Péter szerint korunk egyik legfontosabb változása, hogy az ember egyre kevésbé kommunikál szavakkal és fogalmakkal, egyre inkább audiovizuális hatásokra reagál jelekkel, fogalmak, gondolati tartalmak nélkül.

Miközben nem szabad, hogy az emberiség elfelejtsen beszélni, írni, olvasni, ugyanakkor kétségtelen, hogy "emberi lehetőségeink egy tágabb horizontján kommunikálunk" egymással és Istennel is - mondta.

Ugyanígy, ahhoz sem kell feltétlenül magyarázó szöveg, szakrális kontextus, hogy egy nonfiguratív képzőművészeti alkotás vagy hangszeres zenemű megnyissa az ember szívét a szakralitás felé - tette hozzá a
velemenyezd, 2018. szeptember 14. péntek, 18:32
Anderkó Péter: Szeptember
Anderkó Péter: Szeptember

Hűvös az éj, hideg a szél,
halványabb a napsugár.
Ki tudja már a sok gólya,
a sok fecske merre jár?

Elhervadtak a virágok,
sárgulnak a levelek,
A szőlősben szüretelnek
a szorgalmas emberek.

Körtét, almát, szilvát,
kannalidia, 2018. szeptember 14. péntek, 15:57
Kulturális örökség napjai - Vaskori kalandozások Keszthelyen
Szombaton Havasi Bálint régész és Szentes Szilárd vezetésével Zalaszántóról indul a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkon át vezető túra. A látogatók bebarangolhatják és megtekinthetik a Tátika vár környékének vaskori emlékeit és megismerhetik a térség csodálatos természeti környezetét - mondta el az MTI-nek Havasi Bálint, a Balatoni Múzeum igazgatója.

Keszthely környékének legizgalmasabb, legnagyobb kora vaskori lelőhelye Zalaszántó mellett, a Tátika vár alatt található - fűzte hozzá. A Sümeg felé vezető utat környező réteken tizenhárom sírhalom látható, az erdő mélyén pedig a kora vaskor időszakára, a Krisztus előtti 7-6. századra keltezhető csaknem 290 halomsír találtható - tette hozzá a múzeumigazgató.

A középkori vár alatt - a Tátika alsó platóján - több hektár kiterjedésű kora vaskori erődített földvár található. A túra útvonala a Tátika várba is elvezet, ahol a középkori építmény maradványait is megtekinthetik az érdeklődők. A nemzeti park kiemelten védett természeti értékeiről Szentes
velemenyezd, 2018. szeptember 13. csütörtök, 08:31
Az „öröm és a félelem napja - Máriaradnai kegyhely
Erdő Péter bíboros vezette a máriaradnai kegyhely jubileumi búcsúját
2018. szeptember 8. szombat 20:50
Szűz Mária születése (Kisboldogasszony) ünnepén Erdő Péter bíboros, prímás vezette a zsúfolásig megtelt Máriaradna kegytemplomban a nagy búcsút, a kegykép adományozásának 350. jubileumi évében.
Bővebben
maroka, 2018. szeptember 09. vasárnap, 13:13
Nincs Cím
Nemes Péter: Mindig a barátod leszek

Időtől, tértől függetlenül,
Még ha testem már
Nem is e világon jár
Csak gondolj rám, és figyelj
Én ott leszek
Benned
Ha sötét felhők gyülekeznek,
Leszek neked
Napsugár felettük
Ha magányosan állsz az erdő szélén,
Csak gondolj rám, és
Mesélek majd a madarak nyelvén,
Csakis neked
Hogy tudd
Nem vagy egyedül
Ha elborít a sötét egy újholdas éjjelen,
Gondolj rám, és
Elér a vigasz akkor is, mert
Ott ragyogok majd
Benned
A csillagos égbolt helyett
Ha az ősz sóhaja nyomán
Elsárgulnak a fák,
A halott levelek hullásából
Hallhatod, ahogy
A jövő reménységét
Súgom neked
Ha szívedbe mar a jeges tél,
Leszek neked a hópelyhek zenéje
Hogy ne feledd,
mrg1, 2018. szeptember 08. szombat, 17:56
Megkezdődött a Katolikus Társadalmi Napok rendezvénysorozata Székesfehérváron
Spányi Antal hangsúlyozta: az egyház küldetése az is, hogy tanúságot tegyen, szépítse a világot, szebbé és jobbá tegye, továbbá megvédje a fenyegető veszélyektől.

A katolikus egyháznak ezért is meg kell találnia a helyét a mai társadalomban, és ebben a következő napok segítséget nyújtanak - tette hozzá.

"Meg kell mutatni saját lehetőségeinket, készségeinket, és ott kell segítenünk, ahol az ember van" - fogalmazott, rámutatva: a keresztény életforma megtalálásában is segítenek.

A megnyitón felolvasták Semjén Zsolt üzenetét, amelyben a miniszterelnök-helyettes üdvözölte a rendezvény megtartását és a helyszínválasztást is méltatta. Arra biztatta a részvevőket, hogy ne féljenek mindig a nagyobb igazságot és a nagyobb jót, a köz javát keresni, és ahol megtalálják, ott köteleződjenek el radikálisan.

Cser-Palkovics András (Fidesz) polgármester kiemelte, hogy a több mint ezeréves Székesfehérvár nem létezhetne kereszténység nélkül.

A kereszténység pedig érték volt a múltban és érték a
velemenyezd, 2018. szeptember 07. péntek, 18:34
Képek, videók
Erdő Péter bíboros0813.jp
maroka
2017. augusztus 13. vasárnap, 16:08
orban-viktor-erdo-pete r-g
agica2004
2015. október 26. hétfő, 18:12
Erdo%20Peter.jpg
cserhat3
2011. augusztus 18. csütörtök, 18:58
Erdő Péter.jpg
agica2004
2011. január 25. kedd, 14:05
ministránsok felavatása2.
maroka
2016. június 27. hétfő, 17:22
ministránsok felavatása.j
maroka
2016. június 27. hétfő, 17:21
Ministránsok imádsága.JPG
szalai0913
2010. december 22. szerda, 06:32
katalin-talalkozott-be yon
agica2004
2014. december 15. hétfő, 13:03
itt találkozott a család
zsuzsimami
2010. szeptember 16. csütörtök, 15:47
Timi is találkozott a Mik
tundefejes
2007. február 10. szombat, 10:31
Ádi találkozott a judon a
tundefejes
2007. február 10. szombat, 10:30
Magyar Ifjúság fejléce 19
furaila
2015. november 10. kedd, 22:19
magyar ifjusági vöröskere
lacipecsenye
2013. március 27. szerda, 15:49
magyar ifjuság
lacipecsenye
2011. december 01. csütörtök, 19:33
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.